2019-08-02 95 浏览
今日落雨天剛好跟小女友在海港城閒逛時,剛好看到這間羲和雅苑,即時想起其聞名的烤鴨,所以就立馬去一嘗究竟。八寶盒:是盛載著食烤鴨所配的醬料。北京羲和馳名烤鴨:一鴨三食,分別最上的烤鴨胸皮,中間的烤鴨胸,最後的是烤鴨腿肉。侍應非常細心講解和每款建議的食法。烤鴨胸皮:是可以不用餅皮來吃的,只需加上藍莓醬和爆炸糖即可,這食法為舌頭帶上無法用言語形容的衝擊感。烤鴨胸:亦是可以不用餅皮來吃的,可配上店家特製的芥末醬,甜中帶點點的酸再來淺薄的辣味,令烤鴨的味道層次昇華不少。烤鴨腿肉:是唯一建議包餅皮的,而包餅皮亦有兩種的方式。其一較傳統的是用餅皮包裹著鴨腿肉,甜麵醬,京蔥,青瓜,使其青爽口感,更能將烤鴨肉所帶的油膩感消減不少。而另一個是用餅皮包裹著鴨腿肉,洋蔥,山楂條,藍莓醬,使其甜中帶點點的酸,吃法新穎,味道更是令人驚喜萬分。避風塘脆皮豬手:剛好撞上有優惠,避風塘脆皮豬手,現正由488減至288,優惠期由7月31日去到8 月6日!我地當然要叫一客,非常吸引。這裡豬手用上先燜後炸的方式烹調,再配上惹味非常的避風塘式炒法,最後鋪上滿碟的炸蒜,侍應細心為其拆骨起肉,方便我等食用,豬手軟稔,豬皮香脆,濃濃

八寶盒:是盛載著食烤鴨所配的醬料。

侍應非常細心講解和每款建議的食法。
烤鴨腿肉:是唯一建議包餅皮的,而包餅皮亦有兩種的方式。

避風塘脆皮豬手:剛好撞上有優惠,避風塘脆皮豬手,現正由488減至288,優惠期由7月31日去到8 月6日!我地當然要叫一客,非常吸引。這裡豬手用上先燜後炸的方式烹調,再配上惹味非常的避風塘式炒法,最後鋪上滿碟的炸蒜,侍應細心為其拆骨起肉,方便我等食用,豬手軟稔,豬皮香脆,濃濃的蒜香帶點點的辣味,令人一食上癮,是繼烤鴨外的必點之作。

張氏獅子頭:入口彈牙,醬汁香濃,配上白飯,更能突顯出肉香醬濃的感覺。

金沙鮮魷魚:外皮酥脆,炸粉很薄,魷魚鮮味,口感彈牙,鹹蛋份量剛好,完全沒有令人膩的感覺。

燒汁芥末牛仔粒:燒汁香甜,牛仔粒牛味濃郁,炒出來仍能保持其軟嫩,充滿肉汁。

羲和小肉餅:餅皮香脆,餡料扎實,層次分明,口感像芋魚般,飽肚感十足。

上湯牛油蝦球伊麵:蝦球份量多,蝦肉彈牙,鮮味十足,伊麵完全吸收上湯的精華味道,美味非常。

2019-07-31 90 浏览
最終食到岀名食物精緻又好味嘅羲和雅苑❤️去羲和雅苑食烤鴨是常識吧。羲和烤鴨是獨創的菜式有嶄新的食法😌😌烤鴨附送的八寶盒有: 藍莓醬、芥末醬、甜麵醬、洋蔥條、蔥條、爆炸糖、山楂條、薄餅一份。左邊係鴨皮,三碟中最香口,建議點芥末加爆炸糖中間係鴨胸,建議點藍莓加山楂條再用薄餅皮包。藍莓加山楂配搭幾新鮮,入口幾fresh😍右邊係鴨腿,建議點甜麵醬加蔥條再用薄餅皮包住食。素食佛跳牆真係第一次食,估唔到又幾好味冰鎮鮑魚入口幾爽,蘿蔔都用鮑魚汁整真係原汁原味👍👍👍水煮魚,本身好驚太辣,結果辣度岩岩好👍魚塊超滑蛋白杏仁露好香杏仁味,蛋白食落好滑身,火喉控制得幾好!凍薑汁紅豆沙薑汁夠,紅豆粒粒分明,不錯!!

最終食到岀名食物精緻又好味嘅羲和雅苑❤️

左邊係鴨皮,三碟中最香口,建議點芥末加爆炸糖
右邊係鴨腿,建議點甜麵醬加蔥條再用薄餅皮包住食。

素食佛跳牆真係第一次食,估唔到又幾好味

冰鎮鮑魚入口幾爽,蘿蔔都用鮑魚汁整真係原汁原味👍👍👍

水煮魚,本身好驚太辣,結果辣度岩岩好👍

魚塊超滑

蛋白杏仁露
好香杏仁味,蛋白食落好滑身,火喉控制得幾好!

凍薑汁紅豆沙
薑汁夠,紅豆粒粒分明,不錯!!
2019-07-31 96 浏览
今次難得老闆同我地員工一齊去食飯所以我決定選擇了呢間羲和中菜烤鴨店,點解?因為以我所知呢度有望住海景相當之正😍所以裝修同環境都唔使我多講一定舒服靚仔😂👍🏻呢度我仲知道有兩樣嘢都一定會(必食)首先就係烤鴨,呢度有專人企係你面前將烤鴨一片一片切落嚟非常之專業☺️烤鴨有三種食法,第一種係將鴨皮加上爆炸糖一起食落去非常之脆口同埋好特別的食法,第二食法就係烤鴨最多肉部份加上芥辣醬相當唔錯,第三食法就係最傳統用包皮包住烤鴨加醬料一起食😋😋第二樣就係避風塘脆皮豬手相當之野味豬皮非常容易入口整得非常之好值得一讚👍🏻👍🏻我哋再叫咗磯煮鮑魚,將鮑魚切開一片一片食落口有少少甜味非常之特別,我覺得好好食😋芥末沙律蝦球,賣相非常之靚食落去蝦球加上芥茉醬好新潮同新鮮嘅感覺👏🏻👏🏻之後叫咗個梅菜干煸四季豆好有水準好香口味道剛剛好🙌🏻(最後我仲想講呢度啲職員非常之好人完全係服務至上👍🏻👍🏻👍🏻)
之後叫咗個梅菜干煸四季豆好有水準好香口味道剛剛好🙌🏻
如果想食北京片皮鴨要去邊食?我就會揀返真係由北京開過嚟香港嘅餐館,會有信心保證多啲,今日就大手筆啲請屋企人去食「羲和雅苑」,聽聞有爆炸糖片皮鴨,咁有創意真係要試吓。餐廳內外位於海港城,我會稱為「高級食府地區」既範圍,因為每一層嘅呢一個corner位都係比較高級、價錢較貴嘅高級食府,亦有一個共通點,就係會有超大嘅outdoor環境可以望住維港景色進餐。食物選擇選擇繁多,但一早鎖定目標要是佢嘅獅子頭及片皮鴨。張氏獅子頭 $48/位見到係「羲和三寶」之一,當然要叫黎試下,佢係按每位計幾特別,叫左一位份量試下,會配碗飯仔好得意。獅子頭煮至肉質十分軟稔,一咬即化,仲帶淡淡陳皮果香,佐飯一流!乾鍋菜花 $128/例好耐冇食過乾鍋,呢款菜式係我食過會好想再食嘅一款,幹鍋屬辣,揀咗小辣。菜花係用上椰菜花,再加上一啲豬肉碎片,煮得好入味好惹味,重點係唔會覺得油膩。北京羲和馳名烤鴨 $328/半套另一「羲和三寶」之一,餐牌介紹係用北京雁栖湖邊上既四期鴨,養殖期為四十天,重量約為五斤八両到六斤,烹調方法則是採用傳統挂爐技法,會附八寶盒及薄餅。有三種建議食法,最左手邊嘅第一盤係鴨皮,建議沾藍莓醬同埋爆炸糖一齊

餐廳內外

食物選擇
選擇繁多,但一早鎖定目標要是佢嘅獅子頭及片皮鴨。

張氏獅子頭 $48/位

乾鍋菜花 $128/例

北京羲和馳名烤鴨 $328/半套

北京羲和馳名烤鴨 (半套)
有三種建議食法,最左手邊嘅第一盤係鴨皮,建議沾藍莓醬同埋爆炸糖一齊食,可以中和肥膩嘅口感,鴨皮十分脆口帶有油脂,點爆炸糖係真係幾新潮嘅食法;

北京羲和馳名烤鴨 (半套)
而第二盤係鴨胸肉,就建議點羲和秘製芥末醬,鴨胸肉不拜肥膏食起上嚟比較瘦但都唔會韌;

北京羲和馳名烤鴨 (半套)
至於最後一盤,最後就係鴨腿肉,亦係傳統嘅食法,餅皮再包上蔥絲黃瓜條等等特別啲嘅仲有山楂條添。一鴨三食嘅方法,頭兩款都好有創意好特別,味道亦有驚喜,有心思嘅中菜館。

北京羲和馳名烤鴨 (半套)
更值得一讚係佢無無論係餅皮定係鴨肉都有用熱包挫住,非常貼心。

避風塘脆皮豬手 特價$288/例 (原價$428)
避風塘脆皮豬手(特價)
做緊特價,所以就試吓,唔係食開德國豬手果一款,而係用避風塘嘅炒法,先燜後炸,豬皮亦都上咗色。炸蒜嘅份量夠晒多,一整碟都係,豬手上枱後店員會幫忙再細分豬手肉方便食用,但其實上枱嘅時候師傅已經拆骨。用叉拮落豬手肉嘅時候已經感覺到豬手肉十分軟稔,一口咬落去不得了,唔止有蒜香而且肉質好稔好嫩,同平時食開嘅德國豬手完全係另一番風味,好難忘!就連我平時唔點食豬皮肥膏嘅人,都特登夾左黎食,入口即溶,真係食過返尋味,必必必點!

籠仔花膠櫻花蝦海味蒸飯 $148
籠仔花膠櫻花蝦海味蒸飯
見籠仔蒸飯比較特別,所以就叫左呢一款,份量兩人分享嘅話都非常足夠,面頭鋪滿海味,有蝦米、櫻花蝦、魷魚等等,雖然話有花膠,不過就唔太食得出,蒸飯比較濕同黏稠,飯可再乾身啲,而海味味可以更香。

由於片皮鴨同豬手都係比較飽肚嘅菜式,所以我哋都食得好滿足,每一款嘅味道都會令我有驚喜嘅感覺,縱使籠仔蒸飯較為冇咁突出,但片皮鴨、豬手、獅子頭都令我哋覺得好滿意,就連乾鍋菜花都做得好好,一餐高水準高質嘅中菜餐廳!
2019-07-30 656 浏览
今日同個朋友去食生日飯,佢話想食靚既中菜,我就決定黎試下羲和雅苑,因為我自己都好想試佢既北京烤鴨好耐喇我地兩個早幾日就book定枱同留左半隻烤鴨先Book 左星期一放工8點半食飯,先係海運行一行街。。。。餓餓地咁先去食,可以食多d 野去到我哋雖然兩個人,但都畀咗張好大嘅卡位我哋我地叫左半隻烤鴨套餐包埋個八寶盒, 叫烤鴨會有個師傅即場喺你面前 切開, 侍應仲會同你講有三個唔同嘅食法, 其中我覺得點爆炸糖嘅食法好特別, 但係我個人始終最鍾意嘅係包京蔥青瓜甜醬嘅食法佢會用個特別既器皿黎保存鴨嘅熱度,個鴨真係要比100分,超好味仲叫左一個待應介紹畀我哋新出既避風塘脆皮豬手,正價hkd 428 , 依家hkd 288就可以食到, 佢同平時食開嘅德國豬手好唔同, 用避風塘呢個炒法令到隻豬手一啲都唔油膩, 估唔到係咁好食我朋友好鍾意食海鮮 , 所以我哋仲叫咗一隻磯煮鮑魚做冷盤 同埋牛油芝士焗大蝦, 佢嘅鮑魚做到好甜 仲好有口感芝士焗大蝦 個汁做得非常好食,我同朋友仲話如果有伊麵就非常好啦食咁多肉當然唔少得叫個菜啦, 我哋叫咗一個平時根本自己唔會煮到嘅乾鍋菜花, 係一啲川菜嘅口味, 我個人就覺得非常之
我地兩個早幾日就book定枱同留左半隻烤鴨先
去到我哋雖然兩個人,但都畀咗張好大嘅卡位我哋
食咁多肉當然唔少得叫個菜啦, 我哋叫咗一個平時根本自己唔會煮到嘅乾鍋菜花, 係一啲川菜嘅口味, 我個人就覺得非常之好味,少少辣
另外仲叫咗一個動感豆腐, 動感原來就係有d 木魚係上面飛下飛下
呢度嘅侍應服務真係一流 , 會同你介紹食物嘅食法, 地方又坐得舒服 , 食下食下唔經唔覺食咗兩個幾鐘
最後我哋仲叫咗一個楊枝甘露同一個杏仁豆腐, 而家香港已經冇乜地方可以食到杏仁豆腐, 呢個真係兒時嘅回憶, 有杏仁味嘅豆腐粒再加少少生果, 佢呢度仲加咗 桂花糖, 完美嘅一餐由甜品黎結束
2019-07-29
2019-07-30 99 浏览
朋友喜歡吃片皮鴨,為慶祝她生日,找了這間吃鴨的餐廳,座落於海港城,有迷人的夜景,舒適的環境,有我們喜歡吃的中菜,而價錢亦沒有很貴,每人也只是三百左右,很值得。烤鴨一隻$598烤鴨一到,見師傅即場片皮,店員亦介紹食法,片出的鴨分做三種,鴨胸皮、鴨胸肉、鴨髀肉。 鴨胸皮是最肥,但同時皮很香脆,可以蘸藍莓醬及爆炸糖吃,減低油膩感。鴨胸肉的食法是蘸黃芥末醬吃,意想不到的夾,有點像吃燒肉的感覺。 鴨脾肉有兩種食法,一是用傳統的片皮鴨配薄餅包著的食法,用甜醬青瓜京蔥配合,另一種食法就是山藥洋蔥藍莓醬,蠻有新鮮感,而鴨脾肉肉味頗濃。榆耳碧綠核桃$128榆耳應該是菇菌類的東西,印象中沒有食過,十分特別,它有點爽口的感覺,核桃甜甜脆脆,還有最特別的是像花一樣捲起來的菜心,很有心思的做法。松露蠔仔煎蛋$88蠔仔和蛋都煮得剛剛好,兩者都是嫩嫩的,蠔味十分突出,喜歡蠔仔的不容錯過,松露的份量不少,令它的味道更有層次。籠仔櫻花蝦海味蒸飯$128我們選了這個蒸飯,因為它的樣子比較有特色,有點漁村風味感,飯充滿櫻花蝦香味,配合一些蝦乾、魷魚,味道也不錯。蛋白杏仁露$48最後來個很夠濃郁的白杏仁露,很滋潤的感覺,碗的
烤鴨一隻$598

榆耳碧綠核桃$128
松露蠔仔煎蛋$88
籠仔櫻花蝦海味蒸飯$128
蛋白杏仁露$48
最後來個很夠濃郁的白杏仁露,很滋潤的感覺,碗的設計很特別,但吃起來有點不方便。

我們邊吃邊聊,吃到了餐廳關門時間,十分盡興。
2019-07-29 100 浏览
好耐都冇試過夜晚出嚟食啦,難得一家人可以一齊出嚟食,就梗係要食好啲啦,上網睇到呢間嘅食評都唔錯,於是就來試吓。先來第一樣嘅重頭戲,當然係呢度最出名嘅烤鴨啦。由於我地人多嘅關係,我地叫左一隻,呢度一種特別嘅食法,就係加埋爆炸糖,然後好似平時食片皮鴨咁食,呢種食法我之前未試過,真係新奇又有趣。另外仲叫咗三個湯,酥皮酸辣湯,個酥皮做得好香口山藥燕窩羹仲有個松露海皇羹,松露味非常濃郁三個味道都唔錯,我都係第一次食一個鹹嘅燕窩,味道又幾得意喎另外仲叫咗個韮香雞半隻,雞肉一啲都唔鞋口。非常滑。韭菜切成粒粒,全部韭菜都有雞味,好易入口。再來就係花蜜汁雞翼。個做法我冇估錯應該就係先炸完,然後再淋蜜糖汁雞翼上嚟嘅時候熱辣辣,個蜜糖汁再加埋雞翼嘅表面炸得非常趣非常香口。另外仲有叫咗個一人份量蠔仔泡飯,同埋有個一人份量擔擔麵。蠔仔數埋大約有五粒,都算新鮮。擔擔面嘅味道好特別係我之前未食過嘅,我估應該係用麵豉醬整。味道都唔算太辣。麵身比較幼。總括來講,整體嘅質素都唔錯,可以的話,我會再和家人來一次。

另外仲叫咗三個湯,酥皮酸辣湯,個酥皮做得好香口

山藥燕窩羹

仲有個松露海皇羹,松露味非常濃郁

三個味道都唔錯,我都係第一次食一個鹹嘅燕窩,味道又幾得意喎

另外仲叫咗個韮香雞半隻,

總括來講,整體嘅質素都唔錯,可以的話,我會再和家人來一次。

父親節中午來吃羲和雅苑,不過當天我們三位都是女生😂訂位時已告知父親節當天需要點套餐,也先看過菜單了,決定點「夏日金裝。兩人套餐」份量夠三人吃,但是實際來到時,餐廳內根本沒坐滿,甚至很多空位,隔壁桌內地的客人也不需點套餐,單點幾道菜就行,令人覺得不太公平。不過這也算了,點了1388的套餐後,等了許久,第一道前菜就上錯了,出成1188套餐的前菜,當天就兩種套餐可選擇,這樣也會點錯單,實在是....無語,為補償我們,招待多一份128的燕窩紫薯蒸蛋白甜點(套餐內含兩份)沒想到最後還要收甜點的服務費?!第一次聽到這種事,實在是離譜至極!這樣就算了,結帳時又發現廚房少上一道張氏獅子頭,我們要求去除餐點的價格,餐廳回覆可打九折,但是最後結帳的金額多出了兩百多元,服務員來重新計算還是出錯,加點了飯和xo醬等,加上服務費金額卻到了1600,實在是不可能,佔用了許多時間才結算清楚,搞得我們不是很開心,雖然食物好吃,但員工訓練待加強,吃一頓飯搞的心很累,再好吃也不想再光顧!磯煮鮑魚冷盤黃扒魚肚很厚實濃稠的一道湯品,花膠很大一塊又有膠質,湯的味道鮮美松露蝦仁煎蛋放上一坨黑黑的松露醬,將它抹開來之後,松露的香氣
父親節中午來吃羲和雅苑,不過當天我們三位都是女生😂訂位時已告知父親節當天需要點套餐,也先看過菜單了,決定點「夏日金裝。兩人套餐」份量夠三人吃,但是實際來到時,餐廳內根本沒坐滿,甚至很多空位,隔壁桌內地的客人也不需點套餐,單點幾道菜就行,令人覺得不太公平。不過這也算了,點了1388的套餐後,等了許久,第一道前菜就上錯了,出成1188套餐的前菜,當天就兩種套餐可選擇,這樣也會點錯單,實在是....無語,為補償我們,招待多一份128的燕窩紫薯蒸蛋白甜點(套餐內含兩份)沒想到最後還要收甜點的服務費?!第一次聽到這種事,實在是離譜至極!這樣就算了,結帳時又發現廚房少上一道張氏獅子頭,我們要求去除餐點的價格,餐廳回覆可打九折,但是最後結帳的金額多出了兩百多元服務員來重新計算還是出錯,加點了飯和xo醬等,加上服務費金額卻到了1600,實在是不可能,佔用了許多時間才結算清楚,搞得我們不是很開心,雖然食物好吃,但員工訓練待加強,吃一頓飯搞的心很累,再好吃也不想再光顧!

磯煮鮑魚
冷盤
黃扒魚肚
很厚實濃稠的一道湯品,花膠很大一塊又有膠質,湯的味道鮮美

松露蝦仁煎蛋
放上一坨黑黑的松露醬,將它抹開來之後,松露的香氣非常濃郁,選用的蝦仁大隻又彈牙
煎蛋吃起來有半熟口感,濕潤而滑嫩,很好吃又下飯
榆耳碧綠合桃
裡頭的核桃非常好吃,用蜜糖包裹著脆脆的外皮,嚼起來香氣十足
羲和馳名烤鴨 半隻
師傅在桌前切下烤鴨肉分裝
分作很酥脆又多油的鴨皮、嫩嫩的鴨腿和扎實的鴨胸
店員會介紹三種部位適合的吃法,鴨腿沾芥末吃,鴨胸拿來包薄餅,不過這種吃法還是隨心吃就好
其中鴨皮可以沾藍莓醬和跳跳糖食用,吃起來不錯,跳跳糖在嘴裡爆開的滋味配上藍莓味和鴨本身的味道意外迸出新滋味
包薄餅除了甜麵醬和蔥,也有了另一種搭配:山楂棒、藍莓醬和洋蔥,吃起來甜甜的,山楂棒的口感像是果凍,很特別
醬料盤很豐富,結合創新與傳統,擺出來很大器又有趣味
濃湯海皇泡飯
濃湯帶濃濃蝦味,鹹度剛剛好,泡飯很適合,海鮮的料有蝦和花枝等
燕窩紫薯蛋白
上頭有一絲絲燕窩,熱熱的吃椰子香氣濃,紫薯的作用不大
2019-06-16
庆祝纪念
父亲节
2019-07-28 74 浏览
奶奶好鐘意食烤鴨,我同老公就決定今年奶奶生日帶佢黎試下呢間餐廳。因為之前有朋友試過,過用爆炸糖點烤鴨食,好似幾有趣😆坐低第一時間點隻烤鴨,雖然4大1小,我地都叫左一隻。老公話鐘意就食多啲,夠曬滿足😊一黎到,有師父專人幫我地片皮,就係張枱隔離。喺滿足味覺之前,首先滿足左你嘅視覺👍🏻👍🏻👍🏻個八寶盒好靚,下面有個好細嘅轉盤方便呢我哋夾唔同既配料👍🏻好窩心既設計😄片起咗嘅眼皮呢會放喺隔離嘅黑色盒上面,個黑色盒呢係會噴啲熱氣出嚟,好似啲鴨肉呢都仲係暖既唔會變凍。咁曬我地慢慢食,小朋友食慢啲都唔怕😉餐廳服務員好細心咁我哋講咗點樣食,第一個食法呢就係將啲炸鴨皮點藍莓醬同埋爆炸糖,味道酸酸甜甜中和左啲鴨皮嘅油脂食落去唔會好漏👍🏻仲幾開胃👍🏻第二個食法呢就係將中間嗰盆嘅鴨肉連皮係點呢一個芥末醬食,好味😋第三個食法就係傳統嘅食法,就係嗰個餅包住啲行人京蔥青瓜同埋醬女第三個食法就係傳統嘅食法,就係嗰個餅包住啲京蔥青瓜同埋醬🤤一隻鴨嘅份量有好多,薄餅皮都有好多,我哋四大一世都食到好滿足😊呢個韮香雞上面鋪嘅係韭菜唔係蔥嚟㗎,一開始食以為味道好淡,但係點下啲汁食味道啱啱好啊!好快就俾我哋食晒啦😄為咗照顧囝囝嘅需

一黎到,有師父專人幫我地片皮,就係張枱隔離。
喺滿足味覺之前,首先滿足左你嘅視覺👍🏻👍🏻👍🏻

為咗照顧囝囝嘅需要我哋叫咗個金銀饅頭,啱啱正起好好味,仔仔一口氣食晒三個白饅頭,其餘三個炸饅頭就梗係我哋大人食啦😆

老公鍾意食呀叫咗個芥末沙律蝦球,不過有少少立仔仔唔係好食到🙈不過大人就食得好開心😂

叫左個炒生菜清下腸胃,炒得好嫩👍🏻

當然唔少得返去咁呢我哋叫咗三個楊枝甘露同一個燕窩燉蛋白。燕窩份量唔少,仲有金箔係上面,奶奶食得好開心呀😃😃😃呢餐生日飯好成功👍🏻😆

2019-07-28 88 浏览
好喜歡去這新擴建商場既食肆, 可飽覽維港。我們安排坐近窗邊,賣點是享盡維港兩岸的夜景羲和馳名烤鴨半隻, 烤製的過程採用傳統果木掛爐技法, 烤鴨呈深紅色。八寶盒包括藍梅醬、甜醬、芥茉漿、京蒽絲、青瓜絲,爆炸糖及山楂條。最有印象係烤鴨頸肉,皮下脂肪豐富,配藍妹醬及爆炸糖,不用包薄餅,咬一口後享受一下爆炸糖的爆趣, 好有兒時的回憶。鴨胸肉配山楂條感覺都好新鮮。凍盤磯煮鮑魚, 鮑魚有半隻手掌大小,入味軟腍。黃扒魚肚用南瓜湯底,金黃顏色,湯底好有海皇味,加上大片魚肚,必吃自選蛋白杏仁露, 質地好黏

凍盤磯煮鮑魚, 鮑魚有半隻手掌大小,入味軟腍。

蛋白杏仁露, 質地好黏
2019-07-27 90 浏览
同朋友係尖沙咀食飯,對住個海食, 都幾雅緻。食物份量都幾多,叫6人餐,11個人食都夠。味道算中上。北京扁皮鴨,鴨味道一般,特別之處係有多款不同醬同配料,所以比較抵食。服務方面,態度真係一般,食完晚餐埋單就不停催人走,好似趕住收鋪,會阻住佢咁。不過仍然期待下次幫襯同更好既服務。
2019-07-25 550 浏览
羲和雅苑,餐廳是由北京開到深圳,再來香港開業。 見到評價不錯,且平時沒太多到深圳,所以今晚同幾位朋友黎海港城這間品嚐最期待招牌菜北京烤鴨。餐廳位置可看到維港美麗景色,夜景更是動人, 環境絕對無價。食物方面:羲和馳名烤鴨(一隻)來這裡當然必點烤鴨,先端上是一個石爐,是用來放著將要切的烤鴨。很窩心的做法。再來是八寶盒,放了薄餅及配料。先講烤鴨,色澤飽滿,肉質嫩而不膩。師傅刀功一流,三兩下切出薄薄一片鴨胸鴨腿肉。建議食法有三種:1)鴨皮Ⅹ藍莓醬Ⅹ跳跳糖可能我不太愛鴨皮,所以只吃了一件,有點像炸了的豆卜皮。配藍莓醬好清新,能中和油膩感。2)鴨胸肉Ⅹ秘制芥茉醬這個肉部分較瘦,蘸點芥末醬果真一流。中和肉的油膩度。3)用薄餅包著鴨肉,可放甜麵醬,青瓜條,蒽絲,藍莓醬,紫色洋蔥,京糕條。這食法傳統得來又令口感非常豐富。喜歡薄餅薄薄一片,吃多都唔會膩。各有特色,烤鴨肉嫩滑帶酥香,不愧在烤鴨界打出名堂! 桂花蜜山藥 48餐前小吃,山藥切成條裝,山藥本身味道清淡,配了桂花蜜,甜度小許偏多,但桂花香帶些清新,互相補足。黃扒魚肚 148 x 1 羲和三寶之一,招牌黃扒魚肚,一盅金黃色的湯羹鮮味濃郁, 口感綿潤,

餐廳位置可看到維港美麗景色,夜景更是動人, 環境絕對無價。

食物方面:
羲和馳名烤鴨(一隻)

再來是八寶盒,放了薄餅及配料。
先講烤鴨,色澤飽滿,肉質嫩而不膩。
師傅刀功一流,三兩下切出薄薄一片鴨胸鴨腿肉。

建議食法有三種:

1)鴨皮Ⅹ藍莓醬Ⅹ跳跳糖
2)鴨胸肉Ⅹ秘制芥茉醬
這個肉部分較瘦,蘸點芥末醬果真一流。中和肉的油膩度。

各有特色,烤鴨肉嫩滑帶酥香,不愧在烤鴨界打出名堂!

桂花蜜山藥 48

黃扒魚肚 148 x 1
羲和三寶之一,招牌黃扒魚肚,一盅金黃色的湯羹鮮味濃郁, 口感綿潤,主角是大片魚肚,份量好足,綿滑味道甜美,好清潤呢!

宮保蝦球 128
點個較有北京菜特式,是帶點辣的宮保蝦蝦,用以大蔥, 少少辣椒等炒香。
蝦頗大隻,外面有層薄薄炸漿, 蝦肉爽實鮮味,配上微辣帶甜的醬,一道醒胃惹味的菜色,令人愛上。

青梅一字骨 138
肉排骨瘦而不韌,配上令肉更加鬆軟的青梅醬,味道微酸既甜,減去膩感好醒胃,精緻的一口,吃完想立即添吃另一件了!

松露蠔仔煎蛋 88
賣相雖平庸點,但深藏不露,蠔仔肉很大,咬下口感軟綿,蠔身十分鮮味,蛋煎香再配黑松露,味道即時提升,口裡滿滿松露鮮香!

榆耳碧綠合桃 128
榆耳是珍貴菌類,有健脾養顏,滋陰補腎,含有幫助吸收天然食物之膠質,有潤膚及抗衰老之功效。 口感爽味道清淡。芥蘭炒得剛好爽脆,既特別又珍貴的菜色。

蛋白杏仁露 48
最後點了適合我,有養生保健的蛋白杏仁露,女生要對自己好點嘛,蛋白增加了稠度,杏仁露是幼滑香濃,兩者好配,吃後覺得十分滋潤,皮膚好似都靚哂!

好滿足,美食加靚景為這晚劃上完美句點!
價位性價比高,會推介朋友來!
  • 黃扒魚肚
  • 羲和馳名烤鴨
  • 松露蠔仔煎蛋
Nice place for Chinese cuisine. A decent place to chat, because the restaurant is not noisy and the staff "never bothered you". "Interesting" service, included missed order, lies and arguments with customers. We have ordered a dish of spicy beef while the table next to us order spicy fishes. Both dishes did not arrive until all other dishes are finished. We requested to cancel the order (the neighbouring asked so) since we are full and not wanting to waste time. But the "helpful" waitress treat

We have ordered a dish of spicy beef while the table next to us order spicy fishes. Both dishes did not arrive until all other dishes are finished. We requested to cancel the order (the neighbouring asked so) since we are full and not wanting to waste time. But the "helpful" waitress treat it as we are urging the order and keep replying they are coming. She said "one min". Well if that's truth, we should be able to see the relevant dishes on the trolly or near the kitchen delivery window. Only until I kept stressing on cancelling the order and requested to speak to the managers, then she reply "得啦 取消嘛!" (alright, then cancel!) while walking away from us.
The table next to us were not so luckily. Not stressing hard enough and their unwanted dishes was eventually delivered.

Yes, this review does not focus on food (and so does the many other review about this restaurant "五星級價錢 茶餐廳服務" as quoted). The food was fair enough, would recommend the Peking duck. The 佛跳牆 was an "A貨" without any relevant ingredients (my hometown is where the 佛跳牆 originates.).

There are many other places for nice Chinese, and this one is not worth it unless you like to be pissed off.
回想起來,不計平時貪方便去茶餐廳,好像很久沒有兩口子撐枱腳。剛開始時,經常都兩個人去周圍吃好東西,一吃便三四個小時。兩個人,兩枝酒,好幾次都吃到餐廳要落場,最早到,最遲走。跟他一起的時間,話永遠都說不完,時間過得特別快。.未夠一年,模式變了。有時候留在家裡吃飯,又或者一家人熱熱鬧鬧,昇華了另一個層次。兩個人去吃飯的時間少了,想快點吃完便到茶餐廳,趕著下場。.最近見到這間【羲和雅苑】,特地選了一夜,提前訂枱,兩個人來吃晚飯。期待了一個星期,差不多晚飯的時間已忍不住熄電腦,出發找「他」去。.在北京開業十年的烤鴨名店—「羲和雅苑烤鴨坊」首次進駐香港,則開在尖沙咀的大型商場海港城,走中高檔路線。門面簡潔得很但又不失大雅。入面裝演走四合院及典型中國風,餐廳有大桌跟小桌,適合一家大小或2-4人前來。版安排座位口先飲啖茶。餐牌上每一版都覺得食物出品精緻美味又有特色,定價卻比預期中親民,店內除了北京烤鴨之外, 同場加映 京、川、魯風味菜,近七十款選擇。花多眼亂呀。🔹蜜汁脆芋絲 $68呢個前菜,不油少膩,但相信會係最受孩子們歡迎,真心講我都覺得真係好好食 ,炸到香脆嘅芋頭絲面頭仲要有一絲絲嘅拔絲,幾香口

🔹蜜汁脆芋絲 $68
呢個前菜,不油少膩,但相信會係最受孩子們歡迎,真心講我都覺得真係好好食 ,炸到香脆嘅芋頭絲面頭仲要有一絲絲嘅拔絲,幾香口,又香又脆!!不錯

🔹百年醬肉 $98
名字很有氣派,但上枱時就比想像中細了一點,份量不多,望落周食落似五花肉配上秘制醬料,感覺肥而不膩,醬香濃郁咸鲜味較出。

🔹馳名羲和烤鴨 $598/套、$328/半套
我兩個人點了半套便足夠,店員細心說道每隻鴨約花50分鐘至一小時烤製,烤好後,師傅會堂前片鴨,把鴨切成胸皮、胸肉及腿肉三部分,並在在烤鴨出爐10分鐘內完成片鴨。聽完之後會覺得好似有表演睇咁。
馳名羲和烤鴨

先送上八寶盒,「內有青瓜絲、京葱絲、甜麵醬、洋葱、山楂條、藍莓醬、爆炸糖、芥末醬」。
馳名羲和烤鴨

「一鴨三食」創新爆炸糖食法。烤鴨 到請留步,師傅手法乾淨利落,每片呈蜂窩狀。店員再教我地點食好,三種唔同嘅食法。。
👉🏻第一種係鴨皮配咗藍莓醬爆炸糖
👉🏻第二種係鴨胸位置配秘製芥辣醬
👉🏻第三種係傳統用甜醬、青瓜、京蔥用薄皮包住嚟食

⭐第一種鴨胸皮,是烤脆的鴨皮連著薄薄的一層鴨肉,酥脆多汁,沾上藍莓醬和爆炸糖吃,包爆炸糖有少少潮,不過我覺得就一般般,反而藍莓醬既甜度周鴨皮有一種味道夾得來既感覺,可能係鴨油香加甜味,油脂慢慢化開有種獨特的口感。

馳名羲和烤鴨

⭐第二食:鴨胸肉點芥末醬,鴨胸肉,肉嫰滑多汁幽幽的肉香也帶少許酥脆鴨皮,配店內自家製的芥末醬來吃,入口酸酸甜甜,令鴨胸肉口感更清新。

馳名羲和烤鴨

⭐第三食係鴨腿肉跟傳 鴨餅配山楂條,鴨肉油脂充足,肉質也較有彈性,採取傳統的吃法,配料係青瓜絲、京葱絲和甜麵醬,還有洋葱和山楂條,味道和口感豐富。實冇恐既配搭。
馳名羲和烤鴨

大家也可以發揮創意,嘗試更多新奇配搭;薄身好吃的餅皮,以及皮厚味濃的鴨隻點配搭其實都唔差既。

🔹金沙鮮魷魚 $168
鹹蛋黃愈來愈多人用來與海鮮搭配,因為嘗試的結果通常會十分滿意,呢度既沾上很多炒得冒泡的鹹蛋黃, 外層的炸漿同咸蛋都幾香,雖然能呈現外酥內彈脆的絕佳口感,魷魚咬落都好柔軟...但鮮味欠缺!
金沙鮮魷魚

🔹榆耳碧綠合桃 $128
 小炒一碟,榆耳厚身,表面似靈芝,味道鮮美,富有彈性。另外菜都雕花了很有心機。雖然是清淡的菜式但加上合桃真係非常之好。
榆耳碧綠合桃

合桃應該是用了琥柏合桃的做法,金黃香脆,甜甜的非常美味可口,令人停不了口。

🔹杏仁豆腐 $78
非常推介杏仁豆腐,非常推介杏仁豆腐,非常推介杏仁豆腐!!重要的說三次。著名的北京小食,豆腐超級滑溜,杏仁味好香但不會太甜膩,整體口味清甜,十分好吃!好想再食。
杏仁豆腐

坐擁開揚海景新店的裝修可說是古今交融,環境很吸引,有落地玻璃窗既餐廳我都非常喜歡,因為可以一覽窗外的大海景,另外食物上最滿意是蜜汁脆芋絲及杏仁豆腐,其次是鴨併盤。鴨併盤這組合,一來可以用盡鴨隻的肉,二來又沒實在不太好吃的淨鴨肉,基本上就是全份都好吃了!【羲和雅苑】一試無防。
金沙鮮魷魚
杏仁豆腐
平時同朋美搵美食多今日決定要同媽子嘆一嘆食佢愛既烤鴨同高質中菜首先講依度個環境依度可以有靚靚環境冷氣下室內又可以室外吹海風我地今個下午就選擇係冷氣下係靚環境睇住個海食好野磯煮鮑魚鮑魚用左特製醬汁及昆布慢火去炆但肉質保持鮮嫩非常新鮮真係一個好好餐前凍盤馳名烤鴨鴨熱辣辣咁烤好之後脹卜卜好大隻賣相非常吸引之後仲會拎出嚟係我哋當面切兩三下手就分左三盤唔到同部份既鴨仲要片片都切到大小接近好好刀功呢度服務非常之好店會特登搵個發熱包放係三盤鴨肉保持溫度職員仲會貼心教你點樣食一開始食鴨皮脆身鴨皮加入爆炸糖同埋藍莓醬有小甜再加彈下彈下既感覺好新奇好玩之後鴨胸肉加入芥茉醬芥茉醬自家製造酸酸甜甜中和鴨既油但又開胃真係幾得意最後當然係到傳統鴨腿肉包卷餅甜面醬.蔥絲.黃瓜絲🥒完全滿足晒味蕾一鴨多個食法無論新定舊各有特色味道非常好紅燒炸乳鴿乳鴿炸得夠香脆入面仲保持有肉汁火候掌握得唔錯宮保帶子球宮保同帶子估唔到兩者係咁夾帶子大大粒又新鮮甜甜酸酸再加小小辣真係好食,推介糭仔櫻花海味蒸飯蒸飯一打開已經好香慢慢食去有啲海味嘅香味包住飯但又唔會太濃愈食愈香 楊枝甘露楊枝甘露喺度都做到好好 芒果肉粒多而且味濃香滑濃郁 總括來
平時同朋美搵美食多

楊枝甘露
楊枝甘露喺度都做到好好
芒果肉粒多而且味濃
香滑濃郁

總括來講,無論環境,服務同食物都真係好正,得閒就應該去品嘗下

• 馳名烤鴨
  • 磯煮鮑魚