2021-05-15 53 浏览
旺角餐廳形形色色,選擇繁多,有時真係唔知點揀,今次我就介紹一間餐廳俾大家,希望大家有時間去試吓啦餐廳以日式食物為主,主打石鍋飯同烏冬,我朋友點左個「蒲汁鰻魚食過雞扒飯」,石鍋嘅溫度非常夠,飯焦都出晒嚟,加埋本身賠償嘅鰻魚汁,感覺好似食緊煲仔我就點左個「照燒雞扒蛋包飯」,雞扒大大份,又有好多燒汁半碟,好滿足,唔單只係咁,我蛋包粉嘅蛋汁非常夠,淡淡蛋味,體驗非常唔錯。另外在嗌咗個炸雞,加埋老闆送上嘅甜品,呢個晚餐就咁樣完結啦,多謝老闆嘅熱情款待,大家得閒都可以多啲過嚟食呀

石頭飯就食得多,但我竟然係第一次食石鍋烏冬,冇諗過原來300度的石燒手打烏冬又幾好食!呢度的石鍋烏冬可以有5款湯底可以揀,鍾意食辣嘅我揀咗辣嘅山地獄辛辣湯。原本想嗌豚肉,但見到竟然有醬油豬手,好似幾特別,當然要試下!等咗大概十分鐘,職員拎咗個不斷滾緊的石鍋嚟,好耐無食過咁滾辣辣的菜式,烏冬夠滑,配埋小小辛辣有點韓式味道的辛辣湯底,真係食唔停。醬油豬手超讚,好大隻,啖啖肉,又淋又入味,筋膜位勁好食,值得一試!朋友就嗌咗照燒雞扒配黑松露香菇湯。奶白色的松露味湯底都幾濃香,配湯烏冬又幾特別,唔怪得話D湯底要淆十小時。雞扒煎得好靚仔,醬油味剛好。我哋加咗一個吉列芝士豬扒,呢個真係要推介。因為係新鮮炸,切開後中間芝士流心咁上碟,都只係$25,絕對係誠意之作!埋單每人一百鬆,性價比高,下次再嚟試下它蛋包飯。

• 醬油豬手
  • 吉列芝士豬扒
2021-05-03 2342 浏览
好耐冇行女人街,難得平日放假舊地重遊😬出名多美食,見到有間石鍋堂,未夠七點已經排曬人龍,即刻香港人心態冇執輸🤣🤣排左十五分鐘算ok 見內面地方不大,防侈做得好好,枱與枱之間全部都有曬夾板👍當然要食石鍋系列🤩吉列豬扒石燒手打烏冬配魚介豚骨湯眼見好多人都會叫呢個餐,湯底非常之鮮甜,用上豚骨和魚介,石窩滾住上,我諗滾咗有五分鐘吧,感覺好自癒🥰🥰吉列豬扒唔錯,仲好多小脆卜卜,唔會好厚粉、juicy🤤🤤湯底仲有唔少配菜,當然要飲曬全部湯啦,因為真係好鮮甜😆😆一共有五款湯底!黑松露口味、地獄口味、黑蒜油下次可以試下其他☺️老公點咗石鍋飯蒲燒鰻魚雞扒當然都係吱吱聲,淋上自家製醬汁,食到底仲有少少飯焦添😎鰻魚一啲都唔腥,好軟!沒有骨!雞扒都夠滑,調味得唔錯熱辣辣嘅石鍋飯凍冰冰嘅百香果綠茶我就鍾情台式咖啡💞💞原來有埋甜品送㗎!口感有啲似日本嘅和果子,係紅豆餡,價錢相宜l分量又夠大一定再嚟試其他😋
好耐冇行女人街,難得平日放假舊地重遊😬

排左十五分鐘算ok
見內面地方不大,防侈做得好好,枱與枱之間全部都有曬夾板👍

當然要食石鍋系列🤩
吉列豬扒石燒手打烏冬配魚介豚骨湯
吉列豬扒石燒手打烏魚介豚骨湯底

吉列豬扒唔錯,仲好多小脆卜卜,唔會好厚粉、juicy🤤🤤

湯底仲有唔少配菜,當然要飲曬全部湯啦,因為真係好鮮甜😆😆

老公點咗石鍋飯蒲燒鰻魚雞扒
當然都係吱吱聲,淋上自家製醬汁,食到底仲有少少飯焦添😎
蒲燒鰻魚雞扒石鍋飯

鰻魚一啲都唔腥,好軟!沒有骨!雞扒都夠滑,調味得唔錯

熱辣辣嘅石鍋飯凍冰冰嘅百香果綠茶
我就鍾情台式咖啡💞💞

吉列豬扒石燒手打烏魚介豚骨湯底
2021-04-30 110 浏览
呢間石鍋堂一直都係我至愛,行過見唔洗排隊當然要去食!湯底一向最愛係黑松露香茹,所以今日試下山地獄辛辣湯同黑蒜油豬骨湯底先!🌠安格斯牛肉黑手打烏冬山地獄辛辣湯 一上嚟熱辣辣真係好正,湯底辣度係小辣,味道係帶小許嗆,有小小似辛辣麵嘅湯底味😄安格斯牛薄薄一片,牛味濃而嫩,經熱鍋一浸,熟度剛好,不會過老🌠鮮活蜆石燒手打烏冬黑蒜油豬骨湯底呢個又係每次必點,呢間餐廳嘅蜆夠大隻夠肥美,而且鮮甜,黑蒜味超濃,初初我都好抗拒,但愈食愈覺得正,蒜香濃帶甜!手打烏冬絕不遜色, 煙煙靭靭掛湯力強😆超讚🌠流心蛋整得一試,平時食開流心蛋係蛋黃流心,但呢間係蛋白流心,而且非常嫩滑,放湯食一流

呢間石鍋堂一直都係我至愛,行過見唔洗排隊當然要去食!

🌠安格斯牛肉黑手打烏冬山地獄辛辣湯

🌠鮮活蜆石燒手打烏冬黑蒜油豬骨湯底

🌠流心蛋
  • 安格斯牛肉石燒手打烏冬
2021-04-25 1575 浏览
早前獨個兒前來吃午餐,對這兒的「石鍋手打烏冬」相對滿意,食過返尋味,便在一個晚上帶另一半來吃晚餐。前次到來,我吃的是「黑蒜油豚骨湯底上級肩胛牛肉石鍋烏冬」($70),黑蒜油豚骨湯底極之香濃惹味,牛肩胛的肉質也不錯。不過這次我倆都沒有點「黑蒜油豚骨湯」,而是分別點了「燒鰻魚石鍋手打烏冬」配「黑松露香菇湯」($98)和「安格斯牛肉石燒手打烏冬」配「魚介豚骨濃湯」($82)。我的「燒鰻魚石鍋手打烏冬」黑松露香菇湯底清而不濃,但因為下了黑松露醬的關係,就讓本已香氣撲鼻的烏冬鍋更增添一份黑松露的香。早已切成四大件,另碟奉上的燒鰻魚厚身多肉,濃味的鰻魚醬油讓鰻魚味道十足,香甜的鰻魚肉配以熱氣騰騰的湯烏冬,美味可口。「安格斯牛肉石燒手打烏冬」的魚介豚骨濃湯底,濃甜中多了一份魚介的味道,下得不少的櫻花蝦應記一功。本來只是半熟的安格斯牛肉在熱燙得冒煙的湯中只須稍灼一會至剛熟便可夾來吃,以免過熟而變得韌而不滑。嫩滑的安格斯牛肉配以滑嘟嘟,十分索湯的烏冬,同樣好味。還點了「胡麻冷菠菜」($32)做小食,爽口的菠菜配以香甜開胃的胡麻醬,再加上大量的木魚絲,是我很喜歡的日式小吃。這裡的冷泡綠茶有四款選擇,這晚我
這裡的冷泡綠茶有四款選擇,這晚我喝的是「凍百香果綠茶」($15),茶味中滲著百香果的酸,解渴醒胃。
下次再來吃烏冬的話,我應該還會試試這裡的「和風咖喱濃湯底」和「山地獄辛辣湯底」的。
  • 燒鰻魚石鍋手打烏冬
  • 安格斯牛肉石燒手打烏冬
  • 魚介豚骨濃湯
2021-04-22 93 浏览
女人街,即旺角通菜街,係香港旅遊及購物熱點,無論香港市民,或者外地遊客,都不會陌生。大家對於女人街兩旁的臨時排檔,售賣貨物林林總總,都好熟悉。但唔知大家有沒有留意,在排檔後面都有很多隱世美食,被人忽略了。其實排檔後面,有很多不錯的食肆。今日就嚐了一間主打石燒手打烏冬專門店,叫石鍋堂,印象唔錯。石鍋堂地方不算寬敞,座位擺設密密實實,很有日本小烏冬專門店feel。石鍋堂除了主打石燒烏冬,還有石鍋飯、創意蛋包飯、燒物和炸物等供應。石燒手打烏冬可配五款不同自家泡製靚湯底,分別是黑松露香菇湯、魚介豚骨濃湯、和風咖哩濃湯、山地獄辛辣湯和黑蒜油豚骨湯,還有多款追加配料,任君選擇。選了燒鰻魚石燒手打烏冬配魚介豚骨濃湯。燒鰻魚原條另上,鰻魚肉肥美帶油脂,色澤搶眼。達攝氏300度的特製石鍋,果然不同凡響,上枱時熱氣泡和湯底在石鍋內不停劇烈滾動,逢煙四起,氣勢不凡 。烏冬超滑溜,配上用鰹魚乾、小魚乾、柴魚乾、昆布、以及優質乾魚粉、乾貝粉熬製而成的魚介豚骨湯,湯底非常濃郁,味道認真一流。帶廣十勝豚肉石鍋飯,亦都好有水準。厚切豚肉有四塊,每塊都有1cm厚。帶廣十勝豚肉名不虛傳,肉質非常嫩滑,肥肉與瘦肉比例恰好,

而成的魚介豚骨湯,湯底非常濃郁,味道認真一流。

帶廣十勝豚肉石鍋飯,亦都好有水準。厚切豚肉有四塊,每塊都有1cm厚。帶廣十勝豚肉名不虛傳,肉質非常嫩滑,肥肉與瘦肉比例恰好,而且醃製入味。同樣是一個300度攝氏石鍋,高溫造出香味飯焦,配埋特製醬油,飯香焦香撲鼻,石鍋熱到啲飯將近食完都係咁燙口,交足功課。

最後還有甜品和果子奉送。
2021-04-21 50 浏览
晚飯時間在旺角覓食,經過這間主打石鍋烏冬的小店,見價錢合理便試試看。石鍋堂海鮮石燒手打烏冬,使用石鍋能一直保持溫度,選了魚介豚骨濃湯,湯底味道濃郁。烏冬彈牙有咬口,沾上了湯汁和海鮮的香氣更加滋味。有帆立貝,蜆肉和大蝦等海鮮作配料,口感層次豐富。帆立貝大隻厚肉,口感鮮嫩,以湯煮過仍能保留鮮甜味道。大蝦爽口彈牙,蝦頭有一點蝦膏,一口啜下去非常香口。岩鹽燒牛舌一份兩串,厚切令口感更佳,火侯也剛剛好沒有過熟。味道方面很有驚喜,牛舌爽口又容易咬開,加一點點七味粉更惹味。黑松露帆立貝也是一份兩串,每粒都厚肉飽滿,上面加了一點黑松露作點綴。燒過的帆立貝口感紮實,烤過帶點焦香更惹味。黑松露味道濃郁,但不會蓋過帆立貝的鮮味。百香果綠茶不會太甜,帶微酸,味道清新。咸檸七解膩又解渴,冰凍的汽水最暢快。除餐附送兩件甜品和果子,煙韌的外皮配上紅豆餡料,甜度適中。

烏冬彈牙有咬口,沾上了湯汁和海鮮的香氣更加滋味。

有帆立貝,蜆肉和大蝦等海鮮作配料,口感層次豐富。

岩鹽燒牛舌一份兩串,厚切令口感更佳,火侯也剛剛好沒有過熟。

百香果綠茶不會太甜,帶微酸,味道清新。

咸檸七解膩又解渴,冰凍的汽水最暢快。
除餐附送兩件甜品和果子,煙韌的外皮配上紅豆餡料,甜度適中。
2021-04-18
2021-04-21 46 浏览
今晚收工後有點涼意,經過旺角發現了石鍋堂這間餐廳,門外有不少人排隊,但安排入座也很快,石鍋堂主打是石鍋烏冬,我們便點了 鮮活蜆石燒手打烏冬、燒牛仔骨牛舌石鍋飯、關西風石燒流煎餃子5隻及 蜂蜜蘋果茶。鮮活蜆石燒手打烏冬有配以四款湯底供選擇,今次想嘗嘗「黑蒜油豚骨湯」,烏冬很有咬口,爽滑彈牙,配菜也很豐富,湯底熱辣辣,十分濃郁,烏冬吸收了大量蜆湯汁,蜆全部也是大大隻那種,鮮甜無沙,數量也很多,整體份量,熱度,新鮮材料!燒牛仔骨牛舌石鍋飯,份量同樣地多。牛仔骨蓋滿飯珍貴米飯,將燒汁絆飯來吃,在熱石鍋上香噴噴,牛舌不會過厚,燒得軟嫩,圓潤有口感,驚喜在鍋底的香脆飯焦,非常惹味!關西風石燒流煎餃子,特別之處在於蓋滿了木魚絲,口感更加香脆!蜂蜜蘋果茶,蘋果的香氣撲鼻,配上蜂蜜口感圓潤,甘中帶甜!這晚的晚餐十分滿足,店員態度友善,性價比很高,推得一試的餐廳!

2021-04-19
  • 燒牛仔骨牛舌石鍋飯
  • 鮮活蜆石燒手打烏冬
2021-04-19 51 浏览
星期一lunch time 去咗食bookmark左好耐嘅石鍋堂✨上級肩胛牛肉烏冬(6/10)牛肉質素唔錯,牛肉味濃厚,但係份量較少。烏冬份量太多,如果可以更吸汁入味就好。但整體係ok👌✨照燒汁雞扒蛋包飯(7/10)雞肉大份,肉質又嫩,加埋照燒汁好好味😋成個餐嘅份量都好大份,絕對夠飽,建議女仔叫少飯。蛋都好厚,但唔係滑蛋嘅質感,不過依個價錢冇得輸😋🔥如果係旺角返工,lunch time 可以考慮吓黎依到食!

✨上級肩胛牛肉烏冬(6/10)

✨照燒汁雞扒蛋包飯(7/10)

如果係旺角返工,lunch time 可以考慮吓黎依到食!
2021-04-19
2021-04-13 69 浏览
熱鬧的通菜街(女人街)隱藏了這間人氣食店,主打石鍋手打烏冬,還有石鍋飯、蛋包飯和一些日式料理。我們選了烏冬和茶漬飯。厚切豚肉石燒手打烏冬 $74選了黑松露香菇湯,石鍋上枱時滾到起泡泡,湯底非常香,菌味香濃,黑松露份量不吝嗇,豚肉厚切,入味而且軟腍。烏冬亦出色,盡吸湯的味道。熱石海鮮茶漬飯 $88茶漬飯亦是石鍋上,連一壺魚介昆布湯,昆布湯香濃,海鮮有蠔、蜆、蝦、帆立貝,鮮甜無沙,未加茶的飯已經吸收海鮮的味道,然後發現有香脆飯焦,食得好滿足除了食物,連杯焦糖朱古力都好好飲。雖然店面比較細,我們常常不自覺避開經過的人,但食物質素蓋過一切,我們還會再來的😋

厚切豚肉石燒手打烏冬 $74

熱石海鮮茶漬飯 $88

2021-04-09 1354 浏览
石鍋飯好正話說今日和靜靜去了旺角食晚餐,哈哈,太久沒見,真的要一起食個飯,休息一番。這間餐廳在女人街附近,叫做石鍋堂。一聽餐廳名字就感覺到食石鍋一定最有特色,所以我和她都分別叫了石鍋飯。我就叫了帶廣十勝豚肉石鍋飯,75元,再加桂圓紅棗茶,就加8元。這個帶廣十勝豚肉石鍋飯,餐名十分長,哈哈,侍應送到上面前,賣相十分吸引。豚肉目測已經見到十分厚,蒸氣又不停向上升,石鍋實在太熱,整餐飯大概一小時,全程都好熱,我指飯,而且熱到不停食到有飯蕉,硬香的 飯蕉,的確令人幾回味。豚肉數目都不小,食完一塊又一塊。有西蘭花和車厘茄等配菜。對這個飯十分滿意。石鍋飯,的確跟平時食的炒飯或者白飯分別好大,好食好多。而桂圓紅棗茶,不算太甜 ,一邊飲都一邊食到有桂圓紅棗肉。至於她就叫了蒲燒鰻魚雞扒食鍋飯,82元。沒叫餐飲,反而叫了一個粟米粒,加8元。鰻魚和雞扒的份量都幾多,醬汁好惹味,加上石鍋飯的飯焦好香口,令人有一種食過返尋味嘅感覺。雞扒和醬汁的配搭好夾,肉質有咬口又不硬,煮得時間剛剛好。鰻魚更加是這個飯的精髓,個人覺得都好好味。埋單兩人大概198元,平均每人99元。就快食完石鍋飯的時候,侍應有送上每人一粒甜品
石鍋飯好正

而桂圓紅棗茶,不算太甜 ,一邊飲都一邊食到有桂圓紅棗肉。

埋單兩人大概198元,平均每人99元。就快食完石鍋飯的時候,侍應有送上每人一粒甜品 ,食過之後才發現原來是紅棗糕,煙韌有咬口,有彈性又不會太甜,裏面又有紅棗蓉,第一次食這一款甜品,又覺得幾好味 ,哈哈。
2021-04-08
2021-04-04 65 浏览
《照燒雞扒石燒手打烏冬-魚介豚骨濃湯》當日walk in大約等左45分鐘先要有位,入到去位置唔多,位同位都比較逼夾,不過小店有小店獨有既風味。照燒雞扒最緊要係照燒汁,覺得佢都做得唔錯,雞扒唔算好juicy但都唔會好乾。黎依到食重點係個石鍋上既烏冬,烏冬煙韌彈牙,個湯熱辣辣,湯底有五款選擇:咖喱,黑松露,魚介,黑蒜油,辛辣。我揀左魚介湯,魚介湯比較淡味,如果鍾意食開濃味就唔好揀魚介湯,整體依間野唔係話超級驚豔,但係小店值得支持,值得一睇佢服務好好有人情味,免切餅費。
《照燒雞扒石燒手打烏冬-魚介豚骨濃湯》
2021-03-30 1183 浏览
星期日為尋找家電傢俬來到旺角走一趟,晚飯時間肚餓起上來變周圍找東西吃,由於疫情很多在女人街上的街邊檔都很早關門,因為這樣發現了石鍋堂這間餐廳門外等了很多人!自古以來多人排隊的餐廳都應該十分好吃,所以便排隊輪候,同時拿了排隊籌號,店員便先遞上點餐紙給我們在等候時先考慮點什麼食物!其實餐廳輪轉得很快我們還未考慮完已經安排入座!餐廳不算很大,但坐滿所有客人,而且餐廳也有少許裝潢令人感覺置身於日本小店!吃牛的我看了網上推介的食物便決定選擇燒牛仔骨牛舌石鍋飯!在小店的石鍋意想不到的居然熱度十足,石鍋飯淋上獨家醬油後飯焦便結焦起來!完全做到很像煲仔飯或鍋巴的效果,裏面的飯軟硬適中,鐵鍋下的飯飯焦亦很香脆而且一點也不硬!特別需要提醒由於石鍋熱到十分高,牛舌必須先吃,否則放得太久牛舌便會開始變老,但出奇地牛仔骨放到最尾亦沒有很硬,而且亦很鮮嫩所以次序不能調轉!這個牛舌牛仔骨石鍋飯絕對不能錯過!不愛吃牛的女友便選擇吉列豬扒石燒手打烏冬,搭配和風架呢用湯!這個真的不得了,首先要一提一提,這個石鍋同樣熱度十足,當店員端上手打烏冬來的時間,湯汁仍然在滾動中!令我們驚喜萬分!當初選擇吃吉列豬扒的原因是目的為了配

其實餐廳輪轉得很快我們還未考慮完已經安排入座!

不愛吃牛的女友便選擇吉列豬扒石燒手打烏冬,搭配和風架呢用湯!這個真的不得了,首先要一提一提,這個石鍋同樣熱度十足,當店員端上手打烏冬來的時間,湯汁仍然在滾動中!令我們驚喜萬分!當初選擇吃吉列豬扒的原因是目的為了配上和風咖哩味的濃湯,結果同樣沒有令我失望!手打烏冬配上和風咖哩濃湯,濃味十足烏冬十分入味!而貼心的餐廳將吉列豬扒分開送上,這樣吉列豬扒便都會因為濃湯而變軟!吉列豬扒十分 Juicy 同樣不能忽略!

在日本小店我通常都會叫一份唐楊炸雞,今次亦不例外,唐揚炸雞是新鮮炸出,外脆內軟,沒有因為炸過之後雞肉粗,同樣很 Juciy!

而女友很喜愛吃年糕,所以我為他點上了炸芝士年糕,這個也很不錯,如果芝士更重手少少我會更喜愛,哈哈!但老實說口感很不錯,年糕不黏牙!

飯後原來還有少少的甜品送上作為一個完美的句號!

餐廳內無論前桌,後桌,旁邊桌都是年輕人 90 / 00 後,令我倆這個80年後的情侶感覺回到以前學生時代!當時都是追求平靚正及好味的食物,而我們今天晚上在 MK 找到了回憶!
2021-03-28
2021-03-29 94 浏览
作為烏冬控既我發現左呢間餐廳即刻叫小黃子帶我去食我叫左個地獄辣湯烏冬小黃子叫左個黑蒜油湯烏冬omg!!! 個烏冬黎到真係熱辣辣個石鍋仲滾緊😍😍😍烏冬好食!!係我最鐘意既滑嘟嘟烏冬有得encore呀!
作為烏冬控既我發現左呢間餐廳
即刻叫小黃子帶我去食
我叫左個地獄辣湯烏冬
小黃子叫左個黑蒜油湯烏冬
omg!!! 個烏冬黎到真係熱辣辣
個石鍋仲滾緊😍😍😍
烏冬好食!!係我最鐘意既滑嘟嘟烏冬
有得encore呀!
2021-03-25 108 浏览
雖然餐廳仲有好多其他飯類同手打烏冬, 但黎到緊係要試招牌既石鍋烏冬啦!🍴上級肩胛牛肉配黑蒜油豚骨湯手打烏冬 hkd 73用石鍋上, D湯沸騰熱辣辣! 生牛肩胛肉都大片, 而且好嫩好有肉味, 浸落湯一陣就食得唔會過熟岩岩好。手打烏冬非常滑溜彈牙, 黑蒜油豚骨湯非常濃郁又帶點蒜味好香。🍴鮮活蜆配地獄辛辣湯手打烏冬 hkd77好足料好多隻蜆又大大隻, 但略嫌地獄辛辣湯比較似韓式泡菜湯唔夠辣。 🍴關西風石燒流煎餃子 hkd 35餃子上檯只是微暖同唔脆, 味道普通。🍴炸芝士年糕 hkd22芝士年糕就炸得香脆, 好食!

🍴上級肩胛牛肉配黑蒜油豚骨湯手打烏冬 hkd 73

🍴鮮活蜆配地獄辛辣湯手打烏冬 hkd77

🍴關西風石燒流煎餃子 hkd 35

餃子上檯只是微暖同唔脆, 味道普通。

🍴炸芝士年糕 hkd22
芝士年糕就炸得香脆, 好食!