2019-04-30 74 浏览
好耐都沒有行經過通菜街,原來兩旁都開滿了不同菜式的食市,望望周邊食市,唯獨是這間小店有人龍排隊入內進食,好奇驅使我都去試一試。在等候期間,我睇過 menu得知他們主打是用300度熱的石鍋來盛載手打烏冬和石鍋飯,其熱力可保持食物由上檯至食完仍是熱騰騰。好像我這些喜歡相機食先的客人來講,不用食到凍了的食物,而失去了珍味!👍入座後,環看店內牆壁,畫滿可愛的烏冬少女。加上簡約的陳設,令人沒有半點拘束感。Menu中食物選擇好多,手打烏冬、石鍋飯、炸物、串燒、小食、飲品…… 應有盡有。而烏冬方面,有五款不同湯底可供你自由配搭選擇,包括 : 黑松露香菇湯、魚介豚骨濃湯、和風咖哩濃湯、山地獄辛辣湯、黑蒜油豚骨湯。我點了石鍋堂海鮮石燒手打烏冬(黑松露香香菇湯),上檯時見到滿鍋海鮮,濃濃白煙在鍋內漂出,聽到卜卜沸騰聲,聞到陣陣茹香,真係好想馬上嚐ㄧ口,但實在太熱了,要等片刻讓湯稍為降溫才可食用。湯底是利用牛肝菌、天使菌和八種不同茹菌淆製而成,再在食用前再加上黑松露菌醬,茹香四溢,濃郁都不得了。烏冬泡在石鍋湯底內比較長時間,用粗的手打烏冬,亦是好配搭,不但沒有泡到太腍糊口,返之然吸收了濃郁的湯,好入味好有咬

我點了石鍋堂海鮮石燒手打烏冬(黑松露香香菇湯),上檯時見到滿鍋海鮮,濃濃白煙在鍋內漂出,聽到卜卜沸騰聲,聞到陣陣茹香,真係好想馬上嚐ㄧ口,但實在太熱了,要等片刻讓湯稍為降溫才可食用。湯底是利用牛肝菌、天使菌和八種不同茹菌淆製而成,再在食用前再加上黑松露菌醬,茹香四溢,濃郁都不得了。烏冬泡在石鍋湯底內比較長時間,用粗的手打烏冬,亦是好配搭,不但沒有泡到太腍糊口,返之然吸收了濃郁的湯,好入味好有咬口好煙韌。再加上大量海鮮,有大蝦、活蜆、帆立貝、鲜蠔……鮮甜美味😋👍
石鍋堂海鮮石燒手打烏冬(黑松露香茹湯)

朋友就點了厚切豚肉石燒手打烏冬(魚介豚骨濃湯),這個湯底利用了鰹魚乾、小魚乾 、柴魚乾、昆布、乾貝粉和豚骨來淆製十個鐘而成, 味道濃厚,惹味非常。厚切豚肉亦不可小看,肥瘦適中,入囗即溶,份量又多又好食😋😍。朋友更點多了隻慢煮温泉蛋加入石鍋中,令鍋內食材更豐富!
厚切豚肉石鍋燒手打烏冬(魚介豚骨濃湯)

慢煮温泉蛋

另外,我們叫了兩串蜜蜜芥末籽牛,牛肉好鬆軟腍滑,上面塗上甜甜地的芥末籽醬,又幾夾。
蜜蜜芥末籽牛

飲品叫了百香果綠茶和鹹檸七,來中和一下口腔。

百香果綠茶

咸檸七

食到尾聲,侍應還送上甜品給客人作完美的終結。
豆沙水晶包(免費甜品)

旺角食市林立,要找到ㄧ間用心制作的真係不多,今晚遇到這間小店,真係好滿足!
下次ㄧ定會再來光顧,試下他們的石鍋飯和其他湯底!!😁
2019-04-24
石鍋堂海鮮石燒手打烏冬(黑松露香茹湯)
厚切豚肉石鍋燒手打烏冬(魚介豚骨濃湯)
慢煮温泉蛋
蜜蜜芥末籽牛
百香果綠茶
咸檸七
之前經過女人街很多餐廳都比較靜、唯獨石鍋堂總有幾個人在排隊。今晚決定去試下、七時半都已經有幾個人在等。一坐下已經聞到超香的醬油味了😍點了石鍋堂海鮮石燒手打烏冬 用魚介豚骨熬成的湯底好香啊!一試再愛上了!海鮮有大大隻帆立貝、蝦、蟹柳等好足料、熱辣辣的吃到尾還保持熱度。燒鰻魚石燒手打烏冬要了黑蒜油豚骨湯、沒有我想像中濃、感覺沒有什麼味精、反而越吃慢慢品嘗到陣陣黑蒜香氣👍🏻 鰻魚整條上、好抵食!石燒烏冬實在太熱、不得不點兩杯凍飲~青蘋果綠茶 與 青芒果綠茶、較喜歡青芒果較天然的酸甜味道。店家送的水晶紅豆甜點、不太甜不錯哦。

點了石鍋堂海鮮石燒手打烏冬

燒鰻魚石燒手打烏冬

店家送的水晶紅豆甜點、不太甜不錯哦。

2019-04-28 63 浏览
服務: 超級無敵的好,入面有位伯伯,服務超好,超有禮貌,細心,喺而家香港服務界飲食界,簡直係一點清泉,令餐飯食得開心地方: 雖然逼d 有籃放袋,食具算乾淨食物,熱辣辣正呀喂,不過d 蜆原來凍的,吉列豬扒正常價錢:都合理建議:如果好想試,早點排隊吧下次想去試雞扒,好似幾靚
地方: 雖然逼d 有籃放袋,食具算乾淨
食物,熱辣辣正呀喂,不過d 蜆原來凍的,吉列豬扒正常
價錢:都合理
建議:如果好想試,早點排隊吧
下次想去試雞扒,好似幾靚
2019-04-27 37 浏览
👭石鍋堂 (旺角)👭1⃣厚切豚肉石燒手打烏冬 (黑蒜油豚骨湯) $66滾住既石鍋一放上枱,38已經聞到濃烈既黑蒜油味,特製嘅豚骨湯配埋黑蒜油飲落好濃郁❤豚肉既厚度真係令人嚇一跳😱每塊都接近1cm厚!食落唔會話好肥,但唔需要點咬就已經溶化左係口入面,超級好味😋👍🏻2⃣安格斯牛肉石燒手打烏冬 (魚介豚骨濃湯) $74一片片生既安格斯牛肉放係滾住既石鍋烏冬上面,用石鍋餘下既熱力燙熟牛肉👍🏻38覺得牛肉相比起豚肉普通d。雖然望落油脂比例均等,可惜濃郁既湯底味道好快蓋過牛肉既鮮甜味,令38品嚐唔到安格斯牛肉獨特既味道😪店舖主打‘手打烏冬’,所以呢間既烏冬好出色,口感煙韌彈牙,亦非常掛湯🥰,每次吸入烏冬都充滿濃郁既湯底味道😋店鋪位於旺角女人街,地方空間有限,因此枱與枱之間既距離好窄。幸好當日38被安排左係雙人位置,所以唔會太迫🤣另外店主都好貼心,每張凳下面都有個儲物籃提供比客人放置手袋❤而且每位店員服務態度都好好,面帶笑容咁去服務我地🥰推薦度:8.5/10🏠旺角通菜街2A-2P號鴻光大廈地下D號舖🕐12:00noon-11:00pm
👭石鍋堂 (旺角)👭

1⃣厚切豚肉石燒手打烏冬 (黑蒜油豚骨湯) $66

2⃣安格斯牛肉石燒手打烏冬 (魚介豚骨濃湯) $74

推薦度:8.5/10

🏠旺角通菜街2A-2P號鴻光大廈地下D號舖
🕐12:00noon-11:00pm
2019-04-27 42 浏览
今日同朋友喺旺角行街,沿路行下行下就行到去女人街,就喺女人街嗰邊搵野食。我地見到呢間食烏冬鍋嘅好似幾吸引就入去食啦。舖頭好細,枱同枱之間好窄,講真坐得唔太舒服。講番食物先,我叫左個安格斯牛肉鍋,一上枱個鍋仲煮緊咁,而牛肉就生嘅,由得個鍋淥熟佢。咁樣幾好喎,牛肉就唔會熟得濟。我食過好多間嘅鍋入面嘅牛都係一早就熟左,所以再淥就鞋又韌啦。因為佢上枱時仲好似煮緊咁,所食到最後個鍋仲係好熱嘅,唔洗驚食食下凍左。

舖頭好細,枱同枱之間好窄,講真坐得唔太舒服。

2019-04-27
2019-04-25 59 浏览
又黎到旺角行街覓食,繼之前女人街間石鍋烏冬關門大吉之後,就冇一間好食店,今次行女人街,終於有間新嘅石鍋烏冬,呢間格局都有啲日本 feel,但重點係有返石鍋烏冬食呀嘛,今次食呢個燒鰻魚石燒手打烏冬,價錢$88,價錢都可以嘅,而我就揀左黑松露野菌湯,而鰻魚就分開擺嘅,鰻魚都幾大條下😍😍,而個湯底嘅黑松露味真係幾香!另外加左粟米,正!另外叫左一個小食,係吉列蠔,$32有三隻,炸得脆脆,蠔亦唔錯,幾值得叫👍👍👍!飲品就叫左杯桂圓紅棗茶,正正常常啦,都唔錯嘅!😊😊
這裡每個烏冬都可以選擇不同湯底,除了有一般的地獄湯、魚介豚骨湯、黑蒜油湯,還有咖哩湯和黑松露香菇湯。當然要叫最特別的黑松露湯啦!安格斯牛肉石燒手打烏冬 黑松露香菇湯 $78 |烏冬以熱石鍋上,來的時候全個湯熱到滾起,陣陣的黑松露味隨蒸氣傳來!湯本身已經好夠味,但仍有一大堆黑松露,令它更香。喜歡濃味的可以將部份夾在烏冬中一起吃!牛肉每片都好大片,而且絕對不是薄切,很有牛味。建議煮熟後先夾吃,免得會韌呀~手打烏冬就非常彈口,而且索曬啲汁~喜歡辣的我下次想試地獄湯呀~鰻魚蛋包飯 $88 |因為被外觀吸引而叫了蛋包飯。首先講下個蛋,個蛋煮得都幾挺身同時又唔會好老變到唔滑,而且幾香蛋味。鰻魚味道濃郁, 燒得幾香有微燶。鰻魚醬汁煮得香甜加上內裏有啲蘑菇,送鰻魚或是送蛋飯都好適合。

安格斯牛肉石燒手打烏冬 黑松露香菇湯 $78 |

鰻魚蛋包飯 $88 |
紅豆和菓子
2019-04-15
紅豆和菓子
2019-04-20 39 浏览
今日去到旺角揾食,見推介介紹呢間幾特別既石頭鍋專門店,咁就專誠去試一試啦😂店舖位於女人街既橫巷,面積不算很大,但裝潢不錯,幾有味道。食物我點了海鮮石頭鍋烏冬配黑松露香菇湯,食物上枱時因爲有石頭鍋既關係,所以個湯底仍然熱到起泡泡。海鮮亦非常足料,有蠔,蝦,蟹棒,帶子同蜆。最特別都係個湯底,黑松露既香再配香菇既濃,令到麵既味道再上一個層次👍🏻最後仲有甜品贈送,係紅豆糕黎,為一餐美味既晚餐劃上一個完美句號😋
店舖位於女人街既橫巷,面積不算很大,但裝潢不錯,幾有味道。

2019-04-16
  • 石鍋堂海鮮石燒手打烏冬(黑松露香菇湯)
2019-04-07 62 浏览
女人街最近好像多了不少新餐廳,看上去質素不俗。這晚,和朋友來到位於女人街的石鍋堂聚舊。涼拌菠菜非常開胃。中華沙律有粟米、蟹柳、蟹子等。餃子外層頗脆,伴上木魚同吃很有趣。軟殻蟹炸得香脆,肉很厚。燒帶子配上黑松露醬,很惹味。燒雞帶子石鍋飯份量很多,雞肉頗嫩,燒汁甜甜的,很好下飯。吉列豬扒稍為乾身,沒有雞排的好吃。石鍋烏冬熱呼呼的,海鮮很豐富,烏冬質感軟了點。最後餐廳送上和果子,甜甜的,質感qq,不錯。

涼拌菠菜非常開胃。

中華沙律有粟米、蟹柳、蟹子等。

餃子外層頗脆,伴上木魚同吃很有趣。

軟殻蟹炸得香脆,肉很厚。

燒帶子配上黑松露醬,很惹味。

燒雞帶子石鍋飯份量很多,雞肉頗嫩,燒汁甜甜的,很好下飯。

吉列豬扒稍為乾身,沒有雞排的好吃。

石鍋烏冬熱呼呼的,海鮮很豐富,烏冬質感軟了點。

最後餐廳送上和果子,甜甜的,質感qq,不錯。
2019-04-05 96 浏览
這次來到石鍋堂嘗一下石鍋烏冬~盡管我晚上九點才來到,餐廳也保持滿座,真厲害。這裡的職員也非常友善,很快便安排好等候的人入座。我點了黑松露香菇湯底的燒鰻魚石鍋烏冬跟和風咖哩濃湯的吉列豬扒石鍋烏冬。從餐廳的名字亦可看出,這間店的特式是使用石鍋盛載烏冬,以達至保持溫度的效果。黑松露香菇湯底味道鮮甜,黑松露香氣濃郁撲鼻,鰻魚煙韌,份量也不少哦~每張枱都放置了一瓶鰻魚汁,供客人使用,非常貼心。最難得是吃到最後烏冬都是熱的😋非常惹味!朋友說咖喱湯底不辣又帶一點甜,配上吉列豬扒也很不錯😆把烏冬吃光後,店員送上了贈送的甜品:菓子。菓子煙韌,甜度剛好,挺好吃的。

黑松露香菇湯底 - 燒鰻魚

朋友說咖喱湯底不辣又帶一點甜,配上吉列豬扒也很不錯😆

和風咖哩濃湯

吉列豬扒

黑松露香菇湯底 - 燒鰻魚
和風咖哩濃湯
吉列豬扒
🇭🇰 旺 角....ヾ(๑╹◡╹)ノ⋯吉列芝士豬扒 $25推薦分數:◆◆◆◆◇豬扒中層加了火腿多添一份咸肉香(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 和芝士、豬扒都配合得很好 炸得不算油膩 反而這個蠻驚喜的~.燒鰻魚石燒手打烏冬-配黑松露香菇湯 $88推薦分數:◆◆◆◆◇鰻魚用料上盛 厚身多肉 可惜是不夠熱!手打烏冬有點失望 因為個人偏好彈牙的烏冬 而小店的烏冬偏向軟身 但各有所好 同行朋友就很喜歡了( ・᷄ὢ・᷅ ) 不過一讚的是湯底 一上菜就香氣濃郁 充斥著黑松露和菇菌類交織著的味道 但入口並不太咸 也不是濃郁至漿身的那種~ 另外選用了石銅 使濃湯和烏冬吃到最後都保持到暖暖的狀態(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 性價比稱得中上的~.吉列豬扒蛋包飯(咖哩汁) $65推薦分數:◆◆◆◇◇咖喱汁香濃帶點微辣 雖份量不夠 但店員在被要求額外咖哩汁時 服務態度也很好~ 最後加了就吃完整個飯了(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵) 飯底沒甚麼特別 沒有額外配料/醬汁 也不是炒飯底~ 豬扒炸得香脆而不乾身 肉質還可以 不會太粗糙 但都不夠熱呢~( ・᷄ὢ・᷅ )
🇭🇰 旺 角....ヾ(๑╹◡╹)ノ

吉列豬扒蛋包飯(咖哩汁) $65
推薦分數:◆◆◆◇◇
吉列芝士豬扒
燒鰻魚石燒手打烏冬-配黑松露香菇湯
吉列豬扒蛋包飯(咖哩汁)
吉列豬扒蛋包飯(咖哩汁)
吉列芝士豬扒
燒鰻魚石燒手打烏冬-配黑松露香菇湯
同朋友睇完戲,散場之後就去咗通菜街搵食🍽。 喺3月呢個乍暖還寒嘅天氣,想食返啲熱食暖下肚。行行吓就見到呢間以石鍋為題材嘅餐廳,喺門口嘅餐牌睇落幾吸引,就入去試吓啦。除咗主打嘅石鍋手打烏冬同石頭鍋飯,仲有沙律,串燒炸物等小食。首先上枱嘅有呢個安格斯牛肉石燒手打烏冬配魚介豚骨濃湯$74呢個烏東真係夠晒滾熱辣,湯底熱到起晒水泡,食到尾都仲keep到個溫度,仲有啲櫻花蝦喺面。安格斯牛好夠肉味同夠滑,想食熟啲就浸耐少少。烏冬果然係手打出來,零舍煙韌,仲索晒魚介豚骨湯底。呢個燒牛仔骨牛舌石頭鍋飯$78,牛舌煎過好香,牛仔骨就燒過同有黑椒味,配埋白飯食真係正,食到底仲有飯焦。我們還加了個低溫慢煮流心蛋$10,好滑口! 另外,我們點了一杯熱蜂蜜柚子蜜($9)及水蜜桃綠茶($13)小食方面,就點了關西風石燒樓煎餃子🥟,餃子煎得夠香脆。小店裝修幾別緻,很有日本風格。石燒手打烏東共有5款湯底選擇,下次又有藉口來食其他口味了。

首先上枱嘅有呢個安格斯牛肉石燒手打烏冬配魚介豚骨濃湯$74

我們還加了個低溫慢煮流心蛋$10,好滑口!

小食方面,就點了關西風石燒樓煎餃子🥟,餃子煎得夠香脆。

小店裝修幾別緻,很有日本風格。

石燒手打烏東共有5款湯底選擇,下次又有藉口來食其他口味了。
2019-03-28 45 浏览
自從上次試完黑松露香菇湯底之後,一路都好想試埋另一個魚介豚骨濃湯湯底。今日趁7點前未到晚餐黃金時間,唔駛等位,決定再黎試下。今次同朋友分別要黑松露香菇湯底及魚介豚骨濃湯底的海鮮石燒手打烏冬。 熱辣辣既湯不停沸騰,甚至湧出鍋外,店員仲笑說因為經過300度高溫呢!滿滿一鍋海鮮好足料,有蝦,蜆,帆立貝,蠔,蟹柳等材料,魚湯底鮮甜,手打烏冬亦好彈牙。個人覺得襯海鮮用魚介湯底更夾。最後,還有小小甜品送,食到飽飽好滿足。

黑松露香菇湯海鮮石燒手打烏冬

魚介豚骨濃湯海鮮石燒手打烏冬

最後,還有小小甜品送,食到飽飽好滿足。

2019-03-27
黑松露香菇湯海鮮石燒手打烏冬
魚介豚骨濃湯海鮮石燒手打烏冬
2019-03-26 50 浏览
太耐無食過石頭烏冬,所以上星期約埋朋友放工去石鍋堂食石燒手打烏冬。餐廳比較細小,所以坐落可能較逼。餐廳系自己手寫落單方便又快捷!石燒手打烏冬有不同湯底選擇,包括:黑松露香菇湯、魚介豚骨濃湯、和風咖哩濃湯、山地獄辛辣湯、黑蒜油豚骨湯。吉列豬扒石燒手打烏冬:今次既湯底選擇左魚介豚骨湯,味道除左鮮之外,豚骨既甜味也很突出;據餐廳板上得知,餐廳用多款材料熬製了長達十小時而成。而我個人覺得湯底味道好配合烏冬,絕對不會蓋過任何味道!手打烏冬好滑口,但同時吾會一夾就斷,份量剛好一人食用,當中仲有不少蝦乾添。至於吉列豬扒size好似手掌般大小,外面很脆口又吾油膩,豬扒肉質不會太鞋口,點埋沙律醬也不錯。吉列芝士豬扒:豬扒比起湯烏冬所配既較為薄,可能是需加入芝士和火腿。芝士入口即溶,豬扒略有肉汁,幾好食!安格斯牛肉石燒手打烏冬:朋友選擇左和風咖哩濃湯,石鍋烏冬熱辣辣滾住上檯;傳出陣陣咖哩香, 湯底濃郁甜甜地。鮮嫩生牛肉放於熱辣辣既湯底中焯至剛剛熟,入口嫩滑配上煙煙韌韌既手打烏冬perfect!香芋奶茶:香芋跟奶味很突出,但唔覺有茶味;整體不是濃郁,清清地。

2019-03-25 37 浏览
有接近半年沒有和米米去吃飯傾傾心事談近況,今晚大家也百忙抽空在旺角見個面吃餐飯,因為朋友是要見的嘛😆燒鰻魚黑松露香菇湯烏冬88鰻魚雖不能很厚身,卻是大大一條size不欺場,灑上芝麻賣相不俗,黑松露醬味濃郁,烏冬份量正常,還有香菇粒作配料增強口感。安格牛肉石鍋魚介豚骨手打烏冬74湯頭比上一個更美味,真有魚香唷,朋友的被我搶喝了幾口才罷休,牛肉肥瘦均勻,不是肥牛所以沒那麼油,還有櫻花蝦豆芽苗等配料,烏冬同樣保留到嚼口。香芋奶茶15顏色靚,淡淡香芋味,沒有過份的人造假。蜂蜜蘋果茶13大大杯,解渴清爽。贈送的和果子甜品冰凍,有紅豆蓉,不太甜。食後感:人客不少,食物出品挺快,價錢便宜,飲品抵飲。

燒鰻魚黑松露香菇湯烏冬88

安格牛肉石鍋魚介豚骨手打烏冬74

香芋奶茶15
顏色靚,淡淡香芋味,沒有過份的人造假。

蜂蜜蘋果茶13
大大杯,解渴清爽。

贈送的和果子甜品
冰凍,有紅豆蓉,不太甜。

食後感:人客不少,食物出品挺快,價錢便宜,飲品抵飲。