2021-05-11 80 浏览
難得到西貢食晚飯,揀咗呢間望到海景嘅餐廳。環境浪漫,適合約會。Set B 星($1400/位)前菜3點🥢旬之刺身3點燒物🥢A4和牛壽喜鍋白飯🥢湯🥢甜品富山瑩光魷魚🦑配上酸味噌,鮮甜又帶點清新嘅酸甜。金時南瓜🎃顏色鮮艷而且鬆軟香甜。蝦肉🦐配薩摩番薯比較普通。磯煮鮑魚彈牙鮮味,底下嘅鰹魚高湯同腐竹味道淡雅。三款刺身包括左口魚、拖羅、「令和の怪物」生蠔。左口魚柔軟鮮味可惜魚油唔多。拖羅口感軟綿但未到入口即化。較驚喜係「令和の怪物」🦪。肉質飽滿creamy,邊位爽脆。味道甘甜,海水味唔重。銀鱈魚西京燒肉質嫩滑,帶有少少魚油香味。魚皮燒得香脆。A4和牛壽喜鍋雖然簡單但好惹味。半熟嘅和牛肉味香濃,但冇想像中咁油膩。野菜、雜菌、粉絲吸滿甜味嘅壽喜燒醬汁好適合餸飯😋。魚湯味道鮮甜,配上紫蘇葉同埋柚子皮,添加咗一份清新。是日甜品係櫻花布甸🌸配上富山蜜瓜🍈。布甸牛乳味唔算好濃,但帶有淡淡櫻花清香,而且味道相當天然。富山蜜瓜香甜多汁,亦有解膩作用。

Set B 星($1400/位)
前菜3點🥢旬之刺身3點
燒物🥢A4和牛壽喜鍋
白飯🥢湯🥢甜品

銀鱈魚西京燒肉質嫩滑,帶有少少魚油香味。魚皮燒得香脆。

魚湯味道鮮甜,配上紫蘇葉同埋柚子皮,添加咗一份清新。

餐廳位於杳無人煙嘅白沙灣,不論內外環境都好賞心悅目🥰剛好去嗰日藍天白雲,所以揀了窗邊位置望住個海景食飯🌊.店員首先介紹水,全餐廳所有料理都係用呢種白神山水,飲落真係有清甜嘅山水味,果然係好特別.看似平平無奇嘅沙律,用上柚子醋同芥末籽,特別開胃.前菜係芝麻醬菠菜,有木魚喺面,調味調得好好.主菜係A4和牛壽喜鍋,配麵豉湯、日本蛋及米飯,蛋用上廣島產的蛋,一見到蛋黃好鮮色,就知特別唔同。將和牛放落蛋漿,果然食到濃郁的蛋香同令和牛更嫩滑,慢慢嘴嚼和牛獨有香氣就滲出黎🥰.最後甜品係開心果雪糕,清新又唔漏,好滿足❤️

看似平平無奇嘅沙律,用上柚子醋同芥末籽,特別開胃

前菜係芝麻醬菠菜,有木魚喺面,調味調得好好

最後甜品係開心果雪糕,清新又唔漏,好滿足❤️
2021-05-02 4705 浏览
今次Lunch Time自己黎到The Pier酒店嘆世界食價值$780 嘅Omakase環境其實真係好正名副其實喺個Pier隔離首先要經過海邊一條小路先入到餐廳然後餐廳非常有日本氣氛,又靜所有店員嘅服務都好專業精選午市廚師發板套餐 $780呢個餐包左七樣嘢沙律應該係用咗少少柚子醋做醬汁酸酸地幾開胃,正常發揮前菜三點分別係熟蝦,海帶類,同魚乾仔熟蝦彈牙,海帶爽口,魚乾仔有啲合桃3樣都係冷盤刺身係拖羅赤貝各兩件拖羅魚油超香,入口即化,完全冇筋而赤貝亦都好爽,鮮味非常燒物係汁煮魚同大根個魚係冇骨嘅,用先烤後煮嘅方式去做大根亦都煮得好淋,無渣而且入味到成餐嘅重頭戲-壽司六貫北海道牡丹蝦,晶瑩剔透真鯛,皮用滾水淥過,發揮皮下油脂左口魚,上面嗰塊係左口魚邊係炙燒過深海池魚,肉質結實但唔係好鞋口拖羅,熟成咗兩日,邊邊真係好香北海道海膽,師傅非常細心,將紫菜轉青瓜,怕我影相耐咗,塊紫菜會淋湯品係海帶魚豆腐湯,好鮮甜而且唔腥最後甜品係櫻花布甸個味一啲都唔假,仲有淡淡的櫻花味而且布甸好滑,sir一聲就入咗喉嚨整體真係非常高質地點真係會俾人有一種逃離左鬧市嘅感覺都好建議大家來試一試同埋服務真係好好,師傅亦
今次Lunch Time自己黎到The Pier酒店嘆世界
食價值$780 嘅Omakase
環境其實真係好正
名副其實喺個Pier隔離
首先要經過海邊一條小路先入到餐廳
然後餐廳非常有日本氣氛,又靜
所有店員嘅服務都好專業
精選午市廚師發板套餐 $780
呢個餐包左七樣嘢
沙律應該係用咗少少柚子醋做醬汁
酸酸地幾開胃,正常發揮
前菜三點分別係熟蝦,海帶類,同魚乾仔
熟蝦彈牙,海帶爽口,魚乾仔有啲合桃
3樣都係冷盤

刺身係拖羅赤貝各兩件
拖羅魚油超香,入口即化,完全冇筋
而赤貝亦都好爽,鮮味非常

燒物係汁煮魚同大根
個魚係冇骨嘅,用先烤後煮嘅方式去做
大根亦都煮得好淋,無渣而且入味

到成餐嘅重頭戲-壽司六貫
北海道牡丹蝦,晶瑩剔透

真鯛,皮用滾水淥過,發揮皮下油脂

左口魚,上面嗰塊係左口魚邊係炙燒過
深海池魚,肉質結實但唔係好鞋口

拖羅,熟成咗兩日,邊邊真係好香

湯品係海帶魚豆腐湯,好鮮甜而且唔腥
最後甜品係櫻花布甸
個味一啲都唔假,仲有淡淡的櫻花味
而且布甸好滑,sir一聲就入咗喉嚨

整體真係非常高質
地點真係會俾人有一種逃離左鬧市嘅感覺
都好建議大家來試一試
同埋服務真係好好,師傅亦都非常細心
全部人都會將個餸菜解釋得好清楚
讚!
2021-04-26
2021-04-27 111 浏览
第一次黎食西貢白沙灣既『食之劇場』,餐廳位於海旁,吹住海風,飽覽成個海景,係個遠離煩囂既好地方。餐廳環境十分寧靜,裝修風格充滿日式風味,吧檯中間仲可以欣賞大廚用心煮佢既作品。由於自己跟同行友人都比較鍾意食魚生,所以點左個廚師發板set同一個天set。呢度既水係用日本白神山地出產的礦泉水,好似話礦物質較低,可以昇華食物既原味,餐廳飲用同煮食既水都係用佢。首先黎既前菜係海苔磯煮飽魚、魷魚同甜蕃薯。鮑魚煙韌彈牙,配合海苔更突顯鮮味,而魷魚配醋麵鼓汁又係一絕。三款時令刺身: 真鯛、赤貝、拖羅。本人食赤貝習慣唔點任何醬油,一食就知龍與鳳,而佢地既赤貝絕對對得起價錢。五款時令刺身有: 令和之怪物、深海池魚、八爪魚咀、北海道牡丹蝦、拖羅。第一次食到啲真‧厚切但入口即融既拖羅!魚味油脂味仲要十分濃厚,建議留最後食。令和之怪物-北海道岩手生蠔成隻手掌咁大隻仲邊有得輸?肉質夠飽滿且帶少少礦物質同海水味。值得一提深海池魚食落有浸好特別好甘香既魚油味,但唔知係咪個個都鍾意。跟住既係燒物,汁燒A4 grade和牛。口感鬆化,肉汁多,算上乘之作。燒魚大根,肉質鮮甜!太都魚圈外脆內軟,由於魚本身油份偏高,配上柚子味

燒魚大根,肉質鮮甜!

太都魚圈外脆內軟,由於魚本身油份偏高,配上柚子味麵鼓汁就剛剛好了。中間更夾有冬菇和鰻魚汁,令口感更具層次感。

精選時令壽司: 從左到右分別是凡立貝壽司、依佐目壽司、左口魚+燒過的左口魚邊壽司、熟成中拖羅壽司和青瓜卷海膽軍艦。
店員特意提醒我地熟成中拖羅壽司要最後食,因為佢係用醬油漬14日而成,口感較軟,但味道極為濃郁。
海膽軍艦既鮮味夠爆發力,配搭清甜既青瓜片更可完美突顯出海膽既鮮味。

怕唔夠飽既朋友唔洗怕,仲有魚生飯,多款魚生切粒,一次過滿足哂N個願望。

食完生冷野就來一碗獅魚湯暖暖身,很清甜但飲得出用料十足。

最後係好香奶味既黑糖布丁,加上鮮果馬卡龍,為呢餐大師級既晚餐作結。
2021-04-27 2981 浏览
真係好耐冇出黎抖個氣食個飯。今日要放空一下自己,去環境優美既西貢既食之劇場歎番個日本野😍。 我地叫左一個廚師發板(HKD 1400)同一個天餐 (HKD 1400)。店員見我地一齊黎所以就兩個餐同時上菜。先黎既係前菜,有海苔加磯煮鮑魚,螢光魷魚加上醋麵豉同埋甜番薯加蝦加合桃。賣相精緻,鮑魚非常爽口,配上淡淡既海苔,真係絕佳配搭。個魷魚味道爽口鮮甜,佢個蕃薯好甜,唔知點解同埋合桃食有幾好feel。跟住就黎刺身有真鯛,赤貝同埋 拖羅,8爪魚咀,深海池魚 ,牡丹蝦,令和之怪物(蠔)。所有刺身色澤亮麗,味道新鮮,個人最鍾意拖羅有入口即溶既感覺。佢既刺身愈食愈濃味,口感一層一層咁遞上。跟住黎就係汁燒A4 grade和牛,燒魚大根同埋太刀魚卷加柚子麵豉味加香菇加鰻魚。 這些煮物都唔錯,但個人比較喜歡和牛,肉質鮮嫩,唔韌,好稔呀!跟住就黎壽司有帶子,衣左木,左口魚加左口魚邊,拖羅,海膽青瓜壽司。一件精彩過一件,味道愈黎愈強,由清新,到略濃到到口感豐富,個感覺好正。跟住最尾都會有配魚生飯,味道唔錯,分量適中,賣相幾好。之後仲會有拖魚湯加玉子豆腐。個湯好清新,個豆腐好好味。佢個黑糖布丁好好味,唔甜,唔會

跟住最尾都會有配魚生飯,味道唔錯,分量適中,賣相幾好。
之後仲會有拖魚湯加玉子豆腐。個湯好清新,個豆腐好好味。
佢個黑糖布丁好好味,唔甜,唔會太滯,佢個strawberry好甜好好味,個人覺得個macroon味道尚可。
2021-04-22
2021-04-26 224 浏览
服務差,食物質素不好,收費比我吃過的同質素日本餐廳要高。餐廳waitress說只提供tap water,綠茶每位收費$58!(現在回想起,也懷疑自己有冇聽錯!?)我們午餐點了壽司套餐($420)、以我經驗同樣質素的壽司餐在其他類似級數的日本餐廳吃應該值$2xx。另外我們點了鰻魚飯和銀雪魚午餐。同樣地,同樣質素的食物比起在同級的日本餐廳貴上一載。(或許餐廳自信地認為位於西貢,可以收取相對更貴的價錢 。)我們吃的所有午餐不似使用日本米。米飯粒看上去光澤不足,米粒亦不夠圓潤。鰻魚吃入口不像日本鰻魚。銀雪魚的份量亦很少。總括而言,整餐也令人失望!
總括而言,整餐也令人失望!
2021-04-10
2021-04-23 117 浏览
忙裡偷閒嘅日子,遠離市區煩囂黎到恬然安靜嘅白沙灣,用心感受精緻嘅日本料理😌• A4和牛壽喜鍋午市套餐 $450前菜有沙律同筑前煮,筑前煮係日本嘅家常料理,以蓮藕粒、粟米荀、香菇粒、紅蘿蔔粒同豬肉粒燉煮至入味☺️。主菜壽喜鍋,店家當日改用咗A5熊本和牛,油香肉香滿溢,配搭甜甜地嘅壽喜湯底平衡返唔會太油膩,蔬菜同冬粉吸滿湯汁非常好食😳。另外附上一隻雞蛋,可以放喺鍋入面做成溫泉蛋,亦可以將和牛沾上蛋液食用,令和牛口感更加滑溜。甜品有好特別嘅醬油布甸,裡面嘅成份真係加入咗豉油,食落少少鹹,之後滲出好強烈嘅奶香同蛋香,後勁好強甚有驚喜😚。依度嘅料理同飲用水,全部都係用咗白神山地之水,好犀利㗎😎

• A4和牛壽喜鍋午市套餐 $450
2021-04-17 126 浏览
想食日本野,對自己好啲~揀間靚靚高質餐廳。揀咗每位$900嘅雲餐~首先係前菜3點,螢光魷魚配上味噌醬。有兩隻螢光魷魚🦑味道幾特別。另外有日本髮菜,透明咁樣,凍食幾爽。另有合桃小女子,合桃幾香小小甜味,仲有蝦爽口。之後就到旬之刺身2點。係薄切平目魚及立魚。平目魚夠白色,薄切食落去有爽爽地嘅口感,好新鮮!立魚大大件,厚肥亦都相當鮮味。到燒物係燒鮫魚,肉質比想像中好,都幾好食~煮物係豚肉sabusabu 。豚肉幾多,夠林身,鍋都豐富。湯係帶子魚湯,帶子煎過金黃。湯少少奶白色😍最後有黑糖布甸及柚子雪芭做甜品。兩樣都好食!好滿足!

想食日本野,對自己好啲~揀間靚靚高質餐廳。

揀咗每位$900嘅雲餐~

到燒物係燒鮫魚,肉質比想像中好,都幾好食~

煮物係豚肉sabusabu 。豚肉幾多,夠林身,鍋都豐富。

湯係帶子魚湯,帶子煎過金黃。
有時想靜靜地食好啲就會揀啲比較好嘅餐廳,去咗白沙灣酒店呢間日本料理。我哋坐喺窗邊吧枱,望出去仲望到過海,環境舒適。晚餐有幾個套餐,我哋揀咗「Set星」$1400/位。呢度嘅水同埋其他料理都用上日本白神山地水。飲落去唔知點解感覺特別清新😛▶️前菜3點🔺水雲(日本髮菜):食落有啲似蒟蒻粉嘅口感,少少酸酸地好食!🔺瑩光魷魚味噌醬:螢光魷魚係時令,林身,配上味噌醬唔錯~🔺合桃小女子:鍾意小女子味道甜甜地,配上合桃有脆脆嘅口感。▶️旬之刺身3點🔺令和蠔配上蒜香蕃茄汁:最鍾意食呢一款,好大隻,厚肉鮮甜🤤仲有海水味,配埋個醬汁更鮮味🔺深海池魚:肉質彈牙夠新鮮,厚切好有口感🔺牡丹蝦:夠大隻又鮮甜☺️▶️銀雪魚西京燒銀雪魚煎得剛剛好,肉質又唔錯,最鍾意佢嘅西京燒汁夠濃味▶️A4和牛壽喜燒🍲🥩配白飯🍚呢個和牛入口即溶,非常好食😋一邊配菜仲有豆腐、菜、菇等等▶️帶子鮮魚湯有一粒大大嘅帶子,湯清清地有少少魚味▶️甜品黑糖布甸🍮柚子雪芭🍧布甸上面有黑糖漿好香,柚子雪芭夠fresh

晚餐有幾個套餐,我哋揀咗「Set星」$1400/位。

▶️前菜3點

🔺瑩光魷魚味噌醬:螢光魷魚係時令,林身,配上味噌醬唔錯~

🔺合桃小女子:鍾意小女子味道甜甜地,配上合桃有脆脆嘅口感。

▶️旬之刺身3點

🔺深海池魚:肉質彈牙夠新鮮,厚切好有口感
🔺牡丹蝦:夠大隻又鮮甜☺️

▶️銀雪魚西京燒
銀雪魚煎得剛剛好,肉質又唔錯,最鍾意佢嘅西京燒汁夠濃味

▶️A4和牛壽喜燒🍲🥩配白飯🍚
呢個和牛入口即溶,非常好食😋一邊配菜仲有豆腐、菜、菇等等

▶️帶子鮮魚湯
有一粒大大嘅帶子,湯清清地有少少魚味

▶️甜品
黑糖布甸🍮柚子雪芭🍧
布甸上面有黑糖漿好香,柚子雪芭夠fresh
話說星期一上午小明去左補牙,為左獎勵自己完成左補牙依個艱鉅任務(因為小明覺得補牙真係好恐怖),下午決定趁天朗氣清藍天白雲入去西貢白沙灣The Pier既WA-Theater Restaurant食個Omakase放鬆下😌入到去The Pier既地帶覺得好似去左個旅行咁,完全係度假既feel,WA-Theater Restaurant坐落係角落對住海,要經過一條長走廊先到達門口,門口同條走廊就已經係好靚既打卡位了🥰加上天氣靚既,影出黎既相真係正😍而且依度堅持由飲用水到煮食都用日本直送軟水白神山地之水,因為礦物質較低,食材味道都會提升😋小明為食餐單: 精選午市廚師發辦套餐🍣 $780/位沙律🥗首先黎碟沙律清新下開開胃🥰有青瓜、蕃茄、生菜、粟米等,再淋上少少沙律醋,酸酸甜甜地,好開胃😋前菜3点🥙前菜有合桃小女子魚、南瓜牛蒡配蝦、雜菜絲🥰全部都好開胃,最仲意食合桃小女子魚,甜甜地既合桃好香脆,伴上香口小女子魚,非常好味既前菜😋刺身2点🥓刺身有深海池魚同大拖羅😋依度既刺身真係非常新鮮,由日本新鮮直送過黎🥰大大舊厚切方型既大拖羅,色澤鮮豔,食落好香魚油味,入口好嫩口,油脂入口即溶,好甘香超新鮮😋深

小明為食餐單:
精選午市廚師發辦套餐🍣 $780/位
沙律🥗

前菜3点🥙

刺身2点🥓

刺身有深海池魚同大拖羅😋依度既刺身真係非常新鮮,由日本新鮮直送過黎🥰大大舊厚切方型既大拖羅,色澤鮮豔,食落好香魚油味,入口好嫩口,油脂入口即溶,好甘香超新鮮😋深海池魚一樣係厚切,一咬好軟身好香魚油味,好正啊☺

燒物🥩

上枱時非常精緻,燒銀雪魚上面有絲絲蔥花,下面就有一舊厚白蘿蔔,再淋上秘製湯汁😋主角燒銀雪魚表皮好香脆可口,魚肉好鮮嫩,食落香得黎又有d鮮味😋下面蘿蔔好淋,完全浸曬湯汁味道,好入味🥰

壽司6貫🍣

有6款壽司,左口魚+炙燒左口魚邊、甜蝦配碎拖羅、日本真鯛、北海道帶子、醬油熟成拖羅、海膽😋全部都係師傅即整既新鮮壽司,款款用新鮮刺身蓋住好細既飯,一啖食落口好滿足😋勁鮮甜😋每款壽司師傅都會包一小舊wasabi落去,小明好仲意啊😋

湯🥣

湯好鮮甜,係魚湯加味噌湯,湯入面有舊魚,魚食落仲係好香魚味,魚肉鮮嫩😋

甜品🍮

最後食埋個甜品-焦糖燉蛋🍮好濃郁既蛋味仲有好香既奶味,比起出面既焦糖燉蛋依度既水準真係超高,好濃縮,加埋焦糖,好好味😋
2021-04-12
  • 拖羅
  • 北海道海膽壽司
2021-04-13 110 浏览
食之劇場係酒店The Pier隔離,酒店停車場旁有條小路行入去就係食之劇場餐廳。朋友介紹就話呢度日本料理好食又抵食,今次我就黎試真假🤭首先未入到餐廳,已經覺得環境好靚😍係海邊,望住出面海景💕而且西貢唔似市區咁多人流,別樣嘅寧靜。黎到餐廳就安排我就坐吧臺,可以睇住師傅點樣準備件壽司/刺身,甚至我後尾同師傅傾下計,講下平時食omakase 有咩好食🤣午市套餐定價$450-$170都有,有平有貴,唔想食太貴嘅都可以有其他選擇。而我今次就選擇壽司定食$420。最先上嘅係三款前菜,醋漬三文魚、沙律、醬漬核桃小魚乾。我最鍾意就係醬漬核桃小魚乾,鹹鹹地再加核桃小魚乾好有咬口🤭接住就係六款壽司再加一款卷物。上到黎我已經等唔切食左兩件先😛壽司有真鯛、池魚、赤蝦(尾都去埋😍)、帶子、北海道海膽🍣仲有吞拿魚蓉卷😆最最最愛當然係海膽啦!好 creamy又少少甘甜🤤相比前菜同壽司,熟食烏冬就無咁驚艷😔芝麻雪糕配十勝紅豆蓉,正常水準。額外一題,食之劇場為提升餐廳品質,選用白神山地嘅水(世界自然遺產)沖茶同咖啡,明明係礦泉水但無礦物質味,食每件壽司前飲啖清洗味蕾可以更突出魚生鮮味🤭

相比前菜同壽司,熟食烏冬就無咁驚艷😔

芝麻雪糕配十勝紅豆蓉,正常水準。

2021-04-12
2021-04-10 117 浏览
住白沙灣酒店staycation,晚餐就Omakase 個feel都幾似去咗日本🇯🇵😍大推!大推!夜晚主要都係食Omakase 個廚師每一道菜都會為我哋介紹,總會等我哋食完一度,再為我哋想第二道餸,慢慢咁上,享受味道我哋食左一個Set A 頭盤 三款章魚刺身易咬好有彈性,唔會係韌魚子 甜甜地好好味新鮮蝦同埋合桃加魚仔 合桃配甜汁都好唔錯刺身 五款令和怪物 蠔🦪好大又鮮甜🤩大拖羅 真係好肥美 媲美日本 “Oi E She”😋其他嘢我都唔係好記得叫咩名,但全部都超新鮮五款壽司北海道帶子壽司牡丹蝦壽司 伊藏目壽司 吞拿魚赤身壽司海膽壽司全部都好好好味 真係新鮮材料個海膽壽司都超級甜又大粒 喺香港食過最甜嘅海膽❤️Fried Dish鰓魚配柚子汁 清新開胃 下面仲有冬瓜 索晒啲魚味正!帶子冬瓜湯清甜美味,唔係味精湯甜品🍮+ Macaroni❤️

夜晚主要都係食Omakase

我哋食左一個Set A
頭盤 三款
章魚刺身易咬好有彈性,唔會係韌
魚子 甜甜地好好味
新鮮蝦同埋合桃加魚仔 合桃配甜汁都好唔錯

刺身 五款
令和怪物 蠔🦪好大又鮮甜🤩
大拖羅 真係好肥美 媲美日本 “Oi E She”😋
其他嘢我都唔係好記得叫咩名,但全部都超新鮮

五款壽司
全部都好好好味 真係新鮮材料
個海膽壽司都超級甜又大粒
喺香港食過最甜嘅海膽❤️

Fried Dish
鰓魚配柚子汁 清新開胃 下面仲有冬瓜 索晒啲魚味正!

帶子冬瓜湯
清甜美味,唔係味精湯

甜品🍮+ Macaroni❤️

2021-04-05 103 浏览
食之劇場餐廳喺西貢白沙灣The Pier 酒店, 想要避世行遠一點,遠離市中心當然少不了吧。這裡環境舒適宜人,想吃omakase 可以圍坐在吧檯前,想欣賞海景可以 坐室內或室外的高臺 , 海景與日式美食一舉兩得 。 甫坐下,店員先送上從日本白神山的山毛櫸森林直送的的天然水, 這款天然水礦物味較少,飲落順喉,店裡 電池所有食物都是由白神山 水烹調而成,因為正正能帶出食物原有的鮮味。這裏所有的午市套餐 都包括了味噌湯前菜, 前菜蟹子蟹柳蓮藕沙律,清新爽脆, 蟹柳為沙律帶上鹹香, 粒粒蟹籽更是新鮮爆爽。大蜆味噌湯不會過鹹, 大蜆鮮嫩鮮甜, 前菜喝點熱湯喚醒胃部 ,正好為正餐 熱身 。茶碗蒸雞蛋嫩滑, 哪裏有雞肉冬菇等等的材料, 為茶碗蒸添上多一層的味道,卻又不會蓋過雞蛋味。a4和牛照燒定食, 日本a4和牛滿滿的有牛油香, 一吃落口去即時感覺到 入口即溶的口感,肉與細讓人無法抗拒。 牛油滲進日本米飯裡, 滿帶牛味之餘,米香濃郁又帶點煙un, 超讓人 回味不已 。飯後甜品配搭白酒雜果啫喱, 酒味不算濃, 但是清新涼爽, 冰冰涼涼的, 配搭西貢初夏的海邊氣息,讓人愉快得無法形容。

這裏所有的午市套餐 都包括了味噌湯前菜,

茶碗蒸

a4和牛照燒定食, 日本a4和牛滿滿的有牛油香,

一吃落口去即時感覺到 入口即溶的口感,肉與細讓人無法抗拒。

2021-03-30 110 浏览
盒上!盒上!room service入住包嘅早餐居然係外賣盒上!(重要事情講三次)十分失望,酒店職員仲要回應話check in時有講係盒上,但係我地成團四個人喺check in counter 好留心咁聽住(實在太關心個早餐)都十分肯定無講係盒上,我地一早知係盒上的話就會行两步落一層樓去餐廳食,唔會叫你送外賣。你咁講你都幾肯定我唔會留到你錄音証據証明你check in過程有無講架喇,不過唔緊要,最緊要我地四個人都心知發生咩事,無下次🤚之餘,呢件亦都係好值得同親朋戚友分享嘅入住同餐飲經驗啫!酒店職員再解釋話盒上係因為間餐廳唔係酒店嘅,係租嘅,我地追問咁如果我order酒店房張餐廳menu嘅食物要求room service 送上房食咁係盒上定碟上,職員又竟然答係碟上,咁,你自打咀巴嘅安排我幫唔到你兜了🙊!補充:1. 外賣食物嚟講,三文魚質素好高,咖啡質素好差。2. 份量少,無得自助食自助飲,唔夠飽。3. 食完仲要掉一大堆可分解餐具垃圾。4. 送餐準時,送餐女職員服務態度很好👍。
(重要事情講三次)

補充:
1. 外賣食物嚟講,三文魚質素好高,咖啡質素好差。
2. 份量少,無得自助食自助飲,唔夠飽。
3. 食完仲要掉一大堆可分解餐具垃圾。
4. 送餐準時,送餐女職員服務態度很好👍。
外卖送餐
早餐
2021-03-27 118 浏览
感受着放大假的節奏🥳,由於疫情關係個個冇得去旅行就留港消費,今次去咗西貢新開嘅酒店 The pier staycation,就食埋佢個lunch set,簡直係大滿足!🥰呢度環境真係超級靚,美食家靚景,真係一個好好嘅回憶!🐷水都係靚過人係八神山地之水!飲落去有少少似礦泉水味!💧壽司定食野菜沙律🥗6件壽司🍣都好高質!新鮮北海道帆立貝壽司,肉質特別爽甜,係X X X L size,平時好少食咁新鮮!北海道根室海膽壽司,有成五cm厚嘅根室海膽,每日新鮮日本空運到港超級鮮甜!平魚刺身味道篇淡,但有淡淡魚味!卷物吞拿魚手卷,睇住師傅慢慢卷,感覺良好呢!烏冬清湯手打烏冬,幼身的烏冬面,好彈牙!甜品🍮鮮雜果啫喱,望住個大海食甜品好自由自在的感覺!酒店級嘅食物同埋服務真係冇得彈一分錢一分貨!好relax!差足電聽日又可以準時返工啦!
水都係靚過人係八神山地之水!飲落去有少少似礦泉水味!💧

壽司定食
野菜沙律🥗
6件壽司🍣都好高質!

平魚刺身
味道篇淡,但有淡淡魚味!

卷物
吞拿魚手卷,睇住師傅慢慢卷,感覺良好呢!
烏冬
清湯手打烏冬,幼身的烏冬面,好彈牙!
甜品🍮
鮮雜果啫喱,望住個大海食甜品好自由自在的感覺!

2021-03-23