2023-03-24
平時同朋友聚會要諗食咩好🧐,永遠都係一大難題。不過建議去「青花」就實無死🌻,坐得舒服又好味。之前食過幾次都好滿足,水準穩定,係泰菜基礎上加上創新配搭或食材🥢,以下都係我地必叫Item!————————————————👅路邊炭火豬腩生菜包($118)👍🏻甜醬油豬腩燒至焦香,豬皮特別彈牙,生菜包可以中和僅餘嘅油膩感🥬,愛辣嘅朋友可以加埋酸辣汁,另外貼心附上濕紙巾,整污糟手都唔怕啦👅泰式虎蝦金邊粉($138)👍🏻虎蝦,金邊粉吸收鮮甜番茄味🍅,夾雜蛋絲、芽菜同蔥段,材料豐富👅 馬拉盞炒椰菜 ($68)👍🏻超級香口惹味嘅馬拉盞,其實類似蝦醬味,椰菜炒到爽口鮮甜🤩,火候控制啱啱好👅 香蕉薄餅($78)👍🏻上次食唔到香蕉仔好飲恨,終於係青花食得到啦😚,暖笠笠嘅香蕉加朱古力醬🍌,有誰不愛呢?👅 泰國奶茶($38)👍🏻泰奶當然要飲全糖先品嘗到精粹,所以係冇得減甜㗎!雖然唔係螞蟻人🧋,我覺得甜度可以接受,而且飲得出個茶香味,唔錯唔錯————————————————🚩總結:私藏旺角泰菜名單🇹🇭———————————————— 🌟注意:另收加一服務費————————————————📍 青花地址:旺角奶路臣街1
————————————————
👅路邊炭火豬腩生菜包($118)
👅泰式虎蝦金邊粉($138)
👅 馬拉盞炒椰菜 ($68)
👅 香蕉薄餅($78)
👅 泰國奶茶($38)
🚩總結:私藏旺角泰菜名單🇹🇭
🌟注意:另收加一服務費
📍 青花
地址:旺角奶路臣街17號The Forest 1樓107-108號舖