2020-11-05
今日跟同事放工後去中環行下街 經過小巷就想起有位朋友極力推薦一間日式冠軍級🏆拉麵小店 於是二話不說就入去食 入店前已比呢個牆畫嚟引住 可以話係打卡勝地呀 畫中既人物都畫得栩栩如生 非常可愛💓💓見到餐單好似款款拉麵都好吸引 仲有日本清酒😚😚 不過聽日番工就唔飲咁多酒了 作為大食既我 當然點了雙子鹽味拉麵喇 滿足哂我試唔同湯底既欲望 左邊係熱湯拉麵 🍜右邊係冷湯拉麵 🍜一熱一冷既食法非常有特色 我都係第一次食雙子拉麵 我先食冷湯拉麵 它的湯底用魚貝類🐟加特製醬油烹調而成 有誠意得很 湯底味道鮮甜易入口 加埋三文魚籽同白飯魚 炸蒜 同可口既火腿 簡單係高級享受 ☘️至於熱湯底就比冷湯底清甜一點 是用海鮮鹽炮製 一樣不能錯過 拉麵是粗拉麵 軟硬度適中 叉燒有入口即溶既感覺 又入味 肥瘦度均勻 一級捧呀😆😆✌🏻同事點既特級白湯亦推介之一 大大碗既份量 差唔多係我塊面既2倍 🤣🤣 我試了其湯底 是香濃既雞湯味道 絕對唔會味精 後來先知係日本走地雞🐣烹調出來既 飲了期湯底都不成問題 果然係冠軍級水準 小食方面 我地點了 豬軟骨餃子 以及 唐揚脆炸雞 🍗 2款小食都新鮮熱騰騰整起才呈上 餃子外皮很脆 而
至於熱湯底就比冷湯底清甜一點 是用海鮮鹽炮製 一樣不能錯過
小食方面 我地點了 豬軟骨餃子 以及 唐揚脆炸雞 🍗 2款小食都新鮮熱騰騰整起才呈上 餃子外皮很脆 而炸雞既肉嫩滑多汁 食過番尋味呀🤭🤭
最後飲品方面我地都懷下舊飲童年最愛既波子汽水 我地都對於今餐既食物很滿意