青花 (THE FOREST)

Champak Restaurant by ATUM (THE FOREST)
2023-03-04 59 浏览
今日可以慢慢吃lunch,於是在公司附近嗰間「青花」吃飯。價錢合理,座位舒適,食物質素不俗。叫了獅城喇沙牛肉湯麵,牛肉分量十足,湯底味濃,唯牛肉與湯似乎不大融合,純靠湯底吊味。另點了冬䕃酸辣媽媽麵,材料有豬頸肉、扎肉和蜆,賣相不俗,麵底真係媽媽麵,略嫌太即食麵feel,整體來說還是不錯。龍眼貴圓茶和檳城咖啡也是偏甜之選,符合馬來亞風味!在旺角鬧市中要坐得舒服自在,這餐廳是不錯的選擇,加上價錢唔貴,值得推薦!
冬蔭酸辣媽媽麵
獅城喇沙牛肉湯麵
2023-02-27
冬蔭酸辣媽媽麵
獅城喇沙牛肉湯麵
2023-03-03 72 浏览
餐廳除咗可以揀室內食之外,仲有戶外露營座位✨炭燒豬頸肉 · 酸辣青醬 💰$118豬頸肉燒得唔錯 個醬汁係個加分位😆 但放耐咗會有小小韌 記得趁熱食🙌🏻🤣冬陰單骨炸雞翼 💰$82炸雞翼都幾好食 但係冬陰功味偏淡~~芒果糯米飯 💰$78個人勁鍾意食芒果糯米飯🫣 佢呢個都算幾好食芒果夠甜 糯米飯用咗黑糯米 食落煙煙韌韌 而且椰汁好多😆😆龍鬚三色冰奶蓋 💰$48呢杯奶蓋勁QQ🤣 飲落甜甜地 奶蓋味唔算好重龍鬚糖食落好fluffy😂 有嗰似棉花糖 玫瑰蘋果茶 💰$34唔算好甜 正正常常啦~~

餐廳除咗可以揀室內食之外,仲有戶外露營座位✨

炭燒豬頸肉 · 酸辣青醬 💰$118

冬陰單骨炸雞翼 💰$82

炸雞翼都幾好食 但係冬陰功味偏淡~~

芒果糯米飯 💰$78

個人勁鍾意食芒果糯米飯🫣 佢呢個都算幾好食
芒果夠甜 糯米飯用咗黑糯米 食落煙煙韌韌
而且椰汁好多😆😆

龍鬚三色冰奶蓋 💰$48

呢杯奶蓋勁QQ🤣 飲落甜甜地 奶蓋味唔算好重
龍鬚糖食落好fluffy😂 有嗰似棉花糖

玫瑰蘋果茶 💰$34
唔算好甜 正正常常啦~~
2023-03-02 107 浏览
今日同朋友慶祝生日友人揀左呢間事前並冇睇留言如果有睇今日一定唔會咁意外D野係幾好食既‼️但唔滿意仲咩係咁趕人賣單走?😒但我地又未夠鐘!😳出面又唔係有人排隊等入😕泰奇怪🤔⋯⋯
今日同朋友慶祝生日

泰奇怪🤔⋯⋯
2023-03-02
  • 藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯
2023-03-02 65 浏览
第一次光顧服務態度👍🏻食物環境👍🏻都幾多人 所以記得book定位我兩個人 $500左右 提提大家-(豬)生菜包-會有啲肥膏- 要最後先好order甜點我一次過order好快到咗...之後凍冰冰~~
第一次光顧

提提大家
-(豬)生菜包-會有啲肥膏
- 要最後先好order甜點
我一次過order
好快到咗...之後凍冰冰~~

2023-03-01
庆祝纪念
生日
  • 芒果糯米飯
2023-03-02 103 浏览
一向鍾意食泰國菜🇹🇭,呢晚就去咗旺角呢間門面好吸引📸嘅泰菜餐廳食飯~路邊炭火蒜炒豬腩生菜包($118)用新鮮生菜🥬包住炒到香噴噴、🧄蒜味香濃嘅半肥瘦豬腩肉🐖,減低左食豬腩肉嘅罪惡感😈,唔會膩~泰式虎蝦金邊粉($138)擺盤造型幾吸睛,有兩大隻虎蝦🦐,要趁熱食♨️冬蔭單骨炸雞翼($82)好香脆惹味🐥,少少辣🌶️,單骨雞翼好方便,唔洗怕食到成臉都係👍🏻馬拉盞炒椰菜($68)未食已經聞到香噴噴,有櫻花蝦🌸🦐作點綴,入口咸香惹味🥬椰皇($42)邊食泰國菜邊飲清甜嘅椰皇真係perfect🥥😎

路邊炭火蒜炒豬腩生菜包($118)
路邊炭火蒜炒豬腩生菜包

泰式虎蝦金邊粉($138)
泰式虎蝦金邊粉

擺盤造型幾吸睛,有兩大隻虎蝦🦐,要趁熱食♨️

冬蔭單骨炸雞翼($82)
冬蔭單骨炸雞翼

馬拉盞炒椰菜($68)
馬拉盞炒椰菜

未食已經聞到香噴噴,有櫻花蝦🌸🦐作點綴,入口咸香惹味🥬

椰皇($42)
椰皇

邊食泰國菜邊飲清甜嘅椰皇真係perfect🥥😎

路邊炭火蒜炒豬腩生菜包
冬蔭單骨炸雞翼
馬拉盞炒椰菜
椰皇
2023-02-27 73 浏览
𝕎𝕖𝕒𝕣 𝕒𝕟 𝕠𝕣𝕔𝕙𝕚𝕕 𝕟𝕖𝕔𝕜𝕝𝕒𝕔𝕖 𝕒𝕟𝕕 𝕙𝕖𝕒𝕕 𝕥𝕠 𝕘𝕠🌺身邊朋友10個有9個都飛日本🤔,咁仲有1個呢✈️?係泰國🇹🇭呀🤲🏽!Plan 左未飛到唔緊要,可以去青花食住先🥢,一樣咁享受。飲品用藍蝶花咁有層次感就見得多,主食加入真係第一次試🦋。揀左個藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯🍚,材料非常豐富,有蟹肉🦀、排得好整齊既菠蘿🍍、肉鬆🐽、腰果🥜、洋蔥🧅。炒飯炒得好香之餘唔會黏著,食完一啖接一啖🐒。另一個主食揀左路邊炭火蒜炒豬腩生菜包,肥 dude dude 豬腩肉真係好邪惡👀,但竟然無好肥膩既感覺,🐷皮仲有煙韌感,加埋小辣椒炒🌶️更加香。食極都仲有好多肉🤪,如果可以多d生菜🥬就更好。🦀Crab Meat & Pineapple Butterfly Pea Fried Rice | $138🐖Garlic Stir Fry Pork Belly with Lettuce | $118前菜方面我地揀左比較少見既泰式涼拌茄子沙律,除左茄子🍆,仲有秋葵、紫洋蔥同香芹🥒,醬汁比較酸甜開胃🐰。另外沙嗲本身想揀牛肉串🐃,不過太受歡迎已經售罄。於是轉戰炭燒豬肉串燒沙嗲🐖,份量好多有四大串,配花生沙嗲醬汁好

前菜方面我地揀左比較少見既泰式涼拌茄子沙律,除左茄子🍆,仲有秋葵、紫洋蔥同香芹🥒,醬汁比較酸甜開胃🐰。另外沙嗲本身想揀牛肉串🐃,不過太受歡迎已經售罄。於是轉戰炭燒豬肉串燒沙嗲🐖,份量好多有四大串,配花生沙嗲醬汁好香,分享一流💥。

🍆Thai Eggplant Salad | $78
🍢Pork Satay | $76

不得不提係有大量特色飲品😎,揀左個最打卡able既龍鬚三色冰奶蓋,面頭有甜到漏既綠色粉紅色白色龍鬚糖🍡,配三色椰奶冰。店員建議分開食👻,食一口龍鬚糖原味,再飲一口三色冰🤏🏽口感仲好,不過都真係幾甜😆。

另一杯揀左香辣菠蘿梳打🍹,係呀又係菠蘿🤣,感覺上菠蘿🍍好似四季都靚,而芒果🥭似乎未算好當造。飲品名俾左個刺激既心理準備我地,實際上未到10小辣,唔好俾 topping 隻小辣椒🔥嚇親(當然避免唔好咬啦),只係濃味少少既菠蘿梳打👍🏽。

🍼Che Ba Mau Milk Foam | $48
🍍Spicy Pineapple Soda | $48

整體黎講食物賣相充滿泰國feel✨,擺盤靚之餘每一碟都有蘭花伴碟,好有泰國旅遊節目會為嘉賓戴蘭花花圈感覺🤩。餐廳環境打卡位雖然唔多🪄,不過空間感唔錯,就算坐滿全場都唔會好嘈,同朋友傾計盡興一點都唔怕喔👯。
用餐优惠
試食活動
2023-02-27 67 浏览
旺角想坐好啲,可以去呢間泰國菜,價錢經濟,款式多。餐廳有室外位置,有仿草地環境幾chill,飲杯嘢唔錯。我哋食嘢就坐室內。▶️篤篤炒卜卜蜆$128呢個蜆幾大隻,有黃椒、紅椒、香葉等。顯非常香辣,有泰式風味。▶️馬薩拉奶油咖喱雞$118呢個奶油味香濃,咖喱唔辣。雞肉有好多,有茄子🍆、薯仔🥔、秋葵、年藕。我哋另外叫咗蒜蓉包(4片)$48,用嚟點咖喱🍛蒜蓉包蒜蓉味香濃,帶有香草🌿▶️炭燒豬肉串燒沙嗲$76豬肉串一粒粒豬肉肥瘦均勻,口感不錯。點埋沙嗲醬更香。▶️芒果糯米飯$78糯米飯用了蝶豆花,所以顏色紫藍色。

旺角想坐好啲,可以去呢間泰國菜,價錢經濟,款式多。

▶️篤篤炒卜卜蜆$128

▶️馬薩拉奶油咖喱雞$118

▶️炭燒豬肉串燒沙嗲$76
豬肉串一粒粒豬肉肥瘦均勻,口感不錯。點埋沙嗲醬更香。

▶️芒果糯米飯$78
糯米飯用了蝶豆花,所以顏色紫藍色。
2023-02-26 149 浏览
餐廳位於波鞋街The Forest一樓,地方寬躺,裝修好綠色好波希米亞,仲有一個大好嘅室外打卡位,加上食物質素高,碟碟份量大CP值高好抵食,絕對係附近最佳選擇之一。● 芒果蟹肉沙律以為叫個芒果蟹肉沙律可以做前菜,點知原來好大碟份量好驚人,唔係前菜係主食,好彩味道非常好,芒果好甜一啲都唔酸,加上顏色好鮮艷,好開胃● 泰式虎蝦金邊粉兩隻大虎蝦用料有驚喜,而金邊粉沾上甜甜酸酸醬汁好惹味,當然少不了花生碎,咬口更豐富,份量同樣唔少同樣抵食● 藍碟花蟹肉菠蘿炒飯將飯用碟豆花染藍令賣相變靚係值得讚,飯乾身,而配料亦好豐富,包括蟹肉、腰果、肉鬆同提子,當然仲有另一主角菠蘿,切成一件件三角形前後擺,加上配料色彩繽紛,令整碟擺盤更靚,更更重要係份量唔少,好抵食● 香蕉薄餅小編認為這是必食甜品,份量唔大,絕對係食飽飽主食食後仍然仲可以食得落,做法非常簡單,薄餅包住切片沾上榛子醬嘅香蕉,薄餅本身軟腍腍好咬口好煙韌,因為即做,亦會熱熱地,口感相當好,而味道亦都出奇地好,而最重要嘅甜度係剛好,好滿足● 蝶豆花青檸茶

● 芒果蟹肉沙律

● 泰式虎蝦金邊粉

● 藍碟花蟹肉菠蘿炒飯

● 香蕉薄餅

● 蝶豆花青檸茶

2023-02-26 69 浏览
係旺角波鞋街買左對新鞋之後,就近近地去左附近嘅The forest食晚餐。去到1樓嘅時侯就見到依間青花大排長龍,睇下menu原來佢係東南亞餐廳,啲菜式睇落都幾吸引,於是即刻排下隊試下。餐廳外面有好多綠色植物裝飾,入面就有好多風乾嘅植物同埋攞設,感覺好似比熱帶森林包圍一樣。路邊炭火蒜炒豬腩生菜包 $118豬腩經過炭火香烤外層充滿油香,而豬腩肥瘦適中,食落肉質非常軟腍。另外豬腩份量都好多,可以加埋生菜包一齊食,咁就可以中和一下油膩感。馬薩拉香料牛肉咖喱 $128食得泰國菜,就一定唔少得咖喱。第一啖咖喱味道好香濃又帶濃郁,我仲好好奇點解唔辣嘅。原來第二啖啲辣味先出嚟,好刺激。另外我就點左油酥手抓薄餅(3片)$52 同咖喱一齊食,薄餅香脆鬆軟,吸收哂咖喱啲辣味好惹味。藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯 $138第一次見炒飯係藍色嘅,打訴真係一流。原來飯粒經過藍蝶花染色,健康又吸睛。食之前先攪拌配料:腰果、肉鬆、提子乾同埋蟹肉。蟹肉份量多又清甜,菠蘿又多汁,食完個飯都唔會口乾。蝶豆花椰子奶蓋 $48必叫嘅飲品之一,同樣粉藍色真係好靚。飲落充滿椰香味。青花 (The Forest) (旺角)旺角奶路臣街17號Th

路邊炭火蒜炒豬腩生菜包 $118

馬薩拉香料牛肉咖喱 $128

藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯 $138

蝶豆花椰子奶蓋 $48
必叫嘅飲品之一,同樣粉藍色真係好靚。飲落充滿椰香味。

青花 (The Forest) (旺角)
旺角奶路臣街17號The Forest 1樓107-108號舖
/𝘓𝘰𝘤𝘢𝘵𝘦𝘥 𝘪𝘯 𝘛𝘏𝘌 𝘍𝘖𝘙𝘌𝘚𝘛 𝘯𝘦𝘢𝘳 𝘚𝘯𝘦𝘢𝘬𝘦𝘳𝘴 𝘚𝘵𝘳𝘦𝘦𝘵 𝘪𝘯 𝘔𝘰𝘯𝘨𝘬𝘰𝘬, 𝘰𝘧𝘧𝘦𝘳𝘴 𝘢 𝘸𝘪𝘥𝘦 𝘷𝘢𝘳𝘪𝘦𝘵𝘺 𝘰𝘧 𝘛𝘩𝘢𝘪 𝘧𝘰𝘰𝘥. 𝘕𝘪𝘤𝘦 𝘪𝘯𝘵𝘦𝘳𝘪𝘰𝘳 𝘥𝘦𝘤𝘰𝘳𝘢𝘵𝘦𝘥 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘥𝘳𝘪𝘦𝘥 𝘧𝘭𝘰𝘸𝘦𝘳𝘴, 𝘴𝘦𝘳𝘷𝘦𝘳𝘴 𝘢𝘳𝘦 𝘱𝘰𝘭𝘪𝘵𝘦. 𝘗𝘭𝘦𝘢𝘴𝘦 𝘣𝘦 𝘴𝘶𝘳𝘦 𝘵𝘰 𝘮𝘢𝘬𝘦 𝘢 𝘳𝘦𝘴𝘦𝘳𝘷𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯 𝘪𝘯 𝘢𝘥𝘷𝘢𝘯𝘤𝘦!/波鞋街有棟新建築物入面既呢間泰菜,被網絡洗版的這間泰國菜吸引到,對於色彩繽紛藍色既飯打卡感強得毫無抵抗之力。(藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯和芒果糯米飯都有藍色飯的!胃口有限下選擇了前者)青花的菜色設計繽紛,用的都係東南亞風味的食材和醬汁。打卡的話建議日間到訪,可以享受陽光從落地玻璃窗照射的溫暖。餐廳設計用了很多乾花,走森系文青的風格。🥗蟹肉芒果沙律𝘾𝙧𝙖𝙗 𝙢𝙚𝙖𝙩 & 𝙢𝙖𝙣𝙜𝙤 𝙨𝙖𝙡𝙖𝙙 $118芒果粒、沙律菜、蟹肉配炸蒜、青瓜、芒果汁、偏甜🍍藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯𝘾𝙧𝙖𝙗 𝙢𝙚𝙖𝙩 & 𝙥𝙞𝙣𝙚𝙖𝙥𝙥𝙡𝙚 𝙗𝙪𝙩𝙩𝙚𝙧𝙛𝙡𝙮 𝙥𝙚𝙖 𝙛𝙧𝙞𝙚𝙙 𝙧𝙞𝙘𝙚 $138燒過的新鮮菠蘿、蝶豆花飯撈

芒果粒、沙律菜、蟹肉配炸蒜、青瓜、芒果汁、偏甜
蟹肉芒果沙律

燒過的新鮮菠蘿、蝶豆花飯撈提子、蟹肉洋蔥粒新鮮菠蘿粒
藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯

🫓榴蓮煎餅𝘿𝙪𝙧𝙞𝙖𝙣 𝙋𝙖𝙣𝙘𝙖𝙠𝙚 $78
其貌不揚,榴蓮味濃。曼谷街頭可以找到的小食,薄餅食落口感軟糯唔厚夾住榴蓮同加埋朱古力醬同煉奶
榴蓮煎餅𝘿𝙪𝙧𝙞𝙖𝙣 𝙋𝙖𝙣𝙘𝙖𝙠𝙚

飲品方面~~~

🍧龍鬚糖三色冰 $48
粉紅同青綠既龍鬚糖好好味!店家選用椰漿作基底,飲落比較厚身,似糖水咁杰和濃郁。三色冰好得意,食落爽爽地好有咬口
龍鬚糖三色冰

🍨碟豆花椰子奶蓋 $48
淡淡椰汁味,呢杯就真係比較稀身容易飲
碟豆花椰子奶蓋

P.S. 聽說他們的楊枝金露是新鮮椰汁必叫
P.P.S. 如果係同一班fd去眼見6個都不是問題, 但一定要book位!
蟹肉芒果沙律
藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯
榴蓮煎餅𝘿𝙪𝙧𝙞𝙖𝙣 𝙋𝙖𝙣𝙘𝙖𝙠𝙚
碟豆花椰子奶蓋
2023-02-25 52 浏览
同朋友想食泰國菜去了旺角人氣店青花餐廳走小清新風格,帶點東南亞裝修氛圍幸好當日下午人流不多不用等位就能入座ꔐ路邊炭火蒜炒豬腩生菜包($118)賣相很有食慾,豬腩肉炒到香脆沾上秘製醬汁酸辣開胃,包裹生菜一齊進食既可減低油膩感,亦令口感更豐富ꔐ炭燒豬頸肉,酸辣青醬($118)豬頸肉份量超級多!2個人完全KO不了豬頸肉爽彈帶焦香,配搭青醬香辣惹味ꔐ醉鬼惹火炒粿條($118)本日最佳菜式粿條好有咬感,Q彈柔軟炒得鑊氣十足,咸香醬香到位加少少泰式辣粉,超級好食ꔐ炭燒牛肉串燒沙嗲($82)燒牛肉軟腍,沙嗲汁香濃ꔐ 龍蘇三色冰奶蓋($48)好特別龍蘇三色糖,賣相滿分ꔐ泰國咸檸梳打($36)泰國梳打就是特別好喝,咸檸十分酸爽¨̮ ᴴᴬᵛᴱ ᴬ ᴳᴼᴼᴰ ᵀᴵᴹᴱ દ ᵕ̈ ૩晚市絕對要訂位,不然就一定要等位食物質素好好,炒粿條是必叫!
同朋友想食泰國菜
去了旺角人氣店青花
餐廳走小清新風格,帶點東南亞裝修氛圍
幸好當日下午人流不多
不用等位就能入座

ꔐ路邊炭火蒜炒豬腩生菜包($118)
賣相很有食慾,豬腩肉炒到香脆
沾上秘製醬汁酸辣開胃,包裹生菜一齊進食
既可減低油膩感,亦令口感更豐富

ꔐ炭燒豬頸肉,酸辣青醬($118)
豬頸肉份量超級多!
2個人完全KO不了
豬頸肉爽彈帶焦香,配搭青醬香辣惹味

ꔐ醉鬼惹火炒粿條($118)
本日最佳菜式
粿條好有咬感,Q彈柔軟
炒得鑊氣十足,咸香醬香到位
加少少泰式辣粉,超級好食

ꔐ炭燒牛肉串燒沙嗲($82)
燒牛肉軟腍,沙嗲汁香濃

ꔐ 龍蘇三色冰奶蓋($48)
好特別龍蘇三色糖,賣相滿分

ꔐ泰國咸檸梳打($36)
泰國梳打就是特別好喝,咸檸十分酸爽

¨̮ ᴴᴬᵛᴱ ᴬ ᴳᴼᴼᴰ ᵀᴵᴹᴱ દ ᵕ̈ ૩
晚市絕對要訂位,不然就一定要等位
食物質素好好,炒粿條是必叫!
2023-02-25 46 浏览
呢間新式泰國菜,無論環境定係嘢食都超級靚,打卡真係一流!餐廳行Cafe風格嘅裝修🌾,提供好多種新派東南亞菜,加入咗東南亞風味嘅食材同醬汁,色彩繽紛,又靚又好食~😍平日晚市入座,都好多食客座無虛席,嚟之前記得book定位!見到佢啲菜式樣樣都咁吸引,而且係平時泰國菜館比較少見嘅組合,全部都好想試,真係要分幾次嚟!------------------------------🦀◖藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯◗ $138炒飯加入咗蝶豆花,望落嗰種藍色好靚,食落味道冇太大特別,但係蝶豆花有好多豐富嘅花青素,可以幫助抗氧化!炒飯上面有好多蟹肉,夾雜住粒粒提子乾,撈埋佢啲炭香肉鬆,都幾惹味!佢仲有燒菠蘿伴碟🍍,炙燒過嘅菠蘿外層乾身裏面仍然多汁,帶啲炭燒嘅香味,酸酸地幾開胃! 🐓◖馬薩拉奶油咖喱雞◗ $118裏面有一大塊雞扒嘅份量,另外仲有茄子🍆、薯仔🥔同埋蓮藕。馬薩拉咖喱加入咗少少奶油,可以中和少少咖喱嘅辣味,但味道仍然會偏辣少少,咖喱均勻包裹食材,正!🥓◖路邊炭火蒜炒牛肉生菜包◗ $118佢有牛肉同豬腩肉可以揀,今次揀咗蒜炒牛肉~牛肉偏乾身,食落有少少蜜味甜甜地咁,佢仲有個泰式酸辣醬汁可以點,醬汁香茅味比較重

🦀◖藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯◗ $138

🐓◖馬薩拉奶油咖喱雞◗ $118

🥓◖路邊炭火蒜炒牛肉生菜包◗ $118
佢有牛肉同豬腩肉可以揀,今次揀咗蒜炒牛肉~牛肉偏乾身,食落有少少蜜味甜甜地咁,佢仲有個泰式酸辣醬汁可以點,醬汁香茅味比較重,感覺同個牛肉生菜包唔太夾,建議就咁包生菜食呢~

🍹◖龍鬚糖三色冰奶蓋◗ $48
呢杯嘢真係好靚好吸睛!嘢飲有椰奶做底,底部係三色冰,濃濃嘅椰香;面頭有微甜嘅龍鬚糖,有得食又有得飲,味道唔錯~

🧉◖椰皇◗ $42
椰皇好鮮甜,健康又解渴~

🌟Encore指數:8.5/10唔
2023-02-24 62 浏览
熱鬧chill 泰菜 同朋友去開波鞋街睇波鞋,行到攰攰地,要買既嘢都買好咗,就決定早少少食dinner,唔想去太遠,就決定係附近覓食,見到波鞋街中間既The Forest 都有不少餐廳就決定上去搵食。見到1樓有間泰菜餐廳,樓底高,裝修好配合the forest 的主題,水吧位添加咗好多植物,而餐廳入邊有有大型乾花吊飾,連燈罩都是乾花,佈置有心思,而且更有以camping 為主題的戶外座位,都幾得意,環境唔錯又係泰菜,所以就決定坐低休息吓~ 好彩我地早一步黎,因為去到食飯時間就陸續坐滿晒人,非常熱鬧有氣氛,仲有好多人係出邊等位,估唔到我地好好彩咁食咗間人氣熱店,建議想食既朋友真係要訂位~ 🥢芒果蟹肉沙律(HK$118) 成個沙律都好清新,而且蟹肉都好多,啱晒我,再配埋芒果肉,甜甜地好開胃 🥢冬蔭單骨炸雞翼(HK$82) 炸雞翼有薄薄脆漿,炸得脆身唔油,有少少辣,好惹味,而且份量都不少,有成10隻。   🥢泰式虎蝦金邊粉(HK$138) 2隻大大隻虎蝦,肉質爽口結實,金邊粉炒得乾身唔油,內裏有滿滿的配料,蛋絲豆乾是必需的,此Pad Thai 唔辣,酸酸甜甜,是泰國的味道~ 🥢芒果糯米飯
熱鬧chill 泰菜

🥢芒果蟹肉沙律(HK$118)

🥢冬蔭單骨炸雞翼(HK$82)

🥢泰式虎蝦金邊粉(HK$138)

🥢芒果糯米飯(HK$78)
甜品梗係要食我至愛既芒果糥米飯啦,這裏的糯米飯加咗蝶豆花,所以顏色是紫色的,而且係熱焫軟糯的,配上冰凍香甜的芒果,以及甜膩的椰汁,超好味,面頭仲有椰子脆片,多一份香脆口感。

🍹飲品:桔仔酸梅汁&泰象青檸梳打
天氣開始轉熱,配上冰凍的飲品,好清爽!

• 芒果糯米飯
  • 冬蔭炸雞翼
有一些餐廳,即使開業了數年,你仍會覺得可長期支持,而且他們在保持水準外,也會盡最大能力更新現場環境和菜單,atum 的青花就是其一。最近和朋友去the Forrest 購物兼食飯就推薦去青花另外兩間為姊妹店Muta 和Atum 🔹龍鬚三色冰奶蓋🔹圖一為海鹽奶蓋+椰汁+泰國龍鬚糖一道創意飲品。典型青花創意和水準兼備的作品評分 : 🌕🌕🌕🌕🌑🔹楊枝甘露奶蓋🔹芒果份量足又新鮮奶蓋有水準。評分 : 🌕🌕🌕🌕🌑🔹冬陰單骨炸雞翼🔹炸雞翼最講求炸的火侯和時間,所以這道菜又是給予高分的,辣度為小辣評分 : 🌕🌕🌕🌕🌑🔹蝶豆花蟹肉菠蘿炒飯🔹賣相十足,配上烤菠蘿,蟹肉洋蔥粒,水準仍理想。評分 : 🌕🌕🌕🌕🌑🔹芒果糯米飯🔹這道菜不難弄,但重點是芒果新鮮,和糯米飯的黏度要適中。評分 : 🌕🌕🌕🌕🌑🔹斑蘭椰汁糕四件🔹斑蘭味感覺可以更出,但煙韌度到十足,已是高水平評分 : 🌕🌕🌕🌗🌑🔸後感🔸除了乾花遍布天花的環境外,再訪發現戶外多了一片草地,並配上很多露營擺設,原來是外賣需要用的,但經餐廳同意也打了一張卡。服務,質素,價錢,都合理和高水準,仍是旺角值得去的餐廳。
最近和朋友去the Forrest 購物兼食飯

芒果份量足又新鮮
奶蓋有水準。

🔹冬陰單骨炸雞翼🔹

🔹蝶豆花蟹肉菠蘿炒飯🔹

賣相十足,配上烤菠蘿,蟹肉洋蔥粒,水準仍理想。

🔹芒果糯米飯🔹

這道菜不難弄,但重點是芒果新鮮,和糯米飯的黏度要適中。

🔹斑蘭椰汁糕四件🔹

斑蘭味感覺可以更出,但煙韌度到十足,已是高水平

評分 : 🌕🌕🌕🌗🌑

🔸後感🔸

服務,質素,價錢,都合理和高水準,仍是旺角值得去的餐廳。
龍鬚三色冰奶蓋
  • 三色冰奶蓋
  • 冬蔭炸雞翼
  • 青花糕點
2023-02-22 64 浏览
一家人週末去旺角搵食,聽朋友介紹話有間東南亞菜青花評價都唔錯,就去試一試⋯⋯裝修好別緻半開放式和落地玻璃窗,周圍擺放好多綠色植物,比人一種好清新的感覺去到已經無咩位,幸好我地早少少到唔洗排隊,我地點了廚師推介的黃咖喱牛肉,沙律,青咖哩雞扒和小食拼盤,賣相非常唔錯,咖哩唔會太辣,小朋友都吃到,醬汁做得好入味!小食拼盤附有兩款汁,分別係青辣椒醬和甜酸醬,小朋友一定仲意酸酸甜甜,好開胃~下次有機會再試一試其他菜式
  • 馬薩拉香料牛肉咖喱
  • 惹味拼盤(小)
  • 蝶豆花青檸茶