2022-08-31 30 浏览
佛跳牆麵 $138加魚腐(3粒) +$9抹茶紅豆冰 +$9好味指數 4.5/5 🍭🍭🍭🍭🍬{當中有6種材料 包括鮑魚1隻 鮑汁燜花膠2件蜜餞金蠔1隻 冬菇1件 蝦乾2件 金華火腿鮑魚口感彈牙結實 同花膠一樣很入味 花膠爽口 而且很大件 金蠔大隻味香 這麵既湯底又清又甜 令整個麵更加好味 另加了魚腐3粒 不算太特別 口感軟身 較細粒 抹茶紅豆冰抹茶味香濃 紅豆軟硬都有 未算很平均}
佛跳牆麵 $138
加魚腐(3粒) +$9
抹茶紅豆冰 +$9
好味指數 4.5/5 🍭🍭🍭🍭🍬

講起永年餐廳,多數都會諗起車仔麵!而依個位於沙田市中心嘅概念店同一向嘅永年餐廳帶啲分別喇!依間係首間餐廳以充滿「香港特色」嘅茶餐廳X車仔麵為題嘅概念店,除咗有佢地一向主打嘅車仔麵,仲會提供小菜、鐵板餐、茶餐、港式包點依啲一般係茶記會見到嘅嘢食。店內嘅裝潢以懷舊冰室作設計,充滿8/90年代感。門口滿置一個展示櫃,展示每日新鮮出爐嘅麵包及撻點:蛋撻、菠蘿油,非常吸引再環顧餐廳四週可以見到加插了很多港式元素去配合主題有綠白色嘅陶瓷地磚、雞蛋仔造型嘅椅子、綠色色格仔檯布、懷舊風poster,餐廳嘅每個角落都充滿心思!!餐廳落單非常方便,Scan QR code就可網試落單今次同朋友行過見到佢新出咗鐵板餐就一於去試下:P- 美國極佳級封門柳10oz:永年招牌辣椒汁 $228 set (跟沙津/湯,2 選1)牛油果沙律上餐時候,店員一貫港式扒房做法會淋汁係面,淋嘅時候店員會提醒客人小心熱力令醬汁飛濺叫左7成熟,牛排勁腍同埋好香肉味,試得出唔係買平嘅肉嚟Serve客人,而且充滿肉汁,啱曬鐘意食扒嘅人而且同佢地嘅秘製辣汁好夾,辣味有但又唔會太辣,好食,好食過好多扒房!另外有菇、西蘭花洋蔥作為配菜沙律有
店內嘅裝潢以懷舊冰室作設計,充滿8/90年代感。
再環顧餐廳四週可以見到加插了很多港式元素去配合主題
餐廳落單非常方便,Scan QR code就可網試落單

今次同朋友行過見到佢新出咗鐵板餐就一於去試下:P

牛油果沙律

另外有菇、西蘭花洋蔥作為配菜
沙律有三大隻蝦,菜都好新鮮,藉蓉作為底

- 招牌鐵板佛跳牆車仔麵 $198 (跟沙津/湯,2選1)
周打蜆肉魚湯

依個鐵板餐食材超豐富!包括有3大塊花膠、鮑魚、蠔豉、大蝦乾
佢個麵炸到脆卜卜,佢地嘅麵汁麵調配得好好同多汁,兩樣野加埋好好食
成個餐食完好養顏好補嘅感覺
令我最感意外嘅係周打蜆魚湯!湯勁濃,入面勁多料,有勁多蜆肉、煙肉,仲有三文魚扒肉!

-綠茶紅豆冰+$9

本身仲諗住同朋友食完依兩個SET可能嗌埋蝦多士試,但太飽了食唔落,性價比超高嘅茶餐廳!

2022-08-29
  • 招牌鐵板佛跳牆車仔麵
  • 美國極佳級封門柳
2022-08-31 25 浏览
茶餐廳文化係香港獨有特色,融合左西餐,中餐同快餐嘅元素,而近年有不少茶餐廳都進駐大商場,一洗茶餐廳就係環境逼挾嘅印象。💕💕💕💕💕💕💕永年呢間沙田分店,裝修好有特色,懷舊卻又主題分明,綠色格仔餐布令整個環境感覺舒服清爽。🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽「是日餐點」👉🏾永年雜扒餐💰208HKD🫕選擇配湯:周打蜆肉魚湯,好多餡料,像是三文魚肉碎及帆肉真係多到啖啖都食到,加咗煙肉同薯仔,口感勁綿密。🥩扒餐選擇黑椒汁,由上而下淋落鐵板,發出滋滋滋的聲音,鐵板散發出肉香味,令人食欲大開!雜扒滿足晒貪婪嘅人嘅慾望,可以一次過食晒牛豬雞,而且份量又大,一定夠晒飽。雖然係雜扒,塊西冷牛扒都一樣好有質素。🍞懷舊蝦多士:油香四溢,香酥獨特。🍹菠蘿冰:夏日恩物,冰爽消暑。👉🏾美國頂級西冷扒💰220HKD🫕選擇配湯:招牌港式牛尾羅宋湯,足料!番茄濃郁,真係有大大塊牛尾,煲得好冧。 🥩西冷扒七成熟,永年招牌辣汁,肉質嫩滑,份量十足。🥖加配:香脆蒜蓉包。🍹凍檸茶:港式茶餐廳必飲之選。
💕💕💕💕💕💕💕

🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽
「是日餐點」

👉🏾永年雜扒餐💰208HKD

🍞懷舊蝦多士:油香四溢,香酥獨特。

🍹菠蘿冰:夏日恩物,冰爽消暑。

👉🏾美國頂級西冷扒💰220HKD
🥩西冷扒七成熟,永年招牌辣汁,肉質嫩滑,份量十足。

🥖加配:香脆蒜蓉包。

🍹凍檸茶:港式茶餐廳必飲之選。
  • 周打蜆肉魚湯
  • 永年雜扒餐
  • 美國頂級西冷扒
2022-08-28 228 浏览
有外國朋友來港短期工作,特意帶他嚟呢間懷舊港式茶餐廳,就可以食盡多款懷舊茶記美食,實行以茶記嘅價錢、歎盡自助餐嘅享受!😎1. 雜扒餐配永年招牌辣汁 - 鐵板大大份,包括有美國頂級西冷扒(約五安士)、西班牙熟成有骨白毛豬扒(約五安士)、日本名古屋雞扒(約四安士),塊塊厚切、肉嫩多汁!套餐仲有牛油果薯仔蝦沙律同飲品加配,另鐵板附上一碟時令蔬菜,包括有蕃茄粟米西蘭花雜菇,非常足料!2. 男神車仔麵 ($98)- 附八款配料,包括牛柏葉、牛肚、豬腸、牛丸、牛腩、蘿蔔、時菜,另仲可以額外加多款配料,連名貴嘅花膠都有架!3. 話名要品嚐懷舊茶餐廳美食,又點少得瑞士雞翼、蛋撻、菠蘿油同埋西多配雪糕、紅豆冰、奶茶呢,為咗一次過讓外國朋友嘆盡以上港式茶記美食,我就盡地主之道,以自助餐式叫曬所有美食,朋友對於冰火菠蘿油同奶茶紅豆冰特別感興趣呢!除咗美食之外,餐廳嘅環境佈置亦十分講究,猶如置身於兒時既士多!

牛油果薯仔蝦沙律

• 樽仔奶茶
  • 蛋撻
  • 永年車仔麵
2022-08-28 49 浏览
聽聞永年食車仔麵好出名,不過價錢唔平,就試一試啦2:45左右到以為有下午茶,點知佢下午茶時段要3:30先開始,茶記黎講都算晏。不過我都係一心試車仔麵都無乜所謂。叫左個4餸車仔麵餐,連熱飯,底價$65,不過我又叫左蘿蔔、酸齋、雞翼同牛腩,左加錢右加錢都搞到$85,好貴呀😂😂咁佢蘿蔔係好甜好林無渣,牛腩都林同埋好夠味又有牛味,雞翼夠瘦,不過有啲咸同埋太乾硬,酸齋正常發揮,湯底加左永年辣汁,果然係唔錯,辣得過癮,湯底濃郁,粗麵就略嫌有點兒硬。以為$85找數,點知原來要加一,埋單$94食車仔麵,我可以係麵尊食2碗了
聽聞永年食車仔麵好出名,不過價錢唔平,就試一試啦

四餸車仔麵
2022-08-26
四餸車仔麵
2022-08-28 36 浏览
環境:裝修港式懷舊情懷🙆‍♀️ 連枱布都係用咗綠白格子枱布,係70-80年代嘅情懷特色:車仔麵出名!唔同媒體嘅車仔麵評選都必定榜上有名‼️//永年大碗麵//選擇困難人士食呢個!有齊十個招牌嘅餸🙆‍♀️ 包括:豬腸、魚蛋、蘿蔔、豬紅、豬皮、雞翼、雞翼尖、魷魚、紅腸、菜芯!我最鐘意食裡面號豬大腸, 洗得乾淨無臭味,食落仲好Q彈。鐘意食辣記得加辣汁,佢嘅辣好惹味開胃//永年車仔淨四餸//唔想食麵有得剩叫餸。我叫咗冬菇、魚腐、紫菜、墨魚。鐘意食魚腐,紫菜,索晒啲湯汁🤤//永年三寶//裡面有魚蛋、蘿蔔、豬腸。個咖喱汁係靈魂,夠香濃入味😚 令一切變更好食!值得一提蘿蔔好甜好入味//秘製瑞士雞翼、懷舊蝦多士//呢到除咗車仔麵仲有小食食😚 瑞士雞翼夠甜夠入味,蝦多士酥脆彈牙//樽仔奶茶//奶茶原枝上,無加冰,唔會溝淡枝茶。 飲落香滑

特色:車仔麵出名!唔同媒體嘅車仔麵評選都必定榜上有名‼️

//永年大碗麵//

//永年車仔淨四餸//

//永年三寶//

//秘製瑞士雞翼、懷舊蝦多士//

//樽仔奶茶//
奶茶原枝上,無加冰,唔會溝淡枝茶。 飲落香滑
外卖自取
2022-08-27 158 浏览
豉油西餐是車媽媽小時候最愛的美食,在荃灣長大的我就最愛去莎X美吃扒餐,因為每次吃完也會有啫喱糖同雪糕食還有黑牛飲呢!到出來工作便愛到風味十足的X鳳、X寶石、飛X,還有不少這類型的餐廳我都會去幫襯。某天沙田友通知我沙田香港永年車仔麵茶冰廳推出了期間限定全新港式慢煮鐵板套餐,那份情意結誘使到我即時約上好友一起去回味。永年剛推出了低溫慢煮2小時的肉扒的鐵板餐作招徠,在客人點餐後才將肉扒煎香再熱辣辣放於鐵板上檯淋汁,扒餐由細食到大但低溫慢煮的鐵板餐確令我有點期待。看見那塊熟悉的格仔檯布感覺就已經對了,但環境就比很多老牌餐廳寬敞舒適得多。點每款港式慢煮鐵板套餐均可有自選沙律或餐湯、主菜及餐飲,車爸爸選了至愛的奶茶他說香滑兼備好喜歡。我例牌凍檸檬茶走甜茶底味夠香檸檬亦好新鮮Very Good喎!喜歡吃包包的可以點鐵板套餐之餘加$18配招牌香脆蒜蓉包一客,包中除了蒜蓉還有芝士味在內,吃下口感香脆不油格外惹味。前菜可自選沙律或餐湯我們人多當然掃餐牌啦!先有材料十足的牛油果薯仔蝦沙律,香滑牛油果配爽甜大蝦還有粉淋薯仔當然好吃。然後還有中西合壁破格的雞扒鹹魚凱撒沙律,凱撒沙律吃得多加了鹹魚的真是第一次品嚐

然後還有中西合壁破格的雞扒鹹魚凱撒沙律,凱撒沙律吃得多加了鹹魚的真是第一次品嚐,加上香口雞扒件和新鮮羅馬生菜也是好味之選。

怕吃生冷沙律的朋友則可選擇熱辣辣的餐湯,我選了周打蜆肉魚湯以鰹魚湯底加入大量新鮮活蜆、薯仔及忌廉炮製而成,湯頭濃稠得可以味道非常鮮甜內裏還有滿滿的豐富的湯料,勸喻細食的您別喝罷整碗魚湯否則會連主菜也吃不下。

另一款牛尾羅宋湯車爸爸豪氣地加了$15升級至酥皮牛尾羅宋湯,這$15建議大家不要吝嗇皆因焗得非常酥脆可口。

聞說牛尾羅宋湯充滿濃郁的牛肉香氣,加上酸酸甜甜的羅宋湯底絕對沒有一絲膩感,喜歡牛肉的朋友萬物錯過喔。

作為牛魔王的車爸爸當然選擇品嚐這個美國安格斯封門柳$228,打開邊爐的朋友也知道這個部位比較罕有,以這個價錢可以吃得到我覺得挺有驚喜。

醬汁方面有招牌辣椒汁、黑椒汁及洋蔥汁可選車爸爸就點了洋蔥汁,即場傾下熱騰騰的鐵板上滋滋作響然後煙霧迷漫正是吃鐵板餐的精髓所在。

除了牛扒外更配有多款新鮮時令雜菜,我們得到番茄、啡靈菇、白菌、椰菜花、西蘭花及粟米營養均衡,以蒜蓉炒至香氣撲鼻再置於另一塊微暖的鐵板奉客很貼心。

車爸爸點上三成熟的美國安格斯封門柳成品來到確守諾言,吃上一口後的他露出滿足的表情便知這牛扒必定高質好味。

而我則選上西班牙熟成白毛豬扒$208,兩大件白毛豬扒超巨型我分了一件給車爸爸才能完成呢!

侍應誠意推介永年招牌辣椒汁給我,此汁醬由永年士多自家研發混合多香料炮製而成,味道帶點香辣鮮辛嗜辣的我吃得份外過癮。

至於西班牙熟成白毛豬扒肉質紮實富嚼勁絕非霉淋雪藏豬扒能媲美。

好友點了這兒全港首創的招牌鐵板佛跳牆車仔麵$198,內裡有不少奢華食材包括有紅燒八頭鮑、鮑汁燜花膠、蜜餞金蠔、蠔皇大花菇、老虎蝦乾及金華火腿等,看材料便知花了多少心機來製作,奢華材料下墊有煎至香脆可口不油膩的幼麵,淋上熬足24小時的秘製鮑汁於鐵板上真的太誘人了吧!

我試了蜜餞金蠔聽聞用上流浮山出品,怪不得吃起來口感柔滑鹹鮮味濃。

若大家意猶未盡還有多款惹味小食、甜品或紅酒的加配優惠,單點每款只需$38起或以$68組合成套餐,大家便額外點了砵酒燴牛尾及秘製瑞士雞翼,我試了一隻瑞士雞翼弄得入味亦嫩口吃得過啊~

甜品他們選了黑芝麻西多士伴雲呢拿雪糕,用上我至愛的丹麥多士即時加分,內裡是坊間少有的濃郁黑芝麻醬,配上香滑的雲呢拿雪糕甜魔們必定要點來滿足甜牙齒。

當X鳳現在一份西冷牛扒餐連加一都已經賣到$200,我覺得這兒無論食物質素、服務、環境CP值也非常之高值得一吃。
2022-08-20
2022-08-26 34 浏览
香港最近喜歡懷舊風格,各種餐廳也以懷舊方式,出現包括很多不同的冰室,大排檔裝飾。今次來到屯門出名的永年士多,他也是已懷舊方式重現沙田新城市廣場。他的懷舊裝飾外,還帶來了懷舊香港扒房鐵板餐,大家小時候也應該很想到香港港式扒房慶祝聖誕節或是吃鐵板餐。這些是當年貧窮時代的大餐。今天到沙田逛街後決定到這懷舊餐廳懷念一下。和朋友三人叫了一個鐵板餐再加上酥皮湯及一個車仔麵另外加了一個焗薯皮及燉牛尾。後來更發現原來他有佛跳牆,真是有趣。我們選擇了一個雜扒餐包括西冷牛扒,白毛豬扒及日本雞扒看上去非常吸引。而且來到時看到非常的大份,除了三塊扒外還有一些 西蘭花及菇類,其實也足夠吃爆。而且我們加了一個很懷舊的酥皮白湯,在香港很少地方可以飲到酥皮湯了,雖然脆皮不太膨脹,但是內裏海鮮湯加入了不少,海鮮味道挺濃,很吸引。另外我們加了兩個配菜就是焗薯皮及燉牛尾。平時亦很少地方吃到燉牛尾,所以選擇了這個菜式,兩舊牛尾的肉量比我們想像中多,而且軟硬度適中,煙煙靭靭的,味道滲入牛尾,正。 焗薯皮因為時間需要較久,所以差不多我們吃完才來,薯皮內是薯仔做出來的薯粒,沒有太多的芝士及肉粒,味道不夠而且火候過火了一點。最後是永

最後是永年士多的重點就是他的車仔麵,我們叫了他的女神麵,有花膠冬菇豆腐等餸菜。朋友喜歡吃蕃茄湯所以選擇了蕃茄湯底,蕃茄湯底味道不過不失,但是有兩大塊花膠以及大量的冬菇性價比挺好。而且女神麵相對餸菜比較瘦,下次可試男神麵比較一下🤭

2022-08-25 144 浏览
相信大家對永年士多呢個名一啲都唔陌生~本身諗住同媽咪行完街食碗車仔麵,估唔到新城市廣場間永年有得鋸扒😳仲要係熱辣辣㷫烚烚嘅鐵板餐🤩諗都唔使諗,即刻叫咗「全港首創」嘅<<招牌鐵板佛跳牆車仔麵>>($198)⚠️豐富嘅食材包括超大塊花膠、鮑魚、蠔豉、大蝦乾等等~爭啲以為新年食盆菜🤭脆卜卜嘅炒麵多到完全食唔晒🫣因為佢每款鐵板套餐都配咗多款雜菜🥗1d都唔hea㗎~ 唔係平時食開嗰d薯菜呀! 種類多有色彩豐富~入口仲覺得好新鮮👍🏻唔止呀!! 仲有沙律 / 餐湯😳媽咪試咗碗<<招牌港式牛尾羅宋湯>>,濃到瞌埋眼都知係用牛尾煲👏🏻👏🏻👏🏻我就本身叫咗牛油果薯仔蝦沙律~因為覺得<<雞扒鹹魚凱撒沙律>>呢個配搭好奇怪,唔想中伏🫠點知佢冇晒牛油果,唯有試吓呢個伏味濃嘅沙律🙈點知…我錯喇…呢個鹹魚凱撒沙律超有驚喜!!!冇諗過鹹魚蓉配凱撒沙律會咁夾!<<美國極佳級封門柳>>($228)望落得兩嚿仔好似好少,但其實佢都有10oz㗎🙌🏻絕對係會攬住個肚走👋🏻而且封門柳幼嫩嘅肉質,我娘親超欣
相信大家對永年士多呢個名一啲都唔陌生~
仲要係熱辣辣㷫烚烚嘅鐵板餐🤩

豐富嘅食材包括超大塊花膠、鮑魚、蠔豉、大蝦乾等等~
爭啲以為新年食盆菜🤭

脆卜卜嘅炒麵多到完全食唔晒🫣
因為佢每款鐵板套餐都配咗多款雜菜🥗

唔止呀!! 仲有沙律 / 餐湯😳
我就本身叫咗牛油果薯仔蝦沙律~
因為覺得<<雞扒鹹魚凱撒沙律>>呢個配搭好奇怪,唔想中伏🫠
點知佢冇晒牛油果,唯有試吓呢個伏味濃嘅沙律🙈

點知…
我錯喇…
呢個鹹魚凱撒沙律超有驚喜!!!
冇諗過鹹魚蓉配凱撒沙律會咁夾!

<<美國極佳級封門柳>>($228)
望落得兩嚿仔好似好少,但其實佢都有10oz㗎🙌🏻
絕對係會攬住個肚走👋🏻
而且封門柳幼嫩嘅肉質,我娘親超欣賞! 欣賞到叫我即刻send相俾daddy睇,要佢葡萄吓🍇

環境仲好寬敞、好舒服👏🏻👏🏻👏🏻👍🏻
2022-08-13
2022-08-25 29 浏览
今晚嚟到香港永年車仔麵茶餐廳食飯,餐廳位於沙田嘅店舖非常方便,喺新城市廣場L1就係啦。餐廳嘅裝修以懷舊風格為主,有少少似舊式嘅冰室,但又添加左時尚嘅風格。鐵板套餐而家都唔係太多地方可以食到鐵板餐啊,依個餐包含沙律同餐湯等等,另外亦都可以加配其他小食。蒜蓉包嘅蒜蓉味香濃,外皮焗到好香脆,麵包仲有牛油香添。餐湯分別可以選牛尾羅宋湯,同周打蜆肉湯。另外亦都可以加錢升級做酥皮湯。鐵板上嚟嘅時候都仲係熱辣辣,𣺉上醬汁,仲係咋渣聲嘅,證明鐵板嘅溫度夠晒熱,用刀輕輕切開肉,仲可以睇到有唔少肉汁。搭配小食方面,我哋選咗芝士肉醬焗薯皮,秘製係瑞士雞翼等等。當中既雞翼煮得好入味,肉質仲好嫩滑添。整體來講,餐廳嘅價錢非常親民,食物份量亦都仲唔少添。

鐵板套餐

蒜蓉包嘅蒜蓉味香濃,外皮焗到好香脆,麵包仲有牛油香添。

整體來講,餐廳嘅價錢非常親民,食物份量亦都仲唔少添。
2022-08-23 27 浏览
是日同好FD去沙田新城市SHOPPING,同佢DINNER去到哩間香港永年車仔麵茶冰廳,見到佢餐牌有懷舊鐵板套餐,真的好耐無食過了,我地每人叫咗一個鐵板餐,朋友點左個安格斯封門柳,我就點左永年雜扒,飲品我地點左藍柑菠蘿乳酸梳打,我就點左檸檬7喜藍柑菠蘿乳酸梳打朋友的藍柑菠蘿乳酸梳打真的好靚,同埋都好夠凍,飲落好爽檸檬SPRIE食鐵板飲有汽水,真的好爽!!酥皮周打蜆肉魚湯酥皮周打蜆肉魚湯一人加左15蚊,酥皮真的做得好脆口,浸埋D湯真的好正~~安格斯封門柳安格斯封門柳有兩大塊,肉質JUICY,加埋黑椒汁真的一流~~永年雜扒,牛扒、雞扒同豬扒,加埋黑椒汁,真的樣樣都食得,另外豬扒真的好大塊好好食,牛扒就UN左少少,雞扒唔錯,呢餐懷舊鐵板真的買少見少,有機會都要食多D~~~
是日同好FD去沙田新城市SHOPPING,
同佢DINNER去到哩間
飲品我地點左藍柑菠蘿乳酸梳打,我就點左檸檬7喜

藍柑菠蘿乳酸梳打

朋友的藍柑菠蘿乳酸梳打真的好靚,同埋都好夠凍,飲落好爽

檸檬SPRIE

食鐵板飲有汽水,真的好爽!!
酥皮周打蜆肉魚湯

安格斯封門柳

永年雜扒,牛扒、雞扒同豬扒,加埋黑椒汁,真的樣樣都食得,
另外豬扒真的好大塊好好食,牛扒就UN左少少,雞扒唔錯,

呢餐懷舊鐵板真的買少見少,有機會都要食多D~~~
2022-08-20
情願俾貴少少食碗足料有水準車仔麵都唔想去深水埗食完碗甩皮甩骨有名無實既車仔麵而後悔(唔使問深水埗邊間了 我相信大家都會搵到).講返永年沙田呢間長期都大排長龍 好多fans.《永年大碗麵》外賣的上湯會另上 一打開就聞到濃郁既藥材香倒入麵底 熱辣辣 香噴噴配料多到數唔到 真係要夾出黎先show到俾你睇豬腸、魚蛋、蘿萄、豬紅、豬皮、雞翼、雞翼尖、魷魚、紅腸、菜芯基本上最經典既車仔麵配料都有齊哂係一碗麵到.《永年車仔撈麵》車仔麵有撈麵真心正 麵質香韌爽彈一d鹼水味都年 仲有d蝦籽 撈埋食好香可以自選配料 4 款或以上我既精選係: 鮑汁炆花膠、墨魚蝦卷、魚皮餃、牛腩花膠大大塊 滑嘟嘟 入哂味牛腩夠腍夠軟 亦都好多舊.《炸魚皮》每次都額外追加一袋 勁脆勁酥點落個湯一兩秒 索哂d汁 爽啊.《牛三寶》食麵加牛腩唔夠喉 特登嗌多個牛雜食牛柏葉、牛肚、牛筋爽口無澀味 而且份量都幾多.《香脆南乳雞翼》香口嘢點少得炸雞翼仲要係南乳味既.《冰火菠蘿油》每次經過永生舖面個櫃 都會被吸引熱辣辣蛋撻同菠蘿包 充滿港式懷舊風就算係夜晚都想食返個菠蘿油 大大塊牛油🧈勁邪惡.《抹茶紅豆冰》紅豆冰同樣都係港式經典加入抹茶 有

情願俾貴少少食碗足料有水準車仔麵
都唔想去深水埗食完碗甩皮甩骨有名無實既車仔麵而後悔
(唔使問深水埗邊間了 我相信大家都會搵到)
講返永年

《永年車仔撈麵》
車仔麵有撈麵真心正 麵質香韌爽彈
一d鹼水味都年 仲有d蝦籽 撈埋食好香
可以自選配料 4 款或以上
我既精選係: 鮑汁炆花膠、墨魚蝦卷、魚皮餃、牛腩
花膠大大塊 滑嘟嘟 入哂味

《抹茶紅豆冰》
紅豆冰同樣都係港式經典
加入抹茶 有創意又和諧🍵🫘🧊
《樽裝奶茶》🫙🧋
入樽都不減奶茶香度、滑度、濃度
好飲過買杯台式珍珠奶茶手搖啦~
2022-08-22 28 浏览
相約久沒會面嘅朋友聚會 大家約在地點方便的沙田新城市廣場 今次再去返上次食過嘅永年士多喇好耐冇黎喇 門口擺設嘅雞蛋仔裝飾依舊😙認住就知冇去錯地方喇當時下午六點三十左右 都幾多人晚膳安排入座後 ,等一下 見有到卡位騰空出嚟餐廳侍應亦有善地讓我們搬過去坐枱布綠色白格仔 有復古懷舊風😄手機Qrcode落單快捷方便今次叫左近期推介慢煮鐡板美國安格斯封門柳叫咗7成熟跟洋蔥汁 封門柳有兩件 分量十足啱啱曬同朋友一齊share 亦有兩片洋蔥墊底隔一隔防止封門柳直接接觸過熟 侍應會幫忙淋上汁 汁落鐡板嗰下聲就好吸引 想即食喇封門柳肉質好夠淋,食落亦有豐富肉汁伴碟配菜亦有好幾款蔬菜 用料十足配周打魚湯 忌廉湯底濃度適中 有很多魚在內佛跳牆麵 見到網上人地食好吸引 今次都叫返個先內裏材料有鮑魚 兩片大花膠 金花火腿 花菇蠔豉 大蝦乾。十足用料 冇諗到食個麵都可咁豐富😋 鮑魚都彈牙鮑 鮑汁炆嘅花膠都好入味蝦乾鮮甜。到來時侍應會倒上湯底湯底十分清甜可口 冇味精😋亦加左小食蝦多士蝦多士香脆 蝦肉彈牙😋不禁想食多幾件重有甜品雪糕西多士,一凍一熱咁食 非常過癮好食😋黎杯凍檸茶同凍啡非常豐富的晚餐請朋友食飯亦體面👍🏻
相約久沒會面嘅朋友聚會
好耐冇黎喇 門口擺設嘅雞蛋仔裝飾依舊😙
認住就知冇去錯地方喇

當時下午六點三十左右 都幾多人晚膳
安排入座後 ,等一下 見有到卡位騰空出嚟
餐廳侍應亦有善地讓我們搬過去坐
枱布綠色白格仔 有復古懷舊風😄

手機Qrcode落單快捷方便

今次叫左近期推介慢煮鐡板美國安格斯封門柳
叫咗7成熟跟洋蔥汁 封門柳有兩件 分量十足
啱啱曬同朋友一齊share 亦有兩片洋蔥墊底
隔一隔防止封門柳直接接觸過熟 侍應會幫忙淋
上汁 汁落鐡板嗰下聲就好吸引 想即食喇
封門柳肉質好夠淋,食落亦有豐富肉汁
伴碟配菜亦有好幾款蔬菜 用料十足

配周打魚湯
忌廉湯底濃度適中 有很多魚在內

佛跳牆麵
見到網上人地食好吸引 今次都叫返個先
內裏材料有鮑魚 兩片大花膠 金花火腿 花菇
蝦乾鮮甜。到來時侍應會倒上湯底湯底十分清甜可口 冇味精😋

亦加左小食蝦多士

黎杯凍檸茶同凍啡

非常豐富的晚餐
請朋友食飯亦體面👍🏻😙

2022-08-22 34 浏览
沙田美食攻略, 冰室車仔麵茶餐廳!今期主打慢煮鐵牛扒餐 今期港式懷舊風味,慢煮鐵板套餐晚市限定,$188起有什扒,牛扒餐,各種慢煮肉類選擇~以鐵板上碟,香氣四溢!誘人的香氣非常吸引!用濕醃方式,慢煮制作而成,肉質更鬆軟,上碟前再煎香~鐵板上封住肉汁5成熟,牛味濃郁,脂肪平均,味道香甜味濃份外嫩滑總有一款岩你食雞扒都係好嫩滑!!個牛尾湯超出色,加埋酥皮更好食蔬菜以碟另外上,唔怕焦,有辣汁,黑椒汁等選擇~味道更豐富多選擇~#永年車仔麵茶冰廳 #香港永年車仔麵茶冰廳 Hong Kong Wing Nin沙田沙田正街18號新城市廣場L1樓113號舖Shop 113, L1/F, New Town Plaza, 18 Sha Tin Centre Street, Sha Tin
沙田美食攻略, 冰室車仔麵茶餐廳!
今期主打慢煮鐵牛扒餐 今期港式懷舊風味,慢煮鐵板套餐
晚市限定,$188起有什扒,牛扒餐,各種慢煮肉類選擇~
以鐵板上碟,香氣四溢!誘人的香氣非常吸引!
用濕醃方式,慢煮制作而成,肉質更鬆軟,上碟前再煎香~
總有一款岩你食
雞扒都係好嫩滑!!
個牛尾湯超出色,加埋酥皮更好食

#永年車仔麵茶冰廳

#香港永年車仔麵茶冰廳
Hong Kong Wing Nin
沙田沙田正街18號新城市廣場L1樓113號舖
2022-08-22 26 浏览
阿女放假去沙田做gym,做完就約我去行城市廣場,之後去咗香港永年車仔麵茶冰廳食晚餐。餐廳以車仔麵揚名,更有增添懷舊鐵板餐等,啱晒我女兒口味,每次嚟到城市廣場都要食返餐!日本名古屋雞扒鐵板餐周打蜆肉魚湯,香味濃郁,口感creamy!雞扒配黑椒汁,雞扒煎至金黃色,以鐵板上枱,淋上黑椒汁立即咋咋聲香氣四溢!配菜有粟米、蕃茄、西蘭花、椰菜花、雜菇,雞扒肉質嫩滑,配黑椒汁好惹味!抹茶紅豆冰,抹茶香氣十足,紅豆吃起來超綿密,甜度適中!車仔麵:豬腸、豬皮、豬紅、鳳爪、幼麵。每款配料都用不同配方調製,非常入味,無論湯底、配料和醬料都十分獨特,豬腸乾淨冇異味,口感煙韌,軟腍的豬紅沒有腥味,豬皮爽口,鳳爪皮軟滑,幼麵彈牙配清湯辣汁湯底非常惹味。豬腸、墨魚蝦卷、豆卜、雞翼、粗麵配清湯辣汁墨魚蝦卷彈牙,豆卜索左啲湯汁辣辣哋好惹味,雞翼嫩滑入味,粗麵比幼麵更有口感。豬三寶:豬紅、豬腸,豬皮,實在太好味,不能不Encore!蝦多士,即叫即做,記住趁熱食先香脆!

日本名古屋雞扒鐵板餐

周打蜆肉魚湯,香味濃郁,口感creamy!

抹茶紅豆冰,抹茶香氣十足,紅豆吃起來超綿密,甜度適中!

豬腸、墨魚蝦卷、豆卜、雞翼、粗麵配清湯辣汁

豬三寶:豬紅、豬腸,豬皮,實在太好味,不能不Encore!

蝦多士,即叫即做,記住趁熱食先香脆!