招聘中
$18,000-$22,000
月薪 (面议)
喺香港去得最多嘅拉麵店. 水準穩定, 好好食, 仲好抵. 幾款麵全部都食過, 食得最多嘅係'九味醬油湯', 湯底正又有大嚿入味五花腩豬肉, 賣$88喺中環可算物超所值. 其次就係'特級白湯(小)', 雞湯底好濃郁, 當然冇'座銀'咁正但呢度賣$88平好多.今次試新嘢'鯖魚湯香菇野莱海蝦拉麵'. 湯底淡戊戊, 湯同菇同紫菜同蝦啲味完全唔夾, 冇咗啲肉換咗三隻冇味嘅雪藏蝦但賣$108, 非常失望.偶有失手? 當然會再去, 食番其他基本嘢.

偶有失手? 當然會再去, 食番其他基本嘢.
特級白湯(小) 拉麵
鯖魚湯香菇野莱海蝦拉麵
特級白湯(小) 拉麵
2020-10-27 2145 浏览
近日政府放寬限最令至12點😬🎉🎉好耐冇見嘅girlfriend兼死黨🙆‍♀️ 立刻相約在蘭桂坊吹水兼飲嘢🥰吹水之前梗係要食飽個肚啦😆⋯⋯今日目標好清晰就係去食日本拉麵🍜🇯🇵🇯🇵立体派🇯🇵🇯🇵8:00到餐廳🤩犀利呀全場爆滿🤩🤩店員幫我們每位探熱,然後又有酒精搓手液!每個座位仲有提供消毒濕紙巾添⋯⋯超放心⋯⋯特級白湯烏冬份量超大⋯⋯湯底超香濃又鮮味十足😋湯底來自日本🗾有機嘅米鴨和京都嘅走地雞熬製而成⋯⋯未食碗麵已經飲咗半碗湯😋🙆‍♀️配以完美嘅溜心蛋⋯⋯叉燒肥美甘香,麵質煮得剛剛好彈牙⋯⋯要讚一讚佢嘅🤩筍👍鮮甜口感爽脆👍鯖魚湯香菇野菜海蝦烏冬三隻大蝦另奉上⋯⋯大蝦又爽、鮮甜美味!係用清酒煮食充滿甜美的酒香⋯⋯而且大蝦帶點少少冰涼但又唔會過實🤩🤩真係好好味😋😋湯底由鯖魚和香菇熬製而成!非常鮮甜⋯⋯其實好少拉麵店可以做到呢一個質素🤩雞軟骨餃子雞軟骨咬落索索聲又係另一番風味!原來都係來自日本🇯🇵嘅⋯⋯又脆又香口🙆‍♀️堂楊脆炸雞🍗雞肉嫩滑多汁!外脆內軟⋯⋯鹹酥香脆的外皮超惹味⋯⋯餐廳整體超水準!食物質素非常高⋯⋯而且喺中環呢個價錢真係超值🤩🤩
近日政府放寬限最令至12點😬🎉🎉

堂楊脆炸雞🍗

雞肉嫩滑多汁!外脆內軟⋯⋯鹹酥香脆的外皮超惹味⋯⋯

• 香炸雞軟骨餃子
  • 鯖魚湯香菇野菜海蝦拉麵
  • 特級白湯(大)
  • 唐揚脆炸雞
今日去咗中環食lunch,揀咗呢間拉麵店,地點係喺一條巷仔入面嘅,記住要望清楚個地址啊!好在可以喺OpenRice book位👍🏿,人齊就可以入座,中午嘅時候條人龍都幾長㗎。🤡林隆臣之推介特級白湯(大)(HK$118)試咗呢個推介嘅特級白湯拉麵,湯嘅味道清新而不油膩,嗰幾塊肉都切得非常之薄!以為分量好多其實又係啱啱好嘅。😬九味醬油湯拉麵(松村貴大之推介)(HK$88) 朋友叫咗個九味醬油湯拉麵,俾咗一夠五花腩肉我試,入口即溶,非常好食,但係就唔覺得係日式嘅感覺,反而有啲中式東坡肉嘅感覺添!🇯🇵自家製餃子(HK$48)試咗呢個招牌餃子,皮薄餡足,非常好食!🥳

林隆臣之推介特級白湯(大)(HK$118)

九味醬油湯拉麵(松村貴大之推介)(HK$88)

自家製餃子(HK$48)
試咗呢個招牌餃子,皮薄餡足,非常好食!🥳
2020-10-24 1787 浏览
依家去到一間餐廳見到全場爆滿⋯⋯真係有心嗰度開心出嚟💪香港係靠我哋香港人自救😬其實依家出嚟食嘢都非常安全尤其餐廳提供探熱😬酒精搓手液😬而且每個位仲有消毒紙巾提供添⋯⋯非常安全💯🍜🍜立体派拉麵🍜🍜雙子鹽味拉麵🍜一個價錢兩種享受⋯⋯一碗是凍的湯底凍嘅湯底麵質非常彈牙爽口⋯⋯湯底又烏賊海鮮熬製而成!非常鮮甜👍材料非常豐富有魚子、白飯魚、炸香左嘅蒜片、大量嘅蔥白絲和甘香嘅火腿🐷熱湯底熱嘅湯底係由多種海鮮熬製而成,加上鹽和清酒熬製而成⋯⋯你會想飲晒啲湯!火腿有別於凍湯嗰款!肥美柔軟😋入口即溶⋯⋯兩款相比之下我都比較鍾意食凍湯嗰款!正💯我朋友就試咗禁果之鹽一熱湯但係我哋一致決定都係雙子鹽味拉麵🍜係最抵食因為有凍和熱兩款口味🤨和味啲呀嘛⋯⋯堂楊炸雞🍗超級鮮嫩多汁⋯⋯外層非常香脆可口!加咗檸檬🍋汁,成個層次已經升華咗🤩😋名古屋風雞翼雞翼外層酥脆!配以特製嘅醬汁超級惹味⋯⋯仲有手套提供添⋯⋯又衛生唔怕整污糟隻手😬餐廳整體非常清潔!服務質素非常高!
探熱😬

堂楊炸雞🍗

名古屋風雞翼

雞翼外層酥脆!配以特製嘅醬汁超級惹味⋯⋯
仲有手套提供添⋯⋯又衛生唔怕整污糟隻手😬

餐廳整體非常清潔!服務質素非常高!
  • 雙.禁果之鹽
  • 名古屋風雞翼
  • 唐揚脆炸雞
2020-10-23 55 浏览
朋友聚會選擇左係中環小巷內既拉面小店,店外牆畫風充滿日本都風情,打卡一流。入到店內,餐牌令人驚喜,選擇比一般拉麵店多而且新奇,當晚選擇左鯖魚湯香菇海蝦野菜拉麵,海蝦充滿清酒味而且食得出鮮味,不錯不錯。湯底清淡,不咸不淡。而朋友就點左個特級白湯,朋友意見係不夠香濃除左拉麵,仲點了2客小食,炸雞同餃子,2樣小食味道都有好大既進步空間,唔點都唔會有損失雖然小食強差人意,但拉麵新奇,如果食厭左傳統拉麵,確實可以一試無妨。

而朋友就點左個特級白湯,朋友意見係不夠香濃

2020-10-22
2020-10-23 147 浏览
特級白湯(大)$118湯頭非常好飲 拉麵索晒味但仍保持彈牙 叉燒味道偏向淡薄 更突出湯既美味🥰九味醬油湯拉麵(松村貴大之推介)$88好啦 鄉民如我不知推介者是誰 總是有人推薦就是啦 重點係 真係好好味 湯頭唔死咸 啲筍吸晒味 平日唔愛筍即我都忍唔住一口接一口 拉麵亦係索味彈牙 另外個肉又係不得了 入口即溶又唔膩😻自家製餃子🥟 $48一口多啲既size (大口如老公一口放得晒😂)皮薄煎得香 肉亦唔散收收 好食自家製番薯脆波波 $38呢個有驚喜 根本就係番薯蓉砌成既波波 入口唔熱氣唔乾身 本身仲想試鯖魚湯果款 但2半後供應 畢日再戰
特級白湯(大)$118

本身仲想試鯖魚湯果款 但2半後供應 畢日再戰
2020-10-17
自家製番薯波波
2020-10-22 37 浏览
100多元的創意拉麵在中環地段實在已算入門消費,此店正門有別一般餐廳位處大街的正面,反而委身於兩幢大廈狹縫中的地庫,還要下一段石級才能看見牆身美麗的壁畫。野菜拉麵帶點辣身的湯底,湯身入口直衝而來的是醬油味,細味品嚐後發現淡淡的鯖魚般的風味透出,恰到好處的辣則有助保持新鮮感。然而,個人並沒有特別愛好這樣的味道,但作為首次嘗試,卻像是觀賞新產品的好奇心。麵質中性偏硬,爽口彈牙,掛湯力尚可,質素中上。配菜的大䓤,翡翠苗,都是精心安排,在濃湯吃得麻木後,一口清爽而帶味刺激的大䓤及翡翠苗的衝擊下,味蕾能夠立刻回復敏銳。海鮮配料的大蝦竟然是凍醉蝦,冰爽的蝦肉,鮮味十足而彈牙,浸酒時間足夠也使蝦肉有淡淡的酒香,相同令人驚喜,改變了對拉麵的固有概念印象。白湯拉麵以雞湯在底味,並非起初估計的豬骨湯底,雞湯偏好清淡的鮮甜,個人認為表現剛好合格。反之配料的半熟流心蛋,以及薄叉燒卻極為出色,如紙般薄的豬肉片,肉味極為濃郁,質素比得上西班牙豬。小食的雞全翼有2件,賣相金黃十分討好,調味以淡醬油為主,雞肉比較瘦削,個人喜愛帶點油香的雞翼,但店主選用日本雞也是一種堅持。至於醬燒叉燒則是必食推介,仿如日版的東玻肉,五

至於醬燒叉燒則是必食推介,仿如日版的東玻肉,五花腩用醬油煮得鬆化軟綿,入口即溶,絕對是用心之作!更重要的是份量十足的五花腩條只是38塊,剛好填補了拉麵肉類配料較少的缺陷。

2020-10-21 173 浏览
今日同朋友嚟到中環蘭桂坊附近食飯,我哋入咗依間裝修頗有格調嘅拉麵店食飯。我同朋友叫咗鯖魚湯香菇野菜海蝦拉面,一個雙子鹽味拉麵,一個自家製餃子 仲有一個香炸雞軟骨餃子。鯖魚湯香菇野菜海蝦拉面湯底好濃郁好鮮甜,麵質粗且彈牙,再配上香菇同野菜,口感非常豐富。海蝦方面,海蝦十分大隻,以酒醃製完,再雪凍,第一啖食落去充滿着酒香,然後海蝦嘅鮮甜再慢慢散發出來。海蝦十分新鮮,肉質爽,蝦膏鮮甜,非常之好吃。而雙子鹽味拉麵亦都十分特別。呢個面係由兩碗拉面組合而成。呢款雙子拉面特別既原因係因為兩碗拉面係一凍一熱,同我地食開既熱湯拉面既感覺完全唔同。凍嗰邊有唔同既海鮮做配料,提升左拉面既味道,配料包括魚干同埋三文魚子,而且仲有食拉面不可缺少的叉燒,令我覺得非常滿足。而熱嗰邊既拉面就比較清淡,但係鹽味既湯底同埋拉面既味道配合得好好,而且亦都有唔少蔬菜作配料,令到湯底唔會太咸,味道適中。整體黎講呢個拉面對我黎講十分新鮮,而且味道好好,十分適合中意食拉面既你!自家製餃孑同香炸雞軟骨餃子亦都做得很出色!兩款餃子皮薄涵靚,其中香炸雞軟骨餃子口感更是一流!

鯖魚湯香菇野菜海蝦拉麵

鯖魚湯香菇野菜海蝦拉麵
2020-10-18 69 浏览
豚骨拉麵就食得多,有時都想轉下口味,今次就試下話係兩位日本大師聯手開設嘅「立体派 」。特級白湯(大)拉麵個碗面超級大,幾乎佔據半張枱,本身好驚會食唔晒,但原來個碗其實比較淺,個份量感覺上同普通嘅拉麵店差唔多。湯底話係用日本雞、米鴨同昆布熬製,所以飲落都幾滋潤,又唔會有一層油喺面咁heavy,麵條煮得好彈牙,幾片薄切叉燒不過不失,溏心蛋夠入味,筍特別在加咗少少黑椒提味。埋單$118另收加一服務費,以拉麵嚟講價錢唔算平,唔想成日食豚骨拉麵咁heavy嘅話就可以試下依度。

2020-10-14 98 浏览
早前同事食過極力推薦!今午相約朋友中午前往試下。餐廳位於一條唔起眼既橫巷內,可以由威靈頓街或士丹利街入都得,兩面貫通!我地12點到達,由於仲未係午飯高峰時間,所以唔係太多人, 唔駛排隊。餐廳用木為主要裝飾,整潔舒適,但座位都幾迫夾下。同事推薦九味醬油拉麵,於是我地二人一齊點左呢款,湯底以9種特級醬油調制,湯底唔咸,配以京蔥同荀,麵質彈牙,除左麵,主菜就係果舊大大舊類似東玻肉又以扣肉既豬肉,食晒真係飽到上心口!建議二人同行的話,呢款只叫一個,然後叫另一款拉麵,舊肥豬肉 share 食,咁就唔會食到滯。當食飽飽…店員好快手會收起所有碗碗碟碟,未叫埋單,佢地已經好快手咁遞上賬單要你拿拿聲付款,好等下一輪客人入座,所以唔好諗住慢慢食慢慢歎…慢活呢兩個字…唔會係呢間餐廳出現
餐廳用木為主要裝飾,整潔舒適,但座位都幾迫夾下。

九味醬油拉麵
2020-10-14
2020-10-12 62 浏览
從立体派這個名字,你可能會聯想到藝術品,但這間拉麵店又真的將食物當作藝術品般製作,不但美觀而且美味。首先要提一下各位,這店風份量頗多,細食的朋友可以預先要求減少麵量。當日我們二人點了兩個拉麵及兩款小食,差點吃不完。小食方面,手造韮菜餃子和自家造米麴柚子大根都很值得一試。餃子皮薄又不油膩,而柚子大根是漬物則很開胃,配合味濃的麵食非常適合。拉麵點了鯖魚香菇野菜海蝦及海體醬油湯。先讚一下,店舖很有心思,把拉麵和餸分開上,使客人可以品嘗到湯汁的純味,看得出店舖對湯底的信心。果然,兩款湯的味道也很出眾,鯖魚香菇湯充滿了海鮮及菇香。而海體醬油有滿滿胡椒味,帶出了更深層次的味覺。最後想補充一下,店內有一款特色伊勢龍蝦拉麵,每日晚市才有,下次再來一定要點。

2020-10-11 135 浏览
今日去大館嘅途中見到有幅牆覺得幾靚,於是停低望下。原來係一間餐廳嘅外牆,於是就行樓梯落去個入口度睇吓有咩食,原來係拉麵店!正!😋我哋見到隔離枱食緊特級白湯(大)拉麵,好大碗!!於是我哋都叫咗一碗😆拉麵好彈牙!湯底亦都好濃郁!糖心蛋都整得好標準同好好味,帶甜味添!叉燒肥瘦適中😋😋好滿意!另外我地叫咗一碗雙子鹽味拉麵,好特別,有熱有凍,今次係我第一次食凍嘅拉麵😂魚籽大大粒,拉麵一樣彈牙,凍果面既叉燒有d似Parma ham😋👍🏻食完凍再食熱,大滿足!😋另外我哋仲叫咗香炸雞軟骨餃子同韭菜餃子。香炸雞軟骨餃子既外皮炸得好脆,入面有雞軟骨同肉,幾特別,好味!😋 韭菜餃子餡料亦好足夠,又煎得好香!👍🏻
特級白湯(大)拉麵
韭菜餃子
2020-10-11
下午茶
特級白湯(大)拉麵
韭菜餃子
  • 特級白湯
2020-10-09 55 浏览
對於不熟識中環的朋友,這家店可能不是很好找 😅沿著威靈頓街向西環方向走,留意右手邊的小巷就能看到這塊方型招牌下樓梯就是了~一進店先是量體溫,然後是獲發一個信封收納口罩下午茶時段,人流不多環境闊落清靜 😃我點了鯖魚湯香菇野菜海蝦拉麵,香炸雞軟骨餃子和綠茶~綠茶 🍵($28)是一般街上能買到的瓶裝綠茶,跟我所想像的稍微有出入 😂香炸雞軟骨餃子 🥟($48)非常好吃 👍🏻端上來的時候還是熱燙的,現炸!香脆!非常推薦~鯖魚湯香菇野菜海蝦拉麵 🍜($108)份量很足,單是紫菜就有5到6塊湯頭清淡鮮甜,不像一般豬骨湯的濃厚質感,怕肥膩的朋友應該會喜歡~麵條是預設好的,不能選粗度和硬度,而這碗是粗麵條三隻海蝦 🦐 非常好吃!很大一隻,而且肉質很厚實 🤤還隨碟奉上膠手套,那吃起來就不會很狼狽啦有點奢華,十分滿足的下午茶 👍🏻 把我的晚餐也省下來了 😂
對於不熟識中環的朋友,這家店可能不是很好找 😅

下樓梯就是了~

一進店先是量體溫,然後是獲發一個信封收納口罩
下午茶時段,人流不多
環境闊落清靜 😃

我點了鯖魚湯香菇野菜海蝦拉麵,香炸雞軟骨餃子和綠茶~

炸雞軟骨餃子 🥟($48)非常好吃 👍🏻
端上來的時候還是熱燙的,現炸!香脆!
非常推薦~
鯖魚湯香菇野菜海蝦拉麵 🍜($108)
份量很足,單是紫菜就有5到6塊
麵條是預設好的,不能選粗度和硬度,而這碗是粗麵條

三隻海蝦 🦐 非常好吃!
很大一隻,而且肉質很厚實 🤤
還隨碟奉上膠手套,那吃起來就不會很狼狽啦

有點奢華,十分滿足的下午茶 👍🏻
把我的晚餐也省下來了 😂
2020-10-07
呢間野入口有D隱敝, 都行錯左少少先見到呢間係近期難得覺得好食的拉麵鋪, 係正常的湯底同麵質呀!!!!!!!!! 食到唔hea的野真係好開心係講緊麵質同湯底, 一食就會知正宗D, 同埋多數冇太多野揀的餐廳先好, 專注整好一幾樣

呢間野入口有D隱敝, 都行錯左少少先見到

係講緊麵質同湯底, 一食就會知正宗D,
同埋多數冇太多野揀的餐廳先好, 專注整好一幾樣
2020-09-27 49 浏览
weekend在中環閒逛時,發現小巷藏住美味拉麵店。店內出名白湯拉麵,有別於平時的味增、醬油湯底;而且餐廳8成人都食緊,所以叫左嚟試下。好欣賞濃郁的白湯底,就算勁飲湯,之後都吾覺得口渴,贊👍🏻平時鍾意食麵身硬啲既麵,喜歡有咬口Q彈的麵身,雖然餐廳無問要咩麵身,竟然滿足到我的味蕾。未埋單已經想encore 😆
weekend在中環閒逛時,發現小巷藏住美味拉麵店。

2020-09-26
午餐