2019-07-14
約左舊同事食飯,唔知食咩咁最岩就係打邊爐喇!呢間係主打台式火鍋,養生湯底🍲食物都係大同小異,比較特別係有台式小食,一於叫個臭豆腐黎食住先。其實係我第一次食臭豆腐😛好彩佢既臭味較淡。炸得好脆口,點埋甜醬食好惹味😋湯底要左椰子雞湯,職員會當面將雞件放落去,仲將原個椰子既椰水倒落湯裡面,真材實料啊!湯底內都有好多配料,有粟米、紅蘿蔔同芹菜。滾起就可以飲喇!除左椰子水味仲有椰汁味,好濃郁!想更椰可以食埋椰子肉🥥加入左雞肉後多左陣雞油既香味,非常鮮甜。醬汁係自助形式,好方便。飲品要左兩杯杭菊蜜,有杞子、菊花同龍眼,唔會過甜,打邊爐飲就岩哂,下火。即炸響鈴,脆卜卜,淥兩秒就食得,仲好鬆脆。鮮菌雜菜餃,餃皮好薄身,唔似平時既餃子皮,我覺得似麵條既質地。內裡餡料豐富,不過加入左西芹就未必個個都接受倒。西蘭花就食得多,蘭花苗都係第一次,原來係西蘭花同芥蘭既混合版。好彩食落無芥蘭既苦味,同西蘭花差不多。安格斯雪花肥牛,紋理好靚,油脂分佈平均,食落好濃牛味。平時打邊爐食到尾都會覺得好膩都好熱氣,但可能因為今次個湯底係椰子雞,食完都係飽濟既感覺
醬汁係自助形式,好方便。
即炸響鈴,脆卜卜,淥兩秒就食得,仲好鬆脆。
安格斯雪花肥牛,紋理好靚,油脂分佈平均,食落好濃牛味。