2020-02-07 39 浏览
我同事極力推薦這間拉面店,所以今日決左一嚐~店舖格調偏暗,跟日式拉面店一樣,可以看到廚師做菜去到剛剛好有位太好了辣麻味噌拉面 加 增量叉燒這款拉面是必食的,看到碗上的巨型叉燒都呆住了,跟平時吃的不是一片片的~叉燒如此厚,本以意會很硬,誰不知它厚身,但肉和脂肪梅花暗竹,咬下一層層油香滲出來,很腍滑入味。特制辣麻味噌拉面,我怕辣到吃不下,點了第二線辣,溏心蛋有蛋黃流出,也很入味。配料有芽菜、蔥花、粟米仔~上面舖滿七味粉~整個湯底超香濃,面質粗幼較硬適中,能掛到湯汁~肉飯的飯粒分明,質感軟滑有口感,肉同樣田是出色的叉燒~完熟桃子梳打、三得利啤酒吃過拉面後都很飽了,再喝杯冰凍的飲品超滿足~幸好早一步來吃,吃完出面已經排人龍了~~
我同事極力推薦這間拉面店,
所以今日決左一嚐~
店舖格調偏暗,
跟日式拉面店一樣,
可以看到廚師做菜
去到剛剛好有位太好了

辣麻味噌拉面 加 增量叉燒
這款拉面是必食的,
看到碗上的巨型叉燒都呆住了,
跟平時吃的不是一片片的~
叉燒如此厚,本以意會很硬,
誰不知它厚身,但肉和脂肪梅花暗竹,
咬下一層層油香滲出來,很腍滑入味。

特制辣麻味噌拉面,
我怕辣到吃不下,點了第二線辣,
溏心蛋有蛋黃流出,也很入味。

配料有芽菜、蔥花、粟米仔~
上面舖滿七味粉~
整個湯底超香濃,
面質粗幼較硬適中,能掛到湯汁~

肉飯的飯粒分明,質感軟滑有口感,
肉同樣田是出色的叉燒~

完熟桃子梳打、三得利啤酒
吃過拉面後都很飽了,
再喝杯冰凍的飲品超滿足~

幸好早一步來吃,吃完出面已經排人龍了~~
2020-01-21
  • 味玉辣麻味噌拉麵
2020-02-07 917 浏览
過江龍日本拉麵不是新事, 芫茜亦是飲食界的熱話, 而兩者結合定會帶來話題性。近來的大熱有來自日本的「鬼金棒」, 日本超人氣的麻辣日式拉麵店,聽說在日本長期是家排隊熱店。 不過,真正吸引港人的,該是這一碗「芫茜拉麵」吧!雖說鬼金棒由開業至今都是排隊熱店, 這天到訪的銅鑼灣店沒傳聞的誇張, 但事實又比鄰近的餐廳食肆更旺場一點。作為芫茜控的我, 自然會被鬼金棒的芫茜拉麵所吸引。眼見排隊熱點的鬼金棒竟然無人排隊, 便拖著友人挑戰這碗芫荽拉麵!鬼金棒就像其他日本過江龍一樣,沒有太過講究的裝潢,不大不小的一家拉麵店,食桌都繞着開放式廚房,師傳製作的過程自然是一目了然,而偶爾還會見到師傅爆炒食材香料時的勢態,增添現場的視覺效果。以手機程式下單,麵湯口味主要有味噌、麻辣可選,辣度麻度可自由挑選,卻沒見麵條硬度的選項。可配叉燒、粟米、豆芽、味玉,當然還有大熱的芫茜。跟友人不約而同點芫荽拉麵,個人嗜辣便選了芫茜辣味噌拉麵($110), 雖然鬼金棒以「麻」、「辣」聞名, 但個人認為「麻」是四川口味,覺得「麻」跟日本拉麵格格不入,屬個人偏見了吧!友人不嗜辣的,便選走麻無辣的芫茜味噌拉麵($110)。就價位而言

就價位而言,過百的拉麵是小貴了些,因此對鬼金棒的水準,要求自然要更高一些。而縱觀這芫茜拉麵的表現,鬼金棒不是不好但可以更好,它不像比它抵食的豚王那麼叫好叫座,又不比座銀般高貴但教人甘心命抵,結論是它未能達致令人再訪的程度。

鬼金棒的芫茜辣味噌拉麵果然名不虛傳,那芫茜確實是鋪天蓋頂的多, 對芫茜控來說無疑是極盡視覺享受,只是要注意芫茜是生吃的關係,泡進湯中便令湯汁瞬間降溫, 若不快快食用擱涼的芫茜和麵條都是難以下嚥的。是故無論是師傳和食客都應注意熱度,而個人認為麵湯温度仍有不足,雖然已縮短相機食先的時間,但仍要以狼吞虎嚥的程度,才能追趕得上麵湯的冷卻速度。至於友人看來是吃不慣大量芫茜,吃得慢悠悠的的她最終要宣告投降。

再說一遍,生吃的芫茜其實是挺重口味的, 即使是愛芫茜如我,仍是覺得有點吃不消, 至於入門級的朋友更是舉手投降,最後吃不完整碗拉麵, 強烈建議對芫茜未達熱愛程度的,還是不要點這芫荽拉麵,免得對芫茜因愛成恨吧!

芫茜辣味噌拉麵

麵條是帶點驚喜的,比一般拉麵偏粗身,掛湯之餘口感亦佳,雖然遺憾沒有麵條熟度的選項,但這麵條口感正合我心意,只是對不愛硬麵的人來說,未知會作何感想。

鬼金棒的叉燒不是常見一片片的那種,而是鹵過的厚切的豬五花,汁醬甜甜的帶肉脂的油香,軟爛稔滑脂膏入口即化,是塊很出色的五花肉叉燒,邪惡但偶一為之也無不可。

至於那豚骨辣味味噌湯,是難得的醇香自然無味精, 只是未有讓人很驚艷的程度, 也許是被芫茜味道蓋過也未可知。豚骨湯有比它更濃郁香醇的,而店方自豪的辣也沒有很特別, 不過今次點選的是小辣,辣度自然是小兒科了吧!

鬼金棒的芫茜拉麵屬「相機食先」系列,海量的芫茜也不是人見人愛的「菜」, 點選前定要估量個人的愛「茜」程度,光顧前要有絕對的心理準備。
2019-12-28
芫茜辣味噌拉麵
2020-02-06 34 浏览
喺銅鑼灣行過好多次呢間鬼金棒,都覺得佢門面裝修好得意,大大支狼牙棒喺門口,今日終於的起心肝入去試一次。平時食拉麵通常都淨係食豬骨湯底,同埋平時都係唔係好食辣,但嚟到呢間專食麻辣湯底嘅出名鬼金鵬,就膽粗粗試吓佢啦。今次我就揀左『味玉麻辣味噌拉麵』,辣度就揀左少麻少辣。呢個辣度對我泥講啱啱好,湯底既味道係有驚喜。因為正如之前所講,我之前食親都淨係豬/豚骨湯底,但呢個湯底絕對會令我番泥再試。另外都想講下舊叉燒,佢切到一舊磚咁,有啲似東玻肉,食落幾有層次,肥瘦參半,唔錯唔錯。成件事加埋鋪頭既裝飾同強勁既太鼓背景音樂,係別有一番風味!
成件事加埋鋪頭既裝飾同強勁既太鼓背景音樂,係別有一番風味!
2020-02-04
2020-02-05 24 浏览
鬼金棒銅鑼灣店早在去年八月已經開張,然而人氣卻不高,直至近日尖沙咀開了分店,風頭才給炒起來,筆者當然亦不遑多讓要來一試究竟。下午二時,店內顧客寥寥可數,特意挑了吧枱座位,以便欣賞師傅做麵的過程。吧枱設有斟水的位置,滿心歡喜以為有冰水提供,卻發現只有室溫水供應,失望。看着餐牌花多眼亂,召來店員問了幾句,即便點了特製辣麻辣味增拉麵,因試食的緣故便選了小麻小辣,以免太辣把味道蓋過。轉眼間,麵來。先呷口湯,溫熱而已,入口焦味先出,唐辛子辣夾雜味噌味緊隨,回甘時麻香滲出,偏稠不黏口。拉麵粗幼與油麵相若,掛湯能力低下;幸好湯偏稠,致麵條不乾。入口少彈不爽,表現一般。夾一箸芽菜入口,少爽帶少薑末,顯然是炒時放了薑汁,減低了芽菜的寒性亦帶有消膩的作用。醬蛋流心不俗,偏淡,蛋味足,入味一般。玉米筍少炙,入口軟腍而不是爽口,未能增加口感層次。令人意想不到的是那叉燒。叉燒以豬腩肉入饌,經鹵水久煮,一夾即散。入口先甜後少鹹,醬香濃郁,油脂入口即化,瘦肉鬆化無渣,少膩;比那些上海名店的東坡肉還要做得好,狠狠的給打臉了。總括而言,這𥚃的麻辣味噌湯底比常見的豬骨、魚介湯底來得有特色,麻辣方面亦做得到位。然而敗筆有二

總括而言,這𥚃的麻辣味噌湯底比常見的豬骨、魚介湯底來得有特色,麻辣方面亦做得到位。然而敗筆有二:一為湯不夠熱,二為味道配搭不順——叉燒以甜為主,配上鹹麻辣的湯麵顯得格格不入,倒不如以簡單鹽燒五花肉作叉燒,把焦點放在湯上罷了。
特製麻辣味增拉麵
特製麻辣味增拉麵
2020-02-04 52 浏览
鬼金棒拉麵老公話其實佢想試好耐老實講我對拉麵唔係話特別鍾意所以佢一路都冇機會同我去食🤣但佢話呢間鬼金棒係有麻辣湯底嘅拉麵出名濃味於是就令愛辣嘅我心郁郁出到嚟銅鑼灣試試佢!-鋪頭位置都幾易揾喺正世貿對面(需知道小妹係新界牛出到港島會迷路😂) 門面裝修都頗有特色支狼牙棒同啲惡鬼公仔好有地獄之門嘅感覺😆入到去嘅燈光都係暗嘅可能要配合返個招牌特製辣麻味噌拉麵啩(我無打錯 佢個名真係辣麻唔係麻辣😂)我哋兩個都係試呢款招牌特製辣麻味噌拉麵我就叫咗中辣小麻老公就叫咗小辣小麻嗰日下午2點幾去加上係年初五嘅關係客人唔多所以掃完QR code落單之後好快就有得食了碗麵一嚟到已經好香!聞到都覺得惹味但望落就都幾油吓減肥人士慎選😂即刻飲啖湯試味係真心非常濃味!本人平時食譚仔三哥食中辣呢碗中辣小麻拉麵湯底嘅濃味程度係連我都覺得齋飲湯會有少少太咸太辣清淡口味人士又係要慎選我試咗老公嗰碗小辣小麻嘅湯底一啖又真係無咁辣淡口少少讀者可以自行判斷辣同麻應該揀幾多🤣兩舊叉燒望落非常厚肉靚仔仲要大嚿到好似無骨嘅豬軟骨咁肥瘦相間咬落口感超正🤤肉味濃郁但由於兩嚿肉真係超大嚿加埋碗麵份量都幾足成件事食到最尾有少少膩🙈至於個拉麵本身
鬼金棒拉麵
老公話其實佢想試好耐
老實講我對拉麵唔係話特別鍾意
所以佢一路都冇機會同我去食🤣
但佢話呢間鬼金棒係有麻辣湯底嘅拉麵
出名濃味
於是就令愛辣嘅我心郁郁
出到嚟銅鑼灣試試佢!
鋪頭位置都幾易揾
喺正世貿對面
(需知道小妹係新界牛出到港島會迷路😂)
門面裝修都頗有特色
支狼牙棒同啲惡鬼公仔好有地獄之門嘅感覺😆
入到去嘅燈光都係暗嘅
可能要配合返個招牌特製辣麻味噌拉麵啩
(我無打錯 佢個名真係辣麻唔係麻辣😂)

我哋兩個都係試呢款招牌特製辣麻味噌拉麵
我就叫咗中辣小麻
老公就叫咗小辣小麻
嗰日下午2點幾去加上係年初五嘅關係
客人唔多
所以掃完QR code落單之後好快就有得食了
招牌特製辣麻味噌拉麵

碗麵一嚟到已經好香!
聞到都覺得惹味
但望落就都幾油吓
減肥人士慎選😂
即刻飲啖湯試味

係真心非常濃味!
本人平時食譚仔三哥食中辣

如果你有特別需求可能要同侍應哥哥講
雖然我都唔知會唔會entertain到😂
總括嚟講
我係鐘意呢間拉麵店嘅
因為佢嘅叉燒唔係紙咁薄嗰種(我至憎😂)
叉燒肉味香濃
個湯底如果連埋麵一齊食係好味嘅!
如果你平時都大愛濃味食物
飲食業同工辛苦晒🙏🏾

2020-01-29
  • 特製辣麻味噌拉麵
2020-01-29 43 浏览
自從東京回來,男友日日夜夜嚷著想念東京的麻辣拉麵,雖說我自己是吃不了辣,但還是帶了他到新開的過江龍--鬼金棒試一試。芫荽辣麻味噌拉麵($110)不太能吃辣的我要了少麻走辣,滿滿的芫荽鋪在麵上,充滿芫荽香味,為骨底濃湯帶來一點清新的感覺。拉麵包括了一塊角煮叉燒,軟腍肥美,油香豐富,是意外的好吃。特製辣麻味噌拉麵($120)男友要了少麻少辣,我覺得帶辣的湯底少了一份膩感,更容易一口接一口,辣麻味很香,麵質煙韌彈牙,下次來我也會挑戰一下麻辣湯底。

芫荽辣麻味噌拉麵($110)

特製辣麻味噌拉麵($120)
2020-01-29 39 浏览
約了朋友吃拉麵,介紹鬼金棒👍🏻👍🏻,門口已經好有日本氣氛麵款每樣都喜愛🤭🤭🤭現在點餐已經用q r code 又環保♻️又快。 很細心的麵店,有圍裙供應,我呢類喜愛白色衫真係覺得至愛。芫茜辣麻味噌拉麵😝😝😝😝😝高高的芫茜山已經好震撼,濃濃湯底帶有鮮味,有粟米仔,豬肉,芽菜。豬肉係半肥廋,帶金香,入口即溶。點了微辣,辣味沒有把濃湯味道帶走。另外點了特制辣麻味噌拉麵。有玉子,豬肉及粟米。湯濃帶麻辣,流心蛋香口很出色,拉麵彈牙,粗粗的,芽菜脆口,不得不讚。味道正👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
約了朋友吃拉麵,介紹鬼金棒👍🏻👍🏻,門口已經好有日本氣氛
很細心的麵店,有圍裙供應,我呢類喜愛白色衫真係覺得至愛。
味道正👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
2020-01-25 38 浏览
A fusion japanese Ramen RestarantChinese Spicy mix Ramen is special鬼金棒 一間比較特別既拉麵店佢將四川麻辣mix落日本拉麵 味道出奇地夾麵身方面都比較厚身同硬 食落好彈牙個湯底既味精都唔太濃 而且辣度可以俾你選擇大中小辣 岩哂一啲怕辣既朋友仔@kikanbo_hongkongLocation: Causeway BayPrice (5 is max): 2/5Yummy (5 is max): 3.5/5

鬼金棒 一間比較特別既拉麵店
佢將四川麻辣mix落日本拉麵 味道出奇地夾
麵身方面都比較厚身同硬 食落好彈牙

@kikanbo_hongkong
Location: Causeway Bay
Price (5 is max): 2/5
Yummy (5 is max): 3.5/5
2020-01-21 89 浏览
👹👺辣麻肉碎拌麵 $100 中麻➕高級辣發現大家來到鬼金棒都好像忽略了這個拌麵🤣 決定先推介一下😏 個人覺得拌麵比拉麵還要惹味 特別是如果你喜歡吃麻辣的話 拌麵會比湯麵吸引 主要是因為濃濃的麻辣醬都能平均掛在麵條上 搭配肉碎及辣油渣 還有店內提供的山椒粉 讚!!!😭🥰味玉辣麻味噌拉麵 $100 中麻➕中辣個人覺得鬼金棒最吸引我的地方 除了拌麵以外 還有所用的湯底😚 喝起來的確蠻令我驚艷 質感濃厚之餘 這個味噌豬骨湯底 麻辣之中還帶點炙燒香氣 麵條雖沒拌麵彈牙 但都可以接受的😛 配菜玉米筍及芽菜都很值得推薦! 唯獨略嫌中辣大辣都不夠嗆不夠過癮🤣🤣 可以更辣呀!!!!😍😍😍
👹👺
辣麻肉碎拌麵 $100 中麻➕高級辣
味玉辣麻味噌拉麵 $100 中麻➕中辣

2020-01-21 52 浏览
好耐無食過咁正既拉麵~今日行完街就來左世貿附近搵呢間野~間鋪一邊吧枱 一邊兩人位一坐低就比左個QR碼比我地掃黎電話落單我個人感覺幾環保~之前睇過菜單已經諗好食乜叫左個芫荽味增拉麵加左隻蛋有得選辣度 麻度 今次叫左大辣 中麻友人就叫左增量叉燒x2辣麻味增拉麵可惜既係無小食叫等左大概十分鐘左右 兩碗麵就上齊一見到碗芫茜拉麵勁興奮 勁多芫荽 試左啖湯先 又辣又麻 麵就軟硬適中~一點湯 一點麵 勁多芫荽 擺落隻羹度 一啖過 芫茜既香 辣同麻隨後來~好爽再試個粟米度 好爽口 吸晒d汁好味再來食舊叉燒 勁入味 又軟腍 一舊大五花黎~怕肥既人唔洗試隻蛋無咩特別感覺可以唔洗試友人果碗增量叫左特辣特麻 感覺佢果碗無我呢碗芫荽大辣中麻夠辣咁鼻涕流不停 幸好店家枱上有備紙巾呢餐埋單260無加一 好耐未食過咁正拉麵 滿足
好耐無食過咁正既拉麵~
今日行完街就來左世貿附近搵呢間野~
間鋪一邊吧枱 一邊兩人位

一坐低就比左個QR碼比我地掃黎電話落單
我個人感覺幾環保~
之前睇過菜單已經諗好食乜

芫茜既香 辣同麻隨後來~好爽

再試個粟米度 好爽口 吸晒d汁
好味

再來食舊叉燒 勁入味
又軟腍 一舊大五花黎~
怕肥既人唔洗試

滿足

芫荽辣麻味增拉麵+味玉
增量叉燒x2辣麻味增拉麵
2020-01-20 45 浏览
今日下午去咗銅鑼灣附近做野, 因為之前已經bookmark左呢間拉麵店,喺附近就入咗去試下, 等候時間十分鐘左右,入面嘅座位唔算太多,我就坐左吧枱。餐牌種類都幾多,而我叫試左味玉麻辣味噌拉麵, 可以有唔同辣度同麻度選擇, 適合唔同嘅人,貼心,而我就揀咗小麻小辣。呢碗拉麵畀我嘅感覺都幾新鮮, 因為出面冇乜拉麵店可以揀到麻辣程度,小麻小辣程度對我黎講就啱啱好, 感覺上個拉麵煮得比較淋身,少咗彈牙嘅感覺。而玉子同叉燒味道都幾好嘅。

,而我就揀咗小麻小辣。

味玉麻辣味噌拉麵
味玉麻辣味噌拉麵
2020-01-19 43 浏览
召集喜愛芫萎既你📣📣!有冇人同我一樣,由細個開始已經鐘意食芫萎?咁你就一定唔可以錯過呢間餐廳!人氣過江龍拉麵店8月嚟左香港,最近見到呢個芫萎拉麵已經吸引住我!芫萎多到成座山❤❤!先講湯底,呢度主打麻辣湯底,客人可以接自己喜愛,選擇5種程度既「麻」同「辣」,店員就會加入山椒同唔同辣椒🌶,製造屬於你既味道!因為拉麵係味噌湯底,本身已經好燶味,加埋麻辣,為湯底增添左層次!我個人怕辣,所以叫左少辣中麻,我覺得可能係本身湯底濃,所以辣味唔太出,大家去食果陣不妨大膽叫辣D!第二吸引係舊叉燒,係一舊三層既五花腩,慢煮後非常腍軟😋!配料除左芫萎外,下面仲有一堆已加入荳粉芡炒過芽菜,食落有少少溫和,中和返D麻辣!拉麵比較口感煙韌,硬身少少,但放心,明顯係煮熟!我會話呢碗拉麵特別於有好多香味於一身,加堆一座山份量既芫萎🤤,唔怕有一陣草腥味。另外,食到尾果陣,可以配埋芫萎飲返兩啖湯,絕對無得彈🤫!呢間真好食😋,我自己都會再返去食!

芫萎辣麻味噌拉麵
芫萎辣麻味噌拉麵
Kikanbo is a Japanese ramen restaurant originated from Tokyo, Japan. What’s special about this one is that, you can opt for how spicy and numbing your ramen soup base to be, how awesome is that!I chose a bit spicy and mild numbing for my ramen, and it was absolutely gorgeous! The soup base was so good that I couldn’t stop sipping it while having the noodles, and ended up almost finishing all of them!The toppings were of top notch too! Best thing was definitely the big piece of marinated pork bel
味玉辣麻味噌拉麵

The toppings were of top notch too! Best thing was definitely the big piece of marinated pork belly! It was so nicely flavored and tender that it almost felt like melting on my tongue! And its portion was larger than your ordinary bbq pork ramen. The soft boiled egg and corn were delicious too!

Definitely recommend Kikanbo to you! More so if you are a spicy noodles lover or coriander lover! You will find their menu really attractive!
3K
2020-01-16 43 浏览
在日本隨隨便便找一間拉麵店都好好食,但香港地真係好難,還要價錢好貴。銅鑼灣世貿中心對面這間拉麵店是我近來最熱門幫襯的,覺得湯底濃而不膩,質素不錯。炒荳芽菜辣麻味噌拉麵嘩啦!好大碗!炒荳芽鋪滿整碗,追加了的蔥花也快要滿瀉。湯底可選擇辣度,麻度。我則選了小辣。看似好辣。飲了一口,辣度完全可接受,開胃惹味。麵條軟硬度適中帶有彈性,吸盡湯底精華,滋味十足。炒豆芽和蔥花增加了嚼口,爽爽。豚肉一大塊,軟腍入味,就算脂肪位也入口即化。好掂!

炒荳芽菜辣麻味噌拉麵
嘩啦!好大碗!炒荳芽鋪滿整碗,追加了的蔥花也快要滿瀉。
麵條軟硬度適中帶有彈性,吸盡湯底精華,滋味十足。
炒豆芽和蔥花增加了嚼口,爽爽。
豚肉一大塊,軟腍入味,就算脂肪位也入口即化。好掂!

2020-01-16 37 浏览
之前成日都見到排晒隊嘅東京人氣麵店,今日難得行過又係non peak hour,見唔洗排隊,就梗係要入去朝聖先🤩🤩🤩一入到去,裡面既佈置都係惡鬼裝飾,加埋日本既太鼓音樂,一入到去都覺得好神秘,加上鋪頭主打麻辣拉麵,感覺好刺激,好似會食到地獄辣味咁。點餐係用手機掃QR code 點的,分開拉麵,小食,飲品3個area。其實拉麵重點都係一樣,只係邊樣材料多左而有唔同價錢。最後點左:增量叉燒X2辣麻味噌拉麵 $135 及大肉飯 $55,拉麵選項方面可以選擇麻及辣的程度,以及在額外增加其他配料,由於見到有肉飯可以選擇,所以就沒有再點替肉。由於唔知麻辣可以去到幾辣,所以開始就由小辣,小麻試先,發現下次可以是高一級,中式嘅麻辣湯底食得多,日式嘅麻辣配搭味噌湯底,濃厚得黎又唔會失卻左日式拉麵既感覺。另外叉燒亦都係令一個令人回味嘅配菜,油脂分明既叉燒肉,雖然係厚切,但豬肉入口即溶,真係要增量叉燒X2先夠喉呢!如果平時食一碗拉麵唔夠飽嘅朋友仔,可以好似我哋咁試多個肉飯,日式珍珠米配搭濃郁嘅肉湯汁,亦都係另一種滋味。

最後點左: