2019-02-27
打邊爐一直係香港人約朋友食飯嘅最佳選擇,一來可以食住等唔使等齊先有得食,二來食嘅時間又可以耐啲,傾吓計熱住食,係相當唔錯嘅,早年曾經輕起抵食夾大件,百零蚊放題任食火鍋,但質素當然比較參差。近年開始興起一啲新派火鍋,加上麻辣火鍋嘅入侵,依家都偏向一啲中高檔次,裝修比較美觀,加上食物質素提高唔少,再配合靚靚嘅擺盆同埋特色嘅火鍋湯底,所以呢個潮流一直都延續落去。就好似今晚我哋食嘅依家胡爐,位於尖沙咀厚福街嘅著名食物大廈,呢度地方雖然唔算大,但係裝修都幾別緻,晚飯時段基本上係座無虛席,我哋一早book咗位,所以好快已經可以入座。我哋揀咗佢哋嘅四格特色湯底,包括有沙嗲、芫荽皮蛋、番茄同埋麻辣,都係香港人最愛嘅幾款湯底。湯底裡面仲有豬皮、支竹、皮蛋、豆腐、牛腩同豬紅等,一滾起已經食得。沙嗲湯底夠香濃,芫荽皮蛋直程可以當湯飲,番茄酸酸甜甜,味道實在唔會假,麻辣得來比較溫和,就算唔食辣嘅朋友都食得到配料方面想食得靜啲所以就點左飛驒和牛肉眼A5,和牛係有特別唔同嘅肉質,嫩滑,夠諗又有牛味,油脂分布平均,一入口即刻融化,貴啲都有價值牛汁芝士丸 半份有四粒,呢個真係有驚喜,裏面嘅芝士係爆漿,再加埋濃烈嘅牛雜
有四粒,呢個真係有驚喜,裏面嘅芝士係爆漿,再加埋濃烈嘅牛雜味道,讚!
XO醬飽魚蝦餃皇 半份52
都係4粒,裡面釀咗咸蛋黃,唔算大粒,但都夠香,又彈牙,唔錯。蝦餃多料,飽汁味濃,喜愛重口味人士必點。