2019-06-19 10 浏览
金鶴雞白湯拉麵 $98呢款金鶴雞白湯拉麵聽講係店內主打,而且見open rice既好評頗多👅今日有野做經過附近,一於決定試下。🤣🤣一入到去,店員就遞左杯水比我地,雖然係熱水🙈🙈但都算幾細心。拉麵到既時候,店員會簡單介紹下食材🤫之後就可以開餐架啦。碗拉麵都幾足料,一碗入面會有齊炸牛蒡、慢煮雞肉、叉燒同少量其他配料。牛蒡即叫即炸,雖然有少少油膩但食落幾特別🤭🤭一次半次唔怕啦。慢煮雞肉超級正🤣🤣嫰滑鮮味之餘,大大舊而且有肉汁。湯㡳白滑濃厚,不錯。🤟🏻.🏠金鶴拉麵 (中環)中環荷李活道39號地舖
金鶴雞白湯拉麵 $98

🏠金鶴拉麵 (中環)
中環荷李活道39號地舖
2019-06-19 12 浏览
金鶴拉麵主打雞白湯拉麵,早幾日約朋友黎呢度食lunch,原來最近仲有隻極濃版本添!史上極濃雞白湯拉麵($138)呢個簡直係雞白湯拉麵嘅加強版,極濃厚嘅雞湯,打成泡沫,入口好creamy,面層仲起膠添!配料依舊豐富,有炸牛蒡、半隻糖心蛋、叉燒及慢煮雞肉。另外一款拉麵係右邊嘅黑蒜醬油拉麵($98),口味偏重,配料同雞白湯拉麵大同小異,個人比較喜歡雞白湯。午市時間,可以加$28有小食一客,有9款咁多,最後揀左唐揚炸赤雞及煎日式餃子。炸雞炸得黃金色,雞皮好脆,咬落多汁。煎餃子就穩打穩紮,可以一試。論環境同服務,呢度可以媲美高級日式料理店。

史上極濃雞白湯拉麵($138)

配料依舊豐富,有炸牛蒡、半隻糖心蛋、叉燒及慢煮雞肉。

炸雞炸得黃金色,雞皮好脆,咬落多汁。

煎餃子就穩打穩紮,可以一試。

論環境同服務,呢度可以媲美高級日式料理店。

• 金鶴雞白湯拉麵
  • 黑蒜醬油拉麵
  • 唐揚炸赤雞
2019-06-18 5 浏览
好耐冇食過日本野,今次同朋友系中環發掘到間隱世拉麵店,設計佈局好有日本色彩,好似返左日本咁! 金雞白湯沾麵 ($138)由於我同朋友都係沾麵愛好者,所以不約而同叫左呢個。相當滿意,上菜既時間有侍應好貼心同仔細咁介紹,值得一提,D豬肉本身已經有味,所以唔需要再點湯。但個湯真係神級出色,好重雞肉味,試得出係真材足料咁熬製,令人飲到上癮。另外麵質軟硬適中,再加埋溏心蛋真係此刻無憾了。 食到咁上下如果冇湯仲可以加啲雞湯,正!另外最近餐廳做緊promotion,啤酒買一送一,我同朋友每人一杯,我果杯係檸檬啤酒,好fresh好易入口,大推!

金雞白湯沾麵 ($138)
食到咁上下如果冇湯仲可以加啲雞湯,正!

2019-06-15 16 浏览
店鋪裝修以黑金色為主格調,低調而華麗。店員friendly有禮,主動上前逐一介紹及推介菜式;我同朋友見有啲熱想要杯冰水,店員就主動為我地較大冷氣,服務態度抵讚。👍🏽極濃雞白湯拉麵🍜一黎到就俾佢嘅氣勢造型震懾,面頭嘅炸牛蒡除左望落霸氣,食落亦都香脆可口。雞白湯底香濃creamy但唔膩,同一般拉麵口味較重嘅湯底好唔同,味道比較細緻。雞肉經過低溫慢煮,凍食非常嫩滑;叉燒肥瘦平均有口感。黑蒜醬油拉麵🍜呢個湯底冇平日黑蒜湯嘅濃味膩口,而係有較清新特別嘅醬油咸香味,加上蒜香同蔥,味道非常配合。而配料就同雞白湯拉麵相同。唐揚雞塊絕對係將外脆內軟發揮到極致,外皮香脆但內裡肉汁完全被保留,雞肉非常鮮嫩,唔落醬料就食到雞塊原汁原味,輕蘸檸檬鹽又有另一番風味。

極濃雞白湯拉麵🍜

黑蒜醬油拉麵🍜

唐揚雞塊

端午節去完澳門龍舟比賽,返到黎香港想食拉麵,就去左喺荷里活道嘅金鶴拉麵。由於已經差唔多夜晚九點,啲人又可能要做節,餐廳內都唔算多人,揀左喺窗邊嘅位,坐得都幾舒服。金鶴拉麵嘅招牌雞白湯拉麵係必點嘅,本身想食普通嗰隻,但店員介紹極濃湯嗰款,男朋友又重口味嘅,所以就揀左極濃雞白湯拉麵。因為好鍾意食鰻魚飯,所以諗都唔洗諗就決定叫佢嘅活燒蒲燒鰻魚飯。顧名思義就係即叫即劏即燒,所以要等二十分鐘,但係係值得嘅!拉麵入面最特別嘅係薄炸牛蒡,令成碗麵嘅賣相增添唔少特色,炸焦左嘅牛蒡如果唔講都唔係好食得出係牛蒡,會以為係蔥油麵入面嘅炸蔥,食落都幾香口,夾埋拉麵一齊食更惹味。入面嘅慢煮雞肉好嫩滑,即使係雞胸肉食落都唔偕唔老。叉燒肥瘦比例啱啱好,入口即溶。半隻溏心蛋鹹甜平衡剛剛好,略嫌半隻唔夠喉!活燒蒲燒鰻魚飯份量都唔少,鰻魚切成六舊,同人share都好方便。跟埋碗鰻魚骨同鰻魚肝嘅清湯,飲落清甜,魚肝口感夠firm,魚骨上嘅少少肉都可以食埋,好爽口。主角鰻魚質感似食中式白鱔(因為佢本身真係白鱔,只不過平時日式蒲燒鰻魚一般都比較稔身),如果唔鍾意食咁爽口嘅人就可能會覺得少少韌,但我本身都鍾意食爽口嘢同蒸白鱔就覺

活燒蒲燒鰻魚飯份量都唔少,鰻魚切成六舊,同人share都好方便。跟埋碗鰻魚骨同鰻魚肝嘅清湯,飲落清甜,魚肝口感夠firm,魚骨上嘅少少肉都可以食埋,好爽口。主角鰻魚質感似食中式白鱔(因為佢本身真係白鱔,只不過平時日式蒲燒鰻魚一般都比較稔身),如果唔鍾意食咁爽口嘅人就可能會覺得少少韌,但我本身都鍾意食爽口嘢同蒸白鱔就覺得都幾特別。飯都粒粒分明又軟糯,蒲燒汁都俾得夠,整體味道不錯而且好滿足。
好友知道我喜愛吃雞白湯拉麵,一直推介我要試試金鶴拉麵的招牌雞白湯拉麵!這晚剛好來到中環,終於可以一嚐好友讚口不絕的金鶴拉麵!店舖環境舒適,裝潢別致,情侶約會或朋友聚餐也很適合。金鶴.雞白湯拉麵 HK$98呈奶白色的湯底以赤雞熬製六個小時而成,甫上桌已聞到香氣四溢,湯頭濃稠鮮美,入口甜而不膩,口感香醇順滑,creamy不黏口!拉麵煙韌彈牙,掛湯能力佳,吸附大量湯汁;即叫即炸牛蒡賣相吸引,香脆鮮甜;溏心蛋口感軟嫩,半熟蛋黃香醇綿密;叉燒軟嫩入味,帶微微焦香;慢煮日本赤雞肉質軟腍,口感極為嫩滑!鹽味拉麵 HK$78好友點了湯底清澈芳醇的鹽味拉麵,以鰹魚高湯再混合數款日本海鹽熬製而成。麵條口感滑順有咬勁;炙燒叉燒口感軟嫩,肥瘦適中,入口柔軟富油脂香;低溫慢煮赤雞肉質細嫩富彈性;溏心蛋香滑入味,吃起來滑順可口!煎日式餃子 HK$33餃子皮脆又多汁,煎至金黃焦脆,內餡肉質鮮甜!唐揚炸赤雞 HK$33熱騰騰的炸赤雞外皮炸至金黃酥脆,入口肉質鮮嫩多汁,份外香脆惹味!燒黑豚肉串 HK$48黑豚肉燒得軟腍入味同時保留肉汁,非常juicy!
好友知道我喜愛吃雞白湯拉麵,
一直推介我要試試金鶴拉麵的招牌雞白湯拉麵!
這晚剛好來到中環,
終於可以一嚐好友讚口不絕的金鶴拉麵!

店舖環境舒適,裝潢別致,
情侶約會或朋友聚餐也很適合。

金鶴.雞白湯拉麵 HK$98

呈奶白色的湯底以赤雞熬製六個小時而成,
甫上桌已聞到香氣四溢,
湯頭濃稠鮮美,入口甜而不膩,
口感香醇順滑,creamy不黏口!
金鶴.雞白湯拉麵

拉麵煙韌彈牙,掛湯能力佳,吸附大量湯汁;
即叫即炸牛蒡賣相吸引,香脆鮮甜;
溏心蛋口感軟嫩,半熟蛋黃香醇綿密;
叉燒軟嫩入味,帶微微焦香;
慢煮日本赤雞肉質軟腍,口感極為嫩滑!

鹽味拉麵 HK$78

好友點了湯底清澈芳醇的鹽味拉麵,
以鰹魚高湯再混合數款日本海鹽熬製而成。
麵條口感滑順有咬勁;
炙燒叉燒口感軟嫩,
肥瘦適中,入口柔軟富油脂香;
低溫慢煮赤雞肉質細嫩富彈性;
溏心蛋香滑入味,吃起來滑順可口!

煎日式餃子 HK$33

餃子皮脆又多汁,煎至金黃焦脆,內餡肉質鮮甜!
煎日式餃子

唐揚炸赤雞 HK$33

熱騰騰的炸赤雞外皮炸至金黃酥脆,
入口肉質鮮嫩多汁,份外香脆惹味!

燒黑豚肉串 HK$48

黑豚肉燒得軟腍入味同時保留肉汁,非常juicy!
燒黑豚肉串
2019-05-31
煎日式餃子
燒黑豚肉串
2019-06-12 12 浏览
知道金鶴拉麵開了一段時間一直想試。和風裝潢簡潔予人平靜感覺、牆上掛上店主外國搜羅回來的金鶴圖。金鶴雞白湯 $98以赤鷄熬製六小時、湯底奶白雞味濃郁、嘗到雞熬製過後的味道。雞肉以低溫烹煮、肉質軟嫩。叉燒偏瘦且帶油份、滲透出肉香。麵質於我而言有點偏硬、不過在這裡不能選擇麵的硬度和份量。另外鋪在上面的牛蒡絲、浸在湯裡稍微變軟剛好。醬油拉麵 $78 鰹魚高湯的湯底較清、較細膩、不知覺喝下許多。配料同樣是叉燒和雞肉、半熟蛋造得非常好、軟軟的滑進喉嚨裡。浦燒活鰻魚串 $68 用重達兩公斤的鰻魚在店內生燒、厚肉兼外脆內軟、很少吃到這種爽肉的鰻魚、非常出色!

2019-06-12 105 浏览
最近發現了這家白雞湯拉麵店,我非常喜歡,唔怪得叫金鶴拉麵,炸牛蒡的獨特的造型先記一功,極濃湯頭配合嫩滑赤雞肉確實滋味。 極濃.雞白湯拉麵 $138日式拉麵吃過不少,咁嘅造型真是第一次見,本以為「金鶴」純粹是店名,原來有意思。招牌白雞湯拉麵上的炸牛蒡,長而幼的金黃炸條交錯一起、堅廷如飛的動態,可以想像如飛翔中的「金鶴」,為平凡的拉麵賣相添上非一般的視覺效果。本來無味的牛蒡,雖然眾所周知是有營食品,但質感堅如樹枝,實在冇咩好食,原來有這樣的奇想,大廚把它炸至酥脆如炸薄片,再塗上蜜糖,質感大大提升,相比蝦片堅挺,變成都幾好食!白湯即是雞湯,又真係幾醇厚,今日我更選了新出的極濃.雞湯麵,奶白湯頭更加濃稠順滑,骨膠原豐富至極,先喝幾口湯,醇厚無比,史上極濃沒有誇張!味道濃郁但不膩,赤雞熬製六小時的功勞,果然出色!話說過來,飲完碗湯又真係好飽啊!我亦非常喜歡它的雞肉,唔嚡的慢煮赤雞胸肉,少吃得到,切記凍吃,不要浸在湯肉弄至過過熟失質感。溫泉蛋流心香滑,日本師傅主理的拉麵店,這方面少有出錯。雞白湯沾麵 $138麵質方面亦非常好,柔靱有彈性,同伴選了沾麵,相比之下知道我的是幼麵,而沾麵用的是粗麵,我認

極濃.雞白湯拉麵 $138

慢煮赤雞胸肉

溫泉蛋流心香滑,日本師傅主理的拉麵店,這方面少有出錯。

雞白湯沾麵 $138
雞白湯沾麵
麵質方面亦非常好,柔靱有彈性,同伴選了沾麵,相比之下知道我的是幼麵,而沾麵用的是粗麵,我認為更有口感更好吃,下次來我都要碗沾麵吃。
可要求加鯛魚湯
正如平常吃沾麵一樣,客人可要求加清湯於沾麵汁內作湯喝,非常窩心,送上的竟然是極之保温的熱酒壼,內藏鯛魚湯,混合濃雞汁味道清醇可口。

唐揚炸赤雞 $33
唐揚炸赤雞
一客三件配上檸檬鹽,炸至酥脆非常,照片可見內心亮澤,雞油保持,肉嫩多汁。
除了有極濃.雞白湯拉麵,金鶴雞白湯拉麵是招牌,當然仲有其他口味,例如鹽、醬油、黑蒜醬油或辛。這店我定必再來,嚐嚐其他口味。
生啤
店方最近推出手工啤酒及生啤,幾適合中環放工人士,啤酒拉麵同樣是絕配。
最後值得一提,招呼我們的女服務員殷勤有禮,非常有耐心地介紹食品,媲美星級酒店的服務態度,難得找到這樣的員工。
2019-06-09
2019-06-11 11 浏览
每次吃金鶴拉麵 都想起他們的雞白湯,湯是採用日本赤雞,經六個多小時熬製而成,怪不得有如此香濃 綿滑的雞湯。為了迎合香港人口味,他們加入素菜 鰹魚等加工,適合大部份顧客。最近他們推出了 史上極濃雞白湯拉麵,是以原雞湯配上麵條,先講下個湯,比之前的更creamy,湯是乳白色的,濃濃的,一口便可嚐到雞湯的香甜,還有雞油的香,很掛麵。整個麵的材料非常豐富,有炙燒叉燒 入口即溶,要趕快吃的慢煮雞胸肉 因為要凍吃才可吃到它的嫩滑。我真係好喜歡那藝術品一樣的炸牛蒡,造型美觀,入口脆卜卜,吃後有是回甘,一碗完美的拉麵就送到我嘴裡。今天不用趕時間,我還叫了一個枝豆慢慢品嚐,枝豆粒粒飽滿,好吃。意猶未盡,多來一客抹茶軟凍,是我很喜愛的日式甜品,滿足。

2019-06-09 34 浏览
下班後,抱着疲倦與飢餓的身軀找吃,拉麵可稱為高級美味快餐。金鶴拉麵遍佈香港九龍,決意和友人品嚐一下。我點了店內的signature - 白湯雞拉麵。果然是王牌,雞湯10分濃郁,油份剛剛好,我可把整碗湯全都喝掉。面的份量也10分多,吃不完的。加上炸蒜條的配搭,拉麵整體質素有9分!因為拉麵的餸不是太多,我們也點了些小食一起分享。明太子雞翼和雞泡魚干有居酒屋的水準,這些佐酒的小食只是差了主角 - 酒!! 可惜隔天要上班,唯有為自己製造下一次再光顧的原因🤭
2019-06-09 24 浏览
金鶴拉麵係最近喺拉麵界名字響噹噹嘅品牌,相信唔少人已經試過佢哋嘅招牌雞白湯拉麵!店舖環境非常闊落,每張枱之間有適當距離,空間感大,又可以輕鬆自在同朋友傾計食飯。喺a la carte之外,發現咗新產品: 史上極濃雞白湯拉麵!相比起傳統豬骨湯底拉麵,雞湯拉麵更有新鮮感之餘,鮮香味更出眾,所以決定要試一試!職員將拉麵奉上時,會細心為客人講解材料及食法。建議先吃炸牛蒡,以免浸湯後過淋。而雞肉係凍食,一半已浸在熱湯內,一冷一熱,非常過癮,而且肉質細軟,啖啖juicy。我嘅史上極濃雞白湯拉麵,同朋友點嘅普通版嘅雞白湯拉麵相比,賣相相約,但前者黏稠度高,後者較清爽,口感的確有強烈對比。點咗杯名為kyara(啡色)嘅手工啤酒,非常清新,仲帶有白葡萄及橘類水果香!中環拉麵店眾多,個「鶴 」立「雞」 群嘅,就只此一家金鶴拉麵。

要說到香港擴展得最快的拉麵店,非金鶴拉麵莫屬。這個拉麵品牌主打雞白湯拉麵及鰻魚飯,深得食客喜愛。今天來到中環荷里活道的分店,才知道剛推出了史上極濃雞白湯拉麵!記得之前試過原版雞白湯拉麵,味道已十分濃郁,不知道新版會是如何?拉麵上桌時的雞湯香氣已叫人垂涎,奶白的湯下是滾燙而彈牙的拉面,之上是脆炸牛蒡、雞肉與叉燒片。驚嘆的是雞肉塊是冷的,一半浸於熱湯中,讓人同時吃到冷熱交融的感覺。拉麵湯底的確更濃稠、更香醇,喝起上來帶點黏性,讓麵條掛湯力強,真的達到200%濃度啊!點了一份燒雞泡魚乾,非常惹味!

點了一份燒雞泡魚乾,非常惹味!

2019-06-08 26 浏览
約左港島區朋友食個late lunch,見過朋友ig推介呢間店既雞白湯拉麵同鰻魚飯,所以就來試下。門面一片白色遮住左,爭啲走漏眼!如果拉返起白色簾可能會吸引更多人。(但都有可能係我地2點先食🤔準備落場?)裡面係稍暗既拉麵店格局(記得池袋無敵家都係呢類吧枱!)不過我地就係坐其他既餐枱位置,方便傾計。Menu新出左一個極濃既雞白湯,就叫左呢個雞白湯拉麵,仲有叫個鰻魚飯,加多個小食,本身小食想叫餃子,但已經賣哂,就叫左黑豚肉串。首先一讚侍應,一開始會溫馨提示鰻魚飯即燒所以要等15-20分鐘,而拉麵同鰻魚飯上枱時又會介紹一下,咁就最食到精華啦!由於朋友讚個餐具靚😂所以要影到~見到諗起和服!呢一撮牛蒡係新鮮炸,所以要先食,真係幾爽口彈牙。而且份量好夠,兩個人都夾到好大撮。雞白湯超濃郁,配料都好好味,拉麵咬口幾好。同埋份量真係好足,唔會得幾啖。鰻魚飯即炸!喜歡佢切埋,雖然原條有氣勢啲,但切埋一件件就方便好多。鰻魚超厚身,而且睇得出一段段咁,好分明,好有咬口!燒得幾好食!而且唔係外面有啲舖頭一味用啲汁蓋過鰻魚味。仲配埋個高湯,係鰻魚骨煲成,清甜!食飯後飲啖高湯會清左醬汁既膩。黑豚肉串有厚度,燒得幾好

由於朋友讚個餐具靚😂所以要影到~見到諗起和服!

黑豚肉串有厚度,燒得幾好味,唔會太韌。

日本食店好多時都係靠主打一兩樣食物走天涯,希望呢間店呢兩款招牌可以keep住啦!!

• 活燒蒲燒鰻魚飯
  • 極濃雞白湯拉麵
2019-06-05 21 浏览
約左朋友放工之後食飯,難得好耐冇食拉麵,就約左去中環食一入到去發現裝修日本味濃 環境好舒服 可以坐耐d同朋友傾計 個沾麵唔錯 但最出色一定係個白雞湯底 好濃味 平時我地唔飲麵湯 今次都飲左兩碗 好誇張!當晚仲有做緊優惠買一送一既啤酒($ 48) 朋友叫左檸檬啤酒,有小小甜另外要讚下服務態度,個女仔好好笑容,主動介紹番menu ,又成日加茶比我地
約左朋友放工之後食飯,難得好耐冇食拉麵,就約左去中環食

一入到去發現裝修日本味濃 環境好舒服 可以坐耐d同朋友傾計

Sapporo 啤酒
2019-06-03
Sapporo 啤酒
2019-06-04 1018 浏览
今天與好友逛過大館後,她建議到橋下的金鶴拉麵 Dinner。 中環返工的她說是新開張的,很想試試,而我在佐敦吃過,也想回味一下,當然贊成~先奉上熱茶一杯。幸運地,店員說有檸檬啤酒 "買一送一" 推廣優惠,每人皆送一杯試飲。 喝罷非常滿意,即點了大杯$48,而買一送一,人均只需$24,抵!Damm Lemon,啤酒味道 溫和易入口,毫不苦澀,滿口清新檸檬香味,略帶果皮的甘香味,清涼止渴,炎夏必飲!雞白湯拉麵,麵條柔韌嫩滑,浸泡在醇厚細膩的雞白湯中,味道濃厚,香氣四溢! 配菜也毫不遜色,牛蒡,酥脆香口,風味絕佳; 慢煮赤雞,軟嫩多汁,入口即融; 豚叉燒,肥瘦均勻,甚有嚼頭; 溏心蛋,蛋白細軟入味,香甜微鹹,蛋香馥郁,入口即化!黑蒜醬油拉麵,麵條香滑富彈性,蒜香撲鼻,加上芝麻及洋蔥調味,鹹香味濃~ 配菜慢煮赤雞與豚叉燒,口感軟嫩,滋味十足~ 溏心蛋,細軟流心,蛋香馥郁,盡收黑蒜香味,份外滋味!日式唐揚炸雞,外皮炸得金黃香脆,雞肉嫩香滑溜,肥美飽滿,不油不膩,蘸點檸檬鹽,更為鹹香惹味!活鰻魚肝照燒,少見的日本料理,點了一客。 味道油潤甘香,加上鰻魚燒汁更為濃惹,風味十足,佐酒一流!濃香惹味的拉

先奉上熱茶一杯。

溏心蛋,細軟流心,蛋香馥郁,盡收黑蒜香味,份外滋味!

濃香惹味的拉麵小食,配搭大杯抵飲的檸檬啤酒,令人回味不已的一餐!

P.S. 環境雅緻,帶點高級感; 店員用心講解,服務優質
2019-06-02
  • DammLemon