2007-04-21 12 浏览
裕記係一個好多人熟悉的店,燒鵝一向不錯,就讓小妹試叮吧!燒鵝來了!哈哈,好似好好食,試試先!多汁,肉地有點靭,但脾位都算滑,本來靭係無咁好,但味道算突出,唔叮住...豉油王鵝腸係我推介俾大家既送..因為真係好好食,可能因為一個人無佢有既條件---鵝腸好新鮮!好多食店會有雪味,但裕記無,正!!服務唔係甘差,不過都唔係好到加零一!但係要加一!其餘炒菜就普通啲,但鵝腸印象真係幾好!七十一秒被叮,恭喜!
裕記係一個好多人熟悉的店,燒鵝一向不錯,就讓小妹試叮吧!

服務唔係甘差,不過都唔係好到加零一!但係要加一!

其餘炒菜就普通啲,但鵝腸印象真係幾好!

七十一秒被叮,恭喜!
2007-02-08 12 浏览
第一次去深井食燒鵝,之前聽好多人講都話好好味,真係抱有好大的期望,不過食完後,都覺得不外如事,只係得個貴字.由於有17人,所以叫了一個12人餐另加其它餸.另加了一隻燒鵝,豉椒炒鵝腸,炒牛柳粒,雜菜煲,咸肉炒津白,椒鹽豆腐......啲餸上得好快,一路輪住來都無停過,雖然個湯暖暖地,不過都幾好味,終於到咗主角出現,一啖食落去-凍,一啲熱的感覺都無,真係好失望,到第二碟上枱時,這碟就好小小,至少暖暖地,不過嗰汁又真係幾好味同出面嗰啲舖頭比.嗰鵝腸炒得幾爽,其它餸都差不多,不會有太大的驚喜.

由於有17人,所以叫了一個12人餐另加其它餸.

2007-01-01 9 浏览
深井裕記一般的小菜不是太吸引,但是它的燒鵝一向不錯。所以,近年來,如果一旦燒鵝癮起,多數煮定飯後,去買外賣,飛車拿回來吃,半個鐘內,食味同口感都唔會走樣。點知昨晚卻令我失望。由裕記返屋企好快,只用了二十分鐘。點知一打開個盒,隻鵝竟然皺皮,而不是以往那種漲卜卜,塊皮好似蝦片咁樣o既感覺。一食落去,塊皮竟然係韌的,又薄衣衣,o的肉削削地,好似含住泡水咁,嘩!野來o架?當堂無癮。惟有lik去焗爐焗返佢,才勉強食埋。唉,這是幫襯裕記以來最失望的一次。希望下次唔係咁啦。
由裕記返屋企好快,只用了二十分鐘。點知一打開個盒,隻鵝竟然皺皮,而不是以往那種漲卜卜,塊皮好似蝦片咁樣o既感覺。一食落去,塊皮竟然係韌的,又薄衣衣,o的肉削削地,好似含住泡水咁,嘩![mud]野來o架?當堂無癮。惟有lik去焗爐焗返佢,才勉強食埋。唉,這是幫襯裕記以來最失望的一次。希望下次唔係咁啦。
2006-11-08 10 浏览
與家人一行三人車到深井一嚐燒鵝,本來想去陳記,但擔心品質因往外開分店而下滑,故選擇去了丈夫年幼曾到過的裕記,泊了細場,消費可優惠3小時共$20。星期一至五免加一,點了半隻鵝,荔芋臘味,上湯蒜子白菜,連汽水飯及瀨粉,合共$312連停車場費。燒鵝皮脆肉嫩,沒有太多肥膏,味道可口。荔芋臘味煲加入南乳,好惹味,而荔芋新鮮香甜,令人印象深刻。上湯蒜子白菜尚算可以。順帶一提,瀨粉湯有少許薑汁味,好味呀!很滿足的一餐呀!

很滿足的一餐呀!
2006-11-06 6 浏览
星期六六點幾去到裕記冇乜人,不過都一早訂左位因為上次勁多人!!!燒鵝真係保刀未老,又嫩又新鮮。四個人都食唔哂。啲炸蟹鉗好熱又彈牙,買$22一隻咋。豆豉帶子蒸豆腐好好味,不過就油左啲。得芥蘭冇豆苗,有啲失望!!!我地叫左椒塩鴨舌.但係爭幾隻先食完伯伯就拎走左,叫都叫唔住。
2006-10-10 17 浏览
同老婆行完三棟屋後,便搭車入深井食燒鵝。其實我係第一次入深井,至於我固流的老婆就更加唔洗講,所以係碧堤半島落車後,都係亂行。點知聽到有個男人講"裕記",我地就跟住佢。有佢的帶領,好快就行到去。只係7點,已經好多人排隊。好在剛剛有個2人台,我地就唔洗等。花多眼亂之下,叫了2人套餐:1. 裕記燒鵝- 皮脆肉汁多,肉冇羅味,不過真係幾油。2. 煲仔翅- 清清地,我ok,老婆話好味。3. 蒜蓉蒸大蝦- 香,蝦又新鮮,不錯。4. 鮑魚扣鵝掌- 一般,好似求其煮咁。5. 汽水2罐套餐$368再加茶錢&加一都要四百幾,都幾貴,不過都一早預左。

花多眼亂之下,叫了2人套餐:

1. 裕記燒鵝- 皮脆肉汁多,肉冇羅味,不過真係幾油。
2. 煲仔翅- 清清地,我ok,老婆話好味。
3. 蒜蓉蒸大蝦- 香,蝦又新鮮,不錯。
4. 鮑魚扣鵝掌- 一般,好似求其煮咁。
5. 汽水2罐

2006-10-02 21 浏览
這間鵝店的燒鵝於年幼時代光顧,當時認為是驚為天人的味道,每次吃是皮脆肉嫩,鵝汁伴飯實在美妙。是夜入座率達九成以上,人頭湧湧,若有車的話,則完全代泊車,不容操心。除點了半只燒鵝、兩盅燉湯、椒鹽豆腐、清炒時菜、瑤柱蛋白炒飯外,白飯、瀨粉隨隨奉上。首先上場的燉湯,是准山牛鰍魚湯、螺頭湯,一盅湯有四、五碗,兩款湯均入口美味,香味濃郁,覺得是放了很少量的師傅,若然是沒有放下,那便更加有益。椒鹽豆腐,雖則豆腐是廉價食物,但烹調上來也不容易,少許的椒鹽味道於外層,皮脆可口,內裡嫩滑,不錯。其後上桌的燒鵝,是剛剛賣完並即時補上場的第一批,肯定是新鮮上場,鵝是不太肥亦不太瘦。入口第一件,皮脆肉嫩,完全沒有過火候,是否先烘一小時,再慢慢爐燒至熟,不太清楚,但肯定是香脆美味。而肉本身是冰鮮貨,鮮鵝味道未致於全失,奈何急凍後,令到肉本身流失了應有的彈性及鮮味。而燒鵝汁是一大碟剩下,那些才是精華,伴以白飯,難以抵擋。驚喜的瑤柱蛋白炒飯,除了炒得乾身外,油分亦不算放得太多,每粒米是不黏身,蛋白是碎碎的,還伴以葱,水準中上。清炒時菜作為完結,生果也隨之奉上。別說燒鵝,小菜水準是普遍中上,是有心去經營及維持的食店,畢

別說燒鵝,小菜水準是普遍中上,是有心去經營及維持的食店,畢竟同場也有陳記、傅記等,若不將小菜水準保持穩定,食客流失亦在所難免,而此店始終是同場首位,至少不會因名聲而影響質素。
2006-09-18 14 浏览
我以前係深井住,成日去食飯(每星期2-3次), 因為好鍾意食燒鵝, 以前佢真係no.1, 但近幾次去好馬虎同肥膩, 2人坐低, 伙計話有個set 好低食,一睇係$368, 加上茶同花生, 我諗超過$400 啦. 因為真係食唔哂, 食左2個餸, 大約$200. 但人地枱枱唔係叫set都有糖水/生果,我地乜都無,唔係想食,係好似自己好cheap 咁. 食物同招待差左, 短期唔會再去了...
2006-09-07 15 浏览
論深井燒鵝,細細個聽落覺得係高級野,就算當年孩童時代住在屯門十三咪,依然覺得遙不可及.今時今日,去深井食燒鵝並不是很特別.反正在大多人心目中,已淪為雞肋,棄不足惜.個個一窩鋒,未食過鏞記都話定正先.吃遍陳記,能記,當年海韻之後,點都覺得,裕記才算是深井燒鵝之大"淋巴".鵝夠肥美,肉夠香,燒得香脆,肥美到鵝油流到一檯都係.當年就係,而家久唔久同家母在此開餐,水準的確不穩,有時鵝肉鞋拾拾,有時鵝皮淋過濕紙巾,但好起上黎,又的確交足功課,呢下真係又愛又恨,吹佢唔漲.月前同家母開餐,吃到的燒鵝,就是交足功課的水準,兩個人再叫蒜茸豆苗,鵝腎拼海蜇,椒鹽鮮魷.豆苗正值時令,點煮都好.鵝腎加海蜇很爽.椒鹽鮮魷外表炸得不過厚,魷魚肉質唔似咬橡筋.以一餐家常便飯水準去定論,也吃得挺滿意的.點樣有時價之弊都好,在深井開餐,首選點都係裕記.好過屈在豪景的大八方,新潮得黎三不像,吃罷都唔知有咩落過肚.情意結又好,執著又好,就當我執迷不悔啦下.

情意結又好,執著又好,就當我執迷不悔啦下.

2006-08-24 11 浏览
17.08.06爸爸生日特登揸車黎呢度食dinner6點幾到,可能平日,所以有台5個人叫左個4人套餐($45x)詳細有咩唔太記得lu...有半隻燒鵝,花膠瑤炷gun,帶子西蘭花,有條魚,百靈菇鵝掌鵝wings我地自己另外叫左碟XO醬炒鵝心鵝腸($45)全部都好好食,不過,唯一唔好既係碟燒鵝好似偷工減料咁,個面好多肉,到底得骨...所有鵝掌鵝wings鵝心鵝腸都好好食~正!!未試過咁好食!個套餐送埋橙汁+甜品,真係好抵平日佢唔收加一!所以好抵!野食真係好好食,service都好好,係環境一般啦,toilet個女廁唔係坐廁黎咖...有d...
17.08.06

爸爸生日
特登揸車黎呢度食dinner

6點幾到,可能平日,所以有台

5個人叫左個4人套餐($45x)

詳細有咩唔太記得lu...

我地自己另外叫左碟XO醬炒鵝心鵝腸($45)

所有鵝掌鵝wings鵝心鵝腸都好好食~正!!未試過咁好食!

個套餐送埋橙汁+甜品,真係好抵

平日佢唔收加一!所以好抵!

2006-05-25 10 浏览
我一早十一點半就入左去,佢話dap九先有野食,到dap九時我地一老三大一小(我係小)叫左一個餐,$3xx,包半隻鵝,有湯,仲左五碗瀨粉,份量arm arm好,全部食晒。隻鵝好好味,肉味夠,加埋酸酸地既醬,perfect~!,不過daddy話唔夠喊,叫佢俾豉油我地,uncle就話d皮唔脆,但我怕肥,冇食,唔知。另外三樣餸都ok,同一般酒樓分別唔大,我recommend蒜蓉蒸勝瓜。
2006-04-19 15 浏览
4月13號晚同女友去食飯,去到無理由唔食燒鵝,我本身係好鍾意食鵝,都係第一次食裕記,其實同其他食鵝既鋪頭差唔多,特別好食又唔係,最緊要係新鮮同隻鵝本身既質數姐,我果日食因為係arm arm 燒好,鵝皮風乾唔夠,皮唔夠趣,不過都幾好食,同價錢唔算貴(130蚊半隻,平日無加一),都算ok ~
2006-03-15 16 浏览
好多人話裕記好食,禁我就去試下la通常我食開能記,點知得個名law~一句講唒---------得個名!信廣告唔得嫁~~~~記住呀朋友~~~~~~~
2006-03-07 19 浏览
日期: 4-Mar-06時間: 19:30人數: 5人雖然訂了位但到逹時還是要等. 幸好不用五分鐘便能入座.點了半隻燒鵝, 椒鹽鴨舌, 蝦醬炒鮮魷, 面醬炒唐生菜和玭琶豆腐.燒鵝不用多說, 皮脆肉嫰, 咬下去一口肉汁, 正!椒鹽鴨舌炸得香酥, 但略咸了點.蝦醬炒鮮魷用了大量蝦醬, 炒得很香, 鮮魷亦很彈牙.玭琶豆腐做得很鬆脆, 炸得很香口, 不錯.吃到我們五人棒腹而會都只是85大元, 抵!
日期: 4-Mar-06
時間: 19:30
人數: 5人

雖然訂了位但到逹時還是要等. 幸好不用五分鐘便能入座.

燒鵝不用多說, 皮脆肉嫰, 咬下去一口肉汁, 正!
椒鹽鴨舌炸得香酥, 但略咸了點.
蝦醬炒鮮魷用了大量蝦醬, 炒得很香, 鮮魷亦很彈牙.
玭琶豆腐做得很鬆脆, 炸得很香口, 不錯.

吃到我們五人棒腹而會都只是85大元, 抵!

2006-02-06 11 浏览
年初八與家母專程從離島另一端前往深井只為那大名鼎鼎的燒鵝,行前看遍網上資料,裕記自然是首選.因為只有兩人而且只鍾情於燒鵝,另外點的兩樣菜就只當做配角不寫了這半隻燒鵝可真是名不虛傳,鴨皮肥而不膩,脆香夠味,搭上一口米飯,絕配啊!鴨肉實而不硬,沾一點酸甜醬,口齒留香,我只記得我悶著頭不停的吃家母,也顧不得醫生的叮嚀過年期間少吃肉,嘴饞的她一口接一口,除了吃以外更是讚不絕口.兩人當然吃不完4,5人份量的半隻鵝, 一樓服務的先生態度親切地為我們打包操著一口廣東國語和我們的台灣國語倒是讓這一餐更顯風味.沒想到$130/半隻燒鵝能帶給我倆如此愉悅的下午.有時間一定會再訪
年初八與家母專程從離島另一端前往深井
只為那大名鼎鼎的燒鵝,
行前看遍網上資料,裕記自然是首選.
兩人當然吃不完4,5人份量的半隻鵝,
一樓服務的先生態度親切地為我們打包
操著一口廣東國語和我們的台灣國語倒是讓這一餐更顯風味.
沒想到$130/半隻燒鵝能帶給我倆如此愉悅的下午.
有時間一定會再訪