芝加哥串燒酒場 (太和中心)

Chicago (Tai Wo Centre)
2020-01-17 25 浏览
年尾公司真係忙到一頭煙,連續幾晚OT,今晚終於唔使,要揾個地方好好放鬆一下,係openrice揾到有間酒吧又有串燒,一於試下燒羊架,燒完沒有羊羶味, 表面乾身, 內裡還有肉汁, 由於燒過將多餘的油份逼出, 沒有油膩感, 配上薄荷醬, 有種清新的香氣燒牛舌,口感細膩, 非常爽脆, 邊嚼邊從口腔裡發出絲絲牛味, 牙齒像玩跳彈床一般香蒜蔥花廣島蠔,蠔味濃厚, 口感軟滑可口, 吃後口中仍留有陣陣蒜味與蠔味, 味道縈繞不散燒大啡菇,肥而厚身鮮甜多汁, 食落口感豐富培根蘆筍卷,培根肉本身是肥瘦相間的, 加上蘆筍的鮮嫩, 清爽不膩, (建議可以再燒焦一點培根表面, 令其更香口一些)雞翼釀肉,雞翼起骨後釀左菜同肉係裡面,口感豐富之餘無釀飯咁飽滯雞肉軟骨棒,雞肉加上雞軟骨碎, 使其更有咬口, 拌醬汁是蛋汁, 令到有咬口的雞肉軟骨棒嫩滑不少燒雞軟骨,比較普通,好在唔會太乾身燒菠蘿,老公最愛,燒得都唔錯,表面有少少乾,但內裡仍然濕潤,酸酸甜甜好開胃SNOWBALL甜甜地易入口, 酒精濃度偏低, 適合較少喝酒的女仕呢到食物飲品質素理想, 啱晒三五知己吹水!

燒大啡菇,肥而厚身鮮甜多汁, 食落口感豐富
燒雞軟骨,比較普通,好在唔會太乾身

呢到食物飲品質素理想, 啱晒三五知己吹水!
2020-01-15 69 浏览
今日收工好想食串燒 邊度有得食 今晚就發掘到一間好多選擇既串燒店食物方面 我地叫左最高級別日本鹿兒島黑毛和牛後腰脊肉 招牌茄子燒🍆 香草芝士烤雜菇 玉子燒 蒜香扇貝 食材新鮮 味道正 調味有鹽 芥末 醬汁 即叫即整 所以烤既時間長小小 食好串燒需要耐心等待 首先黎到既係 最高級別日本鹿兒島黑毛和牛後腰脊肉 我地揀左五成熟 就咁睇佢油花較少但均勻 肉質軟嫩 入口柔軟 好香牛脂味 齒頰留香 然後 招牌燒茄子 🍆 茄子上鋪滿辣椒 🌶️香蔥切碎末 加入調味料 茄子肉厚 燒得岩岩好 惹味鮮嫩 蒜香烤扇貝 裙邊爽脆 元貝嫩滑 上面既汁好鮮甜香草芝士烤雜菇 見到有金菇雞髀菇 上面溶左一層Mozzarella Cheese 一叉起好拉絲 食落真係真係好夠邪惡😈玉子燒甜甜地 烤到熱熱地好味今晚唔小得一杯麒麟一番搾Frozen Beer 🍺叫左杯上年尾先出既香梨蜜糖味 清新淡雅 邊食串燒邊飲 爽呀😆

最高級別日本鹿兒島黑毛和牛後腰脊肉

香草芝士烤雜菇
玉子燒
Frozen  Beer
2020-01-15 107 浏览
好鍾意食中國串燒,配啤酒一流!聽朋友介紹大埔有一間叫芝加哥嘅鋪頭,係酒吧嚟嘅,但係有中式串燒食,所以今日就去一試!一入到去,鋪頭嘅燈光比較昏暗,座位好舒適!有別於一般中式串燒嘅鋪頭,帶小朋友去食都好舒服!佢有幾款啤酒,我叫咗Samuel adams,另外老公呢就叫Little creatures ,兩款啤酒個味道好不一樣,第一款麥味較濃,第二款果香味重!我就偏向喜歡第一款!飲完一啖啤酒,梗係要叫啲串燒啦!呢度嘅串燒款式非常之多,由於就小朋友,我哋偏向叫清淡少少嘅素材!叫咗秋葵,燒韭菜,燒菇,燒茄子,一碟碟輪流上台!熱辣辣!調味都好好食!店員好細心咁另外俾咗一兜辣椒粉俾我哋,因為知道小朋友唔食得啦!另外我哋叫咗牛舌,燒雞翼,芝士焗菇,燒羊肉串,同埋串燒鵝肝。全部味道我都覺得係中上!燒雞翼串,雞皮脆卜卜,小朋友十分喜愛!我哋仲叫多咗一round!真係食完想再食啊!燒茄子,都係必要之選,濃濃嘅蒜香同茴香,,調味非常充足!真係一口接一口!燒茄子同埋燒韭菜都係非常之好食,大愛!最後叫咗燒菠蘿,菠蘿配頭先叫嘅鵝肝一啖一口真係好好食呀!另外仲有燒粟米!有牛油香,非常之好食。芝士雜菇都好好食,而且大大

燒雞翼串,雞皮脆卜卜,小朋友十分喜愛!我哋仲叫多咗一round!真係食完想再食啊!燒茄子,都係必要之選,濃濃嘅蒜香同茴香,,調味非常充足!真係一口接一口!燒茄子同埋燒韭菜都係非常之好食,大愛!最後叫咗燒菠蘿,菠蘿配頭先叫嘅鵝肝一啖一口真係好好食呀!另外仲有燒粟米!有牛油香,非常之好食。芝士雜菇都好好食,而且大大份!芝士味香濃!一啖啤酒一啖串燒!真係人生一大樂事!
滿足嘅一晚!

粟米,波蘿
雞翼
燒茄子
题外话/补充资料: 臨走之前隔離枱有人生日唱生日歌,我囡囡出去睇熱鬧,隔離枱就請咗我個女食蛋糕,係一個香桃芝士蛋糕!我覺得味道非常之好,就問一問隔離枱喺邊度買啦!點知!原來係呢間鋪頭送俾生日嘅人!嘩!成個蛋糕咁送,仲要味道非常好!我生日嘅時候真係應該嚟幫襯啦!
2019-12-22
粟米,波蘿
雞翼
燒茄子
2020-01-11 26 浏览
趁放假去大埔食嘢,聽大埔友介紹呢間芝加哥串燒酒場,話幾好味 ,所以試試。串燒黎講,呢間唔太貴,可以嗌多幾串🍡🍡🍢🍢。見到佢落單即燒🔥,都幾有心機😀每樣串燒都唔錯 ,芝士🧀燒好好食又特別😍 腸仔燒得皮脆又唔會好油🥓,雞翼落咗燒汁燒所以好夠味😋。另外,爸爸要食牛扒🥩先夠喉,估唔到幾好食,好大份,入口好JUICY!今晚食咗超多肉😂啤酒價錢合理啦,始終酒吧一定唔會好平,呢度有得睇波⚽,啱晒老公同波友黎呀!

串燒黎講,呢間唔太貴,可以嗌多幾串🍡🍡🍢🍢。

見到佢落單即燒🔥,都幾有心機😀

2020-01-02 37 浏览
大埔 芝加哥串燒酒場氣氛同裝飾,配置裝修都幾好,又有部5,60吋大電視,播住英超,岩哂鐘意睇波既我去bar點少得叫酒串燒總體黎講都幾高質素首先燒汁魷魚惹味彈牙,好怕魷魚燒得太多乾,這次的魷魚是彈牙的!菠蘿亦都好清甜. 燒茄子都好入味。香蒜燒鮮鮑魚,十分新鮮又大隻仲好入味。依度泊車又方便,選擇聚會絕對合適,揸車唔飲得酒都有其他不含酒精嘅飲品選擇,絕對可以作為最腳地首選。推介⭐️⭐⭐️⭐⭐ ——📧 Email: liukahin@gmail.com———#foodie #hkblogger #foods #hkfood #hkfoodie #likeforlikes #like4likes #likeforfollow #likeforcomment #likeforlikeback #likeforcomments #instalike #followers #followers #photooftheday #amwriting #blogging #newblogpost #instablogger #me #followme #comment💬 #like4me #smile #i
大埔 芝加哥串燒酒場

串燒

推介⭐️⭐⭐️⭐⭐
——
📧 Email: liukahin@gmail.com
———
#foodie #hkblogger #foods #hkfood #hkfoodie #likeforlikes #like4likes #likeforfollow #likeforcomment #likeforlikeback #likeforcomments #instalike #followers #followers #photooftheday #amwriting #blogging #newblogpost #instablogger #me #followme #comment💬 #like4me #smile #igers #hkig
2019-12-16 16 浏览
去左大埔探朋友想飲酒輕鬆下朋友係大埔地膽, 佢介紹左間有得食串燒既酒吧呢間酒吧有超多款串燒揀, 望住份MENU真係花多眼亂仲有佢既串燒可以揀辣度, 我地揀左BB辣, 但都幾辣唔食得辣既記住揀唔辣最後同朋友叫左兩杯酒同一堆串燒(鹽燒牛舌心, 人氣雞肉軟骨串, 一口和牛串, 鹽燒鯖魚, 鹽燒鮮白鱔串, 香蒜燒鮮鮑魚, 鹽燒雞皮,蒜蓉燒茄子🍆)當中一定要推薦鹽燒牛舌心,人氣雞肉軟骨串同鹽燒鮮白鱔串同茄子牛舌心:燒得岩岩好, 唔會好UN, 牛味仲幾濃雞肉軟骨串: 係雞肉入面仲有雞軟骨,加埋雞蛋混既醬調味, 口感好豐富鮮白鱔串: 呢個冇得彈, 白鱔外皮起脆,入面既肉岩岩熟, 仲好嫩滑蒜蓉燒茄子:呢個必推,大件夾抵食!蒜蓉同䓤都勁足料如果又想飲酒又想食串燒, 呢間酒吧真係不二之選!
去左大埔探朋友
想飲酒輕鬆下

朋友係大埔地膽, 佢介紹左間有得食串燒既酒吧
呢間酒吧有超多款串燒揀, 望住份MENU真係花多眼亂

仲有佢既串燒可以揀辣度, 我地揀左BB辣, 但都幾辣

唔食得辣既記住揀唔辣

牛舌心:燒得岩岩好, 唔會好UN, 牛味仲幾濃

蒜蓉燒茄子:呢個必推,大件夾抵食!蒜蓉同䓤都勁足料

如果又想飲酒又想食串燒, 呢間酒吧真係不二之選!
2019-12-15
  • 招牌茄子燒
  • 蒜蓉燒茄子
  • 和牛串
  • 鹽燒白鱔串
  • 牛舌心
2019-12-16 15 浏览
心情唔好想飲下酒靜一靜,想想人生意義,咁一定要約埋個老友出黎探索下啦,佢係大埔住,為左方便佢咁就去這間位於大埔嘅芝加哥串燒酒場,口碑一向都唔錯,果然沒令我們失望,環境和食物都十分有水準,酒的選擇也有很多,酒鬼一定不能錯過。我們很早到,所以還不是很多人。配酒的串燒種類也很多,不飲酒的朋友只吃串燒也能滿足到你。一場黎到硬係要飲返杯,入口純。老友話要送我返屋企所以無點酒放到咁靚,咁食入口又唔知得唔得,原來都ok喎,夠香口,味道又夠,食材又夠新鮮。特別點份羊架,入口容化,回味,大家有機會一定要試。總括嚟講這是一次很好的感受,最緊要有人陪我散心,再配合這裏的環境,可以啦。
我們很早到,所以還不是很多人。
配酒的串燒種類也很多,不飲酒的朋友只吃串燒也能滿足到你。
一場黎到硬係要飲返杯,入口純。
老友話要送我返屋企所以無點酒
特別點份羊架,入口容化,回味,大家有機會一定要試。

2019-12-11
  • 招牌茄子燒
  • 羊架
2019-12-04 19 浏览
係緊張既生活環境下,緊係要間中搵個地方同朋友relax下,之前已經去過一次呢間大埔串燒酒場,覺得都幾好,所以放工之後就去左同朋友chill一chill。成板串燒係整得幾靚幾正,有啲無嗌過既今日都嗌左黎試下,但想講有啲係黎到必嗌既,首先係水牛城雞翼,燒得超入味又juicy,仲要辣辣地、茄子肉都幾厚潤,有茄子香,口感不錯、扇貝肉質鲜美,融入左香蔥味、黑糖雞脾肉串會食到黑糖既甜味,加上肉質嫩滑,值得一試。其實仲有啲都幾好食,例如黑松露帶子,黑松露非常多,帶子都好大舊、玉子燒有鬆軟既口感同甜甜地既滋味。一坐底個時就叫左杯手工啤Samuel Adams Boston同朋友share,一開始飲有啲微甜既感覺而且口感順滑,都幾易入口,不過飲得耐去到最尾既時候會有少許甘苦。到食得七七八八既時候見到仲有時間就叫多左兩杯啤酒同兩串燒棉花糖慢慢傾,佢個棉花糖都燒得恰到好處。一杯係Red Horse Draught,佢係8%既啤酒黎 ,飲落順滑甘甜,都算易入口。另一杯係KIRIN ICHIBAN Frozen Beer 原味,入口清新,口感幼滑,同埋可能因為佢低溫泡沫令啤酒保冷時間長d,延長左啤酒那鮮味,灘耐

Samuel Adams Boston

燒棉花糖

Red Horse Draught

另一杯係KIRIN ICHIBAN Frozen Beer 原味,入口清新,口感幼滑,同埋可能因為佢低溫泡沫令啤酒保冷時間長d,延長左啤酒那鮮味,灘耐左飲都仲ok。
KIRIN ICHIBAN Frozen Beer 原味

2019-11-25
Samuel Adams Boston
燒棉花糖
Red Horse Draught
KIRIN ICHIBAN Frozen Beer 原味
2019-12-03 36 浏览
今年入秋後第一次去咗大埔行山,行完想搵返啲好嘢食補充體力,見到呢間酒吧除咗酒之外仲有串燒食就去試試。一嚟先嗌杯黑啤飲,夠凍飲落清涼好爽!鹽燒牛舌心 - 塊塊都好厚身,咬落韌韌地好有嚼勁。一口和牛串 - 一串有四粒,肉質嫩滑好juicy。風味燒雞腎串 - 咬落唔韌仲好爽口。香蔥燒半殼扇貝 - 啖啖肉,味道好鮮甜。招牌茄子燒 - 火候燒得唔會太過乾身,加咗大量蔥花,食落味道更香。燒牛油帆立貝 - 牛油味好濃好入味。蘆筍燒 - 細細條易入口,清新爽脆。碳燒牛扒 - 燒到約五成熟中間仲係粉紅色,肉質嫩滑有牛味。鹽燒雞翼 - 外皮香脆,味道咸咸地唔錯。鹽燒鮮白鱔串 - 魚肉爽口彈牙,但有點多骨。

一嚟先嗌杯黑啤飲,夠凍飲落清涼好爽!

鹽燒牛舌心 - 塊塊都好厚身,咬落韌韌地好有嚼勁。
一口和牛串 - 一串有四粒,肉質嫩滑好juicy。
風味燒雞腎串 - 咬落唔韌仲好爽口。

香蔥燒半殼扇貝 - 啖啖肉,味道好鮮甜。

燒牛油帆立貝 - 牛油味好濃好入味。

蘆筍燒 - 細細條易入口,清新爽脆。

碳燒牛扒 - 燒到約五成熟中間仲係粉紅色,肉質嫩滑有牛味。

鹽燒雞翼 - 外皮香脆,味道咸咸地唔錯。
鹽燒鮮白鱔串 - 魚肉爽口彈牙,但有點多骨。
2019-12-02 14 浏览
住大埔朋友帶我食好西,呢間串燒店真係幾正,酒吧feel但係好岩一家大細去食~環境係比較暗嘅,但係令人幾放鬆,外面有戶外座位郁幾好feel。食物方面,我哋叫左都幾多種類,特別推介燒宮崎去骨雞腿,燒得好香脆,重點無骨唔洗煩,啱曬懶人哈哈。我哋總共叫左兩份,就知真係鍾意食啦~黑松露燒蝦都好正,黑松露醬好香,蝦都幾新鮮,值得一試。飯包雞翼之前成日係內地見到,估唔到香港都食到,味道幾特別,雞肉加埋飯既軟糯,推介。必點嘅仲有每次嚟串燒店必點嘅一口蕃薯仔,好甜有啲脆~酒方面,有女仔岩似既日本水果酒,其實酒精得3%,平時唔飲都可以試下,同果汁差唔多,當然啤酒都有得揀啦!

黑松露燒蝦都好正,黑松露醬好香,蝦都幾新鮮,值得一試。

必點嘅仲有每次嚟串燒店必點嘅一口蕃薯仔,好甜有啲脆~

2019-12-02 18 浏览
大埔區既朋友仔如果想飲下酒🍻🍢又可以食下串燒睇下波!🍢🍷芝加哥串燒酒場真係一個唔錯既選擇!👍🏼😃眼望落去感覺係清吧為主!🍹🍺仲有出面企位揀!🥃不過就選擇左坐入邊!🥂一人一杯酒慢慢談天說地!🍻酒方面叫左杯香梨蜜糖既手工啤!🍐🍯🍺感覺唔太似飲啤酒!👍🏼🍺但又可以有酒意!😃又唔使局限住一定要叫雞尾酒!🍹啱晒我地女士們!💕飲多兩杯見肚餓仲可以叫埋串燒!🍢串燒方面亦都做得好好!👍🏼叫左好多燒海鮮食!🐟🦐🦀成盤拎出黎感覺好滿足!😋🥰燒甲羅燒!🦀係呢度竟然有真係好驚喜!🦀😍👍🏼鹽燒/燒汁銀鱈魚!🐟好怕腥既我開頭有點抗拒!🤨但食落去好好食!🐟👍🏼一d都唔腥!我竟然冇點燒汁都食到!🐟👍🏼😋燒鵝肝!雖然賣相一般!😌但食落也不錯!😚自家製和牛棒!🐂撈鵪鶉蛋汁食都幾特別!👍🏼但食落像漢堡扒多過和牛!🙊不過這個漢堡扒也好吃的!👍🏼😋🐂唯一美中不足是,製作食物時間較為長了一點!⏰大概可能是香港人比較心急!😆又或者可能我太肚餓吧!😆

燒甲羅燒!🦀係呢度竟然有真係好驚喜!🦀😍👍🏼

燒鵝肝!雖然賣相一般!😌但食落也不錯!😚

• 甲羅燒
  • 燒鵝肝
  • 鹽燒汁燒銀雪魚
2019-11-26 122 浏览
晚上9:00,心血來潮,就相約住在附近的朋友一起落街相聚,飲吓嘢,傾吓計。我們就去到芝加哥串燒酒場,飲嘢,食串燒,當作宵夜。之前它開在橫街,現在正進行裝修,所以搬到去另一條街。搬舖後這裏更新,更大,更舒適。餐廳已佈置了萬聖節的裝飾,好有氣氛。朋友有點了一杯Samuel Adams . 我就點了岩鹽柚子樂,想不到可樂加了些少岩鹽,味道也不錯。這裏的串燒選擇很多,性價比高, 不算貴,可以瘋狂點。更可以為串燒揀選辣度,我們今次點了小辣。飲酒又點少得雞泡魚干沾上惹味的沙律醬,再配上滋味辣粉,加上啤酒一流。蒲燒鰻魚這個蒲魚很有驚喜,其實鰻魚好難不好吃,因為加上濃郁的鰻魚醬汁已經好好食。這裡出色的原因是鰻魚肉質嫩滑,而且帶有爽脆口感,不會只是腍身,處理得很好。燒宮崎去骨雞腿整塊的雞髀肉,吃得過癮,加上雞皮烤得焦香,外脆內軟。香草芝士焗雜菌這個份量很足,而且香草味道香濃。芝士好full,每一條雜菌都沾到芝香。燒原條茄子這個望上去感覺乾身,但裏面水份十足。不像其他餐廳會把茄子燒得水汪汪的。這個味道很足夠,有香濃的蒜香味,加上新鮮蔥粒,很不錯。燒雞翅包飯大力推薦這個燒雞翅包飯,雞翼帶有蜜糖香,裏面的飯粒

我們就去到芝加哥串燒酒場,飲嘢,食串燒,當作宵夜。

飲酒又點少得雞泡魚干
沾上惹味的沙律醬,再配上滋味辣粉,加上啤酒一流。

蒲燒鰻魚

燒宮崎去骨雞腿

整塊的雞髀肉,吃得過癮,加上雞皮烤得焦香,外脆內軟。

香草芝士焗雜菌

燒原條茄子

燒雞翅包飯

大力推薦這個燒雞翅包飯,雞翼帶有蜜糖香,裏面的飯粒粒分明,沾滿了雞油,非常好吃。
另外還有燒雞翅包肉,兩個比較,包飯比較出色。

我們還點了烤香腸,燒雞翼,金菇肥牛等等,樣樣都做得不錯!

係大埔確是難得有間食物和環境都不錯的酒吧餐廳,日後宵夜又多了一個選擇。

2019-11-18 90 浏览
依度燒既嘢食好香孜然粉味特別係燒蔬菜類就更食得出孜然既香味 鹽燒牛舌心好食 加啲檸檬汁好好味好香蔥燒扇貝有啲紫菜味 好香口但帶啲辣味 鹹檸七佢哋用既係金屬飲管👏🏻👏🏻另外叫咗杯Little creatures pale ale 飲落都有微微果香燒喜之次一夜干今次揀咗喜之次同鯖魚兩款魚 我就極度推薦喜之次一夜干 一夜乾既整法令啲魚味更濃烈 就咁落鹽風乾之後燒已經好出色 完全唔駛再加醬汁醃料 咁既食法真係冇得頂👍🏻👍🏻🥳而魚鰓個啲硬骨骨既位都燒得好香脆 可以照食埋而鯖魚都好抵食 30幾蚊就食到
依度燒既嘢食好香孜然粉味

飲落都有微微果香

燒喜之次一夜干

而鯖魚都好抵食 30幾蚊就食到
2019-10-16 135 浏览
這裡的環境十分有氣氛,坐下來很舒服,加上燈光令食物看上去更美味了!菜單得貼心,附有食物圖片,即使第一次來亦很容易點餐。點了一個推介的串燒,牛舌心串燒,味道令我驚喜,是會一試愛上的味道,肉汁能鎖進牛舌心入面,每一口都令人回味。.再點了蒜香廣島蠔,有點少辣,配搭蒜蓉和蔥花,互相令味道更入味,鮮味十足。.值得一提原條茄子燒,份量足夠二人食,配料豐富,令口感層次更滿足,茄子既肉絲條條分明,令人留下深刻印象的味道。吃過幾道串燒後,感到口渴點了一杯蘋果味的酒和柑桔味的酒,容易入口,既使我平日不喝酒亦喜愛,酒的味道很有鮮味甜,令人陶醉。.再配上令我十分欣賞的去骨雞俾肉,它的醬汁簡直是無限可擊,每一啖都是新鮮的口感,再加上雞俾肉很嫩滑,肉汁鎖緊在其中,而雞髀皮亦很鬆脆,燒得剛剛好,是我最喜歡的一道菜!.吃過多道菜後,我們點了一些蔬菜,就是他們店推介的芝士焗野菌,他的蔬菜每一啖都很新鮮,芝士溶得剛剛好,配合埋美酒簡直是享受,和朋友一邊喝酒,一邊談天,吃幾道串燒,很寫意。

鎖進牛舌心入面,每一口都令人回味。

• 香蒜蔥花廣島蠔
2019-10-09 131 浏览
今日同太太去左芝加哥串燒酒場 Dragon BBQ Bar(太和中心),試食左幾樣串燒食物。首先一行入餐廳,燈光比較暗,播放住流行曲,感覺都幾舒服同放鬆。咁我們一坐低,我就叫左 beer 嘆下!跟住我們就叫左幾樣串燒,分別係牛扒、 黑松露 新鮮燒帶子、燒茄子、燒生蠔、金菇肥牛卷、燒雞皮、燒雞腎同燒 菠蘿。首先牛扒燒得唔錯,7-8成熟岩岩好,食洛去又唔會太熟,好好味;燒帶子好新鮮加上黑松露十分夾;跟住等左一陣後,其餘串燒都黎到,好明顯呢d串燒都係新鮮燒的,因為都要等一陣,所以一定唔係燒定放係到的;我同太太最鍾意係燒蠔同茄子,超好食;燒雞腎燒得剛剛好,好爽,燒雞皮好脆好香;燒金菇肥牛卷大至同其他店舖都一樣,最後仲有個燒菠蘿好香好甜,幾好食。另外仲有好多款串燒都未叫過,所以下次可以再黎!