招聘中
$16,000-$21,000
$21,000-$23,500
$16,000-$19,500
月薪 (面议)

青花 (THE FOREST)

Champak Restaurant by ATUM (THE FOREST)
今次黎到旺角,見到呢間餐廳,感覺幾吸引,即刻走入去試下。泰式虎蝦金邊粉 $138 金邊粉有兩隻開邊虎蝦,夠晒大隻同埋新鮮!金邊粉配合花生等嘅配料一齊食,酸酸甜甜幾開胃。馬蕯拉奶油咖喱雞 $118咖喱口感好豐富,除左雞肉,仲有好多款唔同蔬菜,依個價錢個性價比都唔錯。油酥手抓薄餅 $52呢個手抓薄餅真係滿分!熱辣辣脆卜卜,配埋咖哩食簡直係絕配,而且有三大塊,真係大件夾抵食。惹味拼盤 (小)$96拼盤入面有雞槌、豬頸肉、雞卷同魚餅!款式夠多,而且即煮起即上,好香噴噴同熱辣辣。炭燒牛肉串燒沙嗲 $82牛肉串燒有成4串。幾個人share 岩岩好,而且肉質都幾鮮嫩😋
今次黎到旺角,見到呢間餐廳,感覺幾吸引,即刻走入去試下。

泰式虎蝦金邊粉 $138
馬蕯拉奶油咖喱雞 $118

油酥手抓薄餅 $52

惹味拼盤 (小)$96

炭燒牛肉串燒沙嗲 $82
  • 油酥手抓薄餅
  • 泰式虎蝦金邊粉
  • 惹味拼盤
喺香港食泰國菜淨係識去九龍城??我有好介紹👅青花 係新派泰國菜,採用充滿東南亞風味既食材同醬汁,味道保留當地風味之餘仲好有餐廳自己特色!我最鐘意餐廳既環境,有花有草,配上色彩繽紛嘅食物,真係好啱打卡!| 炭燒豬頸肉 $118泰國菜最鍾意叫炭燒豬頸肉👅份量好多,每一片都有焦香感,入口爽口彈牙😚跟上嘅酸辣青醬,比起一般泰式辣醬我更鍾意!更惹味之餘又會中和油膩感😋| 泰式虎蝦金邊粉 $138泰式虎蝦金邊粉都好唔錯,兩隻虎蝦好高質素!厚肉又新鮮,配料有豆腐條同蛋絲令口感幾豐富🫶🏻 | 大蝦冬陰功 $96大蝦冬陰功湯底濃郁,保留傳統酸辣味道,酸同辣都好平均😋| 芒果糯米飯 $78芒果糯米飯睇得又食得,天然蝶豆花色素令糯米飯沾上特別嘅藍色💙好鐘意餐廳加上既椰子片😚整體味道有特別左!| 楊枝甘露奶蓋 $48, 玫瑰蘋果茶 $34飲品叫左楊枝甘露奶蓋同玫瑰蘋果茶😋前者比較推介,唔會好甜口感又滿足😙📍旺角奶路臣街17號The Forest 1樓107-108號舖🌟人均消費:$101-200🌟菜式:#goodgirltummy泰國菜🌟地區:#goodgirltummy旺角

| 炭燒豬頸肉 $118
炭燒豬頸肉

| 泰式虎蝦金邊粉 $138

| 大蝦冬陰功 $96
大蝦冬陰功湯底濃郁,保留傳統酸辣味道,酸同辣都好平均😋
大蝦冬陰功

🌟地區:#goodgirltummy旺角

炭燒豬頸肉
大蝦冬陰功
芒果糯米飯
三訪青花質素依然保持穩定,平日晚上全場滿座,可以預先訂座不用等位!裝修充滿森林風有不少乾花裝飾,還發現室外的平台草地,有設置像露營用餐的座位,如果在日間到訪應該會更ᴄʜɪʟʟ🌾⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫<泰式虎蝦金邊粉> $138每次必點的金邊粉,有兩隻大虎蝦賣相有睇頭,喜歡金邊粉濃味偏甜,醬汁比平時多不會乾身,額外加了雞蛋、豆乾、芽菜去炒,而且口感很煙韌,份量足夠二人分享!⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫<馬拉盞炒芥蘭> $78炒菜只有芥蘭及椰菜,竟然沒有最常見的馬拉盞炒通菜,不過芥蘭份量超多,覺得三至四人分享也足夠,馬拉盞本身已很惹味,再配上炸蔥櫻花蝦,濃味人士但平時不喜歡吃菜的話可以試試🦐⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫<炭燒豬肉串燒沙嗲> $76沙嗲有豬肉或牛肉可選,不是平時的片狀豬肉,而是切成一顆顆正方體,每一串都有六至七顆,咬下去會更有厚度,自家調製的沙嗲醬花生味香濃!⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫<香蕉薄餅> $78比起芒果糯米飯,香蕉薄餅感覺更有特色,不是每一間泰菜餐廳也有提

<泰式虎蝦金邊粉> $138

<馬拉盞炒芥蘭> $78

<炭燒豬肉串燒沙嗲> $76

<香蕉薄餅> $78
比起芒果糯米飯,香蕉薄餅感覺更有特色,不是每一間泰菜餐廳也有提供!兩層的手抓薄餅夾著香蕉片及朱古力榛子醬,是不會出錯的組合!酥脆的薄餅加上濃滑香蕉蓉,香蕉控一定要試🤤

<鮮熱情果梳打> $42
<菠蘿熱情果茶> $34
推薦鮮熱情果梳打,是原個新熱情果加梳打,不是普通的熱情果糖漿,會吃到有一絲絲的熱情果肉,重點還可以打卡呢!🌺
2023-03-05 89 浏览
諗住係旺角波鞋街買嘢,發現原來未行過哩個新商場😂買完嘢之後就係商場度搵埋嘢食啦🤭最後就揀左一間食東南亞菜嘅餐廳啦❤️哩個餐廳叫「青花」,主打新派東南亞菜,配合唔同嘅手烹調,煮出別具風味嘅菜式🤤👨🏻‍🍳 藍蝶花菠蘿蟹肉炒飯藍色嘅炒飯真係好特別,係蝶豆花嘅顏色💙蟹肉好鮮好甜😚加埋肉鬆腰果整體口感豐富👍🏻伴碟嘅菠蘿大大舊,酸酸甜甜好開胃👨🏻‍🍳 炭燒豬肉串燒沙爹(4串)豬肉帶微微焦香,咬落口肉汁滿滿,配埋沙嗲醬更加惹味👨🏻‍🍳 惹味拼盤(雞皮卷.酸腸.蝦卷.魚餅.雞棗)雞皮卷.酸腸.雞棗都好好味🤤而且喺好少係拼盤見到嘅食物🤪係必叫之選🔥👨🏻‍🍳 芒果糯米飯糯米飯超級黏糯煙韌😍而且有濃濃椰汁香味😚 芒果好甜🥭 係必食甜品

👨🏻‍🍳 藍蝶花菠蘿蟹肉炒飯

👨🏻‍🍳 炭燒豬肉串燒沙爹(4串)
豬肉帶微微焦香,咬落口肉汁滿滿,配埋沙嗲醬更加惹味

👨🏻‍🍳 惹味拼盤(雞皮卷.酸腸.蝦卷.魚餅.雞
棗)

👨🏻‍🍳 芒果糯米飯

2023-03-05 66 浏览
The forest在1樓盡頭的位置大量乾花和青草風的裝飾 打卡餐廳之一外面有露天位置 白天時候可休閑坐下晚上坐室內方便點 人流挺多 記得預約位置點了泰式風味菜 鹹點比我想像有驚喜Pad Thai with King Prawn金邊粉好像偏薄和幼條狀的河粉吃起來更爽口 味道酸酸甜甜的有點蕃茄味 蝦子大隻肉質有點乾有用豆腐乾 雞蛋 和花生碎拌炒過配料炒到剛好 雞蛋帶點甜味偏滑整體味道不會乾乾的Garlic stir fry beef with lettuce 可以選擇肥腩肉 但我選清爽點的牛肉牛肉切條加醬汁和辣椒拌炒有點焦香 不會很韌的配蒜辣醬 用生菜包裹吃整體很清爽 生菜很爽口 將肉膩減低Grill pork neck & Spicy sour sauce豬頸肉切成片狀 容易兩邊都有焦香本身都是有油脂分布 有些位置有勁度不會過鹹 另配辣青醬 減低油膩份量挺多的 兩個人分差不多另外我喜歡配甜口的沙嗲醬Balacan stir fry kale用馬拉盞炒菜是種風味菜類似蝦醬的發酵醬料椰菜爽口位置比較多 所以難以炒過頭拌炒時添加小碎料 更香更有風味
The forest在1樓盡頭的位置

類似蝦醬的發酵醬料
椰菜爽口位置比較多 所以難以炒過頭
拌炒時添加小碎料 更香更有風味
2023-03-04 67 浏览
今次去咗旺角食泰國菜,餐廳以落地玻璃設計,光線柔和,室內以綠色植物做主題,還有個半開放式草地,擺放左了露營枱櫈,讓人放鬆既空間,倍感舒適。路邊炭火炒豬肉寬河粉我地叫咗個午餐,午餐可以選擇跟餐飲或者餐飲同小食,餐飲我地揀咗檸檬梳打,寬河粉薄而煙韌,炒得好夠鑊氣。芒果大蝦沙律沙律份量充足,包括有沙律菜、青瓜、蕃茄、柚子、芒果同大蝦,大蝦新鮮彈牙,配搭辣辣地嘅醬汁,十分開胃。炭燒牛肉串燒沙嗲 牛肉燒到微微焦香,入口軟腍多汁,牛肉味濃郁,沙嗲醬係另上,可隨個人喜好添加。香草蒜蓉包法包烘得金黃香脆,厚厚嘅麵包上塗滿蒜蓉牛油,香口又惹味。楊枝甘露奶蓋 配料有芒果肉、柚子同果凍,整杯充滿香濃芒果味,再加上厚厚嘅椰奶味奶蓋,甜度適中,飲到停唔到口。泰式糕點拼盤拼盤有三款經典泰式甜點,包括椰青糕、椰汁西米糕同斑蘭椰汁糕,有甜點嘅加持,呢餐十分滿足。

路邊炭火炒豬肉寬河粉

芒果大蝦沙律

炭燒牛肉串燒沙嗲

香草蒜蓉包
法包烘得金黃香脆,厚厚嘅麵包上塗滿蒜蓉牛油,香口又惹味。

楊枝甘露奶蓋

泰式糕點拼盤
2023-03-04 59 浏览
今日可以慢慢吃lunch,於是在公司附近嗰間「青花」吃飯。價錢合理,座位舒適,食物質素不俗。叫了獅城喇沙牛肉湯麵,牛肉分量十足,湯底味濃,唯牛肉與湯似乎不大融合,純靠湯底吊味。另點了冬䕃酸辣媽媽麵,材料有豬頸肉、扎肉和蜆,賣相不俗,麵底真係媽媽麵,略嫌太即食麵feel,整體來說還是不錯。龍眼貴圓茶和檳城咖啡也是偏甜之選,符合馬來亞風味!在旺角鬧市中要坐得舒服自在,這餐廳是不錯的選擇,加上價錢唔貴,值得推薦!
冬蔭酸辣媽媽麵
獅城喇沙牛肉湯麵
2023-02-27
冬蔭酸辣媽媽麵
獅城喇沙牛肉湯麵
2023-03-03 72 浏览
餐廳除咗可以揀室內食之外,仲有戶外露營座位✨炭燒豬頸肉 · 酸辣青醬 💰$118豬頸肉燒得唔錯 個醬汁係個加分位😆 但放耐咗會有小小韌 記得趁熱食🙌🏻🤣冬陰單骨炸雞翼 💰$82炸雞翼都幾好食 但係冬陰功味偏淡~~芒果糯米飯 💰$78個人勁鍾意食芒果糯米飯🫣 佢呢個都算幾好食芒果夠甜 糯米飯用咗黑糯米 食落煙煙韌韌 而且椰汁好多😆😆龍鬚三色冰奶蓋 💰$48呢杯奶蓋勁QQ🤣 飲落甜甜地 奶蓋味唔算好重龍鬚糖食落好fluffy😂 有嗰似棉花糖 玫瑰蘋果茶 💰$34唔算好甜 正正常常啦~~

餐廳除咗可以揀室內食之外,仲有戶外露營座位✨

炭燒豬頸肉 · 酸辣青醬 💰$118

冬陰單骨炸雞翼 💰$82

炸雞翼都幾好食 但係冬陰功味偏淡~~

芒果糯米飯 💰$78

個人勁鍾意食芒果糯米飯🫣 佢呢個都算幾好食
芒果夠甜 糯米飯用咗黑糯米 食落煙煙韌韌
而且椰汁好多😆😆

龍鬚三色冰奶蓋 💰$48

呢杯奶蓋勁QQ🤣 飲落甜甜地 奶蓋味唔算好重
龍鬚糖食落好fluffy😂 有嗰似棉花糖

玫瑰蘋果茶 💰$34
唔算好甜 正正常常啦~~
2023-03-02 107 浏览
今日同朋友慶祝生日友人揀左呢間事前並冇睇留言如果有睇今日一定唔會咁意外D野係幾好食既‼️但唔滿意仲咩係咁趕人賣單走?😒但我地又未夠鐘!😳出面又唔係有人排隊等入😕泰奇怪🤔⋯⋯
今日同朋友慶祝生日

泰奇怪🤔⋯⋯
2023-03-02
  • 藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯
2023-03-02 65 浏览
第一次光顧服務態度👍🏻食物環境👍🏻都幾多人 所以記得book定位我兩個人 $500左右 提提大家-(豬)生菜包-會有啲肥膏- 要最後先好order甜點我一次過order好快到咗...之後凍冰冰~~
第一次光顧

提提大家
-(豬)生菜包-會有啲肥膏
- 要最後先好order甜點
我一次過order
好快到咗...之後凍冰冰~~

2023-03-01
庆祝纪念
生日
  • 芒果糯米飯
2023-03-02 90 浏览
一向鍾意食泰國菜🇹🇭,呢晚就去咗旺角呢間門面好吸引📸嘅泰菜餐廳食飯~路邊炭火蒜炒豬腩生菜包($118)用新鮮生菜🥬包住炒到香噴噴、🧄蒜味香濃嘅半肥瘦豬腩肉🐖,減低左食豬腩肉嘅罪惡感😈,唔會膩~泰式虎蝦金邊粉($138)擺盤造型幾吸睛,有兩大隻虎蝦🦐,要趁熱食♨️冬蔭單骨炸雞翼($82)好香脆惹味🐥,少少辣🌶️,單骨雞翼好方便,唔洗怕食到成臉都係👍🏻馬拉盞炒椰菜($68)未食已經聞到香噴噴,有櫻花蝦🌸🦐作點綴,入口咸香惹味🥬椰皇($42)邊食泰國菜邊飲清甜嘅椰皇真係perfect🥥😎

路邊炭火蒜炒豬腩生菜包($118)
路邊炭火蒜炒豬腩生菜包

泰式虎蝦金邊粉($138)
泰式虎蝦金邊粉

擺盤造型幾吸睛,有兩大隻虎蝦🦐,要趁熱食♨️

冬蔭單骨炸雞翼($82)
冬蔭單骨炸雞翼

馬拉盞炒椰菜($68)
馬拉盞炒椰菜

未食已經聞到香噴噴,有櫻花蝦🌸🦐作點綴,入口咸香惹味🥬

椰皇($42)
椰皇

邊食泰國菜邊飲清甜嘅椰皇真係perfect🥥😎

路邊炭火蒜炒豬腩生菜包
冬蔭單骨炸雞翼
馬拉盞炒椰菜
椰皇
2023-02-27 73 浏览
𝕎𝕖𝕒𝕣 𝕒𝕟 𝕠𝕣𝕔𝕙𝕚𝕕 𝕟𝕖𝕔𝕜𝕝𝕒𝕔𝕖 𝕒𝕟𝕕 𝕙𝕖𝕒𝕕 𝕥𝕠 𝕘𝕠🌺身邊朋友10個有9個都飛日本🤔,咁仲有1個呢✈️?係泰國🇹🇭呀🤲🏽!Plan 左未飛到唔緊要,可以去青花食住先🥢,一樣咁享受。飲品用藍蝶花咁有層次感就見得多,主食加入真係第一次試🦋。揀左個藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯🍚,材料非常豐富,有蟹肉🦀、排得好整齊既菠蘿🍍、肉鬆🐽、腰果🥜、洋蔥🧅。炒飯炒得好香之餘唔會黏著,食完一啖接一啖🐒。另一個主食揀左路邊炭火蒜炒豬腩生菜包,肥 dude dude 豬腩肉真係好邪惡👀,但竟然無好肥膩既感覺,🐷皮仲有煙韌感,加埋小辣椒炒🌶️更加香。食極都仲有好多肉🤪,如果可以多d生菜🥬就更好。🦀Crab Meat & Pineapple Butterfly Pea Fried Rice | $138🐖Garlic Stir Fry Pork Belly with Lettuce | $118前菜方面我地揀左比較少見既泰式涼拌茄子沙律,除左茄子🍆,仲有秋葵、紫洋蔥同香芹🥒,醬汁比較酸甜開胃🐰。另外沙嗲本身想揀牛肉串🐃,不過太受歡迎已經售罄。於是轉戰炭燒豬肉串燒沙嗲🐖,份量好多有四大串,配花生沙嗲醬汁好

前菜方面我地揀左比較少見既泰式涼拌茄子沙律,除左茄子🍆,仲有秋葵、紫洋蔥同香芹🥒,醬汁比較酸甜開胃🐰。另外沙嗲本身想揀牛肉串🐃,不過太受歡迎已經售罄。於是轉戰炭燒豬肉串燒沙嗲🐖,份量好多有四大串,配花生沙嗲醬汁好香,分享一流💥。

🍆Thai Eggplant Salad | $78
🍢Pork Satay | $76

不得不提係有大量特色飲品😎,揀左個最打卡able既龍鬚三色冰奶蓋,面頭有甜到漏既綠色粉紅色白色龍鬚糖🍡,配三色椰奶冰。店員建議分開食👻,食一口龍鬚糖原味,再飲一口三色冰🤏🏽口感仲好,不過都真係幾甜😆。

另一杯揀左香辣菠蘿梳打🍹,係呀又係菠蘿🤣,感覺上菠蘿🍍好似四季都靚,而芒果🥭似乎未算好當造。飲品名俾左個刺激既心理準備我地,實際上未到10小辣,唔好俾 topping 隻小辣椒🔥嚇親(當然避免唔好咬啦),只係濃味少少既菠蘿梳打👍🏽。

🍼Che Ba Mau Milk Foam | $48
🍍Spicy Pineapple Soda | $48

整體黎講食物賣相充滿泰國feel✨,擺盤靚之餘每一碟都有蘭花伴碟,好有泰國旅遊節目會為嘉賓戴蘭花花圈感覺🤩。餐廳環境打卡位雖然唔多🪄,不過空間感唔錯,就算坐滿全場都唔會好嘈,同朋友傾計盡興一點都唔怕喔👯。
用餐优惠
試食活動
2023-02-27 67 浏览
旺角想坐好啲,可以去呢間泰國菜,價錢經濟,款式多。餐廳有室外位置,有仿草地環境幾chill,飲杯嘢唔錯。我哋食嘢就坐室內。▶️篤篤炒卜卜蜆$128呢個蜆幾大隻,有黃椒、紅椒、香葉等。顯非常香辣,有泰式風味。▶️馬薩拉奶油咖喱雞$118呢個奶油味香濃,咖喱唔辣。雞肉有好多,有茄子🍆、薯仔🥔、秋葵、年藕。我哋另外叫咗蒜蓉包(4片)$48,用嚟點咖喱🍛蒜蓉包蒜蓉味香濃,帶有香草🌿▶️炭燒豬肉串燒沙嗲$76豬肉串一粒粒豬肉肥瘦均勻,口感不錯。點埋沙嗲醬更香。▶️芒果糯米飯$78糯米飯用了蝶豆花,所以顏色紫藍色。

旺角想坐好啲,可以去呢間泰國菜,價錢經濟,款式多。

▶️篤篤炒卜卜蜆$128

▶️馬薩拉奶油咖喱雞$118

▶️炭燒豬肉串燒沙嗲$76
豬肉串一粒粒豬肉肥瘦均勻,口感不錯。點埋沙嗲醬更香。

▶️芒果糯米飯$78
糯米飯用了蝶豆花,所以顏色紫藍色。
2023-02-26 139 浏览
餐廳位於波鞋街The Forest一樓,地方寬躺,裝修好綠色好波希米亞,仲有一個大好嘅室外打卡位,加上食物質素高,碟碟份量大CP值高好抵食,絕對係附近最佳選擇之一。● 芒果蟹肉沙律以為叫個芒果蟹肉沙律可以做前菜,點知原來好大碟份量好驚人,唔係前菜係主食,好彩味道非常好,芒果好甜一啲都唔酸,加上顏色好鮮艷,好開胃● 泰式虎蝦金邊粉兩隻大虎蝦用料有驚喜,而金邊粉沾上甜甜酸酸醬汁好惹味,當然少不了花生碎,咬口更豐富,份量同樣唔少同樣抵食● 藍碟花蟹肉菠蘿炒飯將飯用碟豆花染藍令賣相變靚係值得讚,飯乾身,而配料亦好豐富,包括蟹肉、腰果、肉鬆同提子,當然仲有另一主角菠蘿,切成一件件三角形前後擺,加上配料色彩繽紛,令整碟擺盤更靚,更更重要係份量唔少,好抵食● 香蕉薄餅小編認為這是必食甜品,份量唔大,絕對係食飽飽主食食後仍然仲可以食得落,做法非常簡單,薄餅包住切片沾上榛子醬嘅香蕉,薄餅本身軟腍腍好咬口好煙韌,因為即做,亦會熱熱地,口感相當好,而味道亦都出奇地好,而最重要嘅甜度係剛好,好滿足● 蝶豆花青檸茶

● 芒果蟹肉沙律

● 泰式虎蝦金邊粉

● 藍碟花蟹肉菠蘿炒飯

● 香蕉薄餅

● 蝶豆花青檸茶

2023-02-26 69 浏览
係旺角波鞋街買左對新鞋之後,就近近地去左附近嘅The forest食晚餐。去到1樓嘅時侯就見到依間青花大排長龍,睇下menu原來佢係東南亞餐廳,啲菜式睇落都幾吸引,於是即刻排下隊試下。餐廳外面有好多綠色植物裝飾,入面就有好多風乾嘅植物同埋攞設,感覺好似比熱帶森林包圍一樣。路邊炭火蒜炒豬腩生菜包 $118豬腩經過炭火香烤外層充滿油香,而豬腩肥瘦適中,食落肉質非常軟腍。另外豬腩份量都好多,可以加埋生菜包一齊食,咁就可以中和一下油膩感。馬薩拉香料牛肉咖喱 $128食得泰國菜,就一定唔少得咖喱。第一啖咖喱味道好香濃又帶濃郁,我仲好好奇點解唔辣嘅。原來第二啖啲辣味先出嚟,好刺激。另外我就點左油酥手抓薄餅(3片)$52 同咖喱一齊食,薄餅香脆鬆軟,吸收哂咖喱啲辣味好惹味。藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯 $138第一次見炒飯係藍色嘅,打訴真係一流。原來飯粒經過藍蝶花染色,健康又吸睛。食之前先攪拌配料:腰果、肉鬆、提子乾同埋蟹肉。蟹肉份量多又清甜,菠蘿又多汁,食完個飯都唔會口乾。蝶豆花椰子奶蓋 $48必叫嘅飲品之一,同樣粉藍色真係好靚。飲落充滿椰香味。青花 (The Forest) (旺角)旺角奶路臣街17號Th

路邊炭火蒜炒豬腩生菜包 $118

馬薩拉香料牛肉咖喱 $128

藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯 $138

蝶豆花椰子奶蓋 $48
必叫嘅飲品之一,同樣粉藍色真係好靚。飲落充滿椰香味。

青花 (The Forest) (旺角)