酒鍋, 一直都好想去試, 可惜開張初期好多時都絡繹不絕, 未有機會試到。今日同同事喺天文台道附近Happy Hour, 見酒鍋咁近就提議去食, 結果唔洗等位就可以即刻有得食! 酒鍋裝修幾有格調, 帶點中式傳統風, 不過牆上就有d塗鴉壁畫, feel到有一種想突破傳統既感覺, 而其後酒鍋既食物亦無令我失望!香港原創五格鍋 - 酒火入鍋 $328話明「酒鍋」, 點可以唔叫佢個酒鍋呀!  我平時最愛就係叫一d特色既食物, 呢個鍋仲要咁有創意, 二話不說我就叫咗佢。佢5格係包括木瓜鍋、蕃茄波士頓龍蝦鍋、 清湯蘿蔔牛腩、四川麻辣鍋、潮州沙嗲鍋; 每格都各具特色, 味道鮮明, 就算同朋友口味唔同, 呢個鍋都總有一款會岩口味!頂級蒙古涮羊片$68蔬菜拼盤 $58招牌菜-蒙古涮羊片, 無得頂! 好食得嚟又唔羶, 冬天保暖之選!蔬菜拼盤, 健康之餘又可以抑制下我地班食肉獸既胃口 即炸手工紫菜響鈴卷 $58七星報喜 $88三拼福袋 $160紫菜響鈴卷無得輸!七星報喜有創意, 帶比你味蓄七種唔同既體驗! 不過除非你係一個人嚟食, 否則就好難一次過體驗哂七隻味!三拼福袋包括黑松露墨汁福袋, 鵪春蛋福袋, 燒汁

多種調味!.

香港原創五格鍋 - 酒火入鍋

香港原創五格鍋 - 酒火入鍋 $328

話明「酒鍋」, 點可以唔叫佢個酒鍋呀!

頂級蒙古涮羊片

頂級蒙古涮羊片$68
蔬菜拼盤 $58

蔬菜拼盤, 健康之餘又可以抑制下我地班食肉獸既胃口

即炸手工紫菜響鈴卷 $58
七星報喜 $88
三拼福袋 $160

紫菜響鈴卷無得輸!

三拼福袋包括黑松露墨汁福袋, 鵪春蛋福袋, 燒汁牛肉福袋。呢個堅係特別, 個人十分喜歡, 有特色之餘個味又出奇地夾, 我認為呢個係佢地其中一個代表作!
上剌身盛合

上剌身盛合 $388
蛋黃炸鮮魚皮 $48
肥媽墨汁腸$58
洋蔥豬肉蝦蛋餃 $58

剌身盛合有三文魚、帆立貝、甜蝦、海膽。 全部都好新鮮, 岩哂想打Beeno但又想食魚生既人!
蛋黃炸鮮魚皮, 不得了, 打Beeno無得唔叫!
肥媽墨汁腸喺我最愛之一, 因為唔多地方食到, 仲要味道幾唔錯, 我比有8/10分!
洋蔥豬肉蝦蛋餃又係特色之選, 必點!
2018-11-20
多種調味!.
香港原創五格鍋 - 酒火入鍋
頂級蒙古涮羊片
上剌身盛合
  • 香港原創五格鍋-酒火入鍋
2018-11-28 173 浏览
朋友一直大讚尖沙咀嘅酒鍋環境坐得舒適,而且每一款湯底都好有特色,所以今次四個人就去試吓。店員親切有禮,即時安排我哋坐卡位位置,就連卡位位置都非常寬敞,六個人坐都可以。一張火鍋紙上面都已經有多款火鍋配料任君選擇,不過湯底實在太多選擇了,每一款都好想試吓,最後我哋投票選出酒火入鍋 $328。木瓜鍋配襯蕃茄波士頓龍蝦鍋、清湯蘿蔔牛腩、四川麻辣鍋同潮州沙嗲鍋,一次過可以滿足我哋五個食慾願望。轉個頭店員就攞火槍將中間嘅木瓜湯底點火,變成火焰木瓜火鍋,場面非常壯觀呀,即時攞手機錄片。之後就食佢入面嘅木瓜,非常林!而且好入味。我最鍾意就係龍蝦湯底,再放海鮮拼盤中嘅海蝦同埋番薯蜆嘅海鮮入去,味道更match,而且海鮮好新鮮,食落去冇沙兼爽口。火鍋配料林林總總,首先就係黑毛豬豚腩肉食落去新鮮,肉質鮮嫩,唔需要點任何醬汁,已經滿口新鮮黑毛豬味道,必食之選。以上各款食物都非常新鮮,尤其我最鍾意食嘅三拼福袋,每一隻都非常大隻,內餡非常足料,配以入面啖啖豬肉碎,味道好濃郁,好好味,大愛!亦都估唔到,餐廳嘅稻庭烏冬好入味,每一條都有靭度,唔易散,仲要好索味,又係必食食物之一。除此之外,仲叫咗「掛架頂級美國安格斯牛

之後就食佢入面嘅木瓜,非常林!而且好入味。

除此之外,仲叫咗「掛架頂級美國安格斯牛頸脊」、「蜂巢豆腐」、「韓國年糕」、「蔬菜拼盤」同埋「雜菌拼盤」等。

飲品除咗涼茶之外,仲有多款特色嘅Mocktail 同埋Cocktail ,我就揀咗Peach on the beach,有非常濃郁嘅蜜桃味道。

食完真係覺得非常滿足,而且真係好好食呀。
2018-11-27 246 浏览
呢間火鍋係我同好朋友食飯其中一間會選擇gar 店舗,火鍋店泥講呢間係偏貴,但有水準,食材好味新鮮有新意之餘又坐得舒服, 炸魚皮都有四款揀.推介菜式-黑松露蝦蟹餃,台式佛跳牆湯底,鹹蛋炸魚皮.weekday 晚去吾會好多人,雖然打去book嗰陣佢話有時段限制,但因為吾多人所以吾會催你走,揀呢度聚會一流,尋晚七點到達,食到十點幾走.
推介菜式-黑松露蝦蟹餃,台式佛跳牆湯底,鹹蛋炸魚皮.
沙薑雞餃,黑松露蝦蟹餃,手工紫菜嚮玲
  • 手工紫菜嚮玲
  • 即炸手工紫菜響鈴卷
  • 醬料
2018-11-26 129 浏览
秋風起,又是吃火鍋的季節,今日就來到尖沙咀酒鍋食火鍋。 來到餐廳,慣性點「酒火入鍋」,五格湯鍋都有著不同湯底,如秘製木瓜盅,其餘四格就是四川麻辣鍋、蕃茄波士頓龍蝦鍋、清湯蘿蔔牛腩鍋及沙嗲鍋,加入清酒及點火後,火火烈火出現,傳來淡淡酒香。 三拼福袋 福袋的造型挺可愛,開始時還以為內裏裝了年糕,但吃後才知道原來內裏的餡料各有不同,分別是燒汁牛肉福袋、鵪鶉蛋福袋及黑松露墨汁福袋,個人最愛就是鵪鶉蛋,蛋白帶點煙韌,又不失蛋香。蔬菜拼盤 蔬菜拼盤的蔬菜種類挺多,包括車厘茄、南瓜及椰菜花等等,吃很挺飽肚。 黃金炸魚皮 最近黃金炸魚皮已經成為了香港人最愛的小食,想不到吃火鍋時,都可以吃到這款小食,炸魚皮口感超級香脆,帶有鹹蛋的鹹香味。 即炸手工嚮鈴卷 嚮鈴就是炸過的腐皮,吃時將嚮鈴放在鍋內涮數秒,讓它吸收了滿滿的湯底精華後,再蘸上酸甜醬,超級美味。 另外,點了兩杯飲品,分別是芒果汁及Lycee Energizer,芒果汁味道香甜,芒果味濃郁,而Lycee Energizer的甜度剛好,入口就帶有淡淡的荔枝香味,個人認為挺好喝。

秋風起,又是吃火鍋的季節,今日就來到尖沙咀酒鍋食火鍋

即炸手工嚮鈴卷

2018-11-20
2018-11-26 138 浏览
上次吃過銅鑼灣酒鍋後,一直念念不忘,這次決定到尖沙咀分店試試。 餐廳的裝修與銅鑼灣的大致相同,同樣是充滿古典的中國氣息 醬料選擇都不少, 總共有11款, 其中有XO醬, 太美味了! 點了招牌湯底酒火入鍋,一個鍋內有5格,每一格分別放著不同湯底 包括: 蕃茄波士頓龍蝦鍋、沙嗲鍋、清湯蘿蔔牛腩、四川麻辣鍋和秘製木瓜盅 中間的一格是秘製木瓜盅,內裏放了數隻海蝦,當店員將清酒倒入鍋後再點火,火鍋便會出現小火焰,隨之而來就是陣陣酒香~~~ 蕃茄波士頓龍蝦鍋內放半隻龍蝦,龍蝦蝦膏甘香,味道鮮甜,加上蕃茄調味,甜甜酸酸的,很惹味~~ 海鮮拼盤 拼盤送上來時,帶有點點迷幻的煙霧效果!賣相精美~ 價位約六百來元, 海鮮全都好新鮮, 令人食指大動! 拼盤陣容頂盛,包括有元貝、石班片、花甲、海蝦、蟶子等等, 各款海鮮都很新鮮 蝦蝦仲係度跳跳紮!! 元貝好爽口又大隻!! 海蝦生猛的闗係, 肉質好爽又彈牙, 蟶子超大隻,口感爽脆有咬口,花甲鮮甜無沙! 頂級安格斯牛小排 - 賣相特別,牛肉掛在小木上,而下層就是冰塊,牛小排肥廋肉適中,脂肪分佈平均,肉味重,脂香味濃。

餐廳的裝修與銅鑼灣的大致相同,同樣是充滿古典的中國氣息

海鮮拼盤 拼盤送上來時,帶有點點迷幻的煙霧效果!
賣相精美~ 價位約六百來元, 海鮮全都好新鮮,
令人食指大動!

蝦蝦仲係度跳跳紮!! 元貝好爽口又大隻!!

海蝦生猛的闗係, 肉質好爽又彈牙,
蟶子超大隻,口感爽脆有咬口,花甲鮮甜無沙!

Summer Delight 這杯飲品很好喝,芒果及菠蘿味香濃,味道甜甜酸酸,喝後幫助消化

Peach Punch 由peach puree、新鮮菠蘿汁及檸檬汁等製成,味道帶有淡淡桃味,甜度適中,不過,還是Summer Delight 好喝一點~~

酒鍋
尖沙咀天文台道8號2樓1號舖
23219038
2018-11-23
2018-11-26 161 浏览
酒鍋位置於尖沙咀天文臺道商廈這楝商廈是小妹有份參與的其中一個project 由design stage到現在落成心中有點感觸,時間過得真快火鍋多湯底,仲要一次可以試幾種唔同湯底,你話爽唔爽,海蝦、帶子新鮮好味,入口夠爽有口感,愛海鮮嘅你一定鐘意,炸魚皮脆口又夠大份,果個冰震牛肉真係唔洗講野,新鮮同脂肪比例都滿分,食完一件馬上想食多件其他配料都很新鮮! 亦都好好賣相!響玲係我每次打邊爐必叫的,佢既響玲有紫菜在內十分特別! 飲品亦都有很多選擇,有酒精/ 無酒精都有的!環境既燈光很好氣氛! 一班朋友坐得好食得好! 不錯既推介地方!
飲品亦都有很多選擇,有酒精/ 無酒精都有的!
2018-11-26 138 浏览
天氣轉涼, 進入火鍋季節。同三五知己共聚, 又想食得開心, 也想坐得舒服, 最後選了為於天文台道的酒鍋, 一間我十分欣賞, 會高度推薦的高質餐廳! 用佛跳牆做火鍋湯底還是第一次。先是這個湯, 已勝了我的心! 它用了充足, 有鮑魚, 花膠, 海參, 金華火腿, 元貝, 冬菇, 龍眼肉 , 雞件等。湯中食材新鮮, 湯水味道清香, 我飲了數碗才捨得放手。其他火鍋用料一律新鮮味道好, 我特別要推介它的頂級黑毛豬, 嫩質鮮味, 很好吃! 手打墨魚丸, 蝦丸都很彈牙, 還有代表作的酒鍋熊, 賣相有趣得意, 吃時帶辣, 惹味! 當中, 我最愛是黑松露蝦蟹餃和芝士紫菜蝦蟹餃, 皮薄, 味鮮, 令人吃時心動, 食完想再食! 飲品更是贏得我心的選擇, 有檸檬薏米, 洛神花及竹庶茅根, 新鮮清甜, 完全抒解邊爐的燥熱。環境優質, 絕對要一試! 一定是一試難忙!

佛跳牆火鍋
雜菇
  • 手打墨魚丸
  • 蝦丸
2018-11-25 91 浏览
Went to Wine and Dine 2018 which is bigger and better that there are four sections.The drunken pot was there and they had this trio bowl with all my three favourites: blood jelly, stinky tofu and fish maw.They were all tasty but a bit to spicy as they have been simmering in the pot for quite a long time.Also tried the barley drink which was quite sweet so it help sooth the spiciness.
用餐优惠
優惠券
2018-11-25 107 浏览
哎呀老斗牛一,小妹與哎呀大佬和阿嫂,一行四人,去了尖沙咀天文台道的「酒鍋」,烚吓淥吓,熱熱鬧鬧地,替老人家慶牛一﹗ 餐廳最近就推出了4款時令湯底,分別是「酒鍋頂級佛跳牆」、「酒鍋台式佛跳牆」、「五合一素湯底鍋」,以及「嘩鬼南瓜鍋」,供客人選擇。嘴刁的哎呀老斗,對選料矜貴的「酒鍋頂級佛跳牆」情有獨鍾,我們就不作多想,要了一個四人套餐的「酒鍋頂級佛跳牆」$438/位。 「酒鍋頂級佛跳牆」,甫見其名,已經人莫不垂涎三尺了﹗這個佛跳牆用料豐富,鮮味十足,絕對襯晒哎呀老斗﹗鍋底是老火燉雞湯,配以金華火腿丶素翅丶鮑魚丶瘦肉丶花菇丶干貝丶海參花和花膠等名貴配料,熬煮十多個小時而成,絕對是真材實料之作﹗據說,湯底有抗衰老、滋補養顏和延年益壽之功效,十分適合老人女士享用。 用上佛跳牆的湯底「打邊爐」,可以說是一件頗為新鮮有趣的事。餐廳選用的這一款橙色花紋爐具,也繞富特色。待湯底滾後,每人搯一小碗淺嚐,湯質雖不至於稠密粘口,然鮮甜鹹香有致,味道層次也豐富多變。 未開始打邊爐,每人均先根據自己喜好與口味,自行「混醬」。 打邊爐始終較為熱氣,各人分別點了以燈泡器皿盛載的薏米檸檬水茶、竹庶茅根和洛神花茶,以作

未開始打邊爐,每人均先根據自己喜好與口味,自行「混醬」。
打邊爐始終較為熱氣,各人分別點了以燈泡器皿盛載的薏米檸檬水茶竹庶茅根洛神花茶,以作清熱解膩之用。
套餐的火鍋配料,除了掛在木架上的主角安格斯牛肉外,還有日本黑毛豬腩肉、即炸手工紫菜響鈴卷日、黃金炸魚皮、手打芝士墨魚丸、手打墨魚丸、手作酒鍋熊、芝士紫菜蝦蟹餃、黑松露蝦蟹餃、菇類拼盤、蔬菜拼盤和稻庭烏冬。
為免沾污了湯底,眾人,只能眼巴巴地,看著安格斯牛肉掛在架上。直至,小妹吃飽了,他們才能「對牛下手」﹗

薄切日本黑毛豬腩肉,肥瘦得宜,紋理清晰可見。挾一片,放入湯底中,待顏色由紅變啡,蘸上適量豉油,放入嘴中細嚐,鮮味無窮﹗

黃金炸魚皮即炸手工紫菜響鈴,邪惡無比,卻,又誘人無比﹗挾一塊,放入湯裏,迅即挾起,半腍半脆的口感,最為好吃也﹗

兩款丸 - 手打芝士墨魚丸手打墨魚丸,鮮味洋溢,且富咬口與嚼勁。個人而言,混入芝士,增添了一分內涵。
芝士紫菜蝦蟹餃黑松露蝦蟹餃,各具特色,俱屬佳品。
手作酒鍋熊,賣萌之作,視覺效果甚佳,女生的最愛﹗
2018-11-18
幾個舊同學好耐冇見 終於夾得岩日子出嚟食個飯 由於大家都各散東西我哋只好搵一個中間點方便大家食完返屋企 我就提議黎天文台八號呢度食飯因為呢度嘅餐廳比較包羅萬有而且坐得舒服又可以傾到計 佢哋話想打邊爐就一於試下呢間酒窩啦酒窩嘅格局同燈光都比較有格調 我哋夜晚八點半嚟到 餐廳近乎滿座 好彩有book位啫! 我哋見到隔離枱個鍋好特別就八卦問下侍應佢哋係嗌咩喎一問之下原來係佛跳牆 我哋幾個都冇食過佛跳牆 所以就決定試試個鍋來到嘅時候真係好有宮廷嘅感覺十分之華麗,令人更加期待個湯滾起可以打開佢我哋見到個湯底比較清八卦撈一撈個湯出嚟睇下有咩啦 一到撈一度嘩 太誇張喇 原來有鮑魚啦、花膠、海參、雞、瘦肉、元貝、乾瑤柱等等 未食開始打邊爐已經有咁多嘢食,真係好興奮!鮑魚大約有手心咁大隻佢嘅味道已經滲曬出嚟個湯度 咬落去都幾有口感好有彈性 花膠都有我嘅手掌咁長,比較乾身,黏度一般 反而佢嘅元貝同乾瑤柱 就一絕啦 元貝同乾瑤柱味道鮮甜 令到個湯底昇華 而湯底仲有金華火腿 真係一絕 !!唔好睇雞肉好似用黎淆咗好耐湯底 但係肉質都係好滑唔會鞋嘅夾下夾下仲有素翅同瘦肉淨係個湯已經100分啦 掛架安格斯牛肉 味道
幾個舊同學好耐冇見

佢哋話想打邊爐就一於試下呢間酒窩啦
酒窩嘅格局同燈光都比較有格調

我哋夜晚八點半嚟到
餐廳近乎滿座
好彩有book位啫!

我哋見到隔離枱個鍋好特別
就八卦問下侍應佢哋係嗌咩喎
一問之下原來係佛跳牆

我哋幾個都冇食過佛跳牆
所以就決定試試

個鍋來到嘅時候真係好有宮廷嘅感覺
十分之華麗,令人更加期待個湯滾起可以打開佢
我哋見到個湯底比較清
八卦撈一撈個湯出嚟睇下有咩啦
一到撈一度嘩 太誇張喇
酒窩頂級佛跳牆

原來有鮑魚啦、花膠、海參、雞、瘦肉、元貝、乾瑤柱等等
未食開始打邊爐已經有咁多嘢食,真係好興奮!
鮑魚

鮑魚大約有手心咁大隻
佢嘅味道已經滲曬出嚟個湯度
咬落去都幾有口感好有彈性
花膠

花膠都有我嘅手掌咁長,比較乾身,黏度一般
乾貝

反而佢嘅元貝同乾瑤柱 就一絕啦
元貝同乾瑤柱味道鮮甜
令到個湯底昇華

而湯底仲有金華火腿 真係一絕 !!
海參

放左落個鍋度淥左一段時間都係粉紅色
一問之下原來係麻辣墨魚肉丸
辣得過癮~

即炸手工紫菜響鈴
 佢嘅紫菜響鈴呢真係誇啦啦!
 雖然望埋去見到黑色都估到係紫菜
但食落去見真章
唔係普通響鈴咁油膩
口感乾爽鬆脆
加咗塊紫菜就更加有誠意~

我哋幾位都畀滿分佢
空口就咁食又得
放落湯底淥一淥先食又得

最後我地索性就咁食
很不錯!
芝士紫菜蝦蟹餃 黑松露蝦蟹餃

黑松露蝦蟹餃黑松露嘅味道都幾濃
芝士紫菜蝦蟹餃個口咁就比較creamy
仲令到我一度以為個餃係未熟嘅添。。。
手打蝦丸 手打墨魚丸

手打墨魚丸手打蝦丸都十分之彈牙! 好好食~
菇類拼盤
而蔬菜拼盤雜菌拼盤
咩菜都有啲啱曬揀飲擇食嘅我哋啦~

最後食埋個 稻庭烏冬

菇類拼盤
竹蔗茅根、薏米檸檬水、洛神花茶
調味料
2018-11-24 72 浏览
天文臺道原來有間火鍋店叫酒鍋 之前已經聽過佢個名今晚就去試吓好唔好食。見到有d卡通造型既丸 好得意咁咼😍叫咗個佛跳牆套餐。前菜有黃金炸魚皮同紫菜響鈴。個炸魚皮有好多蛋黃,好香口,而響鈴點埋個汁又幾夾。佛跳牆湯底好有驚喜,有齊鮑參翅肚,好足料。鮑魚大大隻,花膠,海參全部都齊安格斯牛頸脊賣相好好,用架掛起 好吸睛 岩哂相機食先仲要係手切牛肉,真材實料!個黑毛豬來自日本,肥瘦鮮明,係招牌菜呢除咗牛肉豬肉,仲有幾款丸,有墨魚丸,蝦丸,咬落爽口彈牙同埋重點酒窩熊,賣相好可愛,係呢到特色之一其實佢係辣味丸辣味唔係一咬就湧現,係會慢慢地滲出來全部都係手打嘅,口感唔錯。最後梗係唔少得蔬菜拼盤同埋稻庭烏冬啦。3個人黎食,食到飽 滿足也
天文臺道原來有間火鍋店叫酒鍋 之前已經聽過佢個名
今晚就去試吓好唔好食。見到有d卡通造型既丸 好得意咁咼😍

叫咗個佛跳牆套餐。

前菜有黃金炸魚皮同紫菜響鈴。

個炸魚皮有好多蛋黃,好香口,
而響鈴點埋個汁又幾夾。

佛跳牆湯底好有驚喜,有齊鮑參翅肚,好足料。
鮑魚大大隻,花膠,海參全部都齊

安格斯牛頸脊賣相好好,用架掛起 好吸睛 岩哂相機食先

仲要係手切牛肉,真材實料!

個黑毛豬來自日本,肥瘦鮮明,係招牌菜呢

除咗牛肉豬肉,仲有幾款丸,
有墨魚丸,蝦丸,咬落爽口彈牙

同埋重點酒窩熊,賣相好可愛,係呢到特色之一
其實佢係辣味丸
辣味唔係一咬就湧現,係會慢慢地滲出來
全部都係手打嘅,口感唔錯。

最後梗係唔少得蔬菜拼盤同埋稻庭烏冬啦。

3個人黎食,食到飽 滿足也

這天終於約齊腳去試這間聞名已久的「酒鍋」,之前聽很多朋友說這間火鍋很特別的說,一進去發現裝潢真的很精美時尚,座位亦舒適漂亮👍🏻🤩我們先要了「麻辣鴨血」作前菜,第一次食到如此香辣惹味的鴨血,完全不腥,是很好的開胃菜👍🏻😋由於他們的湯底選擇很多,名稱還很新穎有趣,例如:「醉生夢鍋、酒火入鍋、揚名四海、一酒鳥之⋯」我們花了不少時間才決定好要「酒火入鍋」🍲🙈😜酒火入鍋 $328顧名思義,五格火鍋一上枱,店員就在中間的「鮮蝦木瓜鍋」中點火,立即有紅紅烈焰升起,加湯後更有仙氣飄飄的效果,連同行男性朋友都忍不住拿電話拍攝這壯麗畫面🤩😍其餘四格鍋底是:「蕃茄波士頓龍蝦湯、清湯蘿蔔牛腩湯、四川麻辣湯、潮州沙嗲湯」我最欣賞它的「蕃茄波士頓龍蝦湯」,龍蝦味十足🦞🤤鮮甜濃香,配上「海鮮拼盤」的海蝦、大蟶子和扇貝等,鮮味可口😌😋我們還點了很多有特色的火鍋配料,例如:「安格斯牛小排、七星報喜、蜂巢豆腐、三拼福袋、日本頂級黑毛豬腩肉、黑松露蝦蟹餃⋯」全都令人非常驚喜🤤好看又好吃👍🏻最值得一讚的是其「安格斯牛小排」和「黑松露蝦蟹餃」😋🤗安格斯牛小排掛著的牛小排油脂分佈均勻,賣相已經非常吸引,吃下去更是牛味濃郁,肉質鮮

酒火入鍋 $328

最值得一讚的是其「安格斯牛小排」和「黑松露蝦蟹餃」😋🤗

安格斯牛小排
掛著的牛小排油脂分佈均勻,賣相已經非常吸引,吃下去更是牛味濃郁,肉質鮮嫩🤤👍🏻

黑松露蝦蟹餃
罕見的蝦肉和蟹肉配搭,加上香濃的黑松露,意外地鮮味可口😳😋喜歡黑松露的朋友一定要試這個!

總言之,雖然這間酒鍋不是平價之選,但絕對是高質之選!所有食物都新穎高質,物有所值!😉🤗
If you are fancy about authentic Hotpot spot in the city of Hong Kong, this hub is definitely one of the top spot on my list! I will highly recommend their pork and some seasonal favourites, such as abalone! The udong was definitely texture-wise that I couldn’t stop craving for more!! Overall, this place was an ideal hub for family to gather around the table for some hearty Hotpot with plentiful of luscious ingredients! 日本頂級黑毛豬即炸手工紫菜嚮鈴卷手作酒窩熊手打墨魚丸手打蝦丸芝士紫菜蝦蟹餃黑松露蝦蟹餃蔬菜拼盤什菌拼盤稻庭烏冬百福豆腐

日本頂級黑毛豬
什菌拼盤
百福豆腐
  • 即炸手工紫菜響鈴卷
2018-11-17 106 浏览
The weather has turned cooler, if you are craving for something hearty and filling, this was definitely one of the best Hotpot spot to go to!  The restaurant interior was pretty cozy with spacious seating! Pretty favorable for my family of 4 to settle down in a 6 ppl sized table.We ordered the signature Hotpot set as recommended: 頂級佛跳牆套餐 $1752佛跳牆雞湯We couldn’t be more satisfied with this hearty soup as it was aromatically inviting! Soup was filled with ten ingredients佛跳牆雞湯 (十種海味): 包括 金華火腿、素翅、鮑魚

頂級佛跳牆套餐 $1752

佛跳牆雞湯

佛跳牆雞湯 (十種海味): 包括 金華火腿、素翅、鮑魚、瘦肉、冬菇、干貝、海參、花膠

The dishes that came together with the set like fried salty egg fish skin, angus beef and much more..were definitely enticing!

頂級安格斯牛頸脊大份
  • 手打墨魚丸
  • 頂級安格斯牛頸脊
2018-11-16 157 浏览
天氣開始轉涼,又係打邊爐既好時節,食過銅鑼灣既酒鍋,一直念念不忘,原來尖沙咀有分店,又試下先!靚靚飲品, 竹蔗, 薏米水自選醬料同銅鑼灣一樣,都係一大盆比你自己揀,又企理又多選擇!湯底方面,今晚有朋友唔食辣,所以要咗個台式佛跳牆湯底,賣相都好有趣,中間有一堆炸芋頭,炸芋頭淥一陣就可以食得!湯底入面仲有冬茹絲,肉絲,荀絲等等。唔打辣邊爐,但可以叫個三拼台式麻辣小鍋過下口癮,呢個強烈推介!夠麻又夠辣,重點係入面有臭豆腐!非常之有台灣夜市既風味,食辣既朋友千萬唔好錯過!即炸手工紫菜響鈴卷,又係必食推介,響鈴卷加入紫菜,令味道同口感都提升,基本上淥2秒就可以食!七星報喜,淨係賣相已經一百分,七粒唔同顏色既手打丸,有蝦丸墨魚丸等等,我就覺得蝦丸比較出色少少。頂級安格斯小牛排,賣相又係滿分,安格斯小牛排脂肪分布均勻,薄切,輕輕淥一淥就食得!黑松露蝦蟹餃,上次都已經食過,今日要encore,脹卜卜既餃子,用咗黑色嘅餃子皮去包,每一隻入邊都有起碼一隻蝦,黑松露醬同蟹肉既分量亦都唔少,打邊爐餃子來講,呢個真係幾唔錯!蔬菜拼盤,樣樣都有啲,啱晒啦選擇困難症嘅人。海鮮拼盤(二人前),有蝦,扇貝,蟶子同埋蜆,

靚靚飲品, 竹蔗, 薏米水

湯底入面仲有冬茹絲,肉絲,荀絲等等。

蔬菜拼盤,樣樣都有啲,啱晒啦選擇困難症嘅人。

海鮮拼盤(二人前),有蝦,扇貝,蟶子同埋蜆,樣樣都新鮮嘅, 又係啱晒想樣樣都試下嘅朋友!

總括嚟講,尖沙咀分店嘅嘅打邊爐體驗都非常之唔錯,下次多啲朋友一齊就可以試多啲嘢啦!
  • 海鮮拼盤
  • 蔬菜拼盤