招聘中
$16,000-$21,000
$21,000-$23,500
$16,000-$19,500
月薪 (面议)

青花 (THE FOREST)

Champak Restaurant by ATUM (THE FOREST)
/𝘓𝘰𝘤𝘢𝘵𝘦𝘥 𝘪𝘯 𝘛𝘏𝘌 𝘍𝘖𝘙𝘌𝘚𝘛 𝘯𝘦𝘢𝘳 𝘚𝘯𝘦𝘢𝘬𝘦𝘳𝘴 𝘚𝘵𝘳𝘦𝘦𝘵 𝘪𝘯 𝘔𝘰𝘯𝘨𝘬𝘰𝘬, 𝘰𝘧𝘧𝘦𝘳𝘴 𝘢 𝘸𝘪𝘥𝘦 𝘷𝘢𝘳𝘪𝘦𝘵𝘺 𝘰𝘧 𝘛𝘩𝘢𝘪 𝘧𝘰𝘰𝘥. 𝘕𝘪𝘤𝘦 𝘪𝘯𝘵𝘦𝘳𝘪𝘰𝘳 𝘥𝘦𝘤𝘰𝘳𝘢𝘵𝘦𝘥 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘥𝘳𝘪𝘦𝘥 𝘧𝘭𝘰𝘸𝘦𝘳𝘴, 𝘴𝘦𝘳𝘷𝘦𝘳𝘴 𝘢𝘳𝘦 𝘱𝘰𝘭𝘪𝘵𝘦. 𝘗𝘭𝘦𝘢𝘴𝘦 𝘣𝘦 𝘴𝘶𝘳𝘦 𝘵𝘰 𝘮𝘢𝘬𝘦 𝘢 𝘳𝘦𝘴𝘦𝘳𝘷𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯 𝘪𝘯 𝘢𝘥𝘷𝘢𝘯𝘤𝘦!/波鞋街有棟新建築物入面既呢間泰菜,被網絡洗版的這間泰國菜吸引到,對於色彩繽紛藍色既飯打卡感強得毫無抵抗之力。(藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯和芒果糯米飯都有藍色飯的!胃口有限下選擇了前者)青花的菜色設計繽紛,用的都係東南亞風味的食材和醬汁。打卡的話建議日間到訪,可以享受陽光從落地玻璃窗照射的溫暖。餐廳設計用了很多乾花,走森系文青的風格。🥗蟹肉芒果沙律𝘾𝙧𝙖𝙗 𝙢𝙚𝙖𝙩 & 𝙢𝙖𝙣𝙜𝙤 𝙨𝙖𝙡𝙖𝙙 $118芒果粒、沙律菜、蟹肉配炸蒜、青瓜、芒果汁、偏甜🍍藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯𝘾𝙧𝙖𝙗 𝙢𝙚𝙖𝙩 & 𝙥𝙞𝙣𝙚𝙖𝙥𝙥𝙡𝙚 𝙗𝙪𝙩𝙩𝙚𝙧𝙛𝙡𝙮 𝙥𝙚𝙖 𝙛𝙧𝙞𝙚𝙙 𝙧𝙞𝙘𝙚 $138燒過的新鮮菠蘿、蝶豆花飯撈

芒果粒、沙律菜、蟹肉配炸蒜、青瓜、芒果汁、偏甜
蟹肉芒果沙律

燒過的新鮮菠蘿、蝶豆花飯撈提子、蟹肉洋蔥粒新鮮菠蘿粒
藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯

🫓榴蓮煎餅𝘿𝙪𝙧𝙞𝙖𝙣 𝙋𝙖𝙣𝙘𝙖𝙠𝙚 $78
其貌不揚,榴蓮味濃。曼谷街頭可以找到的小食,薄餅食落口感軟糯唔厚夾住榴蓮同加埋朱古力醬同煉奶
榴蓮煎餅𝘿𝙪𝙧𝙞𝙖𝙣 𝙋𝙖𝙣𝙘𝙖𝙠𝙚

飲品方面~~~

🍧龍鬚糖三色冰 $48
粉紅同青綠既龍鬚糖好好味!店家選用椰漿作基底,飲落比較厚身,似糖水咁杰和濃郁。三色冰好得意,食落爽爽地好有咬口
龍鬚糖三色冰

🍨碟豆花椰子奶蓋 $48
淡淡椰汁味,呢杯就真係比較稀身容易飲
碟豆花椰子奶蓋

P.S. 聽說他們的楊枝金露是新鮮椰汁必叫
P.P.S. 如果係同一班fd去眼見6個都不是問題, 但一定要book位!
蟹肉芒果沙律
藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯
榴蓮煎餅𝘿𝙪𝙧𝙞𝙖𝙣 𝙋𝙖𝙣𝙘𝙖𝙠𝙚
碟豆花椰子奶蓋
2023-02-25 52 浏览
同朋友想食泰國菜去了旺角人氣店青花餐廳走小清新風格,帶點東南亞裝修氛圍幸好當日下午人流不多不用等位就能入座ꔐ路邊炭火蒜炒豬腩生菜包($118)賣相很有食慾,豬腩肉炒到香脆沾上秘製醬汁酸辣開胃,包裹生菜一齊進食既可減低油膩感,亦令口感更豐富ꔐ炭燒豬頸肉,酸辣青醬($118)豬頸肉份量超級多!2個人完全KO不了豬頸肉爽彈帶焦香,配搭青醬香辣惹味ꔐ醉鬼惹火炒粿條($118)本日最佳菜式粿條好有咬感,Q彈柔軟炒得鑊氣十足,咸香醬香到位加少少泰式辣粉,超級好食ꔐ炭燒牛肉串燒沙嗲($82)燒牛肉軟腍,沙嗲汁香濃ꔐ 龍蘇三色冰奶蓋($48)好特別龍蘇三色糖,賣相滿分ꔐ泰國咸檸梳打($36)泰國梳打就是特別好喝,咸檸十分酸爽¨̮ ᴴᴬᵛᴱ ᴬ ᴳᴼᴼᴰ ᵀᴵᴹᴱ દ ᵕ̈ ૩晚市絕對要訂位,不然就一定要等位食物質素好好,炒粿條是必叫!
同朋友想食泰國菜
去了旺角人氣店青花
餐廳走小清新風格,帶點東南亞裝修氛圍
幸好當日下午人流不多
不用等位就能入座

ꔐ路邊炭火蒜炒豬腩生菜包($118)
賣相很有食慾,豬腩肉炒到香脆
沾上秘製醬汁酸辣開胃,包裹生菜一齊進食
既可減低油膩感,亦令口感更豐富

ꔐ炭燒豬頸肉,酸辣青醬($118)
豬頸肉份量超級多!
2個人完全KO不了
豬頸肉爽彈帶焦香,配搭青醬香辣惹味

ꔐ醉鬼惹火炒粿條($118)
本日最佳菜式
粿條好有咬感,Q彈柔軟
炒得鑊氣十足,咸香醬香到位
加少少泰式辣粉,超級好食

ꔐ炭燒牛肉串燒沙嗲($82)
燒牛肉軟腍,沙嗲汁香濃

ꔐ 龍蘇三色冰奶蓋($48)
好特別龍蘇三色糖,賣相滿分

ꔐ泰國咸檸梳打($36)
泰國梳打就是特別好喝,咸檸十分酸爽

¨̮ ᴴᴬᵛᴱ ᴬ ᴳᴼᴼᴰ ᵀᴵᴹᴱ દ ᵕ̈ ૩
晚市絕對要訂位,不然就一定要等位
食物質素好好,炒粿條是必叫!
2023-02-25 46 浏览
呢間新式泰國菜,無論環境定係嘢食都超級靚,打卡真係一流!餐廳行Cafe風格嘅裝修🌾,提供好多種新派東南亞菜,加入咗東南亞風味嘅食材同醬汁,色彩繽紛,又靚又好食~😍平日晚市入座,都好多食客座無虛席,嚟之前記得book定位!見到佢啲菜式樣樣都咁吸引,而且係平時泰國菜館比較少見嘅組合,全部都好想試,真係要分幾次嚟!------------------------------🦀◖藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯◗ $138炒飯加入咗蝶豆花,望落嗰種藍色好靚,食落味道冇太大特別,但係蝶豆花有好多豐富嘅花青素,可以幫助抗氧化!炒飯上面有好多蟹肉,夾雜住粒粒提子乾,撈埋佢啲炭香肉鬆,都幾惹味!佢仲有燒菠蘿伴碟🍍,炙燒過嘅菠蘿外層乾身裏面仍然多汁,帶啲炭燒嘅香味,酸酸地幾開胃! 🐓◖馬薩拉奶油咖喱雞◗ $118裏面有一大塊雞扒嘅份量,另外仲有茄子🍆、薯仔🥔同埋蓮藕。馬薩拉咖喱加入咗少少奶油,可以中和少少咖喱嘅辣味,但味道仍然會偏辣少少,咖喱均勻包裹食材,正!🥓◖路邊炭火蒜炒牛肉生菜包◗ $118佢有牛肉同豬腩肉可以揀,今次揀咗蒜炒牛肉~牛肉偏乾身,食落有少少蜜味甜甜地咁,佢仲有個泰式酸辣醬汁可以點,醬汁香茅味比較重

🦀◖藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯◗ $138

🐓◖馬薩拉奶油咖喱雞◗ $118

🥓◖路邊炭火蒜炒牛肉生菜包◗ $118
佢有牛肉同豬腩肉可以揀,今次揀咗蒜炒牛肉~牛肉偏乾身,食落有少少蜜味甜甜地咁,佢仲有個泰式酸辣醬汁可以點,醬汁香茅味比較重,感覺同個牛肉生菜包唔太夾,建議就咁包生菜食呢~

🍹◖龍鬚糖三色冰奶蓋◗ $48
呢杯嘢真係好靚好吸睛!嘢飲有椰奶做底,底部係三色冰,濃濃嘅椰香;面頭有微甜嘅龍鬚糖,有得食又有得飲,味道唔錯~

🧉◖椰皇◗ $42
椰皇好鮮甜,健康又解渴~

🌟Encore指數:8.5/10唔
2023-02-24 62 浏览
熱鬧chill 泰菜 同朋友去開波鞋街睇波鞋,行到攰攰地,要買既嘢都買好咗,就決定早少少食dinner,唔想去太遠,就決定係附近覓食,見到波鞋街中間既The Forest 都有不少餐廳就決定上去搵食。見到1樓有間泰菜餐廳,樓底高,裝修好配合the forest 的主題,水吧位添加咗好多植物,而餐廳入邊有有大型乾花吊飾,連燈罩都是乾花,佈置有心思,而且更有以camping 為主題的戶外座位,都幾得意,環境唔錯又係泰菜,所以就決定坐低休息吓~ 好彩我地早一步黎,因為去到食飯時間就陸續坐滿晒人,非常熱鬧有氣氛,仲有好多人係出邊等位,估唔到我地好好彩咁食咗間人氣熱店,建議想食既朋友真係要訂位~ 🥢芒果蟹肉沙律(HK$118) 成個沙律都好清新,而且蟹肉都好多,啱晒我,再配埋芒果肉,甜甜地好開胃 🥢冬蔭單骨炸雞翼(HK$82) 炸雞翼有薄薄脆漿,炸得脆身唔油,有少少辣,好惹味,而且份量都不少,有成10隻。   🥢泰式虎蝦金邊粉(HK$138) 2隻大大隻虎蝦,肉質爽口結實,金邊粉炒得乾身唔油,內裏有滿滿的配料,蛋絲豆乾是必需的,此Pad Thai 唔辣,酸酸甜甜,是泰國的味道~ 🥢芒果糯米飯
熱鬧chill 泰菜

🥢芒果蟹肉沙律(HK$118)

🥢冬蔭單骨炸雞翼(HK$82)

🥢泰式虎蝦金邊粉(HK$138)

🥢芒果糯米飯(HK$78)
甜品梗係要食我至愛既芒果糥米飯啦,這裏的糯米飯加咗蝶豆花,所以顏色是紫色的,而且係熱焫軟糯的,配上冰凍香甜的芒果,以及甜膩的椰汁,超好味,面頭仲有椰子脆片,多一份香脆口感。

🍹飲品:桔仔酸梅汁&泰象青檸梳打
天氣開始轉熱,配上冰凍的飲品,好清爽!

• 芒果糯米飯
  • 冬蔭炸雞翼
有一些餐廳,即使開業了數年,你仍會覺得可長期支持,而且他們在保持水準外,也會盡最大能力更新現場環境和菜單,atum 的青花就是其一。最近和朋友去the Forrest 購物兼食飯就推薦去青花另外兩間為姊妹店Muta 和Atum 🔹龍鬚三色冰奶蓋🔹圖一為海鹽奶蓋+椰汁+泰國龍鬚糖一道創意飲品。典型青花創意和水準兼備的作品評分 : 🌕🌕🌕🌕🌑🔹楊枝甘露奶蓋🔹芒果份量足又新鮮奶蓋有水準。評分 : 🌕🌕🌕🌕🌑🔹冬陰單骨炸雞翼🔹炸雞翼最講求炸的火侯和時間,所以這道菜又是給予高分的,辣度為小辣評分 : 🌕🌕🌕🌕🌑🔹蝶豆花蟹肉菠蘿炒飯🔹賣相十足,配上烤菠蘿,蟹肉洋蔥粒,水準仍理想。評分 : 🌕🌕🌕🌕🌑🔹芒果糯米飯🔹這道菜不難弄,但重點是芒果新鮮,和糯米飯的黏度要適中。評分 : 🌕🌕🌕🌕🌑🔹斑蘭椰汁糕四件🔹斑蘭味感覺可以更出,但煙韌度到十足,已是高水平評分 : 🌕🌕🌕🌗🌑🔸後感🔸除了乾花遍布天花的環境外,再訪發現戶外多了一片草地,並配上很多露營擺設,原來是外賣需要用的,但經餐廳同意也打了一張卡。服務,質素,價錢,都合理和高水準,仍是旺角值得去的餐廳。
最近和朋友去the Forrest 購物兼食飯

芒果份量足又新鮮
奶蓋有水準。

🔹冬陰單骨炸雞翼🔹

🔹蝶豆花蟹肉菠蘿炒飯🔹

賣相十足,配上烤菠蘿,蟹肉洋蔥粒,水準仍理想。

🔹芒果糯米飯🔹

這道菜不難弄,但重點是芒果新鮮,和糯米飯的黏度要適中。

🔹斑蘭椰汁糕四件🔹

斑蘭味感覺可以更出,但煙韌度到十足,已是高水平

評分 : 🌕🌕🌕🌗🌑

🔸後感🔸

服務,質素,價錢,都合理和高水準,仍是旺角值得去的餐廳。
龍鬚三色冰奶蓋
  • 三色冰奶蓋
  • 冬蔭炸雞翼
  • 青花糕點
2023-02-22 64 浏览
一家人週末去旺角搵食,聽朋友介紹話有間東南亞菜青花評價都唔錯,就去試一試⋯⋯裝修好別緻半開放式和落地玻璃窗,周圍擺放好多綠色植物,比人一種好清新的感覺去到已經無咩位,幸好我地早少少到唔洗排隊,我地點了廚師推介的黃咖喱牛肉,沙律,青咖哩雞扒和小食拼盤,賣相非常唔錯,咖哩唔會太辣,小朋友都吃到,醬汁做得好入味!小食拼盤附有兩款汁,分別係青辣椒醬和甜酸醬,小朋友一定仲意酸酸甜甜,好開胃~下次有機會再試一試其他菜式
  • 馬薩拉香料牛肉咖喱
  • 惹味拼盤(小)
  • 蝶豆花青檸茶
2023-02-21 52 浏览
位於旺角中心 The Forest 入面既青花係ATUM group 旗下既新派東南亞菜 ,東南亞風味食材再加上繽紛色彩令菜式更別igable,餐廳用上小清新既木系同綠色作為主調,仲有大大個落地玻璃窗夠晒開揚,好有城市中既小綠洲 feel,環境食物都咁有特色所以開咗咁耐都仲係人氣滿滿~先嚟個飲品,蝶豆花椰子奶蓋個樣真係好靚冇得輸,係勁正既天藍色再加埋奶白色💙🤍 ~吸睛程度滿分~心情都靚啲,奶蓋份量夠多而且唔會太甜有淡淡既椰子香味篤篤炒卜卜蜆小小辣很惹味,加埋金不換葉香氣十足~蜆肉唔算好大粒不過都夠鮮甜~藍蝶花菠蘿蟹肉炒飯🦀飯用上蝶豆花所以啲顏色係好特別既藍紫色,蟹肉份量十足鋪滿成個飯真係可以啖啖肉,配合埋菠蘿、肉鬆同腰果,口感更加豐富,食落又開胃。另外旁邊仲有燒過既既新鮮菠蘿勁多汁🍍真係又靚又好食~芒果糯米飯同樣係用上蝶豆花調色,所以都係好靚既藍紫色調。配上椰奶,烤椰子脆片同酸甜適中既芒果🥭係完美既ending~呢度啲 staff 好 friendly 好搞笑~不過略嫌坐得迫左少少,同隔離檯好親密 🤭

2023-02-12
  • 芒果糯米飯
  • 藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯
  • 碟豆花椰子奶蓋
推薦指數: 🌕🌕🌕🌕🌘—————————————————————📍HK 旺角 - 青花 𝗯𝘆 𝗔𝗧𝗨𝗠 ATUM由2014 年開始經營,一路都係行「華麗打卡風」推出嘅餐廳無一例外都擺盤精緻,環境優雅 🌸 而青花 作為ATUM嘅泰菜代表,又會創新又落足料。個人最推薦「龍鬚三色冰奶蓋」🥰•【𝗥𝗲𝘃𝗶𝗲𝘄 食評 💬】◐ 龍鬚三色冰奶蓋 $48|8/10 🌟𝗖𝗵𝗲 𝗯𝗮 𝗺𝗮𝘂 𝗺𝗶𝗹𝗸 𝗳𝗼𝗮𝗺個人覺得最有特色、最值得一試!一上台隔離個個都gup 住 👀 造型睇落好似「癲佬」😂 上面係三色龍鬚糖絲,配上奶蓋+ 椰奶,底層有三色馬蹄。三色馬蹄外層軟淋,裏面有馬蹄嘅爽脆…◐ 泰式虎蝦金邊粉 $138|8/10 🌟𝗣𝗮𝗱 𝗧𝗵𝗮𝗶 𝘄/ 𝗞𝗶𝗻𝗴 𝗣𝗿𝗮𝘄𝗻價錢雖然少貴,但落足料有2隻大虎蝦 🦐 係幾多肉(´▽`) 金邊粉都算炒得熱,味道不過不失◐ 油酥手抓薄餅(3片)$52|7/10𝗥𝗼𝘁𝗶 𝗣𝗮𝗿𝗮𝘁𝗵𝗮共3塊,外型圓姑碌,同一般扁平嘅Roti唔同,佢比較膨脹同有空氣感,配咖喱jeng ( ´▽` )ノ◐ 馬薩拉奶油咖喱雞 $118|6/10𝗖𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻 𝗧𝗶𝗸𝗸𝗮 𝗠𝗮𝘀𝗮𝗹𝗮雖然係咖喱雞

推薦指數: 🌕🌕🌕🌕🌘

◐ 油酥手抓薄餅(3片)$52|7/10
𝗥𝗼𝘁𝗶 𝗣𝗮𝗿𝗮𝘁𝗵𝗮

◐ 馬薩拉奶油咖喱雞 $118|6/10
𝗖𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻 𝗧𝗶𝗸𝗸𝗮 𝗠𝗮𝘀𝗮𝗹𝗮
雖然係咖喱雞,但超多蔬菜:蓮藕/茄子/ 秋葵 🍆 雞肉好似得4-5件。另外有腰果增加口感。味道微辛偏甜,可惜無想像中有驚喜

◐ 芒果糯米飯 $78|7/10
𝗠𝗮𝗻𝗴𝗼 𝗦𝘁𝗶𝗰𝗸𝘆 𝗥𝗶𝗰𝗲
水仙芒帶點花香味,個日個芒果啱啱熟、唔算太甜🥭 個人幾鍾意上面啲杏仁脆片

📍 青花 (The Forest) (旺角)
用餐优惠
試食活動
2023-02-17 88 浏览
今日Book 左旺角The Forest🌻 既呢間餐廳,主要食Fusion 東南亞菜🥥 餐廳裝飾風格以植物為主,環境舒服😌大蝦冬陰功(小)🦐$96冬陰功係我地食泰國菜裡必吃的一道料理🌶🍲 酸酸辣辣,有大量香料,味道豐富超開胃🤤路邊炭火蒜炒豬腩生菜包$118份量非常多😻豬腩用炭火燒得焦脆,非常惹味🤤用生菜🥬包埋再沾試泰汁醬一齊食🌶口感豐富炭燒牛肉串燒沙嗲(4串)$82泰式沙嗲加入椰奶所以令口感更加綿滑☺️牛肉燒得軟淋香辣蟹蒜炒麵$118蟹肉同埋配菜份量都好多,炒麵蒜油香面唔油😼泰式珍珠奶茶奶蓋🧋$48奶蓋厚重,口感細膩配埋甘甜既泰式奶茶🧋楊枝甘露奶蓋$48好特別既配搭😍楊枝甘露口感清新

大蝦冬陰功(小)🦐

路邊炭火蒜炒豬腩生菜包

炭燒牛肉串燒沙嗲(4串)

泰式沙嗲加入椰奶所以令口感更加綿滑☺️牛肉燒得軟淋

香辣蟹蒜炒麵

蟹肉同埋配菜份量都好多,炒麵蒜油香面唔油😼

泰式珍珠奶茶奶蓋🧋

奶蓋厚重,口感細膩配埋甘甜既泰式奶茶🧋

好特別既配搭😍楊枝甘露口感清新
2023-02-17 69 浏览
🌼青花 @atumchampak有時覺得可以越過那2,3年疫情的時間真的好不容易,所以老實說我很珍惜那位傻傻的吳先森,所以今天揪了他出來約會了(吃美食也要好好地找理由🤣🤣)🐥冬蔭單骨炸雞翼這個沒想到偏辣呢,很對我口味,吃下去的口感有點像麥當當的脆雞翼,不過偏辣了點,需要吃中小辣的人才可以點哦~🐽路邊碳火蒜炒豬腩生菜包蒜跟豬腩肉真的是絕配,不得不說超惹味的,雖然看上去油滋滋的,不過抓起一片生菜再放上幾粒腩肉跟蒜,整個放入口中也完全不會覺得油膩,如果愛重口味的人還可以再沾附有的醬汁,是帶辣的哦~🌶️醉鬼惹火炒粿條之前就有來吃過了,所以想都沒想就再點,粿條跟我們的河粉或是台灣的粄條很像,就比較厚跟寬,味道香濃又好吃🍍藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯藍色的炒飯上面擺滿了蟹肉,另有配料還有菠蘿,肉鬆同腰果,吃到中間還發展有有提子乾跟蛋皮,口感很豐富,不過如果是為了打卡就,畢竟這擺盤有點亂🌝🌚🧋鮮熱情果梳打這杯上桌時有把我嚇一跳,完全沒想過會見到整顆熱情果的,笑死~~果然是「鮮」🔸小總結:這家就在地鐵站出來沒3分鐘的路程,食物都偏有點重口味跟辣,平時吃BB辣的要先考慮一下要點無辣的菜色💲HKD約500🏡旺角奶路臣
🌼青花 @atumchampak

🐥冬蔭單骨炸雞

🐽路邊碳火蒜炒豬腩生菜包

🌶️醉鬼惹火炒粿條

🍍藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯

🧋鮮熱情果梳打

💲HKD約500
🏡旺角奶路臣街17號The Forest 1樓107-108號舖
☎️34682558

#打卡餐廳 #hkhightea #約會餐廳 #慶生餐廳 #旺角美食 #旺角餐廳 #旺角 #泰式餐廳 #香港泰式 #香港美食 #美食日記 #美食分享 #美食推薦 #852girl #hkinfluencer #hkkol #kolhk #foodiehk #hkfoodie #hkblogger #bloggerhk #hklifestyle #foodphotography #foodporn #foodstagram #Instafood #美食分享 #美食推薦 #美食日記 #相機食先 #香港甜品
2023-02-17 61 浏览
網上睇到介紹,今日即管一試試了午餐炒豬肉寬粉,但實在是「炸豬肉炸粉」,超多油,肉也炸得乾乾硬硬,完全沒有肉味。整個粉只有一個辣字,而炒功亦沒有,寬粉全部扭作一團。反而有點驚喜是酥雞棗,口感鬆脆,與一般食的不同。馬拉咖啡(凍)只有甜味,沒有咖啡香味,加上冰融化後,更淡。環境是頗舒服,只是冷氣較強。向服務員提出換位,他們也樂意更換,算是也有禮的。我透過OpenRice訂座,明明話有優惠,但最終沒有任何折扣。
網上睇到介紹,今日即管一試

反而有點驚喜是酥雞棗,口感鬆脆,與一般食的不同。

馬拉咖啡(凍)只有甜味,沒有咖啡香味,加上冰融化後,更淡。

2023-02-15 92 浏览
個咖哩加手抓餅,真係好好食,個人真係好鍾意呢個荔枝大蝦紅咖喱,甜甜辣辣咁,配埋手抓餅超好食沙律都好好食,芒果汁做底酸酸甜甜又開胃,配埋上面啲蟹肉成個配搭好好食生菜包我們叫牛肉,不過不失,中意辣嘅朋友仔個汁會好中意,D菜個大細岩岩好,好方便包,又無黃菜呢點我中意個藍色飯好岩影相,上面既菠蘿燒得好食,不過我個人唔中意甜既炒飯,有葡萄籽乾喺入邊唔中意既朋友仔要留意泰奶珍珠系細珠黎,無咩泰式奶茶果種茶味,楊枝甘露奶蓋用淡奶冰溶埋就不甜(無味)我中意甜,可以放多D芒果

• 芒果蟹肉沙律
2023-02-14 76 浏览
約左人係旺角,又想有個地方坐得舒舒服服唔會太逼的話,可以選擇係The Forest既青花!好難得可以唔係周圍都係人仲有一片綠色既草地睇下(雖然係人造既😆)檯與檯之間既距離係舒服既,同埋都比較易有位,好方便可以walk in!呢度野食份量比想像中大,唔小心嗌多左tim😅個篤篤炒卜卜蜆真心唔錯,蜆肉大粒之餘漲卜卜🥰 叫埋個薄餅慢慢曬住太陽咁點咖哩食,咁就過左個悠閒滿足既下午! 另外都試左佢地既蝶豆花椰子奶蓋,唔錯😌

呢度野食份量比想像中大,唔小心嗌多左tim😅
個篤篤炒卜卜蜆真心唔錯,蜆肉大粒之餘漲卜卜🥰
2023-02-11 98 浏览
⬘ 酥炸雞棗 ⬙⬘ 冬蔭單骨炸雞翼 ⬙⬘ 油酥手抓薄餅 (3片) ⬙⬘ 荔枝菠蘿紅咖喱大蝦 ⬙⬘ 三色冰奶蓋 ⬙⬘ 焦糖香蕉糯米飯 ⬙第一次食加左生果嘅咖哩,估唔到咁夾,荔枝同菠蘿酸酸甜甜咁😋 中和左少少紅咖哩嘅辣,除左生果仲加左秋葵同埋茄子,成件事健康左,蝦都算幾大隻,仲好爽口彈牙😋 配埋大大塊又酥脆嘅手抓薄餅岩哂😋 加左蝶豆花嘅糯米飯紫藍色好靚😍 糯米飯好軟身同比較黏,加埋椰醬同烤椰子片,仲有焦糖香蕉,不錯☺️ 呢度嘅炸物炸得剛好,熱辣辣得黎又唔會好油好乾,特別係炸雞棗,外層酥脆內層juicy,配埋泰式甜辣醬,好食😋
⬘ 酥炸雞棗 ⬙
⬘ 冬蔭單骨炸雞翼 ⬙
⬘ 油酥手抓薄餅 (3片) ⬙
⬘ 荔枝菠蘿紅咖喱大蝦 ⬙
⬘ 三色冰奶蓋 ⬙
⬘ 焦糖香蕉糯米飯 ⬙

2023-02-11 81 浏览
旺角都有高質泰國菜,青花身為新派東南亞餐廳,除咗食物精緻吸引,仲可以打卡,今次等鯊仔同大家一齊試味~🐷 路邊炭火炒豬肉寛河粉 $88午市套餐包主食、飲品同小食,價錢份量嚟講性價比唔錯。寛河粉掛汁而且口感煙靭似水晶粉,豬肉偏薄身炒得幾香口,味道食落意外地甜甜地。🍜 冬陰酸辣媽媽麵 $88麵入面有豬頸肉、扎肉同硯,湯底香濃,重冬陰功味,媽媽麵食落少似福麵,味道先酸後辣幾惹味。😋 篤篤炒卜卜蜆 $128本身係貝彀類食物愛好者,即刻叫咗呢份卜卜蜆嚟試,卜卜蜆嘅份量都唔少,蜆肉新鮮,醬汁少辣兼惹味。🥭 芒果糯米飯 $78即使糯米飯放咗一段時間,口感依然軟糯,欣賞餐廳加咗椰子脆片,一啖糯米飯一啖芒果,加上椰子脆片同椰汁,椰汁亦唔會太甜太杰。🍰 泰式糕點拼盤 $68食泰國菜當然要叫泰式糕點,糕點有三款共六件,包括椰汁大菜糕,椰汁西米糕和椰汁千層糕,啱晒椰子愛好者,特別欣賞椰汁大菜糕,食落口感爽身仲有豐富椰子絲。

🐷 路邊炭火炒豬肉寛河粉 $88

🍜 冬陰酸辣媽媽麵 $88