2021-08-10 66 浏览
星期日晚上拍拖,銅鑼灣有好多選擇, 呢條街都係我搵食的首選,最後選擇此上樓日本菜餐廳。第一道餸係「雞泡魚乾」,口感味道同平時有啲唔同,多啲咬口同甘香,可能係唔同品種嘅魚,但幾好食。之後嚟咗個「燒大蜆」,好香牛油味,而咬口都唔會韌。跟住上咗個「刺身拼盤」,八爪魚吸盤嘅口感爽脆,但八爪魚片就比較煙韌。鰹魚刺身就配洋蔥同柚子汁。火焰壽司就有左口魚邊同銀雪魚,兩者都入口即溶。 燒物同串燒好多款式。扇貝口感難得唔韌。免治雞肉撈埋蛋黃同豉油,食法幾新穎。仲有一口牛嘅口感都幾特別,爽脆又唔韌,調味啱啱好。最後有牛脷同芝麻雞翼。

2021-07-11
2021-08-09 42 浏览
❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥好耐都冇去過日本啦,成日都好想搵一間好好食嘅日本定食!呢一間真係幾好㗎♥️♥️♥️♥️佢嘅蒸蛋係用咗高湯,比起以前食嘅蒸蛋呢一個更加香❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥自選魚生飯❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥我就揀咗三文魚子、吞拿魚茸、甜蝦❤️‍🔥♥️♥️♥️♥️♥️魚生好新鮮撈埋一齊真係好好食♥️♥️♥️♥️♥️另外朋友就叫咗一灸燒魚生角切飯❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥超香!

自選魚生飯❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥

2021-08-09 33 浏览
銅鑼灣一帶無論樓上鋪同地面都好多嘢食,特別係登龍街一帶,已經變成一條食街。今次揀咗呢間花宵食晚飯。二人刺身拼盤拼盤有銀鱈魚、牡丹蝦、墨魚、鯛魚同油甘魚。當中特別推介墨魚刺身,首先墨魚切得好薄,令到咬嘅時候唔會覺得韌,墨魚刺身上面分別有柚子皮、松露蓉同wasabi。咬落去會食到柚子香味,松露蓉同wasabi嘅味道,最後先係墨魚嘅味道。燒蜆用燒酒混合牛油調味 ,肉質好滑再加上日本蔥粒提升口感。值得推介👍🏻燒帆立貝預先將帆立貝切開兩邊,令到食嘅時候好方便。而且仲有裙邊同蟹子,睇得又食得😁燒厚切牛脷未食已經聞到牛嘅香味🤤,口水分泌立即增加,只需要用少量鹽已經吊出牛舌嘅味道。燒雞翼、免治雞肉同白鱔魚上面嘅醬汁叫月見,係用嚟點中間免治雞肉,雞蛋令到醬汁變得更黏更濃,更容易沾上去免治雞肉。左口魚壽司呢塊左口魚油脂好多,如果直接吃嘅話,成個嘴唇都係油。巧妙地利用紫菜包住,令到左口魚嘅油脂放到入口先釋放。再加上紫菜夠脆平衝到個口感,接受度立即大增。銀鱈魚壽司食之前好奇中間紅色係咩,食落去竟然食到中式嘅辣味。少量嘅辣味刺激咗口腔然後再感受燒銀鱈魚嘅味道。個感覺又幾好。總結呢個居酒屋嘅食材都唔錯,係調味方面

二人刺身拼盤

燒蜆

燒帆立貝

燒厚切牛脷

燒雞翼、免治雞肉同白鱔魚

左口魚壽司
銀鱈魚壽司

總結呢個居酒屋嘅食材都唔錯,係調味方面都肯花心思去令食材提升更高嘅層次,值得encore👍🏻
  • 燒牛脷
2021-08-08 405 浏览
閨蜜約咗去食日本嘢,出電梯便好似走在日本街頭。店內乾淨,燈光柔和,幾適合傾謁。炸雞軟骨$38金黃色外表,裡面又脆又軟,不知不覺好快食曬。花宵刺身拼盤(5款)$338刺身晶瑩剔透,好新鮮。蝦肉鮮糯帶爽深海池魚爽口有魚味。油甘魚油潤帶爽帶子鮮甜銀鱈魚經火輕炙,軟滑味美。牛油燒大蜆$88蜆肉鮮甜帶酒香火炙左口魚邊壽司$35呢個要趁紫菜仲脆即刻食,口感又脆又軟滑,好味。火炙銀鱈魚壽司$35口感油潤軟滑,上面放點松露醬別有風味。燒龍蝦$120呢個令我諗起在沖繩魚市場,海膽醬燒龍蝦嘅滋味。燒龍蝦面頭係芝士,下面真係有海膽醬,惹味又鮮味,好味。青椒仔唔辣更可消膩,冬菇香得嚟濕潤,不錯。白鱔表皮燒得脆口,肉質有彈性豚肉露荀燒得啱啱好,露荀仍然汁液豐盈。
閨蜜約咗去食日本嘢,

出電梯便好似走在日本街頭。
店內乾淨,燈光柔和,
幾適合傾謁。

炸雞軟骨$38
金黃色外表,裡面又脆又軟,
不知不覺好快食曬。

花宵刺身拼盤(5款)$338
刺身晶瑩剔透,好新鮮。

蝦肉鮮糯帶爽

深海池魚爽口有魚味。

油甘魚油潤帶爽

帶子鮮甜

銀鱈魚經火輕炙,軟滑味美。

牛油燒大蜆$88
蜆肉鮮甜帶酒香

火炙左口魚邊壽司$35
呢個要趁紫菜仲脆即刻食,
口感又脆又軟滑,好味。

火炙銀鱈魚壽司$35
口感油潤軟滑,
上面放點松露醬別有風味。

燒龍蝦$120
呢個令我諗起在沖繩魚市場,
海膽醬燒龍蝦嘅滋味。
燒龍蝦面頭係芝士,
下面真係有海膽醬,
惹味又鮮味,好味。

串燒
青椒仔唔辣更可消膩,

冬菇香得嚟濕潤,不錯。

白鱔表皮燒得脆口,
肉質有彈性

豚肉露荀燒得啱啱好,
露荀仍然汁液豐盈。

2021-07-28
2021-08-06 37 浏览
打風唔成三日雨,雖然打唔成風,但係香港今日落咗成日雨,但係都要出街食飯輕鬆吓,今晚約咗朋友食日本嘢,朋友話試過呢間幾好介紹我試吓😊銅鑼灣登龍街,都好多食肆,佢介紹得,一定有水準,我都好期待😚坐低之後,朋友發板,首先上枱嘅係北海道新鮮八爪魚🐙,賣相精緻,切成一片片薄片,上面鋪上蟹籽,最特別就係中間有幾粒八爪魚嘅吸盤,彈牙爽口,感覺好得意,整體鮮甜味美,別具特色👍🏻扇貝烤得好香,保留左本身嘅鮮味,清理得好乾淨,上面有蟹籽,我特別鍾意食群邊,好爽滑👍🏻另外叫咗幾款串燒,價錢都係二、三十元起,非常超值,火候啱啱好,師傅功力唔錯😍一口牛,肉脂平均,肉香而不膩,配上芥末,提升鮮味不少😋原條深海池魚刺身,刀工細利,部份厚切,另外薄切,入口有不同質感,配上特製醬汁,零舍不同,我十分喜歡💕磯燒鮑魚,厚切一片片,特製醬汁,一口一片,爽口彈牙鮮味兼而有之,不可不試🤤兩款壽司,左口魚邊、銀雪魚,同樣係火炙,魚邊配紫菜要盡快食,脆卜卜,又香又有過癮,另外果款已經教好哂味,高質👍🏻嗌到成枱都係,埋單人均消費大概四百幾,真係唔敢相信,服務招呼又好,唔怪之得我朋友咁推薦,果然冇介紹錯👍🏻
一口牛,肉脂平均,肉香而不膩,配上芥末,提升鮮味不少😋
2021-08-05 39 浏览
老婆久久未有去日本旅遊,於是 book了這間居酒屋思鄉,門口燈籠裝飾富有日本情調,坐位舒適,店員亦十分有禮。鱈魚干及螢光魷魚漬鱈魚干微温脆口,與沙律醬絕配,可以食不停口,而螢光魷魚不腥還十分新鮮,滋味非常刺身拼盤較少吃的刺身款式,包括吞拿魚,燒北寄貝,水八爪,油甘魚及虎蝦,每款都厚切,非常鮮味。清酒燒蜆帶有陣陣酒香,蜆肉亦十分大粒鮮甜左口魚及銀鱈魚火灸壽司:滑嫩肥美的魚肉,夾著紫菜及松露碎進食更有層次感,魚油更齒頰留香串燒 推介:大葱燒雞肉及燒牛舌雞肉外脆內嫩,鎖著肉汁,而牛舌雖厚切亦不會乾韌

鱈魚干及螢光魷魚漬
刺身拼盤

清酒燒蜆帶有陣陣酒香,蜆肉亦十分大粒鮮甜

串燒 推介:
大葱燒雞肉及燒牛舌
雞肉外脆內嫩,鎖著肉汁,而牛舌雖厚切亦不會乾韌
2021-08-05 24 浏览
今日同男朋友嚟到銅鑼灣呢一間居酒屋首先前菜就叫咗個螢光魷魚非常之新鮮一啲都唔腥之後我哋就叫咗刺身五點北海道帶子勁鮮甜 最特別嘅係有呢一個活八爪魚刺身 口感非常之特別之後我哋仲叫咗牛舌串燒同埋雞翼串燒燒得啱啱好夠晒香而且入面都有好多水份之後我哋仲叫咗少少壽司有火炙左口魚壽司同埋 火炙銀雪魚壽司咁左口魚壽司仲有個紫菜包住中和左啲油膩感之後我哋仲叫咗一啲燒海鮮我哋叫咗燒蜆同埋扇貝非常之香非常之鮮甜最後一個綠茶甜品完成呢一餐嘅晚餐
今日同男朋友嚟到銅鑼灣呢一間居酒屋

之後我哋仲叫咗一啲燒海鮮
我哋叫咗燒蜆同埋扇貝
非常之香非常之鮮甜

最後一個綠茶甜品完成呢一餐嘅晚餐
真心講大家想吃日本野不如去花宵試下日本人都去食的日本風味真系每樣野食都食職人的味道🥺👍-自家製酸蘿蔔爽脆 唔會太酸仲有一陣陣蘿蔔清甜(´ε` )♥️-雪魚乾 脆卜卜好似食緊薯片咁好岩配啤酒一齊食 v(・ε・v)-螢光魷魚漬(*゚O゚*)本身無乜興趣食因為之前食過一次系吃入口好咸 然後食落好似一pat 野咁但呢個食入口系咸香然後食完系食到魷魚的鮮甜同爽彈 煙un呵呵 我食唔落ja 如果唔系配一口熱白飯 仲正-刺身5點(*'▽'*)♪最愛厚切池魚同埋蝦蝦佢有帶子 同埋劍魚腩 同埋黑鱸魚以上都是正常新鮮刺身水平-燒帶子燒得岩岩好唔會太老d 精華系哂個底d 湯(^з^)-☆正 即燒即食-黑松露炙燒銀雪魚壽司 (≧ω≦)相比起我好愛的炙燒左口魚邊佢除左油香 仲多左一種魚肉的口感同埋魚味未去到左口魚邊個隻入口即融但夾埋d 黑松露醬 真系系您個口入面浪住d 香味-鏗魚他他好似第一次食鏗魚個汁好正就緊架啦酸酸地再加埋有d 生蒜豉油同埋炸蒜ge 脆口 同埋青蔥ge 香味(๑ ́ᄇ`๑) 好開胃 好正-牛舌必叫必叫必叫厚薄度岩岩好 又燒到外皮脆口鹽燒 夠味不會太咸入面岩岩好熟小小pink咬入口彈牙juicy(
真心講

爽脆 唔會太酸
仲有一陣陣蘿蔔清甜(´ε` )♥️
雪魚乾 脆卜卜
好似食緊薯片咁
好岩配啤酒一齊食 v(・ε・v)

螢光魷魚漬(*゚O゚*)
本身無乜興趣食
因為之前食過一次
系吃入口好咸 然後食落好似一pat 野咁
但呢個食入口系咸香
然後食完系食到魷魚的鮮甜
同爽彈 煙un
呵呵 我食唔落ja 如果唔系配一口熱白飯 仲正
刺身5點(*'▽'*)♪
最愛厚切池魚同埋蝦蝦
佢有帶子 同埋劍魚腩 同埋黑鱸魚
以上都是正常新鮮刺身水平

燒帶子
燒得岩岩好
唔會太老
d 精華系哂個底d 湯(^з^)-☆
正 即燒即食

黑松露炙燒銀雪魚壽司 (≧ω≦)
相比起我好愛的炙燒左口魚邊

鹽燒 夠味不會太咸
入面岩岩好熟小小pink
咬入口彈牙juicy
(*•̀ᴗ•́*)و ̑̑
雞翼正常操作 ~

睇下個close up 多麼的脆口(*´ω`*)
(*´╰╯`๓)♬ 講真
呢個就系保持多汁 彈牙入味ge 秘訣
呢個鮑魚 一定系今日MVP

刺身蝦頭炸到脆卜卜卜卜卜卜
一d 都唔浪費jengssss

話說池魚米好正geh (^・ェ・^)
呢度叫左成條 hahaha
又系下酒小菜
叫完條魚 仲幫我地炸埋d leftover
以為唔吃得 但佢就要你吃到盡
同埋唔好浪費
一魚兩食 hahaha (★‿★)
-炙燒左口魚邊壽司

-最後系綠茶蕨餅加紅豆蓉
兩樣野系最佳拍檔啦
綠色粉小小苦澀
加番紅豆蓉既香甜
Ojoj , perfect!
👏🏻🤓🖤
好耐無食到咁好吃的日本餐廳
好野唔可以獨食
要話比大家知 喔呵呵
希望大家都能夠吃到好西!
2021-08-03 32 浏览
愉快的一餐❤️朋友話要帶我來食好西,來到銅鑼灣有名的食街-登龍街,自從無在港島區工作後已好耐無來這條街了,非常懷念(・∀・)花宵這店不算大,因為疫情關係我們2人都可坐4人座位,好開心!!(*´∀`)日本料理當然必食刺身,我們叫了刺身拼盤,有五款刺身,有池魚、黑鱸魚、北寄貝、三文魚同一樣唔記得左名,全部好新鮮同鮮甜,尤其個池魚,佢係切細了伴上薑絲,點埋豉油同wasabi好開胃,好味道。(ˊo̶̶̷ᴗo̶̶̷`)枝豆,呢個飲酒必配,枝豆外面伴了些鹽,味道變得不單調,夠熱得黎又有豆味。(❁´ω`❁)火灸左口魚邊壽司同銀鱈魚壽司,銀鱈魚壽司相當驚喜,好滑同好香,\(^o^)/雖然火灸過仍然食到鮮味,兩隻魚都好好食,推介大家試試。壽司仲伴上自家醃製的蘿白,不會太咸,仲食到蘿白的鮮甜,正!٩(ˊᗜˋ*)و重有重點推介燒鮑魚,ლ(╹◡╹ლ)呢個係朋友話一定要食,真係好好食,鮑魚通常都比較硬,淋身的真係好難食到,佢仲要好入味,好香,呢個真係必食推介。好滿足的一餐(〜 ̄▽ ̄)〜
愉快的一餐❤️

好滿足的一餐(〜 ̄▽ ̄)〜
2021-07-28 69 浏览
今日約咗朋友落銅鑼灣食日本嘢, 呢間餐廳喺登龍街, 位置方便, 餐廳環境乾淨,坐落都好舒服。花宵刺身拼盤 五款店員好親切感介紹拼盤嘅刺身畀我哋聽,有油甘魚 池魚 八爪魚 牡丹蝦同鰹魚。 全部都好新鮮, 最特別係鰹魚刺身,因為本身醃製咗帶有柚子味嘅醬汁, 十分清甜,唔使點豉油都好夠味。燒扇貝同燒蜆呢兩款係是日推介嘅燒海鮮,食得出來貨好好,啲蜆隻隻都好大粒。火灼左口魚邊壽司呢款 火灼壽司好有驚喜,左口魚邊魚油十分充足,加上炙燒嘅香味,鹹香嘅醬汁同埋脆口嘅紫菜, 正呀火灼銀雪魚壽司呢款都好好味,但個人中意油香更豐富嘅左口魚邊多啲另外我哋都嗌咗四款串燒試試,分別係燒白鱔,燒厚切牛舌,燒一口牛 ,同埋燒雞翼, 用料唔錯全部都係水準之上 個人最鍾意燒白鱔,外邊燒得香口, 內裏有一定嘅厚度,同埋保留juicy嘅肉汁 同魚有嘅香味

花宵刺身拼盤 五款

燒扇貝同燒蜆

火灼左口魚邊壽司

火灼銀雪魚壽司
呢款都好好味,但個人中意油香更豐富嘅左口魚邊多啲

2021-07-10
2021-07-28 59 浏览
今日同老婆嚟到銅鑼灣拍拖食嘢,去食我哋最鍾意嘅日本料理。室內不算太大,一入門口就見到廚師嘅工作枱,感受到日本小店的氣氛。先來一個小食雞泡魚干,份量適中,魚干厚身,唔會燒得好乾身,加埋沙律醬最好味。燒大蜆,原來呢個唔係日日有得食,蜆肉大隻,加上蜆本身的海水鹹味,更加鮮甜多汁。刺身拼盤:八爪魚片、八爪魚吸盤、左口魚、牡丹蝦、油甘魚、鰹魚,最特別係八爪魚吸盤,夥計特別話呢個味道好爽口,食落嘅口感真係好特別。鰹魚刺身亦係有獨特嘅魚香味,淡淡然。其他刺身亦都有水準。銀雪魚壽司及左口魚壽司,兩款魚肉都係好嫩滑,我個人比較鍾意食銀鱈魚,脂肪感比較濃厚。最後食燒物,燒鱔片、免治雞肉、牛脷、一口牛,都係鱔片最吸引我,厚身肉有肉汁。

2021-07-11
2021-07-27 42 浏览
好耐冇喺銅鑼灣食日本嘢,今日同女朋友去到呢一間位於永光中心11樓嘅居酒,未入到去已經聽到餐廳入邊傳來好多熱鬧嘅聲音,證明都幾多捧場客。入邊環境寬敞、燈光鮮明、店員都幾有禮貌。刺身五點有厚切池魚、帶子、墨魚、鯛魚、油甘魚 全部刺身都好新鮮、味道鮮甜醬油漬螢光魷魚呢一碟係前菜,最鍾意就係醬油漬嘅食法,如果再配多一杯sake就好滿足了串燒雞翼、牛舌,雞肉燒完都咁嫩滑、雞皮脆卜卜,牛舌咬落多汁、彈牙有口感黑松露炙燒銀雪魚壽司、炙燒左口魚壽司我自己最鍾意就係炙燒,將魚入邊嘅油脂迫晒出嚟,一啖擺落口 好滿足嘅感覺清酒煮蜆、牛油帶子睇落去平平無奇 估唔到咁鮮甜最後甜品係抹茶蕨餅,蕨餅煙銀配埋紅豆,又幾夾 係呢餐幾好既結尾

刺身五點

醬油漬螢光魷魚

串燒

黑松露炙燒銀雪魚壽司、炙燒左口魚壽司

清酒煮蜆、牛油帶子
睇落去平平無奇 估唔到咁鮮甜

2021-07-26 47 浏览
登龍街又有新店日本嘢嚟講定價貼地Lunch 定食大部分都係 200 內Omakase 係入門價錢【特選壽司八貫】$158壽相嘅賣相唔錯係每日都會精選唔同壽司㗎大部分都已經調好味~印象深刻嘅有牡丹蝦、鮪魚、海膽同左口魚邊仲配埋烏冬好豐富右下角嘅係酸薑同柚子蘿蔔漬細微位一樣有用心 ❤️ 【六品刺身】$198六種刺身每樣有兩切夠壯觀總共有三文魚、油甘魚、劍魚腩、真鯛、牡丹蝦同帶子啲刺身有光澤好新鮮 🤩帶子尤其肥厚鮮靚!定食都有【沙律】、【茶碗蒸】同【味噌湯】真係好多嘢食 😋沙律 fresh 嘅至於蒸蛋就勁滑溜整體嚟講都好食 CP 值高
登龍街又有新店
日本嘢嚟講定價貼地
Lunch 定食大部分都係 200 內
Omakase 係入門價錢

【特選壽司八貫】$158
壽相嘅賣相唔錯
係每日都會精選唔同壽司
大部分都已經調好味~
印象深刻嘅有牡丹蝦、鮪魚、海膽同左口魚邊
仲配埋烏冬好豐富
右下角嘅係酸薑同柚子蘿蔔漬
細微位一樣有用心 ❤️

【六品刺身】$198
六種刺身每樣有兩切夠壯觀
總共有三文魚、油甘魚、劍魚腩、真鯛、牡丹蝦同帶子
刺身有光澤好新鮮 🤩
帶子尤其肥厚鮮靚!

定食都有【沙律】、【茶碗蒸】同【味噌湯】
真係好多嘢食 😋
沙律 fresh 嘅
至於蒸蛋就勁滑溜
整體嚟講都好食 CP 值高
2021-07-26 42 浏览
經常搵好嘢食嘅我經朋友推介一新開的日本料理店,刺身新鮮、燒物出色、串燒一流,當然預早訂定位,上來一試!來到當然唔少得叫番個刺身拼盤:油甘魚、銀鱈魚、牡丹蝦、八爪魚、鰹魚。油甘魚厚身肥美,口感細膩甘美。牡丹蝦肉質細滑爽脆,味道鮮甜。鰹魚以醬油漬制成,口感軟腍柔順,味道鮮甜。八爪魚煙韌爽彈,有點點軟骨,令口感更有層次,一食難忘。銀鱈魚火炙後逼出陣陣油脂,入口滿滿油香,魚味香濃。火灸銀鱈魚壽司銀鱈魚油腴細膩,油脂都滲入醋飯之中,更添層次。火灸左口魚邊壽司左口魚經火炙後逼出魚油,油脂四溢,加上脆身紫菜一同品嚐,更加美味。來到花宵居酒屋點可以不試其燒物、串燒呀!串燒火氣十足,即叫即燒,其中免治雞肉(日見)添上蛋黃醬油一起吃,當中啖啖雞軟骨在其中,令口感更有嚼勁,更顯美味。燒扇貝大大隻肥美扇貝經香燒後,味道鮮味,口感爽彈。磯燒鮑魚原隻鮑魚加上了秘制醬汁磯燒,但食落味道唔會太鹹,入口反而有一陣香味,肉質鮮嫩彈牙,濃郁鮮美。

油甘魚厚身肥美,口感細膩甘美。
牡丹蝦肉質細滑爽脆,味道鮮甜。

鰹魚以醬油漬制成,口感軟腍柔順,味道鮮甜。

八爪魚煙韌爽彈,有點點軟骨,令口感更有層次,一食難忘。

銀鱈魚火炙後逼出陣陣油脂,入口滿滿油香,魚味香濃。

火灸銀鱈魚壽司
銀鱈魚油腴細膩,油脂都滲入醋飯之中,更添層次。

火灸左口魚邊壽司

來到花宵居酒屋點可以不試其燒物、串燒呀!

燒扇貝
大大隻肥美扇貝經香燒後,味道鮮味,口感爽彈。

磯燒鮑魚
2021-07-25 116 浏览
今日約了朋友在銅鑼灣午餐,即管一試新的日式餐廳。午餐的選擇都算多,而價錢都是銅鑼灣的價位,最平$88已可以享受日式午餐。*火炙魚生飯($158)午市定食跟沙律及燉蛋;沙律汁是柚子醋,拌得很均勻;配上薯仔蛋沙律,很幼滑。燉蛋很滑溜,配上香菇和蔥粒,很香。叫set的刺身款式似乎比自選丼多;整個丼都是火炙刺身,片片都很有焦香;有焦香得來,又不會吃不到魚的鮮味。每件都燒得剛好,魚肉仍保持滑身,不會太過熟。
今日約了朋友在銅鑼灣午餐,即管一試新的日式餐廳。

*火炙魚生飯($158)
午市定食跟沙律及燉蛋;
沙律汁是柚子醋,拌得很均勻;
配上薯仔蛋沙律,很幼滑。

燉蛋很滑溜,配上香菇和蔥粒,很香。

叫set的刺身款式似乎比自選丼多;
整個丼都是火炙刺身,片片都很有焦香;
有焦香得來,又不會吃不到魚的鮮味。
每件都燒得剛好,魚肉仍保持滑身,不會太過熟。

2021-06-22