2018-03-10
全家人都鐘意食川菜,所以定期都會試下唔同既川菜餐廳,而今次細佬就搵左呢間係灣仔酒店內既米芝蓮一星級中菜廳。環境寬闊,燈光明亮,每張枱之間既距離相當充裕。先叫左每人一碗既杏汁白肺湯。未飲湯,先聞其杏香撲鼻而來。湯水相當足料,清甜,如此清潤既湯水其實處理起來工序繁瑣費時,好少餐廳都唔會做,難得呢度飲到,而且水準甚高口水雞雞件尚算嫩滑,如能去骨會更佳。個人欣賞醬汁味道有層次,辛辣之餘亦帶芝麻香,十分惹味的醬汁!麻辣水煮鮮魚片未上枱已經飄來陣陣麻辣香辣勁唔算好強,麻香更突出,餘勁十足!辣味同樣相當有層次,而且鹹度適中。已經去骨嘅魚片相當滑,配料仲有青瓜、大豆芽同埋薯粉,青瓜可以增添清爽嘅感覺,而大豆芽同埋薯粉就盡吸湯底精華,自然被我地掃個清光紅油雲吞雲吞皮薄而滑,肉饀鮮美,不俗之作,但未及水煮魚般令人驚艷。泡椒蒸魚雲魚雲極其滑溜,毫無腥味,淋上泡椒醬汁後,酸酸辣辣(辣度並不張揚,不嗜辣者亦可放心食),十分開胃~食物質素確比一般川菜餐廳為佳,無怪乎曾經七年取得米芝蓮殊榮
環境寬闊,燈光明亮,每張枱之間既距離相當充裕。
先叫左每人一碗既杏汁白肺湯。未飲湯,先聞其杏香撲鼻而來。
口水雞
麻辣水煮鮮魚片
紅油雲吞
雲吞皮薄而滑,肉饀鮮美,不俗之作,但未及水煮魚般令人驚艷。
泡椒蒸魚雲
食物質素確比一般川菜餐廳為佳,無怪乎曾經七年取得米芝蓮殊榮