2022-10-31 105 浏览
食材新鮮,海鮮即場劏俾你食。套餐份量啱啱好,唔會食唔飽。似人覺得適合一家大細,或者聚餐,有師傅即場响前面煮鐵板,又可以打卡,都幾有氣氛。但因為坐位唔多,建議一定要先book位。另外,店長都好細心聽到我哋有人生日,都好主動咁响甜品上面寫happy birthday
食材新鮮,海鮮即場劏俾你食。
但因為坐位唔多,建議一定要先book位。
2022-10-23
庆祝纪念
生日
2022-10-29 94 浏览
事隔一年再嚟食鐵板燒食物水準再提升咗服務態度依然友善💯 而menu有好幾款套餐 以海鮮為主 配搭和牛或豚肉食材新鮮美味令我哋食咗開心又滿足嘅一餐!🔹虎鈇Dinner Set ($2880御二人樣)🔸 牛油果海蝦沙律好爽彈嘅蝦刺身配creamy牛油果🥑、新鮮蔬菜、柚子醋,好健康清新!🔸 蟹肉海膽松露溏心蛋三樣味道非常融洽嘅食材配合埋一齊,鮮香味濃,溏心蛋口感好滑,配上小小金薄更顯矜貴。🔸 火焰帆立貝 帆立貝又大又厚,啖啖肉!用日本柏葉煙燻過,充滿香味!帆立貝半熟嘅狀態,外面熟、中間係刺身狀,配松露汁,好好食!非常滿足!🔸活鮑魚配蟹肉海苔醬飽魚好新鮮!好肥美彈牙!點蟹肉海苔醬食更提鮮。另外,個鮑魚肝好正,好濃味甘香!🔸活龍蝦配海膽醬❤️用咗生猛嘅活龍蝦,真係好鮮好甜,肉質勁爽甜!醬汁係龍蝦膏+海膽整成,超香濃,令鮮味突出,驚喜!🔸日本熊本A5和牛厚燒❤️(配香煎野菜)🔸西班牙黑毛豬柳(配香煎野菜)和牛好嫩滑好鬆軟,牛味好濃!煎到金黃色,好香口,入口好彈牙!正!西班牙豬肉肉味好濃,口感鬆軟,配蒜片食一流呀!.🔸 刺身帶子豆腐鯛魚湯以魚湯為基底,再配龍蝦頭、北海道帶子,好鮮味!🔸 黑松露三文魚子海
事隔一年再嚟食鐵板燒
食物水準再提升咗
服務態度依然友善💯
而menu有好幾款套餐
以海鮮為主 配搭和牛或豚肉
食材新鮮美味
令我哋食咗開心又滿足嘅一餐!

🔹虎鈇Dinner Set ($2880御二人樣)

🔸 牛油果海蝦沙律

🔸 蟹肉海膽松露溏心蛋

🔸 火焰帆立貝
帆立貝又大又厚,啖啖肉!

🔸活鮑魚配蟹肉海苔醬

🔸活龍蝦配海膽醬❤️

🔸日本熊本A5和牛厚燒❤️(配香煎野菜)
🔸西班牙黑毛豬柳(配香煎野菜)
西班牙豬肉肉味好濃,口感鬆軟,配蒜片食一流呀!
🔸 刺身帶子豆腐鯛魚湯
以魚湯為基底,再配龍蝦頭、北海道帶子,好鮮味!

🔸 黑松露三文魚子海膽杯炒飯 ❤️
超正!就算好飽我都食哂😝!
裝到爆滿嘅海膽、三文魚子,實在太滿足了!
加埋黑松露,真的好香!飯係珍珠米,炒到粒粒分明。
🔸 鐵板梳芙厘雩糕
做得好輕盈,一啲都唔膩,配雪糕,一冷一熱食,好味。
2022-10-09 144 浏览
今日來咗位於銅鑼灣的虎鐵鐵板燒,晚市主打日式鐵板燒,有好幾款套餐可供選擇。當晚全場爆滿,有幾對情侶同一家人都來慶祝生日,有花有蛋糕,so sweet 。另外,店員服務態度很好,又好細心,特別食得開心,用餐過程愉快,上菜節奏也控制得好好。我同朋友仔都點咗虎鐵套餐Tora Tetsu Dinner Set($2880)2人前1️⃣牛油果海蝦沙律 Avocado and Shrimp Salad🥑 沙律好新鮮,配上酸酸甜甜的抽子汁,十分開胃2️⃣蟹肉海膽松露溏心蛋 Soft Boiled Egg with Crab Meat. Sea Urchin and Truffle賣相非常精緻,蛋黃是流心的,表面舖上了濃味鮮甜嘅海膽,鮮甜嘅蟹肉和金箔,還有黑松露,配搭起來有多重層次。3️⃣火焰北寄貝 Flaming Surf Clam當晚轉咗火焰大元貝,上枱時店員會為你點火,打咭一流,燒完之後有陣陣香氣,大元貝非常清甜多汁4️⃣活鮑魚配蟹肉海苔醬 Fresh Abalone with Crab Meat and Seaweed Sauce活鮑魚保留咗原有的鮮味,肉質厚實而且彈牙,口感嫩滑,帶有彈性,配上師傅特制調製嘅

🥑 沙律好新鮮,配上酸酸甜甜的抽子汁,十分開胃

3️⃣火焰北寄貝 Flaming Surf Clam
火焰北寄貝 Flaming Surf Clam

活鮑魚保留咗原有的鮮味,肉質厚實而且彈牙,口感嫩滑,帶有彈性,配上師傅特制調製嘅海苔蟹肉醬,進一步帶出鮑魚嘅清甜滋味

5️⃣活龍蝦配海膽醬 Fresh Lobster with Sea Urchin Sauce
每位有半隻龍蝦,活龍蝦肉質結實彈牙,配搭海膽醬鮮味加倍

6️⃣日本能本A5和牛厚燒 [可轉 西斑牙黑毛豬柳/日本熊本A5和牛薄燒] Japanese A5 Wagyu Beef Steak
我同朋友都揀咗厚燒,和牛厚切在鐵板上燒至微微焦香,油花分布均勻且鮮明,切開可見粉嫩雪花紋,入口軟嫩多汁,有嚼勁

7️⃣香煎野菜 Assorted Teppanyaki Vegetable
翠肉瓜、大啡菇及南瓜都好清甜,和牛配上大大塊炸蒜片一齊食,加分
日本能本A5和牛厚燒

8️⃣刺身帶子豆腐鯛魚湯 Scallop Sashimi with Tofu and Seabream Soup
鯛魚湯同帶子清香鮮甜,再加上之前食的龍蝦頭,令到湯底更加鮮味。

9️⃣黑松露三文魚子海膽杯炒飯 Black Truffle Salmon Roe Sea Urchin Cup Fried Rice
呢個炒飯不得了,表面鋪了滿滿的三文魚籽同海膽,再用誤腳杯作為器皿,打咭一流,飯炒得好乾身,配上三文魚籽同海膽一齊食。絕。

🔟鐵板梳芙厘雪糕 Souffle with Ice-cream
疏乎厘做得非常鬆軟,師傅是現埸用燒板焗出來的,配上雪糕一齊食,美味。

📍虎鐡 鉄板焼
銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心12/F
火焰北寄貝 Flaming Surf Clam
日本能本A5和牛厚燒
我們一直都很喜歡吃鐵板燒,但真係很怕限時。吃飯是要enjoy,而不是趕頭趕命。做了很多research 也打了幾間有興趣的餐廳,都說有限時。後來打給這間說沒有,還說可以慢慢坐到3點幾,於是選了這間。12點到達,已經有人在吃。我們被安排坐離鐵板燒不遠的卡位。我覺得幾好,聊天都比較有私隱也鬆動些.一開始先點了兩杯生啤,邊喝邊看食那一個餐,最後決定吃$1880二人套餐 (指定套餐還有九折)。先上了沙律及蛋,然後不久後就上了蝦。我們以為會是前面的師傅幫我們準備餐,原來是另一邊轉彎看不到的鐵板燒師傅幫我們準備的(因他剛好沒有客人)。一發現上菜有點快,馬上請侍應安排上菜hold住,他們很願意解決問題馬上安排由我們前面的師傅按照我們的進度去準備食物。之後就一路喝著sake, 慢慢enjoy我們的 lunch。食物整體很不錯 -  蝦彈牙,鮑魚大隻,和牛好味 (當然份量如果多些就好 ), 有我喜歡的海膽及三文魚籽。每次上餐都會介紹食物及建議怎樣吃; 例如鮑魚建議吃原味新鮮,不夠味才點旁邊的鹽或汁。服務也非常貼心 – 一知道我先生喜歡吃炸蒜片,就馬上主動拿多些少給我們,真意想不到,令我們很是開心。海膽三

服務也非常貼心 – 一知道我先生喜歡吃炸蒜片,就馬上主動拿多些少給我們,真意想不到,令我們很是開心。海膽三文魚籽杯炒飯幫我們影完相後,問我們需不需要幫到上碟都食得方便些,想得很周到。

經openrice訂檯時已經寫了要求,希望能安排寫字因慶祝週年紀念;我們以為只會寫在一只碟上面,怎知道兩只碟都有寫還要不同顏色– 很令我們驚喜。鐵板梳芙厘很特別,上面加雪糕,更可選不同味

吃完甜品已經大約快3點了,一路吃的時候完全沒有覺得餐廳因趕著落場而很急地收碟。走時幾位再祝我們多次結婚週年快樂。

真是一餐非常愉快,沒有限時的18週年午餐
2022-09-24
庆祝纪念
纪念日
2022-09-30 127 浏览
大佬背後個大佬今日表示想食鐵板燒二話不說就帶咗佢嚟虎鐵😎想食海鮮就揀咗 $2880/2位 嘅虎鐵套餐。前菜•蟹肉海膽松露溏心蛋•牛油果海蝦沙律半熟嘅溏心蛋滑滑,有蟹肉海膽松露提鮮。牛油果海蝦沙律鮮新,海蝦爽口,開胃!海鮮•火焰帆立貝•活鮑魚配蟹肉海苔醬•活龍蝦配海膽醬應該係時令所以由北寄貝轉成了帆立貝吧!店員拎上枱再點火,視覺效果💯厚肉彈牙,鮮甜次餘湯汁帶黑松露香味。未烹調之前嘅鮑魚成個拳頭咁大☺️主要係食鮑魚嘅咸鮮味。爽口彈牙,仲有咸香嘅鮑魚肝同埋爽口嘅雞冠草做伴碟。每位有半隻龍蝦,僅僅熟嘅龍蝦嫩得來爽口彈牙,搭配海膽醬惹味之餘更加顯出龍蝦嘅鮮味。和牛•日本熊本A5和牛厚燒 •香煎野菜我哋揀咗厚燒和牛。本身仲可以轉做西班牙黑毛豬柳或者日本熊本A5和牛薄燒。厚燒和牛粒入口即溶,咁少少鹽或者黑椒調味,帶出油香已經好足夠,亦都可以夾埋炸脆咗嘅蒜片一齊食湯品•刺身帶子豆腐鯛魚湯鯛魚湯同帶子清香鮮甜,湯入面加咗龍蝦殼,令到湯底更加鮮。主食•黑松露三文魚子海膽杯炒飯大佬食到呢度已經開始覺得飽,但係啲碗飯都好吸引,上面係滿滿嘅海膽黑松露同埋三文魚子,可以先食咗海膽三文魚子,又或者撈埋飯一齊食都得。
大佬背後個大佬今日表示想食鐵板燒
二話不說就帶咗佢嚟虎鐵😎

想食海鮮
就揀咗 $2880/2位 嘅虎鐵套餐。

前菜
•蟹肉海膽松露溏心蛋
•牛油果海蝦沙律

半熟嘅溏心蛋滑滑,有蟹肉海膽松露提鮮。
牛油果海蝦沙律鮮新,海蝦爽口,開胃!

海鮮

•日本熊本A5和牛厚燒
•香煎野菜

湯品
刺身帶子豆腐鯛魚湯

鯛魚湯同帶子清香鮮甜,湯入面加咗龍蝦殼,令到湯底更加鮮。

主食
•黑松露三文魚子海膽杯炒飯

甜品
•鐵板梳芙厘雪糕

滿滿嘅空氣感再加上清甜嘅芝麻味雪糕。

真係好滿足!捧住個肚走!
退咗燒無事了😎
2022-09-27 124 浏览
Sogo附近特別多日本餐廳,今日就約咗一個就快生日嘅朋友過嚟食鐵板燒。但係係因為我朋友實在太忙,所以book到位嘅時候已經冇晒鐵板位,普通位都有度好,可以靜靜地傾吓計。餐廳分咗兩邊鐵板燒位置,中間就係普通座位。坐低冇耐店員就奉上玄米茶同兩壺意大利玫瑰花茶,玄米茶香濃飲落相當厚身。而清新嘅意大利玫瑰花茶應該係用嚟幫助解膩。👉🏻虎鐵套餐二人前 $2880▪️牛油果海蝦沙律沙律醬汁微酸,配牛油果同埋爽口嘅大蝦,開胃嘅前菜。▪️蟹肉海膽松露溏心蛋賣相精緻,上邊係鋪咗金,第一啖食落去就係黑松露嘅香味,然後將食到鮮甜嘅海膽同埋蟹肉,更加帶出到蛋黃嘅香味。▪️火焰帆立貝師傅將帆立貝整到半熟,上枱嘅時候淋酒嚟燒。碟上面放咗一片拍攝,經過燃燒之後香味會滲入帆立貝,帆立貝肉質鮮嫩,而湯汁帶黑松露香味。▪️活鮑魚配蟹肉海苔醬自南非嘅鮑魚超大隻!熟度啱啱好顯出師傅嘅功架~ 鮑魚爽口彈牙,師傅冇刻意去調味,淨係鮑魚本身嘅鹹香味已經好鮮。但係餐廳都特意調配咗清新嘅蟹肉海苔醬,等心思思想試多啲味道嘅人多一個選擇▪️活龍蝦配海膽醬原隻澳洲龍蝦拆肉,半熟嘅鮮甜彈牙。配上師傅調製嘅海膽醬更加惹味,不得不讚師傅將食用玫瑰花🌹作為點綴

👉🏻虎鐵套餐二人前 $2880

▪️牛油果海蝦沙律
沙律醬汁微酸,配牛油果同埋爽口嘅大蝦,開胃嘅前菜。
▪️蟹肉海膽松露溏心蛋
▪️火焰帆立貝
▪️活鮑魚配蟹肉海苔醬
▪️活龍蝦配海膽醬
原隻澳洲龍蝦拆肉,半熟嘅鮮甜彈牙。配上師傅調製嘅海膽醬更加惹味,不得不讚師傅將食用玫瑰花🌹作為點綴,令到呢碟龍蝦更加精美
▪️日本熊本A5和牛厚燒 & 香煎野菜
基本上已經唔使點任何鹽或者黑椒,就咁食和牛嘅油香已經足夠,想在香口啲可以夾埋熟蒜片一齊食,炸蒜片同埋牛肉永遠都係最佳配搭。而野菜係南瓜茄子同埋大菇,同和牛一齊可以中返油膩感。
▪️刺身帶子豆腐鯛魚湯
帶子鮮甜豆腐軟滑,配上濃郁魚味嘅鯛魚湯,鮮甜又完全唔覺得腥。
▪️黑松露三文魚子海膽杯炒飯
啲海膽多到我哋咁嘅樣😦海膽鮮甜,又有黑松露嘅香味,加埋三文魚子口感就更加特別,炒飯乾身,粒粒分明。
▪️鐵板梳芙厘雪糕
梳芙厘軟熟香甜,搭配芝麻或者豆腐味嘅雪糕,用嚟圓滿結束呢一餐豐盛嘅晚餐。

Services 其實都好好~ 雖然唔係坐吧檯位 不過店員好細心會留意住加茶同講解菜式
2022-09-26 191 浏览
今晚去了銅鑼灣一間樓上餐廳「虎鐵鐵板燒」食晚飯,餐廳係Sogo附近嘅澳門逸園中心,非常之方便當晚餐廳都好多人,所有bar枱都Full曬,見到大部分客人都好像是為慶祝而嚟,因為見到有花🌷及蛋糕🎂我們叫了一個十道菜的「虎鐵套餐 $2,880」,套餐包括:1️⃣ 牛油果海蝦沙律🥑 沙律好新鮮,一個健康嘅前菜2️⃣ 蟹肉海膽松露溏心蛋🥚溏心蛋煮至半生熟,配上蟹肉、海膽及松露,味道好夾又好味3️⃣ 火焰北寄貝《 當晚改咗 火焰大元貝 》🔥 火焰大元貝 大大粒 肉厚爽甜4️⃣ 活鮑魚配蟹肉海苔醬鮑魚 差不多有一隻(女仕)手掌咁大,口感煙韌又好鮮味,配上蟹肉海苔醬一起食用,又有另一番味道5️⃣ 活龍蝦配海膽醬🦞 龍蝦 爽口鮮甜又彈牙,再加埋海膽醬,味道鮮上加鮮,正6️⃣ 日本熊本A5和牛厚燒🇯🇵 熊本A5 厚燒和牛 外層燒至少少脆口,內層則入口即溶,好食😋7️⃣ 香煎野菜野菜 煎得啱啱好8️⃣ 刺身帶子豆腐鯛魚湯🥣 鯛魚湯 加上帶子等食材烹煮而成,味道鮮甜9️⃣ 黑松露三文魚子海膽杯炒飯🍚 炒飯上鋪滿了三文魚子及海膽,再加上黑松露,賣相吸引,味道當然冇得輸啦🔟 鐵板梳芙厘雪糕🍮 甜品有梳芙厘加不同味道雪糕選擇,我哋揀咗豆腐雪糕、綠茶雪

我們叫了一個十道菜的「虎鐵套餐 $2,880」,
套餐包括:

1️⃣ 牛油果海蝦沙律
🥑 沙律好新鮮,一個健康嘅前菜
牛油果海蝦沙律

2️⃣ 蟹肉海膽松露溏心蛋
🥚溏心蛋煮至半生熟,配上蟹肉、海膽及松露,味道好夾又好味
蟹肉海膽松露溏心蛋

3️⃣ 火焰北寄貝《 當晚改咗 火焰大元貝 》
🔥 火焰大元貝 大大粒 肉厚爽甜
火焰大元貝
火焰大元貝

4️⃣ 活鮑魚配蟹肉海苔醬
活鮑魚配蟹肉海苔醬

5️⃣ 活龍蝦配海膽醬
🦞 龍蝦 爽口鮮甜又彈牙,再加埋海膽醬,味道鮮上加鮮,正
活龍蝦配海膽醬

6️⃣ 日本熊本A5和牛厚燒

7️⃣ 香煎野菜
野菜 煎得啱啱好
香煎野菜

8️⃣ 刺身帶子豆腐鯛魚湯
🥣 鯛魚湯 加上帶子等食材烹煮而成,味道鮮甜

9️⃣ 黑松露三文魚子海膽杯炒飯
黑松露三文魚子海膽杯炒飯

🔟 鐵板梳芙厘雪糕
🍮 甜品有梳芙厘加不同味道雪糕選擇,我哋揀咗豆腐雪糕、綠茶雪糕
鐵板梳芙厘雪糕
2022-09-24 110 浏览
銅鑼灣其實有不少美食,但今日喜歡吃的是鐵板燒。朋友就帶我來到這一間比較特別的鐵板燒餐廳。入到店內其實已有不少客人已坐在廚師的吧枱前,因為食鐵板燒如果能夠欣賞廚師的廚藝就會增添不少食物享受的過程。今日幫我朋友order了主廚推介套餐。和牛薄燒卷沙律這個沙律用上和牛薄燒,所以這個沙律看似普通但由於有那和牛為主題非常之高質。 和牛片非常之有牛脂的滋味。蟹肉海膽松露糖心蛋這個是非常考功夫的,在於要拿捏蛋的溫度是非常重要。不能太熟又不能太生。食時又要是熱烘烘,這個是非常用心的烹調。配以金箔蟹肉醬突出了蛋的味道,原來是以蟹肉配海膽味,它倆原來是非常之配合。原隻鮮活澳洲黑邊大鮑魚配海苔蟹肉醬這個澳洲變大鮑魚真是味道十足,肉質非常厚肉又好有趙口的感覺。而且海苔蟹肉醬加添之後,更令鮑魚的鮮味大為突出。所以都比較建議可配這個海苔蟹肉醬一起品嚐。龍蝦配海膽醬 龍蝦味道非常甜美而肉質非常之彈口再加上海膽醬了更加提升了本身已鮮味無窮的層次。日本熊本A5和牛厚燒雖然只見有三至四件黃牛後燒蛋已經非常之滿足因為這個牛的油脂非常豐富。在口里仍然徘徊那牛的味道。以肉質非常指爽淋身。刺身帶子豆腐鯛魚湯其實這個湯的材料只用了

今日幫我朋友order了主廚推介套餐。

和牛薄燒卷沙律

蟹肉海膽松露糖心蛋

原隻鮮活澳洲黑邊大鮑魚配海苔蟹肉醬

龍蝦配海膽醬

刺身帶子豆腐鯛魚湯
其實這個湯的材料只用了帶子鯛魚豆腐,但這個湯已經非常之鮮甜可口。那個湯是帶乳白色。

和牛炒飯
其實近年已經沒有食飯的習慣在晚餐時。但這個上枱見賣相及色彩已經非常吸引,而且聞到香噴噴,所以不禁試了一口,但竟然停不到口!這個和牛為食材的炒飯,這個和牛的味道佈滿了整碗飯,是粒粒晶凝通透。

火焰鐵板疏乎厘雪糕
驚喜十足! 不單止味道上而上枱的時候是用火燃燒整個疏乎厘,所以不但是口感上有軟綿綿又有質感,而且更提升了眼前的味覺。
  • 和牛炒飯
  • 日本a5和牛厚燒
  • 日本A5和牛厚燒配香煎野菜
2022-09-22 95 浏览
• 虎鐵 Tora Tetsu🧆•比較有記憶點係個菊花喑喱幾得意,食完個帆立貝之後就可以清一清味蕾。環境係比較熱鬧 一大班人傾計都唔會有壓力,係比較親民嘅鋪頭💐Premium Set C($538)🥗沙律🥚黑魚子鵝肝蒸蛋🥢菊花煙燻帆立貝🥢南非鮑魚🥢日本熊本A5和牛薄燒🍵香煎野菜、味噌湯🍚蟹肉炒飯🍨紅豆雪糕🥢Sep 2022-📍 虎鐵鐵板燒 Tora Tetsu(銅鑼灣)@toratetsuteppannyaki銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心12樓
• 虎鐵 Tora Tetsu🧆•

比較有記憶點係個菊花喑喱幾得意,
食完個帆立貝之後就可以清一清味蕾。
環境係比較熱鬧 一大班人傾計都唔會有壓力,
係比較親民嘅鋪頭💐
Premium Set C($538)

🥗沙律
🍵香煎野菜、味噌湯
🍚蟹肉炒飯
🍨紅豆雪糕

🥢Sep 2022
📍 虎鐵鐵板燒 Tora Tetsu(銅鑼灣)
@toratetsuteppannyaki

銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心12樓
  • 煙燻帆立貝
2022-09-20 1881 浏览
今日有幸嚟到這裏食鐵板燒,對上一次食鐵板燒已經是一年前。今次好有期望的來到此間餐廳,因為見到食評也不錯!入來時已有不少客人座席廚師吧枱前位置。所以我們被安排坐在附近的位置,但能夠看到廚師烹調的情況!因為食鐵板燒能夠看到廚師烹調的過程更加富層次感。今日試了一個二人餐($2980), 裏面有以下的食物。和牛薄燒卷沙律這個和牛片非常之有牛脂的滋味,而沙律配以和風醬,廚師用了那個叫”蓮芋”的食材用來做了沙律菜,味道十分特別。 蟹肉海膽松露糖心蛋配以金箔蟹肉醬這個餸菜比較多功夫,遙控制蛋的溫度是非常重要。食落仍然是熱烘烘,但又不會過熟。巨蟹肉配海膽味非常之配合。所以甜度也提升了不少。原隻鮮活澳洲黑邊大鮑魚海苔蟹肉醬真的很喜歡廚師那用什麼自製創意的醬汁這個鮑魚來時會給你先看看未煮之前的真心那個鮑魚巨大無比形狀和我的手掌一樣大,也是非常之生猛新鮮。這個鮑魚非常厚肉,但略為熟了一點。肉質食落非常有口感。龍蝦配海膽醬 龍蝦肉質非常之爽口又好鮮味,那種鮮味在口裏仍能夠保持一段時間。 這個醬是以蝦頭嘅膏同海膽製作而成。其實只吃龍蝦已經原汁原味但最後都添加了這個醬,反而將鮮味更為突出。真係估佢唔到! 日本熊本

和牛薄燒卷沙律

蟹肉海膽松露糖心蛋配以金箔蟹肉醬

原隻鮮活澳洲黑邊大鮑魚
海苔蟹肉醬

龍蝦配海膽醬

日本熊本A5和牛厚燒
這個本身食材已經非常之新鮮所以加上廚師的廚藝將整個和牛的精髓帶出食落都不滯口而且越食越有牛的油脂味在口裏徘徊。

刺身帶子豆腐鯛魚湯
這個魚湯簡直鮮味無窮。魚的鮮甜味已深入了豆腐中,所以食每一啖豆腐亦都能品嚐到魚的鮮甜味。

和牛炒飯
和牛做其中一個菜式一定不會差,這個炒飯粒粒晶瑩!裏面加了蘿蔔粒及蔥粒粒,提升了整碗飯的味道的層次感。

火焰鐵板疏乎厘雪糕
這個完全意想不到。 有驚喜!不單止味道及質感非常之軟熟。而上枱的時候是用火燃燒整個疏乎厘,所以不但是口感上有質素更提升了眼前的味覺。
  • 和牛炒飯
  • 活龍蝦配海膽醬
  • 活鮑魚配蟹肉海苔醬
  • 海膽黑松露溏心蛋
我隔一段時間就會去吃日式鐵板燒,澳門逸園中心樓上隱藏了幾家我經常去光顧的餐廳,今天推薦的這家也是我多次回訪的鐵板燒,整個環境特別日式,我超喜歡他們的日本和服👘壁畫,好大氣,大廳除了有吧台位置,裡面也有個小包廂可以預約,一邊享受美食一邊可以看著師傅親自製作美食,他們家的服務態度也非常好👍讓你享受美食的同時絕對也能享受到服務👍我跟朋友就點了虎鐵套餐$2880二人份👇👉前菜 牛油果海蝦沙律🦐👉蟹肉海膽松露糖心蛋 🥚👉火焰北寄貝👉活鮑魚配蟹肉海苔醬👉活龍蝦配海膽醬🦞👉日本熊本A5和牛厚燒🐂👉香煎野菜🥬👉刺身带子豆腐鯛魚湯👉黑松露三文魚子海膽杯炒飯👉鐵板梳芙厘雪糕最愛❤️蟹肉海膽松露溏心蛋🥚用鐵板燒出來,溏心蛋上面鋪滿了蟹肉和海膽,入口即化,整個口感很有層次😋火焰北寄貝🔥師傅用火立刻燒的表面有點焦黃但口感完全不會硬,特別的鮮甜美味😋鮑魚配蟹肉海苔醬 鮑魚當日新鮮又大隻,肉質鮮嫩,配上蟹肉和海苔醬口感豐富😋最後的甜品是鐵板梳芙厘雪糕一個是抹茶🍵口味,一個是紅豆,很少吃鐵板的舒芙蕾,QQ彈彈配上雪糕,飯後吃一個簡直太幸福!

我跟朋友就點了虎鐵套餐$2880二人份👇
最愛❤️蟹肉海膽松露溏心蛋🥚
火焰北寄貝🔥
最後的甜品是鐵板梳芙厘雪糕
2022-09-18 104 浏览
食材新鮮,由老闆Joe親自烹煮,用料新鮮食物美味,每道菜端到面前都由Edward 簡介食材和煮法,有精緻擺盤,賞心悅目,而且服務佳,會主動幫忙影相和等下道菜時閒聊,得知為先生慶祝退休,更細心在甜品寫字句。其實當日早上才在open rice 預約,看見2人餐75折,原來是驚喜優惠價,並非時常有此優惠,我和先生很幸運地能享有優惠折扣,豐富美味食物,優質服務,贊👍🏻。
2022-09-13
2022-09-17 95 浏览
差不多已經有三年時間沒有來過,記起當初剛剛開幕的時候,這裏的客人沒有現在的那麼多,今天來到的時候已經座無虛席。二人鐵板燒餐$ 2880,牛油果海蝦沙律、蟹肉海膽松露溏心蛋、火焰北寄貝、活鮑魚配蟹肉海苔醬、活龍蝦配海膽醬、日本熊本A5和牛厚燒、香煎野菜、剌身帶子豆腐鯛魚湯、黑松露三文魚子海膽杯炒飯、鐵板梳芙厘雪糕、意大利玫瑰花茶。牛油果海蝦沙律,海蝦爽口彈牙,加上柚子醋的味道,非常開胃。蟹肉海膽松露溏心蛋,黑松露的味道香濃,海膽鮮甜美味,加上溏心蛋啲流心,就更加多的味道層次。火焰北寄貝,店員在我們面前點火,令到這個火焰北寄貝非常吸睛,是呃like定一度絕佳菜式。北寄貝加上清酒和黑松露醬汁的味道,更加鮮甜美味。活鮑魚配蟹肉海苔醬,鮑魚的再來都沒有改變太多尺寸頗大,肉質鮮甜可口,加上海苔醬的海洋味道,令到這個鮑魚的層次感更加豐富。活龍蝦配海膽醬,龍蝦鮮甜美味,加上美味的海膽,兩者配合得天衣無縫。日本熊本A5和牛厚燒,脂肪甘香無比,肉質鮮甜,加上岩鹽就已經提升了味道。香煎野菜,包括有日本南瓜、日本茄子、美國蘑菇。剌身帶子豆腐鯛魚湯,豆腐非常嫩滑,帶子刺身味道鮮甜,如果鯛魚湯的味道淡一點更好。黑

牛油果海蝦沙律,海蝦爽口彈牙,加上柚子醋的味道,非常開胃。

香煎野菜,包括有日本南瓜、日本茄子、美國蘑菇。

黑松露三文魚子海膽杯炒飯,海膽鮮甜,黑松露味道十足,炒飯粒粒分明,之前鐵板燒的份量已經很多,再吃埋這個炒飯,已經十分之飽。

鐵板梳芙厘雪糕,綠茶味道香濃,疏乎厘彈性十足。

意大利玫瑰花茶,玫瑰花的味道香濃,還可以消除油膩感
2022-09-13 111 浏览
老公知道我好喜歡吃日本料理,今晚他便安排我到這間鐵板燒。由於我們訂枱時,已經得知不可以坐在鐵板燒吧枱前邊,唯有寄望下次早點訂枱,可以欣賞廚師的表演。二人鐵板燒餐$ 2880意大利玫瑰花茶,玫瑰味道香濃,是女士的恩物。牛油果海蝦沙律🥗,酸酸甜甜的沙律醬,令到胃口大開。蟹肉海膽松露溏心蛋,溏心蛋蛋味十足,加上蟹肉海膽的鮮甜味道,令到這個簡單的菜式變得不平凡。火焰北寄貝,北寄貝上枱時已經差不多熟透,加上火焰的效果令到北寄貝生熟程度剛剛好。活鮑魚配蟹肉海苔醬,鮑魚口感豐富,加些海苔醬味道更佳。活龍蝦配海膽醬,龍蝦爽口彈牙,加上海膽醬的鮮味,層次更豐富。西班牙黑毛豬柳,豬柳烹製得剛剛,不會過生或過熟,肉汁豐富。香煎野菜,有茄子、南瓜和冬菇,可以平衡一下胃口。剌身帶子豆腐鯛魚湯,豆腐鮮嫩,帶子味道鮮甜,魚湯味道十足。黑松露三文魚子海膽杯炒飯,之前的鐵板料理分量十足,雖然這個海膽杯味道很好,不過只能夠吃海膽和黑松露,及少許珍珠米已經10分飽了。這個餐的份量對於女士說非常滿足。鐵板梳芙厘雪糕,疏乎厘蛋味十足,加上芝麻雪糕的味道,便已經十分豐富了。

二人鐵板燒餐$ 2880

意大利玫瑰花茶,玫瑰味道香濃,是女士的恩物。

牛油果海蝦沙律🥗,酸酸甜甜的沙律醬,令到胃口大開。

活鮑魚配蟹肉海苔醬,鮑魚口感豐富,加些海苔醬味道更佳。

西班牙黑毛豬柳,豬柳烹製得剛剛,不會過生或過熟,肉汁豐富。
香煎野菜,有茄子、南瓜和冬菇,可以平衡一下胃口。

剌身帶子豆腐鯛魚湯,豆腐鮮嫩,帶子味道鮮甜,魚湯味道十足。

這個餐的份量對於女士說非常滿足。

2022-09-07 1721 浏览
今次食足10道菜,好飽飽呀😍一坐低先奉上玫瑰花茶🌹虎鐵套餐Tora Tetsu Dinner Set $2880 2人🔸牛油果海蝦沙律 Avocado and Shrimp Salad▪️先來個清新嘅沙律打開咪蕾,迎接之後嘅大餐🤓🔸蟹肉海膽松露溏心蛋 Soft Boiled Egg with Crab Meat Sea Urchin and Truffle▪️半熟嘅糖心蛋,加埋松露、海膽同蟹肉,鮮味十足👍🏻3樣材料都係我嘅最愛😍😍好好味呀🔸火焰北寄貝 Flaming Surf Clam▪️嘩嘩嘩!上枱之後店員黎點火,好壯觀呀!燒完之後既北寄貝好香👍🏻👍🏻🔸活鮑魚配蟹肉海苔醬Fresh Abalone with Crab Meat and Seaweed Sauce▪️鮑魚好彈牙,呢隻海苔醬好特別,我都係第一次食😋😋🔸活龍蝦配海膽醬Fresh Lobster with Sea Urchin Sauce▪️海膽醬味道超級濃郁,龍蝦又鮮味又彈牙,仲有個小玫瑰花做裝飾,好正呀!❤️❤️ 🔸日本熊本A5和牛厚燒 Japanese A5 Wagyu Beef Steak▪️非常高質嘅牛肉👍🏻👍🏻 一入口牛脂嘅芳香
今次食足10道菜,好飽飽呀😍
一坐低先奉上玫瑰花茶🌹

虎鐵套餐

▪️先來個清新嘅沙律打開咪蕾,迎接之後嘅大餐🤓

🔸火焰北寄貝 Flaming Surf Clam

▪️鮑魚好彈牙,呢隻海苔醬好特別,我都係第一次食😋😋

▪️非常高質嘅牛肉👍🏻👍🏻 一入口牛脂嘅芳香滲出來💕💕

🔸西班牙 黑毛豬柳 Spanish Iberian Pork
Loin
▪️豬都整得好好食呀!中間仲係粉嫩嘅顏色!

🔸香煎野菜Assorted Teppanyaki Vegetable
▪️半碟嘅野菜正好解一解油膩❤️

🔸刺身帶子豆腐鯛魚湯Scallop Sashimi with Tofu and Seabream Soup
▪️食到呢度已經非常之飽,但依然係飲晒個湯,最鍾意飲奶白色嘅魚湯,好香濃啊🤤🤤

🔸黑松露三文魚子海膽杯炒飯
▪️個炒飯好靚呀,用高腳杯裝住,表面鋪滿三文魚子同海膽🤤

🔸鐵板梳乎厘雪糕 Souffle with Ice-cream
▪️個甜品都好大份呀😆😆 疏乎厘做得非常鬆軟😍😍😍

另外仲叫咗支清酒🍶飲😍$250