1K
2019-07-31 69 浏览
今日同朋友去尖沙咀「老鍋台式火鍋」打邊爐,因朋友喜歡打邊爐,但又唔試過台式火鍋,所以就帶佢嚟食一餐感受一下。見到餐牌上有原隻椰青三黃雞鍋,非常吸引,而且仲有雞件同原個椰青。職員會將生肉的雞件送上枱, 隨即就會放雞件在鍋裡,再加上椰青水。未食已經聞到香噴噴嘅椰青水味,令我同朋友都急不及待,先嘆番一碗湯。湯水是奶白色,呷一口湯超甜又順喉,雞肉滑溜,粟米超甜,湯料十足,好飲到朋友連飲5大碗。未打邊爐前點了一個夜市一口豆腐,即係臭豆腐,由台灣直送,聞上不算太臭,口感爽脆,還算可以。至於火鍋配料,就叫了安格斯雪花肥牛,肉質嫩腍,灼3秒即可入口,非常滑口。菜苗雜菌餃,隻隻飽滿,餡料有粟米粒,菇及菜苗,好清新。最特別的蘭花苗,外型似菜心走咗葉, 只得莖部同花,味道似幼嫩版芥蘭,沒有菜喳。再加埋個烏龍麵,烏龍麵很滑,浸透了椰青雞湯的味道,超正。飲品就點了烏梅汁及杭菊露,味道剛好,相當解渴。

菜苗雜菌餃,隻隻飽滿,餡料有粟米粒,菇及菜苗,好清新。

再加埋個烏龍麵,烏龍麵很滑,浸透了椰青雞湯的味道,超正。

飲品就點了烏梅汁及杭菊露,味道剛好,相當解渴。
2019-07-30 45 浏览
平時食開港式火鍋,台式火鍋就比較少見,今日就同埋屋企人一齊黎到尖沙咀嘅老鍋食晚飯。7點半鐘去到幾乎已經好多人,好彩book左位,立即就可以入座。呢度有唔同嘅湯底,我一向都係椰青既 Fans,當然要試返原個椰青三黃雞鍋。食打邊爐之前當然要混醬,比較特別嘅係,平時都係直接加生蒜落醬汁,但呢度提供嘅係蒜泥汁,味道同普通生蒜冇乜大分別,一樣咁濃郁。職員會即場將雞件同原個椰精倒入鍋中,絕對真材實料。安格斯雪花肥牛牛味十足。相比起烏冬,我自己就最鍾意食寬條麵,口感Q彈,好爽滑,而且吸收曬湯底既精華,滿滿既椰子香氣,唔錯。推薦呢度既手工丸類拼盤,口感彈牙,每款丸類都有唔同既餡料,幾新鮮。自家鮮做極品水餃相當足料,入面有大量蝦肉,爽滑彈牙。最後飲返杯杭菊露,帶一點菊花既苦澀,甜度唔過火,有解膩既功效。

職員會即場將雞件同原個椰精倒入鍋中,絕對真材實料。

安格斯雪花肥牛牛味十足。

自家鮮做極品水餃相當足料,入面有大量蝦肉,爽滑彈牙。

2019-07-30 81 浏览
首先想講,除了食物質素,餐廳的服務亦好重要,就算食物質素有幾高,但服務態度差的話,好難令食客再次光顧!職員帶我哋到"outdoor" 的餐枱,她解說一樣有冷氣的,只是剛開未涼。但indoor有位,為何不安排我們在室內呢?!當向職員提出時,便給我們灑了面色!最後安排於室內坐下後,又見到另一對食客出現與我們一樣的情況,個職員話:睇示範單位呀!那一刻的感覺真的好差,那對食客聽唔到,但我聽到!好啦,講番食物質素,主要係俾呢個瑤柱海皇冬瓜鍋所吸引,感覺打邊爐得嚟又可以下火。湯底的材料豐富,與menu的一樣。上了火鍋不久,便有職員替我們將冬瓜切開,真心欣賞!湯底好夠味!山竹鮮牛丸就麻麻地,肉質散,有點"鞋"口,牛肉鮮味唔特出。杞子杭菊露,杞子加圓肉是很好的下火飲品,好適合打邊爐飲,如果冇咁甜就更好。整體食物質素可以,但服務態度差!😫

山竹鮮牛丸就麻麻地,肉質散,有點"鞋"口,牛肉鮮味唔特出。

整體食物質素可以,但服務態度差!😫

2019-07-29 47 浏览
呢間老鍋不嬲係我打邊爐GE心水之選,今次第一次黎尖沙咀分店,好鐘意個格局,好有privacy瑤柱海皇冬瓜鍋 - 由於呢期天氣實在太熱,試下冬瓜鍋消下暑,個賣相精緻到呢~配料好足,有帶子、蝦、瑤,會有員工幫手切開冬瓜,湯底夠味健康又清爽安格斯雪花肥牛 - 牛味好濃,肉質都好靚,而且夠薄身,淥唔夠10秒就食得!甜不辣 - 有少有火鍋店會有甜不辣,仲要可以即食,配雞醬熱食真係一流,裡面仲有芋頭餡,外脆內軟,誠意之作菜苗雜菌餃 - 呢個裡面有大量蔬菜,外皮都好薄,薄到撈上黎個時唔小心整穿左響鈴卷 - 估唔到咁大盤,即叫即整,超脆口蕃薯苗 - 好特別有蕃薯苗揀呀~~唔使食膩一兩種新竹米粉 - 係台灣個隻煙韌口感,加湯一齊食仲正,食左三大碗哈哈杭菊露 - 貼心GE飲品~~仲要唔係沖粉,真係有菊花料係入面~~食完飲完成個人消暑不少,每道菜都不馬虎,抵讚
響鈴卷 - 估唔到咁大盤,即叫即整,超脆口
蕃薯苗 - 好特別有蕃薯苗揀呀~~唔使食膩一兩種
食完飲完成個人消暑不少,每道菜都不馬虎,抵讚
  • 瑤柱海皇冬瓜鍋
  • 甜不辣
2019-07-28 44 浏览
呢間鋪頭嘅裝修古色古香,好有詩意,當晚客人也非常多,播嘅歌亦都係以前好紅嘅歌,包括有還珠格格主題曲,好似走進時光隧道。烏梅汁冰涼嘅酸梅湯,係打邊爐嘅好伙伴,酸酸地可以去除食物嘅油膩感。6原個椰青三黃雞湯底方面,揀了原個椰青三黃雞,奶白色的滾湯先煲滾,再另外加入新鮮原隻椰青水,令湯底更加清甜,就咁飲都好好飲,湯入面仲有椰子肉,而雞肉好鮮嫩,呢個湯底真係揀到好岩。安格斯雪花肥牛必叫!$188非常抵食,牛片都幾厚,而且份量頗多,每卷牛肉都夾咗應該有2塊係入面,食上黎,牛肉味濃,加上雪花的脂肪香,好好食。脆骨腩片每塊鯇魚片都好大塊,魚肉彈牙且鮮甜,就算灼耐左都係咁爽脆。手工丸類拼盤總共有五款肉丸,每款有兩粒,分別有芝士牛肉丸,鵝肝墨魚丸,黃金咸蛋黃豬肉丸,黑松露蝦丸等,非常有特色。自家鮮製極品水餃水餃皮好簿,餡料多,點一點醋食,非常鮮味。

烏梅汁
原個椰青三黃雞

安格斯雪花肥牛

脆骨腩片
每塊鯇魚片都好大塊,魚肉彈牙且鮮甜,就算灼耐左都係咁爽脆。

手工丸類拼盤

自家鮮製極品水餃
水餃皮好簿,餡料多,點一點醋食,非常鮮味。
2019-07-09
2019-07-28 56 浏览
雖然天氣熱到飛起,但係都阻唔同我同閨蜜堅定要打邊爐嘅決心!哈哈!已經唔係第一次去「老鍋」,不過呢間分店係第一次黎,尖沙咀站B出口一出就係,方便到爆炸!之前次次都點「美人鍋」,今次轉一轉,食「季節限定」嘅「瑤柱海皇冬瓜鍋」!未打邊爐之後飲左兩碗湯,好甜好正!湯底村料十足,除左有成「圈」冬瓜之外,仲有蝦、帶子、蟹柳、金華火腿、雞肉,再加大量瑤柱,唔怪得湯底咁甜啦!「老鍋」主打台式火鍋,台灣小食又點可以少得「鹽酥雞」呢!呢度嘅鹽酥雞炸得香脆,個炸漿唔會太厚或者太咸,雞味雖然唔算好濃但雞肉就夠嫩滑!脆鯇魚片係my favorite! 魚肉鮮甜爽滑,十個like! 鮮蝦水餃大大粒、脹卜卜,蝦肉新鮮彈牙,加上爽口嘅木耳絲,好味道!其他配料,好似肥牛、響鈴、手打烏冬、菜呀呢d,無論質素同份量都係正常!唔錯! 飲品叫左杭菊露,清清地唔會太甜!大大杯都唔錯!食到臨尾先睇到原來餐廳做緊推廣,憑一張買「御茶園冷山茶王」嘅飲品嘅收據黎呢度打邊爐,除左可以參加大抽獎,頭獎係台灣雙人自由行套票之外,仲可以送一客「雪花一口牛粒」或者「極品黑毛豬梅肉」!好抵呀!真係有d衝動即刻落7仔或者超市買一樽囉!哈哈!整體餐廳環

整體餐廳環境舒服,空間感十足,食物質素不俗,價錢合理,可以推薦!
2019-07-25 862 浏览
設計裝璜很有古鄉特式🎐點餐後很快就送來個大鍋及飲品。飲品是明目養肝的杞子杭菊露,很適合夏天飲用,更適合打邊爐作下火之用!💦瑤柱海皇冬瓜鍋🥘大大個冬瓜上有金華火腿,蟹柳,帶子,蟹子,大粒蝦米,乾瑤柱,雞,材料十足!讚!基本上目測只要加個麵已經豐富有餘,足夠二人食!雪花肥牛🐂卷得靚靚的肥牛,脂肪層次平均,厚薄適中,味道鮮嫩!蕃薯苗🥗非常新鮮,由於湯底很夠味,所以浸湯煮熟後的菜特別爽甜!稻田烏龍麵🍜好細心的安排,附有器皿去盛載烏龍麵,以防散了難夾!彈牙通透的烏龍麵!炸臭豆腐😜送來的時候沒有臭豆腐的"供"鼻,但食落就很有臭豆腐獨有的"臭"味!脆卜卜,點甜醬食一流!想不到火鍋店有臭豆腐食呢!咸蛋黃炸魚皮食過這裡的魚皮,再食其他店的,感覺定會被比下去。咸蛋黃與魚皮是何其的夾,新鮮香脆,真的食過番尋味!實在太香脆,不捨得放進鍋裡呢!揭餐牌時發現,原來持$10御茶園的收據 1) 有機會贏台灣套票,2) 食滿$300送一口牛粒或黑毛豬梅肉,咁抵,下次再光顧前帶同御茶園的收據來先得! **注意:至8月31日**
設計裝璜很有古鄉特式🎐

瑤柱海皇冬瓜鍋🥘

雪花肥牛🐂

卷得靚靚的肥牛,脂肪層次平均,厚薄適中,味道鮮嫩!

蕃薯苗🥗

非常新鮮,由於湯底很夠味,所以浸湯煮熟後的菜特別爽甜!

稻田烏龍麵🍜

好細心的安排,附有器皿去盛載烏龍麵,以防散了難夾!

彈牙通透的烏龍麵!

炸臭豆腐😜

脆卜卜,點甜醬食一流!想不到火鍋店有臭豆腐食呢!

咸蛋黃炸魚皮

實在太香脆,不捨得放進鍋裡呢!

**注意:至8月31日**

• 瑤柱海皇冬瓜鍋
  • 烏龍麵
  • 咸蛋黃炸魚皮
2019-07-24 42 浏览
最近心情唔係好好,朋友約我食飯,都揀左我最鐘意嘅火鍋,今次來到老鍋,近近地來到尖沙咀分店,面積都幾大,裝潢走古色古香路線,以木製嘅傢具為主,木枱木櫈,又用啲木屏風相隔,即使二人,都坐得闊落。枱面上有齊紙巾、餐具同牙籤。menu選擇非常多,有食過呢類台式火鍋嘅朋友應該都知道,湯底唔少得麻辣、養生鍋等,但老鍋仲有椰青三黃雞鍋同瑤柱冬瓜海鮮鍋,方便唔同喜好嘅客人喺8月尾前買10蚊御茶園冷山茶王可以參加台灣阿里山賞茶旅遊嘅抽獎。又或者可以憑御茶園收據來老鍋,食滿300蚊可以送雪花一口牛粒或者黑毛豬梅肉,如果喺便利店見到,帶埋去老鍋都抵嘅。醬油瑤柱海皇冬瓜鍋一上枱已經忍唔住要相機食先,因為真係好吸引,可以見到半隻大冬瓜切開左,鋪上帶子、蟹柳、蟹籽湯底滾起梗係要飲番幾碗先開始打邊爐,咁樣煲出來,點會唔好飲呢,而且唔會太鹹。冬瓜中間仲有金華火腿同埋好多雞肉。雞肉十分滑溜,似雞脾肉咁滑滾起之後,店員仲好細心,幫我地切開啲冬瓜,因為冬瓜需要耐少少時間先腍,我地飲完湯先開始食。真係好正,入味之餘又消暑等緊湯底滾起途中,我地就食住小食先,呢份鹹蛋黃魚皮正,即炸香脆,薄身唔油,沾滿蛋黃!仲試埋夜市一口豆腐,好

枱面上有齊紙巾、餐具同牙籤。

醬油

仲試埋夜市一口豆腐,好耐冇去旅行,過下口癮。豆腐炸到超脆身,可以就咁即食,點少少甜酸醬,一流。

安格斯雪花肥牛非常正,肉味濃郁,再且肥瘦適中,雪花均勻,好滑架。

菜苗雜菌餃係有芹菜嘅,平時比較少食到,菜餃好薄皮,入面有好多餡料,除左芹菜,仲有菇類,好好食
蕃薯苗份量超多。

烏龍麵其實即係烏冬,扁身,而且口感煙韌。

點左兩杯杭菊露,好足料,裡面有龍眼肉,飲品唔會太冰凍,符合養生原則,又清涼又解渴。

2019-07-23 36 浏览
呢間台式火鍋主打唔同既養生湯底, 今日終於同朋友試下喇。一坐底有幾款湯底好吸引,例如美人鍋,養生鍋,酸菜白肉鍋。美人鍋湯甜料足,有桃膠、杞子、原隻烏雞,未落野食已經飲左三碗湯。 例牌叫左牛肉、鮮炸響鈴、凍豆腐和等等既火鍋配料,所有配料都好新鮮,認真製作,響鈴即叫即炸,上到枱仲係熱辣辣,牛肉好新鮮,配合埋個湯底,齒頰留香。而鍾意台灣既朋友,可以喺餐廳入面影天燈,好有台灣feel!
呢間台式火鍋主打唔同既養生湯底, 今日終於同朋友試下喇。

而鍾意台灣既朋友,可以喺餐廳入面影天燈,好有台灣feel!
2019-07-11
  • 牛肉
  • 鮮炸響鈴
Taiwanese Hot-Pot🇹🇼♨️🥢 Yummy Chicken Coconut Soup💛🐥🥥💫..台式養生鍋♨️ 真係愈開愈多,而質素亦都愈來愈高質。想打邊爐,又想養生健康❓近年既台式火鍋店真係一個新熱點呢。既可滿足口慾 亦不失養生之選,真係打邊爐都可以食得好有營架。今次首選既鍋底:。原個新鮮即開椰青🥥,加新鮮三黃雞件🐥煲成既清甜濃郁湯底,真材實料 真係超級好喝的!快快趁湯滾時 快快喝多幾碗 感覺很滋補呢。湯底真的很棒,喝過後就開始打邊爐♨️🥢。配料選了:``🍡``` 好豐富。飲品選了:`,2種都各有特色呢。前者烏梅汁🍹酸酸甜甜,濃郁開胃 不怕吃滯;後者杭菊露🌼 清熱解毒下火又明目。打邊爐又怎能缺少呢。..樣樣材料新鮮好味,跟朋友邊吃邊聊天真的愉快。在古色古香既餐廳用餐,裝修真的極具古典風味,讓人不知不覺有種時空既錯覺 活在古代中,那時候真的感覺自己 就像在夢裡走一盪💫。..

今次首選既鍋底:[原隻椰青三黃雞鍋🥥🐥]。原個新鮮即開椰青🥥,加新鮮三黃雞件🐥煲成既清甜濃郁湯底,真材實料 真係超級好喝的!快快趁湯滾時 快快喝多幾碗 感覺很滋補呢。

湯底真的很棒,喝過後就開始打邊爐♨️🥢。配料選了:[安格斯雪花肥牛🐮❄️]`[甜不辣🍢]`[山竹鮮牛丸]🍡`[響鈴卷]`[蘭花苗🌿]`[寬粉條🍜] 好豐富。

飲品選了:[烏梅汁]`[杭菊露],2種都各有特色呢。前者烏梅汁🍹酸酸甜甜,濃郁開胃 不怕吃滯;後者杭菊露🌼 清熱解毒下火又明目。打邊爐又怎能缺少呢。

2019-07-21 52 浏览
買了团购优惠劵,因遇上一些小问题,得到负责人亚May的帮忙解决,用歺过程中,该店服务人员都很热情有礼,所有食材的质素都很满意,又多谢赠送了歺前小食,总之很满足的一歺。给亚May点赞,希望该店保持水凖,越做越好!
2019-07-09
用餐优惠
團購
1K
一直以來,台式火鍋都能深受我的喜愛,除了有不同款式的特色養生鍋外,還有不少別樹一格的台灣美食,例如酒香白肉等。自助醬料吧,共有七款佐料加醬油,款式雖不太花巧,但絕對足夠。杭菊露: 味道清甜,帶微微菊花香,感覺能幫助清熱,減低罪惡感。麻辣牛肚絲: 麻辣醬達小辣至中辣之間,麻香突出,有大量牛肚絲及青瓜,蠻入味。原個椰青三黃雞煲: 把原個椰青水倒進煲內,加上椰子肉,湯底非常清甜,椰香突出,感覺生津解渴,蠻有特色。三黃雞件肉味濃郁,味道與湯底蠻搭配。安格斯雪花肥牛: 儘管油脂比例高,肉質嫩滑有油香,牛味亦是非常香濃,試得一試。脆骨腩片: 脆骨腩即是以蠶豆餵養的鯇魚,長大後魚肉變得爽脆,與普通鯇魚截然不同。除了爽脆的感質,魚肉還相當鮮甜。鮮炸響鈴卷: 即點即製的響鈴卷,腐竹味道特濃!

鮮炸響鈴卷: 即點即製的響鈴卷,腐竹味道特濃!
2019-07-08
2019-07-19 37 浏览
聽到朋友講原來打邊爐都可以養顏,我先知原來講緊台式養生鍋。整體黎計,價錢略高,少食多滋味。呢度湯底的確係佢賣點,同養心一樣都好足料,好飲而飲完較少口渴感。食物方面,一定要叫手工丸!因為水準頗高,鵝肝墨魚丸、黑松露蝦丸,都係強烈推介要叫,可以散叫,試晒咁多種丸。手功牛、大蜆、雲吞,都唔頹唔伏,可以叫。5個人的飯局,又食又飲,人均550蚊,大家都覺得湯底同配送係高質素d,一分價錢一份貨,明白點解可以咁多人食。

2019-07-18 564 浏览
生左個女後都未有機會去旅行, 以往成日快閃台灣食下野而家對於我地黎講已經成左好遠既距離. 近排聽朋友介紹有間質素格局味道食物...都同台灣一樣. 所以就帶埋個女同老公去試一試. 位置超方便地鐵一出對面上樓就已經到. 抱住阿女完全係FRIENDLY呀!一去到樓面既店員已經非常熱情, 對我地好好! 見到我有個BB 即刻俾個好D 既位置有冷氣而又唔係吹到正既位. 裝修都好有風味, 再加上周圍都籠罩住好香好濃既辣味, 嘩未坐底已經超級餓!!由於我餵緊人奶啦~ 所以都唔係好敢食辣住! 店員都好好知道我既需要介紹左呢個椰子雞湯底. 起初都以為只係幾片椰子既湯底, 真係有D喜出望外, 係成個椰子再加新鮮雞!仲要有細心既哥哥幫我地處理個湯底! 先飲湯底再加料去打邊爐, 嘩~ 湯底正到好似煲老火湯一樣. 好正~當然唔小得既就係我地叫左好多既火鍋料啦~炸魚皮我地平時食得多, 咸蛋黃炸魚皮用黎打邊爐都係第一次!!! 吸埋D 椰子雞湯底~真係一絕呀!!! 超香口食到停唔到口. 要讚一讚出面既醬料區~ 款式應有盡有, 但係位置好乾淨,唔似出面咁混亂!! 店員仲好勤力一見到有人整到一點污濁就已經清潔同不停FILL
當然唔小得既就係我地叫左好多既火鍋料啦~
要讚一讚出面既醬料區~ 款式應有盡有, 但係位置好乾淨,唔似出面咁混亂!! 店員仲好勤力一見到有人整到一點污濁就已經清潔同不停FILL番D醬料. 好值得一讚~
呢個台式既臭豆腐同港式的有分別. 唔似港式既咁臭同埋比較香口. 醬料配合埋個豆腐真係一絕!!
整體上所有野都好好味~ 而且最令到我一定會番轉頭既係服務同埋環境! 下一次再思鄉就可以再黎止一止渴!!!
2019-07-02
  • 椰子雞湯底
2019-07-17 208 浏览
香港其實以台灣特色的火鍋不多,今次難得同學推介就一於行動去食個飽。食店以屏風和燈籠為裝修主調,甚有中國色彩。座位寬闊舒適,乾淨企理。大家坐下後職員推介各人先來一杯杞子杭菊露,貪佢明目養肝和清熱,菊花味香濃。  繼續就揀選食物和煱底,而各人皆認同大熱天時當然唔會選擇麻辣火鍋啦!鹹蛋黃炸魚皮食時還有微熱,很脆和香口;最緊要是不太油膩,認真好食,鹽酥一口豆腐脆漿薄,鹽酥夠晒惹味;一口一粒食得乾淨方便。原個椰青 三黃雞鍋大大煱由服務員抱在眼前,煱底已有椰子肉、粟米、紅蘿蔔和紅棗;然後椰青和雞陸續奉上。首先把原個椰汁倒落煱內,再放埋雞件;可謂用料足夠。當湯底煮滾後,一陣陣椰子清香;便試飲一口,味道清甜味美。特級美國安格斯雪花肥牛牛肉的油脂和紋路分佈平均,肉質嫩滑;燙兩三下便可以食。綜合手工丸拼盤有蝦丸、墨魚丸、豬肉丸和牛丸等等,。咬落沒太大特別不過很彈牙,應是自家製品。新鮮極品水餃大大粒,用料足的水餃皮薄而新鮮。新鮮脆魚腩魚腩切得厚身, 咬落爽脆鮮甜又啖啖肉,食到口唔停。響鈴新鮮炸起即淥即食,依然脆口。蕃薯苖菠菜苗稻庭烏冬和新竹米粉
鹹蛋黃炸魚皮
食時還有微熱,很脆和香口;最緊要是不太油膩,認真好食,
鹽酥一口豆腐
脆漿薄,鹽酥夠晒惹味;一口一粒食得乾淨方便。
原個椰青 三黃雞鍋
特級美國安格斯雪花肥牛
牛肉的油脂和紋路分佈平均,肉質嫩滑;燙兩三下便可以食。
綜合手工丸拼盤
新鮮極品水餃
大大粒,用料足的水餃皮薄而新鮮。
新鮮脆魚腩
魚腩切得厚身, 咬落爽脆鮮甜又啖啖肉,食到口唔停。
響鈴
新鮮炸起即淥即食,依然脆口。
蕃薯苖菠菜苗
稻庭烏冬和新竹米粉

杭菊露
煱底
原個椰青 三黃雞鍋
鹹蛋黃炸魚皮
鹽酥一口豆腐
特級美國安格斯雪花肥牛
新鮮極品水餃 ,綜合手工丸拼盤
新鮮脆魚腩
響鈴