2023-06-22
今日來左銅鑼灣sogo旁邊澳門逸園中心嘅虎鐵試吓佢哋嘅鐵板燒,有啲可惜因為full晒book唔到bar枱,因為我鐘意食鐵板燒其中一個原因係可以欣賞住師傅點樣燒嗰啲食物🤣。我同朋友揀咗最貴嗰個主廚推介套餐,2個人$3180。未開始上菜佢就送咗兩杯意大利花茶俾我哋,芬香撲鼻,未食已經胃口大開。和牛薄燒卷沙律 - 佢加咗和風芝麻汁,塊薄燒和牛嘅牛味真係好重,昇華左成碗沙律。蟹肉海膽松露糖心蛋 - 其實用糖心蛋形容覺得唔係太貼切,因為佢下面係半熟蛋,上邊啲海膽非常Creamy,加埋松露吊味,同埋蟹肉嘅口感,成個配搭都好夾。原隻鮮活澳洲黑邊大鮑魚 - 一上枱真係嘩左一聲,因為真係好大隻,佢旁邊配左唔同嘅食用花同埋雞冠草,仲有用海草整成嘅汁,我自己就鍾意配搭雞冠草一齊食,因為雞冠草有啲鹹味可以釣到鮑魚嘅鮮味出嚟。法國藍龍蝦 - 呢味龍蝦佢配搭左海膽汁,另外有食用玫瑰,我係第一次食呢款食用玫瑰,佢有少少花香又帶少少酸味,啱啱好中和左海膽汁嘅油膩感。西班牙黑毛豬柳 - 因為前邊已經食咗和牛,我就試吓黑毛豬柳,佢配住日本茄子南瓜大啡菇,因為佢啲豬柳真係好Juicy, 配上香脆嘅蒜片,個人認為呢味主菜煮得
西班牙黑毛豬柳 - 因為前邊已經食咗和牛,我就試吓黑毛豬柳,佢配住日本茄子南瓜大啡菇,因為佢啲豬柳真係好Juicy, 配上香脆嘅蒜片,個人認為呢味主菜煮得非常出色。
黑松露和牛炒飯 - 食到呢道餸其實已經8成飽,不過啱啱炒出嚟飯香仍然係好吸引,所以都食晒成碗。
刺身帶子豆腐鯛魚湯 - 個湯係用所有海鮮食材淨落嚟熬製而成,第一口飲落去已經鮮味十足,再飲已經有種係海洋入邊游緊水嘅感覺。
火焰鐵板梳乎厘雪糕 - 估唔到去到最後一道餸都仲有驚喜,佢個梳乎厘係要用火嚟燒咗面頭嗰浸紙先會出嚟,而味道係出乎意料嘅好食,佢個汁應該加咗少少豉油同埋紅豆,令到佢個梳乎厘帶少少又鹹又甜,而佢個梳乎厘亦都非常之鬆軟,再配上一個濃厚嘅綠茶雪糕,俾咗呢一餐最好嘅結尾。
以佢食材新鮮度,同埋餐廳方便程度來講,個人都覺得性價比好高,值得推薦。