餐厅: 駿景軒
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2018-03-16 54 浏览
多年來獲得米芝蓮一星既中菜館, 慕名已久,今日終於有機會一試~瓦煲胡椒蝦 裝滿極大量嘅原粒胡椒,配上走過油既鮮蝦,簡直色香味俱全~我會食埋個脆扑扑又香口既蝦殼~😛咕嚕肉,雖然係普通菜色,但平凡中自見真章,採用半肥瘦嘅肉塊,即使淋上醬汁依然非常香脆,內部好鬆軟~黑松露安格斯肥牛粒,牛粒當然牛味濃而且超淋超好味,但我覺得啲菇同菜,甚至比牛粒更加出色,食到停唔到口~酸辣海鮮羹,非常足料,開胃~擔擔麵,好細心咁將辣椒油另上~~

酸辣海鮮羹,非常足料,開胃~

擔擔麵,好細心咁將辣椒油另上~~
2018-03-14 152 浏览
白色情人節選擇吃四川菜這家店來頭可真不少是日例牌湯品是西洋菜湯最後還是選了杏汁燉白肺湯此湯從準備到烹煮都極花功夫白濁湯頭帶有杏仁香點了四川名菜麻辣水煮鮮魚片一盤滿江紅堆滿紅辣椒盤底有芽菜和水晶粉魚片是無骨的桂魚口感極嫩滑而充滿鮮味吃得出是新鮮魚才有的味道麻味濃烈吃罷雙唇發麻再來是霸王炒辣子雞又一大堆乾辣椒作陪襯炸過的雞肉辣味不可小看進食前請預備一杯白開水麻婆豆腐是我一直的最愛嫩滑的豆腐配上辛香的豆板醬又麻又香辣吃得過癮是首屈一指的白飯殺手今夜和你過了一個染紅的白色情人節
白色情人節選擇吃四川菜
麻婆豆腐
2018-03-14
麻婆豆腐
2018-03-14 136 浏览
識得我嘅人都知道我食嘢係講求味道多於環境,環境我就唔係好介意係咪一定好靚,但係有時除咗味覺嘅享受之外,有埋視覺嘅享受都係唔錯嘅。呢度嘅裝修十分之優雅,除咗一般嘅二人枱同埋四人枱之外仲會有一張非常之大嘅大枱,啱晒10幾個朋友又話成家人嚟食,夠晒睇頭。蒜泥白肉係常見嘅餐前小吃,但係呢度做得非常之精緻,將青瓜切絲然後用薄薄嘅豬肉片包住。呢度最馳名嘅胡椒蝦,係用瓦鍋裝上一粒粒原粒嘅白胡椒同大蝦。煮出來的蝦係絕對唔會有油膩嘅感覺,係較乾身嘅。但係佢嘅每味已經充分咁樣吸收左係蝦嘅外邊,所以食嘅時候外層就會有胡椒香味,內層就會有大蝦嘅鮮味。杏汁白肺湯超考功夫嘅一個湯,通常係出邊有得嗌嘅我就會叫,因為自己煮嘅唔單止冇佢住得咁有火喉,而且仲要花上好多嘅時間。酸菜魚嘅酸菜魚冇辣嘅感覺,而且油亦都唔會好多,所以佢個湯除咗可以調味之外,飲番一兩啖其實都幾醒位。最後就係呢個擔擔麵,雖然佢係一個中式嘅餐館,但係煮上海出名嘅擔擔麵都非常之有水準。但係就建議食嘅時候要快啲食,因為本身汁已經唔算多,再遲啲食個話嗰啲面就會吸乾汁,無甘好食。

2018-03-14 68 浏览
今日去左英皇駿景酒店入面有名的川中菜館—-駿景軒。一嚐米之蓮之味。可以叫小菜、亦可以打邊爐、調味料選擇很多呢個紅辣椒粉見到都覺得辣,但好想試杏汁白肺湯,杏仁味幼滑順口。飲完一定成個靚晒呢個黑松露野菌安格斯牛粒,牛肉軟淋無根,每料都充滿牛肉的香味,一定係靚牛無誤。野菌同紅椒都炒得惹味,值100分呀水煮魚每啖都充滿麻香,魚肉肉質彈牙,分量十足,內有芽菜和紅薯粉。後者吸收了麻辣湯汁份外好味,但可惜份量少左啲粒粒雲吞都爽口彈牙,因為用新鮮蝦包成,雲吞皮亦做得透薄。蝦醬唐生菜煲極度惹味,蝦醬味由廚房拎出黎香味由遠到近,上枱熱辣辣,非常好味食到最後仲有甜品送,有蕃薯糖水、豆腐花、紅豆沙、腐竹糖水。我的豆腐花滑嘟嘟有豆香、朋友的紅豆沙用料十足,煲到起沙,雖然係免費但一啲都唔求其。

可以叫小菜、亦可以打邊爐、調味料選擇很多

呢個紅辣椒粉見到都覺得辣,但好想試

杏汁白肺湯,杏仁味幼滑順口。飲完一定成個靚晒

粒粒雲吞都爽口彈牙,因為用新鮮蝦包成,雲吞皮亦做得透薄。

2018-03-14 91 浏览
新年豪食高汁菜@駿景軒灣仔皇后大道東373號英皇駿景酒店1樓2011-2017年米之蓮一星四川菜,連續多年拎得獎絕非浪得虛名,新年同家人聚腳食餐好。梁耀基師傅入行超過20年,刀工精湛,擅長烹調新派粵菜。叫了3道菜一個湯,錫家人間中吃頓好的嘛!$328 九層塔川辣明蝦球,油泡過的九層塔葉很香,那股香味走出來,令蝦肉都沾上香氣同味道,蝦用上了大蝦,厚肉碎牙,包住了層甜酸汁酸菜桂魚片 $308 很多酸菜把雞肉塊都遮掉了,魚肉起骨沉得魚肉滑溜溜,刀工好起肉後魚肉也沒散開,酸菜好吃唔會太辣,易入口,鐘意酸辣湯可以喝上碗。$168 麻婆豆腐配飯,撈一起好下飯,豆腐加肉碎,香口豆板醬調味,要了小辣吃得放心。加個湯先, 去去辣下下火,當日例湯好喝,豬肉粒加南北杏,甘甜是由肉燉出來架。要白飯,辣得滋味白飯都扒多兩口,能解解辣的。朋友要了擔擔麵,汁湯很濃郁,花生香菜滋味豐富。川菜來說正宗美味,嚐到麻香新,設有不辣菜式也迎合到不太能吃勁辣架人,贏得美譽實在是當之無愧。
新年豪食高汁菜@駿景軒

灣仔皇后大道東373號英皇駿景酒店1樓

梁耀基師傅入行超過20年,刀工精湛,擅長烹調新派粵菜。

叫了3道菜一個湯,錫家人間中吃頓好的嘛!

要白飯,辣得滋味白飯都扒多兩口,能解解辣的。

朋友要了擔擔麵,汁湯很濃郁,花生香菜滋味豐富。

• 麻婆豆腐
2018-03-14 64 浏览
位於灣仔駿景酒店的 駿景軒,是一間高級中菜。曾吃過數次 駿景酒店旁的中菜,質素不錯,怎想到 駿景的質素高對手幾倍阿,只是服務可以更好呢。瓦罉焗胡椒蝦$428大大盆胡椒阿,未曾吃過胡椒蝦,令我非常期待。胡椒份量超多,呈上時傳來强烈的胡椒香氣,內裡藏有八隻大蝦,一齊尋尋寶吧。大蝦短身超肥大,肉質超彈軟熟,胡椒入味,調味適中,辣中帶勁,二人分享大滿足。照燒黑松露嘢菌安格斯牛柳粒$288沒想到這碟中日西合併的菜式,會如此好的好吃阿。採用日式照燒汁,西式的黑松露,中式的炒法,三種元素哦。安格斯牛柳肉質軟腍,保留應有細膩質感,醃得非常入味,松露香氣逼人,好好吃阿。砂鍋唐生菜$168紅油雲吞$98紅油炒手阿,是我最愛的中菜之一。滑嫩順口的雲吞皮,質感透白,透出飽滿肉餡,肉餡味濃軟腍,蔬菜清爽,沾上辣油,真想自已獨吞阿。

瓦罉焗胡椒蝦$428

照燒黑松露嘢菌安格斯牛柳粒$288

砂鍋唐生菜$168

紅油雲吞$98

2018-03-13
2018-03-14 459 浏览
無論幾忙,好友不時都要聚下食餐飯,所以我同班好友都會每個月都抽時間出黎食飯傾計,起碼知道大家近況又唔會令大家疏遠距離,我地同常都會揀食火鍋同小菜,容易叫菜同圍住用餐都特別有氣氛,今晚去左依間擁有米之蓮名銜既高級中菜廳食晚飯,平時食小菜都係去小菜館或大排檔,第一次係米之蓮既星級餐廳食飯,因為其中一位食過覺得唔錯,所以帶我地再黎食!餐廳位於跑馬地馬場附近既酒店內一樓,到左餐廳店員非常友善前來問人數,亦即時帶我地入座,簡約中帶點氣派,人客不算少,亦唔會感到嘈吵,環境非常舒服朋友話依度既瓦罉焗胡椒蝦非常出名,當然即刻點左一客,另外再點左幾款餸一齊食,先送上蒜泥白肉,擺到一座山咁高,白肉中間捲住左青瓜絲,面頭淋滿川味辣醬汁,白肉肥瘦適中,整件放入口,清新既青瓜絲味道同醬汁溶為一體,味道辣辣地,清新口感帶少少惹味,醬汁又唔會蓋過白肉卷本身味道,唔錯呢杏汁燉白肺湯飲個湯暖暖胃,本身都好鍾意飲湯,叫左依度好出名既杏汁燉白肺湯,湯奶白色,湯中非常足料,有豬肺同雞爪,飲落順滑帶清,唔算好濃杏汁味,呑後有陣陣杏香散出,飲完係覺得舒服,值得推介瓦罉焗胡椒蝦到左主角胡椒蝦出場啦,一送上枱打開煲蓋已經霧出煙,非常

瓦罉焗胡椒蝦
到左主角胡椒蝦出場啦,一送上枱打開煲蓋已經霧出煙,非常濃烈既胡椒味,少許刺鼻但愈聞愈香,大量胡椒粒中藏住八隻大頭蝦
大頭蝦經輕炸過,剁殻後蝦肉入口依然爽口彈牙,咀嚼個時有陣陣胡椒香味湧出,食得出非常新鮮,果然無介紹錯,的確係必點菜式

麻辣水煮鮮魚片
無辣不歡既我地點會錯過水煮魚片,一大盆水煮魚片面頭鋪滿辣椒麻籽,見到紅噹噹已經勁興奮,聞到陣陣麻辣香
店員會幫忙撈起部分辣椒,等我地容易食到魚片同薯粉,魚片一夾起係軟滑到散開,食落非常嫩滑,配合辣椒一齊食惹味過癮,薯粉夠哂煙韌,但份量只夠兩人食,我地人多既話多少少會更好

照燒黑松露野菌安格斯牛柳粒
離遠已聞到陣陣黑松露味,當中除左牛柳粒,連同翠肉瓜、露荀、菇菌粒一齊炒,味道適中又唔會過鹹,牛柳粒軟熟入味,如果配白飯食更加停唔到口

正宗四川擔擔麵
一小碗估唔到份量都幾多,擔擔麵食落軟身,味道濃而不澀,調味控制得好好,食完唔會感到口渴同膩口

紅油雲呑
平時都熱愛食餃子雲呑,依度既雲呑比一般平時食到既圓大餡料多,薄皮之餘,菜肉餡料比例剛剛好,食度菜亦食到肉香,拌匀微辣既紅油一齊食更增添食慾

整體而言,朋友的確無介紹錯,果然色香味俱全,服務態度好好,坐得舒適,環境亦闊落唔迫,的確可以慢慢享用,下次要同屋企人再黎食,相信佢地實會喜歡
2018-03-14 78 浏览
早前同朋友去左食川菜駿景軒係位於灣仔酒店內既米芝蓮一星級中菜廳有「米芝蓮」依三個字 令我對佢都好有期望川味口水雞 $158 首先先吃一個小食口水雞的辣醬是另外上就算唔食辣既朋友都可以自己adjust但依個辣醬香而不算太辣配上雞是無敵既配搭再來是杏汁燉白肺湯 $90/位 個湯既水準都相當高湯水非常足料 飲落非常清甜瓦罉焗胡椒蝦 $428 滿滿的白胡椒配上海中蝦師傅都好用心咁清亁爭左蝦頭所以係可以連蝦頭都可以食埋上湯雲吞 $98/位 雲吞好大粒 非常足料!駿景軒質素非常之好無論食物定服務都非常滿意
有「米芝蓮」依三個字 令我對佢都好有期望
滿滿的白胡椒配上海中蝦
師傅都好用心咁清亁爭左蝦頭
所以係可以連蝦頭都可以食埋
上湯雲吞 $98/位 [8/10]
雲吞好大粒 非常足料!

駿景軒質素非常之好
無論食物定服務都非常滿意
2018-02-21
2018-03-13 70 浏览
位於灣仔靠近跑馬步嘅駿景軒,就喺英皇駿景酒店嘅1樓同2樓,餐廳除左川菜粵菜仲有做火煱,而今次就係有位朋友極力推介他們嘅杏汁燉白肺湯,所以專登黎試。menu充滿古式味,餐廳環境寬闊,座位相當舒適,而且職員同事,非常有禮,單單笑容已經滿分傳說中嘅杏汁燉白肺湯杏味濃郁,用料十足,飲落有如被重膠質包圍口腔,淨係豬肺嘅清洗工序已經相當煩多,而家想飲到真係唔容易菠蘿咕嚕肉,薄薄嘅外皮炸得脆,亦都軟硬適中,口感好係唔錯,而味度亦傳統,甜甜酸酸,感覺開胃。川味口水雞,餐廳主動將醬汁分開上,配合反一啲唔想太辣或者怕油嘅客人我們就比較喜歡多醬風味黑醋珠蟹肉帶子炒鮮奶,份量好多,蛋白有濃濃嘅奶香,口質嫩滑,間雜住新鮮嘅蟹肉,好好味,但個人就唔太中意黑醋珠嘅味度,所以覺得有啲唔夾。呢度瓦罉焗胡椒蝦,差唔多每一桌都會點,每次上桌嗰股胡椒香都充斥整間餐廳,胡椒份量相當多,蝦應該係先開肚拖油,令其外脆,但又入味,又不至於過熟。上湯雲呑

傳說中嘅杏汁燉白肺湯

我們就比較喜歡多醬風味

上湯雲呑
米芝蓮一星酒店川菜館@灣仔My families and I went to a Chinese restaurant called "Golden Valley" (駿景軒) located in 1/F, The Emperor Hotel, 373 Queen's Road East, Wan Chai灣仔皇后大道東373號英皇駿景酒店1樓.A pure, peaceful white Guanyin statue(觀音) is placed at the reception of the restaurant.The entire restaurant uses warm, mild beige color as the theme color. Pairing with contemporary industrial style geometric chandeliers.Chinese style porcelain ornaments, hollowed out screen, wooden carved fish panels decorate the room.Hot
米芝蓮一星酒店川菜館@灣仔

灣仔皇后大道東373號英皇駿景酒店1樓.

Hot and spicy seafood soup
酸辣海鮮羹 (右)
HKD$80 / bowl 位

Loads of fresh, sweet, springy diced scallops and shrimp, moderately sour and spicy flavours.

Delish!! Highly recommended!!

Double boiled Pig’s lung soup with ground almond
杏汁白肺湯 (左)
HKD$90 / bowl 位

The lungs are cleaned throughly.

The almonds are finely ground without gritty texture.

Super rich and silky smooth

Wonton in garlic chilli sauce (front)
紅油抄手 (前)
HKD$98/ bowl

The rich, tantalizing, flavourful garlic chilli oil lift the wonton up to a whole new level!Yummmm.

Wonton in supreme soup (back)
上湯雲吞 (後)
HKD$98/ bowl

The supreme soup is so bright, refreshing yet flavourful.

Love the broth!!!

I recommended the spicy ones.

Sweet and sour pork
HKD$178

Nicely executed!!

Deep fried with golden crispy crusts rather than soggy, oily ones.

Not heavily seasoned. Not too salty. Good.

One of the best that I had ever tried.

Sauteed prawns with basil in chilli sauce
九層塔川辣明蝦球
HKD$328

The prawns are jumbo size and bouncy.

Bedded in a pile of crispy deep fried basil which tastes like seaweed.

Poached sliced Mandarin fish in spicy and sour soup
酸菜桂花魚
HKD$308

The fish is fresh and sweet.

It will be better if rice Vermicelli is added to absorb all the flavours of the pickled veggies and essences of the soup.

Loveeeeeee the dishes are not heavily seasoned nor add any MSG.

Not oily nor greasy but rather light and bright which unusual in most Sichuan restaurants.
Cuisine is relatively healthy, hearty and wholesome which reminds me mums labour live home food in a more exquisite level!
  • Sweet and sour pork 菠蘿咕嚕肉
  • Hot and spicy seafood soup 酸辣海鮮羹
  • Wonton in garlic chilli sauce 紅油抄手
2018-03-11 93 浏览
之前聽朋友說這間四川菜不錯,係米芝蓮餐廳,今次見入馬場之前來吃晚餐,不過男友身體有點不適,只食小量辣,但都有驚喜好味。正宗四川擔擔面必食,四川醬料辣度夠又香,豬肉碎又入味,處理得十分好,面質口感好又夠幼身,一人一碗剛剛好。砂鍋蝦醬唐生菜,砂鍋夠熱,帶出蝦醬更香口,菜都新鮮夠脆口,蝦醬味好香濃吾太咸,剛剛好。酸菜桂花魚都係為這個而來的。沒有失望到, 酸菜味帶酸同甜,桂魚勁滑而且沒想到咁多,整體帶點微辣但酸味又保持到,而且味道吾太濃,所以食晒酸菜都吾會覺難食,的確吾錯。男友想清清地就叫左碗上湯雲吞,上湯好味又濃郁,入面雲吞圓圓的,一咬落去勁多料而且仲有少少菜吾會太滯。瓦罉胡椒蝦,鐘意食蝦一定吾會錯過,黎到沙沙聲又香胡椒味勁吸引,蝦吸晒胡椒味又熱而且帶有蝦的鮮甜,好味道。黎到見到有杏汁燉白肺湯當然叫返返補補佢啦,一開杏汁味好香,飲落去杏汁都有仲帶點豬肺味,都幾濃郁,入面仲有白肺,菜膽,半肥瘦豬肉,起足料。而且一碗份量都偏多,飲完個胃即時十分暖和。裝潢吾錯空間感夠而且待應態度十分好 。一見到已覺十分漂亮,茶選擇都不少。

裝潢吾錯空間感夠而且待應態度十分好 。

一見到已覺十分漂亮,茶選擇都不少。
2018-03-10 105 浏览
朋友帶路,話帶我去食超高質素嘅打邊爐,喺酒店入邊食打邊爐?真係非常之期待!酒店位置比較偏僻,餐廳位置喺酒店嘅一樓,裝修都非常之骨子,原來晚餐時間有小菜同埋火鍋選擇,我哋今日嘅目的係打邊爐,當然係揀火鍋啦!先揀個湯底先,呢度出名食辣嘅,所以要左一個鴛鴦湯底,係麻辣湯底加個果香魚湯。點菜紙都相當之精緻,服務員好貼心咁提示我哋所有嘅食物都可以點半份!嘩!太好了, 咁樣就可以試多幾款野食!醬料方面都係自助形式,所有器皿都相當之精緻,仲有好多前所未見嘅配料例如係榨菜粒,豬油,辣椒粉,等等, 真係大開眼界!我哋叫咗本地手切肥牛(半份),日本黑豚肉(半份),白蘿蔔,薯仔片(半份),SPAM美國午餐肉)(半份)鮮淮山(半份),黃金魚皮(半份),菜肉雲吞(半份),瑤柱鮮墨魚滑,潮州魚蛋(半份)。講下個湯底, 麻辣嗰邊係中辣級數。果香魚湯入邊有番茄雪梨,仲有啲杞子添,魚湯本身已經好濃郁,加埋番茄同雪梨嚟嘅甜味,就咁飲都覺得好好味!重點介紹幾款先手切肥牛啊非常之新鮮, 肥瘦適中日本黑豚肉,咪睇滿分得四片咁少其實每一片都非常之厚,所以都係抵食之選黃金魚皮,呢個係必食推介!估佢唔到拎上枱嘅時候係熱辣辣㗎!魚皮夠

點菜紙都相當之精緻,
醬料方面都係自助形式,
講下個湯底, 麻辣嗰邊係中辣級數。

重點介紹幾款先
手切肥牛啊非常之新鮮, 肥瘦適中
日本黑豚肉,
咪睇滿分得四片咁少其實每一片都非常之厚,所以都係抵食之選
黃金魚皮,
呢個係必食推介!估佢唔到拎上枱嘅時候係熱辣辣㗎!魚皮夠薄,炸得好脆,鹹蛋黃份量啱啱好,唔會有一忽太多另外一忽太少嘅問題,就咁當小食食又得,放湯又得,食到停唔到口!
瑤柱鮮墨魚滑,
呢個叫咗一份,有瑤柱喺入邊,多咗瑤柱嘅鮮甜味,同平時嘅墨魚滑果然係有啲唔同!
潮州魚蛋,
非常之彈牙!
菜肉雲吞皮薄餡靚,隻雲吞脹卜卜咁樣,好好味!

2018-02-27
2018-03-10 657 浏览
全家人都鐘意食川菜,所以定期都會試下唔同既川菜餐廳,而今次細佬就搵左呢間係灣仔酒店內既米芝蓮一星級中菜廳。環境寬闊,燈光明亮,每張枱之間既距離相當充裕。先叫左每人一碗既杏汁白肺湯。未飲湯,先聞其杏香撲鼻而來。湯水相當足料,清甜,如此清潤既湯水其實處理起來工序繁瑣費時,好少餐廳都唔會做,難得呢度飲到,而且水準甚高口水雞雞件尚算嫩滑,如能去骨會更佳。個人欣賞醬汁味道有層次,辛辣之餘亦帶芝麻香,十分惹味的醬汁!麻辣水煮鮮魚片未上枱已經飄來陣陣麻辣香辣勁唔算好強,麻香更突出,餘勁十足!辣味同樣相當有層次,而且鹹度適中。已經去骨嘅魚片相當滑,配料仲有青瓜、大豆芽同埋薯粉,青瓜可以增添清爽嘅感覺,而大豆芽同埋薯粉就盡吸湯底精華,自然被我地掃個清光紅油雲吞雲吞皮薄而滑,肉饀鮮美,不俗之作,但未及水煮魚般令人驚艷。泡椒蒸魚雲魚雲極其滑溜,毫無腥味,淋上泡椒醬汁後,酸酸辣辣(辣度並不張揚,不嗜辣者亦可放心食),十分開胃~食物質素確比一般川菜餐廳為佳,無怪乎曾經七年取得米芝蓮殊榮

環境寬闊,燈光明亮,每張枱之間既距離相當充裕。

先叫左每人一碗既杏汁白肺湯。未飲湯,先聞其杏香撲鼻而來。

口水雞

未上枱已經飄來陣陣麻辣香

紅油雲吞

雲吞皮薄而滑,肉饀鮮美,不俗之作,但未及水煮魚般令人驚艷。

泡椒蒸魚雲

食物質素確比一般川菜餐廳為佳,無怪乎曾經七年取得米芝蓮殊榮
  • 杏汁燉白肺湯
  • 麻辣水煮鮮魚片
2018-03-08 222 浏览
多謝朋友搭線幫忙才可以成功轉工,所以請了佢去灣仔的駿景軒食一餐貴價中菜。先來一人一盅的杏汁燉白肺湯,豬肺無一點雜質味,洗得非常乾淨,而且非常腍滑,杏仁味又不會太濃蓋過湯本身的鮮味,配搭比例剛好,整個湯鮮甜無比,潤肺養身。之後再上了黑醋珠蟹肉帶子炒鮮奶,炒鮮奶裏面夾雜住一梳梳的蟹肉,油份不多人,而且炒得很滑,帶子大隻且表面微煎,裏面嫩腍,加些醋作調味可減輕膩感。酸菜桂魚片一大鍋酸菜湯裏面浸著桂魚片,酸菜不會太酸,咸味適中,還帶點辣,桂魚片每片切得一樣厚薄,魚肉嫩滑鮮甜,配酸菜真係一絕。菠蘿咕嚕肉,咕嚕肉外脆內軟,酸味調較恰當,肉質很腍,加上三椒菠蘿配菜,非常開胃。最後食埋個四川擔擔麵,擔擔麵即使放左幾個字,麵質都唔會發水脹及變腍,而且不會糊口,帶點麻辣味之餘,又有很香的花生醬味。

2018-03-07 305 浏览
跟老細外出開會後,他帶了我去附近的駿景軒食晚餐,餐廳是在伊利沙伯體育館對面的英皇駿景酒店內,分了兩層,除了大廳外還有獨立房間,私隱度高。瓦𦉘焗胡椒蝦原煲瓦𦉘熱辣辣上枱,裏面是原粒白胡椒粒蓋著大頭蝦,白胡椒炒過,所以熱力焗住大蝦,有保溫作用,大頭蝦原隻去了蝦腸及開肚,外殼香脆,蝦肉爽口彈牙,而且用刀叉都很易切開。照燒黑松露野菌安格斯牛柳粒牛柳粒煎至七成熟,咬落去中間帶點粉紅色,肉質嫩腍有肉汁香味,還有些雜菌及爽脆的露筍做配菜,而黑松靈味道不太突出。川味口水雞雞肉跟川辣汁是分開,所以辣度可以自行調較,喜辣者可沾多些川辣汁,雞肉嫩滑,川辣汁不會太辣,非常惹味可口。杏汁燉白肺湯杏汁香濃,完全無味精,裏面有些豬肺、雞爪及瘦肉,白肺湯鮮甜無比,沒有豬騷味。上湯雲吞雲吞是菜肉餡,每隻都非常飽滿,菜肉比例均勻,咬落去裏面有肉汁而且不易鬆散。