餐厅: 駿景軒
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2018-02-15 85 浏览
這家是在外國人眼中很有名的中餐廳從他的裝潢和餐具上已經看得出來100分的服務和氣氛都是吃的重要一環真正的做到色香味俱全才能被選中為一星食府 砂鍋唐生菜唐生菜到上桌時也滋滋聲的被熱著, 砂鍋是熱辣辣的, 所以唐生菜一些部份是被「辣」到有少少香脆的口感, 而且因為一直熱著的關係, 就不怕吃著吃著就會凍起來 黑醋珠蟹肉帶子炒鮮奶這個算是創新料理吧, 炒鮮奶吃起上來完全沒有鮮奶的味道, 卻能保留著固體鮮奶似的嫩Q口感, 而蟹肉和帶子都是淡味食物, 完全被黑醋珠CARRY住, 食落又唔覺會太淡味, 反而被這種嫩Q口感吸引著, 一直吃一直吃 黑松露野菌安格斯牛柳粒這道菜名聽起上來就已覺得不像是普通中餐廳會吃到的黑松露, 加上牛柳粒不但色香味俱全, 而黑松露味和牛柳粒勁MATCH, 食到LUMLUM脷, 牛柳粒好嫩Q既口感, 正
這家是在外國人眼中很有名的中餐廳

黑醋珠蟹肉帶子炒鮮奶

黑松露野菌安格斯牛柳粒
2018-02-10
2018-02-15 73 浏览
為了避開人多既日子我地一家早就在年三十前先吃一頓團年飯選址是米芝蓮一星的食府眼見熱門日子已經滿BOOKING只好約閒日吃 杏汁白肺湯先來一個杏汁白肺湯, 湯是位上的, 一打開蓋子便聞到香氣撲鼻的杏汁味道, 喝下去是濃濃的杏汁香味, 入面有豬肉和豬肺, 份量尚算可以 菠蘿咕嚕肉一道菠蘿咕嚕肉, 還未上桌已經聞到好香的咕嚕肉味, 咕嚕肉被炒到金黃色, 味道酸酸甜甜的, 甚是開胃, 一咬下去脆脆的咕嚕肉皮被咕嚕肉汁包圍著, 像是沾著吃似的, 香甜味一直充滿著整個口腔, 作為開胃菜味道和口感都是一流的 水煮魚片近排很熱門的水煮魚, 大量的辣椒包圍著魚片, 找魚片像是大海撈汁一樣, 但因為這家的魚片數量多, 所以有種感覺是「食極都有」, 魚是非常的嫩滑, 像是沒有骨似的, 而在煲內除了有魚片以外, 還有透明的粉條, 喜歡吃辣的人一定不要錯過, 因為這粉條吸收了整煲湯的精華, 辣得過癮!!
為了避開人多既日子
我地一家早就在年三十前先吃一頓團年飯

選址是米芝蓮一星的食府
眼見熱門日子已經滿BOOKING
只好約閒日吃

杏汁白肺湯
先來一個杏汁白肺湯, 湯是位上的,

菠蘿咕嚕肉

水煮魚片
近排很熱門的水煮魚, 大量的辣椒包圍著魚片,

2018-02-08
  • 水煮魚片
  • 菠蘿咕嚕肉
  • 杏汁白肺湯
2018-02-08 1048 浏览
努力工作真係有回報,今年花紅非常滿意,開心嘅事一定要同家人分享,今晚我就帶媽媽嚟分享我嘅工作成果,我和媽媽今晚嚟到一間米芝蓮大廚操刀嘅駿景軒食中菜,環境同食物都一定冇得輸。瓦罉焗胡椒蝦 ($428) 熱辣辣嘅瓦撐,滿滿一鍋嘅胡椒,把大大隻嘅鮮蝦完完全全封住,鮮甜爽脆大蝦索盡胡椒嘅香辣,恰到好處嘅調味,把肉質提 鮮到更高層次,香味馥郁無比,肉汁豐富。酸菜桂魚片 ($308)呢個菜式少啲功力都做唔到,魚皮非常爽口彈牙,魚肉鮮甜嫩滑,魚皮跟魚肉層次分佈得非常 有口感,酸菜味道調教得可口,非常開胃又醒神,魚香四溢 。菠蘿咕嚕肉 ($178) 每一件咕嚕肉刀功都非常工整,肥瘦均勻,當你食落口中兩者都不缺,軟軟腍腍,肉汁滿載你的口腔,外皮炸得鬆化甜蜜,香脆又可口。杏汁燉白肺湯 ($90/位) 原盅老火燉湯,潤肺養顏,濃郁芳香,杏汁清香無比,令你嘅味覺全方位都享受到,好滋味。紅油或上湯水餃($98/位) 一個上湯水餃包得結實滿滿的,海鮮食材豐富,鮮味無窮,鮮甜爽口,水餃皮爽滑,煙煙靭靭又彈牙。
瓦罉焗胡椒蝦 ($428)
2018-02-07 113 浏览
好少黎近馬場同伊麗莎伯體育館呢一帶,如果唔係有人介紹都唔知呢度有間米之蓮一星餐廳,聽講仲要係連續唔知幾多年都係。果然係米之蓮一星既中菜廳,酒店裡面餐廳環境舒服,餐具都幾靚。川味口水雞 $108賣相唔錯,香辣味濃夾起d雞,睇到d肉質嫩,剛剛好熟一食落口就食得出係新鮮雞,新鮮雞鮮味係冇的呃人d醬汁唔會話太辣,搶走咗d雞味,必食!瓦罉焗胡椒蝦 $428好特別,第一次咁食胡椒蝦,滿滿都係胡椒,上枱時仲熱辣辣!胡椒仲爆跳緊。蝦香脆,好特別的菜式。酸菜桂魚片 $308好大一缽,酸辣味濃,忍唔住飲咗好多碗湯。桂花魚嫩滑又少骨,正!酸辣海鮮羹 $80好足料! 好多帶子同蝦唔太酸,夠鮮紅油雲吞 $98雲吞皮滑,裡面隻蝦好大隻

川味口水雞 $108

賣相唔錯,香辣味濃
夾起d雞,睇到d肉質嫩,剛剛好熟
一食落口就食得出係新鮮雞,新鮮雞鮮味係冇的呃人
d醬汁唔會話太辣,搶走咗d雞味,必食!

瓦罉焗胡椒蝦 $428

蝦香脆,好特別的菜式。

酸菜桂魚片 $308
好大一缽,酸辣味濃,忍唔住飲咗好多碗湯。
桂花魚嫩滑又少骨,正!

酸辣海鮮羹 $80

好足料! 好多帶子同蝦
唔太酸,夠鮮

紅油雲吞 $98
雲吞皮滑,裡面隻蝦好大隻
2018-02-06 127 浏览
正好今日約到個同樣喜歡食辣既朋友,當然要搵番間有質素要米芝蓮川菜當然要一試啦!!位於酒店入面,位置寬敞又坐得舒服,未食已經加左分先~先飲個酸辣海鮮羹,味道香辣微酸,唔會太刺喉,而且材料十分之豐富,食到好多鮮蝦同帶子,正。朋友話食一陣食辣野,所以先飲個杏汁白肺燉湯黎滋潤下先,睇個顏色都知味道一定唔差,杏汁夠香,加埋豬肺,白菜膽,雞腳,味道好清甜。冬天飲真係一流。黑松露野菌安格斯牛柳粒雖然我唔好黑松露,但因為當晚想食牛,就姑且一試,安格斯牛柳粒牛味重而且肉質極好,軟腍得黎仍然保持肉既質感,而且黑松露唔會太重手,反而仲食到其他野菌既香味,有質素~砂鍋唐生菜(蝦醬)望落好似冇咩特別,但食落真係滋味十足。係冇落任何肉既情況下,個汁都極香極惹味,而且砂鍋炞得極熱,令個菜鑊氣十足,簡單材料配上好既手藝,一樣可以登大雅之堂~水煮魚片講好左黎食辣,當然要叫番個水煮魚啦~ 辣同麻既比例控制得剛剛好,麻味唔會太重,十分好~ 而且魚片好滑,真係食完一片又一片,加埋個紅薯粉,真係過足癮~果然係星級餐廳,所有食物都十分滿意,一定再去~
位於酒店入面,位置寬敞又坐得舒服,未食已經加左分先~
黑松露野菌安格斯牛柳粒
砂鍋唐生菜(蝦醬)
水煮魚片

果然係星級餐廳,所有食物都十分滿意,一定再去~
2018-02-05 125 浏览
今日難得兩兄弟同一日放假,就約埋一齊去食晚飯,阿哥一向係有要求嘅人,於是我就定咗英皇酒店轄下駿景軒一級米芝蓮食中菜,中菜廳環境優雅別緻,服務周全到位,令每位客人都感受到親和貼心,舒適地享用晚餐。黑醋珠蟹肉帶子炒鮮奶 ($328)新派嘅菜式,頂級大廚嘅神髓展露無遺,一顆顆黑珍珠在口腔爆破,黑醋芳香配搭著蟹肉的鮮嫩,汁液的甜,再加上鮮奶炒得嫩滑無比,一同進食,妙不可言, 還有超級大嘅帶子,鮮味濃郁蜜甜多汁,真係極級享受。照燒黑松露野菌安格斯牛柳粒 ($288)火路控制得宜,牛柳粒柔柔韌韌,軟軟腍腍恰到好處,牛味香濃,肉汁豐盛,配搭黑松露幽香陣陣,多款野菌同樣出色,爽脆清甜。川味口水雞(小食) ($158)精選嫩雞,皮爽肉嫩,外皮晶瑩通透,非常爽口,雞肉嫩滑,肉質鮮味多汁,配上正宗川味醬料,簡直係錦上添花。杏汁燉白肺湯 ($90/位)原盅老火燉湯,賣相像似燉蛋一樣,濃甜又滋潤,加上芳香杏仁味道,零舍醒神。正宗四川擔擔麵 ($48/位)正宗四川手法烹調,麵條幼細爽滑,柔韌軟綿綿,食材調味出色,辣味配合均勻,整體嘅手作,大廚功不可沒。

今日難得兩兄弟同一日放假,就約埋一齊去食晚飯,
阿哥一向係有要求嘅人,
於是我就定咗英皇酒店轄下駿景軒一級米芝蓮食中菜,
中菜廳環境優雅別緻,服務周全到位,
令每位客人都感受到親和貼心,舒適地享用晚餐。

黑醋珠蟹肉帶子炒鮮奶 ($328)

照燒黑松露野菌安格斯牛柳粒 ($288)

川味口水雞(小食) ($158)

杏汁燉白肺湯 ($90/位)

正宗四川擔擔麵 ($48/位)

2018-02-05 142 浏览
為老伴慶生,心思細密的艾雲知他喜歡火煱,更情迷駿景之擔擔麵。投其所好,於是咱們一行四人便於拜六到英皇駿景酒店的中菜廳駿景軒打邊爐去! 英皇之新酒店開張不久,人流愈見興旺,未夠七時,2樓中菜廳已有幾檯食客,及至晚市時段,駿景軒更是高朋滿座,座無虛席矣! 駿景軒火煱之與別不同,在於其四川主題的醬料吧,於席上每人獲分一個坑紋碗子,內有芝麻與木棍子,咱們先親手盅碎芝麻,讓碗內透出芳香便可到醬料吧去自行混醬是也!醬料吧的香料不勝凡舉,除了例排的豉油辣椒,吧檯更設有花椒八角、生蒜泥、鎮江醋、麻油、芝麻醬、腐乳醬、沙爹醬、胡椒、芫茜、榨菜等林林總總,對於小的這結結實實的「混仗」兒,幾是再適合不過。 混醬完畢,恩師已揀選了香茜皮蛋湯底,正好為小的香辣麻酸的各式醬料降一降火。 湯底未滾,炸魚皮率先出場,火熱的魚皮早經調味,鹹鹹地香濃惹味,這一份香脆的口感,直是令人停不了口,在湯底滾燙以前,咱們已忍不住先行征服了整盤炸魚皮,小的不自覺地感到口腔內的輕微損傷,警戒自己要適可而止。 艾雲帶來的香檳清甜易入口,冰涼裡汽泡豐盈,最好用來調理一下小的輕微損傷了的口腔。 牛肉有本地手切牛與及美國肥

牛肉有本地手切牛與及美國肥牛,小的記得在這兒吃水煮魚加本地手切牛的時候,其牛肉香味濃郁,厚厚的肉身既提供豐富的口感,卻又不失軟綿嫩滑,齒脥流香其味難忘。然而當手切牛用於打邊爐的時候,未知是否因沒有經醃料薰陶,吃來肉身比較堅韌,反不及薄薄的美國肥牛柔滑細膩。相對而言本地牛的牛味自然比急凍的美國肥牛要好,只是小的落得太多醬料,有點兒暴殄天物已!

羊肉片之肉質非常鮮嫩,而且沒有濃重的臊味,實乃嚴寒天氣裡的妙絕佳品。鮮腐竹輕柔嫩滑,在火煱裡如散開一縷又一縷布條兒的紗縵,在狂風下吹皺出變化萬千的嬌姿。腐竹滑不留手,沿著口腔經過喉頭,直流到肚子裡去。

牛丸、貢丸俱是上等貨,雲吞與魚皮鮫各具擅場,個人喜好,小的偏愛有蝦肉餡料的雲吞,艾雲則愛魚皮鮫。午餐肉乃新潮熱推的火煱配料,雖然罐頭午餐肉在超市隨便買得到,可是在火煱裡頭滾幾滾,再配上小的之特製混醬,那又是別有一翻滋味。而且餐廳提供的乃厚切美國SPAM午餐肉,其質素與口感均是一流。

既然咱們早征服了一碟炸魚皮,如今便應再接再厲。不過未知是否由於太過旺場,這回的炸魚皮顯得非常油膩,小的將之放湯灼一灼,既沖一沖過多的油份,順道為之減一減熱氣。

雖然是打邊爐,但又怎能錯過老伴與小的至愛之擔擔麵?咱們毫不客氣地每人一碗,儘管擔擔麵之份量不太多,然而咱們卻已吃了許多火煱美食。當完成擔擔麵以後, 連小的這個吃貨也要投降了。

只稍稍地再吃一束皇帝菜,最後咱們把另一個胃子留給甜品。海底椰清潤滋補,麻蓉包則煮得愈來愈進步,由以前的乾沙變成今天的流心,讓小的驚艷不已!

吃不完,兜著走。尚餘的火煱配料正好省卻小的做飯的功夫!感謝恩師與艾雲的山珍海釀、美酒佳餚、珍收百味,讓老伴與小的與有榮焉。
2018-02-03
庆祝纪念
生日
  • 擔擔麵
2018-02-04 121 浏览
最近有親戚從美國回來了,住在英皇駿景酒店,有一晚就在酒店的中菜廳駿景軒用餐,我也是第一次去,環境好grand,又有不少中式擺設。餐具也是富有中國特色 先點杏汁燉白肺湯 $90/位 滋潤一下,這道湯十分費工夫,所以平日好少飲到。杏汁白肺湯以豬肺、雞腳、白菜膽及杏汁熬製四小時,奶白色湯有濃郁的杏汁香味,而豬肺軟腍香口,很不錯。瓦罉焗胡椒蝦 $428將熱辣辣的瓦罉蓋揭開時,胡椒香味四溢,蝦在胡椒煲內,意想不到的賣相,侍應將其蝦翻起。瓦罉焗胡椒蝦選用新鮮海中蝦,炒香再炸,殼脆肉爽口,有點帶辣的胡椒香味,一個幾特別的食法。酸菜桂魚片 $308用料十足,先呷一口湯,辣中帶酸,好開胃美味,在寒冬中很暖胃。而桂魚片肉質嫩滑,魚骨不多,啖啖肉很不錯。菠蘿咕嚕肉 $178一粒粒圓形咕嚕肉好有趣,肉質鬆化入味,甜酸適中。正宗四川擔擔麵 $48/位湯是麻中帶辣的味親,好香好過癮,麵質彈牙,令人不禁一口又一口夾起來享用。上網翻查資料,駿景軒是連續七度蟬聯米之蓮一星美譽的跑馬地英皇駿景酒店中菜廳駿景軒,於12月15日遷移至灣仔全新開業,今次有幸享用這美滿的一餐,確是幸運。

餐具也是富有中國特色

酸菜桂魚片 $308

而桂魚片肉質嫩滑,魚骨不多,啖啖肉很不錯。

菠蘿咕嚕肉 $178
一粒粒圓形咕嚕肉好有趣,肉質鬆化入味,甜酸適中。

2018-02-01 1377 浏览
最近好想食中菜, 但上海菜同京菜都食得較多, 今次同媽咪食, 決定要帶佢食好D, 要環境同食物質素兼備既中菜地方唔易揾, 聽朋友介紹就book左呢間係灣仔駿景軒既中菜, 因為佢係連續6年米之蓮一星既中菜廳, 最近先由跑馬地搬左去灣仔, 令人好期待佢地既食物質素。 一入大堂已經盡顯奢華之感, 地面非常闊絡, 仲有小食生果同飲品提供, 中菜館位於一樓, 都好方便。餐廳面積唔算好大, 但座位之間距離夠遠, 即使我同媽咪二人都可以安排坐大枱, 入面好似仲有房, 應該可以比一大班人包房食~ 比較少食川菜既我倆, 因為我地都唔太食得辣, 但呢到除左招牌水煮魚, 店員推介左好多微/無辣既菜式, 唔洗怕食唔到辣! 川味口水雞 $158常見既口水雞係雞肉浸住辣汁, 但呢個係辣汁另上, 令我地怕辣既都可以自行調節辣度, 太窩心了~~~ 本身雞肉採用左龍崗雞, 所以雞肉以紮實中帶嫰既味道為主, 雞味足, 少量雞油由雞皮滲出, 難得連雞皮都好爽滑, 令唔食雞皮既都要食~~~ 辣汁我微微蘸點, 原來唔會好辣, 而麻油同花生既香味更加突出, 令雞肉鮮味提升! 杏汁白肺湯 $90/位雖然店員推介老火湯, 因為一共有
最近先由跑馬地搬左去灣仔, 令人好期待佢地既食物質素。

川味口水雞 $158

杏汁白肺湯 $90/位

雖然店員推介老火湯, 因為一共有八款老火湯, 天天不同, 但媽媽偏向飲杏汁白肺湯, 湯料由豬肺、雞腳、白菜膽同埋杏汁熬製, 尤其係乾燥時節飲更加感覺滋補, 杏仁香比想像中淡, 豬肺切成小方粒但依然爽勁。

酸菜桂魚片 $308

一場黎到一到要食名物水煮魚, 但我地又怕辣, 酸菜桂魚片同樣係個好選擇!
桂魚係相對貴價既魚, 但份量好多, 最正係魚肉片得好薄身, 連埋魚皮確保新鮮, 塊塊都入口即綿化咁濟, 令人停唔到口
, 而酸菜份量好多, 揀左微辣, 辣椒份量就無酸菜咁多, 酸中帶有刺激既辣感, 令人不自覺飲左好多湯! 呢個又係份量十足既菜式, 超大盤, 我同媽媽都努力食食食! 酸味剛好可以中和飽滯感!

黑醋珠蟹肉帶子炒鮮奶 $328

個人最滿意就係呢道菜式! 首先呢個炒鮮奶實物比圖更加之大, 起碼4人分享都無問題, 雖然係炒鮮奶
, 但食落同賽旁蟹既炒蛋白相近, 炒得相當滑溜, 味道天然以淡淡奶與蛋味作主導, 唔會過老同嚡, 蟹肉碎相當多, 差唔多每啖都食到, 而且唔係碎濕濕, 食到蟹肉既紮實清爽。主角帶子一共四隻, 煎得唔油身又能夠保持鮮爽感, 單係食帶子都已經十分滋味!!
黑醋珠有啲似爆珠, 除左視覺上增添趣緻外, 一咬爆出既汁略略酸香令淡味既炒鮮奶有提味之效~~

上湯雲吞 $98/位

一共六粒既雲吞, 從相都睇到佢既皮薄, 若隱若現既粉紅同翠綠色, 咬落饀料算多, 但似乎肥肉比例上偏多
, 而且調味唔太強烈, 如果有爽蝦肉作饀可能會好~

正宗四川擔擔麵 $48/位

擔擔麵同樣做到微辣要求, 麻中帶辣, 辣中帶花生香
, 配有少量肉碎, 簡簡單單既擔擔麵, 擔擔麵質感獨特, 偏幼身但出奇地有韌性, 踏踏實實既口感
, 同平時食既有啲分別, 令人幾難忘。一碗份量原來好多, 食極都仲有!!

店員招呼好好
, 不停回答我既野食提問, 又因應我地口味喜好而推介左唔少美食比我地, 雖然定價中位, 但服務同食物質素都令人滿意!

好耐冇食過辣野,最近天氣甘凍,一於約埋好朋友一齊去食川菜。地點揀左駿景軒,因為身邊朋友食過都話質素好好,而且仲係米芝蓮餐廳,甘就梗係要試試呢到既裝修唔算好華麗,反而幾清雅,枱同枱之間好闊落,就算隔離枱嘈D都唔駛怕。口水雞(小) $158前菜叫左個口水雞,雞係咸雞,即用鹽醃過再蒸,所以雞身會好滑同帶有少少咸味~佢個辣油好香,辣味同麻味都好平均,而且係另上,食唔到辣既朋友都唔駛怕啦~例湯 – 土伏靈湯 $88/位多口問句佢地是日例湯係咩,竟然係土伏靈,平時係街真係好少見有得飲,所以同朋友一人黎一碗,用料十足,個湯好甜,帶少少藥材味,飲完真係成身又暖,喉嚨又舒服!酸菜桂魚片 $308酸菜魚好有質素,第一魚片岩岩熟,十分之滑,而且唔有浸泥味。二黎個酸菜唔會太酸,好似食緊醋甘,個味係岩岩好,令人愈食愈想食,份量亦唔細,2個人食岩岩好。胡椒蝦 $428呢個胡椒一上枱真係香到不得了,每隻蝦都先走過油,所以連個殼都脆卜卜好好食。望落甘多胡椒好似有D得人驚,但其實D胡椒係完粒,唔會好辣,但D香味又比隻蝦吸哂,真係好特別~擔擔麵 $192本身想叫白飯,不過店員介紹話呢到既擔擔麵唔錯,好啦,一於試下。但最後
好耐冇食過辣野,最近天氣甘凍,
一於約埋好朋友一齊去食川菜。

地點揀左駿景軒,因為身邊朋友食過都話質素好好,
而且仲係米芝蓮餐廳,甘就梗係要試試
呢到既裝修唔算好華麗,反而幾清雅,
枱同枱之間好闊落,就算隔離枱嘈D都唔駛怕。
口水雞(小) $158
前菜叫左個口水雞,
雞係咸雞,即用鹽醃過再蒸,
所以雞身會好滑同帶有少少咸味~
佢個辣油好香,辣味同麻味都好平均,
而且係另上,食唔到辣既朋友都唔駛怕啦~
例湯 – 土伏靈湯 $88/位
多口問句佢地是日例湯係咩,
竟然係土伏靈,平時係街真係好少見有得飲,
所以同朋友一人黎一碗,
用料十足,個湯好甜,帶少少藥材味,
飲完真係成身又暖,喉嚨又舒服!
酸菜魚好有質素,
第一魚片岩岩熟,十分之滑,而且唔有浸泥味。
二黎個酸菜唔會太酸,好似食緊醋甘,
個味係岩岩好,令人愈食愈想食,
份量亦唔細,2個人食岩岩好。
胡椒蝦 $428
呢個胡椒一上枱真係香到不得了,
每隻蝦都先走過油,
所以連個殼都脆卜卜好好食。
望落甘多胡椒好似有D得人驚,
但其實D胡椒係完粒,唔會好辣,
但D香味又比隻蝦吸哂,真係好特別~
擔擔麵 $192
本身想叫白飯,不過店員介紹話呢到既擔擔麵唔錯,
好啦,一於試下。
但最後係有少少失望既,
個麵底本身好滑,其實幾好食,
但弊在個湯底唔夠花生,香味唔夠,
希望店家可以改進下~

仲有一點要改善既係STAFF既態度,
例如我地話水唔夠熱,麻煩換一換,
但佢竟然話OK呀,唔凍呀,
同埋RECEPT姐姐都好無笑容,問多句野都唔想答甘,
雖然只係有一兩個STAFF有問題,
不過就已經可以破壞左用餐氣氛。
除此之外,成晚既菜式都幾有驚喜,
如果唔想再食粵菜,但又想食中餐,
呢到都係幾唔錯既選擇。
2018-01-31 1311 浏览
香港人口幾百萬,但中國就有幾十億,做生意的人又怎會放棄自由行旅客呢?正因如此,香港的川菜館越來越多,而粵菜館亦得加進川菜菜式,奈何國內同胞大部份都是喜歡吃辣!雖然如此,能做到正宗川菜水準的不多。 一向走中高檔路線的駿景軒,十多年前起已經是川粵菜兼備的專家,屹立跑馬地英皇駿景酒店內多年,近日就隨酒店喬遷至灣仔皇后大道東,鄰近前新華社舊址,可見客路不乏有名望的國內專員,甫進酒店,軒敞輝煌、氣派不凡。 駿景軒佔了一二兩層,電梯大門一開已經到達,食用大廳面積不算大,估計設置了不少貴賓房,環境優雅,高級粵菜餐廳的風格。 火鍋配料設在寧靜的一角。 我們在一樓大廳用膳,星期二晚上亦近乎客滿,見本地捧場客亦不少,估計因為新張期內有九折,熟客奉場嘗新湧至。 火鍋與小菜兩大項目的選擇,我們相信後者會更見真章,並刻意自選有辣有唔辣的川粵混合菜式,自行作個小比拼。 餐具別緻有體面,雪白金色裙邊茶壺,碗碟仿玉顔色,塗上金魚圖案。 川味口水雞  辣辣前菜先出場,川味辣醬及白切雞分開上。 我最不喜歡打針肥雞,這些細細件、皮下脂肪不厚的正合我心意,皮爽肉滑,處理得好。 川味辣醬香而微辣,富多款辣椒的層次香

火鍋配料設在寧靜的一角。

川味口水雞

辣辣前菜先出場,川味辣醬及白切雞分開上。

川味辣醬

川味辣醬香而微辣,富多款辣椒的層次香、內有花生及芝麻,有點甜因而大減辣度,調味不俗。

川味口水雞

這一道,平實到位。

杏汁燉白肺湯

繼而是粵式滋寶,杏汁燉白肺湯。

杏汁燉白肺湯

一嚐湯頭,醇厚味香,粒粒生磨杏仁的口感,非常討好,喝一口已覺滋潤。

杏汁燉白肺湯

豬肺、雞腳、瘦肉及白菜,吃起來皆含杏仁香,而且肉滑有汁,值得全吃掉。

瓦罉焗胡椒蝦

胡椒海鋪滿瓦煲,陣容頂盛,八只新鮮海蝦藏於當中。

瓦罉焗胡椒蝦

黑白胡椒的混合,材料上乘。

瓦罉焗胡椒蝦

瓦煲熱力的把胡椒香逼進海蝦內,入口香辛惹味,蝦甜肉彈,鮮美滋味!

酸菜桂魚片

絕非劣質酸菜只有死鹹味寡,湯頭略帶酸菜的鹹酸香味,而未有蓋過桂魚的鮮美,烹調出色。

酸菜桂魚片

桂魚片肉滑鮮美,湯亦好喝,鹹酸甜鮮層次複雜但平衡。

建議以湯拌飯吃,非常匹配,味道豐富又飽肚。

正宗四川擔擔麵

幼滑柔順的幼麵,飽吸湯汁,擔擔麵汁香濃豐富。

沒有驚為天人之感,但烹調到位,材料新鮮,找不到投訴之處,服務殷勤,環境舒適富氣派,宴客聚親或慶祝的好場地,唯獨價錢進取,一分錢一份貨,大家自己計數啦!
2018-01-16
2018-01-26 972 浏览
今夜,晚餐選了由跑馬地搬往灣仔的米芝蓮餐廳駿景軒,這是朋友著力的推介,吃的是經典粵菜及滋味川菜。大寒冷天,先點碗暖笠笠的杏汁白肺燉湯,滋潤一下,足料足味,以豬肺、雞腳、白菜膽及杏汁熬煮,入口香濃幼滑,非常養生。朋友的酸辣海鮮羹,材料豐富,啖啖鮮蝦及帶子,入口香辣微酸,味道醒神。主菜,九層塔川辣明蝦球,賣相吸引,飽滿的酸辣醬汁,裹著大大粒的蝦球,一口咬下,彈牙爽口的蝦球淡淡滲著九層塔獨特的清香,非常滋味,令人胃口大開。酸菜桂魚片,大大鍋濃稠乳白的漁湯混著酸菜,浸泡著雪白的桂魚片,隨著熱氣飄至的酸味,即時令人垂涎,急不及待,呷口熱湯,先來是酸酸的味道,接著是清鮮的魚香,咬下的桂魚片,口感嫩滑鮮甜,朋友決定做個漁湯泡飯,將湯汁全面清空。菠蘿咕嚕肉,脆醬輕薄酥脆,內裡肉汁豐富,肥瘦適中,配上新鮮菠蘿及三色椒,色香味俱全。上湯雲吞,皮薄餡靚,入口啖啖鮮蝦混著嫩滑的豬肉,湯底亦鮮味十足。駿景軒精挑上剩鮮美食材,搭配著廚師團隊的精湛廚藝,烹調出各式美味佳餚,我們坐在這個高雅舒適的環境下用餐,實在是星級享受。

2018-01-16
2018-01-26 604 浏览
英皇駿景酒店最近由跑馬地搬到灣仔皇后大道東尾段,地理上位置相距不遠。米芝蓮星級食府駿景軒亦一改裝修風格,由古色古香改為時尚清新風,令人耳目一新。駿景軒以川粵料理馳名,川菜以麻、辣、鮮、香為特色,味道較為濃烈,而粵菜的特色在於着重食物原本的味道,使用少量香料以保留原味,菜式一般比較清淡。駿景軒將兩種不同特色的菜系結合,以迎合港人既嘗鮮又嘗辣的口味。皇后大道東入夜後一向較靜,行到差不多錫克廟位置見到閃亮的建築物,就知道已經到達駿景酒店。踏入酒店大堂,沿著樓梯行上一層即可抵達駿景軒。當日客滿,稍候片刻,待安排好坐位後,剛好坐在落地玻璃旁,可以望到皇后大道東景色。眼見食客與侍應有傾有講,應以熟客居多。廣東人用膳喜以湯水作為開始,此杏汁白肺湯以豬肺、雞腳、白菜膽及杏汁熬製,湯水杏仁味道香濃而且清澈,南北杏常見於食療湯水中,有止咳平喘功效,而豬肺則以形補形,現時流感高峰飲用此湯最為合適。瓦罉焗胡椒蝦乃駿景軒名菜,海蝦炸後再以大量白胡椒粒炒香,胡椒濃香味四溢。胡椒粒有保溫作用,就算食到最後,胡椒粒依然熱到出煙。海蝦肉質鮮甜而外殼香脆,經油炸後外殼與蝦肉稍為分離,方便食用。照燒黑松露野菌安格斯牛柳粒外

眼見食客與侍應有傾有講,應以熟客居多。

照燒黑松露野菌安格斯牛柳粒
外出食用黑松露多為黑松露醬,黑松露成份不多,此菜以原片黑松露點綴,菜色立即名貴得多。黑松露片味道比較真實及清淡,有淡淡菇菌香味,入口質感亦與一般菇菌相似,爽脆鮮甜。安格斯牛一向肉味較濃而肉質較有咬口,此菜的安格斯牛柳粒入口嫩滑度與和牛無異,實在非常驚喜。配菜露荀亦見粗身鮮甜,不見有渣。

菠蘿咕嚕肉
此菜一向為老公最愛,咕嚕肉即叫即炸,外脆內軟,肉汁豐富,炸槳不厚,十分鬆脆。配菜的菠蘿並不是罐頭貨色,纖維組織較密,入口亦不會如浸糖水般太甜。

正宗四川擔擔麵
此擔擔麵的麵條,麵質爽滑有蛋香,有詠藜園的影子。麵條吸收了湯底的甜酸麻香辣味道,雖然不加肉碎,但麵條與湯頭都值得細嚐。
2018-01-25
庆祝纪念
纪念日
餐廳環境十分優美, 坐得都十分舒服, 服務十分周到, 基本上d服務員係睇實你咁! haha桌面上有個碗仔,  呢個係裝醬料用, 本身上面有d芝麻,整碎佢再加d醬料, 就會香好多! 配埋本身既麻辣湯底,就會更加perfect!醬料有好多種選擇, 打邊爐黎講醬料多係好, 因為多種類既調味都係打邊爐既一大特色!當中仲有好多辣既醬料, 如果愛辣既朋友應該會好中意!為左想試更多既湯底, 我地都係叫左雙湯嫁啦,講返主要既麻辣湯啦, 佢本身辣度唔算話好辣,我估應該係fit返香港人口味啦, 香港人整體都唔會食到好辣既,麻味就十分重, 湯都本身都幾好飲, 同埋好香, 配牛食我覺得相當不錯!手切牛, 本身就係為左個質感去食既, 手切牛一般比較爽身d,硬多小小, 就唔係太軟, 呢隻口感我個人幾中意, 同埋打邊爐比較好食就係安格斯, 同手切牛~和牛反而唔太岩, 因為打邊爐唔係最好既煮和牛方法, 味道會有小小流失, 多脂肪既和牛都未必岩咁樣整熟佢.所以手切牛係唔錯既其中一個選擇!花膠同龍躉係呢到黎講幾好食, 因為鮮味比較重,質素都比較高, 我自己個人會中意係高級餐廳到食海鮮多因為處理得比較好, 我覺得鮮度比較高
桌面上有個碗仔,  呢個係裝醬料用, 本身上面有d芝麻,
整碎佢再加d醬料, 就會香好多! 配埋本身既麻辣湯底,
就會更加perfect!
都係打邊爐既一大特色!
當中仲有好多辣既醬料, 如果愛辣既朋友應該會好中意!
為左想試更多既湯底, 我地都係叫左雙湯嫁啦,
講返主要既麻辣湯啦, 佢本身辣度唔算話好辣,
麻味就十分重, 湯都本身都幾好飲, 同埋好香,
配牛食我覺得相當不錯!

就係安格斯, 同手切牛~

花膠同龍躉係呢到黎講幾好食, 因為鮮味比較重,
質素都比較高, 我自己個人會中意係高級餐廳到食海鮮多
因為處理得比較好, 我覺得鮮度比較高, 同埋比較清潔~
呢到海鮮類均都不錯, 我推薦可以一試!
最後我通常都會中意食個鳥東撈醬料食,
不過唯到呢到有小小麻煩, 因為掉左落麻辣湯到 好難去整d麵上黎,
無咩工具幫到手, 呢個係唯一有麻煩既地方!

但整體服務, 食物,環境都十分出色~
2018-01-22
2018-01-22 500 浏览
朋友是一名正宗「辣妹」無辣不歡,2018年開年飯到米之連一星駿景軒,希望大家風山水起,豐衣足食,繼續享受生活,駿景軒先為我們掀起2018年精彩一夜餐廳主打新派粵菜,還有多位名人推介這裡四川菜,米之蓮一星美譽並非浪得虛名,有榮獲多項殊榮的名廚梁耀基師傅坐陣,加上餐廳堅持選用新鮮及當造的食材,不加味精,帶給客人健康美食。而調味料多由四川直送,做出精彩麻、辣、香朋友知道灣仔駿景軒全新開業,有九折優惠一樓巳滿座,我們更上一層樓溫馨提示:最好預早訂位喔入到去一派高級中菜館格局,待應殷勤有禮貌,詳細介紹菜式連每張檯上餐具很精美飯後還可到優美戶外露台喝酒談心杏汁燉白肺湯 $90/位我最喜歡杏仁香,對於杏汁略有究研,這杏汁燉白肺湯用料足,沒有加入杏仁精油,入囗杏仁味道天然香濃,湯內數件白肺新鮮,滋補潤肺川味口水雞 $158侍應推薦口水雞,餐廳用新鮮龍崗雞,肉質嫩滑,雞味濃郁。醬汁會分開上檯,方便不吃辣人仕。入口層次豐富,入口不會太辣,還吃得出花椒、花生、芝麻、醋,非常惹味瓦罉焗胡椒蝦 $428胡椒蝦未上檯胡椒香已經撲鼻,揭開瓦蓋胡椒香味更闖進嗅覺,蠋動食慾,看到侍應從胡椒粒掘出新鮮海中蝦,已經急不及侍

朋友知道灣仔駿景軒全新開業,有九折優惠

一樓巳滿座,我們更上一層樓
溫馨提示:最好預早訂位喔

入到去一派高級中菜館格局,待應殷勤有禮貌,詳細介紹菜式

連每張檯上餐具很精美

飯後還可到優美戶外露台喝酒談心

川味口水雞 $158

瓦罉焗胡椒蝦 $428
胡椒蝦未上檯胡椒香已經撲鼻,揭開瓦蓋胡椒香味更闖進嗅覺,蠋動食慾,看到侍應從胡椒粒掘出新鮮海中蝦,已經急不及侍,先聞一聞;海蝦充滿胡椒香,放進舌尖上;胡椒香不辣,蝦肉新鮮爽甜,帶有鹹香非常惹味

酸菜桂魚片 $308
桂魚片已起骨,一條魚骨都沒有,魚片非常嫩滑,再配以酸菜、泡椒、乾辣椒煮成。湯㡳濃厚而不膩,酸菜味令人胃口大增,第一口酸酸辣辣非常開胃,然後麻辣使嘴唇縱使有麻麻辣辣的觸電感覺,還是耐不住一啖接一啖
Menu

• 酸菜桂魚片