2018-12-10 134 浏览
放工和同事去女人街行下,想買些聖誕禮物,經過一家食店石鍋堂,門口有多人等位,應該是新開不久的,我和同事都喜歡試新野,而且我們還未食晚餐,立刻加入等位行列。店內地方不大但整㓗。店內有介紹各種不同口味的湯底,寫下用料和煮法,方便客人選擇適合自己的口味!照燒雞扒蛋包飯(照燒汁):雞扒燒得皮香肉嫩,嫩滑的蛋皮包住加有照燒醬汁的飯,十分惹味!石鍋堂海鮮石燒手打烏冬:用石鍋盛載熱騰騰上枱,湯底選了魚介豚骨湯,用鰹魚乾、小魚乾、柴魚乾、昆布、優質乾魚粉和乾貝粉等熬製十小時而成,再加上櫻花蝦,味道濃郁鮮甜,手打烏冬滑溜彈牙。海鮮新鮮,有大蜆、帆立貝、蠔、蝦、蟹棒和赤板魚蛋。味道鮮美。追加了赤板魚蛋,鮮味彈牙!七喜凍奶茶

店內地方不大但整㓗。

追加了赤板魚蛋,鮮味彈牙!

七喜
凍奶茶
2018-12-06
  • 石鍋堂海鮮石燒手打烏冬
2018-12-10 191 浏览
旺角通菜街兩邊横 行有很多食店, 平時和朋友逛街, 行到 晚飯時間 都會來光顧一下。日前同朋友到 鴻光大廈(石鍋堂)食晚餐, 餐廳內以黑白色佈置為主, 還掛上 別緻的 燈籠 很有韓風味。朋友order咗一個3OO'c温度的熱石鰻魚茶漬飯,尤於温度很高連飯底都有 飯焦香味, 把飯邊 攪勻 ,一邊落綠茶 散發出鰻魚 的香味和飯香, 即時胃口大開。關西風石燒流煎餃子5只,餃子 皮薄 軟軟 , 餡料肉質 美味 , 新鮮製作 。黑松露帆立貝 每份有兩串, 配合燒汁 味道香濃, 食完想再食。燒牛仔骨牛舌石鍋飯, 牛仔骨 肉質香濃入味 , 牛舌爽口 有口感, 飯質軟熟 ,飯面上放上 香菜 ,裝潢很有心思。 我們一邊聊天一邊 享受美食, 認真回味。😋

2018-12-02
2018-12-09 149 浏览
日前 陪朋友出旺角睇醫生 後, 睇完醫生後都已經 到食晚飯時間, 朋友 之前到過石鍋堂食飯, 所以他介紹去 通菜街鴻輝大廈地下的 '石鍋堂'食 石鍋飯。店舖內環境 雖然 狹窄, 但地方清潔整齊 。食物也很有水準。朋友選了一個醬油猪手石燒手打烏冬$88,擺 上枱時 酱油 豬手和烏冬分開 盛載 上, 豬手果然全體 上枱 份量十足 。只須用刀叉便 輕易把 豬手切開 , 豬手 烹煮得 很入味 而且 肉質 軟淋, 可補充骨膠原,個人最爱。 滾滾熱 的 烏冬 浸入 鮮味的湯底,更加可口美味。燒牛仔骨牛舌石鍋飯$78, 牛仔骨 厚肉大塊,燒牛仔骨 配上美味的燒汁 ,入口更加 惹味好食 ,燒牛仔骨 肉質 軟滑不 韌,牛舌 薄切 爽口。 廚師的巧手值得加獎。 下次帶家人來試其他美食。

朋友選了一個醬油猪手石燒手打烏冬$88,

滾滾熱 的 烏冬 浸入 鮮味的湯底,更加可口美味。

燒牛仔骨牛舌石鍋飯$78,

廚師的巧手值得加獎。 下次帶家人來試其他美食。
2018-12-02
2018-12-09 124 浏览
上個星期同屋企人去旺角食嘢,突然想起想食石鍋烏冬就諗起女人街有!即刻去搵吓先!行過發現呢間新開嘅石鍋堂主打石鍋烏冬。另有蛋包飯石頭飯可供選擇,簡單直接。餐牌選擇唔少,石鍋烏冬有唔同湯底可供選擇。其中黑松露香菇湯同醬燒豬手比較特別。估唔到個豬手都幾大隻,好闊綽下!食落去啖啖肉,脂肪唔算多。調味唔錯唔會過鹹。黑松露香菇湯烏冬一上枱見到一大堆黑松露醬喺湯上面,湯味道非常濃郁,與黑松露醬非常夾。烏冬食落彈牙爽口,份量唔少。另外,雖然食咗成半個鐘,但到最尾一刻成碗湯烏冬仍然都係熱辣辣,冬天食一流!

餐牌選擇唔少,石鍋烏冬有唔同湯底可供選擇。

其中黑松露香菇湯同醬燒豬手比較特別。

黑松露香菇湯烏冬
2018-12-09 80 浏览
氣溫驟降,最適合吃熱騰騰又滾燙燙的食物最近得知女人街新開了一間石鍋烏冬店,身為「烏冬愛好者」的我,當然二話不說便拉著朋友去試試餐廳環境餐廳裝潢偏日系風格,面積不大,座位也不多,繁忙時間需輪候食物質素餐廳主打日式石鍋手打烏冬,有5款湯底可選擇,聽聞湯底是用超過十小時熬製的除了湯底,也有各式各樣的日式料理及炸物(餃子、醬油豬手、芝士年糕...)食物選擇頗多,味道也不錯關西風石燒流煎餃子(5隻)牛舌(2串)炸芝士年糕(2件)醬油豬手配黑松露香菇湯出乎意料地,豬手size超大(1個人吃真的會超飽)豬手肉質較稔,但很入味,骨與肉容易分離,不會吃得很狼狽另外,湯底十分濃郁,黑松露及香菇味突出烏冬幼滑煙韌,是我喜歡的口感用石鍋盛載著的好處是... 像我這種吃得慢的人,即使吃到最後,烏冬依然是熱騰騰的整體而言,食物美味,份量充足,性價比高雖然店內空間不大,但店員十分友善,樂意聽取食客意見並給予適當推薦絕對會回頭的餐廳,推薦
氣溫驟降,最適合吃熱騰騰又滾燙燙的食物

餐廳環境
餐廳裝潢偏日系風格,面積不大,座位也不多,繁忙時間需輪候

食物質素
食物選擇頗多,味道也不錯

關西風石燒流煎餃子(5隻)

牛舌(2串)

炸芝士年糕(2件)

醬油豬手配黑松露香菇湯
出乎意料地,豬手size超大(1個人吃真的會超飽)
豬手肉質較稔,但很入味,骨與肉容易分離,不會吃得很狼狽
另外,湯底十分濃郁,黑松露及香菇味突出
烏冬幼滑煙韌,是我喜歡的口感

整體而言,食物美味,份量充足,性價比高
絕對會回頭的餐廳,推薦
2018-12-08 3978 浏览
今日喺旺角放工, 近登打士街,通菜街行都咁上下搵嘢食, 有一段女人街係咁掘路, 行另一方向見到有間食石鍋燒手打烏冬, 我哋好耐冇食手打烏冬, 即刻入咗去。店舖小小, 有啲日式居酒屋嘅風格, 除咗烏冬仲有特式蛋包飯,串燒 ,石鍋飯等等。。坐低就送上一杯暖水, 服務殷勤。招牌嘅手打烏冬 或其他食物都用剔紙仔方式,方便清晰。鮮活蜆石燒手打烏冬,揀咗魚介豚骨濃湯($78)底。上檯嘅時候熱辣辣勁滾起, 夠曬feel。 先至佢嘅湯底, 唔算好濃稠但非常清甜,有鰹魚湯嘅, 加入了豚骨湯所以顏色不会乳白色。大蜆肥美鮮甜, 冇沙,浸喺熱湯中劲美味。烏冬當然係又滑又彈牙仲帶少少煙韌, 熱辣辣咁食真係好enjoy, 食到最後都keep 到熱。個friend揀咗"安格斯牛肉石燒手打烏冬" ( 黑蒜豚骨湯底)。 都係滾熱辣上, 生嘅安格斯牛肉 一浸入湯就變熟, 要肉質軟嫩就要快快手夾啦。 熱湯上面仲有啲小麥草同櫻花蝦, 口感豐富且令鮮味提升。加咗一份韓式泡菜小食, 醒神開胃!加錢配飲品--熱朱古力 和蘋果綠茶。 熱朱古力味道稍勝。最後店員更送上精美嘅和果子作甜品,so sweet小店用心煮出令人回味嘅手打烏冬

坐低就送上一杯暖水, 服務殷勤。

招牌嘅手打烏冬 或其他食物都用剔紙仔方式,方便清晰。
鮮活蜆石燒手打烏冬

鮮活蜆石燒手打烏冬,揀咗魚介豚骨濃湯($78)底。
大蜆肥美鮮甜, 冇沙,浸喺熱湯中劲美味。

安格斯牛肉石燒手打烏冬

加咗一份韓式泡菜小食, 醒神開胃!

加錢配飲品--熱朱古力 和蘋果綠茶。
熱朱古力味道稍勝。

最後店員更送上精美嘅和果子作甜品,so sweet

小店用心煮出令人回味嘅手打烏冬
安格斯牛肉石燒手打烏冬
最近天氣開始轉涼,是時候吃一些熱騰騰的東西!餐廳地方偏窄,7:30已經很多人了!餐廳有各式各樣石燒手打烏冬,而且有很多湯底,令人花多眼亂!黑松露香菇湯燒鰻魚石燒手打烏冬是熱烘烘的石鍋!上菜是湯也是滾的,而且帶有濃郁的黑松露香味!烏冬十分煙韌,吸收了黑松露的味道,而且鰻魚的質素也不錯,配上鰻魚燒汁。不過湯底味越吃越濃郁,要飲點水才行,吃到後期烏冬開始「煮過濃」,變得軟身鮮活蜆石燒手打烏冬朋友也是點了黑松露香菇湯!沒想到蜆肉頗大的!跟我一樣,覺得湯底頗濃,但整體味道不錯!整體來說,價錢比較親民,選擇很多,下次可試試其他湯底!
最近天氣開始轉涼,是時候吃一些熱騰騰的東西!

餐廳地方偏窄,7:30已經很多人了!

餐廳有各式各樣石燒手打烏冬,而且有很多湯底,令人花多眼亂!

黑松露香菇湯燒鰻魚石燒手打烏冬

是熱烘烘的石鍋!

鮮活蜆石燒手打烏冬

整體來說,價錢比較親民,選擇很多,下次可試試其他湯底!
2018-12-07 108 浏览
望下隻錶14:30 下午茶時間~ 就係附近搵下有咩食想食烏東,見到呢間不鍋堂就決定係佢啦一位女店員定唔知老闆 (要大讚!  對客人極有禮貌,樣子同聲音都好甜美)佢有禮貌到令人成餐都食得好舒服而加我好鐘意呢到唔播任何音樂...真係可以靜靜地享受食物...同店家的服務(10/10)我叫左下午茶A10 鯖魚+吉列蝦配豬骨湯底烏東, 包一杯野飲( 我簡左熱奶茶)鯖魚味道其實唔係話好出色, 油略為多左D但吉列蝦真係好好食, 完全感受到食得出岩岩炸起既好食~ 手打烏東好食, 唯豬骨湯底比較淡味熱奶茶亦正常。$48蚊有埋野飲, 都抵食
望下隻錶14:30 下午茶時間~
就係附近搵下有咩食
想食烏東,見到呢間不鍋堂就決定係佢啦

一位女店員定唔知老闆 (要大讚!
 對客人極有禮貌,樣子同聲音都好甜美)
佢有禮貌到令人成餐都食得好舒服
而加我好鐘意呢到唔播任何音樂...
真係可以靜靜地享受食物...同店家的服務(10/10)
鯖魚味道其實唔係話好出色, 油略為多左D
但吉列蝦真係好好食, 完全感受到食得出岩岩炸起既好食~
手打烏東好食, 唯豬骨湯底比較淡味
熱奶茶亦正常。
$48蚊有埋野飲, 都抵食
2018-12-07
通菜街兩旁有唔少食肆小店, 行個圈一定會發現唔少心水美食。經過見到一間新開小店, 主打石鍋系列既烏冬同埋飯, 咁岩經過又正正晚飯時段, 就同朋友入去食餐dinner~餐廳內面積不大, 座位亦唔算寬落, 椅下有一個籃可以放袋, 食野既空間還可以啦...不同食材配搭, 可自選湯底, 價錢亦有些少不同, 另外亦可以加錢追加小食每款石鍋都經100%高溫燒熱, 上檯時熱得滾下滾下, 香噴噴~【安格斯牛肉石燒手打烏冬】配和風咖哩濃湯 HK$76陣陣咖哩香散發著, 初初呷幾啖湯底會有點微辣, 幾惹味。牛肉本身未熟, 以湯底熱力滾熟牛肉, 牛肉唔會過熟, 肉質鮮嫩而不帶根, 夠林烏冬中心為帶少少煙韌, 另外再加$8配栗米粒,令口感層次更豐富。【吉列豬扒石燒手打烏冬】配魚介豚骨濃湯 HK$64吉列豬扒分開另上, 唔算大塊, 表面很脆而不油膩, 但冇咩肉汁, 有d鞋口...反而湯底最為驚喜, 魚介豚骨湯味道鮮甜, 唔會有腥味, 好飲得成個湯底都飲清!配上櫻花蝦, 更為香口~ 額外加配了赤板魚蛋口感近乎魚片, 甜甜地...野飲要額外散叫, 價錢合理, 冷熱同價水蜜桃綠茶 HK$13水蜜桃味很淡, 飲到一半,

【安格斯牛肉石燒手打烏冬】配和風咖哩濃湯 HK$76
陣陣咖哩香散發著, 初初呷幾啖湯底會有點微辣, 幾惹味。

烏冬中心為帶少少煙韌, 另外再加$8配栗米粒,
令口感層次更豐富。

【吉列豬扒石燒手打烏冬】配魚介豚骨濃湯 HK$64

吉列豬扒石燒手打烏冬

配上櫻花蝦, 更為香口~ 額外加配了赤板魚蛋
口感近乎魚片, 甜甜地...

野飲要額外散叫, 價錢合理, 冷熱同價

水蜜桃綠茶 HK$13
水蜜桃味很淡, 飲到一半, 還帶點澀味

芒果綠茶 HK$13
呢杯好得多, 唔會有苦澀味, 甜甜地, 加上凍冰冰, 邊食熱辣辣既石鍋烏冬, 邊飲凍飲, 爽啊!!
水蜜桃綠茶

本身打算搵日中午黎食個lunch, 但餐廳告知所有石鍋系列只限於每日17:45開始供應, 因為石鍋製作需時, 免得午飯既客人久等~ 再黎encorn就唯有晚餐時間再幫襯啦!!

加一後平均一個石鍋烏冬都係一百蚊左右, 湯底出色, 味道唔錯, 價錢合理! 一定會再幫襯!
题外话/补充资料: 所有石鍋系列只限於每日17:45開始供應
2018-12-03
吉列豬扒石燒手打烏冬
2018-12-03 118 浏览
當遇上不懂煮食的老婆,自然令我更有原動力四出搜羅不同食肆,今日又比我發現一間新開小店喇!下雨天,天氣又開始轉涼,看到這門面幾吸引,而且石鍋熱騰騰準不會出錯的。內裡裝修日本風,牆身圖案好像是自己繪畫,我很喜歡這類型,雖然地方不大,但坐位舒適,店員很親和。看到餐牌豬牛海鮮樣樣齊,連湯底都有不同選擇,味道都很特別。今晚我點了一個海鮮烏冬,海鮮非常新鮮,材料豐富,蝦、帶子、蠔同樣很鮮甜;愛好辣味的我當然要山地獄辛辣湯底啦,韓式泡菜味道有驚喜,原打算是辛辣味粉已不錯,現在加分不少,太好味,下次一定再會來光顧的。另外,老婆點了石鍋厚切豚肉烏冬,豚肉烤得很香,入口有種BBQ感覺,手打烏冬吸了魚介豚骨濃湯,同樣滋味,不會太鹹,沒有口喝的感覺,整體來說很不錯。

2018-11-27
2018-12-02 101 浏览
天氣漸涼,下班之後想食點暖和的食物,走著走著便看到石鍋烏冬,石鍋飯食得多,烏冬都是第一次!石鍋烏冬選擇很多,更可配對不同湯底,今日點了照燒雞扒 及海鮮烏冬,約十分鐘左右,石鍋熱騰騰送上,湯底還在沸騰中呢!海鮮烏冬有蝦 蠔 蜆 元貝等材料,鮮味溶入湯中,海鮮保持爽口,新鮮的!照燒雞扒淋上了照燒汁,味道甜甜的,湯底較清甜,嚐到了魚介湯的原味當然飲品種類都不次 今次叫左咸檸七 爽爽的注意!石鍋烏冬只供堂食 大家一定要黎試試仲有芝士豬扒 拉絲的呀食完仲有甜品和菓子得知家庭式經營的小店,感覺更添溫暖!

當然飲品種類都不次 今次叫左咸檸七 爽爽的

注意!石鍋烏冬只供堂食 大家一定要黎試試
仲有芝士豬扒 拉絲的

呀食完仲有甜品和菓子

得知家庭式經營的小店,感覺更添溫暖!
2018-12-01 124 浏览
因為一些人和事,從前經常來旺角,女人街除了有很多特色檔頭,成為世界各地旅客必訪的購物熱點,其實整條女人街有不少美食餐廳,質素和價格非常好,性價比極高。就像這家以石鍋烏冬為主打的餐廳,就屬於其中之一。裝潢設計走日本格調,以木椅木檯為主,簡潔舒服。吉列蠔3件$32,香脆蠔味香濃,熱騰騰入口,味道滿分。牛油炒野菌$38,香口撲鼻,三款不同的野菌既香口又健康。石鍋堂照燒雞扒$32,很震撼,色香味具備,分量大得驚人,超讚!芝麻鋪滿香脆的雞扒上,增強了美味程度。重頭戲是這個招牌主食,安格斯牛肉石鍋手打烏冬$78,超級火熱石鍋完個奉上,食物溫度長久保持火熱,高質素牛肉份量十足,牛肉入口香濃。手打烏冬絕對出色,可口彈牙,真的是高水準表現。另外不忘點飲品解渴,沒想過可以這樣平,凍水蜜桃綠茶$13,熱柚子蜜$9,超感動!最後還窩心到送上餐後點品-和菓子,心也甜了。小小的店鋪,坐滿了食客,席上還有不少來自世界各地的旅客,很不錯的晚餐!

就像這家以石鍋烏冬為主打的餐廳,就屬於其中之一。

裝潢設計走日本格調,以木椅木檯為主,簡潔舒服。

吉列蠔3件$32,香脆蠔味香濃,熱騰騰入口,味道滿分。

牛油炒野菌$38,香口撲鼻,三款不同的野菌既香口又健康。

芝麻鋪滿香脆的雞扒上,增強了美味程度。

手打烏冬絕對出色,可口彈牙,真的是高水準表現。

最後還窩心到送上餐後點品-和菓子,心也甜了。

2018-11-25
2018-11-30 2370 浏览
在女人街搵食之際,行過這間新開的石鍋堂,幾吸引,便入去試試。雖然地方細細,裝修簡單,繁忙時間有需要跟人撘枱,但餐廳的服務態度很有禮,這點很重要啊! 雖然地方少,但他們的餐牌都提供很多選擇。石鍋堂古名思義主打石鍋系列,有石鍋手打烏冬及 石鍋飯,單是石鍋手打烏冬款式都有8 款,更有5款不同湯底可選擇。而石鍋飯則有5款。除了石鍋系列,更有蛋包飯及一些料理小食。今晚當然要試一下他們的主打,我選了鮮活硯石燒手打烏冬配魚介豚骨濃湯,牆上有介紹這個湯底是用了鏗魚乾,小魚乾,柴魚乾,昆布及乾魚粉煲成,所以飲落有一陣好香的鏗魚味。石鍋有300度高溫,上枱時仲滾緊,滾得活硯都張開晒口,活硯鮮甜而又大大隻,手打烏冬幼身順滑彈牙,滾得耐都未有出現過淋的情況。而老公則點了一個吉列豬扒蛋包飯配咖哩汁,上枱很夠份量,很吸睛,蛋很滑,不會太老,包著不只是白飯,是用汁已調製過的米飯,再配上咖哩汁,更加惹味。吉列豬扒亦炸得香脆。今晚2 個人食得飽飽都不用200蚊,抵呀!走的時候,門口已有人排隊等候,所以早食早享受吧!

鮮活硯石燒手打烏冬配魚介豚骨濃湯

吉列豬扒蛋包飯配咖哩汁
今晚2 個人食得飽飽都不用200蚊,抵呀!
走的時候,門口已有人排隊等候,所以早食早享受吧!
鮮活硯石燒手打烏冬配魚介豚骨濃湯
吉列豬扒蛋包飯配咖哩汁
  • 鮮活硯石燒手打烏冬配魚介豚骨濃湯;
2018-11-30 176 浏览
今晚自己一個去旺角行街,都要食飽先行到既,行入女人街睇下有咩好野食,行行下見到有間食鍋物的新小店,於是就入去試下!餐廳座位不多,牆上畫滿得意的壁畫!老闆娘超熱情,向我介紹了店內較特色的食物。由於只有一個人,所以就點了一個烏冬、一款串燒及一杯飲品!揀好食物後,只要於點餐紙上點餐然後給予店員便可以了!蜜蜜芥末籽牛,這款牛肉串燒上有芥末籽醬,牛肉燒得外脆內軟,再加上芥末籽醬,味道更突出!石鍋堂海鮮石燒手打烏冬,這裡的烏冬湯底可自由選擇,共有五款可揀,而我就選擇了黑松露香菇湯底。上菜時熱辣辣,超滾燙的,必須要放一陣先可以食到!海鮮包括了花甲、蠔、鮮蝦、帶子、蟹柳,非常足料!花甲同蝦都好新鮮,蠔同帶子亦好厚肉。湯底香菇味非常濃郁,還有淡淡的黑松露味,非常好飲。到最後我係飲哂個湯的!烏冬好彈牙而且好吸味,能夠吸哂湯的精華!凍柚子蜜,不會太甜,唔錯!總括黎講,餐廳服務非常的好,老闆娘會主動介紹菜式及會詢問客人食物味道如何,聽老闆娘說他們是屋企開的,一定要多啲幫襯一下小店!

蜜蜜芥末籽牛
石鍋堂海鮮石燒手打烏冬

烏冬好彈牙而且好吸味,能夠吸哂湯的精華!
柚子蜜

凍柚子蜜,不會太甜,唔錯!

2018-11-29
蜜蜜芥末籽牛
2018-11-20 307 浏览
因為前日睇左嵐にしやがれ介紹烏冬後老公就好想食烏冬見到openrice有呢間新食店就黎試下去到門口已經聞到好香既黑松露味店員服務態度好友善我地叫左一個海鮮黑松露烏冬同黑蒜牛肉烏冬老公一飲個黑蒜湯已經讚口不絕!最後仲飲曬湯而我既黑松露湯都好濃厚!好正我地未試過食一間咁好食既烏冬而且店員仲問我地好唔好食當然好食啦!仲有紅豆甜品送...可惜我唔食但老公話個甜品都好好味而飲品係飲柚子同紅棗桂圓茶紅棗桂圓茶好飲!甜度剛好價錢中等...一定會再黎!太有驚喜!
因為前日睇左嵐にしやがれ介紹烏冬後
老公就好想食烏冬
見到openrice有呢間新食店就黎試下
去到門口已經聞到好香既黑松露味
店員服務態度好友善
我地叫左一個海鮮黑松露烏冬同黑蒜牛肉烏冬
老公一飲個黑蒜湯已經讚口不絕!
最後仲飲曬湯
仲有紅豆甜品送...可惜我唔食
但老公話個甜品都好好味
而飲品係飲柚子同紅棗桂圓茶
紅棗桂圓茶好飲!甜度剛好
價錢中等...一定會再黎!
太有驚喜!
黑蒜牛肉烏冬