2021-09-26 39 浏览
星期日放假,行開會展,之後朋友話登龍街有間居酒屋d 野好食上到去員工好好禮貌服務好好不會令人失望的雞泡魚乾,無油膩感,配上沙律醬,令人食上癮 🙈 很邪惡火炙鰹魚沙律,食出驚喜的感覺,多層次的口感,一次過感受鮮,香,脆的味覺刺激,中意試新野的朋友仔絕對要試下鮮鮑魚一點也不un口,而且面上面聽員工講係用返鮑魚的材料造成入口即溶的左口魚壽司,脆脆的紫菜,絕配👍🏻抵食飽肚之選,舊舊壽司都令人一試難忘最後店主送上柚子味雪葩,可以當消下滯 😄😄
星期日放假,
行開會展,
之後朋友話登龍街
有間居酒屋d 野好食

上到去員工好好禮貌服務好好

入口即溶的左口魚壽司,脆脆的紫菜,絕配👍🏻

抵食飽肚之選,舊舊壽司都令人一試難忘

最後店主送上柚子味雪葩,可以當消下滯 😄😄
2021-09-05
2021-09-24 31 浏览
今日喺銅鑼灣上堂,放咗學之後同同學一齊去食餐好,見到呢間日本餐廳幾吸引,就揀咗呢度。餐廳唔算好大,不過座位寬敞舒適。火炙鰹魚沙律火炙鰹魚配上酸酸嘅汁,洋蔥同炸蒜片,仲有羅勒葉,個味道幾特別。鯛魚刺身鯛魚本身味道唔濃,配上特製柚子酸汁,令到感覺好清新。油甘魚刺身厚切肥美嘅油甘魚,魚肉鮮甜可口。火炙銀鱈魚壽司銀鱈魚好香口,魚肉鮮甜,配上松露醬令到整體更突出。火炙左口魚邊壽司火炙過嘅左口魚魚油更加豐富,好似想漏出黎咁,塊紫菜好脆身,可以中和壽司嘅魚油,不錯不錯。磯燒鮑魚鮑魚上面有鮑魚肝醬,個味道甜甜地,鮑魚彈牙,仲有燒過嘅味道。燒牛油大蜆呢個煮法真係好惹味,牛油味香濃,蜆肉又大粒又鮮甜。鵝肝多士 香脆多士配上肥美嘅鵝肝,咬入口好有油香,令人好滿足。雞軟骨 雞軟骨好有口感,帶有咸香。免治雞肉 沾上生蛋後滑身又有醬油香,啖啖肉。厚切牛舌 牛舌燒得剛剛好唔會乾身,口感爽彈。一口牛 好Juicy嘅一口牛,燒得好香。

餐廳唔算好大,不過座位寬敞舒適。

鯛魚刺身
鯛魚本身味道唔濃,配上特製柚子酸汁,令到感覺好清新。

油甘魚刺身
厚切肥美嘅油甘魚,魚肉鮮甜可口。

火炙銀鱈魚壽司
銀鱈魚好香口,魚肉鮮甜,配上松露醬令到整體更突出。

火炙左口魚邊壽司

燒牛油大蜆
呢個煮法真係好惹味,牛油味香濃,蜆肉又大粒又鮮甜。

鵝肝多士
香脆多士配上肥美嘅鵝肝,咬入口好有油香,令人好滿足。

雞軟骨
雞軟骨好有口感,帶有咸香。

免治雞肉
沾上生蛋後滑身又有醬油香,啖啖肉。

厚切牛舌
牛舌燒得剛剛好唔會乾身,口感爽彈。

一口牛
好Juicy嘅一口牛,燒得好香。
2021-09-23 26 浏览
永光中心實在太多野食,呢間我一直收藏左都無去過,今次終於有機會去試下!當日星期六我地晚上8點去到,餐廳都幾忙,仲有幾枱日本客人。花宵刺身拼盤 $338有6款刺身: 拖羅,吞拿魚,笛鯛,油甘魚,海蝦,帶子,刺身新鮮,最好味一定係拖羅,入口即溶鵝肝多士 $68鵝肝好香,唔會太油,配多士一流我地嗌左4串串燒。1. 免治雞肉棒 $38入邊加左雞軟骨,有口感2. 厚切牛舌 $58肉質幾爽,唔韌3. 一口牛 $58肉質tender,有牛香味4. 燒白膳 $58個皮燒到脆卜卜,魚肉夠嫩>>>鮑魚 $68鮑魚一分為4件,口感彈牙牛油大蜆燒 $88真係粒粒蜆都大大粒,新鮮多汁火炙左口魚邊壽司 $35我超鍾意食火炙左口魚邊,黎到一定要試下,個魚油香好正!火炙大拿魚腩壽司 $58又係另一樣我好鍾意食既壽司,就算燒左都有入口即溶既感覺最後送左甜品俾我地,煙煙韌韌😋
花宵刺身拼盤 $338

鵝肝多士 $68
鵝肝好香,唔會太油,配多士一流

我地嗌左4串串燒。

1. 免治雞肉棒 $38
入邊加左雞軟骨,有口感
2. 厚切牛舌 $58
肉質幾爽,唔韌
3. 一口牛 $58
肉質tender,有牛香味
4. 燒白膳 $58
個皮燒到脆卜卜,魚肉夠嫩
>>>
鮑魚 $68
鮑魚一分為4件,口感彈牙

牛油大蜆燒 $88
真係粒粒蜆都大大粒,新鮮多汁

火炙左口魚邊壽司 $35
我超鍾意食火炙左口魚邊,黎到一定要試下,個魚油香好正!

火炙大拿魚腩壽司 $58
又係另一樣我好鍾意食既壽司,就算燒左都有入口即溶既感覺

最後送左甜品俾我地,煙煙韌韌😋
2021-09-19 55 浏览
香港要搵啲好食嘅串燒餐廳真係唔容易,仲要係其他壽司刺身都要做得好,就真係難上加難。前日同朋友farewell,就梗係要請佢食餐好嘅。花宵刺身拼盤有五款刺身,個人覺得佢嘅赤蝦好鮮甜,亦都幾大條。佢嘅油甘魚都好厚身,食得出好新鮮,唔會有雪味。串燒大約二三十蚊一串,佢嘅一口牛同免治雞肉一定要食,免治雞肉同配埋生雞蛋醬油,食落去好有口感,有少少雞軟骨喺入面,雞蛋醬汁夾埋食好正,唔會好鹹。雞泡魚乾食落口唔會好乾身,調味調得好好,隔離有一啲沙律醬,一定要嗌黎食下!鹽燒大頭蝦大頭蝦就梗係要食佢嘅頭啦,個頭入邊勁多蝦膏,食得出好新鮮。

花宵刺身拼盤

串燒

雞泡魚乾

鹽燒大頭蝦
大頭蝦就梗係要食佢嘅頭啦,個頭入邊勁多蝦膏,食得出好新鮮。
2021-09-19 49 浏览
前日約咗個好耐冇見嘅朋友,約咗佢喺近Times Square附近嘅一間日本餐廳,餐廳有大約30個座位左右,餐廳主要都係食刺身串燒等等,咁耐冇見我哋梗係嗌啲貴啲嘅刺身拼盤啦,呢一個花宵刺身拼盤$300左右,最重要係佢有好多唔常見嘅刺身,包括左油甘魚、真羽太、拖羅等等,真羽太平時好少見到有得食,仲要佢係上面啲皮燒過嚟,所以會食到啲煙燻過嘅香味。而且佢拖羅真係好肥美,完全係入口即溶嘅口感。之後我哋仲嗌左幾款串燒,白鱔啖啖肉,就算點任何嘅醬汁,都已經好好食,個皮燒得啱啱好。牛舌都好厚身,一食落口啲油出晒嚟🤩之後我哋都嗌左左口魚邊壽司,壽司飯軟硬適中,帶啲醋味,在口語邊比較簿身。呢一到都有得嗌其他海鮮,我自己就點左一隻鮑魚,鮑魚有調味過,廚師仲好有心咁幫我切開四份,一食落口一啲都唔銀我好容易咬。

之後我哋都嗌左左口魚邊壽司壽司飯軟硬適中,帶啲醋味,在口語邊比較簿身。

2021-09-18 45 浏览
一間有心機制作又低食嘅店鋪,絕對要推薦比多d 人知~日本野有好多,一係就好貴,人均3~5千,一係就平得黎冇咩質數可言。但今次呢間真係好有驚喜,價錢唔貴但order 嘅每一款都睇得出食得出好有心機,味道同賣相都好正👍🏼刺身真係每款都好鮮甜,尤其斑魚刺身,肉質爽甜。鵝肝多士咬左一啖已經忍唔住同我朋友講:好好味食,差d 想食埋佢嗰份 哈哈😂多士同鵝肝陣香脆味道超級正!燒到埋黎嗰刻我真係一秒都唔想等,好推薦,好好味☺️呢到雞泡魚干同一般鋪頭嘅唔同,呢道燒到脆,但又keep 到脆中帶少少軟熟魚干香味,唔同出面好硬好柴,試過就明我講咩,總之就有咬口得黎又香又脆,會停不了口追住食嗰隻👍🏼鮑魚又係必食,要讚嘅位係佢哋好細心,已經每個鮑魚切好4小份,一啖一份仔,鮑魚上面有d 好似肝醬嘅汁,好爽好特別,呢個鮑魚真係掂🤩最後串燒同雞軟骨都好好食,第一次食雞皮嘅我,竟然愛上左,同我想像嘅好唔同,原來佢哋將雞皮變左薯片咁,超香脆👍🏼送酒真係一流,我都飲左幾杯仔😜最黎結尾我會比9分,呢到仲開到12點,我見有d 西裝男放工自己一個黎飲下酒食下拉面串燒 好chill好放鬆,地方坐得舒服,價錢唔貴但質數幾好嘅日本野👍🏼絕
刺身真係每款都好鮮甜,尤其斑魚刺身,肉質爽甜。
最黎結尾我會比9分,呢到仲開到12點,我見有d 西裝男放工自己一個黎飲下酒食下拉面串燒 好chill好放鬆,地方坐得舒服,價錢唔貴但質數幾好嘅日本野👍🏼絕對會繼續encore 😎

2021-09-16
  • 新鮮刺身
  • 雞泡魚干
  • 鵝肝多士
  • 燒鮑魚
2021-09-17 36 浏览
今晚和朋友吃飯慶祝生日,於是選了其喜愛的日本菜。花宵就是銅鑼灣一家新開不久的日本居酒屋,環境舒適寬落,食材新鮮而眾多,很吸引。雞泡魚乾點美味的沙律醬一起吃,雞泡魚燒得乾身而香脆,醬汁香甜而惹味,十分入味,咬下煙韌可口。原條池魚刺身薄切賣相美觀,用上原條池魚薄切刺身,魚肉晶螢剔透,彈牙爽滑,魚香味很濃郁,點上蘿蔔蓉和特製豉油一起吃,味道很鮮甜。火炙左口魚邊壽司和火炙銀鱈魚壽司香氣撲鼻,經過火炙後更能逼出魚油,左口魚肉質軟稔香甜,入口即溶,銀鱈魚魚肉較厚身,魚香味濃郁。飯粒煙韌香甜,帶有少少醋味,入口彈牙爽滑。燒龍蝦龍蝦很大隻厚肉,燒得剛好熟,鋪满芝士,香濃惹味,嫩滑而不油膩,肉質很彈牙爽口鮑魚煎得得入味,肉質嫩滑而鮮甜,帶有淡淡的海水味,醬汁惹味甜美,和鮑魚肉味道很配搭。燒白鱔,魚皮燒得很香脆,魚肉軟稔香甜,彈牙而爽脆。厚切牛舌,嫩滑多汁,牛肉味濃郁。一口牛,入口油脂香味散發,肉質軟稔鮮甜大蔥雞肉,大蔥爽脆清甜,雞肉嫩滑入味。

雞泡魚乾

原條池魚刺身薄切

火炙左口魚邊壽司和火炙銀鱈魚壽司

燒龍蝦

鮑魚

燒白鱔,魚皮燒得很香脆,魚肉軟稔香甜,彈牙而爽脆。

厚切牛舌,嫩滑多汁,牛肉味濃郁。

一口牛,入口油脂香味散發,肉質軟稔鮮甜

大蔥雞肉,大蔥爽脆清甜,雞肉嫩滑入味。
2021-09-13 38 浏览
火灸堅魚刺身,炸蒜片生洋葱再加酸汁,令堅魚帶出更多層次鮮味!又有口感!非常清新開胃。完全沒有腥既感覺!好食。銀鱈魚刺身,魚肉幾綿滑,輕輕燒過魚皮更帶出油香!幾正。帶子細緻嫩嫩!都幾厚切,口感一流又夠鮮!火灸左口魚,上枱時紫菜 keep到香脆,值得一讚!左口魚油份豐富夠哂香滑,入口溶化!雞泡魚干,香香甜甜夠鮮味,再配上沙律醬更好食!牛舌厚切,肉汁豐富夠 juicy, 牛味相當香濃,燒得好香夠細緻!燒白鱔,邊既魚皮燒到脆脆地,白鱔夠厚身肉質好滋味。燒牛油大蜆,牛油香味好突出但唔會油膩!蜆肉新鮮無沙,和牛油味好夾!幾鮮味!磯燒鮑魚,夠新鮮肉質爽又彈又帶煙un口感。幾抵食!店員感度幾好,又常為我們加茶,位置又夠方便!整體幾好既餐廳

銀鱈魚刺身,魚肉幾綿滑,輕輕燒過魚皮更帶出油香!幾正。
帶子細緻嫩嫩!都幾厚切,口感一流又夠鮮!

雞泡魚干,香香甜甜夠鮮味,再配上沙律醬更好食!
燒白鱔,邊既魚皮燒到脆脆地,白鱔夠厚身肉質好滋味。

磯燒鮑魚,夠新鮮肉質爽又彈又帶煙un口感。幾抵食!
店員感度幾好,又常為我們加茶,位置又夠方便!整體幾好既餐廳
2021-09-13 27 浏览
今晚真係居酒屋食盡所有美味海鮮銀鱈魚經過火炙之下, 佢嘅油脂大爆發, 非常的香甜, 入口軟滑, 左口魚邊壽司, 配搭紫菜, 入口即溶感覺, 滋味無窮牡丹蝦入口非常之新鮮又q彈, 再加上油甘魚, 一樣咁新鮮火炙鰹魚, 配埋脆蒜一齊食, 再加香蔥, 口感非常的特別, 香脆嘅蒜再加鰹魚嘅爽口, 多層次嘅口感, 不錯不錯豚肉露筍, 燒到豚肉非常的脆身, 佢個油脂好香, 香而不膩, 露筍非常的爽脆, 豚肉露筍雙重脆嘅感覺, 真係特別免治雞肉, 最正係個雞蛋黃, 非常香濃嘅蛋黃汁, 入口後更複雜嘅, 免治雞肉再加雞蛋黃一齊食口感味道都非常之複雜, 不錯不錯, 多層次雞泡魚乾, 呢個佐酒嘅小食, 魚乾燒得非常的脆身, 夠乾身, 加埋醬汁, 一流燒鮑魚68蚊, 咬落去非常之彈牙, 燒到啱啱好, 肉汁保持牛油燒大蜆, 蜆非常之嫩涭, 出配埋香蔥加牛油一齊煮, 非常之入味
今晚真係居酒屋食盡所有美味海鮮

牡丹蝦入口非常之新鮮又q彈, 再加上油甘魚, 一樣咁新鮮

燒鮑魚68蚊, 咬落去非常之彈牙, 燒到啱啱好, 肉汁保持

2021-09-12 28 浏览
星期日晚6點幾就食晚餐,未揀好餐廳於是走諗住去永光中心撞下(全幢都係美食😂), 最尾就挑戰以下呢間🌸.🟥前菜:鱈魚干及螢光魷魚漬🦑 🟧✨鱈魚干微暖脆口,甜甜的,係健康的小食😂.✨螢光魷魚每整條都小小的,一啖一條,一咬爆汁鮮甜,又帶少少漬物汁的鹹香.🟨刺身拼盤🟩 今次選了平時比較少食的刺身款~有吞拿魚,燒北寄貝,水八爪,油甘魚及虎蝦,全部厚切。其中燒北寄貝最為鮮甜,灸燒過後迫哂 d汁出黎😍而水八爪本身較清淡,但加了柚子碎帶出了鮮味~.✨✨!! 必食推介!! ✨✨🟦燒物:磯燒鮑魚及清酒燒蜆 🦪 🟪✨磯燒鮑魚餐廳將鮑魚膽打碎變汁,連鮑魚肉一齊燒,其實似蟹膏味,增添濃郁感☺鮑魚亦燒得剛好易嚼口😋.✨清酒燒蜆燒完仲有濃烈酒味❗記得飲埋蜆汁超鮮甜❗.🟫串燒 🍢🟫✨大葱燒雞肉非常香脆嫩口的雞肉,與大葱係絕配✨燒雞軟骨唔會過油,仲好脆口,十分惹味✨燒白鱔啖啖滑嫩魚肉仲有魚油溢出~~✨燒牛舌厚厚的牛舌十分爽口,而且牛味濃郁😍✨燒冬菇外乾但內 juicy~如果大粒 d就更滿足😆.⬛火灸壽司🍣⬜✨左口魚及銀鱈魚:2款都十分肥美,滿滿魚油香充斥著口腔,銀鱈魚更有松露調味😋.
🟥前菜:鱈魚干及螢光魷魚漬🦑 🟧
✨鱈魚干微暖脆口,甜甜的,係健康的小食😂
🟨刺身拼盤🟩
✨✨!! 必食推介!! ✨✨
🟦燒物:磯燒鮑魚及清酒燒蜆 🦪 🟪
✨磯燒鮑魚
✨清酒燒蜆
燒完仲有濃烈酒味❗記得飲埋蜆汁超鮮甜❗
🟫串燒 🍢🟫
✨大葱燒雞肉
非常香脆嫩口的雞肉,與大葱係絕配
✨燒雞軟骨
唔會過油,仲好脆口,十分惹味
✨燒白鱔
啖啖滑嫩魚肉仲有魚油溢出~~
✨燒牛舌
厚厚的牛舌十分爽口,而且牛味濃郁😍
✨燒冬菇
外乾但內 juicy~如果大粒 d就更滿足😆
⬛火灸壽司🍣⬜

2021-09-09 24 浏览
放左工就梗係去食下好西啦😂同同事去銅鑼灣呢間日本餐廳"花宵"試下餐廳空間都算大,座位幾多,當日客人都算多,好熱鬧>>>鵝肝多士 $68多士烘得幾香脆,鵝肝口感柔軟,淡淡油香唔會膩全部串燒都唔錯,幾好味,推介免治雞肉(月見)$38有啲雞嘅軟骨加喺入面,口感豐富厚切牛舌 $58 & 一口牛 $58燒得好香,肉質軟腍燒白鱔 $58呢個味道淡左少少,不過味道都可以嘅>>>>牛油大蜆 $88隻隻都好大隻多多肉😋燒鮑魚 $68鮑魚燒得啱啱好,味道適中,好鮮味,一啲都唔韌花宵刺身拼盤(5款)$338有拖羅,吞拿魚,碟鯛,油甘魚,帶子,海蝦最鍾意就係海蝦,肉質幾爽又鮮味最後揀左火灸左口魚邊壽司$35同埋火炙銀鱈魚壽司$35,魚油香出晒黎👍🏻😋最後餐廳送左個抺茶蕨餅俾我地,抺茶味好香濃,煙煙韌韌好味😋
放左工就梗係去食下好西啦😂
同同事去銅鑼灣呢間日本餐廳"花宵"試下

餐廳空間都算大,座位幾多,當日客人都算多,好熱鬧
>>>
鵝肝多士 $68
多士烘得幾香脆,鵝肝口感柔軟,淡淡油香唔會膩

全部串燒都唔錯,幾好味,推介
免治雞肉(月見)$38
有啲雞嘅軟骨加喺入面,口感豐富
厚切牛舌 $58 & 一口牛 $58
燒得好香,肉質軟腍

燒白鱔 $58
呢個味道淡左少少,不過味道都可以嘅
>>>>
牛油大蜆 $88
隻隻都好大隻多多肉😋

燒鮑魚 $68
鮑魚燒得啱啱好,味道適中,好鮮味,一啲都唔韌

花宵刺身拼盤(5款)$338
有拖羅,吞拿魚,碟鯛,油甘魚,帶子,海蝦
最鍾意就係海蝦,肉質幾爽又鮮味

最後餐廳送左個抺茶蕨餅俾我地,抺茶味好香濃,煙煙韌韌好味😋
2021-09-06 43 浏览
今日男朋友特地接我收工,問了一個識飲識食嘅朋友仔介紹了一間日本料理 🤤 我聽完後未出發已經先興奮,事關我太愛日本料理,要求都相當高。這間不但冇令我失望,亦有喜出望外既感覺。價錢算中上,最後我們結帳每人$3xx 元,但我和男友都認為這間是值得再試,亦會介紹給朋友的一間日本料理小店 😜😜我很喜歡留意店入面的裝橫,亦會欣賞餐具的小細節,店主好有心思,花的圖案是餐廳的logo 🌸先來第一碟雞泡魚乾,剛剛熱烘的魚乾,又不油膩,口感軟而又有口感。羽太刺身第一次食這種魚,但感覺好清爽鮮甜,配上特製柚子味調味料,更加覺得開胃(愈黎愈肚餓🙈🙈)驚喜之作 🎉 火炙鰹魚沙律這個我認為是最值得推介,最有驚喜,想一食再食的一道菜,裡面有一種香菜跟魚味完全配合得恰到好處,再加入香口炸過的蒜片,放入口有三種層次,我見到男友都流露出幸福的表情 🤣 串燒(白鱔/一口牛)燒鮑魚左口魚壽司抵食之選,如果怕唔夠飽嘅朋友,一定要叫壽司拼盤,入面有6款壽司(每款各一),絕對夠飽,而且每一舊都有入口即溶的感覺 😚最後店主都會問每台客人意見,很是貼心。原來因為疫情關係,店鋪都被迫多次提早關門,如果喜歡日式料理的朋友仔,都希望多多支持

雞泡魚干

驚喜之作 🎉 火炙鰹魚沙律

鱔,一口牛串燒

串燒(白鱔/一口牛)

壽司拼盤

最後店主都會問每台客人意見,很是貼心。
原來因為疫情關係,店鋪都被迫多次提早關門,
如果喜歡日式料理的朋友仔,都希望多多支持小店 👍🏻👍🏻💪🏻 亦都好多謝男友既朋友冇介紹錯 😄

2021-08-29
雞泡魚干
鱔,一口牛串燒
壽司拼盤
1K
成年幾無去過日本,好想返鄉下呀!每次返鄉下,除咗睇景點同shopping,最重要就梗係食嘢啦!雖然依家唔可以用眼睛去旅行,但我哋仲可以嚟一場味覺旅行呀!香港嘅日本餐廳選擇好多,但講到味覺旅行,就梗係要同A姐搵間質素高嘅日本餐廳,所以我哋嚟到位於銅鑼灣嘅花宵,豪嘆一次值得分享嘅日本菜!燒雞泡魚乾小食就叫咗一份雞泡魚乾,燒過後嘅雞泡魚乾帶有少少焦香,但又唔會太乾,加上廚師落咗少少調味,所以甜甜哋,好開胃。花宵特上刺身拼盤刺身拼盤嘅選材真係唔簡單,樣樣都係高質食材,今日廚師就推介咗6款刺身,款款都夠晒新鮮,分別係北海道魷魚、大拖羅、深海池魚、鯖魚、蝦、薄切同厚切原條池魚。魷魚由北海道每日運送,加上依家係魷魚嘅當造期,所以非常鮮甜,爽口彈牙;拖羅超肥美,入口嘅感覺真係不得了,魚脂感豐富,接近入口即熔;原條池魚被分為薄切同厚切,薄切夠精盈通透,魚肉鮮甜,相反厚切就充滿口感,一啲都唔腥。花宵特上壽司拼盤壽司嘅選材同樣唔簡單,樣樣都係高質食材,今日廚師就推介咗烏賊馬份海膽、拖羅、火炙左口魚裙邊、青森帆立貝、醬油漬吞拿魚同刺身級別嘅火炙銀雪魚。烏賊爽口彈牙,同面頭軟綿嘅馬份海膽形成強烈對比,口感一流;

燒雞泡魚乾

花宵特上刺身拼盤

花宵特上壽司拼盤
壽司嘅選材同樣唔簡單,樣樣都係高質食材,今日廚師就推介咗烏賊馬份海膽、拖羅、火炙左口魚裙邊、青森帆立貝、醬油漬吞拿魚同刺身級別嘅火炙銀雪魚。烏賊爽口彈牙,同面頭軟綿嘅馬份海膽形成強烈對比,口感一流;拖羅壽司同樣超肥美,魚油豐富;至於火炙左口魚邊壽司,紫菜超脆,而左口魚邊帶有焦香,又軟滑,好好味;火炙銀鱈魚壽司絕對係無得輸,魚油豐盈,口感軟滑,好想encore。

松露粒貝
好大隻嘅粒貝呀!雖然係刺身上枱,但就細心加入咗松露,令味道更鮮甜!

原條燒秋刀魚
秋刀魚係日本秋天最時令嘅海產,雖然依家未到最頂峰嘅時候,但呢條秋刀魚已經好肥美!廚師預先起咗骨,所以食嘅時候啖啖肉,肉質油潤。如果唔怕苦嘅,就連埋魚腸一齊食,因為日本人認為呢個先係秋刀魚嘅風味。

七味燒烏賊
新鮮嘅食材真係唔需要太多調味料,好似呢條原條烏賊,燒過之後,只係加上少少七味粉,就已經非常好味鮮甜,夠晒彈牙!

肝醬鮑魚
原隻嘅磯燒鮑魚夠晒大隻,廚師預先切片,食嘅時候夠晒方便!鮑魚上面特別用上鮑魚肝醬,令鮑魚味道更濃郁更原汁原味。

串燒
我哋叫咗四款串燒,分別係厚切牛舌、免治雞肉、一口牛同燒白鱔。估唔到串燒都充滿驚喜,因為時間控制得啱啱好,唔會過熟過生,特別係一口牛,一啲都唔乾唔韌,仲有勁多牛汁!至於燒白鱔嘅魚肉夠晒香,而且完全無泥味,值得一讚。

北寄貝浜燒
北寄貝先切再燒,咁食嘅時候就會夠晒方便,唔會太韌。北寄貝非常爽口鮮甜,但精華係個湯汁度,食完北寄貝就記住飲埋個湯,感受一吓何謂清甜嘅感覺!
2021-09-01
2021-09-02 58 浏览
太耐冇去日本,好掛住,今晚想自製偽日本遊一晚,所以選了花宵先品嚐高質日本菜, 諗住食完再去銅鑼灣DONKI shopping ,咁仲唔係日本遊。到餐廳,見餐牌有廚師發辦,也有每天的新鮮食材作廚師推介, 推介都好吸引。點了原條羽太 $320 (斑類)以薄切上, 中間帶點咸味的明太子及蔥花, 增添味道, 薄切口感彈牙, 沾上酸汁, 更帶出魚的鮮味。 磯燒鮑魚$68, 面層有餐廳秘製醬汁,濱燒過, 令肉質爽口彈牙。串燒叫了4款, 有最愛的燒雞翼$28, 燒至非常脆口, 白鱔$58肉質好厚身, 鱔味好出, 外皮香脆, 燒物必叫的牛舌$58, 牛味香濃, 還有一口牛, 牛肉油脂滲滿口腔, 店員服務態度都好好。

到餐廳,見餐牌有廚師發辦,
也有每天的新鮮食材作廚師推介, 推介都好吸引。
原條羽太
串燒叫了4款,
燒雞翼、白鱔
燒牛舌
燒物必叫的牛舌$58, 牛味香濃,
燒一口牛
還有一口牛, 牛肉油脂滲滿口腔,

店員服務態度都好好。
2021-08-31
原條羽太
燒雞翼、白鱔
燒牛舌
2021-09-02 29 浏览
今晚約咗朋友食好啲,去食日本菜,響銅鑼灣登龍街,裝修非常日式,見牆上有多款廚師推介,叫了原條深海池魚刺身$280,分開三部分,每片厚度均勻,廚師刀功相當厲害,蘸上薑蓉,蔥花及特製酸味味的醬汁, 味道清甜。炸物, 叫了鵝肝多士$68, 平時鵝肝通常係煎, 今次廚師用了炸既方法,抽走了油份,外皮好好脆口,海鮮叫了濱燒北寄貝$68/隻,好大隻, 肉質好厚, 好多汁,  壽司叫了火炙銀鱈魚$70/兩件, 肉質鮮甜及火炙左口魚邊$70/兩件, 味道帶點魚油味, 好香, 用了一塊紫菜夾住食,中和油脂味道。
今晚約咗朋友食好啲,去食日本菜,響銅鑼灣登龍街,
裝修非常日式,見牆上有多款廚師推介,
原條深海池魚刺身
濱燒北寄貝