2023-12-07 23 浏览
拖羅丼有3片肥美嘅吞拿魚,真係睇個色水都Feel到新鮮呀😆😆吞拿魚蓉都好多,食落冇咩筋.配菜有蛋同蟹柳.個飯係撈左醬汁,芝麻等配料,較特別👍🏻👍🏻蒸蛋-較水同淡味午市套餐有湯,沙律💰HKD$200
拖羅丼
蒸蛋-較水同淡味
午市套餐有湯,沙律
💰HKD$200
2023-12-06 29 浏览
朋友在觀塘區上班經過看到有間新開的菊月町,於是就約我一齊去試試看,餐廳有一張吧枱劃分了鐵板燒和Omakase,鐵板燒最平$438就吃得到,Omakase 最平$980/位,有20品。也另有單點刺身壽司或丼飯選擇。我和朋友今次選了美國安格斯薄燒鐵板餐 $438/位。先來個小吃,有鱈魚乾、螢光魷魚乾、枝豆,朋友點了一杯超級High Ball作為下酒菜都好適合。 ✨前菜▪️沙律菜沙律菜好新鮮爽口,有車釐茄跟胡麻醬酸酸甜甜很開胃。▪️茶碗蒸加了簡單的菇菌已經充滿鮮味,蛋味香濃又嫩滑。✨銀鱈魚銀鱈魚魚皮燒得又香又脆,魚肉嫩滑充滿魚油香味,師傅只作簡單的調味已經很足夠。✨廣島蠔蠔肉飽滿燒到微焦,咬落Juicy有蠔味,加上煙肉、櫻花蝦和蔥更香口惹味。✨原只虎蝦虎蝦好大只,師傅還好貼心剝走蝦殼,方便怕剝蝦殼的朋友,蝦肉好新鮮入口彈牙爽口,蝦頭的蝦膏甘味可口。✨美國安格斯薄燒和時令鐵板配菜外層的安格斯薄燒牛味很香又多汁,裡面包著香蒜和香蔥已十分惹味。配菜的玉米筍、秋葵和杏鮑菇都很好吃。✨炒飯炒飯粒粒分明,有煙肉、蔥香和蛋香味,吃鐵板燒一定要配一碗炒飯才算完美。✨炒雜菜芽菜又香又脆口,咬落多汁。✨湯昆布湯飲落

我和朋友今次選了美國安格斯薄燒鐵板餐 $438/位。

✨前菜
▪️沙律菜
沙律菜好新鮮爽口,有車釐茄跟胡麻醬酸酸甜甜很開胃。

▪️茶碗蒸
加了簡單的菇菌已經充滿鮮味,蛋味香濃又嫩滑。

✨銀鱈魚

✨廣島蠔

✨原只虎蝦

✨美國安格斯薄燒和時令鐵板配菜
配菜的玉米筍、秋葵和杏鮑菇都很好吃。

✨炒飯

✨炒雜菜
芽菜又香又脆口,咬落多汁。

✨湯
昆布湯飲落都幾清香,唔會好咸。

甜品 - 抹茶蕨餅
抹茶茶香味濃,食落煙煙韌韌好快就融入口中。

✨巨峰提子梳打
巨峰提子味道好出,不會很甜,感覺清爽。

✨超級High Ball
朋友點了一杯威士忌加啤酒,兩者加在一起口感非常特別。

總結:不用$500就食到新鮮食材的鐵板燒,CP值很高。

2023-12-02
2023-12-02 44 浏览
♨️菊月町觀塘鴻圖道23號利登中心地下1號舖@2017_chutsuki_sushi ♥️今日朋友帶我嚟觀塘試新店,佈置精心簡約和風,員工有禮食物性價比高,見到店舖有鐵板燒、Omakase同埋日式壽司,今晚一於就試吓鐵板燒先😋🔷Ginger Ale / 荔枝味梳打🔷前菜螢光魷魚乾及鱈魚乾鱈魚乾我最鍾意食,魷魚乾都好香口🔷茶碗蒸夠滑重蛋味🔷銀鱈魚魚肉好重油脂香又夠滑,魚皮煎成脆片非常香口🔷廣島蠔夠juicy又煎到香一香,好鮮味🔷大虎蝦蝦頭膏好正真係舔舔脷,蝦身非常之彈牙🔷美國安格斯牛肉薄燒牛肉味重又多汁,配上香蔥同蒜片真係絕配🔷煙肉蛋炒飯煙肉味好香好飽情形下都食咗碗🔷是令鐵板炒雜菜及湯野菜各樣都好新鮮,平時唔食芽菜嘅我都覺得好爽口好入味,昆布鏗魚湯味濃又鮮甜🔷甜品最喜愛嘅綠茶蕨餅,完美。食物:9/10抵食:8.5/10環境:8.5/10。。。#食好西 #日本鐵板燒 #鐵板燒 #廚師發板 #chillvibes #好好吃 #hkrestaurant #hkig #hkigfood #hkfoodie #hkfoodielife #hkfood #foodhk #hkfoodblog #hkfo
♨️菊月町
觀塘鴻圖道23號利登中心地下1號舖
@2017_chutsuki_sushi

🔷Ginger Ale / 荔枝味梳打
🔷前菜
螢光魷魚乾及鱈魚乾
鱈魚乾我最鍾意食,魷魚乾都好香口
🔷茶碗蒸
夠滑重蛋味
🔷銀鱈魚
魚肉好重油脂香又夠滑,魚皮煎成脆片非常香口
🔷廣島蠔
夠juicy又煎到香一香,好鮮味
🔷大虎蝦
蝦頭膏好正真係舔舔脷,蝦身非常之彈牙
🔷美國安格斯牛肉薄燒
牛肉味重又多汁,配上香蔥同蒜片真係絕配
🔷煙肉蛋炒飯
煙肉味好香好飽情形下都食咗碗
🔷是令鐵板炒雜菜及湯
🔷甜品
最喜愛嘅綠茶蕨餅,完美。

食物:9/10
抵食:8.5/10
環境:8.5/10

#食好西 #日本鐵板燒 #鐵板燒 #廚師發板 #chillvibes #好好吃 #hkrestaurant #hkig #hkigfood #hkfoodie #hkfoodielife #hkfood #foodhk #hkfoodblog #hkfoodstagram #hkfoodlover #hkfoodpic #hkfoodporn #hkfoodieblogger #hkfoodblogger #foodie #foodiehk #foodphotography #foodblogger #食在觀塘 #觀塘美食 #kwuntongfood #大虎蝦 #廣島蠔 #美國安格斯牛
2023-12-01 29 浏览
觀塘新開左一間日式餐廳,主打鐵板燒和Omakase,無論係吧檯或卡位都坐得好舒服。鐵板燒晚市都係四佰幾元,用料新鮮,性價比高。🐮美國牛板腱鐵板燒 $438/pp一坐低先黎小食,有螢光魷魚乾和鱈魚片,配埋梅酒🍻一流!🔹前菜蕃茄仔沙律,沙律菜新鮮爽脆。茶碗蒸入口滑溜,蛋味香濃。🔹銀鱈魚醃過的銀鱈魚,燒前會撲上一層粉,燒出來外皮香脆,加上油脂豐富,肉質特別嫩滑!🔹廣島蠔嫩滑鮮甜的廣島蠔,肥美飽滿、加入牛油及自家秘製醬汁,板燒至金黃微焦,香味撲鼻之餘,鐵板熱力完美鎖住鮮甜蠔汁,入口瞬間爆發。🔹原隻虎蝦原隻大虎蝦有手掌般大,師傅將蝦放在鐵板上才拆殼去腸,手起刀落,將蝦切件再還原,蝦肉入口爽脆鮮甜,極為惹味。🔹美國牛板腱鐵板配炒雜菜牛板腱肉質鮮嫩,口感順滑,炒雜菜有粟米、蓮藕和芽菜,可中和油膩感。🔹炒飯粒粒分明既炒飯,加入雞蛋和香蔥,香氣四溢。🔹湯昆布湯清甜。🔹甜品仲送埋抹茶麻糬作結,煙煙韌韌!

鐵板燒晚市都係四佰幾元,用料新鮮,性價比高。

🐮美國牛板腱鐵板燒 $438/pp

一坐低先黎小食,有螢光魷魚乾和鱈魚片,配埋梅酒🍻一流!

🔹前菜

蕃茄仔沙律,沙律菜新鮮爽脆。
茶碗蒸入口滑溜,蛋味香濃。

🔹銀鱈魚

🔹廣島蠔

🔹原隻虎蝦

🔹美國牛板腱鐵板配炒雜菜

🔹炒飯

粒粒分明既炒飯,加入雞蛋和香蔥,香氣四溢。

🔹湯

昆布湯清甜。

🔹甜品

仲送埋抹茶麻糬作結,煙煙韌韌!
2023-11-30 26 浏览
嚟到觀塘商廈食鐵板燒,由於慶祝生日,職員前一日已查詢有什麼要求,並刻意安排坐吧枱對正大廚即燒即煮,叫左個鐵板燒套餐,餐單多元化有前菜,廣島蠔、虎蝦、銀鱈魚、牛肉、炒什菜…. 等等,而且份量都唔少,最後連炒飯都食唔晒,整體服務好,食物質數高,場內環境好好,值得推介!
2023-11-30
庆祝纪念
生日
2023-11-30 30 浏览
餐廳主打日本料理、鐵板燒同Omakase! 性價比好高,晚市嘅鐵板燒人均只係四百幾蚊起!好吸引!不過今晚專程嚟食廚師發辦先,有兩個set分別係$980同$1480! 🌙焰月 $980/1▪️先付柚子八爪魚、水雲漬、蟹膏豆腐八爪魚好有嚼勁,配合柚子醬味道幾特別!蟹膏豆腐軟滑,仲加入白蝦增添鮮味▪️鱈魚白子配柚子醋火炙過嘅白子增添一份香氣,食落口感軟綿綿,非常好食▪️北海道鮮帶子帶子煎得好香口,大大隻又厚肉,好有口感!底層嘅甘筍汁味道香濃,師傅話個醬汁係特製架▪️兵庫縣 虎岩蠔肉質鮮嫩,味道甘甜爽口▪️梅醬大拖羅手卷紫菜夾住兩大片拖羅,入口溶化,魚油味極香,再加上梅醬,可輕輕去除油膩感▪️太刀魚春卷好特別嘅菜式,太刀魚好厚肉又鮮味,做到外脆內軟,口感有層次▪️茶碗蒸蛋味香濃,質感嫩滑▪️壽司鹿兒島魷魚: 加入青檸汁,味道清新深海池魚: 肉質細嫩,配上烏魚子增添鹹鮮味白蝦: 口感爽脆鮮甜炙燒金目鯛: 肉質肥而鮮美,炙燒後更香口赤貝: 加入岩鹽青檸汁,更能突出鮮味油甘魚腩: 肉厚滑嫩,淡淡甘甜鯖魚: 魚肉實淨,加入即磨芝麻增添香氣炙燒銀鱈魚: 肉質柔軟滑膩,炙燒後魚油味更香松葉蟹肉蟹膏: 蟹肉份量超多,伴入蟹

🌙焰月 $980/1
▪️先付
柚子八爪魚、水雲漬、蟹膏豆腐

▪️鱈魚白子配柚子醋
火炙過嘅白子增添一份香氣,食落口感軟綿綿,非常好食

▪️北海道鮮帶子

▪️兵庫縣 虎岩蠔
肉質鮮嫩,味道甘甜爽口

▪️梅醬大拖羅手卷

▪️太刀魚春卷
好特別嘅菜式,太刀魚好厚肉又鮮味,做到外脆內軟,口感有層次

▪️茶碗蒸
蛋味香濃,質感嫩滑

▪️壽司
鹿兒島魷魚: 加入青檸汁,味道清新
深海池魚: 肉質細嫩,配上烏魚子增添鹹鮮味
白蝦: 口感爽脆鮮甜
炙燒金目鯛: 肉質肥而鮮美,炙燒後更香口
赤貝: 加入岩鹽青檸汁,更能突出鮮味
油甘魚腩: 肉厚滑嫩,淡淡甘甜
鯖魚: 魚肉實淨,加入即磨芝麻增添香氣
炙燒銀鱈魚: 肉質柔軟滑膩,炙燒後魚油味更香
松葉蟹肉蟹膏: 蟹肉份量超多,伴入蟹膏超鮮甜
海膽吞拿魚蓉手卷: 最後以手卷作結,非常足料

▪️自家製魚湯
好濃郁嘅魚湯,非常鮮味,真材實料

▪️時令果物
抹茶奶凍、玉子、香印提子
2023-11-30 23 浏览
觀塘有間鐵板燒聽聞幾抵食,今日就相約友人一齊去試吓✨鐵板晚餐 $438🥗前菜-脆口魚乾+魷生乾🐠銀鱈魚-銀鱈魚煎到金黃色 魚肉非常嫩口 魚味重 食到魚油香 魚皮經壓制煎成脆片 🦪廣島蠔-廣島蠔蠔甜味濃郁 非常Juicy 表皮微微焦脆🦐原隻虎蝦-虎蝦大大隻 蝦身煎熟呈橙黃色 再想黑胡椒及鹽巴 加上蝦本身嘅鮮甜味 相當唔錯🥩美國牛板腱-牛板腱煎到五成熟 牛肉味重有帶肉汁 咀嚼時間較耐 每一啖都會滲透出牛香🥬時令鐵板配菜-配菜有粟米芯 蓮藕片 秋葵🍙炒飯🥬炒雜菜-炒豆芽菜🥣湯-昆布鰹魚湯🍵甜品-抹茶蕨餅總括嚟講,價錢幾抵,食物質素都唔錯👍🏻
觀塘有間鐵板燒聽聞幾抵食,今日就相約友人一齊去試吓

✨鐵板晚餐 $438

🥣湯
-昆布鰹魚湯

🍵甜品
-抹茶蕨餅
總括嚟講,價錢幾抵,食物質素都唔錯👍🏻

🚩菊月町竟然有朋友一次都未試過鐵板燒‼️見係佢生日月就決定帶佢試吓依間新開嘅菊月町😎除咗鐵板燒之外,另外一邊仲有做Omakase,選擇都幾彈性㗎🧡餐廳裝修好高級,唔會感覺到迫迫夾夾~〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🌈美國牛板腱鐵板 $438✨前菜沙律菜切成細片,可以食得好靚女🤭除咗沙律之外仲有烤鱈魚同埋烤魷魚兩者都係烤至乾脆,可以配搭沙律醬食,一啲都唔苦✨銀鱈魚魚肉魚皮分開上真係好考廚師功夫銀鱈魚有獨特嘅油脂香味簡單鹽同胡椒作調味已經提到魚嘅鮮香✨廣島蠔每人有兩隻,蠔肉好飽滿做到外脆內裡一咬就爆漿巧讚‼️✨原隻虎蝦第一次食咁彈牙嘅蝦如果佢係人嘅話應該係8舊腹肌嘅猛男肉質完全係脆·彈超級瘋狂好想再encore🥹✨美國牛板腱估唔到牛板腱可以咁淋 ((以後唔講牛板腱有筋了煎至啱啱好七成熟,汁水完完全全保持係肉入面唔係食完成碟都係汁,rest得好好另外配菜都好好食,吸左好多精華😎✨炒飯炒飯粒粒分明完全唔油入面嘅煙肉更加令人炒飯增加鹹香感雖然嚟到呢度已經好飽但我都清晒!✨湯✨甜品煙煙韌韌嘅抹茶蕨餅,唔會太甜食飽飲番杯茶就畫上完美句號
🚩菊月町

〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
🌈美國牛板腱鐵板 $438
✨前菜
沙律菜切成細片,可以食得好靚女🤭

除咗沙律之外仲有烤鱈魚同埋烤魷魚
兩者都係烤至乾脆,可以配搭沙律醬食,一啲都唔苦

✨銀鱈魚
魚肉魚皮分開上真係好考廚師功夫
銀鱈魚有獨特嘅油脂香味
簡單鹽同胡椒作調味已經提到魚嘅鮮香

✨廣島蠔
每人有兩隻,蠔肉好飽滿
做到外脆內裡一咬就爆漿

肉質完全係脆·彈
超級瘋狂好想再encore🥹

✨美國牛板腱
估唔到牛板腱可以咁淋 ((以後唔講牛板腱有筋了
煎至啱啱好七成熟,汁水完完全全保持係肉入面
唔係食完成碟都係汁,rest得好好
另外配菜都好好食,吸左好多精華😎

✨炒飯
炒飯粒粒分明完全唔油
入面嘅煙肉更加令人炒飯增加鹹香感
雖然嚟到呢度已經好飽但我都清晒!

✨湯
甜品
煙煙韌韌嘅抹茶蕨餅,唔會太甜
食飽飲番杯茶就畫上完美句號
2023-11-28 30 浏览
最近同老公食鐵板餐😍揀咗一間新開業的日式料理餐廳「菊月町」。鐵板餐性價比好高,晚市都係💲438一位,就可以享有一系列的菜品,仲有師傅席前烹調體驗💯由一道精緻的前菜沙律開始,裡面有新鮮的蔬菜搭配美味的沙律醬,口感爽脆,好開胃。之後我們品嚐了銀鱈魚、廣島蠔和原隻虎蝦,這些海鮮非常新鮮,口感鮮嫩。我特別喜歡虎蝦,大大隻,師傅將虎蝦切分幾件,一口一件,啖啖肉好彈牙。主食就是美國牛板腱。牛肉經過適度的烹調,保持了肉質的嫩滑,每一口都散發出濃郁的牛肉香氣。鐵板配菜有雞髀菇、玉米筍和秋葵,蔬菜的甜味和主菜搭配得非常完美。用上煙肉炒飯作為主食,香氣四溢,米飯炒得金黃鬆散。還有一道清爽的炒芽菜,炒得剛好熟透,非常健康。還有一碗鰹魚昆布湯,鰹魚和昆布的組合帶來了鮮美的湯頭。最後有甜品抺茶茨餅作結,濃香煙韌,好滿足。.📍菊月町觀塘鴻圖道23號利登中心地下1號舖

用上煙肉炒飯作為主食,香氣四溢,米飯炒得金黃鬆散。
還有一道清爽的炒芽菜,炒得剛好熟透,非常健康。
還有一碗鰹魚昆布湯,鰹魚和昆布的組合帶來了鮮美的湯頭。
最後有甜品抺茶茨餅作結,濃香煙韌,好滿足。
📍菊月町
觀塘鴻圖道23號利登中心地下1號舖
2023-11-26 28 浏览
同男朋友拍拖日🥰去咗嘆鐵板燒,週末好多食客呢!吧枱全滿了😉今晚嗌左個$438 美國牛板腱套餐🇺🇸.前菜🥢螢光魷魚✖️銀鱈魚乾🦑魷魚整到脆卜卜,銀鱈魚點沙律醬一流🫶🏻.麻醬沙律🥗✖️茶碗蒸🥚個蛋好滑呀,加左啲好爽口嘅菇🍄.銀鱈魚🐟✖️廣島蠔🦪Wow個銀鱈魚好正,煎到好有油香,食落啖啖都好軟熟,魚皮刻意煎到乾身,脆卜卜!廣島蠔肉身好厚,配埋特製嘅煙肉炒蔥🥓,一口咁食好夾喎👍🏻.原隻虎蝦🦐好勁啊成隻蝦起晒啲肉出黎,個殼仲係好完整😂😂堅係好amazing!好爽口彈牙,唔好漏左個蝦頭啊,啲膏可以大大啖咁食🤤.美國牛板腱🇺🇸✖️炒雜菜牛肉燒到六成熟,切左粒粒都易食,配埋芽菜、粟米芯🌽、蓮藕.炒飯🍚✖️湯🥣食埋碗炒飯就飽飽啦~好多餡料係入面,幾香口😌飲埋個面豉湯就剛好~.甜品🍮有抹茶蕨餅,個味道幾夠🫶🏻.有唔同嘅drink menu,試左柚子蜜🍵同巨峰乳酸梳打🍹呢兩款都不錯啊😉
前菜🥢
螢光魷魚✖️銀鱈魚乾🦑
魷魚整到脆卜卜,銀鱈魚點沙律醬一流🫶🏻

麻醬沙律🥗✖️茶碗蒸🥚

個蛋好滑呀,加左啲好爽口嘅菇🍄

銀鱈魚🐟✖️廣島蠔🦪
廣島蠔肉身好厚,配埋特製嘅煙肉炒蔥🥓,一口咁食好夾喎👍🏻

原隻虎蝦🦐

美國牛板腱🇺🇸✖️炒雜菜
牛肉燒到六成熟,切左粒粒都易食,配埋芽菜、粟米芯🌽、蓮藕

炒飯🍚✖️湯🥣
食埋碗炒飯就飽飽啦~好多餡料係入面,幾香口😌
飲埋個面豉湯就剛好~

甜品🍮
有抹茶蕨餅,個味道幾夠🫶🏻

有唔同嘅drink menu,試左柚子蜜🍵同巨峰乳酸梳打🍹
呢兩款都不錯啊😉
👧🏻😋👅🍽✨超抵食omakase 🇯🇵 精緻 用心 新鮮-菊月町🇭🇰 觀塘鴻圖道23號利登中心地下1號舖 🇭🇰-🇯🇵 觀塘lunch hour菊月町往往都爆晒場, 而家已經冇返牛頭角, 見佢地搬左新店當然要去支持下🥰 依然提供鐵板燒同omakase, 見佢地個omakase 20品真係好抵冇理由唔叫🇯🇵 L形壽司枱我地坐側邊, 雖然唔係對到正, 但都可以睇師傅用心準備食材; 另外都有普通長枱方便多人聚會; 因為menu係比較籠統講20品既種類, 所以師傅都有定時update下我地進度, 等我地知大約仲有咩黎緊, 有心理準備得黎又有驚喜🤣-🔥 焰月 Omakase 共20品 $980/位✔️先付✔️季節刺身✔️手握壽司✔️手卷✔️吸物✔️時令果物-先付💯海葡萄好juicy柚子汁好開胃; 醋漬水雲好滑, 撈埋薑蓉食味道平衡唔會太酸; 麻醬豆腐同面頭蝦仁一樣咁滑-季節刺身✨岩手縣生蠔超肥美, 黑魚子點綴令味道同口感都更有層次✨北海道鱈魚白子灸燒咗帶微溫, 入口即化超creamy, 用鰹魚汁調味有提鮮作用✨海膽杯有松葉蟹肉做底, 上面係馬糞海膽同魚子, 三樣野夾埋一齊食係新鮮既極點✨大拖羅赤身用紫菜夾住,
👧🏻😋👅🍽✨

✔️吸物
✔️時令果物
先付

季節刺身
✨岩手縣生蠔超肥美, 黑魚子點綴令味道同口感都更有層次
✨大拖羅赤身用紫菜夾住, 連埋魚仔脆片同紫蘇葉勁豐富; 大拖羅同赤身就係將肥美同鮮甜放埋一齊, 見師傅有煙燻過刺身真係食得出!

手握壽司
💯池魚, 金目鯛, 深海池魚, 赤貝, 鯖魚, 銀鱈魚, 中拖, 鰹魚魚腩, 馬糞海膽; 食到呢度一件件咁上, 再次驚嘆呢個餐真係好抵😂
💯除左食材新鮮, 用上既調味配料比常見既重味, 例如池魚上薑末同金目鯛上柚子胡椒特別辣, 赤背既青檸汁同鯖魚既醋特別酸, 但神奇既係冇遮蓋鮮味之餘仲更突出, 可見師傅對食材運用同配搭都花左好多心思

手卷
✨拖羅蓉手卷 超 級 大 件, 薄薄壽司飯包住厚厚拖羅蓉, 啖啖新鮮口感又幼滑勁滋味

吸物
💯奶白色魚湯細細碗好暖胃, 有白芝麻好香

時令果物
✨提子個皮好似融左入提子肉咁超甜又多汁, 配上年輪蛋糕作小總結, 大滿足!

其他
💯餐前小食有個雞泡魚乾唔會太甜太重味; 中間既漬物同茶碗蒸都係簡簡單單冇咩花巧, 但都好好味, 蒸蛋勁彈滑
2023-11-22 32 浏览
💡性價比高鐵板燒觀塘一直都有好多餐廳,但鐵板燒就比較少,呢間近期新開的,就算夜晚食,人均500幾就有,非常抵食。而且餐廳食材好新鮮,質素都好高,仲不時有不同的優惠。🍽雞泡魚乾🐠估到前菜會有呢個,魚乾好香且有咬口,岩曬作為下酒菜。🍽沙律🥬沙律好豐富,有新鮮沙律菜及車厘茄等等,配上柚沙律醬,令到味道酸酸甜甜,好開胃。🍽茶碗蒸🥚 呢個蒸蛋加入左菇類,味道充滿鮮味,蛋食落亦好嫩滑。🍽銀鱈魚及廣島蠔🐟銀鱈魚的肉質鮮嫩,搭配著廣島蠔的鮮甜滋味,兩者都好夾。在鐵板上烹煮的過程中,魚肉和蠔肉都釋放出美味的香氣。🍽原隻虎蝦🦐經過鐵板上烹調而成,帶來了豐富的口感和鮮美的味道。虎蝦的肉質鮮嫩彈牙,其甜美的海鮮風味在烹煮過程中得以充分展現。而且廚師好細心已經將肉整曬出黎,方便進食。🍽美國牛板腱配炒雜菜🐂牛板鍵腱大約五成熟,岩岩好,牛味香濃,肉質柔軟,配埋芽菜,菇,秋葵等,夠曬惹味。🍽炒飯入面有煙肉,蛋一齊炒,所以好香口。🍽鰹魚昆布湯味道岩岩好,飲完夠曬暖胃。
💡性價比高鐵板燒

🍽雞泡魚乾🐠
估到前菜會有呢個,魚乾好香且有咬口,岩曬作為下酒菜。

🍽沙律🥬

🍽茶碗蒸🥚
呢個蒸蛋加入左菇類,味道充滿鮮味,蛋食落亦好嫩滑。

🍽銀鱈魚及廣島蠔🐟

🍽原隻虎蝦🦐

🍽美國牛板腱配炒雜菜🐂

🍽炒飯
入面有煙肉,蛋一齊炒,所以好香口。

🍽鰹魚昆布湯
味道岩岩好,飲完夠曬暖胃。

最近知道菊月町搬左新鋪🤩新店選址係牛頭角地鐵站附近☺️裝修走日本居酒屋風格🙌左邊係鐵板燒😊而右邊就係我地食omakase既地方🤩今晚7點幾到達已經座無虛席非常熱鬧好好氣氛🤩坐低先點返杯酒飲下先😂🍺Super HighBall威士忌🥃溝啤酒🤩酒味香濃又夾雜啤酒清爽🥰真心好正🍻✨先付✨由口感爽脆海葡萄開始🍇再到有淡淡鹹味水雲漬 🤤海膽豆腐味道濃郁🥰✨季節刺身✨🔸松葉蟹魚子伴蟹醋啫喱杯 這杯將鮮味松葉蟹🦀拆肉加入矜貴帶鹹味魚子作伴🥰蟹醋啫喱和紫蘇花增添風味及視覺上美感🥰🔸師傳鮮帶子將兩邊輕輕炙燒呈半熟狀態😍底部既甘荀牛油汁甜甜地可以夾埋脆香春卷皮食有驚喜🤩🔸户岩蠔🦪蠔身豐滿脹卜卜🤤海水味濃😊唔需要加任何醬汁都已經非常鮮甜好味🤤🔸池魚他他 池魚切粒肉質緊實而爽口且略帶油香😍簡單加入芝麻及蔥絲味道鮮甜😊🔸梅醬拖蘿 紫菜拖蘿擁有恰到好處魚油脂😍師傅特別加上自製梅醬再用增添口感脆口紫菜包住食😋拖蘿係嘴裡融化😍與梅醬極度配合🤤🔸冰糖漬三文魚咀經醃製後帶咸香爽脆🔸漬牛蒡帶有甘甜鹹香✨手握壽司✨🔸深海池魚清爽有豐厚油脂🥰烏魚籽粉令甘甜魚肉味道突出😍🔸 活赤貝入口好爽脆😍師傅掃上一層鮮甜的醬油鮮味滿分💯🔸 芝

🍺Super HighBall

🔸 活赤貝入口好爽脆😍師傅掃上一層鮮甜的醬油鮮味滿分💯
🔸 芝麻炙燒金目鯛油份飽滿😍 炙燒後帶出更強烈的香味☺️
🔸醋鯖魚當造🙌魚油豐富肉質扎實Q彈😊
🔸銀鱈魚BB肉質鮮嫩與柚子胡椒好夾🤤

🔸海膽飯先混入海膽拌勻後加上新鮮海膽🥰以淡雪鹽提升海膽本身甘甜鮮味🤩

✨手卷✨
拖蘿蓉手卷
手卷特別要求多餸少飯😂 拖羅蓉入口真係好軟滑☺️入面仲有少少醃蘿蔔😊味道好豐富🥰

✨魚湯✨
🔸熱辣辣既魚湯加入左大量魚骨熬至奶白色🤤營養豐富暖暖胃必飲🤤

甜品
抹茶奶凍 🍵茶奶味濃郁好滑溜
宮池玉子🥚蛋香味十足口感棉密
提子甜度極高好清甜🤤

• 梅醬拖蘿
  • 松葉蟹魚子伴蟹醋啫喱杯
位於觀塘的菊月町是間主打廚師發辦的日本餐廳,踏入餐廳,覺得裝修有日本風味而且很有藝術成份,又有可愛的擺設,餐廳有鐵板燒和刺身兩種選擇,因為我們喜歡吃刺身壽司,今次就選擇其「焔月」的廚師發辦$980。超級highball$98 梅酒$78超級highball原來是whisky加薑啤,特別的組合,多了層次,梅酒濃郁香甜,最特別是玫瑰花冰,好美,第一次見。吃廚師發辦的料理,由師傅選擇最時令的食材製作料理,這次的師傅外表年輕,原來經驗豐富,它做出的壽司刺身加入比較特別的創意,與別不同。 餐前先奉上送酒小食,鱈魚乾口感非常薄而香脆,配上沙律醬酸酸甜甜的把味蕾打開了。前菜三款前菜有田螺、水雲漬及松葉蟹膏配豆腐。田螺肉質鮮甜彈牙,水雲漬酸味和三文魚子的鮮香很配合,松葉蟹膏配上一點蟹肉,極為鮮香濃郁,在軟滑的豆腐中得到完美融合,一流!白子白子是日本料理中的名貴食材,現在正當造,師傅稍微火炙後令它有一點焦香味,再配以柚子醋,白子口感嫩滑,富有彈性,汁料酸甜中帶有淡淡的柚子香氣,非常美味易入口。松葉蟹肉松葉蟹配以蟹醋啫喱、黑魚子和紫蘇花,放在杯中,擺盤已經很漂亮。蟹肉鮮甜,香味濃郁,口感細膩,加上醋酸和黑
超級highball$98 梅酒$78

前菜
白子
松葉蟹肉
松葉蟹配以蟹醋啫喱、黑魚子和紫蘇花,放在杯中,擺盤已經很漂亮。蟹肉鮮甜,香味濃郁,口感細膩,加上醋酸和黑魚子的鹹香,每一口都是很高級的享受。
池魚Tartare
池魚用Tartare的方法製作,師傅以柚子醋、芝麻油、芝麻碎和一些香草調味,酸甜中帶有魚香和芝麻香草的香味,新鮮的池魚肉質結實爽口,層次豐富。
中拖羅
中拖羅肉質細膩,脂肪含量適中,加上師傅特製的梅醬,酸甜的梅醬中和了拖羅的油膩,加上脆香的紫菜包着享用,口感更加豐富。不得不提這個梅醬的味道溫和,不會太酸太淡,但又能提升魚肉的香甜!也是一個從來沒試過的吃法!
茶碗蒸
茶碗蒸是日本料理中的經典菜式,以雞蛋、高湯和菇菌等食材製成,口感滑嫩,蛋香濃郁,高湯鮮甜,非常入味。
壽司
菊月町的壽司用料新鮮,製作和配搭都特別。其中的深海池魚配烏魚子,魚肉爽脆而配上烏魚子的咸香,十分美味;金目鯛則以拖皮的形式去做,魚的微甜加上心內美蓉、醬油和芝麻,帶來清新感覺;鯖魚用料也極為新鮮,味道鮮甜,沒有一般餐廳吃到的魚腥味;梭子魚、銀鱈魚都輕炙過,令到魚脂香味更為突出,銀鱈魚再配特製日式XO芝麻醬,口感更加豐富。
北海道赤海膽先用一部分撈飯拌勻,和有海膽放在上面,再灑上淡雪鹽,可以說是海膽兩食,雙重感受它的鮮甜。
吞拿魚蔥花手卷
從師傅手中接過的吞拿魚蔥花手卷,吞拿魚腩碎中拌入蘿蔔粒粒,令它有清新口感,加上醋飯和脆的紫菜,想來多一卷。
魚湯
這個魚湯用魚頭魚骨等熬製四小時,煮到奶白色,每啖都喝到滿滿的骨膠原和魚的鮮甜味道,非常暖胃營養。
甜點
甜點是餐廳的完美收尾。菊月町的甜點包括甜蛋、金箔抹茶奶凍和香印提子。微甜的甜蛋口感濃郁綿密,抹茶奶凍香濃滑順,香印提子甜美多汁,三款甜品令人滿足。
總括而言,菊月町的「焔月」Omakase性價比高,用料新鮮,主廚精心挑選食材,並因應季節而有所調整,用的每道菜色材料都極為新鮮,今晚吃了二十多道菜式,十分豐富,是品嚐高質素日本料理的理想選擇。
2023-11-20 50 浏览
焰月套餐,這是一個絕對超值的選擇。我們被這家餐廳的性價比所吸引。這個套餐包括了先付、季節刺身手握壽司、手卷和時令果物。我們第一道上桌的是先付,這個小菜的味道出乎意料地鮮美。它的精緻和獨特的口味為整餐帶來了美好的開始。接下來是季節刺身手握壽司,新鮮的魚片蓋在飯飾上,每一口都散發出鮮甜的海洋風味。手卷也十分美味,配料的比例和口感都非常完美。最後,時令果物作為甜點,為我們的用餐劃下了完美的句號。除了食物的味道,值得一提的是菊月町使用的食材非常新鮮。魚片新鮮而彈牙,每一口都讓人驚艷。他們的刺身和壽司給人一種高品質和精心挑選的感覺。別忘了在到店當日按照餐廳的指示享受他們的優惠活動

除了食物的味道,值得一提的是菊月町使用的食材非常新鮮。魚片新鮮而彈牙,每一口都讓人驚艷。他們的刺身壽司給人一種高品質和精心挑選的感覺。

別忘了在到店當日按照餐廳的指示享受他們的優惠活動