2020-11-11
係中環搵食, 最好時機其實係夜晚, 無LUNCH TIME咁瘋癲咁爆棚反而可以好好享受下! 數一數威靈頓街開左幾間拉面店立體派我仲未試過, 今晚要同朋友黎嘆下拉面, 再行下DONKI, 幻想自己係日本啦~我地都算早收工, 未夠6:30就黎到, 平時lunch time要排長龍夜晚黎食就一流啦食拉面基本野齊哂, 凍水is a must! 叫左野飲先, 我係小朋友(扮), 最愛飲波子汽水我鐘意呢度幫我開埋, 唔駛自己禁粒波子落去, 貼心今晚同朋友好大食, 叫完一人碗拉面仲想叫埋小食!我就叫左特級白湯(大), 朋友就叫左9味醬油湯拉面, 另外仲叫左客餃子同雞翼!呢個特級白湯(大)真係正, 忍唔住俾個手掌大家睇下係幾大碗!個白湯好滋味, 食拉面最驚佢好油, 佢個湯濃得黎啱啱好又唔會太咸唔會太油! 拉面係無得揀軟硬度, 但佢煮得適中好煙UN~豚肉薄切同拉面個湯底好夾, 最正係糖心蛋YUMMY朋友揀既9味醬油湯拉面, 見到舊肥豬肉就正啦我都忍唔住夾左兩舊黎食~佢皮同埋肉既比例剛剛好, 舊皮肥得黎好爽口, 意外地唔油膩! 醬肉湯底都好正, 一般醬油湯底, 因為係鼓油做base, 所以會偏咸但係呢個醬
夜晚黎食就一流啦
食拉面基本野齊哂, 凍水is a must!
叫左野飲先, 我係小朋友(扮), 最愛飲波子汽水
我鐘意呢度幫我開埋, 唔駛自己禁粒波子落去, 貼心
今晚同朋友好大食, 叫完一人碗拉面仲想叫埋小食!
個白湯好滋味, 食拉面最驚佢好油, 佢個湯濃得黎啱啱好
豚肉薄切同拉面個湯底好夾, 最正係糖心蛋YUMMY
朋友揀既9味醬油湯拉面, 見到舊肥豬肉就正啦
我都忍唔住夾左兩舊黎食~
但係呢個醬肉湯底唔會, 佢個調味做得好出色! 我仲飲埋D湯 tim~
兩份小食雞翼同埋餃子都係送拉面一流既小食!
雞翼係全翼, 佢仲serve得好貼心, 有埋手套俾你
可以放心咁對雞翼盡情施暴
佢煎得剛好, 外脆內軟! 味道醃到進肉~ 雞中翼個part係最惹味!
餃子正路皮薄餡靚!佢醬汁仲有分辣油同埋餃子鼓油!
呢個真係要讚一讚
好開心食完個拉面dinner, 拿拿聲去行轉DONKI
如果係有間酒店住埋附近staycation就正啦HAHA
當發左個日本夢啦!