2019-05-02
想去日本旅行又唔想離開香港?掛住日本嘅食物可以隨時嚟西貢白沙灣酒店試吓佢嘅日式料理。呢度有資歷十足嘅廚師為你炮製一頓美味的晚餐!成晚好似睇緊一場表演,廚房係開放式可以清楚見到廚師為你準備嘅下一道餸菜。印象最難忘嘅要算是熊本縣A四和牛西冷,佢嘅醬汁好特別,食落去酸酸甜甜,非常濃郁,帶有點芝麻味,在口內味道非常強烈,廚師很貼心,知道一連串吃多塊和牛,口腔的味道會停留很久,而且會有肥膩感,所以在碟的右下方擺放了相應數量的仙人掌葉,吃了一塊和牛後,伴隨着一片仙人掌葉片,頓時令口腔變得清新!又會蠢蠢欲動,再想吃多一塊和牛。另外南非柔煮鮑魚亦令我大快朵頤!鮑魚預先切好三件,像吃魚蛋一樣,廚師附上一條竹籤,方便我們吃用,還有關東煮的配料,如紅蘿蔔白蘿蔔和煮得很腍的南瓜。鮑魚很有彈性,很有咬口,而且色澤均勻,吃得出不是一般貨色。最後建議大家走前,喝一口水,杯水都已經夠晒賣點,叫白晨沙水,特點係有好多礦物質,呢款水喺香港冇得買!仲要係佢哋餐廳獨有,飲得多對身體都有益。同埋記得下次要先預約,等師傅準備最好嘅食材迎接你吧。