2019-06-17 97 浏览
雖然近來天氣好熱,但係亦無阻鐘意打邊爐嘅香港人食火鍋。今日要試嘅係一間台式火鍋店。講起台式火鍋大家可能第一時間會諗到麻辣鍋同滋補養生鍋,但係其實台式火鍋仲有好多其他好食嘅湯底。由於天氣實在太熱,今日揀左唔辣嘅酸菜白肉鍋。雖然酸菜白肉鍋本身出自東北,但傳入台灣之後漸漸變成台式火鍋不能劃缺嘅湯底。酸菜白肉鍋鍋底酸酸地,喺夏天食特別開胃。食得出湯底有濃厚嘅雞同埋豬肉味,而且份量十足。除咗有份大量酸菜和肥瘦得儀嘅腩肉片,仲有口感煙韌嘅寬粉條。同平時食到嘅酸菜白肉鍋唔一樣,呢間店舖係有加入到番茄,個人就覺得如果冇番茄味可能會更加好食,不過就鍋底份量而論,呢個酸菜白肉鍋都幾好。打邊爐除咗鍋底之外,好味嘅食材都非常重要。首先當然唔少得手切牛肉。今次點嘅係手切牛肩肉,食得出牛肉嘅肉味,牛肩肉有咬口之餘亦唔會過韌,肉脂分佈平均,而且切得厚薄剛剛好,輕輕涮一陣就食得。手打丸類亦都係不容錯過,今次點左比較特別嘅鵝肝墨魚丸同黑松露蝦丸。兩種丸都係真材實料,而唔係好似其他舖頭咁巧立名目。兩種手打丸都質感彈牙,食得出蝦同埋墨魚嘅鮮味。個人認為墨魚丸同鵝肝嘅配搭十分出色,爽口彈牙嘅墨魚滑包住細膩軟滑嘅鵝肝,既高貴又

手打丸類亦都係不容錯過,今次點左比較特別嘅鵝肝墨魚丸黑松露蝦丸。兩種丸都係真材實料,而唔係好似其他舖頭咁巧立名目。兩種手打丸都質感彈牙,食得出蝦同埋墨魚嘅鮮味。個人認為墨魚丸同鵝肝嘅配搭十分出色,爽口彈牙嘅墨魚滑包住細膩軟滑嘅鵝肝,既高貴又能夠減低鵝肝嘅油膩感。而黑松露嘅味道令蝦嘅鮮味更加突出,亦都係一個非常好嘅配搭。

蔬菜方面吃了平時比較少見嘅冰菜。食落去比一般食到嘅爽口,而且食得出係非常之鮮嫩一啲菜渣都沒有。
另外仲叫咗魚肚響鈴呢啲吸湯嘅食品。魚肚軟綿綿嘅口感加上吸湯能力極高,配合一個好味嘅湯底實在係一流。至於響鈴亦都食得出係新鮮炸起非常香脆,唔會有放咗好耐嘅油膉味。值得一讚嘅係兩樣野嘅份量都非常之多。
最後配上一杯冰凍沖繩黑糖烏梅汁,飲落酸酸甜甜,幾解渴消暑又可以中和火鍋嘅油膩感。總括來講呢餐真係食得非常滿足。
2019-06-10 369 浏览
台式火鍋一向都甚受歡迎,今次去到呢間餐廳第一件事就係要品嚐呢個尚膳養生鍋,加入唔同藥材食材的火鍋,包括參類、菇類、玉米等,湯底味道鮮甜帶微甘,水滾之後先飲一碗,可以品嚐到最原始精華的味道。食火鍋點可以唔食牛,呢碟手切牛肩肉,賣相已經非常吸引,係滾湯中放大約30秒,就可以食到嫩滑牛肉的口感,加上牛味香濃,絕對強烈推介。而丸類亦唔好錯過,呢兩款鵝肝墨魚丸同埋黑松露蝦丸,唔單止名稱矜貴,味道仲唔錯添。手打丸類粒粒彈牙,再加上分別加入的鵝肝同埋黑松露,突出鮮味,粒粒都夠滋味。而最後放入魚肚同埋寬條粉,可以吸收整個湯底的精華,加上寬條粉質地軟滑,入口時食多幾條而咸蛋炸魚皮夠晒邪惡,無講就咁空口食,定係放湯浸軟食,加上咸蛋的炸魚皮都係好吸引。最後再飲呢杯杭菊露,清涼消暑,兼且食材仲夠晒健康添。

2019-06-03
2019-06-01 511 浏览
本來為了同朋友開心聚舊打邊爐,反而換來此餐廳職員的無理對待,一而再再而三搬龍門的將交枱時間提早,多位職員態度惡劣,向客人發脾氣兼迫客人提早多達30分鐘離枱走人!可見餐廳為了做生意賺錢,漠視對待客人基本禮貌,安排客人及處理訂台時間甚為混亂!今晚一行11人打邊爐,電話訂枱時餐廳職員強調用餐時間只有7-9pm兩小時,所以我們事前已作心理準備盡快到達餐廳,用餐至9點便要交枱埋單。有4位朋友早到,6:50pm左右已到達餐廳,職員立刻不停催促朋友們點湯底及食物,期間不斷提醒要8:45pm交枱,更有另一位職員提出更早8:30pm要埋單走人。此說法與訂枱時所講的有出入,職員解釋是因為他們要用5-10分鐘時間清潔交枱給下一節客人。若果餐廳需要時間做清潔,為何職員並沒有如實地交代呢?而不是即場要求(迫)客人早15分鐘走!!我們沒有再與職員討論下去,只打算盡快食完交枱,並好合作地聽從職員既各種要求,於8-8:30pm期間last order、填餐廳入會表格及結帳,於是我們不停盡快淥熟兼食晒last order所點的食物。但是,由8:30pm嗰刻開始有不同職員催促我們要交枱、表示下一個時段訂座的客人已到達等候
但是,由8:30pm嗰刻開始有不同職員催促我們要交枱、表示下一個時段訂座的客人已到達等候入座、甚至帶該客人來到我們面前說「就係呢張枱喇!」、最後更有位男職員在8:40pm左右向我地發脾氣說「你地夠晒鐘交枱喇,下一位客人已經到齊晒等緊,出面已經唔夠位企喇!」跟著怒氣沖沖地走出去。
今晚在此餐廳所得到的待遇令人非常失望!我們永遠不會再光顧!亦希望此文令其他客人看到餐廳待客惡劣的一面!
2019-05-31
2019-05-27 581 浏览
👅鴛鴦湯底(養生+美人鍋)$228 。#養生鍋 係白色嘅☺️入面有人參.. 紅棗個一種養生嘅👍🏻👍🏻唔係講笑佢真係好補....佢係真係成條人參咁樣擺入去煮咗個湯...所以煮到後來人參味係會越嚟越濃😂😂😂#美人鍋 反而係啡色嗰個...佢個湯係少少甜❗️如果加埋千層豆腐入去吸個湯勁正...我哋同行嘅朋友都一致認同依個湯超好飲...而且又有桃膠鳥雞...少量人參...下次如果俾我揀應該會淨係要依個美人湯。👅#黃金魚皮 $68 。同行嘅朋友因為有曾經食過依間野...佢推介我哋一定要叫黃金炸魚皮...個人覺得佢都幾大方有幾多咸蛋黃...魚皮唔會話係好薄個種...少少厚...有咬口又脆👍🏻👍🏻👅手作雜錦丸 $108/10粒.其實個人覺得除咗蝦丸比較好食之外...其他都奇奇怪怪都唔知係咩黎嘅😂😂嗰時我食咗20粒唔知係牛丸定係芫荽皮蛋丸一陣木瓜味勁奇怪😂😂。💗整體:其實打邊爐大致上啲材料都係咁上下...我哋亦都冇特別去叫啲好貴價嘅食材...但個人覺得佢個湯底真係好印象深刻❤️❤️有朋友話入嚟淨係叫佢個湯底...然後瘋狂咁飲都抵😂😂..
👅鴛鴦湯底(養生+美人鍋)$228

👅#黃金魚皮 $68

👅手作雜錦丸 $108/10粒

• 美人鍋
  • 黃金炸魚皮
2019-05-27 459 浏览
有個朋友帶我去試食, 試食即係試下食咁嘅意思, 因為唔試就冇得食, 同一般心中人所諗嘅奇形怪狀完全無關係。未上個鍋底,當然自己走出去調返個靚醬,點食物食, 芫茜,蔥花,辣椒,辣豉油當然唔可以缺少, 嗰張乜嘢味自己鍾意點就點, 呢啲就係freedom。有個煙通嘅火鍋盤, 十足十拍戲嗰啲 雍正王朝 嗰啲款咁樣, 古色古香,聽講好似話傳熱傳得好啲?我唔知道,但係睇起上嚟就已經好賞心悅目,未食先興奮。我個friend唔係好食牛肉,咁就唯有食雞肉啦, 呢度啲雞肉又大件又厚肉,味道唔錯有料到。打邊爐當然會叫返杯啤酒飲啦, 話到尾唔飲啤酒嘅女人就唔係女人,係女仔。除咗雞肉之外,我哋仲叫咗一啲雲吞,水餃,豬腸,仲有一啲丸類嘅食物,都唔錯啦,全部嚟講。 唔可以話係好好食,不過就唔錯啦。

2019-05-23 353 浏览
呢到係要上樓既 咁我就叫左個辣既湯底同埋烏雞湯底 可以唔使揀一個湯底 你揀兩個湯底都係計貴啲嗰一個湯底一個價錢 味道都唔錯。估唔到佢嘅烏雞湯底有半隻雞份量都幾足夠 呢度都好有台式嘅風味嘢食方面唔錯
2019-05-22 520 浏览
當晚星期二,一行7人,7點45分左右入座,餐廳應該都滿座了,空氣都充滿火鍋味麻辣味。女侍應們都很熱情,會推介食物和時常提醒食物的煮熟時間,服務不錯!每位茶芥$20,點了一個中辣的老鍋祕製麻辣鴛鴦鍋($228。清湯那邊是藥膳湯底,有半隻烏雞,要趁早吃了牠,不然太熟就柴肉而且挻阻住了放其他食物。麻辣湯的話,自己平常是譚仔的小辣程度,所以認為頗辣和嗆,全程差不多每5次才有1次會沾麻辣鍋,而且還不斷地飲飲品,鍋內有少許蜂巢豆腐、黑雲耳和鴨血。鴨血和黑雲耳也有追加過,只是$30)首先來1壺沖繩黑糖烏梅汁($88)和1壺杞子杭菊露($88。不會很甜,清爽可口,相比前者這個更好喝),到最後都是會不夠喝,所以可以放心點壺裝而不是杯裝。特別介紹有3個:野生竹笙($88/5條。要放進鍋內一段時間,愈久愈入味,充滿湯汁又爽口,口感十足)千張豆葉子($38/8張。只要焯1秒就可以吃了,它也是會吸滿湯汁的,考慮清楚要不要放進麻辣味那邊!口感是有新鮮感,相比腐竹更軟身,我們有encore過。)和炸午餐肉($68/8片。一上枱香味撲鼻而來,新鮮即炸,熱辣辣,沾一下麻辣汁絕配)。肉類的手切本地肥牛($268/小份,大

肉類的手切本地肥牛($268/小份,大約有18片,印象中好像不斷吃都是還有。新鮮,肉味濃,推介)、

特級美國安格斯雪花肥牛($188/10片。脂肪均勻,肉味是有的但不濃,肉質都有厚度且嫩口)

美國梅花豬肉($88/大約12片左右。肉質算是嫩)

丸類的芝士牛肉丸($98/份有8粒。咬開並不是流心芝士,只是流出了一點汁和油,不太推介)。但就挻推介鵝肝墨魚丸($98/份有8粒。爽口彈牙,一嚐再嚐,雖說不太嚐到鵝肝味)。

其餘的有鮮做韭菜餃($88/8粒。皮薄餡滿,都很不錯)

老鍋鮮魚腐($58/8個。彈牙)

台灣蒜香腸($48/大約16小片左右。蒜很難會不好吃吧)。

貢丸($48/8粒。彈牙)

總結明顯可見,就是整體的食物和服務都很不錯,是個回頭之選!
2019-05-19 318 浏览
母親節食飯👩🏻慰勞下H媽媽既辛勞🤘🏻原本想帶佢食北京填鴨🤣無位 唯有打邊爐氹下佢😅.H媽媽好鐘意食辣 又生左個一樣咁鐘意食既H先生🌶叫左個「老鍋秘製麻辣鍋 拼 膠原蛋白美人鍋」麻辣鍋底極度香濃 油既比例唔算勁👁辣椒款式都有好幾款👀power唔弱 食到尾越滾越辣🥵仲加入左藥材 令味道唔會只得個辣字🤤鍋底裡面本身有凍豆腐 鴨血 加曬分👏🏻無佢地就無左靈魂🤩.美人鍋最正係有烏雞😂雞肉好清甜 而且肉質好滑😆再落埋杞子 南棗 金華火腿去熬製🥰夠曬滋陰養顏🥳呢兩個鍋既組合 可以配合到多啲唔同食物😋.呢個「極品Prime霜降牛肉」既牛肉超滑超腍 淥5秒僅熟最好味👍🏻脂肪分佈都幾平均 入口都有油香味😋肉質質素絕對屬佳品🤘🏻望落肉既色水都幾新鮮 鮮紅色好搶眼👀份量都多 三個人食都夠👌🏻不過牛味唔夠濃 未去到心心眼level🙅🏻‍♂️建議可以試低一個價位既牛😀餐廳都有好幾款選擇提供架🤔.「三秒響鈴卷」即叫即炸 大大卷 超級新鮮🤤入口好鬆軟 亦有濃濃既腐皮味道🤘🏻不過油炸味都幾強 大家都要睇下hand唔handle到😅食得多都好快濟🧐有名你叫三秒響鈴 記得數住時間😁H先生個人覺得內脆外軟係最好味😍湯稍為淥腍左
母親節食飯👩🏻
慰勞下H媽媽既辛勞🤘🏻
原本想帶佢食北京填鴨🤣
無位 唯有打邊爐氹下佢😅
H媽媽好鐘意食辣 又生左個一樣咁鐘意食既H先生🌶
叫左個「老鍋秘製麻辣鍋 拼 膠原蛋白美人鍋」
麻辣鍋底極度香濃 油既比例唔算勁👁

老鍋秘製麻辣鍋 拼 膠原蛋白美人鍋
三秒響鈴卷
酒香白肉
2019-05-19 189 浏览
好友說想去邊爐⋯⋯Yes💪🏼我的最愛! 立刻到收藏看看哪一間! 就選了這一家店。 選了鴛鴦鍋,麻辣和酸菜白肉雙拼,先喝了一碗酸菜白肉湯,好喝! 很足料,湯底還有好像是很多寬粉,幸好沒有點麵食。點了皮蛋貢丸,很好吃,丸裡有湯,跟皮蛋很配! 手切安格斯牛小扒很嫰,桂花蚌新鮮! 松露蝦丸就令人失望了,完全吃不到松露的味道。值得一提的是餐廳提供了幾款台灣啤酒, 已經很久沒有喝過了! 不滿意是空調不夠,抽風做的不好,邊爐味道困在整家餐廳裡,衣服和頭髮都染上了味道,回到家要立即洗澡,還要洗很久才把味道去掉!

值得一提的是餐廳提供了幾款台灣啤酒, 已經很久沒有喝過了!

2019-05-18
  • 皮蛋貢丸
無以前咁好食,但都唔算係差。今次食覺我佢既湯底無之前幾次食咁正咁濃,加左一次湯之後味道更加唔出,特別係個酸菜白肉鍋,之前真係好__正!而加就真係無特別無咩味。今晚另一個湯底係膠原蛋白美人鍋。茶介就$20/位任你自己點溝聽店員推介叫左碟本地牛,又真係唔差,6幾秒就攏得入口夠新鮮無雪藏!叫左D丸,正常野。D菜今晚就唔多新鮮,萵荀又老又穿晒洞鴨血,幾好食,個人覺我口感比豬紅有咬口D。埋單CHECK下單/記下自己叫過D咩野食,有時會有漏/有出單無上菜。老鍋整體評分 6.0 /10推介:牛肚(爽口又入味)(五分滿)老虎回頭率:🐯🐯🐯
無以前咁好食,但都唔算係差。

今晚另一個湯底係膠原蛋白美人鍋。
茶介就$20/位任你自己點溝

鴨血,幾好食,個人覺我口感比豬紅有咬口D。

老鍋
整體評分 6.0 /10
推介:牛肚(爽口又入味)
(五分滿)老虎回頭率:🐯🐯🐯
2019-05-05
2019-05-14 243 浏览
<品味指引及詳細食評於下方位置><更多圖片往右刷><火鍋食堂>🍲老鍋在養心殿火紅火綠時質素確實被比下去,主要問題是湯底層次感不足及味道不夠鮮味濃郁。不過自養心殿質素下降後老鍋竟然出乎意料地提升起來,今日再試覺得越來越好,成為本人心中又一食堂。以下為特別推薦:▫️🔝台灣本土九孔鮑魚▪️HKD 78 / 1隻多新鮮的鮑魚都要鮮味遠遠不及蟶子,可取的是那彈牙煙韌的嚼勁。個頭比養心殿的來得明顯大,稍為過火都不會過韌,足以見得其新鮮度。最驚喜是那比普遍食店來得更濃郁的鮑魚味,對甚小吃原味鮑魚的我更新了固有看法。▫️🔝加拿大鴛鴦雙蚌▪HKD 148清洗得異常乾淨的雙蚌表面閃閃發亮,精純的鮮味以唯一的姿態存在,爽口彈牙的嚼勁沒半分拖泥帶水。只厭價錢稍為貴格。▫️✔️極品黑毛豬梅肉▪HKD 138口感相當軟潤又副滿意嚼勁,豬肉味濃郁而沒有半點肉腥味。唯一不足是肉邊的厚脂肪影響口感,不過光顧三次才碰到情況,相信店方清楚質素如何才算上品,問題不大。▫️✔️鴨血▪HKD 68血味鮮明又無半點內臟腥味,嚼勁足夠彈牙。除台灣無老鍋以外,能跟普遍的上等鴨血平分秋色。▫️🔝即炸響鈴▪
🔝台灣本土九孔鮑魚▪️HKD 78 / 1隻
🔝加拿大鴛鴦雙蚌▪HKD 148
✔️極品黑毛豬梅肉▪HKD 138
✔️鴨血▪HKD 68
🔝即炸響鈴▪HKD 78
薄薄一層倦成額外地厚的響鈴,能滿足嚼勁之餘又帶來豐富的層次感,難度在於店方對腐皮的厚薄跟其香脆度配合得非常要好。咬下時一層層觸感緊接而來,層次足夠地多又不會有丁點肥膩飽滯感。由於其芝麻油香味芳香精純,建議上桌後單獨食用,其後再浸湯3秒左右食用。

2019-04-24
2019-04-21 958 浏览
在香港,能打邊爐的地方數目眾多,大概跟茶餐廳的數量一樣也不為過。林林種種,始終還是最愛台式火鍋,用料豐富、濃郁的湯底,美味可口之餘,更滋補養生。要說台式火鍋,兩年來,老鍋一直都是心目中首選。任憑坊間店舖如何推陳出新,都不及新鮮食材與上盛用料來得美味。這夜是四人組合,無論點菜的分量,或暢談聊天都是剛好的組合。每次吃老鍋,湯底選擇也離不開膠原蛋白美人鍋($228),當中的烏雞百吃不厭,肉質鮮嫩,又把湯底精華全都吸收。鹹蛋炸魚皮,新鮮魚皮沾滿鹹蛋黃,一同油炸,鹹香酥脆,直接吃或放進火鍋中同樣美味。酒香花雕醉雞件($88),上枱時已嗅到酒味濃郁,雞件也挺肥美嫩滑。台灣水蓮菜($68),用以清炒倒在台灣吃過。在香港,還要用來打邊爐,確實是首次嘗試。剪開數段,輕輕𤆥五至十秒,爽脆可口,非常喜愛這種口感。相對吸收濃濃湯頭的其他蔬菜類,別有一番風味。梅菜豬肉丸($48/4粒),每次也是必點項目。從前是此處獨有,現在變得普遍。模仿歸模仿,還是喜愛這原汁原味、肥瘦適中的鮮甜豬肉。寬粉條($48)仍是我的最愛,煙韌彈牙,不論配上麻辣湯底或其他濃郁美味的湯底皆十分適合。
在香港,能打邊爐的地方數目眾多,
大概跟茶餐廳的數量一樣也不為過。
林林種種,始終還是最愛台式火鍋
用料豐富、濃郁的湯底,美味可口之餘,更滋補養生。

要說台式火鍋,兩年來,老鍋一直都是心目中首選。

這夜是四人組合,無論點菜的分量,
或暢談聊天都是剛好的組合。

每次吃老鍋,湯底選擇也離不開膠原蛋白美人鍋($228),
當中的烏雞百吃不厭,肉質鮮嫩,又把湯底精華全都吸收。

鹹蛋炸魚皮,新鮮魚皮沾滿鹹蛋黃,
一同油炸,鹹香酥脆,直接吃或放進火鍋中同樣美味。

酒香花雕醉雞件($88),
上枱時已嗅到酒味濃郁,雞件也挺肥美嫩滑。

台灣水蓮菜($68),用以清炒倒在台灣吃過。
在香港,還要用來打邊爐,確實是首次嘗試。
剪開數段,輕輕𤆥五至十秒,爽脆可口,非常喜愛這種口感。
相對吸收濃濃湯頭的其他蔬菜類,別有一番風味。

梅菜豬肉丸($48/4粒),每次也是必點項目。
從前是此處獨有,現在變得普遍。
模仿歸模仿,還是喜愛這原汁原味、肥瘦適中的鮮甜豬肉。

寬粉條($48)仍是我的最愛,煙韌彈牙,
不論配上麻辣湯底或其他濃郁美味的湯底皆十分適合。
2019-04-14 823 浏览
好耐冇同同事一齊食飯,今次第一次食尖沙咀老鍋,約埋幾個同事一齊試試!我哋book六點半去到,仲係冇人嘅,我哋係第一台客仲有房坐添😆兩個女人仲未到,我同個肥仔叫住野食先,今次四個人食所以可以叫多啲唔同嘅嘢,平時都係叫安格斯牛、萵筍、厚切山藥、滷水拼盤、今次就叫多咗大腸頭、響鈴、鹹蛋黃炸魚皮呢度環境都幾好,我哋四個人坐咗喺房入邊,可以靜靜地傾吓計鍋底都係我平時食開嘅一樣,麻辣加酸菜白肉,尖沙咀依間唔同嘅係佢哋用明火山藥得六塊水餃、雲吞、黑松露龍蝦丸、鵝肝墨魚丸,好處係可以叫半分,我哋四個人啱啱好每人一粒安格斯牛,叫兩碟啱啱好萵筍,今次有少少老咗啲響鈴就一般,依樣好睇功夫,要炸得脆而唔油並不是咁簡單鹹蛋黃炸魚皮,依樣非常之好食,有鹹蛋味而又唔搶晒炸魚皮嘅味道今次依個滷水冇銅鑼灣嗰邊咁好食,大家睇見啲豆腐都知道未索到啲滷水汁大腸頭一直未試過,但我應該都唔會再叫,因為大腸我都係鍾意食炸大腸呢個台灣腸整得越嚟越Hea,我記得初初銅鑼灣嗰邊係會有蒜片夾著香腸,依家就咁一碟總括來講,依間台灣火鍋係尖沙咀來講都算唔錯!值得再去😋

呢度環境都幾好,我哋四個人坐咗喺房入邊,可以靜靜地傾吓計

鴛鴦鍋

厚切山藥

山藥得六塊

丸、餃

安格斯牛

安格斯牛,叫兩碟啱啱好

萵筍

萵筍,今次有少少老咗啲

響鈴

響鈴就一般,依樣好睇功夫,要炸得脆而唔油並不是咁簡單

鹹蛋黃炸魚皮

滷水拼盤

大腸頭

台灣香腸

總括來講,依間台灣火鍋係尖沙咀來講都算唔錯!值得再去😋
2019-04-08
鴛鴦鍋
厚切山藥
丸、餃
安格斯牛
鹹蛋黃炸魚皮
  • 金菇
2019-04-11 827 浏览
講起火鍋,我哋一班朋友都算係是火鍋迷。不論什麼天氣都愛食火鍋。由傳統的廣東火鍋去到而家台式火鍋都超級鍾意。今次呢間台式火鍋更加係我哋其中一間飯堂。餐牌菜式種類都豐富,而且好多食材都係台灣直送。當中仲有自助醬料吧,揀選自己嘅最愛。美人鍋餐廳供應幾款特色湯底,今次就揀咗呢款美人鍋。湯底材料相當豐富,除咗原隻補而不燥的烏雞外,還有相當養顏嘅桃膠真係超級滋補,而且佢嘅湯相當清甜濃郁,值得推介。一品花雕醉雞件雞件以花雕酒浸泡著,吸收濃郁酒香,食時相當嫩且有淡淡酒香。美國特級牛肋肉脂肪分佈均勻,牛肉味十足,放在湯內淥數秒即可,不用醬汁已經好有牛味。之後亦點了數款丸類餃子,個人覺得梅菜豬肉丸相當有心思,蝦丸則相當鮮味。鮮炸響鈴必食推介,鮮炸響鈴可以話香港頭幾位,炸得鬆化且帶豆香,且沾了泡汁亦不失脆感。台灣水蓮台灣出產水蓮係香港真係比較少有,爽脆鮮甜是必試的其中一道菜。烏龍麵送來時附有一個罩籬,煮製時便不怕粉條四散湯中,方便食用。淥熟後的麵條變得煙煙韌韌,滑嘟嘟有彈性,吃罷的確滿足。打邊爐當然唔少得冰凍飲品。沖繩黑糖烏梅汁酸酸甜甜、醒神開胃;杞子杭菊露則清香順喉、明目養肝,兩者皆是健康之選。
講起火鍋,我哋一班朋友都算係是火鍋迷。

美人鍋

一品花雕醉雞件
雞件以花雕酒浸泡著,吸收濃郁酒香,
食時相當嫩且有淡淡酒香。

美國特級牛肋肉
脂肪分佈均勻,牛肉味十足,
放在湯內淥數秒即可,不用醬汁已經好有牛味。

之後亦點了數款丸類餃子,
個人覺得梅菜豬肉丸相當有心思,
蝦丸則相當鮮味。

鮮炸響鈴
必食推介,鮮炸響鈴可以話香港頭幾位,
炸得鬆化且帶豆香,且沾了泡汁亦不失脆感。

台灣水蓮
台灣出產水蓮係香港真係比較少有,
爽脆鮮甜是必試的其中一道菜。

2019-04-05 673 浏览
哩間野既音響好唔掂,較到勁大聲,完全傾唔到計,最後要叫員工較返細聲,講真d野食真係唔平,亦唔算特別,個白肉湯底太酸,海鮮拼盤好唔抵,4隻蝦,兩隻鮑魚同2隻蚌就要$198,都幾唔抵,值得比分既我只會比咸蛋炸魚片,仲有佢個壺杞子菊露太甜,幾日後我拎返張單睇,收左我地4位$80 茶芥,但其實全餐係無比過茶水我地囉,大家去幫襯記得睇單,除左有個哥哥幫我地影相態度好d之外,其他女人都黑口黑面,咁既價咁既服務態度,不會再去幫襯。