2022-01-22
係太子有間隱藏高級潮洲菜餐廳,睇門面既牌匾都覺得有種氣勢。一入到去成個環境都好舒服👍🏻睇睇menu, 今日黎到就一定要試試佢地既生醃海鮮同鵝肉😋👍🏻首先梗係要叫返兩杯潮州特產嘅老藥桔😆👍🏻老藥桔用金桔製成,果香濃郁,鹹中帶甘,飲落好開胃可口😁直頭想不停添加嚟飲 叫咗一凍一熱,冷暖我自己都覺得幾好飲。之後前菜叫咗生醃瀨尿蝦,賴尿蝦肉質爽甜,加上有蝦膏更加甘鮮無比。辣椒、生蒜同豉油一齊醃,係令你難忘嘅味道。加上仲好細心將賴尿蝦剪開,方便食嘅時候唔需要用到手,味道真係十級讚的。必點👍🏻👍🏻之後食潮州菜,一定要叫嘅就係鵝肉拼盤,我地都唔會放過。鵝片肉質好軟熟但如果鹵水可以再濃多小小就perfect😆👍🏻但係邊位爽口而且肉質豐腴軟滑,高水準。滷水拼盤除咗鵝肉,仲有豆腐同大墨魚。大墨魚處理得非常爽口,食落口感覺好脆。滿足👍🏻再食墊底豆腐,豆腐吸晒啲滷水汁👍🏻👍🏻普寧豆醬煮海魚🐠魚肉質地有啲似日式一夜干,有彈性,魚肉鮮味濃郁,略帶鹹香。加上豆醬既咸香,將魚既鮮甜帶出。加上芫荽,芹菜👍🏻最後我哋仲叫咗個厚菇芥菜煲,份量亦都係10分大。大菜既味道幾特別,略帶小小澀味但又有小小回甘。👍🏻👍🏻總括來講,幾道
一入到去成個環境都好舒服👍🏻
首先梗係要叫返兩杯潮州特產嘅老藥桔😆👍🏻
加上仲好細心將賴尿蝦剪開,方便食嘅時候唔需要用到手,
味道真係十級讚的。必點👍🏻👍🏻
之後食潮州菜,一定要叫嘅就係鵝肉拼盤,我地都唔會放過。
加上芫荽,芹菜👍🏻
總括來講,幾道菜都非常出色,值得推介同再嚟。👍🏻👍🏻