3天前 0 浏览
石鍋堂在女人街開了數年,排隊的人龍可以說是常見,週末見到她們有午市套餐供應,今日終於來到嚐嚐。每客午市套餐都包一杯飲品,我點了熱的紅棗桂圓茶,不會太甜,底部有些紅棗碎。上級肩胛牛肉石鍋烏冬($77)上菜時真的幾震撼,非常滾熱的石鍋承載著滿滿的黑蒜油豚骨湯,熱氣和香味撲鼻。店員在上菜時提醒鍋很熱,全生的牛肉片可輕輕地按進湯內弄熟,若太大力攪拌整碗麵食很容易會令熱湯四濺。聞上去有吸引的黑蒜油味,可是吃上去黑蒜油跟豚骨湯的味道均沒有想像中那麼濃郁,味道淡了些,加上有點咬口的烏冬不太索湯,整碗麵食的味道有點不足。裡面的配料有鳴門卷、紅蘿蔔各一顆,建議可以再加多少少款式或件數。餐廳環境比較狹窄,坐得不太舒服,基本上大家都是食完就走。是日天氣糟糕,有位店員在我們入座時為我們遞上紙巾抹乾身上的水珠,又在天文台公佈最新的天氣消息時提醒我們一下,細心友善食物質素平平,沒有驚喜,都是可以一試的,但或許會相隔一段時間才會再光顧。

用餐时段
放工諗住去旺角女人街果度想試下呢間呢間日式石鍋烏冬啦,入度去無耐已經唔耐煩過黎問我地食咩,都未睇完餐牌就係咁問。間餐廳環境又差又細又逼到野食黎,開始食啦,點知我地都未食完已經係咁問你仲要唔要,食15分鐘就準備趕人走,環境又逼,態度又差,好惡劣既進餐體驗。連一杯水都唔比拎,真係唔會再有下次。烏冬又無乜特格,純粹真係多個石鍋,希望大家唔好中伏。嬲到真係要突登第一次出文講呢問搵笨餐廳。真係忍唔到手要比一個劣評佢。
連一杯水都唔比拎,真係唔會再有下次。
烏冬又無乜特格,純粹真係多個石鍋,希望大家唔好中伏。
2024-05-07 0 浏览
雖然天氣開始熱,但無阻我去石鍋堂嘅決心!最近同男朋友食黑蒜油豚骨湯安格斯牛肉石燒手打烏冬、魚介豚骨濃湯照燒雞扒石燒手打烏冬、同埋炸蠔😋😋黑蒜油豚骨湯安格斯牛肉石燒手打烏冬🥩🍲 啲烏冬彈牙有彈性,加上石燒牛肉嘅香氣同口感,真係好正😍 湯底都好濃郁,有豚骨嘅香味同埋黑蒜油嘅特殊風味😍😍 令味道更加豐富。牛肉煮得剛剛好,鮮嫩多汁,每一口都好過癮!! 真心超香口!魚介豚骨濃湯照燒雞扒石燒手打烏冬🐟🍲湯底鮮甜濃郁,有淡淡嘅魚香同埋豚骨嘅濃味。照燒雞扒好嫩好多汁😭 真心依加打緊食評都回味緊🥹 肉質鮮美,同烏冬一齊食,口感更加豐富。整體嚟講,依碗手打烏冬喺味道同口感上都相當出色✨✨最後嘅炸蠔真係一個驚喜。蠔肉鮮嫩多汁,外層炸得酥脆金黃,一咬落口,蠔嘅鮮味就爆發出嚟🙂‍↕️❤️總括嚟講,旺角石鍋堂嘅食物質素真係一流,無論石燒手打烏冬,定係炸蠔,每一樣都令我回味無窮。如果你鍾意石鍋煮嘢同埋日式料理,一定要試吓依間餐廳!!!喺旺角女人街真心好方便!❤️‍🔥

黑蒜油豚骨湯安格斯牛肉石燒手打烏冬🥩🍲

黑蒜油豚骨湯 安格斯牛肉石燒手打烏冬
預計豚骨濃湯 照燒雞扒石燒手打烏冬
吉列蠔
2024-05-03 0 浏览
突然想食烏冬就決定試呢一家位置在女人街裡面兩旁的小店餐廳座位較少,等了一會才有位座位下面有籃子放東西很方便點了石燒海鮮泡菜辛辣湯烏冬 ($87)上桌時還是熱騰騰,湯還在滾著先嚐一口湯,味道辣中帶有泡菜的酸不會太辣或太濃,剛剛好很開胃海鮮份量很足料豐富有兩隻蝦、幾隻蜆、一隻帆立貝、一隻蠔、兩條蟹棒蝦是彈牙的,蜆也沒沙烏冬是粗身的有一點彈性很好吃男朋友點了石窩鵝肝野菌飯($98)石鍋夠熱所以有焦香的飯焦桌上有醬汁,不夠可以自己再加加入醬汁再把飯拌勻一邊聽著滋滋的聲音、一邊聞著飯的香氣更加令人食指大動鵝肝有兩大塊厚厚的,味道很濃郁很大跟雜菌和飯拌在一起吃起來不會太膩很搭男朋友說下一次一定會再來
突然想食烏冬就決定試呢一家
位置在女人街裡面兩旁的小店
餐廳座位較少,等了一會才有位
座位下面有籃子放東西很方便

點了石燒海鮮泡菜辛辣湯烏冬 ($87)
上桌時還是熱騰騰,湯還在滾著
先嚐一口湯,味道辣中帶有泡菜的酸
不會太辣或太濃,剛剛好很開胃
海鮮份量很足料豐富
有兩隻蝦、幾隻蜆、一隻帆立貝、一隻蠔、兩條蟹棒
蝦是彈牙的,蜆也沒沙
烏冬是粗身的有一點彈性很好吃

男朋友點了石窩鵝肝野菌飯($98)
石鍋夠熱所以有焦香的飯焦
桌上有醬汁,不夠可以自己再加
加入醬汁再把飯拌勻
一邊聽著滋滋的聲音、一邊聞著飯的香氣
更加令人食指大動
鵝肝有兩大塊厚厚的,味道很濃郁很大
跟雜菌和飯拌在一起吃起來不會太膩很搭

男朋友說下一次一定會再來
2024-05-02
等候时间
10 分钟 (堂食)
  • 石鍋堂海鮮石燒手打烏冬
  • 厚切鵝肝野菌石鍋飯
2024-04-30 51 浏览
同屋企人係旺角諗唔到食咁,太太就介紹呢間叫我地去食,相傳係第二度搬過黎既。店面有啲細,有啲迫。好彩早左兩步黎,雖然要share table,但好過要等位🤣回頭一望 出面排左近十人。有飯有麵,我就食個個湯烏冬。啲湯底選擇都多既,可惜唔多喜歡泡菜,所以就㨂左魚介湯底既牛肉烏冬。仲㨂左兩個小食(燒鯖魚,牛舌)。員主話 我地可以帶外來飲品 所以我就去左買。呢個真係要讚好,因為我唔想飲可樂果啲,又想飲啲凍野。個牛舌同個湯底,真係幾好,特別係個湯底,難怪會有人排隊。下次再黎!

店面有啲細,有啲迫。

有飯有麵,我就食個個湯烏冬。
仲㨂左兩個小食(燒鯖魚,牛舌)。
牛肉湯烏冬
燒鯖魚  燒牛舌

員主話 我地可以帶外來飲品 所以我就去左買。
呢個真係要讚好,因為我唔想飲可樂果啲,又想飲啲凍野。

個牛舌同個湯底,真係幾好,特別係個湯底,難怪會有人排隊。

下次再黎!
2024-04-17
等候时间
10 分钟 (堂食)
牛肉湯烏冬
燒鯖魚  燒牛舌
  • 安格斯牛肉石燒手打烏冬
  • 岩鹽燒牛舌
2024-04-25 68 浏览
今日去咗旺角行街 走咗去食肆林立嘅通菜街搵嘢食 好多舖頭都坐唔滿 偏偏呢間餐廳座無虛席 所以我哋一於試試呢度主打石鍋烏冬同石鍋飯我哋各叫咗一個厚切豚肉 - 魚介豚骨濃湯石鍋烏冬個魚介豚骨濃湯好濃鬱 而且 因為個烏冬用咗石鍋 所以個湯好夠熱 配上煙煙靭靭嘅稻庭烏冬食好好味 而口切豚肉食落去味道有啲似燒肉 但係當然就軟淋好多啦燒牛仔骨牛舌石鍋飯牛仔骨同牛舌醃味都唔錯 所以好下飯 石鍋飯上枱嗰陣仲渣渣聲 店員會畀埋飯汁你去撈 不過 美中不足嘅係我哋嗰碗飯就冇乜飯焦

呢度主打石鍋烏冬同石鍋飯我哋各叫咗一個

厚切豚肉 - 魚介豚骨濃湯石鍋烏冬

燒牛仔骨牛舌石鍋飯

2024-04-12 124 浏览
Recommended by my friend spending a quick dinner here. Glad to come before the queue. Restaurant was busy and packed. Seats were close between each other. Considering that small area for the seatings, it was understandable. Staff friendly reminded belongings could be placed in the basket underneath the chair so customers need not to carry them while eating in such a tight narrow seatings. Menu serves sizzling stone bowl mains while also giving non-hot food dishes. We asked for their thick cut p

Menu serves sizzling stone bowl mains while also giving non-hot food dishes. We asked for their thick cut pork udon in truffle mushroom broth and fish pork ribs broth. In addition with grilled ox tongue.

Sizzling stone bowls served obviously were served insanely bubbly and hot. We literally waited for 5 minutes for the cooling down before eating it carefully. Udon was very chewy and soft, just like the traditional quality one. Mushroom truffle broth was incredibly umami and earthy that absolutely loving how it coated on the udon for every bite. Broth wasn't oily that could be sipping every other bite of udon. Fishy pork rib broth was as good as the fungi one. Savoury but not as fishy as expected. Slight different from the commercialised pork rib broth but light and not as porky flavour as expected. Pork portion was enormous. Big pieces and half lean. Very tender but easily tear the fatty layer. Juicy, moist and savoury. Absolutely delicious.

Grilled ox tongue was sadly too chewy. Thick slice but too rubbery that we didnt finish it even serving in four pieces.

Overall, definitely visit again. Not a place for sitting long but full of goodnesses.
2024-04-12 85 浏览
石鍋堂 (旺角)旺角通菜街2A-2P號鴻光大廈地下D號舖關西風石燒流煎餃子KanSai-stute Teppanyaki Dumplings關西風石燒流煎餃子是一道令人垂涎欲滴的料理。餃子外皮煎至金黃酥脆,內裡鮮嫩多汁。每口咬下去,都能感受到餃子內部的湯汁在口中爆開,散發出濃郁的肉香和鮮美的蔬菜味道。餃子的內餡選用新鮮的肉類和蔬菜,口感豐富。搭配上自家調製的特製醬汁,增添了一抹微妙的風味。無論是作為開胃小吃還是主菜,這道關西風石燒流煎餃子都能帶來絕佳的食物體驗。蜜蜜芥未籽牛Beef Cube蜜蜜芥未籽牛是一道精緻的牛肉料理。這道菜品以優質的牛肉為主角,切成小塊後經過烹調。牛肉外層經過高溫燒烤處理,形成香脆的外皮,內部保持著嫩滑的口感。芥末籽醬汁與牛肉完美搭配,增添了微辣和微甜的風味,使整道菜品更加豐富多樣。每一口咬下去,都能感受到牛肉的鮮美和肉質的細膩。這道蜜蜜芥未籽牛絕對是牛肉愛好者不容錯過的美味佳餚。厚切鵝肝野菌石鍋飯Stone Pot Rice with Thick-cut Goose Liver and Mushrooms厚切鵝肝野菌石鍋飯是一道令人驚艷的料理。它將豐富的食材巧
石鍋堂 (旺角)
旺角通菜街2A-2P號鴻光大廈地下D號舖

關西風石燒流煎餃子

蜜蜜芥未籽牛
Beef Cube

厚切鵝肝野菌石鍋飯
厚切鵝肝野菌石鍋飯是一道令人驚艷的料理。它將豐富的食材巧妙結合在一起。厚切的鵝肝經過烹調後,外表金黃酥脆,內部鮮嫩飽滿。野菌的加入增添了菜品的層次感和口感豐富度。石鍋飯則使整道菜品更加獨特,米飯在石鍋中經過烹煮,吸收了鵝肝和野菌的香氣,口感香糯。每一口都帶來滿滿的美味和豐富的鮮味。這道厚切鵝肝野菌石鍋飯絕對是一道讓人回味無窮的精緻料理。
2024-03-31 197 浏览
喺旺角行完街,想食熱辣辣嘅烏冬,就去咗石鍋堂😃🔅燒牛仔骨牛舌石鍋飯$86鍋中的飯粒鬆軟而有嚼勁,牛仔骨牛味濃郁,肉質軟腍,牛舌有嚼勁,仲有少少焦香嘅飯焦,脆脆地好食。🔅海鮮石燒手打烏冬 黑蒜油豚骨湯$87唔同湯底唔同價錢,有蝦,蟹棒,帆立貝,蠔,烏冬口感煙靭又索湯烏冬彈牙有嚼勁,湯汁濃郁而不膩,特別喜歡湯底中融入的蒜香和豚骨的香氣,增添了味道層次感。🔅芝士年糕 $28年糕的口感煙韌,外層炸至金黃色,芝士的濃郁與年糕的甜味相互融合,不錯。
喺旺角行完街,想食熱辣辣嘅烏冬,就去咗石鍋堂😃

🔅燒牛仔骨牛舌石鍋飯$86

🔅海鮮石燒手打烏冬 黑蒜油豚骨湯$87

🔅芝士年糕 $28
2024-03-23 161 浏览
呢間隱身係女人街入面既人氣美食,經常大排長龍,石鍋堂既特色係將食材同調味料放入預熱既石鍋中,讓食材係高溫下迅速熟成,同時釋放出濃郁既香氣和湯汁。安格斯牛肉 – 魚介豚骨濃湯石燒手打烏冬安格斯牛肉質地非常嫩滑,口感豐富,魚介豚骨湯底非常濃郁,增添左豐富既層次感,將手打烏冬放係石鍋上,上檯時雖然非常熱,但手打烏冬能夠吸收湯汁既風味,讓每一口都充滿了鮮美既滋味。汁燒帆立貝雞扒石鍋飯將帆立貝既鮮甜同雞扒既嫩滑相互襯托,配上石鍋飯既香氣,提供了豐富的口感同味道,石鍋飯更有香口既飯焦。

安格斯牛肉 – 魚介豚骨濃湯石燒手打烏冬

汁燒帆立貝雞扒石鍋飯

2024-03-23 125 浏览
今日係旺角搵下熱辣辣嘅嘢食,見到一間主打石鍋烏冬同飯嘅餐廳 - 石鍋堂, 就入去試。厚切鵝肝野菌石鍋飯上菜時好驚喜,兩大塊鵝肝鋪滿成個飯,而且十分之厚。咬下去鵝肝獨有脂香味。石鍋飯熱辣辣,焦香更有飯焦係鍋底,一啖入面有軟綿綿嘅鵝肝同飯焦脆,口感十分豐富。加上有野菌伴飯,爽口、清爽野菌香,可以中和鵝肝濃烈嘅味道。燒鰻魚石燒手打烏冬 (魚介湯)鰻魚都幾多又大塊,CP值幾高。鰻魚完全冇骨,啖啖肉,燒得剛剛好。石鍋保持湯、烏冬嘅溫度,係冬天唔怕鳥冬好快涷。魚介湯好濃,每條烏冬都掛上滿滿嘅魚介汁。烏冬彈牙十分煙靭,鍾意食彈牙烏冬嘅朋友一定要試吓呢度嘅燒烏冬。

厚切鵝肝野菌石鍋飯

燒鰻魚石燒手打烏冬 (魚介湯)
2024-03-09 199 浏览
晚上九点钟唔知食咩撞到呢间见有滴人食就入去试下,座位位置又细,个汤底好重味精味简直就系包装调味包冲出来一样,你收得我八十几蚊麻烦整滴有质素滴野出来啦!个汤底咸到嘿甘,还要一个人加收9蚊服务费,有咩服务可言,水都无杯,还不如食大家乐,早知体点评在入座。
2024-02-02 366 浏览
我對旺角石鍋堂的餐廳體驗感到極度惡劣。首先,員工的態度非常差,完全不願意理會客人的需求。我告訴他們我們需要等三張桌子,但等了八張桌子都還沒有空位。我問他們為什麼,他們根本不回答我。這種態度令人無法接受。此外,他們的食物質量也非常差。他們的石鍋飯乾巴巴的,口感柴乾。湯底也明顯加了過多的味精,讓人感到不舒服。而且他們的價格也不便宜,與這樣糟糕的品質完全不相符。總的來說,旺角石鍋堂是一家超級垃圾的餐廳。我不建議大家去那裡用餐,因為他們的服務態度惡劣,食物品質差,價格也不合理。完全不值得一去。我強烈建議大家避免這家餐廳。

2024-01-17 353 浏览
食物味道ok,但服務員(男性),態度差到不得了,其實唔想做可以唔做嘅,除咗食烏冬之外,要硬食埋佢黑面囉。終於明白點解要北上食餐飯,要用同一價錢搵返同一質素嘅食物,唔難,無謂受氣

吉列豬扒烏冬
2024-01-17
2024-01-15 281 浏览
見小紅書推就去試下,有啲expectation。點知90蚊叫咗個石鍋麵,啲蜆隻隻都好多沙,根本食唔到。好多年出街食無試過啲蜆咁,好明顯係無處理好食材,係我自己屋企唔識整蜆先會咁。個湯底都香既,雖然咸咗啲,但係啲蜆食唔到真係好失望另外,呢間鋪要收加一服務費既,但係連水都無杯,真係有點。。。(個格局係麵檔唔係餐廳)唔係話一次都食唔到既,但係九十幾蚊真係有好多其他嘢可以食,真心唔建議呢間。蜆有沙當佢一時失手,但係加一都唔俾水真係講唔通。

(個格局係麵檔唔係餐廳)