2023-08-29 38 浏览
已經好耐冇食過鐵板燒喇,朋友帶咗我嚟呢間《虎鐵》食高質鐵板燒😋🧑🏻‍🍳特色二人套餐$2680/ 2人前✨煙三文魚沙律開胃前菜一定唔少得沙律,沙律加上芝麻醬,清新爽口✨蟹肉海膽松露糖心蛋蟹肉同海膽都非常新鮮,面頭仲鋪上少許金箔,賣相精緻,口感幼滑,味道香濃✨時令海鮮(汁煮北寄貝)呢度菜式會喺你面前淋上酒再點火,即時增添視覺效果🤩食落爽口鮮甜✨南非活鮑魚配蟹肉海苔醬鮑魚好大隻,爽口又彈牙,鮑魚本身冇加任何調味,自身已經好有海水味,食落仲好鮮甜😋配蟹肉海苔醬都好夾✨法國鵝肝鵝肝煎得外脆內軟,味道濃郁,入口即溶,加埋酸酸甜甜嘅青蘋果一齊食可以中和油膩感,最後食塊焦糖青檸清一清,爽晒😌✨熊本縣A5和牛薄燒配香煎野菜和牛薄燒包住勁多嘅炸蒜同蔥粒,非常惹味,牛味又濃郁,仲有大啡菇、南瓜、茄子,又甜又多汁✨刺身帶子豆腐鯛魚湯魚湯濃郁鮮甜,加上刺身帶子更覺鮮味✨黑松露櫻花蝦炒飯炒飯炒得乾身香噴噴,加上櫻花蝦嘅鹹香,睇見都流口水🤤✨蘋果雪葩/抹茶雪糕

🧑🏻‍🍳特色二人套餐$2680/ 2人前

✨煙三文魚沙律
開胃前菜一定唔少得沙律,沙律加上芝麻醬,清新爽口

✨蟹肉海膽松露糖心蛋

✨時令海鮮(汁煮北寄貝)

✨南非活鮑魚配蟹肉海苔醬

✨法國鵝肝

✨熊本縣A5和牛薄燒配香煎野菜

刺身帶子豆腐鯛魚湯
魚湯濃郁鮮甜,加上刺身帶子更覺鮮味

✨黑松露櫻花蝦炒飯
炒飯炒得乾身香噴噴,加上櫻花蝦嘅鹹
香,睇見都流口水🤤

✨蘋果雪葩/抹茶雪糕

2023-08-25 42 浏览
位於銅鑼灣澳門逸園中心高質鐵板燒《虎鐵》,除咗每道菜精緻有誠意之外,連服務也十分周到 😍同朋友食得非常滿意意大利玫瑰花🌹茶玫瑰花茶味道甘甜,散發著淡淡玫瑰花香🌹╰☆煙三文魚沙律沙律菜清新開胃,伴著芝麻醬汁,是一道非常開胃的前菜╰☆蟹肉海膽松露糖心蛋黑松露香氣配上蟹肉同鮮甜海膽,面頭金箔做點綴,加上糖心蛋流心,蛋味香濃,精緻又好味╰☆時令海鮮汁煮北寄貝😍 上盤時淋上酒點燃火🔥好吸睛,肉質肥厚鮮甜╰☆南非活鮑魚配蟹肉海苔醬鮑魚完全冇落到其他調味料調味,但鮮味非常突出,釋出鮑魚淡淡鮮味,而且厚肉彈牙╰☆法國鵝肝賣相精緻🥰鵝肝配搭青蘋果🍏第一次試,鵝肝甘香味道濃郁,入口即溶!加上青蘋果酸酸甜甜,中和鵝肝肥膩口感,伴碟還有焦糖青檸,好清新╰☆熊本縣A5和牛薄燒配香煎野菜和牛薄燒包住巨量炸蒜和蔥粒,惹味非常。朋友唔食牛,選擇西班牙黑毛豬柳,好嫩滑,還可以搭配粉紅岩鹽調味,野菜有肥厚多汁大啡菇、香甜南瓜🎃同茄子╰☆刺身帶子豆腐鯛魚湯奶白色魚湯魚味突出,濃郁鮮甜,加上刺身帶子,更加鮮味╰☆黑松露櫻花蝦炒飯黑松露香氣十足,飯炒得乾身粒粒分明唔油膩,加上櫻花蝦,鹹香惹味╰☆雪葩/雪糕

意大利玫瑰花🌹茶
玫瑰花茶味道甘甜,散發著淡淡玫瑰花香🌹

╰☆煙三文魚沙律
沙律菜清新開胃,伴著芝麻醬汁,是一道非常開胃的前菜

╰☆蟹肉海膽松露糖心蛋

╰☆時令海鮮
汁煮北寄貝😍 上盤時淋上酒點燃火🔥好吸睛,肉質肥厚鮮甜

╰☆南非活鮑魚配蟹肉海苔醬

╰☆法國鵝肝

╰☆熊本縣A5和牛薄燒配香煎野菜

和牛薄燒包住巨量炸蒜和蔥粒,惹味非常。

╰☆刺身帶子豆腐鯛魚湯
奶白色魚湯魚味突出,濃郁鮮甜,加上刺身帶子,更加鮮味

╰☆黑松露櫻花蝦炒飯

╰☆雪葩/雪糕
2023-08-23 56 浏览
今次有幸品嚐了位於銅鑼灣的「虎鐵鐵板燒」,對於這家店的印象可謂深刻。我們點了二人份量的「主廚推介套餐」,套餐內容豐富多樣,讓人一試難忘。首先上桌的是和牛薄燒卷沙律,這道菜讓我大開眼界。沙律的配料新鮮豐富,其中的即燒和牛更是令人驚艷。和牛薄片經過燒烤後,口感嫩滑多汁,搭配車厘茄和新鮮沙律菜,帶來一種酸酸甜甜的醋汁開胃口感,令人回味無窮。接下來是蟹肉海膽松露溏心蛋,這道菜的味道非常奢華。溏心蛋的口感滑嫩,搭配鮮甜的蟹肉、海膽和松露,為整道菜帶來豐富的層次感。而令人驚喜的是,這道菜還以食用金箔作裝飾,增添了視覺上的享受。接著上桌的是原隻鮮活澳洲黑邊大鮑魚,這個鮑魚真的是巨大!鮑魚的新鮮和彈牙口感讓人印象深刻。搭配用雞冠草和海草製成的醬汁,味道非常誘人。此外,還有搭配三文魚籽和食用花的賣相,讓這道菜更加精緻美觀。活龍蝦也是這道餐的一大亮點,龍蝦的新鮮程度讓人驚喜。龍蝦肉質鮮美,搭配食用玫瑰作裝飾,更加顯得精緻雅致。配上濃郁的龍蝦醬,每一口都帶來滿足的口感,讓人回味無窮。而主菜方面,我們品嚐了日本熊本A5和牛厚燒和西班牙黑毛豬薄燒。A5和牛肉入口即溶,肉質嫩滑,配以香脆的蒜片、日本茄子、南瓜和大

而主菜方面,我們品嚐了日本熊本A5和牛厚燒和西班牙黑毛豬薄燒。A5和牛肉入口即溶,肉質嫩滑,配以香脆的蒜片、日本茄子、南瓜和大啡菇,口感香口。
黑毛豬薄燒同樣嫩滑多汁,肥瘦適中,搭配牛油煎香的日本茄子,味道更加豐富。

刺身帶子豆腐鯛魚湯以新鮮的帶子和鯛魚為主要食材,搭配嫩豆腐和清爽的高湯,口感豐富,味道鮮美。
最後,作為甜品的火焰鐵板梳芙厘雪糕,絕對是我最期待的一道菜。這道甜品以鐵板燒製作,觀察師傅製作過程的同時也帶來了一種療癒感。梳乎厘口感鬆軟,搭配紅豆或黑芝麻口味的雪糕,一起食用更是美味。火焰表演也為這道甜品增添了一份視覺上的驚喜。

總體而言,虎鐵鐵板燒的「主廚推介套餐」給我留下了深刻的印象。每道菜品的味道都非常精緻,食材的新鮮度和品質也令人滿意。除了菜品本身的美味,還有師傅們精湛的廚藝和對細節的用心,讓整個用餐體驗更加完美。

值得一提的是,虎鐵鐵板燒的菜品不僅在味道上有獨特之處,而且在賣相上也非常用心,每道菜都令人愛不釋手。而且,店內的服務態度也非常親切和專業,為整個用餐體驗增添了一份溫暖感。
2023-08-16 46 浏览
我和朋友今晚來到銅鑼灣的「虎鐵鐵板燒」用膳,這家店以其豐富的食材和高級的料理聞名。我們在店內坐下,迎接著師傅們展示的精湛廚藝和精緻的擺盤。我們選擇了店內供應二人份量的「主廚推介套餐」,這個套餐包含了多種精選菜餚:首先上來的是「和牛薄燒卷沙律」,這道菜以優質的和牛薄片包裹新鮮的沙拉配料。和牛肉質鮮嫩,與蔬菜的組合完美平衡,加入芝麻醬汁,非常醒胃。接下來是「蟹肉海膽松露溏心蛋」,這道菜結合了蟹肉、海膽和松露的精緻組合。蛋黃軟滑,融合了海鮮和松露的香氣,帶來了奢華的口感和豐富的風味。我們還品嚐到了「原隻鮮活澳洲黑邊鮑魚」和「活龍蝦」,這兩道菜都展示了高級海鮮的鮮美。澳洲黑邊鮑魚肉質鮮嫩,帶有海洋的甘甜味道,而活龍蝦則帶來了最新鮮的海鮮美味。接著是「熊本縣A5和牛厚燒」和「西班牙黑毛豬薄燒」,這兩道菜都將高級肉類的口感和風味發揮到極致。熊本縣A5和牛肉質鮮嫩多汁,融化在口中,而西班牙黑毛豬則帶有豐富的肉香和獨特的口感。「香煎野菜」提供了多種煎炒的蔬菜,如南瓜、茄子和大啡菇。這道菜展示了蔬菜的自然風味和煎炒的香氣,讓我們能夠品嚐到健康又美味的一道菜。「刺身帶子豆腐鯛魚湯」是一道濃郁的湯品,以帶子

刺身帶子豆腐鯛魚湯」是一道濃郁的湯品,以帶子刺身、豆腐和鯛魚湯為主要成分。湯頭鮮美清爽,帶子刺身的鮮甜和豆腐的柔軟口感完美融合,為我們帶來了一道令人滿足的湯品。

「黑松露和牛炒飯」作為主菜的完美結。我們的目光轉向了鐵板上的梳芙厘雪糕。
這是一個非常引人注目的表演,師傅們在鐵板上點燃了火焰,為雪糕帶來了獨特的風味和視覺效果,雪糕本身口感柔軟,搭配著香濃軟滑的梳芙厘,味道豐富且令人垂涎欲滴。

整體而言,「虎鐵鐵板燒」的主廚推介套餐給我們帶來了一場美味和視覺盛宴。食材的選擇豐富且高級,每道菜都展示了師傅們的精湛廚藝和對食材的獨到處理。此外,用餐環境舒適,吧位的設置更讓我們能夠近距離觀賞師傅的烹飪過程,增添了一份特別的趣味。

值得一提的是,「虎鐵鐵板燒」的服務也非常周到和友好。工作人員熱情地向我們介紹每道菜餚的內容,並提供了專業的建議。整個用餐體驗讓我們感到愉快且滿意。

總結來說,「虎鐵鐵板燒」是一家值得推薦的鐵板燒專門店。他們以豐富的食材、精湛的廚藝和獨特的擺盤方式贏得了我們的讚賞。如果你喜歡高級食材和精緻料理,這裡將是一個絕佳的選擇。不過,請記得提前預訂,因為這裡的名氣相當響亮,餐廳可能會相當繁忙。
2023-08-15
2023-08-14 51 浏览
來虎鐵鐵板燒吃過幾次,午餐和晚餐的Menu是一樣的,不過午餐時價錢有多點折扣。今天選了特選C餐。有沙律、黑魚籽鵝肝蒸蛋、火焰黑松露汁煮帆立貝、南非鮑魚、日本熊本A5和牛薄燒、香煎野菜、味噌湯、和牛炒飯和甜品/咖啡。黑魚籽鵝肝蒸蛋 - 將半個雞蛋殼倒入蛋漿,之後在上面放上小小一件鵝肝和黑魚子作陪襯,感覺矜貴。蒸蛋也蒸得剛好。火焰黑松露汁煮帆立貝 - 首先略煎帆立貝,加上魚子和黑松露碎再點火,是打卡重點。帆立貝是刺身級,所以略煎已非常鮮味。南非鮑魚 - 原隻南非鮑魚在我面前拆解後即煎,還看見牠在蠕動,雖然有點於心不忍,但食材還是新鮮的好。熊本A5和牛薄燒 - 先將蔥和蒜爆香,再以1片薄和牛包裹,非常惹味,不過和牛味道已被掩蓋。對女士來說,整體份量偏多,到和牛炒飯時已吃不下,不過炒飯非常有鑊氣,怎樣都要吃兩口。

2023-08-14 33 浏览
朋友生日想食鐵板燒,前晚就同佢黎到銅鑼灣嘅<虎鐵>食生日飯慶祝🎉餐廳環境整潔舒適,可惜當晚滿座了,我地冇被安排坐喺吧枱。雖然冇得親眼睇住廚師食,但都唔影響我地對美食嘅期待😍我地點咗主廚推介套餐 ($3,180 御人樣)。點餐後店員就呈上意大利玫瑰花茶,少見日本餐廳提供花茶,又幾特別喎和牛薄燒卷沙律🥗前菜已經有和牛食了!! 和牛燒得幾香口,而且肉質嫩滑,油脂豐富,入口即溶。沙律菜、車厘茄同埋青瓜絲等都新鮮爽脆,配上柚子醋,開胃又美味蟹肉海膽松露溏心蛋🥚賣相精緻吸睛,蛋殼中有滑溜嘅溏心蛋,仲混入咗松露及鮮甜蟹肉,上面放上海膽同食用金箔,令成道菜式添上貴氣,啖啖滋味滿足澳洲黑邊大鮑魚鮑魚勁新鮮😍 而且大隻又厚肉,肉質爽甜,口感彈牙,配埋特調嘅海苔醬,味道幾夾,亦將鮑魚嘅鮮味昇華到另一個層次👍 之後再食飽魚肝,味道鹹鮮濃郁,又係另一種風味法國藍龍蝦龍蝦好生猛新鮮😝 龍蝦肉肉質細膩嫩滑、爽口鮮甜。師傅用上龍蝦膏及海膽煮成醬汁,令入口充滿濃濃嘅龍蝦鮮味。而食用玫瑰花🌹為擺盤起畫龍點睛之效,好睇又好食呀!日本熊本A5和牛厚燒/西班牙黑毛豬柳🐷A5和牛油脂甘香,食落肉嫩多汁,肉香味濃,

和牛薄燒卷沙律🥗
蟹肉海膽松露溏心蛋🥚
澳洲黑邊大鮑魚
日本熊本A5和牛厚燒/西班牙黑毛豬柳🐷
A5和牛油脂甘香,食落肉嫩多汁,肉香味濃,配搭埋香脆蒜片一齊食,口感層次豐富。而西班牙黑毛豬柳肉質柔嫩,肉汁豐富。兩道菜均配有香煎野菜,包括大啡菇🍄、茄子🍆同南瓜,都有助減輕油膩感
刺身帶子豆腐鯛魚湯🥣
食咗咁多濃味野,呢個時候飲碗熱湯清清味蕾同暖下胃就最適合不過😌 呢碗鯛魚湯好足料,有新鮮龍蝦、滑嫩豆腐、鮮甜帶子同埋真姬菇等,味道鮮甜味美😋
黑松露和牛炒飯
上枱個陣香噴噴🤤 炒飯份量十足,飯粒炒至乾身飽滿,好夠鑊氣。黑松露嘅獨特香氣與和牛嘅脂香完美結合,每一口都讓人欲罷不能
火焰鐵板梳芙厘雪糕
喺鐵板燒梳芙厘,第一次見又係第一次食,而上菜個陣仲有火焰表演睇🙈 梳芙厘質地鬆軟香甜,且富空氣感,配搭紅豆雪糕,再淋上黑糖醬及紅豆粒,一冷一熱喺口中相互交織,係款幾特別嘅甜品
整體食物質素同服務都唔錯,下次再黎食過😁
2023-08-10 760 浏览
這間位於銅鑼灣的日式鐵板燒餐廳,主打高級空運到港新鮮食材的鐵板燒。餐廳環境寬敞舒適,除了吧枱位置,還有卡位、包廂座位選擇。入座後,店家先奉上一杯暖暖的伯爵茶玫瑰花茶🌹,茶味甘香,帶淡淡玫瑰花香💕.✨主廚推介套餐 $3180 (2位用).🥗和牛薄燒卷沙律和牛薄燒牛味香濃,油香豐富又多汁,配上新鮮沙律菜,剛好中和了油膩感。.🥚蟹肉海膽松露溏心蛋海膽好鮮美,而且入口溶化,蟹肉好鮮甜,加上松露,香氣十足。溏心蛋蛋香濃郁,生熟剛剛好,上面還有奢華金箔作裝飾。.💕原隻鮮活澳洲黑邊大鮑魚第一次吃這麼大隻的鮑魚,用上來自澳洲深海的鮮活鮑魚,而且產量稀有。鮑魚十分鮮甜彈牙,而且味道好濃郁。上層薄切的鮑魚片口感爽脆,煙煙韌韌得來口感十足;下層厚切鮑魚片口感彈牙又多汁;而旁邊的肝膽口感綿密,味道香濃。鮑魚配上蟹肉海苔醬汁和雞冠草,味道各有特色。.🦞活龍蝦用上高質的法國藍龍蝦,是稀有的品種,用料上乘。龍蝦肉質鮮美,味道好鮮甜,而且口感特別彈牙又鮮嫩,同平常吃到的有所不同。配上自家製龍蝦膏海膽醬汁,令到味道更提升。.🐮熊本縣和牛A5厚燒用上熊本縣頂級和王,牛味特別濃郁又多汁,肉質鮮嫩有彈性,而且油脂平均,簡單配

✨主廚推介套餐 $3180 (2位用)
🥗和牛薄燒卷沙律

🥚蟹肉海膽松露溏心蛋

💕原隻鮮活澳洲黑邊大鮑魚

🦞活龍蝦

🐮熊本縣和牛A5厚燒
用上熊本縣頂級和王,牛味特別濃郁又多汁,肉質鮮嫩有彈性,而且油脂平均,簡單配以喜馬拉雅岩鹽,或香脆蒜片,已經好美味。

🐷西班牙黑毛豬柳薄燒
黑毛豬柳帶橡果香氣,油花均勻,入面包住香蔥和蒜粒,每口都惹味又多汁,而且富層次。
🍄香煎野菜
有日本茄子、南瓜、大啡菇,新鮮香甜,一解油膩感。

🐟刺身帶子豆腐鯛魚湯
奶白色的鯛魚湯十分濃郁,用上鯛魚肉足料熬製,還加入了法國藍龍蝦頭,每口都香濃鮮甜。還伴以帶子刺身,和滑溜的豆腐,十分豐富。

🍚黑松露和牛炒飯
炒飯有鑊氣,而且粒粒分明,每粒都沾滿雞蛋,入面還有不少和牛粒,加上黑松露,香氣四溢。

🥞火焰鐵板梳乎厘雪糕
這個打卡一流,火焰效果真的超吸睛。梳乎厘口感鬆軟富蛋香,配上抹茶雪糕和紅豆蓉,口感和味道層次豐富,為完美的一餐作結。
2023-08-10 128 浏览
這間日本餐廳位於銅鑼灣,主打日式鐵板燒,選用高級空運新鮮食材,環境寬敞舒適,配合柔和的吊燈,氣氛浪漫寫意。一邊是鐵板燒吧枱,一邊是餐桌台,亦設有包廂鐵板燒。意大利玫瑰花茶伯爵茶茶底有天然佛手柑香,更散發淡淡玫瑰花香,清雅解膩。主廚推介套餐 - $3180和牛薄燒卷沙律一大片薄燒和牛富油脂香,外皮略帶焦香,內裡保持粉嫩,伴上新鮮翠綠的沙律菜,入口軟嫩而不油膩,更淋上香甜的芝麻醬。蟹肉海膽松露溏心蛋豐腴的海膽入口即化,甘甜多汁的蟹肉,鮮味十足之餘,更有陣陣松露飄香,加上金箔更顯高貴;晶瑩剔透的溏心蛋流出濃稠的蛋黃,幼滑又香甜。原隻鮮活澳洲黑邊大鮑魚這隻超大隻鮑魚新鮮得不斷在蠕動,出產自澳洲的深海水域,產量有限且不易捕獲,相當珍貴,鮑魚份外的鮮甜及鮑味濃郁;薄切的鮑魚片柔軟帶微微爽脆,有點嚼勁;厚切鮑魚片則煙韌富彈性,兩者均保留到鮑魚本身的鮮味,一口咬下鮮到出汁!連肝膽亦無浪費,肥而不膩,口感綿密;一隻鮑魚三種食法;秘製的蟹肉海苔醬鮮味淡雅不喧賓奪主,亦有清爽的雞冠草解膩。活龍蝦選用優質的法國藍龍蝦,產量低同樣稀有,肥美飽滿的肉身,比起一般龍蝦更加細嫩清甜,入口更鮮嫩彈牙,秘製的龍蝦膏海膽醬
意大利玫瑰花茶

意大利玫瑰花茶
伯爵茶茶底有天然佛手柑香,更散發淡淡玫瑰花香,清雅解膩。

主廚推介套餐 - $3180

活龍蝦
選用優質的法國藍龍蝦,產量低同樣稀有,肥美飽滿的肉身,比起一般龍蝦更加細嫩清甜,入口更鮮嫩彈牙,秘製的龍蝦膏海膽醬超甘香提鮮,連玫瑰花瓣也可食用。

熊本縣和牛A5厚燒
來自熊本縣的頂級品種「和王」,肉質軟嫩帶有溫和的味道,油花遍佈均勻富彈性,香甜多肉汁,厚燒的牛味更加突出,鮮嫩得入口即化,可佐以喜馬拉雅岩鹽或蒜片。

西班牙黑毛豬柳薄燒
豬肉有著清晰的大理石紋油花,充滿橡果香氣,包裹著蒜片及蔥粒,咬開流出甘甜肉汁,軟嫩且層次豐富。

香煎野菜
日本茄子、南瓜及大啡菇有助解膩。

刺身帶子豆腐鯛魚湯
大量鯛魚肉及魚肉長時間熬製而成,再加入法國藍龍蝦頭,奶白色的湯頭帶一層厚厚的魚油,鮮甜不腥,更有雪白肉厚的刺身帶子爽滑彈牙和滑溜的豆腐,可加入黑胡椒或白胡椒。

黑松露和牛炒飯
圓潤飽滿的日本米飯粒粒分明充滿鑊氣,均勻染滿金黃的雞蛋,散發濃濃黑松露飄香,更有一粒粒和牛增添油香及肉香。

火焰鐵板梳乎厘雪糕
蓬鬆的梳乎厘外層香脆,內裡輕盈如泡沫,富濃濃蛋白香,充滿空氣感;日本豆腐雪糕香滑細膩,淋上香甜的紅豆蓉,或可轉抹茶或紅豆口味。
2023-08-09
2023-08-08 47 浏览
已經第二次造訪虎鐵鐵板燒。餐廳位於澳門逸園中心,用餐環境舒適,服務親切,食材高質。可惜今日bar枱food booking,睇唔到師傅表演🥺我哋今次選了主廚推介套餐(二人)$3180二人餐附送一壺意大利玫瑰花茶花茶的香氣使人心情為之一振,清新下先。牛薄燒卷沙律嫩滑的牛肉卷搭配著色彩繽紛的新鮮蔬菜,每一口都帶來了不同的口感和風味,清新開胃。蟹肉海膽松露溏心蛋蟹肉的鮮甜與海膽的濃郁完美融合,溏心蛋的濃稠質感讓人欲罷不能。松露的香氣在口中綻放,令人垂涎欲滴。原隻鮮活澳洲黑邊大鮑魚鮑魚的肉質鮮嫩彈牙,搭配著精心調製的醬汁,每一口都散發出濃郁的海鮮風味,讓人陶醉其中。法國藍龍蝦龍蝦的肉質爽口,搭配著蝦膏海膽醬汁,每一口都散發著龍蝦的鮮甜,令人回味無窮。香煎野菜新鮮的大啡菇和南瓜經過煎炒,散發出誘人的香氣。日本熊本A5和牛厚燒和牛的肉質極為細嫩,入口即化,散發出濃郁的肉香。厚燒的烹調方式使得肉質更加多汁,每一口都帶來了極致的享受。西班牙伊比利亞黑毛豬柳肉質細嫩多汁,經過烹調後,豬肉散發出濃郁的香氣,讓人食指大動。龍蝦刺身帶子豆腐鯛魚湯帶子鮮嫩,豆腐滑嫩,湯汁清澈,口感細膩。這碗湯為整個餐增添了一絲

我哋今次選了主廚推介套餐(二人)$3180

二人餐附送一壺意大利玫瑰花茶
花茶的香氣使人心情為之一振,清新下先。

牛薄燒卷沙律

香煎野菜
新鮮的大啡菇和南瓜經過煎炒,散發出誘人的香氣。

日本熊本A5和牛厚燒

西班牙伊比利亞黑毛豬柳

龍蝦刺身帶子豆腐鯛魚湯
帶子鮮嫩,豆腐滑嫩,湯汁清澈,口感細膩。這碗湯為整個餐增添了一絲清新的口味。

黑松露和牛炒飯
炒飯的米粒飽滿,每一顆都充滿了黑松露的香氣,而和牛的肉汁融入其中,味道更加豐富。

火焰鐵板梳芙厘雪糕
疏乎厘蛋糕於鐵板上製作,再加上冰凍雪糕。端上時點燃火焰,係視覺上嘅享受,這道甜品結合了冰涼的雪糕和軟綿嘅疏乎厘,口感豐富,為今餐劃上完美句號🥳

2023-08-05 42 浏览
朋友話帶食鐵板燒,期待左成個星期,果然不負所望二人套餐 $2880/兩人前 份量非常飽足,味道亦高質素,性價比很不錯的一餐—牛油果海蝦沙律配料眾多,日本蓮芋、青瓜絲、沙律菜、車厘茄、牛油果等,海蝦厚身爽脆,加上柚子醋,很是開胃—蟹肉海膽松露溏心蛋十分精緻,鮮味滑嫩,啖啖鮮甜蟹肉配埋海膽同松露好正💯 仲有食用金箔做裝飾。黑松露味道唔會搶過海膽海水味,睇得出師傅好有心思—火焰黑松露汁煮帆立貝帆立貝肉上面有紫蘇花同三文魚籽,師傅即場喺我地面前做火焰效果🔥正好是打卡影相位,食完更可以享用埋個湯汁,鮮甜無比—青森縣蝦夷鮑鮑魚非常大一隻,鮑魚新鮮彈牙,入口係好濃郁牛油味,而鮑魚肝臟都無浪費,經過處理燒香,再配上旁邊唔同嘅食用花同埋雞冠草、海草整成嘅醬汁,又有另一種惹味—法國藍龍蝦藍龍蝦主要係食佢既肉感同埋口感,爽彈非常,龍蝦肉蘸配超濃郁嘅龍蝦醬,一個字滿足—日本熊本A5 和牛厚燒/西班牙黑毛豬柳A5和牛入口即溶🤤黑毛豬柳嫩滑,肥瘦適中~夾埋香脆蒜片既香口又有口感!配菜有牛油煎香嘅日本茄子﹑南瓜同大啡菇—黑松露三文魚子黑松露海膽炒飯最尾炒飯都依然咁豐富,鋪滿全層海膽及松露醬,飯粒分明,每啖都有蛋香味
朋友話帶食鐵板燒,期待左成個星期,果然不負所望

牛油果海蝦沙律

火焰黑松露汁煮帆立貝

青森縣蝦夷鮑

日本熊本A5 和牛厚燒/西班牙黑毛豬柳

黑松露三文魚子黑松露海膽炒飯
最尾炒飯都依然咁豐富,鋪滿全層海膽及松露醬,飯粒分明,每啖都有蛋香味同埋黑松露香味

鐵板梳芙厘雪糕
極有誠意又少有的甜品款式,梳乎厘充滿空氣感,配上雪糕更加美味,完美結束
評分 : 7/10

虎鐵鐵板燒 (銅鑼灣)
📍銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心12樓
電21649968
2023-08-03 50 浏览
事關隊長B近排中左鐵板燒毒,今次又黎到銅鑼灣另一間鐵板燒刷大餐,今次因為遲左卜位,所以無bar台望住廚師既位坐,不過食到都好開心~😋逐樣精點既介紹番先~💁🏻‍♀️牛油果海蝦沙律沙律夠fresh,日本蓮芋﹑牛油果片、車厘茄、沙律菜等,醬汁係酸酸甜甜既柚子醋汁,好醒胃🦀蟹肉海膽松露溏心蛋好多層次,細細杯非常的式,賣相好精緻好用心,入面放滿蟹肉蒸蛋同埋海膽、松露等,就如藝術品。🐚火焰黑松露汁煮帆立貝師傅煮好左帆立貝之後,喺我地面前淋上烈酒再點火,迅間散發酒香及黑松露味道,很是醉人。帆立貝肉質彈牙,湯汁鮮甜,加上紫蘇花同三文魚籽,顯得矜貴🤤青森縣蝦夷鮑提議可以3食,先試原味,再試沾上海苔醬、海鹽及雞冠草版本,更上一個惹味的層次,最後再試最濃味的鮑魚肝臟,另有一番驚喜。🦞法國藍龍蝦龍蝦同樣非常新鮮🦞 仲有食用玫瑰做裝飾🌹 龍蝦肉用左佢既外殼,加上海膽,煮成汁再調味,入口非常滿足,每啖之間亦可以添上食用花一齊食,清清味蕾更豐富口感味道之效🐮🐷日本熊本A5 和牛厚燒/西班牙黑毛豬柳A5和牛肉入口即溶極為嫩口🤤黑毛豬柳亦不相伯仲,油脂感高,2者夾埋香脆嘅蒜片一齊食,更突顯肉香🤎🍲刺身帶子豆腐鯛魚湯熱鯛魚
逐樣精點既介紹番先~
💁🏻‍♀️牛油果海蝦沙律

🦀蟹肉海膽松露溏心蛋

🐚火焰黑松露汁煮帆立貝

🤤青森縣蝦夷鮑

🦞法國藍龍蝦

🐮🐷日本熊本A5 和牛厚燒/西班牙黑毛豬柳

🍲刺身帶子豆腐鯛魚湯
熱鯛魚湯好鮮甜暖胃~入面有滑豆腐﹑龍蝦同新鮮嘅刺身帶子做配料,食完濃味野,飲番個暖暖鯛魚湯就最好不過

🤩黑松露三文魚子海膽炒飯
鐵板炒飯果然特別香!飯粒粒粒分明,無論黑松露或三文魚籽或海膽嘅份量都好多,無得輸~如果客人需要倒喺碟上面食,餐廳更會幫客人,好好服務

🍦火焰鐵板梳芙厘雪糕🔥
令人期待嘅甜品😳 梳乎厘用鐵板燒真係第一試~ 口感鬆軟,黑芝麻雪糕好match,唔會過甜,可以配上紅豆同吃
呢晚同朋友來到食生日飯😋我們都高度評價!食物和服務質素都好好👍🏻.🌟 虎鐵二人套餐 $2880.➡️ 牛油果海蝦沙律沙律菜配柚子汁十分清新開胃前菜,仲有蝦、粟米、車厘茄、牛油果👍🏻.➡️蟹肉海膽松露溏心蛋賣相已經好吸睛,滿滿蟹肉海膽鮮味十足,同松露味道好夾,撈埋溏心蛋醬,幸福滋味🥰.➡️ 火焰黑松露汁煮帆立貝一團火焰🔥燒帆立貝so igable!帆立貝厚肉鮮味,配紫蘇花和柏葉一齊食,獨特香味,加上三文魚籽爆開口感,層次相當豐富!.➡️ 青森縣蝦夷鮑鮑魚好大件!爽口彈牙,四周蟹肉海苔醬包圍住,有三種食法,最鐘意醬汁連紅綠雞冠草和三文魚一齊食,口感最豐富!!.➡️ 法國藍龍蝦龍蝦上係日本玫瑰花🌹 好靚嘅擺盤!厚肉彈牙,配上龍蝦海膽汁好提鮮👍🏻.➡️ 日本熊本A5和牛厚燒和牛厚身有咬口滿滿的油膩感,配上粉紅色岩鹽和大大塊炸蒜正!伴碟仲有日本嘅千両茄子、南瓜同埋大咖菇.➡️ 香煎野菜.➡️刺身帶子豆腐鯛魚湯湯有帶子、龍蝦、大大磚豆腐,豆腐細滑,鮮味清甜.➡️ 黑松露三文魚籽海膽杯炒飯酒杯裝住好吸睛🤩黑松露炒飯上舖滿三文魚籽和海膽😋.➡️ 鐵板梳芙厘雪糕甜品係重點!預先同餐廳講慶生會為你準備特別的火焰效果!🔥我唔係
🌟 虎鐵二人套餐 $2880

➡️ 法國藍龍蝦

➡️ 日本熊本A5和牛厚燒
➡️ 香煎野菜

➡️刺身帶子豆腐鯛魚湯
湯有帶子、龍蝦、大大磚豆腐,豆腐細滑,鮮味清甜

➡️ 黑松露三文魚籽海膽杯炒飯
酒杯裝住好吸睛🤩黑松露炒飯上舖滿三文魚籽和海膽😋

➡️ 鐵板梳芙厘雪糕
甜品係重點!預先同餐廳講慶生會為你準備特別的火焰效果!🔥我唔係生日都睇到好high😂甜品疏乎厘空氣感十足,豆腐和芝麻雪糕綿滑好味🤤
店員貼心食物高質,食得開心🥳
2023-07-31 597 浏览
今年生日我去 toratetsuteppanyaki 慶祝呀~真係冇得輸~成餐飯都好好味,好滿足等我都分享下先~一早已order 定虎鐵二人套餐 $2880 兩位用🥗牛油果海蝦沙律配料有2隻海蝦刺身、粟米芯、日本蓮芋等,配柚子醋!味道非常清新🥚蟹肉海膽松露溏心蛋面頭係松露、海膽、金箔蟹肉等名貴食材,溏心蛋入口滑溜,係一個好好嘅序幕🔥火焰黑松露汁煮帆立貝嘩~嘩~ chef 用酒燒着碟邊嘅柏葉,頓時多一份獨特嘅香味!建議將紫蘇花同帶子一齊食,帶子非常爽甜😋最後飲埋個黑松露湯,帶子嘅精華喺晒度,非常鮮甜🇿🇦南非孔雀鮑魚賣相已經成幅畫咁😍建議:第1件,先食原味嘅鮑魚,三頭鮑好大隻,食起來啖啖肉,煮到剛剛好,爽口彈牙第2件,加入海苔蟹肉醬,說不上提昇,但層次係增加咗第3件,加雞冠草,三文魚籽、當沙律咁食,又幾清新最後,我都係覺得原味最好食🦞澳洲龍蝦 (MVP是也)新鮮龍蝦肉質爽口,味道鮮甜,自家調嘅海膽龍蝦膏醬好惹味,呢下就真係有提昇喇,鮮味upgrade 十倍🥩日本熊本A5和牛厚燒和牛油脂豐盛,但肉質結實,比例平均,入口即溶得來唔會成口油,好好食! 配蒜片食就更突出🥬日本南瓜、茄子、啡菇食到食
真係冇得輸~成餐飯都好好味,好滿足

🥗牛油果海蝦沙律

🥚蟹肉海膽松露溏心蛋

🔥火焰黑松露汁煮帆立貝

🇿🇦南非孔雀鮑魚
賣相已經成幅畫咁😍建議:
第2件,加入海苔蟹肉醬,說不上提昇,但層次係增加咗
第3件,加雞冠草,三文魚籽、當沙律咁食,又幾清新
最後,我都係覺得原味最好食

🦞澳洲龍蝦 (MVP是也)

🥩日本熊本A5和牛厚燒

🥬日本南瓜、茄子、啡菇
食到食材天然嘅甜味,保留到入面嘅水份👏🏻

🍲刺身帶子豆腐鯛魚湯 / 汁物
有龍蝦頭在內,魚湯清甜

🍸黑松露三文魚子海膽杯炒飯
靚到即刻打番張卡😍大大堆海膽非常鮮甜,就咁食係最正!
黑松露三文魚子撈埋炒飯食,冇得輸啦!啲飯粒仲要咁煙靭

🍨鐵板梳乎厘雪糕
Book 檯時講定,仲有個🔥焰驚喜🤩🤩知我唔會吹蠟燭😂趕得切許願!

梳乎厘空氣感十足,雪糕口味可選:芝麻、豆腐、抹茶
我哋同芝麻豆腐都好好味

🌹 意大利玫瑰花茶
呢杯茶真係來得妙,完全可以解除食鐵板燒嘅油膩感

呢餐真係好滿足,下次可以同老公再來😍

2023-07-18
  • 活龍蝦配海膽醬
  • 日本a5和牛厚燒
  • 黑松露三文魚子海膽杯炒飯
2023-07-25 430 浏览
今晚約左好姊妹去食鐵板燒, 揀左E間位於銅鑼灣既人氣鐵板燒一虎鐵, 餐廳座位幾闊落而且無油煙味, 通爽舒適! 我地兩個點左個虎鐵二人餐$2880, 以咁多野食嚟講真係幾抵! ✨️牛油果海蝦沙律 沙律入面有牛油果片,車厘茄, 蝦, 青瓜絲, 沙律菜等等, 配上酸酸甜甜既柚子醋汁超開胃! ✨️蟹肉海膽松露溏心蛋外型十分精緻, 蛋殼入面放滿混合左蟹肉/海膽/松露既蒸蛋, 食落嫩滑鮮甜富層次感, 帶點松露香氣 ✨️火焰黑松露汁煮帆立貝 師傅煮好左帆立貝之後, 再係上面淋上烈酒點火, 陣陣酒香伴隨著黑松露香氣, 帆立貝好厚肉彈牙鮮味幾好食! ✨️青森縣夷鮑鮑魚牛油味好濃郁, 上面放上三文魚籽增添左一點咸香味, 鮑魚爽彈鮮味啖啖肉, 鮑魚肝臟食落口感軟錦, 配搭旁邊既海苔汁一齊食, 味道不錯 ✨️法國藍龍蝦 龍蝦肉用左自身外殼煮成嘅濃汁再混合龍蝦肉食, 口感爽彈到不得了 ✨️日本熊本A5和牛厚燒/日本熊本A5和牛薄燒 和牛厚燒入口即溶, 肉質軟淋, 味道濃郁, 配搭蒜片/海鹽已經好好食和牛薄燒入面包住炸蒜同蔥花,食落蔥蒜味濃郁, 口感豐富又唔油膩 ✨️香煎野菜香煎野菜有冬菇/南瓜/茄子, 蔬菜煎香後更惹味, 食

✨️牛油果海蝦沙律

✨️蟹肉海膽松露溏心蛋

✨️火焰黑松露汁煮帆立貝

✨️青森縣夷鮑

✨️法國藍龍蝦
龍蝦肉用左自身外殼煮成嘅濃汁再混合龍蝦肉
食, 口感爽彈到不得了

✨️香煎野菜
香煎野菜有冬菇/南瓜/茄子, 蔬菜煎香後更惹味, 食完咁多肉類作為小間場不錯

✨️刺身帶子豆腐鯛魚湯
奶白色嘅鯛魚湯鮮香味濃, 一d都唔腥, 熱辣辣幾好飲

✨️黑松露三文魚籽海膽炒飯
炒飯上面放左大量海膽同三文魚籽, 堆到滿哂! 賣相好吸引, 炒飯炒至粒粒分明, 入口滿滿嘅鮮甜味, 每一啖都係幸福滿滿

✨️鐵板梳乎厘雪糕
無諗過食鐵板燒都可以食到梳乎厘Pancake, pancake上面淋左黑糖蜜, 食落唔會太甜, 配搭雪糕一齊食, 冰火交融, 估唔到幾出色
2023-07-04
2023-07-24 50 浏览
入座要求坐長枱觀看廚師即場鐵板燒,抽風系統不錯,另外點了套餐有香香的花茶放,挺適合鐵板燒飲用。全程侍應姐姐和鐵板燒師傅的服務都很好,有說有笑,開心的一餐。虎鐵二人套餐牛油果海蝦沙律,酸甜清新。蟹肉海膽黑松露溏心蛋,頭菜少少一隻蛋已經有這麼多的料在內,味道很匹配。火焰黑松露汁煮帆立貝,上枱時燃點火焰起,熱哄哄的帆立貝香氣迫人,非常鮮嫰彈牙。青森縣蝦夷鮑魚配蟹肉海苔醬,鮮味十足,大隻厚肉的鮑魚煎得很嫰口。法國藍龍蝦/花龍,配上龍蝦膏做的醬汁,豐富了龍蝦味道層次。日本熊本A5和牛厚燒,可轉日木熊本A5和牛薄燒/西班牙伊比利亞黑毛豬柳,跟朋點了每人一客試試,豬柳味道很香口,和牛薄燒包住蔥和蒜,都非常香口。香煎野菜,就是矮瓜,香菇和南瓜,中和了肉的油膩感。刺身帶子豆腐鯛魚湯/汁物,好味的湯頭加上龍蝦頭有少許肉和膏,非常讚。黑松露三文魚籽海膽杯炒飯,滿滿豐富的一個炒飯,不是太大杯所以沒有浪費一粒不剩。鐵板梳芙厘雪糕,外脆內軟,配上雪糕又冷又熱。

虎鐵二人套餐

牛油果海蝦沙律,酸甜清新。

法國藍龍蝦/花龍,配上龍蝦膏做的醬汁,豐富了龍蝦味道層次。

鐵板梳芙厘雪糕,外脆內軟,配上雪糕又冷又熱。