2019-05-06
今次聽朋友推介去咗西貢食omakase,性價比高之餘,環境都好引人入勝😽🥰呢間店係喺白沙灣The Pier Hotel入面,酒店望出去就係海景,一架架船🛥🚤就泊喺出面😆呢到嘅set分三個價位,分別係$600、$800同埋$1100,咁我地一場嚟到就揀咗中價位<<雲 Kumo set>> 食😘🤑幸好今晚係平日兼落雨😢有得坐喺bar枱睇住師傅表演了👨🏼🍳💪🏻師傅一開始就已經俾咗卡片我地,Executive chef🤩🤩,今晚就交俾你了🙇🏻♂🙇🏻♀首次前菜三點係用一個木箱載住,師傅呢一刻都已經提我地可以準備拍片,一開個木箱,飄出了陣陣輕煙,而且帶有木香味,呢種係櫻花木既煙燻效果💨而三款前菜分別係千両茄子、 長崎縣鯖魚同埋北海道帶子,次序就淡食到濃,首先茄子冰涼透心❄,有一種fresh既感覺,而佢上面有啲類似XO醬既sauce,夾埋一齊食,相得益彰👍🏻而個鯖魚用上西京燒煮法,食出陣陣甜味,而個帶子一分為二,但都大粒吓,加上用醬油燒過,又鮮甜又好味🤤第二道就係刺身兩點,師傅為我地準備咗根室生蠔同埋牡丹蝦,生蠔用上白神山水洗過,會多返啲礦物質,蠔嘅size啱啱
第二道就係刺身兩點,師傅為我地準備咗根室生蠔同埋牡丹蝦,生蠔用上白神山水洗過,會多返啲礦物質,蠔嘅size啱啱可以一啖食晒,感受成隻生蠔嘅味道,勁暢快,再加上特別調制既柚子汁,清爽又好有蠔味,海水味唔太重,食咗落去,都仲有啲餘韻俾我回味吓🤤🤤而個牡丹蝦上面有鋪住一啲魚子醬,見到都已經好開胃,隻蝦十分甜美,口感軟糯,簡直冇得彈!
個蝦頭比師傅攞去燒黎食,又係另一種風味,好香口,好似食緊薯片咁,成個蝦頭都可以食哂😋😋👍🏻
以下呢樣就真係人生第一次聽同食,叫子持魷魚,就係魷魚筒入面充滿佢既魷魚既春,絕對係季節限定,而呢樣食物亦都非常難煮,要煮到入面維持啫哩狀半軟硬口感之餘,外面仲要用汁煮,好考火侯控制,而我地食到就梗係冇問題啦😘😆完全做到上述要求,樣樣都啱啱好👍🏻👍🏻
之後就係今晩既皇牌,被譽為「深海紅寶石」鹽燒北海道豆喜之次,「豆」即係幼魚咁解😚而師傅臨上之前,再用火槍燒一燒個皮,令到啲魚油味爆哂出嚟,未到我枱都已經聞到濃濃既香味,真係就咁食就已經有幸福既感覺,淨係呢條魚已經值回票價了😍😍
最後既熱食就係宮崎A4和牛西冷片烏冬,雖然係A4和牛,但佢地一啲都唔吝嗇,都有三四塊大大塊,食落油份十足,肉質鮮嫩無比,再加埋稻庭烏冬,口感細滑,perfect match🥳🥳
和牛稻庭
甜品就係自家製tiramisu 雪榚同士多啤梨同馬卡龍,一啲都唔🐴🐯!
是日甜品
整餐飯都食得好享受,師傅👨🏼🍳每道菜都會講解食材喺邊嚟同埋烹調手法,經過同師傅👨🏼🍳交流,確實學到唔少野😆🤓
P.S 呢到勁多位可以泊車,渣車嚟真係勁方便呀!