2023-12-18 367 浏览
觀塘性價比最高嘅席前鐵板燒&omakase🌟菊月町🌟,啱啱搬咗新舖喇🎉!新舖更大更靚✨,仲設有魚缸養住鮮活海鮮🦞!週末晚市7:30左右已經坐滿,勁多捧場客🤪!🔥鐵板燒 - 美國牛板腱 $438/位🥗前菜有香脆嘅鱈魚片、枝豆、新鮮嘅沙律、同埋茶碗蒸作為warm up嘅前菜!🐟銀鱈魚魚肉煎至兩面金黃,內裡肥美又夠juicy!魚皮煎成脆片,勁香口!🦪廣島蠔以煙肉嘅肥油作調味,令廣島蠔多咗一份煙燻嘅鹹香感!配搭爆香嘅櫻花蝦同埋蔥花,真係好惹味!🦐原隻虎蝦虎蝦大大隻,蝦肉鮮甜爽口!蝦頭入面都好多肉同埋膏,大滿足!🥬時令鐵板配菜是日野菜有秋葵、蓮藕、粟米仔、同埋雞髀菇,同樣都香煎到香口惹味! 🥩美國牛板腱厚身嘅牛板腱香煎至兩邊脆身之後再切粒,入口勁多肉汁,肉味香郁!🍚炒飯以煙肉、蛋、蔥、蒜、洋蔥、紅蘿白等製作,炒至粒粒分明,師傅功架十足!🌱炒雜菜條條都咁飽滿嘅芽菜!🍲湯|甜品Last嘅清湯同埋甜品!🍶越後櫻 $188/300ml入口柔滑醇厚,尾段有少少討好嘅辛辣,同鐵板燒勁夾!
🔥鐵板燒 - 美國牛板腱 $438/位

🐟銀鱈魚
🦐原隻虎蝦
虎蝦大大隻,蝦肉鮮甜爽口!蝦頭入面都好多肉同埋膏,大滿足!
🥬時令鐵板配菜

🥩美國牛板腱

🌱炒雜菜
條條都咁飽滿嘅芽菜!

🍲湯|甜品
Last嘅清湯同埋甜品
🍶越後櫻 $188/300ml
入口柔滑醇厚,尾段有少少討好嘅辛辣,同鐵板燒勁夾!
2023-12-18 26 浏览
好耐無去食過鐵板燒,最近發現觀塘既【菊月町】有鐵板燒套餐,CP值非常高,所以今次就去試下。鐵板燒套餐可以自選4款肉類中中一款,再配8樣set好既食物。我地就選擇左美國安格斯薄燒。首先會有開胃小食,鱈魚乾同魷魚乾。之後開始上set入面既食物。前菜:沙律、茶碗蒸:沙律菜好新鮮。茶碗蒸非常熱辣、蒸蛋好細滑同好香高湯味,裏面仲有兩款菇。銀鱈魚:銀鱈魚肉質細嫩非常juicy,骨頭師傅燒既時候已經去左,所以啖啖肉。肉同皮分開燒,所以去左好多魚油,皮好脆完全無魚腥味。廣島蠔/帶子:本身餐係跟蠔但因爲我唔食,所以轉左帶子。帶子外面煎得微焦,裏面仲半生。下面仲有葱同煙肉,非常鮮甜惹味。原隻虎蝦:會分開頭同肉上,肉非常彈牙鮮甜,頭既膏都好多。時令鐵板配菜+主菜:配菜係時令既蔬菜,包括蓮藕、秋葵、玉米筍同菇,全部好鮮甜。而主菜係美國安格斯薄燒,大概5-7成熟,再包住葱同蒜,非常惹味。炒飯:都係加左蒜同葱、蛋同少少黑椒,非常惹味,飯粒粒分明。炒雜菜:好甜好新鮮既蔬菜,唔會過熟無曬口感。湯:海鮮昆布清湯,清澈但味道濃。最後仲有抹茶蕨餅,微甜、不錯

原隻虎蝦:會分開頭同肉上,肉非常彈牙鮮甜,頭既膏都好多。

炒飯:都係加左蒜同葱、蛋同少少黑椒,非常惹味,飯粒粒分明。

炒雜菜:好甜好新鮮既蔬菜,唔會過熟無曬口感。

湯:海鮮昆布清湯,清澈但味道濃。

最後仲有抹茶蕨餅,微甜、不錯
出糧食好d, 今晚同朋友嚟到觀塘E間菊月町食飯, 之前已經食過佢嘅嘅omakase, 今次就試埋佢地嘅鐵板燒! 餐廳環境幾大, 裝飾典雅, 座位寛敝, 餐廳除左有吧枱仲有普通座位, 車車就緊係揀吧枱可以欣賞師傅嘅廚藝啦! 師傅非常認真烹調, 而且非常了解食材特性, 每上一道菜都會解釋如何烹調, 令食材味道吸引, 真係令車車獲益良多呢!⭐超級HIGH BALL🍶⭐GINGER ALE HIGH BALL🥃⭐前菜沙律🥗⭐銀鱈魚乾⭐茶碗蒸⭐銀鱈魚🐟魚肉質感厚實鮮嫩, 師傅煮嘅時候相當用心, 連外皮都要調好角度咁燒, 食嘅時候都感覺到用心!⭐廣島蠔🦪原粒冰廣島生蠔燒, 可以令外皮更脆, 蠔入面鎖住更多肉汁同水份, 食落更juicy, 半生熟口感好creamy⭐原隻虎蝦🦐虎蝦肉質爽彈鮮味⭐美國牛板腱🥩燒得剛剛好, 肉質非常嫩滑, 肉味濃郁, 肉汁被完全鎖住, 一試難忘⭐時令鐵板配菜🥬⭐炒飯🍚炒飯炒得好夠餅身, 金黃色粒粒分明⭐炒雜菜日式嘅炒芽菜, 車車係極喜歡的, 因為爽脆又清甜, 令咬一下都好juiy, 就咁簡單地粉已經好好食⭐湯🥣⭐甜品

⭐超級HIGH BALL🍶

虎蝦肉質爽彈鮮味

⭐美國牛板腱🥩

⭐時令鐵板配菜🥬

⭐炒飯🍚
炒飯炒得好夠餅身, 金黃色粒粒分明

⭐炒雜菜

⭐湯🥣

甜品
2023-11-15
2023-12-16 37 浏览
最近想食下日本野,就比我發現到呢間位於觀塘既日式餐廳🤩裝修品味都好似去左日本咁,一於入去試下先😎🥗前菜🦑螢光魷魚乾和鱈魚乾乾身脆口,開胃小食🥬沙律沙律菜超新鮮🤩🥚茶碗蒸蛋味又濃又滑👏🏻正🤩🐟銀鱈魚魚皮係另外煎得好香脆,食得出師傅嘅刀工😻魚身亦外脆內軟,仲好多汁😋🦪廣島蠔外層煎香但裏面同樣鮮甜😍好似食緊新鮮生蠔咁👏🏻配搭埋煙肉、櫻花蝦、蔥好惹味👏🏻🦐原隻虎蝦好彈牙🤩而且幫你殼肉分離😳啖啖肉😉🐮時令鐵板配菜(美國安格斯薄燒)牛味好香,而且包住滿滿既蒜蓉同蔥花,食落一啲都唔會覺得油膩,仲有濃濃既牛和蒜香味🤩配菜秋葵、蓮藕、粟米芯、雞髀菇同樣咁新鮮👏🏻🍚炒飯米飯粒粒分明,配搭上煙肉、蛋、蔥花已經岩岩好😋🥬炒雜菜銀牙超多汁,又爽脆🥘湯香濃昆布湯😳🧊最後仲有粒抹茶麻糬做結尾,超滿足🥰鐵板餐 - 美國安格斯薄燒 $438/位🍹柚子蜜、荔枝乳酸梳打甜度都岩岩好,清甜呢度既性價比真係好高,而且職員都好細心,不停幫你㖭茶,食物上枱既時間亦岩岩好,係呢度食嘢會覺得係一種享受🥰

🦑螢光魷魚乾和鱈魚乾
乾身脆口,開胃小食

🥬沙律
沙律菜超新鮮🤩

🥚茶碗蒸
蛋味又濃又滑👏🏻正🤩

🐟銀鱈魚

好彈牙🤩而且幫你殼肉分離😳啖啖肉😉

🐮時令鐵板配菜(美國安格斯薄燒)

🍚炒飯
米飯粒粒分明,配搭上煙肉、蛋、蔥花已經岩岩好😋

🥬炒雜菜
銀牙超多汁,又爽脆

🥘湯
香濃昆布湯😳

🧊最後仲有粒抹茶麻糬做結尾,超滿足🥰

鐵板餐 - 美國安格斯薄燒 $438/位

🍹柚子蜜、荔枝乳酸梳打
甜度都岩岩好,清甜

2023-12-12
菊月町搬咗新鋪,而家更大更靚更舒服😌本身食物質素好,而家環境變得更好,更加要去試一試!菊月町除咗有omaksa,而家仲有鐵板燒可以食😋今次我同朋友單點,可以食到刺身,又可以食到鐵板燒😍呢度啲刺身都好新鮮,我食兩個丼飯啲魚生都係好新鮮,性價比高🔸社長丼 $338即係廚師發辦omaksa,當天我有5樣刺身鰤魚腩、左口魚、拖羅、赤貝、海膽我最鍾意就係左口魚,非常嫩滑!其他嗰啲全部都好新鮮!另外配上紫菜,紫菜好脆好易入口,夾海膽一流!🔸金銀海鮮丼 $258赤身、油甘魚、季節魚、帶子、牡丹蝦、蔥碎拖羅蓉我覺得最特別嘅係拖羅蓉上面有個鵪鶉蛋,撈埋啲拖羅蓉食好香好滑!🔸鐵板牛舌 $148個牛舌係厚切嘅,煎到岩岩好,好香脆!一啲都唔硬,非常易入口!🔸炒野菜 $88個野菜好似成座山咁,超級多!而且好好食,入邊加咗啲胡椒黑椒落去調一調味!🔸巨峰梳打 $48🔸百香果乳酸梳打 $58
菊月町搬咗新鋪,而家更大更靚更舒服😌
本身食物質素好,而家環境變得更好,更加要去試一試!

菊月町除咗有omaksa,而家仲有鐵板燒可以食😋

🔸社長丼 $338
即係廚師發辦omaksa,當天我有5樣刺身
鰤魚腩、左口魚、拖羅、赤貝、海膽
我最鍾意就係左口魚,非常嫩滑!
其他嗰啲全部都好新鮮!
另外配上紫菜,紫菜好脆好易入口,夾海膽一流!

🔸金銀海鮮丼 $258
赤身、油甘魚、季節魚、帶子、牡丹蝦、蔥碎拖羅蓉

🔸鐵板牛舌 $148
個牛舌係厚切嘅,煎到岩岩好,好香脆!
一啲都唔硬,非常易入口!

🔸炒野菜 $88
個野菜好似成座山咁,超級多!
而且好好食,入邊加咗啲胡椒黑椒落去調一調味!

🔸巨峰梳打 $48
🔸百香果乳酸梳打 $58
呢間日式餐廳供應鐵板燒、壽司刺身、omakase,平日7pm到達已經座無虛席~— 美國安格斯薄燒鐵板餐 ($438/位) — °◦.前菜.◦°估唔到呢個套餐嘅前菜有四款咁多,包括沙律、茶碗蒸、鱈魚乾、螢光魷魚乾,每份前菜份量都啱啱好,有足夠空間留肚食主菜🤤印象比較深刻係兩款魚乾,細細塊送酒一流👍🏼°◦.銀鱈魚.◦°成個菜式只以鹽、胡椒調味,卻完全突顯到魚嘅鮮味,最簡單嘅調味已經係最完美嘅配搭👍🏼魚肉外脆內嫩,每啖都感受到魚油湧出嚟😍除咗魚肉,師傅仲另外煎咗塊魚皮至乾身,脆卜卜令人想不停再食🤣°◦.廣島蠔.◦°廣島蠔肥美而且燒得剛剛好,窿邊得嚟又無overcooked,伴隨煙肉同櫻花蝦,撈埋食好惹味,簡直將味道昇華到另一個層次,味蕾大滿足😍°◦.原隻虎蝦.◦°今餐主菜中最愛🦐❤️原隻虎蝦燒好上碟,師傅亦好貼心剝咗殼同切件,完全唔使擔心整污糟隻手🥰蝦肉夠哂新鮮彈牙,就連隻蝦入面嘅蝦膏都係橙色!味覺、視覺上都感受到隻蝦有幾新鮮,色香味俱全,唔試唔得!°◦.美國安格斯薄燒.◦°牛味出又爽口,配上蒜蓉同蔥花,層次分明,但三樣嘢既味道又好夾,係食牛嘅最佳享受~時令配菜有秋葵、蓮藕、雞髀菇、粟米芯,可

— 美國安格斯薄燒鐵板餐 ($438/位) —

°◦.前菜.◦°
印象比較深刻係兩款魚乾,細細塊送酒一流👍🏼

°◦.銀鱈魚.◦°
魚肉外脆內嫩,每啖都感受到魚油湧出嚟😍

°◦.廣島蠔.◦°

°◦.原隻虎蝦.◦°
今餐主菜中最愛🦐❤️

°◦.美國安格斯薄燒.◦°
牛味出又爽口,配上蒜蓉同蔥花,層次分明,但三樣嘢既味道又好夾,係食牛嘅最佳享受~時令配菜有秋葵、蓮藕、雞髀菇、粟米芯,可以清新味蕾✨

°◦.炒飯、炒芽菜、湯.◦°
炒飯鑊氣十足,粒粒分明;昆布鰹魚湯清清地,中和返頭先咁多道濃味嘅主菜,降低油膩感先有肚食埋個甜品🤣

°◦.抹茶蕨餅.◦°
甜品係餐廳自家製蕨餅,質感軟糯,撒上抹茶粉,最經典嘅配搭!

🥃Ginger Ale Gin ($78/550ml)
> Ginger Ale+Gin
呢度嘅Ginger Ale可以揀Whiskey或Gin做wine base,兩隻base wine嘅感覺都好唔同!
Gin本身嘅感覺相對清新爽口,可以中和返ginger ale嘅甜味,飲落完全唔覺得飲緊酒,適合唔太成日飲酒嘅朋友~

🥃Ginger Ale Highball ($78/550ml)
> Ginger Ale+Whiskey
而Whiskey嘅感覺就較為醇厚,飲落whiskey味道都比較出,酒精濃度比Gin高,啱哂啲好酒精嘅朋友!

總結:食材新鮮,下次嚟試下omakase~

聖誕節,當然要提早帶媽咪出嚟食一個聖誕大餐,一個性價比極高嘅鐵板燒就啱晒佢啦👍🏻匠人料理 鐵板✨前菜前菜三小品有鱈魚乾、枝豆、螢光魷魚乾。魚乾燒得香口,薄脆,可以點上沙律醬更加和味。另外更加配上沙律同茶碗蒸,茶碗蒸滑溜溜的,蛋香味出眾,可以見到店舖嘅誠意爆棚!✨銀鱈魚嫩白嘅銀鱈魚外皮煎得金黃,肉質甜美,滲出淡淡的牛油香氣。✨廣島蠔蠔肉煎得份外美味,其肉質豐滿、鮮美,口感令人滿足 。底部襯上櫻花蝦煙肉碎,鹹鹹香香的。✨原隻虎蝦橘橙色嘅蝦殼鐵板燒得相當香口,蝦肉已分成一件件,方便進食而且食落爽口,加上少少岩鹽嘅調味足以提鮮,小編食到津津有味✨美國牛板腱食落感覺唔會油膩,牛味頗重,脂肪分布平均,肉質粉嫩,食落去都幾軟腍腍。配上時令鐵板配菜:蓮藕、秋葵、粟米芯、雞髀菇。✨時令鐵板配菜、炒飯米飯粒粒分明,煙肉炒得好香,特別叫咗廚師小飯,免得浪費。✨湯及甜品湯品鮮甜,鹹香適中,剛好用嚟暖暖胃特別舒服。最後送上兩件抹茶缺餅,解一解油膩,清清涼涼的,毫無罪惡感。

👍🏻匠人料理 鐵板

✨前菜

✨銀鱈魚
嫩白嘅銀鱈魚外皮煎得金黃,肉質甜美,滲出淡淡的牛油香氣。

✨廣島蠔

✨原隻虎蝦

✨美國牛板腱

✨時令鐵板配菜、炒飯
米飯粒粒分明,煙肉炒得好香,特別叫咗廚師小飯,免得浪費。

✨湯及甜品
2023-12-12 38 浏览
觀塘新開咗間日本餐廳,全打鐵板燒同omakase,舖頭裝修得好靚牆上掛左兩幅日本風嘅畫,舖頭門口外面仲有三隻Bearbrick做裝飾。鱈魚片脆卜卜,螢光魷魚乾脆得嚟保留咗魷魚嘅鮮味同鹹香好啱送酒。酒方面揀咗越後櫻清酒,帶有微微嘅甜味,口感順滑唔會好難入口。百香果梳打酸酸甜甜好開胃。昆布八爪魚醬油漬八爪魚爽口彈牙昆布唔會太淋啱啱好,第一次食薑蓉水雲口感好滑帶點爽口、蟹膏麻醬豆腐蟹膏唔會比麻醬蓋過豆腐好滑。岩手縣釜石產生蠔好新鮮,食落好鮮甜一啲都唔腥,三文魚籽甜甜地唔會死鹹。馬糞海膽勁好食一啲腥臭味都無,入口即融口感好creamy !再配埋松葉蟹肉、酸汁啫喱、魚子醬口感好豐富。北海道帆立貝配甘筍汁,帆立貝好厚身煎到表面金黃色食落好香口,肉質一啲都唔老,甘筍汁同帆立貝味道好夾。吞拿魚煙燻過後好香,赤身加大拖羅好肥美入口即融,再埋紫蘇葉同脆魚片味道好夾,仲食到淡淡嘅紫蘇葉味。牛蒡加芝麻好香口、冰蚌半透明好特別食落帶點脆身,再配埋酸酸甜甜嘅醬汁好開胃。茶碗蒸裏面有冬菇,蒸蛋好嫩滑唔會蒸過龍。伊佐木壽司味道鮮甜彈牙,壽司飯用咗日本產地,而白飯加咗赤醋。金目雕壽司魚肉帶點粉紅色,肉質鮮嫩鹹香。深海池

百香果梳打酸酸甜甜好開胃。

茶碗蒸裏面有冬菇,蒸蛋好嫩滑唔會蒸過龍。

金目雕壽司魚肉帶點粉紅色,肉質鮮嫩鹹香。

深海池魚壽司肉質比較結實,但又唔會好韌,咬耐咗會食到啖啖甜味。

赤貝壽司肉質好厚身,平時好驚食赤貝怕有腥味,但呢個一啲都唔腥,仲好爽口彈牙好有口感。

北海道銀雪魚壽司勁好食!用火槍燒過迫曬啲魚油出嚟,食落好香好濃郁好滿足😍。

獅魚腩壽司有豐富嘅油脂肉質鮮嫩。

赤身吞拿魚壽司肉質比拖羅結實,魚味好濃郁。

拖羅魚蓉手卷勁好食!師傅將豬皮燒過啲豬油混合埋拖羅蓉一齊,食落好香口值得一試!🤤

馬糞海膽軍艦好鮮甜,入口即融口感好creamy。

魚湯好足料帶點膠質嘅感覺,好濃郁魚味好好飲。

甜品
抹茶奶凍、香印提子、雞蛋蛋糕

2023-12-06
2023-12-12 37 浏览
喺觀塘新開咗間日式餐廳,主打鐵板燒同壽司🍣Omakase 🤏🏻見近排都冇食過鐵板燒,就同朋友揀咗鐵板燒餐ღ前菜螢光魷魚乾,鱈魚乾沙律、茶碗蒸ღ銀鱈魚師傅將魚皮煎到脆卜卜,銀鱈魚好新鮮,肉質雪白嫩滑ღ廣島蠔廣島蠔新鮮啖啖肉😍加上煙肉同櫻花蝦,層次感豐富ღ原隻虎蝦虎蝦大大隻😍口感厚實爽彈,而且蝦味濃郁,蝦膏濃郁惹味😋ღ美國牛板腱配時令配菜食落味道爽口油脂啱啱好,肉汁豐富😍有咬口,配埋粟米芯、蓮藕同菇,可中和油膩感仲有鐵板炒飯、炒芽菜同清甜嘅昆布湯最後仲有我最愛嘅抹茶麻糬,煙韌軟糯😍巨峰梳打 $48荔枝乳酸梳打 $58———大家估下呢個鐵板餐幾錢🤭$438咋!仲要係夜晚食,性價比高呀!餐廳仲會有不定期優惠,下次再嚟食過💕

見近排都冇食過鐵板燒,就同朋友揀咗鐵板燒餐

ღ前菜
螢光魷魚乾,鱈魚乾
沙律、茶碗蒸

ღ銀鱈魚
師傅將魚皮煎到脆卜卜,銀鱈魚好新鮮,肉質雪白嫩滑

ღ廣島蠔
廣島蠔新鮮啖啖肉😍
加上煙肉同櫻花蝦,層次感豐富

ღ原隻虎蝦
虎蝦大大隻😍口感厚實爽彈,而且蝦味濃郁,蝦膏濃郁惹味😋

ღ美國牛板腱配時令配菜

仲有鐵板炒飯、炒芽菜同清甜嘅昆布湯

最後仲有我最愛嘅抹茶麻糬,煙韌軟糯😍

巨峰梳打 $48
荔枝乳酸梳打 $58

———
2023-12-12 31 浏览
最近去咗觀塘食鐵板燒,套餐最平HKD 438,性價比極高,環境舒適有格調,服務都好好,下次可以試埋佢哋嘅 omakase 😆鐵板餐內容豐富前菜有鱈魚乾、魷魚乾、茶碗蒸同沙律.鐵板燒嘅菜式包括大蝦,廣島蠔同銀鱈魚大蝦肉質爽口,燒得好香,特別係蝦頭有濃郁嘅蝦膏香味😋銀鱈魚外皮香脆,肉質保持嫩滑,油脂充足.肉類揀咗牛肩胛同埋安格斯牛肉薄燒火候啱啱好,牛肩胛比較Juicy,牛肉薄燒惹味香口.最後上炒飯同麵豉湯食埋甜品超滿足🥰.📍菊月町
鐵板餐內容豐富
前菜有鱈魚乾、魷魚乾、茶碗蒸同沙律

鐵板燒嘅菜式包括大蝦,廣島蠔同銀鱈魚
大蝦肉質爽口,燒得好香,
特別係蝦頭有濃郁嘅蝦膏香味😋
銀鱈魚外皮香脆,肉質保持嫩滑,油脂充足

肉類揀咗牛肩胛同埋安格斯牛肉薄燒
火候啱啱好,牛肩胛比較Juicy,
牛肉薄燒惹味香口

最後上炒飯同麵豉湯
食埋甜品超滿足🥰

📍菊月町
同👦🏻🐖慶祝仔🫶🏻 比我揾到間好食又性價比高既鐵板燒😍🍻🍻整體環境私隱度高 餐廳氣氛好好輕鬆得黎 食物又高質🫶🏻🫶🏻非常👍🏻晚市鐵板 $438前菜🫶🏻燒鱈魚乾✐ 香脆 送酒一流茶碗蒸✐ 蛋非常滑 蛋香味濃 銀鱈魚✐個皮超脆唔駛講個肉質仲係外脆內軟 係超軟滑❗️比想像中更滑更有魚香 廚師掌控個時間非常出色廣島蠔✐ 勁有蠔味 鮮味下面仲有煙肉 蝦乾同蔥花可以配埋食 野味👍🏻鮑魚✐我地見廚師煮得幾好 額外加錢加左一隻鮑魚超彈牙 又唔會乾😋 火候掌控幾好虎蝦✐ 勁新鮮 個蝦彈牙鮮甜到🫶🏻材料好高質當中加左牛油 非常香 配蝦超出色美國牛板腱✐ 牛味香 熟度岩岩好😍🫶🏻🫶🏻時令鐵板配菜✐ 有秋葵 粟米仔 杏鮑菇 蓮藕最令我surprise竟然係粟米仔😳比平時既更甜更濃味❗️絕對高質❗️而其餘三款都係食到蔬菜香👍🏻炒飯 炒雜菜✐ 炒飯粒粒分明😋😋湯✐ 香濃昆布湯整體晚市先500幾蚊一個人🍻🍻😍😍咁高質又性價比高 超推薦👍🏻
同👦🏻🐖慶祝仔🫶🏻 比我揾到間好食又性價比高既鐵板燒😍🍻🍻

湯✐ 香濃昆布湯

整體晚市先500幾蚊一個人🍻🍻😍😍
咁高質又性價比高 超推薦👍🏻

2023-12-06
想一次過滿足吃壽司廚師發辦及吃鐵板燒的胃口😳,一次要試試在觀塘的 🇯🇵菊月町𝐂𝐡𝐮𝐭𝐬𝐮𝐤𝐢 𝐒𝐮𝐬𝐡𝐢啦(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)~餐廳已開業7年,多年來都有好多好評。環境舒適,設有壽司吧枱、鐵板燒吧枱,可以邊欣賞師傅煮料理,邊吃美食啦~☆ 爍雨•廚師發辦🍽️$𝟏𝟒𝟖𝟎/位共23品的廚師發辦,包含: 前菜、刺身、鐵板燒、季節料理、手握壽司、雲丹盛、湯 和 甜品,份量十足,大滿足😍!!!小食有鱈魚乾和螢光魷魚乾,鹹香可口。前菜有八爪魚🐙、水雲和水果蕃茄🍅,蕃茄激甜,好吃呀~刺身有深海池魚、黑魚子海膽蟹肉多士、煙燻大拖羅及赤身。當中我最愛黑魚子海膽蟹肉多士,海膽和蟹肉好鮮甜😚,大拖羅也不錯,又肥美又有蘋果木煙燻香~季節料理有燒鱈魚白子,炙燒過後,有燒香,入口即化。鐵板燒有鮑魚海苔醬及大火燒龍蝦🦞!!! 可惜當日坐得太遠,未能拍下大火的情景🥹。龍蝦彈牙又入味,好吃~手握壽司🍣有金目鯛、鯖魚、赤貝、鰤魚等等,壽司的赤醋飯酸度適中,當中以爽彈的金目鯛最合我胃口。招牌的雲丹盛同樣吸引,有海膽、三文子,色彩鮮艷,好鮮美🫶🏻。最後的甜品有蛋卷、青提及黄豆粉布丁,好滿足呀~

☆ 爍雨•廚師發辦🍽️$𝟏𝟒𝟖𝟎/位

小食有鱈魚乾和螢光魷魚乾,鹹香可口。

前菜有八爪魚🐙、水雲和水果蕃茄🍅,蕃茄激甜,好吃呀~

季節料理有燒鱈魚白子,炙燒過後,有燒香,入口即化。

最後的甜品有蛋卷、青提及黄豆粉布丁,好滿足呀~
餐廳啱啱搬咗新址重開,試過佢地既單點menu,用料都幾新鮮,另外鐵板燒套餐$438 起,而omakase $980起。✨✨爍雨 $1480 先付、季節剌身、鐵板燒季節料理、手握壽勾、雲丹盛、吸物、時令果物共23品,每道菜既賣相同味道都好掂!!🌟前菜螢光魷魚乾、鱈魚乾、枝豆.先付🌟柚子昆布漬八爪魚🐙 🌟水果蕃茄海葡萄🍇 🌟水雲調味都酸酸地,好開胃既前菜.🌟岩手縣生蠔配三文魚子生蠔有手掌咁大,生蠔海水味重 .🌟北海道鱈魚白子岩鹽炙燒,再加上檸檬皮同蔥絲,白子好creamy.🌟海膽杯海膽配上松葉蟹蟹肉同黑魚子,酸汁啫喱🌟北海道帆立貝帆立貝大粒厚肉,配上甘筍蓉更清甜🌟海膽多士香脆多士上鋪滿吞拿魚蓉、白蝦、海膽同黑魚子,海膽鮮甜,加上甜糯既吞拿魚同白蝦,口感豐富🌟煙燻拖羅卷拖羅同赤身用咗蘋果木煙燻,拖羅再火炙,用紫菜夾住鱈魚乾同紫蘇葉,口感豐富,火炙拖羅入口即化.🌟茶碗蒸.🌟南非鮑魚底下係清酒昆布海苔汁,鮑魚新鮮爽彈🌟鐵板燒龍蝦店員即場燒咗兩隻好生猛既龍蝦,仲會點火。龍蝦肉好爽,調味加埋咗蝦膏,味道香濃🌟十勝和牛壽司前既最後一道係鐵板和牛,和牛表面焦香,內裏粉嫩,肉汁滿滿手握壽司🌟平目魚 配薑蔥

✨✨爍雨 $1480
共23品,每道菜既賣相同味道都好掂!!

🌟前菜
螢光魷魚乾、鱈魚乾、枝豆
先付
🌟柚子昆布漬八爪魚🐙 🌟水果蕃茄海葡萄🍇 🌟水雲
調味都酸酸地,好開胃既前菜
🌟岩手縣生蠔配三文魚子
生蠔有手掌咁大,生蠔海水味重
🌟北海道鱈魚白子
岩鹽炙燒,再加上檸檬皮同蔥絲,白子好creamy

🌟海膽杯
海膽配上松葉蟹蟹肉同黑魚子,酸汁啫喱

🌟北海道帆立貝
帆立貝大粒厚肉,配上甘筍蓉更清甜

🌟海膽多士

🌟煙燻拖羅卷
🌟茶碗蒸
🌟南非鮑魚
底下係清酒昆布海苔汁,鮑魚新鮮爽彈

🌟鐵板燒龍蝦

🌟北海道銀鱈魚 微微火炙過 銀鱈魚油脂豐富
🌟中拖羅 色澤好靚 唔會有筋
🌟獅魚腩 油脂好豐富 火炙過有入口即化既口感

🌟雲丹盛
飯係加入即燒魚油及吞拿魚蓉拌勻,連同三文魚子同海膽食,飯粒變得黏口,海膽食落更鮮甜
吸物
🌟魚湯
🌟時令果物
晴王提子、玉子、抹茶奶凍
最後甜品亦都好有誠意,超滿足既Omakase~~大家都食到超飽
朋友係呢間餐廳嘅常客,貪佢啲食材夠新鮮同埋性價比高,講到咁好當然要試下喇😋晚市鐵板燒都係$438🤩,當中有貴價嘅食材如銀雪魚🐠、廣島蠔🦪、虎蝦🦐等,而當中仲可以揀個肉類,我哋就揀咗美國安格斯薄燒🐃🥢餐前小食鱈魚乾香脆,螢光魷魚鹹香鮮味,無論係送清酒或者啤酒都好正👍🥗前菜沙律菜新鮮,可以清一清個味蕾,準備迎接好西嘅來臨😋🥚茶碗蒸蛋香味濃而且非常滑溜,仲有兩種菇菌响裡面師傅首先放底咗片麵包响碟上,原來係用嚟索油,真係好細心😍坐吧檯真心正,見到師傅好用心咁烹調食物,感覺好自癒🥰🐠銀鱈魚手法利落將鱈魚皮與肉身分離,慢慢拉長魚皮,並將多餘嘅脂肪煎走,非常有心機,魚皮勁香脆👍,而肉身煎到外脆內軟,裏面juicy多汁,見師傅最後放上少少牛油一齊煎,所以使得魚味更香濃甘香😋🦪廣島蠔師傅煎到廣島蠔焦香有層薄脆响面,再將煎香咗嘅煙肉即席擠出甘香嘅油份並灑落蠔面,使得蠔肉更甘香鮮甜,juicy嫩滑😋;煙肉同時再撈埋炒香咗櫻花蝦及蔥花,真係齋睇都知好味,整體非常惹味👍🦐原隻虎蝦師傅先將蝦頭及蝦身解體分開,蝦肉煎得啱啱好👍,爽口彈牙,鮮甜juicy,肉身仲可以分到幾件,可想而知隻虎蝦有幾大隻🤩;蝦頭拆殼煎,使得

🥢餐前小食
鱈魚乾香脆,螢光魷魚鹹香鮮味,無論係送清酒或者啤酒都好正👍
🥗前菜
沙律菜新鮮,可以清一清個味蕾,準備迎接好西嘅來臨😋
🥚茶碗蒸
蛋香味濃而且非常滑溜,仲有兩種菇菌响裡面

師傅首先放底咗片麵包响碟上,原來係用嚟索油,真係好細心😍

坐吧檯真心正,見到師傅好用心咁烹調食物,感覺好自癒🥰

🐠銀鱈魚
銀鱈魚

廣島蠔

🦐原隻虎蝦
師傅先將蝦頭及蝦身解體分開,蝦肉煎得啱啱好👍,爽口彈牙,鮮甜juicy,肉身仲可以分到幾件,可想而知隻虎蝦有幾大隻🤩;蝦頭拆殼煎,使得蝦糕更加油香甘甜,而且裏面仲有好多肉添😚
原隻虎蝦

🐃美國安格斯薄燒
其實未開波食之前已見到師傅煎好多蒜蓉,並放响個筲箕度隔油備用,原來就係用响呢度菜,師傅再次將啲蒜蓉爆至香脆,再加上蔥花,用牛肉卷起,咬落juicy 清爽唔油膩,牛味香濃之餘口腔仲留有濃濃嘅香蒜味😋
美國安格斯薄燒

🥬時令鐵板配菜
珍珠筍爽嫩鮮甜,蓮藕爽脆甜香,杏鮑菇Q彈軟滑,秋葵脆嫩爽滑,原來蔬菜煎咗係濃甜好多😝

🍚炒飯
只係用咗煙肉、蛋及蔥花,炒出嚟嘅飯都好香,米飯粒粒分明,非常爽口👍,仲有炒銀芽做配菜,爽脆口感又juicy😋
🥣昆布湯
雖然食哂成餐鐵板燒都唔覺油膩,但係最尾有個湯濕一濕口都覺得好舒服
🧁甜品
綠茶蕨餅質地Q彈唔甜

🍺三得利黑生啤(380ml)$68
濃厚甘醇
🍺三得利生啤混合(380ml)$78
黑白啤混合真係第一次飲,原來比齋飲黑啤或白啤更有層次,醇厚,麥味香濃,細滑順喉
三得利生啤混合

食材非常新鮮,所以好簡單嘅調味就算只係用鹽及黑胡椒,都以經帶出原味道;師傅超有功架及手法利落,每個步驟都感受到師傅嘅用心及細心🥰

而其他嘅員工服務態度亦非常好,所以以呢個價錢🤑可以食到咁高質嘅鐵板燒,性價比非常高👍

銀鱈魚
廣島蠔
原隻虎蝦
美國安格斯薄燒
三得利生啤混合
Tt我間唔中都會去食omakase食過咁多間日本菜餐廳呢間都算係我數一數二覺得有驚喜👍🏻每碟擺盤都非常igable整體豐富高質食完飽到上心口呀😆-🔸爍雨廚師發辦餐($1480@位)一共有23品包括有先付、季節刺身、鐵板燒、季節料理、手握壽司、雲丹盛、吸物同時令果物當中以下幾款係我至鍾意喔!-🔸北海道蟹加入咗蟹膏同蟹籽調味入口啖啖蟹肉超鮮甜好味😋🔸拖羅吞拿魚用咗蘋果樹木即場煙燻拖羅再用紫菜夾住白飯魚同拖羅、吞拿魚咬落口感超豐富!入口魚脂香腴令人回味無窮呀❤️‍🔥🔸澳洲龍蝦鐵板燒得好香口咬落爽彈鮮甜夠晒高質👍🏻🔸十勝和牛和牛粒肉質軟嫩肉味濃郁兼有油脂香雜菜伴碟減低油膩感喔!🔸海膽多士採用咗馬糞海膽仲有吞拿魚蓉、魚籽醬等等超足料爆餡呀😍🔸手握壽司一共食咗7款🍣有深海池魚、赤貝、北海道龍利魚柳等等刺身同壽司飯嘅比例好好刺身份量多過飯喔👍🏻🔸抹茶奶凍最後一道菜集飯後甜品同水果於一身有崗山晴王提子、抹茶奶凍同江戶前蛋完美無瑕💯
Tt我間唔中都會去食omakase
食過咁多間日本菜餐廳
呢間都算係我數一數二覺得有驚喜👍🏻
每碟擺盤都非常igable
整體豐富高質
食完飽到上心口呀😆
🔸爍雨廚師發辦餐($1480@位)
一共有23品
當中以下幾款係我至鍾意喔!
🔸北海道蟹
加入咗蟹膏同蟹籽調味
入口啖啖蟹肉
超鮮甜好味😋

🔸拖羅吞拿魚
用咗蘋果樹木即場煙燻拖羅
再用紫菜夾住白飯魚同拖羅、吞拿魚
咬落口感超豐富!
入口魚脂香腴

夠晒高質👍🏻

🔸十勝和牛
和牛粒肉質軟嫩
肉味濃郁兼有油脂香
雜菜伴碟減低油膩感喔!

🔸海膽多士
採用咗馬糞海膽
仲有吞拿魚蓉、魚籽醬等等
超足料爆餡呀😍

🔸手握壽司
一共食咗7款🍣
有深海池魚、赤貝、北海道龍利魚柳等等
刺身壽司飯嘅比例好好
刺身份量多過飯喔👍🏻

🔸抹茶奶凍
最後一道菜
集飯後甜品同水果於一身
有崗山晴王提子、抹茶奶凍同江戶前蛋
完美無瑕💯