2019-12-03 36 浏览
今年入秋後第一次去咗大埔行山,行完想搵返啲好嘢食補充體力,見到呢間酒吧除咗酒之外仲有串燒食就去試試。一嚟先嗌杯黑啤飲,夠凍飲落清涼好爽!鹽燒牛舌心 - 塊塊都好厚身,咬落韌韌地好有嚼勁。一口和牛串 - 一串有四粒,肉質嫩滑好juicy。風味燒雞腎串 - 咬落唔韌仲好爽口。香蔥燒半殼扇貝 - 啖啖肉,味道好鮮甜。招牌茄子燒 - 火候燒得唔會太過乾身,加咗大量蔥花,食落味道更香。燒牛油帆立貝 - 牛油味好濃好入味。蘆筍燒 - 細細條易入口,清新爽脆。碳燒牛扒 - 燒到約五成熟中間仲係粉紅色,肉質嫩滑有牛味。鹽燒雞翼 - 外皮香脆,味道咸咸地唔錯。鹽燒鮮白鱔串 - 魚肉爽口彈牙,但有點多骨。

一嚟先嗌杯黑啤飲,夠凍飲落清涼好爽!

鹽燒牛舌心 - 塊塊都好厚身,咬落韌韌地好有嚼勁。
一口和牛串 - 一串有四粒,肉質嫩滑好juicy。
風味燒雞腎串 - 咬落唔韌仲好爽口。

香蔥燒半殼扇貝 - 啖啖肉,味道好鮮甜。

燒牛油帆立貝 - 牛油味好濃好入味。

蘆筍燒 - 細細條易入口,清新爽脆。

碳燒牛扒 - 燒到約五成熟中間仲係粉紅色,肉質嫩滑有牛味。

鹽燒雞翼 - 外皮香脆,味道咸咸地唔錯。
鹽燒鮮白鱔串 - 魚肉爽口彈牙,但有點多骨。
2019-12-02 14 浏览
住大埔朋友帶我食好西,呢間串燒店真係幾正,酒吧feel但係好岩一家大細去食~環境係比較暗嘅,但係令人幾放鬆,外面有戶外座位郁幾好feel。食物方面,我哋叫左都幾多種類,特別推介燒宮崎去骨雞腿,燒得好香脆,重點無骨唔洗煩,啱曬懶人哈哈。我哋總共叫左兩份,就知真係鍾意食啦~黑松露燒蝦都好正,黑松露醬好香,蝦都幾新鮮,值得一試。飯包雞翼之前成日係內地見到,估唔到香港都食到,味道幾特別,雞肉加埋飯既軟糯,推介。必點嘅仲有每次嚟串燒店必點嘅一口蕃薯仔,好甜有啲脆~酒方面,有女仔岩似既日本水果酒,其實酒精得3%,平時唔飲都可以試下,同果汁差唔多,當然啤酒都有得揀啦!

黑松露燒蝦都好正,黑松露醬好香,蝦都幾新鮮,值得一試。

必點嘅仲有每次嚟串燒店必點嘅一口蕃薯仔,好甜有啲脆~

2019-12-02 18 浏览
大埔區既朋友仔如果想飲下酒🍻🍢又可以食下串燒睇下波!🍢🍷芝加哥串燒酒場真係一個唔錯既選擇!👍🏼😃眼望落去感覺係清吧為主!🍹🍺仲有出面企位揀!🥃不過就選擇左坐入邊!🥂一人一杯酒慢慢談天說地!🍻酒方面叫左杯香梨蜜糖既手工啤!🍐🍯🍺感覺唔太似飲啤酒!👍🏼🍺但又可以有酒意!😃又唔使局限住一定要叫雞尾酒!🍹啱晒我地女士們!💕飲多兩杯見肚餓仲可以叫埋串燒!🍢串燒方面亦都做得好好!👍🏼叫左好多燒海鮮食!🐟🦐🦀成盤拎出黎感覺好滿足!😋🥰燒甲羅燒!🦀係呢度竟然有真係好驚喜!🦀😍👍🏼鹽燒/燒汁銀鱈魚!🐟好怕腥既我開頭有點抗拒!🤨但食落去好好食!🐟👍🏼一d都唔腥!我竟然冇點燒汁都食到!🐟👍🏼😋燒鵝肝!雖然賣相一般!😌但食落也不錯!😚自家製和牛棒!🐂撈鵪鶉蛋汁食都幾特別!👍🏼但食落像漢堡扒多過和牛!🙊不過這個漢堡扒也好吃的!👍🏼😋🐂唯一美中不足是,製作食物時間較為長了一點!⏰大概可能是香港人比較心急!😆又或者可能我太肚餓吧!😆

燒甲羅燒!🦀係呢度竟然有真係好驚喜!🦀😍👍🏼

燒鵝肝!雖然賣相一般!😌但食落也不錯!😚

• 甲羅燒
  • 燒鵝肝
  • 鹽燒汁燒銀雪魚
2019-11-26 122 浏览
晚上9:00,心血來潮,就相約住在附近的朋友一起落街相聚,飲吓嘢,傾吓計。我們就去到芝加哥串燒酒場,飲嘢,食串燒,當作宵夜。之前它開在橫街,現在正進行裝修,所以搬到去另一條街。搬舖後這裏更新,更大,更舒適。餐廳已佈置了萬聖節的裝飾,好有氣氛。朋友有點了一杯Samuel Adams . 我就點了岩鹽柚子樂,想不到可樂加了些少岩鹽,味道也不錯。這裏的串燒選擇很多,性價比高, 不算貴,可以瘋狂點。更可以為串燒揀選辣度,我們今次點了小辣。飲酒又點少得雞泡魚干沾上惹味的沙律醬,再配上滋味辣粉,加上啤酒一流。蒲燒鰻魚這個蒲魚很有驚喜,其實鰻魚好難不好吃,因為加上濃郁的鰻魚醬汁已經好好食。這裡出色的原因是鰻魚肉質嫩滑,而且帶有爽脆口感,不會只是腍身,處理得很好。燒宮崎去骨雞腿整塊的雞髀肉,吃得過癮,加上雞皮烤得焦香,外脆內軟。香草芝士焗雜菌這個份量很足,而且香草味道香濃。芝士好full,每一條雜菌都沾到芝香。燒原條茄子這個望上去感覺乾身,但裏面水份十足。不像其他餐廳會把茄子燒得水汪汪的。這個味道很足夠,有香濃的蒜香味,加上新鮮蔥粒,很不錯。燒雞翅包飯大力推薦這個燒雞翅包飯,雞翼帶有蜜糖香,裏面的飯粒

我們就去到芝加哥串燒酒場,飲嘢,食串燒,當作宵夜。

飲酒又點少得雞泡魚干
沾上惹味的沙律醬,再配上滋味辣粉,加上啤酒一流。

蒲燒鰻魚

燒宮崎去骨雞腿

整塊的雞髀肉,吃得過癮,加上雞皮烤得焦香,外脆內軟。

香草芝士焗雜菌

燒原條茄子

燒雞翅包飯

大力推薦這個燒雞翅包飯,雞翼帶有蜜糖香,裏面的飯粒粒分明,沾滿了雞油,非常好吃。
另外還有燒雞翅包肉,兩個比較,包飯比較出色。

我們還點了烤香腸,燒雞翼,金菇肥牛等等,樣樣都做得不錯!

係大埔確是難得有間食物和環境都不錯的酒吧餐廳,日後宵夜又多了一個選擇。

2019-11-18 90 浏览
依度燒既嘢食好香孜然粉味特別係燒蔬菜類就更食得出孜然既香味 鹽燒牛舌心好食 加啲檸檬汁好好味好香蔥燒扇貝有啲紫菜味 好香口但帶啲辣味 鹹檸七佢哋用既係金屬飲管👏🏻👏🏻另外叫咗杯Little creatures pale ale 飲落都有微微果香燒喜之次一夜干今次揀咗喜之次同鯖魚兩款魚 我就極度推薦喜之次一夜干 一夜乾既整法令啲魚味更濃烈 就咁落鹽風乾之後燒已經好出色 完全唔駛再加醬汁醃料 咁既食法真係冇得頂👍🏻👍🏻🥳而魚鰓個啲硬骨骨既位都燒得好香脆 可以照食埋而鯖魚都好抵食 30幾蚊就食到
依度燒既嘢食好香孜然粉味

飲落都有微微果香

燒喜之次一夜干

而鯖魚都好抵食 30幾蚊就食到
2019-10-16 135 浏览
這裡的環境十分有氣氛,坐下來很舒服,加上燈光令食物看上去更美味了!菜單得貼心,附有食物圖片,即使第一次來亦很容易點餐。點了一個推介的串燒,牛舌心串燒,味道令我驚喜,是會一試愛上的味道,肉汁能鎖進牛舌心入面,每一口都令人回味。.再點了蒜香廣島蠔,有點少辣,配搭蒜蓉和蔥花,互相令味道更入味,鮮味十足。.值得一提原條茄子燒,份量足夠二人食,配料豐富,令口感層次更滿足,茄子既肉絲條條分明,令人留下深刻印象的味道。吃過幾道串燒後,感到口渴點了一杯蘋果味的酒和柑桔味的酒,容易入口,既使我平日不喝酒亦喜愛,酒的味道很有鮮味甜,令人陶醉。.再配上令我十分欣賞的去骨雞俾肉,它的醬汁簡直是無限可擊,每一啖都是新鮮的口感,再加上雞俾肉很嫩滑,肉汁鎖緊在其中,而雞髀皮亦很鬆脆,燒得剛剛好,是我最喜歡的一道菜!.吃過多道菜後,我們點了一些蔬菜,就是他們店推介的芝士焗野菌,他的蔬菜每一啖都很新鮮,芝士溶得剛剛好,配合埋美酒簡直是享受,和朋友一邊喝酒,一邊談天,吃幾道串燒,很寫意。

鎖進牛舌心入面,每一口都令人回味。

• 香蒜蔥花廣島蠔
2019-10-09 131 浏览
今日同太太去左芝加哥串燒酒場 Dragon BBQ Bar(太和中心),試食左幾樣串燒食物。首先一行入餐廳,燈光比較暗,播放住流行曲,感覺都幾舒服同放鬆。咁我們一坐低,我就叫左 beer 嘆下!跟住我們就叫左幾樣串燒,分別係牛扒、 黑松露 新鮮燒帶子、燒茄子、燒生蠔、金菇肥牛卷、燒雞皮、燒雞腎同燒 菠蘿。首先牛扒燒得唔錯,7-8成熟岩岩好,食洛去又唔會太熟,好好味;燒帶子好新鮮加上黑松露十分夾;跟住等左一陣後,其餘串燒都黎到,好明顯呢d串燒都係新鮮燒的,因為都要等一陣,所以一定唔係燒定放係到的;我同太太最鍾意係燒蠔同茄子,超好食;燒雞腎燒得剛剛好,好爽,燒雞皮好脆好香;燒金菇肥牛卷大至同其他店舖都一樣,最後仲有個燒菠蘿好香好甜,幾好食。另外仲有好多款串燒都未叫過,所以下次可以再黎!

2019-10-07 104 浏览
呢間芝加哥未搬之前食過一次, 感覺幾好。搬左之後再近左我屋企, 又大左舒服左, 咁梗係要再黎啦。去親串燒店, 燒茄子係我必叫既! 本身平平無奇既茄子, 加左大量調味之後即係變左人間美食呀! 燒得好夠腍, 一絲絲咁食堅係正!另外想大讚既係燒去骨雞腿同埋玉子燒! 就咁睇呢兩樣野好普通, 但佢燒得好惹味! 去骨雞腿一黎啖啖肉啦, 再加埋佢地特製醬汁, 好夾! 而個玉子燒, 燒到有D焦香, 唔駛太多調味就已經食到我地一舊接一舊, 雖然得兩個人,我地仲encore左呢個tim!而呢個味噌甲羅燒又係岩哂我呢d重口味人士, 我同朋友仔一日嗒左一個好滿足!黎我食串燒又點可以無啤酒呀, 叫左個frozen beer! 上面係沙冰, 下面係啤酒, 食完串燒解膩一流呀!

2019-09-24
2019-10-07 92 浏览
放假去一去大埔,大埔唔止多燒烤場,仲有一間高質串燒啤酒店。座位寬敞,坐底慢慢傾計也不會有壓力!先來桃汁酒及日本清酒,桃汁酒只有3%酒精,超易入口又帶甜,輕鬆飲光光。而清酒70%酒精,串燒配清酒是最佳拍檔🍶串燒部分開始!先來3隻鮑魚及2隻廣島蠔,海鮮部分的確很新鮮,鮑魚燒後也不會變韌,完全不難咬。然後肉類串燒們,完全是大滿足。鹽味雞翼也不會過咸,味道剛剛好。雞皮燒得脆卜卜的。芝士雞串一定要襯熱食!孜然粉豬肉串滿佈孜然粉,帶濃濃的孜然味。腸沒有什麼特別。煙肉蘆筍很夾,蘆筍很香口。燒菠蘿得甜甜的,必叫!免治雞肉棒配上雞蛋實在太滿足了!食串燒點可以無左燒茄子!調味料剛剛好,可以連皮吃!燒雜菇,也不錯👍🏻燒韮菜也是推薦之選!鹿兒島和牛5成熟,燒得剛剛好。繼續海鮮部分,這裡的海鮮真係很新鮮很優秀,新鮮推介貴紀蚌$78;蒜蓉燒聖子王$98,超喜歡蒜蓉燒!絕不怕口臭! 新鮮海鮮真的會帶陣陣鮮味及嫩滑!甲羅燒,坊間很多甲羅燒也會偏咸,但這個甲羅燒不配飯吃也不會覺得咸及口乾!最後,來多轉熱情果麒麟果沙冰frozen beer,有沙冰在面的確加強口感,又不會太過於冰狀!整體而言,去開大埔我一定會再去,因為實
放假去一去大埔,大埔唔止多燒烤場,仲有一間高質串燒啤酒店。

座位寬敞,坐底慢慢傾計也不會有壓力!

食串燒點可以無左燒茄子!調味料剛剛好,可以連皮吃!

燒雜菇,也不錯👍🏻

燒韮菜也是推薦之選!

鹿兒島和牛5成熟,燒得剛剛好。

整體而言,去開大埔我一定會再去,因為實在太出色,屯門很缺這種高質串燒啤酒店,大埔人真的很幸福! 重點,店員服務很親切! 不過男朋友需要渣車,酒精部分交給我吧哈哈

2019-10-06 57 浏览
很久不見的朋友約了出來吃飯,我們今天來了太和,因為以前就是在太和和他認識,成日都會見面,一起飲酒聊天今次故意再來喝酒,順便吃串燒 這家芝加哥位於一小巷內,是一家很有氣氛的串燒酒場呀,還有足球賽事觀看!食物選擇種類繁多,選擇困難的我們花了點時間選擇呢!經常喝啤酒,但芒果味的沙冰啤酒則是第一次試到的, 酒味濃郁,入口順滑,小量芒果味更易入口!串燒拼盤十分吸引,選擇也是非常豐富煙肉蕃茄串燒味道香濃,肉質仍保持juicy ! 鮑魚和燒蠔是我最愛的串燒之一! 鮑魚充滿鮮味,簡單的調味已經足夠!外職燒得香口,肉質很嫩!燒蠔滿有鮮味,同樣燒得火喉剛好!燒蕃薯外層燒得微焦!咬下去充滿鮮味,沒有半點渣!十分高質串燒種類十分多,啤酒好喝,很適合和朋友談心的好地方!

今次故意再來喝酒,順便吃串燒

食物選擇種類繁多,選擇困難的我們花了點時間選擇呢!

串燒拼盤十分吸引,選擇也是非常豐富

煙肉蕃茄串燒味道香濃,肉質仍保持juicy !

燒蠔滿有鮮味,同樣燒得火喉剛好!

燒蕃薯外層燒得微焦!咬下去充滿鮮味,沒有半點渣!十分高質

串燒種類十分多,啤酒好喝,很適合和朋友談心的好地方!
2019-10-06 35 浏览
終於抽到時間可以放低對仔女同好朋友👭出街食飯我哋喺太和搵咗間可以飲酒食串燒嘅餐廳可以傾吓心事講下近況呢間餐廳主要食串燒 同埋飲啤酒每人嗌左杯啤酒~~一齊啤啤距🙈我叫咗杯蘋果酒 甜甜地幾易入口總括嚟講所有嘢食都不錯中等價錢 環境舒適 真係幾適合chill chat 同埋太和站行過去只需要5分鐘地理位置不錯個人推介煙肉年糕好好食我哋encore左一次年糕好QQ 同煙肉match得好好雞扒好嫩滑 外脆內軟其實餐牌除咗肉仲有好多海鮮只不過朋友不太喜好所以就只點了芝士元貝同甲羅燒兩個都不錯
終於抽到時間可以放低對仔女

只不過朋友不太喜好
所以就只點了芝士元貝同甲羅燒
兩個都不錯

2019-10-05 33 浏览
放左工悶悶地唔想返屋企住,約朋水吹水,我早到左喺太和,週圍搵吓有咩好地方飲野食吓野,經過見到呢間 "芝加哥串燒酒場",門口望入去睇落環境氣氛唔錯又有波睇,就入去試吓,我同老友一坐低就飲杯啤酒同 "Cider" 先,好夠凍,悶氣全消!享受!杯啤酒話咁快就飲晒,即刻黎多兩杯 "啤酒沙冰" (揀左熱情果同芒果味)好正我地好快手點左鍾意食的 "串燒有韮菜燒、鹽燒多春魚、鳳梨燒、滋味臘腸串、健力士黑啤豬肉腸、汁燒京蔥串、一口和牛串、鹽燒雞皮",食住送酒超仲有特別值得一讚既幾種很好味既 "烤黑松露蝦串"、"香蒜蔥花廣島蠔(1個揀左芝士燒)" 味道很夾很可口、"招牌茄子燒" 保持到茄子本身水份及皮唔燶唔乾又夠大份,可整個連皮吃下、"自家製和牛棒" 好香牛肉味,軟身肉汁多,食得出有用心製作整體食後感想很不錯,仲有其他想試,不過今次已經食飽 lu,下次我會再黎食過

2019-10-03
2019-10-04 24 浏览
放工約埋幾個同事一齊去食宵夜諗住可以食下串燒飲下啤酒傾下偈咁環境唔錯仲幾乾淨仲有個大電視睇波好正坐低大家都叫左啤酒先我哋叫咗好多串燒招牌燒茄子大大份,仲有好多蔥食落好惹味,好味到叫多一碟燒牛舌燒得啱啱好,咬落去有口感燒韭菜燒得韭菜好入味, 調味得好好燒煙肉車厘茄我最鐘意食番茄好新鮮配煙肉好match燒羊架 燒都幾juicy但係比較大份啲就好啦 總括嚟講都算係一間高質串燒酒吧而且價錢都親民所以下次都再試其他野
放工約埋幾個同事一齊去食宵夜
諗住可以食下串燒飲下啤酒傾下偈咁
環境唔錯仲幾乾淨
仲有個大電視睇波好正
坐低大家都叫左啤酒先
我哋叫咗好多串燒
招牌燒茄子
大大份,仲有好多蔥
食落好惹味,好味到叫多一碟
燒牛舌
燒得啱啱好,咬落去有口感
燒韭菜
燒得韭菜好入味, 調味得好好
燒煙肉車厘茄
而且價錢都親民
所以下次都再試其他野
  • 燒茄子
2019-10-03 29 浏览
想同朋友傾下計,飲下啤酒,仲要有好嘢食,呢間‘串燒酒場’係唔錯嘅選擇。 一坐低,先嚟啤一啤,佢有好多唔同嘅選擇,第一輪分別叫咗 Little Creatures Pale Ale 同 Spitfire 。串燒及燒物呢,又先嚟第一輪:🙂香蔥燒半殻扇貝好香,唔會燒到過熟😍鹽燒牛舌心一啲都唔韌,又唔‘鞋’口,唔會有‘蘇’味🙂健力士黑啤豬肉腸不過不失,但食唔出黑啤味😍燒雞翼包飯呢個好正呀!先係雞翼已經燒到好香,食落係有蜜糖味,再嚟中間夾住少少飯。少少夠,唔係食飯為主,份量啱啱好😍雞肉軟骨棒啖啖肉,入面有啲軟骨好爽口,口感一流🙂鳳梨燒唔錯,好多汁🙂茄子燒咪講笑,成條上,加埋蔥粒喺面,趁熱食🙄半隻芝士龍蝦芝士味唔太濃,咁就可以保留龍蝦嘅鮮味第二輪嘅啤酒,我哋就叫咗 Little Creatures Dog Days 同 Samuel Adams Rebel PPA 。當然要嚟第二輪串燒去‘佐酒’。😍香蒜蔥花廣島蠔推介!一上枱已經聞到好香,又飽滿,蠔味好鮮!🙂一口和牛串一般喇,不過不失😍芝士和牛串牛味好重仲要加埋芝士香!🙂鹽燒雞翼唔錯唔錯,一人一串會仲正🙂燒雞腎串正常水準,好爽🙂骨付腸幾得意,有條骨

串燒及燒物呢,又先嚟第一輪:
🙂香蔥燒半殻扇貝
好香,唔會燒到過熟
😍鹽燒牛舌心
一啲都唔韌,又唔‘鞋’口,唔會有‘蘇’味
🙂健力士黑啤豬肉腸
不過不失,但食唔出黑啤味
😍燒雞翼包飯

😍雞肉軟骨棒
啖啖肉,入面有啲軟骨好爽口,口感一流
🙂鳳梨燒
唔錯,好多汁

🙂茄子燒
咪講笑,成條上,加埋蔥粒喺面,趁熱食

🙄半隻芝士龍蝦
芝士味唔太濃,咁就可以保留龍蝦嘅鮮味

當然要嚟第二輪串燒去‘佐酒’。
😍香蒜蔥花廣島蠔
推介!一上枱已經聞到好香,又飽滿,蠔味好鮮!

🙂一口和牛串
一般喇,不過不失
😍芝士和牛串
牛味好重仲要加埋芝士香!
🙂鹽燒雞翼
唔錯唔錯,一人一串會仲正
🙂燒雞腎串
正常水準,好爽

🙂骨付腸
幾得意,有條骨嘅,啖啖肉
🙂燒鴨舌
爽呀
😍大蔥雞脾肉串
推介,雞脾肉好食之餘,個大蔥燒到甜甜哋,正呀

坐下傾下,飲下食下,場內不停播歌但唔會大聲到傾唔到計嘅。會再去喇!
2019-10-03 33 浏览
大埔有咩食?原來有串燒🍢食,有酒🍻🍹飲。一到,見到餐牌有多種串燒,當然點黎試下。👨‍🍳👩‍🍳食物質素:🍆茄子,BB辣。不論皮同肉都夠晒淋。味剛剛好,唔會遮蓋茄子本身既味。🐟三文魚頭,連埋魚鮫,大大件。肉質滑,燒得剛剛好,唔會過燶。🐂牛舌,一串有3件,爽口之餘,仲好香口,所以唔駛怕會韌。雞肉串,雞皮,肉串。。。。每串都有水準,而且唔太咸。🦞燒龍蝦,一百蚊,半隻。龍蝦面有芝士,龍蝦殼燒到脆身,裏面有膏有龍蝦肉。膏加龍蝦肉夾埋一齊食,好味,唔嚡。🍻Frozen Beer,平時好少飲啤酒,但見幾得意,Beer都有得沙冰,所以叫左黎飲。原來係酒面既泡係沙冰,另一種飲法,有趣。🥃Whiskey cola,依到有幾種whiskey既cocktail,比出面酒場多。比係正常whiskey易入口好多,但後勁依然都會有whiskey味道。岩晒女士們同入門者飲。

👨‍🍳👩‍🍳食物質素:

🐂牛舌,一串有3件,爽口之餘,仲好香口,所以唔駛怕會韌。
雞肉串,雞皮,肉串。。。。每串都有水準,而且唔太咸。

2019-09-30