2018-11-17 65 浏览
這次專門去吃,上週放工看到,但是太晚就沒去,以為環境會好,結果一般般,然後筷子髒的要命,湯底濃郁,但是口味太鹹了,份量少,響鈴還不錯,別的沒有印象,服務也很一般般,不會再去,主要感覺髒整體,不衛生
2018-11-15 70 浏览
甘啱係海港城嗰邊行就睇吓尖沙咀有邊度可以打邊爐跟住就search到胡爐 就行咗去厚福街度食啦上到去16樓-唔係好大但係都坐滿哂人 都係打個電話留一留座好!同行四個人有兩個食物兩個唔食辣所以揀左鴛鴦湯底四川麻辣火鍋湯底同埋潮汕沙嗲湯底 個麻辣湯底辣得好爽 又麻又辣 keep住食就唔覺辣 一停就黎料 好正 沙嗲湯底就有香濃既沙嗲味 因為我中意食辣都係專心食麻辣個邊醬料方面有八個俾你自己調配 好古色古香既醬料盤紐西蘭草飼羊肉片$128 肉質嫰滑 羊膻味不重西班牙黑毛豬豚肉 $168 勁好食推介因為好香d肉而且脂肪分佈平均金菇$48 佢地既配料都相對大份 最中意食金姑 索哂d汁娃娃菜$48 爽口清甜芝心墨魚丸半份$47 彈牙而且新配搭 有芝士既香味手工雲吞半份$47 入面蝦大大隻口感好豐富 碌耐左都唔會散開手打墨魚滑$98 最中意食魚滑架啦 好有鮮味稻庭真打烏冬$38 我地最中意d食烏冬淋埋啲湯 索哂d辣汁成個麻辣燙甘 正啊泰國青檸梳打水1L $68 4個人飲都夠 酸酸味味梳打水我覺得三四個人冬天打邊爐就最適合不過 而且食材新鮮 無得彈🥰

醬料方面有八個俾你自己調配 好古色古香既醬料盤

紐西蘭草飼羊肉片$128 肉質嫰滑 羊膻味不重

金菇$48 佢地既配料都相對大份 最中意食金姑 索哂d汁

娃娃菜$48 爽口清甜

芝心墨魚丸半份$47 彈牙而且新配搭 有芝士既香味

手打墨魚滑$98 最中意食魚滑架啦 好有鮮味

泰國青檸梳打水1L $68 4個人飲都夠 酸酸味味梳打水

今次是第二次食胡爐,因為今日我朋友生日想介紹佢哋試吓呢個火焰龍蝦湯。我之前去過銅鑼灣分店,我同朋友都覺得龍蝦湯好好飲,料足,有鑊氣,好正!但係今次就覺得中伏!個湯底好難飲,啲食物銅鑼灣又爭小小,今日係搞生日飯諗住好好咁食一餐,但係最終搞到自己覺得好尷尬,因為介紹錯。喺銅鑼灣果次嘅龍蝦湯底係咁黃色架 😀喺尖沙咀嘅湯底泥水色嘅 😞 好玉酸 ,湯也起曬泡起初因為有特惠,二人或以上同行就可以獲得龍蝦半隻湯底,呢個優惠並不包括有火焰,而且龍蝦只得半食,服務生所講呢個餸嘅湯底味道,冇原價嘅湯底咁濃,呢度有少少誤導成份最後賣單,我同服務員講,我上次去銅鑼灣食呢個鍋嘅時候,湯底係好黃金色好濃郁架,但係我係呢間分店食唔到呢個味道,然後佢回覆,可能因為唔同師傅囉!二間店完成二種體驗!如果堅持要去,就去銅鑼灣。

喺銅鑼灣果次嘅龍蝦湯底係咁黃色架 😀
喺尖沙咀嘅湯底泥水色嘅 😞 好玉酸 ,湯也起曬泡

二間店完成二種體驗!
如果堅持要去,就去銅鑼灣。
2018-11-13
  • 沒有
2018-11-14 90 浏览
姐妹們生日,特別要求坐寧靜的空間。餐廳貼心安排我地坐在包廂裡,真好!現場看店內地方非常狹窄,傾計的聲音會困住,比較吵,而餐廳會用不同的木板區數個包廂,但不是全密封的,所以聲音還是會聽到。杏汁肺加麻辣雙併火鍋餐廳今月做優惠,只要平均每人消費滿$200會有一個鍋底免費贈送(麻辣雙拼鍋 或 龍蝦海鮮鍋),抵!!杏汁肺湯打磨了南北杏,食果時會食到一粒粒細碎。湯頭很淡,味精比較重,好一般。麻辣湯底夠麻,但沒有麻辣香,同樣好一般。四格火鍋,但個不銹鋼勺太大,唔太勺到食物。類似椒鹽鮮魷(唔係我落單)炸漿太厚,好普通好普通的味道。炸響鈴好味,不會過於油膩,好適合麻辣湯底食用,掛湯方便。手切肥牛,雪花比例平均,稍稍厚了一點,牛味一般。400一碟貴左d。蔬菜類選擇多,又特別。有淮山、萵筍、冰豆腐都好正。丸類可以選擇半份。味道一般,但價錢偏貴,環境亦一般。可以食一次。

杏汁肺加麻辣雙併火鍋

杏汁肺湯

四格火鍋,但個不銹鋼勺太大,唔太勺到食物。

麻辣/杏汁肺湯底

類似椒鹽鮮魷(唔係我落單)
炸漿太厚,好普通好普通的味道。

炸響鈴
好味,不會過於油膩,好適合麻辣湯底食用,掛湯方便。

炸響鈴

冰豆腐
萵筍

味道一般,但價錢偏貴,環境亦一般。
可以食一次。
2018-11-13
用餐优惠
優惠券
2018-11-13 43 浏览
香港打邊爐真係好多選擇,有平有貴,要搵有質素既唔易,聽朋友講胡爐係其中一間有質素既打邊爐好去處,所以就即管試試。入座後,問店員有咩好介紹,佢話如果我地鐘意藥材湯底,可以試一試「蟲草花羊肚菌燒雞鍋」,因為湯內有北芪、黨參、川芎,由於個人係好鍾意藥材湯,所以唔考慮就立即點左。湯底上左後,店員稱最好滾耐少少,俾羊肚菌出下味,大概7,8分鐘,我已經忍唔住呷一口,我覺得十分對板,藥材味夠哂濃,連飲兩碗由於湯底已有鮮雞,所以我地兩個就無點牛肉,而選擇左牛汁芝士丸及黑松露水餃,我覺得牛汁芝士丸好正,牛味濃配上流心芝士另外點左龍躉魚片,絕對新鮮;打邊爐邊少得嚮鈴呢,新鮮即炸,又脆又熱辣辣最後點埋個薯粉,吸埋個湯底,簡直係完美
蟲草花羊肚菌鮮雞鍋

另外點左龍躉魚片,絕對新鮮
;打邊爐邊少得嚮鈴呢,新鮮即炸,又脆又熱辣辣

最後點埋個薯粉,吸埋個湯底,簡直係完美

2018-11-06
蟲草花羊肚菌鮮雞鍋
2018-11-13 40 浏览
朋友們突然很想打邊爐,知道在胡爐每人消費滿$200就可以免費送一個湯底,好像很抵,就提議試一試。而這裡的湯底由$88至$338不等,我們當然要揀個貴一點的!由於我們是即日訂座,餐廳表示火焰龍蝦海鮮鍋沒法供應,要提早預訂。所以我們揀左卜卜蜆鮮蟹魚湯鍋。侍應端來銅鍋,裡面已經放了一隻蟹和一些蜆,然後倒下奶白色的魚湯。蓋上蓋子滾了一會兒就叮囑我們可以喝湯了。不得不說這個湯底十分好喝!魚鮮味甜很突出,並有少許蟹味。湯底加了適量芫荽,一點也不腥。我們每人喝了幾碗湯才捨得落配料打邊爐。而且後加的湯也是魚湯!響鈴是酥脆的!比那種硬脆的更加索汁。黑松露蟹肉餃,餃皮很薄,黑松露味好香,不過容易散開而吃不到餡料⋯手打蝦滑正常,很小一份黑松露墨魚丸不錯,值得一試,半份只有4粒黑牛柏葉,這次我們滾10秒左右就食,所以爽很多😝西班牙黑毛豬豚肉肉質鮮嫩,沒有豬騷味。頗厚而且大片。這一餐吃得很滋味!可是見到帳單有點嚇到⋯⋯原來醬料和茗茶,3個人份收了差不多$100⋯⋯未免貴了點

響鈴是酥脆的!比那種硬脆的更加索汁。

手打蝦滑正常,很小一份

黑松露墨魚丸不錯,值得一試,半份只有4粒

黑牛柏葉,這次我們滾10秒左右就食,所以爽很多😝

西班牙黑毛豬豚肉
肉質鮮嫩,沒有豬騷味。頗厚而且大片。

2018-11-12 47 浏览
胡爐,今次食個冬瓜,一片約2-3斤嘅冬瓜,加上海鮮有幾隻蝦丶一隻蟹丶幾隻大蜆,樣樣都新鮮,真材實料。冬瓜加上清湯,湯亦好好飲,所有料最後都食清光。手切肥牛,好靚,食落亦好林。我覺得手切牛肉質會比較好,食落嘅質感會強啲,有咬口啲,好味啲。一jar冰凍嘅檸檬梳打,好清新唔甜,都係第一次叫,但係覺得幾啱打邊爐時飲,感覺係好清熱。叫咗一隻鮑魚刺身,可以就咁食,亦都可以616先食,好鮮甜。每次黎都會叫嘅炸魚皮,平平嘅一塊一塊,炸得好脆香,面上有落咗啲椒鹽,食落好香口。甜品係椰汁大菜糕,分開咗兩層薄切,賣相幾靚丶食落又好涼快,唔會好甜,唔錯。店舖嘅出口位係一啲日式酒嘅擺設,我幾鍾意。
冬瓜加上清湯,湯亦好好飲,所有料最後都食清光。
叫咗一隻鮑魚刺身,可以就咁食,亦都可以616先食,好鮮甜。
店舖嘅出口位係一啲日式酒嘅擺設,我幾鍾意。
2018-08-05
2018-11-08 47 浏览
今日同友人行完街街想食埋飯先走 行到H8見到有胡爐 之前有朋友食過銅鑼灣話好好食 所以就直接同友人上去試試啦先先有8大配料任君選擇而湯底重多選擇 有龍蝦有雞有牛奶鍋 不過我哋兩個都好貪心 見到有個鍋係有齊四個味嘅 就選擇左胡爐四格鍋 當中係包括清湯沙嗲番茄牛腩同麻辣 一次滿足4個願望呀!先整返個泰式生蝦($118) 打邊爐又有生蝦做招牌菜都係第一次見 我地都食d開胃前菜 所以都齊齊決定試一試 估唔到火鍋店可以有咁出色既生蝦 好新鮮 重讚係個汁 一上桌青bb咁 嘩 辣得好過癮呀😆😆真係做開胃小食一流然後就點了蒙古刷羊片($128)羊肉唔會好(蘇)用清湯去食就食到原汁原味 再點小小豉油真係好好食 朋友就差唔多全程都食麻辣 佢過麻辣風味十分 愈食愈麻😁😁再點了蟹子蝦丸同紅薯粉 蟹子蝦丸好好 有得嗌半份 每人2粒岩岩好 🦐蝦丸夠彈牙 蟹子在上面增加了口感 這個丸我覺得用麻辣或者沙嗲就最配合啦😌而紅薯仔真係飽肚之選 2個女仔真係食到飽一飽 紅薯仔唔洗講 比烏冬有口感好多 打邊爐食真係一流最後食返個蔬菜拼盤(小)清清腸胃 為今餐畫上完美句號。

先先有8大配料任君選擇
當中係包括清湯沙嗲番茄牛腩同麻辣 一次滿足4個願望呀!

最後食返個蔬菜拼盤(小)清清腸胃 為今餐畫上完美句號。
2018-11-07 39 浏览
湯底: 胡椒豬肚湯+ 麻辣火鍋 一開始已發現佢唔係四川麻辣只係重慶 辣湯底都算 但一邊打邊爐 根本係只加湯 越食越淡點了美國桶蠔 算係新鮮3款菜, 都唔少菜可以簡餐廳有牛肉拼盤, 同黑豚豬拼盤 蟹粉餃無驚喜
都算 但一邊打邊爐 根本係只加湯 越食越淡

點了美國桶蠔 算係新鮮
3款菜, 都唔少菜可以簡
餐廳有牛肉拼盤, 同黑豚豬拼盤 蟹粉餃無驚喜
2018-11-05
用餐优惠
試食活動
闊別一年的我,終於可以回香港吃好吃的火鍋,真的是夫復何求的人生享受!然後朋友提及現正新興了很多新式火鍋,便帶我來到這家「胡爐」,說一定要試試它家的「火焰龍蝦海鮮鍋」,離開了一年,朋友還是依舊的懂我這個龍蝦控,真的愛死她們了(*^_^*)這個龍蝦湯底,真的不是跟你在開玩笑,超!級!鮮!美!足!料!怎麼走了一年,朋友變得這麼會吃!蝦餃王,我遇到的蝦餃通常只有有隻蝦在裡面,但這個有兩隻超彈牙鮮蝦,真的喜出望外!大推薦!另外,那個黑松露蟹肉餃真的很重的黑松露味,有驚喜!不過蟹肉就沒有很多~最開心是一坐下就有八款不同配料自己選擇,店員服務又好,真的很窩心的~這一次新式火鍋體驗很不錯喔~

這一次新式火鍋體驗很不錯喔~
2018-10-27
2018-10-31 45 浏览
今天突然想和太太打個邊爐,但又不想去任食無質素又食得急的放題,於是上open rice見到這店,查看食評,看到留言都不錯,加上open rice訂座有送龍蝦鍋優惠,於是我有小小貪這優惠🤣🤣和都想來試一試的心態,就經網上訂了兩位。好快有Whatsapp來確認訂位,也有email確定。我們比原訂時間早了約20分鐘到達,原來侍應都已留了位給我們,可即入座。真好,竟然是在房內的座位,這裡只有兩張4人枱,一張已有人坐了,另一張就是留給我們,這是意想不到的!網上訂座就是送龍蝦鍋底,侍應會先在我們面前炒這些鍋內的食材,過程中有加酒使鍋著火燒鍋內的龍蝦,再灌湯,煮滾後,侍應就介紹我們先飲這龍蝦湯,哇,真是好鮮味!鍋內的半隻龍蝦都是好鮮味的!我們點了牛拼盤,叫小份的都足夠兩人食了,因是第一次來,不知叫甚麼,這拼盤就可以試到牛的5種不同部位,當中以牛粒是最正的,好有牛肉味和油份!驚喜是”牛骨牛汁丸”,平時已好喜歡食真正潮洲的牛筋丸的濃味,今晚試過這牛骨牛汁丸,真是有過之而無不及的!另外見食評有人介紹飲青蘋果梳打,無介紹錯。但要留意,當飲到底如搞不渾的就最後會好甜,可以減少一點甜就更好!另外也試了魚皮餃和叫了雜菜拼盤。如兩人食,可叫半份或小的就夠了。至於價錢,是中位價,以食材質素,是正常的,食質好過食量!侍應方面,都服務不錯,在房一按鐘就會入來,就算無按鐘,都會入來看看要否加湯或我們有無需要找他們。第一次來,真是比想像中好,喜愛食牛的人,可一試。
2018-10-30
  • 胡爐牛拼盤
  • 牛骨牛汁丸
2018-10-29 41 浏览
本身怕怕地打邊爐 可能怕成身一陣味 又可能屋企邊爐往往到最尾都變左一wok熟🤣更何況我呢d食兩下就飽😂不過人多就不妨打下。每人一粒。每人一塊樣樣試下而且時下咁多不同款式既湯底 食材 總有一款啱心水。今次我地試呢間原來就響我舊公司附近 雖然地方細細 竟然間左間獨立房俾我地。😇surprise ...🤩有叉電📲有電視睇。📺我哋揀咗青麻辣+木瓜花膠鴛鴦鍋。嗌到一枱都係是常識吧。有芝心牛丸 ;黑松露墨魚丸 ;自家製響鈴 ;鴨血 ;筒蠔 ;當然唔少得牛肉啦。仲有帶子刺身同炸榴槤添!😋😋😋飲品我哋就叫咗竹筍水同柑桔酸梅 👍🏻我青麻辣鍋竟然係大鑊好評 一般麻辣鍋咁辣 佢哋話加埋木瓜湯一齊飲仲有特別效果添😅Encore嘅分別有響鈴 牛丸 同墨魚丸 大家下次係可以試吓 其實整體都唔錯 冷氣又夠所以唔會一身邊爐味 👏🏻👏🏻
更何況我呢d食兩下就飽😂

有叉電📲有電視睇。📺

冷氣又夠所以唔會一身邊爐味 👏🏻👏🏻

2018-10-25 52 浏览
3-5知己約埋打邊邊,見網站上介紹胡爐。。就上去試下!環境雖小,但頗有特色。門口設好多不同類型嘅酒。。好治癒丫因為有朋友吾食辣,所以揀左椰子雞煲湯底。。職員當眾用火槍點火在客人面前炒香雞件後再放湯底,正!湯底鮮甜,雞件嫩滑,椰子好香及有咬口。點左呢個黑松露餃子,皮薄,餡靚。。好香黑松露味。。正!最細心係碟上還有温馨提示。。。so sweet😍牛肉當然少不了啦。。點左個牛肉拼盤,當中有:本地牛,牛大脊肉,牛柳粒,牛頸肉!我最欣賞個牛脊肉。。入口即溶,好嫩滑!而本地牛質素高,好有牛味響鈴脆卜卜,大大件。。只要滚5秒,脆中帶淋,好好味丫👍👍👍響鈴脆卜卜,大大件。。只要滚5秒,脆中帶淋,好好味丫紅薯粉係食火鍋最佳配搭。。一淥就食得,口感QQ 彈牙無菜不歡。。最愛黃帝菜!亦係當造季節嘅蔬菜!。。幼嫩爽口!幾多飲食雜誌都有推介胡爐。。還有很多不同湯底及火鍋料選擇,你地點可以吾黎試下丫!。。我一定再要食!
湯底鮮甜,雞件嫩滑,椰子好香及有咬口。
響鈴脆卜卜,大大件。。只要滚5秒,脆中帶淋,好好味丫👍👍👍
響鈴脆卜卜,大大件。。只要滚5秒,脆中帶淋,好好味丫
紅薯粉係食火鍋最佳配搭。。一淥就食得,口感QQ 彈牙
無菜不歡。。最愛黃帝菜!亦係當造季節嘅蔬菜!。。幼嫩爽口!
📍尖沙咀📍二人同行👭送火焰龍蝦海鮮火鍋😍$288💰加拿大A級象拔蚌刺身🇨🇦超鮮甜👅之前一直都想嚟試下,咁啱見到OpenRice有個優惠話二人同行👭每位滿$200就會免費送火焰龍蝦海鮮火鍋🤤啫係我地兩個人加埋嗌夠$400以上就送,好似幾抵食🤣不過我又想食埋佢個麻辣湯底,所以就加多$88,轉鴛鴦鍋❤️㊙️💡👉🏻有個小Tips俾大家👅個龍蝦湯底一滾起,就可以飲一碗湯先,試下佢嘅鮮味😆基本上成個湯底都飲得,好鬼正😍入面有半隻龍蝦😝啲龍蝦肉又嫩❤️仲有同少量蜆👌🏻加多碟唐生菜,仲吸哂龍蝦同海鮮味,連菜都咁好食😙重頭戲嚟啦‼️‼️✨加拿大A級象拔蚌刺身🇨🇦✨$288💰😍一直都好想叫嚟試下,但唔係間間火鍋店有,同埋一定要原條叫,成大盤咁,兩個人根本食唔哂🙈呢間就好好,有三個份量俾您揀,應該係例牌、半條、原條👌🏻其實兩個人叫個例牌都已經夠,因為都有十幾廿塊😍真係鮮到呢😋😋之後就嗌埋個✨海鮮拼盤✨$398💰係每日七款嘅時令海鮮,噚晚就有鮑魚、蟹、蟶子皇、馬刀貝、海蝦、貴妃蚌、花甲❤️啲蝦仲新鮮到係咁郁郁下😙蟹都有幾多膏🦀不過食完仲未夠喉,所以就叫多碟✨手切牛頸脊✨$288💰牛味雖然淡啲,但入口即融🐮真係淥一淥,10
不過食完仲未夠喉,所以就叫多碟✨手切牛頸脊✨$288💰牛味雖然淡啲,但入口即融🐮真係淥一淥,10幾秒就食得😹
麻辣湯底叫咗小辣都夠哂辣🔥又係叫咗成jar竹蔗水嚟飲🤣呢間真係近期食過幾唔錯嘅火鍋店🍲一定會再去😍
象拔蚌刺身
海鮮拼盤
手切牛頸脊
象拔蚌刺身
海鮮拼盤
手切牛頸脊
2018-10-22 58 浏览
胡爐係我最喜歡去的一個打邊爐的地方,環境及食物質素高,所以今次我的好朋友在澳洲回港,即時請佢食一餐好味道的火鍋。入到店鋪,所有裝修及擺設都古色古香,好有風格氣氛👍湯底有數十款,款款都好吸引,最後我哋選擇咗鮮椰青雞鍋,店員加入左椰子同半隻新鮮雞,再加入椰青做湯底。睇見都吸引。😍煲了大約十五分鐘,湯底呈現奶白色,香噴噴的椰子味撲鼻,即時每人飲咗兩大碗,超甜超好味。火鍋點少得牛肉,我哋想每樣都是少少,就叫做個胡爐牛拼盆,有五款不同部位,牛脊肉脂肪分配比例平均, 一放入湯底幾秒鐘即食,口感一流,牛味濃,入口即溶,一句講晒正!象拔蚌-好新鮮,先甜爽口👍炸響鈴,新鮮炸起熱辣辣脆卜卜,吸入濃湯,味道一流。皇帝菜,嫩嫩綠綠,爽口👍
入到店鋪,所有裝修及擺設都古色古香,好有風格氣氛👍
象拔蚌-好新鮮,先甜爽口👍
炸響鈴,新鮮炸起熱辣辣脆卜卜,吸入濃湯,味道一流。
皇帝菜,嫩嫩綠綠,爽口👍
  • 手切牛頸脊
  • 鮮椰青雞鍋