2019-07-31
今日同朋友去尖沙咀「老鍋台式火鍋」打邊爐,因朋友喜歡打邊爐,但又唔試過台式火鍋,所以就帶佢嚟食一餐感受一下。見到餐牌上有原隻椰青三黃雞鍋,非常吸引,而且仲有雞件同原個椰青。職員會將生肉的雞件送上枱, 隨即就會放雞件在鍋裡,再加上椰青水。未食已經聞到香噴噴嘅椰青水味,令我同朋友都急不及待,先嘆番一碗湯。湯水是奶白色,呷一口湯超甜又順喉,雞肉滑溜,粟米超甜,湯料十足,好飲到朋友連飲5大碗。未打邊爐前點了一個夜市一口豆腐,即係臭豆腐,由台灣直送,聞上不算太臭,口感爽脆,還算可以。至於火鍋配料,就叫了安格斯雪花肥牛,肉質嫩腍,灼3秒即可入口,非常滑口。菜苗雜菌餃,隻隻飽滿,餡料有粟米粒,菇及菜苗,好清新。最特別的蘭花苗,外型似菜心走咗葉, 只得莖部同花,味道似幼嫩版芥蘭,沒有菜喳。再加埋個烏龍麵,烏龍麵很滑,浸透了椰青雞湯的味道,超正。飲品就點了烏梅汁及杭菊露,味道剛好,相當解渴。
菜苗雜菌餃,隻隻飽滿,餡料有粟米粒,菇及菜苗,好清新。
再加埋個烏龍麵,烏龍麵很滑,浸透了椰青雞湯的味道,超正。
飲品就點了烏梅汁及杭菊露,味道剛好,相當解渴。