招聘中
$16,000-$21,000
$21,000-$23,500
$16,000-$19,500
月薪 (面议)

青花 (THE FOREST)

Champak Restaurant by ATUM (THE FOREST)
2023-04-17 99 浏览
話說班同事唔知點解今次又搵間泰國菜餐廳,可能幾天前食得唔盡興,今日放工又在旺角搵左間餐廳叫青花,但英文叫The Forest.入到去餐廳第一眼不是森林,而是像花園,四周都是女士們打卡拍照的地方。都係講番今次食物,今次呢都係叫咗個蟹肉炒飯,不過今次多咗啲菠蘿,呢間嘅蟹肉菠蘿炒飯呢,就差少少啦,啲蟹肉呢就真係冇乜味,好似豬肉咁樣跟住呢我哋叫咗個大蝦金邊粉,呢個金邊粉呢就炒得最好食啦,但係呢個份量呢就少啲囉,如果係兩個人食嘅話呢都可以嘅,但係如果你話想share比三四個同事呢,咁就真係好少啦。個咖喱雞都唔錯,我個人呢就覺得奶味有啲重,但係如果你夾埋個餡餅食呢,就覺得唔錯幾好食嘅餡餅由於即刻整嘅,咁就非常之鬆軟嘅,基本啦即整出嚟就一定係咁。另外叫咗個馬拉盞炒菜,炒菜就普通冇咩特別講另外我們另叫咗個雞翼,雞翼就去咗一邊骨,用鹹蛋黃嚟整,咁就都幾油膩。當然唔少得就係個拼盤啦,呢個拼盤呢就今次炸得幾好,裏面唔係全乾仲有啲汁。最後又係講杯嘢飲,呢杯係最基本嘅鹹檸檬梳打,但係呢我就覺得最失望,個鹹檸檬完全唔得,你醃得唔夠鹹,唔緊要,你一係當新鮮檸檬酸俾我,但係佢又唔算,有冇粒青檸喺度打底,搞都杯鹹檸梳打

都係講番今次食物,
今次呢都係叫咗個蟹肉炒飯
跟住呢我哋叫咗個大蝦金邊粉
另外叫咗個馬拉盞炒菜,炒菜就普通冇咩特別講
搞都杯鹹檸梳打完全冇味,好似淨飲梳打水咁。
2023-04-13 41 浏览
1. 泰式虎蝦金邊粉 蝦好大隻,爽口。不過金邊粉略嫌唔夠乾身🙈有少少濕,不過整體味道唔錯!2. 路邊炭火蒜炒豬腩生菜包好有韓式包肉嘅感覺,豬腩肉就咁食好甜,不過加埋泰式辣醬就好perfect!3. 龍鬚糖三色冰奶蓋打卡一流,不過勁甜!龍鬢糖有3隻味:椰子,士多啤梨,斑蘭。4. 蝶豆花椰子奶蓋飲完三色冰之後再飲,覺得佢冇乜味,係普通椰奶🤣唔甜唔漏,奶蓋幾好食!Total: $387 (for 2ppl) lunch推薦指數:⭐️⭐️⭐️⭐️/5————————————環境不錯,服務態度亦好好,唔會趕你走。
1. 泰式虎蝦金邊粉

2. 路邊炭火蒜炒豬腩生菜包

3. 龍鬚糖三色冰奶蓋
打卡一流,不過勁甜!龍鬢糖有3隻味:椰子,士多啤梨,斑蘭。

4. 蝶豆花椰子奶蓋

Total: $387 (for 2ppl) lunch
推薦指數:⭐️⭐️⭐️⭐️/5
————————————
環境不錯,服務態度亦好好,唔會趕你走。
2023-04-09
2023-04-12 112 浏览
以新派東南亞菜為主,半開放式的餐廳設計,設計加上落地玻璃窗,感覺開揚,裝潢簡約年輕,環境舒適😃先點了兩杯特色飲品🍹🍸再來一個少辣帶點惹味的沙律🥗吃完頭盤,吃個熱辣辣的炒菜,份量好大份,炒得好入味,好夠鑊氣🔥金邊粉食落好彈牙,大蝦🦐吃得出非常新鮮,可吃到甜甜的醬汁味😋咖喱雞好厚肉,仲有好多種類嘅蔬菜😁秋葵、茄子🍆薯仔🥔非常豐富😙最後食埋甜品🍨睬用藍色蝶豆花,口感煙韌,賣相吸引🤩
以新派東南亞菜為主,
半開放式的餐廳設計,
設計加上落地玻璃窗,感覺開揚,
裝潢簡約年輕,環境舒適😃
先點了兩杯特色飲品🍹🍸
再來一個少辣帶點惹味的沙律🥗
吃完頭盤,吃個熱辣辣的炒菜,
份量好大份,炒得好入味,好夠鑊氣🔥
金邊粉食落好彈牙,大蝦🦐吃得出非常新鮮,
可吃到甜甜的醬汁味😋
咖喱雞好厚肉,仲有好多種類嘅蔬菜😁
秋葵、茄子🍆薯仔🥔非常豐富😙
最後食埋甜品🍨睬用藍色蝶豆花,
口感煙韌,賣相吸引🤩
泰式豬頸肉沙律
馬薩拉奶油咖喱雞
焦糖香蕉糯米飯
泰式豬頸肉沙律
馬薩拉奶油咖喱雞
焦糖香蕉糯米飯
2023-04-10 42 浏览
員工無禮貌  食物質素一般中年男侍應無乜禮貌,無出聲就收走餐牌,我地話仲有野想嗌,態度好差,話留一份咪得囉。好似欠左佢嘅態度。其實可以禮貌少少 。一餐飯,兩次都未食完就收走隻碟,而係問都無問一聲就收走 其中一次一拎走串豬肉,就收埋隻碟連醬 我地出聲話仲要嘅,先放返抵。仲問我地使唔使唔緊張。唔出聲一早拎走咗。泰菜黎講 一般 外相ok,但好睇唔好食香港不乏好食嘅泰菜 但絕對唔係呢間啲肉鞋嘅,菠蘿海鮮炒飯可能係fusion 野,少少奇怪
員工無禮貌  食物質素一般

中年男侍應無乜禮貌,無出聲就收走餐牌
一餐飯,兩次都未食完就收走隻碟,
而係問都無問一聲就收走
其中一次一拎走串豬肉,就收埋隻碟連醬

泰菜黎講 一般 外相ok,但好睇唔好食
香港不乏好食嘅泰菜 但絕對唔係呢間
啲肉鞋嘅,菠蘿海鮮炒飯可能係fusion 野,少少奇怪

餐廳開放式門面擺放咗啲乾燥芒草、乾花,仲有啲真綠色植物。內部環境就用咗簡單金屬係線條同雲石作為主調,簡約時尚。小編好彩有book到枱,啱啱一開門,人流不斷湧入,真係坐無虛席👍🏻👍🏻∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴❥ 路邊炭火燒炒豬腩生菜包 $118呢個有別於平時嘅生菜包,用爽口生菜包住嘅係:燒到焦香脆口、再用甜醬油炒嘅豬腩肉,外爽脆、內軟腍,口感好豐富🤤❥ 炭燒豬頸肉·酸辣青醬 $118份量多到有大半碟!!豬頸肉邊邊燒到焦香同時爽彈唔韌,加埋酸酸辣辣嘅青醬,啖啖肉,好開胃😆❥ 炭燒牛肉串燒沙嗲 $82一碟4大串,牛肉肉質比想像中腍、唔乾,沾上微微辣、甜甜地嘅沙嗲醬食都唔覺膩😎❥ 馬拉盞炒椰菜 $68大大份,翠綠爽口清甜嘅椰菜,加埋泰式蝦醬-馬拉盞一齊炒,好香好惹味😋❥ 龍鬚三色冰奶蓋 $48三色龍鬚糖入口即溶,加上香濃椰漿所調配,同埋底層色彩繽紛嘅煙韌、咬落爽脆嘅馬蹄一齊食,每啖都有甜蜜蜜嘅味道😊❥ 蝶豆花椰子奶蓋 $48厚厚嘅綿密奶蓋下,蝶豆花嘅藍色同奶白色嘅椰奶混合一齊,變成可愛嘅粉藍色,蝶豆花冇乜味道,所以飲到嘅係滑溜濃

❥ 路邊炭火燒炒豬腩生菜包 $118

❥ 炭燒豬頸肉·酸辣青醬 $118

❥ 炭燒牛肉串燒沙嗲 $82

❥ 馬拉盞炒椰菜 $68

❥ 龍鬚三色冰奶蓋 $48

❥ 蝶豆花椰子奶蓋 $48
厚厚嘅綿密奶蓋下,蝶豆花嘅藍色同奶白色嘅椰奶混合一齊,變成可愛嘅粉藍色,蝶豆花冇乜味道,所以飲到嘅係滑溜濃郁椰奶,味道唔算係好甜😊

• 蝶豆花椰子奶蓋
  • 馬拉盞炒椰菜
  • 炭燒豬頸肉
  • 路邊炭火蒜炒豬腩生菜包
-🦄 青花 @atumchampak -🦋 歡迎來到青與花之地… ♪( ´▽`)・🌙 月色被打撈起 煙雨濛濛 青花在閃耀🌿 鬧市中的綠洲 撲朔迷離 待你去回味・✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿・❄️【 𝓒𝓱𝓪𝓶𝓹𝓪𝓴 𝓣𝓱𝓪𝓲 𝓒𝓾𝓲𝓼𝓲𝓷𝓮… 】・🍢 炭燒豬肉串燒沙嗲 ʜᴋᴅ76💫 ʀᴀᴛɪɴɢ🌕🌕🌕🌕🌑・說到泰菜便會想起串燒 香氣在夜市中彌漫着這幾串串燒其實挺不錯 肉質細膩爽嫩不會韌嚼着不廢勁咬感卻十足 肥瘦均勻亦恰到好處同時充斥着炭烤焦香氣 配搭微微鹹香與肉香整個味道定能衝擊味蕾 重點是油膩感不會高塗上定番的惹味沙嗲醬 令串燒的層次再昇華沙嗲醬中花生會是靈魂 而這個醬完全合格了花生魂存在還有堅果香 卻沒喧賓奪主搶風頭別看這些串燒平平無奇 絕對會令你停不了口・🥗 柚子大蝦沙律 ʜᴋᴅ118💫 ʀᴀᴛɪɴɢ🌕🌕🌕🌗🌑・底層沙律菜全都很新鮮 爽脆清甜而且很水嫩柚子跟芒果亦令人驚艷 完全是高糖度の衝擊甜蜜中同時夾雜一點酸 沒想到水果都很高質重點是面頭那幾顆大蝦 大蝦先經過煎香烹調表面微香脆內裡卻爽彈 蝦肉令沙律生色不少・💎 藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯 ʜᴋᴅ138💫 ʀᴀᴛɪɴɢ🌕🌕🌕🌕
🦄 青花 @atumchampak
🦋 歡迎來到青與花之地… ♪( ´▽`)

🌙 月色被打撈起 煙雨濛濛 青花在閃耀

藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯
椰皇
  • 藍碟花蟹肉菠蘿炒飯
  • 燒菠蘿蟹肉炒飯
港式泰菜冇特別。上年五一懲罰祭後再會佢,味道keep住咁普通😅。・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・🍽️ 惹味拼盤(雞皮卷、酸腸、魚餅、雞棗) S size HK$96・味道:除咗酸腸之外其餘全部都係一樣味😅,但個酸腸其實都係微酸。・口感:Err⋯⋯都係出面微脆入面正常嘅煎炸嘢~🍍 藍碟花蟹肉菠蘿炒飯 HK$138・味道:個飯食到少少花味XD,蟹肉唔鞋算新鮮。配埋菠蘿粒入啲飯到就⋯⋯個人口味不同,我就OK嘅食落正正常常。・口感:冇炒嘅鑊氣,飯粒偏濕。蟹肉有小小肉汁,菠蘿鮮甜多汁。🦐 泰式虎蝦金邊粉 HK$138・味道:虎蝦有味,但唔太新鮮小小霉。唔會好重蕃茄味呢樣幾好。・口感:有唔少蛋同魚片加埋花生,口感不錯~🍹 龍鬚三色冰奶蓋 HK$48・味道:就咁飲椰汁微甜啱0甜肚波口味,但飲到最尾啲龍鬚糖融咗就甜到癲,單食都好甜,糖尿級數。・口感:本身椰汁順滑,加埋龍鬚糖就好杰好難搞⋯⋯・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・🤰性價比:中~🤰9衝度:可試~🤰結論:整體一般,唔使特登去食~・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・環境:靚嘅泰式cafe,decent~冇人排隊嘅話坐耐啲都冇人催,服
・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・

・口感:Err⋯⋯都係出面微脆入面正常嘅煎炸嘢~
惹味拼盤

🍍 藍碟花蟹肉菠蘿炒飯 HK$138
藍碟花蟹肉菠蘿炒飯

🦐 泰式虎蝦金邊粉 HK$138
・口感:有唔少蛋同魚片加埋花生,口感不錯~

🍹 龍鬚三色冰奶蓋 HK$48
・口感:本身椰汁順滑,加埋龍鬚糖就好杰好難搞⋯⋯

🤰性價比:中~
🤰9衝度:可試~
🤰結論:整體一般,唔使特登去食~

・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・

環境:靚嘅泰式cafe,decent~冇人排隊嘅話坐耐啲都冇人催,服務不錯~
2023-04-01
2023-04-03 64 浏览
又係Openrice覓食時間今日想試試新派東南亞菜式📍青花 Champak Restaurant 旺角奶路臣街17號The Forest 1樓107-108號舖-泰式虎蝦金邊粉以酸香羅望子汁製成嘅泰式大蝦炒粉幾開胃-馬拉盞炒芥蘭菜嘅色澤翠綠 食落爽脆惹味-荔枝菠蘿紅咖喱大蝦咖哩微辣 加入荔枝及菠蘿 酸酸辣辣配埋蒜蓉包或手抓餅 就唔會嘥咗啲咖喱汁蒜茸包(4片)脆卜卜 沾咖喱汁一流-油酥手抓薄餅(3片)熱辣辣大大塊 外皮酥脆 沾咖喱汁一流-炭燒牛肉串燒沙嗲沙嗲味濃 串燒燒得香且肉嫰-芒果糯米飯一般 芒果帶酸 藍色蝶豆花糯米飯太淋 -三色冰奶蓋繽紛奪目 應該係餐廳人氣飲品三色冰奶蓋上有龍鬚糖🌟 整體用餐體驗🌟🌟餐廳味道( 4/5):唔錯
🌟餐廳環境( 4/5):乾淨整齊
🌟食物服務( 4/5):親切有禮🌟食物抵食( 2/5):同類型菜式比較 價錢略貴 3個大人2個小朋友 埋單$8xx
又係Openrice覓食時間

咖哩微辣 加入荔枝及菠蘿 酸酸辣辣
配埋蒜蓉包或手抓餅 就唔會嘥咗啲咖喱汁

蒜茸包(4片)
脆卜卜 沾咖喱汁一流

-油酥手抓薄餅(3片)
熱辣辣大大塊 外皮酥脆 沾咖喱汁一流

3個大人2個小朋友 埋單$8xx
2023-03-18
午餐
2023-04-02 57 浏览
幾年前同朋友一齊幫襯過青花,當時留下唔錯嘅印象(*´▽`)ノノ最近再嚟,估唔到都係一樣咁出色!🍽食物👍🏻泰式豬頸肉沙律 $86 7.5/10本身以為會有好多沙律菜,點知原來係泰式沙律,用左紫洋蔥、香芹、蕃茄仔同青瓜,係一條菜都冇😂同我哋想像中有啲出入😂不過唔緊要都係一樣咁好食!醬汁酸酸辣辣好開胃,豬頸肉嘅份量都好大方,每塊都好大片~愈食愈辣好過癮!👍🏻惹味拼盤(小)$96 8/10小食有雞皮卷、酸腸、雞棗同魚餅,每款各2件,全部都即叫即炸熱辣辣~其中我最中意雞皮卷,外層雞皮炸到啲油出晒嚟,留低係脆口嘅雞皮同佢嘅香氣,入面嘅肉餡軟綿綿,口感形成對比~✨香辣蟹蒜炒麵 $118 8.5/10呢個都係即叫即炒,本身我哋以為係炒公仔麵,點知係好似意粉咁嘅油麵,真是誤會大了🫣但係都好好味!啲麵炒得夠鑊氣,夠乾身~調味主要係醬油香再加辣椒吊味~好地道嘅泰式炒麵!好快就清左碟🤭👍🏻馬拉盞炒芥蘭 $78 7/10呢個份量好大份😂馬拉盞炒芥蘭夠香口,芥蘭都唔會過老,仍然保留爽口嘅口感!👍🏻泰國珍珠奶茶奶蓋 $48 8/10泰奶十分濃滑,珍珠口感煙韌,加埋奶蓋會增加鹹甜嘅味道,呢個組合意想唔到咁夾!👍🏻泰國

🍽食物
👍🏻泰式豬頸肉沙律 $86 7.5/10

👍🏻惹味拼盤(小)$96 8/10

✨香辣蟹蒜炒麵 $118 8.5/10

👍🏻馬拉盞炒芥蘭 $78 7/10

👍🏻泰國珍珠奶茶奶蓋 $48 8/10

👍🏻泰國鹹檸梳打 $36 7/10
既然嗌左珍珠奶蓋呢啲有啲heavy嘅選擇,揀返杯清爽啲嘅野飲~粒鹹檸feel到醃咗好耐,醃到好夠味🤣配梳打水好fresh~

⛩環境
👍🏻餐廳有2面落地玻璃窗,日光充足,成個環境好光猛,另外仲有好多植物嘅裝飾,冇人嘅時候都幾啱打卡~

💁🏼‍♀️服務
👍🏻店員嘅態度都好親切有禮~

📝總評 8/10
之前食過對於佢哋嘅印象都唔錯,相隔幾年出品仍然keep到~份量俾得好足,而且價錢合理,環境接近cafe咁,仲有啲打卡位🤣都幾適合同朋友嚟小聚吓~

👛人均消費 ~$250(連加一服務費)

⏱90分鐘

2023-04-02 200 浏览
食物款式好多 賣相又靚 色彩繽紛啱晒打卡餐廳環境半開放落地玻璃窗 采光度高又開揚 仲有乾花同綠色植物點綴 好有特色假日過嚟舒舒服服Chill住食嘢都幾唔錯🥰.🦐泰式虎蝦金邊粉 ($138)兩大隻開邊虎蝦 好新鮮彈牙 份量多好低食金邊粉沾上酸甜醬汁 配豆乾 雞蛋 花生 芽菜食落唔會好乾身濕度剛好 味道偏甜 幾好味.🐷炭燒豬頸肉配青醬 ($118)豬頸肉份量同樣好多 而且好大塊有炭燒嘅味道 點埋辣青醫特別惹味~.🍗冬陰單骨炸雞翼 ($82)外皮炸得香脆 冬陰公味偏淡.🥭芒果糯米飯 ($78)賣相好靚 一上枱已經聞到好香椰汁味特製藍紫色蝶豆花糯米飯配椰子片 芒果香甜糯米飯煙煙韌韌 滿滿脆椰子片同椰漿食落好夾 味道仲好特別 真係睇得又食得!.🍨楊枝甘露奶蓋 ($48)椰奶味比較重 有芒果肉同蒟蒻 飲落好滿足但如果可以再甜啲就更加好啦(*´∀`)//
食物款式好多 賣相又靚 色彩繽紛啱晒打卡
餐廳環境半開放落地玻璃窗 采光度高又開揚
仲有乾花同綠色植物點綴 好有特色
假日過嚟舒舒服服Chill住食嘢都幾唔錯🥰
🦐泰式虎蝦金邊粉 ($138)
兩大隻開邊虎蝦 好新鮮彈牙 份量多好低食
金邊粉沾上酸甜醬汁 配豆乾 雞蛋 花生 芽菜
食落唔會好乾身濕度剛好 味道偏甜 幾好味
🐷炭燒豬頸肉配青醬 ($118)
豬頸肉份量同樣好多 而且好大塊
有炭燒嘅味道 點埋辣青醫特別惹味~
🍗冬陰單骨炸雞翼 ($82)
外皮炸得香脆 冬陰公味偏淡
🥭芒果糯米飯 ($78)
賣相好靚 一上枱已經聞到好香椰汁味
特製藍紫色蝶豆花糯米飯配椰子片 芒果香甜
糯米飯煙煙韌韌 滿滿脆椰子片同椰漿
食落好夾 味道仲好特別 真係睇得又食得!
🍨楊枝甘露奶蓋 ($48)
椰奶味比較重 有芒果肉同蒟蒻 飲落好滿足
但如果可以再甜啲就更加好啦(*´∀`)
炭燒豬頸肉配青醬
冬陰單骨炸雞翼
楊枝甘露奶蓋
下午茶
炭燒豬頸肉配青醬
冬陰單骨炸雞翼
楊枝甘露奶蓋
去完泰國返黎對泰國野都係唔會厭😙難得陪媽媽👩🏻係旺角行街街帶左佢食青花青花主打擺盤非常靚靚精緻既正宗泰菜🇹🇭仲有戶外位置 不過當日落雨無開放嗌既時候無諗過份量咁多 食到肚皮都就快爆🤰🏻味道方面都好岩媽媽胃口 果然無帶錯佢黎食👌🏻📍藍蝶花菠蘿蟹肉炒飯🍲 HKD138炒飯粒粒分明 撈埋蟹肉🦀腰果肉鬆洋蔥一齊食口感好豐富又開胃菠蘿🍍一字排開做伴碟 好甜好多汁💦食食下仲食到提子乾 賣相好靚味道都好不錯👍🏻📍泰式虎蝦金邊粉🍝 HKD138兩隻虎蝦好大隻 燒過好香咬落彈牙🦐🦐撈勻成個金邊粉會見到好多配料有炒蛋 炸豆乾 花生碎🥜等等炸豆乾好香豆味炸到好鬆軟用左蕃茄醬🥫炒 成個味道都酸酸微微好開胃個粉炒到好乾爽 唔會痴埋一舊😋📍泰式豬頸肉沙律🐷 HKD86加左好多香料去撈既沙律有辣椒🌶️蔥 芫茜 西芥 檸檬葉同乾蔥 好重口味豬頸肉燒到外皮脆脆地 可能薄切就有少少乾~不過愈咬豬肉味都幾香一定要叫野飲啊 都有譚仔中辣程度架🥵📍芒果糯米飯🥭🍚 HKD78糯米飯係用蝶豆花汁染成既藍色個飯仲係熱熱地 入口好軟糯煙韌😍芒果可能唔當做 味道無咁甜不過都多汁面頭撒左杏仁片點綴 添加多個口感~📍楊枝甘露奶蓋🥤HKD48成
去完泰國返黎對泰國野都係唔會厭😙

個粉炒到好乾爽 唔會痴埋一舊😋

📍泰式豬頸肉沙律🐷 HKD86
加左好多香料去撈既沙律
有辣椒🌶️蔥 芫茜 西芥 檸檬葉同乾蔥 好重口味
豬頸肉燒到外皮脆脆地 可能薄切就有少少乾~
不過愈咬豬肉味都幾香
一定要叫野飲啊 都有譚仔中辣程度架🥵

📍芒果糯米飯🥭🍚 HKD78
糯米飯係用蝶豆花汁染成既藍色
個飯仲係熱熱地 入口好軟糯煙韌😍
芒果可能唔當做 味道無咁甜不過都多汁
面頭撒左杏仁片點綴 添加多個口感~

📍楊枝甘露奶蓋🥤HKD48
成杯都飲到芒果粒粒🥭
奶蓋好creamy 芒果味濃郁✨
食重口味野必嗌 都幾大杯兩個人share都OK喎
2023-03-26
2023-04-02 63 浏览
地方比較容易揾,但係食材&味道真係好差,上菜超級快,落單到出菜十分鐘左右就完成,咖喱上到檯面不熱,蒜蓉包係凍既,D嘢似整定響度,下次一定唔會幫襯👎👎今次係食過最差既泰國菜。
2023-04-01 77 浏览
青花 .雞皮卷食剩指數 : 0/100雞皮卷有啲似台灣夜市小食嘅雞腿卷外皮脆中帶軟有雞嘅脂肪入面嘅雞肉好Juicy肉質都幾滑.路邊炭火蒜炒豬腩生菜包食剩指數 : 10/100豬腩燒得焦脆有蒜香肉質帶點甜味生菜有成半個配豬腩食無咁油膩.紅咖喱香料三文魚食剩指數 : 5/100紅咖喱比較辣三文魚煎得幾香配料有秋葵,菠蘿,龍眼咖喱汁嘅辣配上水果嘅甜味又幾特別.泰式珍珠奶茶奶蓋食剩指數 : 5/100泰式奶茶唔算超甜茶味都有加奶蓋珍珠有點台式fusion如果珍珠再彈牙少少更好.芒果糯米飯食剩指數 : 0/100芒果好甜藍色既糯米飯好煙韌表面嘅椰漿都好香最特別嘅係佢表面有啲脆嘅椰子片令到成個糯米飯再加分
[旺角] 青花
紅咖喱香料三文魚
食剩指數 : 5/100
紅咖喱比較辣
三文魚煎得幾香
配料有秋葵,菠蘿,龍眼
咖喱汁嘅辣
藍色既糯米飯好煙韌
表面嘅椰漿都好香
最特別嘅係佢表面有啲脆嘅椰子片
令到成個糯米飯再加分
🌸青花 ❣️旺角奶路臣街17號The Forest 1樓107-108號舖 -----K11 ATUM旗下呢間東南亞菜,一向係旺角The Forest嘅人氣打卡之選。餐廳四周佈滿綠色植物同花朵裝飾,充滿亞熱帶氣色,檯凳餐具配色亦是清新型格。🥭芒果糯米飯 $78Mango sticky rice糯米飯軟糯糯嘅口感同芒果嘅香甜配搭係一齊,係心目中嘅泰式美味。而糯米飯嘅本身帶淡淡蝶豆花藍,夢幻感滿滿。🦀藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯 $138Crab meat & pineapple butterflypea fried rice同樣係蝶豆花整出嚟嘅飯,呢一碟炒飯嘅蝶豆花顏色就深色好多,如果芒果糯米飯係夢幻嘅話,我就會用艷麗黎形容呢一碟炒飯。醉人嘅色彩背後,味道亦從外表相符。滿滿嘅蟹肉鮮甜,加上菠蘿自帶嘅天然果香,仲有肉鬆、提子乾同腰果等等提味,高質。🥬馬拉盞炒芥蘭 $78Balacan stir fry kale比較重鹹香味,幾下飯,口感脆身,想要清新啲可以揀蒜蓉。🦐大蝦冬陰功 $158Tom Yum Kung 大大隻大頭蝦非常吸睛,草菇爽口彈牙,湯頭酸甜清香,帶淡淡椰香及微辣,幾開胃。
🌸青花
-----

🥭芒果糯米飯 $78
Mango sticky rice

🦀藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯 $138
pea fried rice

🥬馬拉盞炒芥蘭 $78
Balacan stir fry kale
比較重鹹香味,幾下飯,口感脆身,想要清新啲可以揀蒜蓉。

🦐大蝦冬陰功 $158
Tom Yum Kung

【食好西】口感饗宴·探索泰國菜的特色風味🇹🇭突然好想吃泰國菜呀!所以就即興地約了個朋友一齊吃泰國菜❤️泰國菜一直這麼受歡迎的原因是豐富多樣,煎炸炆煮樣樣都有,而今日我們就去到位於旺角The Forest的一間泰國餐廳-青花🍽️🇹🇭餐廳有分室外同室內,天氣都開始熱啦,都係坐返室內先😋餐廳的設計都比較時尚,雲石桌配上極具時尚感的金色網椅子🪑我們一共點了四道菜式,每一款都是泰國的特色菜,分別是高纖維的菜包肉,香脆可口的炭燒豬頸肉,酸甜的金邊粉,最後就是泰國的傳統糕點😋⭐️ 路邊炭火蒜炒牛肉生菜包 $118Garlic stir fry beef / pork belly with lettuce牛肉炒至微焦帶香,加上炭火的烤炙,讓牛肉的味道更加香口,再配上秘製酸辣醬汁及高纖維的生菜,生菜的清爽口感則能好好地中和牛肉的油膩感,越食越滿足😋好好食⭐️ 炭燒豬頸肉•酸辣青醬 $118Grill pork neck • spicy sour sauce經過醃製的豬頸肉帶有炭烤的香氣和煙熏的味道,因為帶有一定的油脂,所以口感細膩、肉質鮮嫩,再配上酸辣青醬,口感酸辣爽口,用來配豬頸肉最好不過👍🏻⭐️ 泰式虎蝦金邊
【食好西】口感饗宴·探索泰國菜的特色風味🇹🇭

炭燒豬頸肉•酸辣青醬

⭐️ 路邊炭火蒜炒牛肉生菜包 $118
路邊炭火蒜炒牛肉生菜包

⭐️ 炭燒豬頸肉•酸辣青醬 $118

⭐️ 泰式虎蝦金邊粉 $138
Pad Thai with king prawn
泰式金邊粉是一道泰國傳統美食,口感與味道豐富,煙煙靭靭的金邊粉,辛辣酸甜的味道,還有炒蛋與豆干等配料,當然不少得大大隻肉質鮮美,營養豐富的虎蝦🦐🍤
泰式糕點拼盤

⭐️ 泰式糕點拼盤(6件)$68
Thai dessert platter
拼盤一共有三款糕點,椰青糕、椰汁西米糕及斑蘭椰汁糕,一道小食三種享受😎
椰青糕就是椰青水加入涼粉及椰子肉,吃下去有點像吃涼粉,味道清甜爽口,帶有淡淡椰香味。
椰汁西米糕主要以椰汁和西米為主要原料,西米加入了玉米🌽增加口感,椰香濃郁。
斑蘭椰汁糕,綠色白色相間一層一層的,吃下去口感煙靭軟糯😋
楊枝甘露
炭燒豬頸肉•酸辣青醬