2019-04-11 827 浏览
講起火鍋,我哋一班朋友都算係是火鍋迷。不論什麼天氣都愛食火鍋。由傳統的廣東火鍋去到而家台式火鍋都超級鍾意。今次呢間台式火鍋更加係我哋其中一間飯堂。餐牌菜式種類都豐富,而且好多食材都係台灣直送。當中仲有自助醬料吧,揀選自己嘅最愛。美人鍋餐廳供應幾款特色湯底,今次就揀咗呢款美人鍋。湯底材料相當豐富,除咗原隻補而不燥的烏雞外,還有相當養顏嘅桃膠真係超級滋補,而且佢嘅湯相當清甜濃郁,值得推介。一品花雕醉雞件雞件以花雕酒浸泡著,吸收濃郁酒香,食時相當嫩且有淡淡酒香。美國特級牛肋肉脂肪分佈均勻,牛肉味十足,放在湯內淥數秒即可,不用醬汁已經好有牛味。之後亦點了數款丸類餃子,個人覺得梅菜豬肉丸相當有心思,蝦丸則相當鮮味。鮮炸響鈴必食推介,鮮炸響鈴可以話香港頭幾位,炸得鬆化且帶豆香,且沾了泡汁亦不失脆感。台灣水蓮台灣出產水蓮係香港真係比較少有,爽脆鮮甜是必試的其中一道菜。烏龍麵送來時附有一個罩籬,煮製時便不怕粉條四散湯中,方便食用。淥熟後的麵條變得煙煙韌韌,滑嘟嘟有彈性,吃罷的確滿足。打邊爐當然唔少得冰凍飲品。沖繩黑糖烏梅汁酸酸甜甜、醒神開胃;杞子杭菊露則清香順喉、明目養肝,兩者皆是健康之選。
講起火鍋,我哋一班朋友都算係是火鍋迷。

美人鍋

一品花雕醉雞件
雞件以花雕酒浸泡著,吸收濃郁酒香,
食時相當嫩且有淡淡酒香。

美國特級牛肋肉
脂肪分佈均勻,牛肉味十足,
放在湯內淥數秒即可,不用醬汁已經好有牛味。

之後亦點了數款丸類餃子,
個人覺得梅菜豬肉丸相當有心思,
蝦丸則相當鮮味。

鮮炸響鈴
必食推介,鮮炸響鈴可以話香港頭幾位,
炸得鬆化且帶豆香,且沾了泡汁亦不失脆感。

台灣水蓮
台灣出產水蓮係香港真係比較少有,
爽脆鮮甜是必試的其中一道菜。