2022-05-15 30 浏览
麻辣鴨血$68之前去過台灣食過當地嘅麻辣鴨血,估唔到係香港都可以食返相同嘅味道。不會太麻 不會太辣,麻同辣比例岩岩好。鴨血亦都好鮮甜,大家不妨一試豆乳香香雞 $52港式嘅豆乳,配上台灣嘅香香雞,估唔到味道可以咁夾。香香雞唔會好油,又香又juicy 地獄麻辣牛拌麵 $72香濃微辣惹味,有陣陣花椒嘅香味,麻麻辣辣好開胃。牛肉方面份量好多,好入味,好嫩滑。關廟刀削麵爽口彈牙。私房花雕雞拌麵 $78雞肉嫩滑,入口有淡淡酒香,再搭上半熟軟嫩嘅溏心蛋,口感層次多變。關廟麵口感軟硬適中,每啖都有香濃嘅醬油味。

麻辣鴨血$68

豆乳香香雞 $52

地獄麻辣牛拌麵 $72

私房花雕雞拌麵 $78
2022-05-14 20 浏览
之前淨係試過係超市買麵返去煮,估唔到老媽拌麵咁快係香港開左幾間分店。呢日係旺角買完鞋,近近地就揀左佢試下😋 🔸私房花雕雞拌麵 (粗麵)🐥一開始下單這個花雕醉雞麵時,以為係平時食開個款凍食,但到上菜時先知原來係熱食🤣🤣雞肉個花雕味有點內斂,帶點清香,而且煮得夠腍。個拌粗麵好煙韌有咬口,伴隨花雕汁食,食完一啖後,自然會想食第二啖🤣🔸 香麻豬手拌麵 (粗麵)豬手非常之重骨膠原嘅感覺,煙煙韌韌😋而且好重花椒香,麻味十足。而個拌麵就吸晒豬手汁的精華,好香濃!🔸 麻辣鴨血🩸鴨血聞起上黎好香,而咬落口又好滑,好食! 配菜有豆腐、大豆芽同白菜,成碗辣野好過癮🔸 老媽黑糖珍珠鮮奶茶🧋整體唔錯,特別要讚的是黑糖味比較突出,如果係黑糖愛好者應該會喜歡這杯珍奶🧋📍#老媽拌麵 (#旺角美食)旺角奶路臣街17號THE FOREST2樓204-205號舖➡️𝗙𝗼𝗹𝗹𝗼𝘄左我未啊😚跟住我去飲飲食食😎

🔸私房花雕雞拌麵 (粗麵)🐥

🔸 香麻豬手拌麵 (粗麵)

🔸 麻辣鴨血🩸

🔸 老媽黑糖珍珠鮮奶茶🧋

📍#老媽拌麵 (#旺角美食)

➡️𝗙𝗼𝗹𝗹𝗼𝘄左我未啊😚跟住我去飲飲食食😎
  • 私房花雕雞拌麵
2022-05-12 160 浏览
餐廳是台灣人氣牛肉麵過江龍,俘虜不少粉絲的心,最近在旺角開咗第六間新店, 佈置明亮雅緻, 環境更加寬敞、 舒適, 相當不錯。清燉三寶牛肉配幼麵 $82人氣清燉三寶牛肉麵, 深褐色的湯底, 上枱時,香氣撲鼻, 先呷一口湯, 湯底味濃郁、醇厚,香而不膩 。 三寶是牛腱、 牛肚及牛筋, 每件大件厚切, 鹵得十分入味 , 入口軟嫩, 輕輕已經好容易咬開, 牛味香濃。 手工幼麵,充滿彈性,煙煙韌韌, 每條麵掛上香濃的湯底,別有一番滋味。蔥油麵嫩雞伴麵 $62先將麵條拌勻醬油及蔥油, 即時 蔥油香氣撲鼻而來, 煙韌幼身的麵條,掛滿蔥油、醬汁,油潤可口, 份外惹味, 跟配的雞肉軟嫩滑溜, 加上半隻糖心蛋, 令人食指大動 。澎湖花之丸 $32即叫即製的花枝丸 , 脹卜卜的外 形,炸到金黃色, 粒粒紮實飽滿, 口感鮮味, 仲 QQ 彈牙, 再沾上甜酸汁, 滋味吸引。香煎蔥抓餅 $30手抓餅香脆軟綿, 咀嚼時,陣陣蔥香充滿口腔 , 津津回味。老媽黑糖珍珠鮮奶茶 $33黑糖珍珠香甜濃郁, 口感 QQ彈牙, 茶香奶滑, 比例調配剛剛好, 甜度適中, 好有台式風味。

清燉三寶牛肉配幼麵 $82

蔥油麵嫩雞伴麵 $62

澎湖花之丸 $32

香煎蔥抓餅 $30
手抓餅香脆軟綿, 咀嚼時,陣陣蔥香充滿口腔 , 津津回味。

老媽黑糖珍珠鮮奶茶 $33

2022-05-12 10 浏览
經開旺角搵野食又想坐得舒服,就搵到呢間老媽伴麵😆係以前波鞋街附近好易搵,去到間鋪就無咩人即入得😆手機自助落單,我見佢lunch都有一人火鍋食🤣我就淨係叫麵食姐🤣地獄麻辣牛拌麵$72-佢嘅辣都幾辣下,粗面整到岩岩好食落煙煙韌韌,但牛肉就唔得喇,食落好韌私房花雕雞拌麵$78-食落好香嘅麻油味😋雞都算滑,滷水蛋無咩味,整體都好食嘅荔枝綠茶$26- 無得揀甜度,但又唔會好甜岩岩好冬瓜檸檬$24-冬瓜茶加咗一塊青檸,飲落好夾好好似

荔枝綠茶$26- 無得揀甜度,但又唔會好甜岩岩好

冬瓜檸檬$24-冬瓜茶加咗一塊青檸,飲落好夾好好似

2022-05-09
  • 私房花雕雞拌麵
2022-05-10 10 浏览
來自台灣的“老媽拌麵”已有將近10年歷史,當然喺香港嘅時間就冇咁耐,據說香港第一間店係2019年進駐將軍澳嘅。呢日來到花園街forest的分店,賞心悅目的佈置,好有台灣特色的題字,室內室外皆有,好難唔知道係間台式店😁😁叫咗"蔥油嫩雞🐓伴麵”和"清燉三寶牛肉🍖麵",伴麵本身只跟幼麵,因此牛肉麵就要咗粗麵,試两個唔同的口感,各有千秋,都係手工製作,煙韌Q彈,有咬口。牛肉麵三實的牛筋最得我心,大件,軟硬度適中,仲非常之入味。小食就試咗店員推介的“豆乳香香雞",炸得好沒有多餘的油,配埋豆乳好強;韭菜餃就有淡綠色的餃子皮,而韭菜也食得出好新鮮。飲品放棄平時叫開的珍珠奶茶而就叫咗仙草奶茶,一樣哋好飲

一直喜愛拌麵,見到就抱住期待一試🙈點左花雕雞拌麵午餐set本身附餐附送沙律同例湯,加錢可轉飲品沙律不過不失,正常水平先講雞件,帶骨雞,另外一碟俾人吐骨肉質嫩滑,但味極為重及偏鹹,花雕酒香唔太感受到反而滷水醬油味更重而因雞件味太重,基本上其他野食會失色🙈再講拌麵,麵可揀粗幼我所揀嘅麵偏幼,爽口彈牙不足麵本身味淡,撈汁再撈醬料後還好但食完雞件後,變到無味咁😂😂😂如果雞件拌飯會好啲拌麵真係俾雞件搶哂fo總結而言,價位稍微偏高,以拌麵而言,較為失望
一直喜愛拌麵,見到就抱住期待一試🙈

點左花雕雞拌麵午餐set
秘製花雕雞拌麵

本身附餐附送沙律同例湯,加錢可轉飲品
沙律不過不失,正常水平

先講雞件,帶骨雞,另外一碟俾人吐骨
肉質嫩滑,但味極為重及偏鹹,
花雕酒香唔太感受到
反而滷水醬油味更重
而因雞件味太重,基本上其他野食會失色🙈

再講拌麵,麵可揀粗幼
我所揀嘅麵偏幼,爽口彈牙不足
麵本身味淡,撈汁再撈醬料後還好
但食完雞件後,變到無味咁😂😂😂
如果雞件拌飯會好啲
拌麵真係俾雞件搶哂fo

總結而言,價位稍微偏高,
以拌麵而言,較為失望
2022-02-06 41 浏览
見到老媽拌麵開咗喺旺角, 佢都有好幾間分店, 所以今日就試下佢係唔係咁好食先😊 佢寫佢第一間海外分店就喺香港~見佢衝出台灣應該有啲質素掛? 發現其實都有啲失望...1.川味紅燒半筋半肉牛肉麵 其實佢牛肉都冇咩問題, 都算好食㗎喇,不過不失啦, 不過佢個面就真係麻麻地~ 佢雖然話係手打,不過我又覺得佢似一早整好嗰啲, 面一般唔太好食😑而且個湯都唔濃味, 有啲失望🤔2.私房花雕雞拌麵同樣都係舊雞比較好食, 係有啲花雕酒味, 可能佢哋做肉嘅味比較出色!而佢嘅面就係唔好食, 呢本要左幼面,個面就係浸住啲花雕汁, 而且個汁都冇咩味,好清淡帶少少酒味~ 可想言之即係唔好食😐😐😐如果你哋係去食肉嘅,我覺得都可以考慮。 如果你哋係為個面底而去, 我覺得冇必要! 雖然叫做老媽拌麵, 面應該係出色嘅一環, 不過就真係有啲失望!!!

1.川味紅燒半筋半肉牛肉麵

2.私房花雕雞拌麵

2022-02-05 33 浏览
🌶️地獄麻辣牛肉拌麵 $72牛肉有6塊 質地有咬口但唔鞋無特別調味 要同底部嘅醬汁拌勻醬汁好惹味 重麻帶少少辣旁邊有半粒糖心蛋 熟度啱啱好蛋香味濃 蛋黃濃郁麵底揀咗關廟麵 係粗身嘅刀削麵形狀彎彎曲曲 麵質彈牙 掛汁一流🐮和牛炸醬拌麵 $78
和牛炸醬拌麵

🐮和牛炸醬拌麵 $78
午餐
地獄麻辣牛肉拌麵
2022-02-05 101 浏览
年初三趁住晚巿收工之前4:15到達旺角The forest 2/F嘅老媽拌麵想食老媽拌麵 固然可以買即食包,但趁住農曆年總有想偷懶嘅時候😌點餐係scan qr code點咗兩個麵,一份鴨血,一杯百香國寶茶同一杯洛神花茶加珍珠作為台灣控兩三年冇飛,好掛住台灣嘅味道可惜嘅係花雕雞麵完全冇花雕味嫩雞麵一般兩碗麵麵質略為過火冇Q彈嘅質感百香國寶茶甜度固定,女友覺得過甜洛神花茶少甜都太甜,珍珠過硬完全唔Q彈幸好還可取嘅有麻辣鴨血鴨血對味有彈性如果可以仲可以辣啲如無必要未必回頭不過不失啦

點餐係scan qr code
點咗兩個麵,一份鴨血,一杯百香國寶茶同一杯洛神花茶加珍珠

作為台灣控
兩三年冇飛,好掛住台灣嘅味道
可惜嘅係花雕雞麵完全冇花雕味
嫩雞麵一般
兩碗麵麵質略為過火冇Q彈嘅質感
百香國寶茶甜度固定,女友覺得過甜
洛神花茶少甜都太甜,珍珠過硬完全唔Q彈

幸好還可取嘅有麻辣鴨血

蔥油嫩雞拌麵
2022-02-03
麻辣鴨血
蔥油嫩雞拌麵
【老媽牛肉麵🍜川味紅燒VS清燉好食d?】來自台灣既老媽拌麵主打各款台灣牛肉麵、雞拌麵、滷肉飯,亦有各款餃子、麻辣鴨血、滷水小吃。仲有蛋餅、芋泥肉鬆吐司等台灣早餐。✏✏✏✏✏✏✏👅味道:7/10🌌環境:7.5/10👍🏻推薦:6/10______________________________【食評篇👇👇👇】🤓🤓評分benchmark參考🤓🤓✏10分 - rare heaven😇✏8, 9分 - 屬高分之作✏7分 - 正正常常,同平時食到嘅差唔多 ✏6分 - 有d失望,expect佢會好食d✏5分 - 伏野,零分重作川味紅燒半筋半肉湯麵 (💝7/10) $78(ie 牛展+牛筋)清燉三寶牛肉湯麵 (💝6.5/10) $82(ie 牛展+牛筋+牛肚)今次試左openrice大熱牛肉麵,有川味紅燒同清燉兩款湯底,肉有牛展//牛展+牛筋//牛展+牛筋+牛肚,三款選擇。湯底(川味紅燒VS清燉)紅燒win🎖紅燒湯底透出藥材香,甘甜留香。雖然唔係我食過最濃既湯底,但都夠濃,飲唔出味精清湯,是無味既,只係有黑椒味既清水😔牛肉 (😢唔ok喎)牛展汶得唔夠淋,咬落去有兩件食到有筋,部份咬唔開牛筋膠質好重,睇
【老媽牛肉麵🍜川味紅燒VS清燉好食d?】

小吃。仲有蛋餅、芋泥肉鬆吐司等台灣早餐。

✏✏✏✏✏✏✏

✏7分 - 正正常常,同平時食到嘅差唔多
✏6分 - 有d失望,expect佢會好食d
✏5分 - 伏野,零分重作

川味紅燒半筋半肉湯麵 (💝7/10) $78
(ie 牛展+牛筋)

清燉三寶牛肉湯麵

清燉三寶牛肉湯麵 (💝6.5/10) $82
(ie 牛展+牛筋+牛肚)

湯底(川味紅燒VS清燉)
紅燒win🎖

清湯,是無味既,只係有黑椒味既清水😔

川味紅燒半筋半肉湯麵

牛肉 (😢唔ok喎)
牛展汶得唔夠淋,咬落去有兩件食到有筋,部份咬唔開

牛筋膠質好重,睇片都知佢好動L,但筋既中心未汶到轉色,中心位有d韌,咬得開但似咬橡筋

一間牛肉麵最重要係佢d牛肉。若牛肉唔OK, 就夠麵條同湯底拉上補下都會黯然失色

建議可以試其他更出色小店:

湯底:中意紅燒的話,元朗既士林台灣麵係最濃既

牛肉:牛展的話木玥巷更淋;士林台灣麵係用軟嫩多筋巴西牛肉,啖啖肉之餘,牛筋真係好淋
(📍荃灣) 老媽拌麵 (荃灣廣場)
荃灣大壩街4-30號荃灣廣場4樓441A號舖

另外 將軍澳中心、屯門市廣場、北角匯、旺角the Forest都有分店

清燉三寶牛肉湯麵
川味紅燒半筋半肉湯麵
農曆新年前夕,朋友話要置裝買新鞋過年🛍,所以我哋去咗旺角波鞋街行吓。行完上半場就提早去食個晚餐,因為而家又禁堂食嘛。我哋揀咗食「老媽拌麵」,久仰大名,但食都係第一次。餐廳面積好大,裝修四正,而且座位之間用隔版分隔好,衛生措施做到足👍。同時,店員們服務態度積極,冇揸流攤。川味紅燒三寶牛肉麵($82),其實掙扎咗好耐嗌湯麵定拌麵🙈,但拌麵款式相對無咁吸引,所以揀咗湯麵。湯麵好大碗🍜,熱辣辣送上,加分。牛三寶包括有牛腱、牛筋同牛肚,佢哋全部都好入味,又夠大件🐮。麵底跟配咗關廟刀削麵,麵條彎彎曲曲,口感Q彈有嚼勁,令人一食上癮。麵條質素高,明顯比超市買到嘅好食。湯底亦係值得一讚🤤,牛味濃郁,又夠清徹,而且仲帶微微辣。老媽秘製麻辣鍋($118),我哋好鍾意打邊爐🍲,所以二話不說就嗌咗,但個人認為一般,問題唔係在於味道,而係食落比較遴迍,因為鍋底較淺,要分幾次先淥得晒。火鍋湯底有兩款揀,分別係麻辣湯同清燉牛肉湯,無辣不歡嘅我當然嗌辣🌶,味道係正,但同紅燒個湯好似甚或係一樣,撞咗添。火鍋配料有肥牛、麻辣鴨血、墨汁豬肉丸、蟹籽丸、豆腐、蔬菜同雞蛋等,整體感覺幾豐富。麵底揀咗傳統關廟麵,麵條幼身掛湯,佢
老媽秘製麻辣鍋
老媽秘製麻辣鍋
老媽秘製麻辣鍋($118),我哋好鍾意打邊爐🍲,所以二話不說就嗌咗,但個人認為一般,問題唔係在於味道,而係食落比較遴迍,因為鍋底較淺,要分幾次先淥得晒。火鍋湯底有兩款揀,分別係麻辣湯同清燉牛肉湯,無辣不歡嘅我當然嗌辣🌶,味道係正,但同紅燒個湯好似甚或係一樣,撞咗添。火鍋配料有肥牛、麻辣鴨血、墨汁豬肉丸、蟹籽丸、豆腐、蔬菜同雞蛋等,整體感覺幾豐富。麵底揀咗傳統關廟麵,麵條幼身掛湯,佢相比起粗麵無咁彈,但同樣帶有麵粉香。
豆乳香香雞
豆乳香香雞($52),餐牌寫係香港限定就一於試試。小食係咁多款食物之中最遲送上,相信係即叫即炸。🐔雞粒絕對係水準之上,外層炸得非常酥脆,而肉身就保持多汁。香香雞其實同鹽酥雞無異,分別在於調味,雞粒無落鹽,反而係配上豆乳醬,原來即係腐乳🤣,都幾濃、幾惹味嘅。
飲品方面🧋,我哋嗌咗老媽黑糖珍珠鮮奶茶($33)同冬瓜檸檬($24),兩杯味道都唔錯。冰量可揀少冰,但甜度就無得揀,不過幸好甜度適中。前者重奶香好滑,珍珠彈牙;而後者就幾清香。
總括嚟講,呢度嘅關廟麵同湯係精華所在,無論粗麵抑或幼麵都一樣咁出色👌,果然無負麵條專門店之名。另一邊廂,佢嘅麻辣湯亦係好味道,麻度同辣度恰到好處,我哋成碗飲哂!
2022-01-29
豆乳香香雞
2022-01-31 48 浏览
老媽拌麵嘅手工麵好吸引,每次經過都想試,星期六晏晝終於入去食咗。私房花雕雞拌麵$78我哋揀咗幼麵,手工麵軟硬適中,食落口感好好😋醬汁足夠伴麵,味道濃淡適中。花雕雞件大大件,肉質爽,唔會乾嚡,有淡淡的花雕酒香。魷魚圖滷肉飯$68我好鍾意食滷肉飯,油脂甘香加上滷肉汁拌飯,味道一流😋呢度啲滷肉好入味,係你甘香,但係又唔會完全得肥膏冇肉食,啱晒我口味。滷水魷魚圈都好入味,有咬口得嚟又唔會硬。另外仲有流心蛋、蠶豆、紫菜呢啲配料,好豐富。香煎蔥抓餅$30呢個好正😍,外表平平無奇,但係好香蔥味,抓餅酥酥脆脆的,又唔會油膩。高麗菜豬肉水餃$42有6大隻,每隻脹卜卜。我哋揀咗高麗菜豬肉,味道清清的,帶有薑嘅香味,餃子皮厚薄適中, 餡料足。

私房花雕雞拌麵$78

魷魚圖滷肉飯$68

香煎蔥抓餅$30

高麗菜豬肉水餃$42
農曆新年前的旺角比平常的假日更旺角,人迫到透唔到氣,一次過買齊過年嘢後,又到時候搵六點前嘅晚餐。經過波鞋街 The Forest 上去睇下有乜嘢啱食先。上左二樓見到「老媽拌麵」就行過去睇吓 Menu , 店員賣力招呼,見價錢又合理,都吾好意思走。餐廳面積都幾大,乾乾淨淨坐得好舒服。一個人食飯好簡單,一碗麵、小食加多杯飲品已經係相當豐富嘅一餐。天氣冷要杯熱飲暖胃羅漢果海底椰$22甘甘甜甜嘅羅漢果,配上化痰止咳海底椰,冇加人工糖,味道十大清甜。和牛炸醬拌麵 $78和牛碎、豆乾、紅蘿蔔絲、木耳絲、青瓜絲荷包蛋等整碗飯最吸睛一定系隻荷包蛋,一戳即流心,蛋液流到配料上,加埋小小燶邊,正呀!剁成細細粒和牛和豆乾同煮,和牛雖然不多但味道依兩突出,醬汁偏甜,撈麵吾差,楝左粗身刀削麵,彎彎曲曲的刀削麵掛汁一流,入口彈牙,遜間巳經被吃光。百頁豆腐$30上枱先知,原來吾系百頁、豆腐,原來百頁豆腐系一様食物,豆腐質感如硬豆腐,其表面上有大大小小的窿窿,完全將滷水汁索曬,滷水汁帶甘香,健康又美味的小食。一位較年長男店員有禮 , 印象不錯。

餐廳面積都幾大,乾乾淨淨坐得好舒服。

天氣冷要杯熱飲暖胃
羅漢果海底椰$22

和牛炸醬拌麵 $78

和牛碎、豆乾、紅蘿蔔絲、木耳絲、青瓜絲
荷包蛋等

百頁豆腐$30

一位較年長男店員有禮 , 印象不錯。
2022-01-31 49 浏览
近日工作稍緩和,雖然晚上沒有堂食,但仍想出外逛逛輕鬆一下,順便買外賣回家吃。在旺角買點東西後,在forest商場阿媽拌麵買晚餐回家吃。私房花雕雞拌麵$78雞件都是雞腿部分,嫩滑是必然,醬汁也入味,雖說花雕酒味不會太濃,選了刀削麵,拿到回家都沒有黏在一起,仍然爽口彈牙。韭菜豬肉餃菜餃$42薄薄的餃子皮,包著韭菜和豬肉,菜肉平衡,並有肉汁,附上醋汁更添滋味。燙青菜$22為補充纖維叫的青菜,是生菜,加點油和蒜粒,不會太清淡。台灣香腸$32惹味的台灣香腸,咬下去有豐富香腸油香,有點爆汁感,加上生蒜更是對味。金華火腿干貝湯$68最喜歡喝湯,這湯適合秋冬喝,加上薑有驅寒作用,女生更適合,金華火腿干貝很清香,有家的感覺,還有冬菇、紅蘿蔔、雞件等,滋補飽肚。紅QQ橘地瓜球$56店員推介熱賣的地瓜球,果然不錯,外皮鬆化QQ有彈性,煙煙韌韌,裡面有朱古力醬,當作甜品一流。

私房花雕雞拌麵$78

韭菜豬肉餃菜餃$42

燙青菜$22
為補充纖維叫的青菜,是生菜,加點油和蒜粒,不會太清淡。

台灣香腸$32

金華火腿干貝湯$68

紅QQ橘地瓜球$56
外卖自取
2022-01-28 194 浏览
路過看到老媽拌麵竟推出了台式一人火鍋,好奇心爆發的我一於進內試試。餐廳內裡主要以淡木為主,還有草叢擺設,平日中午時分人流較少,所以整體舒適寧靜有家的感覺。在餐廳門前已鎖定品嘗一人鍋,火鍋有麻辣及牛肉湯底選擇,內裡配料也因配合湯底而有所不同,聖誕過後吃不少的我還是來個清燉牛肉湯較適合。一人鍋包括墨汁豬肉丸、蝦餃、濃爆芝士丸、赤目魷魚、自家製豆腐、肥牛、響鈴、雞蛋及關廟麵,一個人的午餐確實甚為豐富。火鍋滾後率先品嘗其湯底,湯底有淡然牛肉精華,加入調味令味道香濃,還有愈濃愈鹹趨勢,直至用膳尾升,不用沾鼓油也味道足夠,湯底還附有蕃茄、紅蘿蔔及白蘿蔔。在眾多豐富食材中,較喜愛以下數款:肥牛大約有5-6片,沒有雪霜亦沒有血水情況,帶有清香牛肉味,雖然脂肪分怖不太平均,但脂肪與肉比例合適,有牛肉咀嚼口感同時不失脂肪滑溜。墨汁無味只提供黑色素,黑色的豬肉丸有香濃豬肉味,沒有任可肥膏或筋粒,質感滑溜微彈。呈長方形的魷魚條有清幽魷魚滑味道帶炸腐皮惹味度,內有明顯魷魚粒,增加咀嚼感。芝士丸皮薄流心芝士餡一咬傾出,熱燙餡料稍有灼痛舌頭,味道芝士鹹香帶微甜。雞蛋的加入製成了呈黃色獨特的自家製豆腐,雖然蛋味不太明

清燉牛肉湯鍋

清燉牛肉湯底

肥牛

墨汁豬肉丸

赤目魷魚

濃漿芝士丸

自家製豆腐

雞蛋的加入製成了呈黃色獨特的自家製豆腐,雖然蛋味不太明顯,但質感竟然比豆腐更滑!印象十分深刻。
關廟麵

大約有一杯份量的關廠麵滾後質感十分滑溜,吸收湯精華後也保留到淡然麵粉味道,麵下鍋後滾至變軟即可品嘗。
老媽黑糖珍珠豆漿

豆漿代替牛奶入口較輕盈,淡然黑糖漿包裹著細小珍珠粒,整體較傳統黑糖珍珠鮮奶更能去除飽膩感。
一人吃光成個火鍋套餐確實飽肚不而,捧著肚子離開的我最後連晚餐也可省略。
2022-01-06
清燉牛肉湯鍋