2021-02-27 74 浏览
已經bookmark左呢間餐廳好耐 但成日都好多人排隊 今次around 13:30去淨係需要等5分鐘 所以就入左去食! 的確唔錯👍🏼我嗌左上級肩胛牛肉石鍋烏冬配豚骨湯底 而朋友就嗌左鮮活蜆石鍋石鍋烏冬配黑蒜油豚骨湯底講下湯底先~ 飲左一啖朋友嘅黑蒜油豚骨湯底 非常濃味啱晒重口味嘅人🤣 但係我就略嫌過於油膩 我嘅豚骨湯對我黎講就啱啱好 至於牛肉方面 份量好多!! 應該大約有五六大塊牛肉 但我自己就覺得有啲韌 有少少難咬 雖然無試到朋友嘅蜆 不過睇落好大隻! 朋友都話好新鮮~烏冬就不過不失 可能會有啲癡底 所以要攪下~ 烏冬索晒湯汁真係好正個人認為係值得再去食 雖然唔係特別平 但係味道真係唔錯 食完好有滿足感🥰

上級肩胛牛肉石鍋烏冬

雖然無試到朋友嘅蜆 不過睇落好大隻! 朋友都話好新鮮~

2021-02-23 86 浏览
好耐冇食過石鍋烏冬,呢間餐廳午市係冇石鍋烏冬供應嘅,所以今晚專登過嚟食。等位等咗大概15分鐘左右度,就可以入座。餐廳雖然唔大,但係裝修都有日本嘅風格,掛咗好多日式嘅燈籠,感覺好似置身日本。除咗石鍋烏冬之外,佢仲有飯嘅定食,冷烏冬,同其他小食等等。有不同嘅湯底可以選擇,我選擇咗黑松露香菇湯,配安格斯牛肉手打烏冬。朋友就選擇左魚介豚骨湯鮮活蜆手打烏冬。未食之前已經聞到一陣濃濃嘅香味,上面仲有好多黑松露醬。成個石鍋好滾,睇住啲牛肉由生變熟,感覺好治愈。黑松露加上香菇湯,真係絕配!湯底好濃郁,而且牛肉嘅份量好多,牛肉味重,真係食到停唔到口。我哋點左兩款小食都好出色,分別係燒牛舌同埋燒雞翼,牛舌好厚身,入面仲係粉紅色㗎,完全唔乾,好Juicy。雞翼燒得啱啱好,個皮好脆,好有日本嘅風味。食完成餐飯感覺好滿足,埋單都唔使$300,性價比好高!

除咗石鍋烏冬之外,佢仲有飯嘅定食,冷烏冬,同其他小食等等。

食完成餐飯感覺好滿足,埋單都唔使$300,性價比好高!
2021-02-23 61 浏览
今天去旺角辦年貨,走到西洋菜街見到一間以日本石鍋為主題的餐廳,剛好今天天氣有點涼意,令我大感興趣,便和老公進店吃個午餐。坐下來後,老闆親自介紹套餐給我們。老公點了一個燒牛仔骨石鍋飯,我就點了一個燒鰻魚石鍋烏冬。燒牛仔骨石鍋飯,勁足料。牛仔骨鋪滿飯面,燒汁在熱石鍋上香噴噴,絆一口飯來吃,味道十分惹味,這間飯店用的珍珠米口感也非常好,圓潤有口感。燒鰻魚石鍋烏冬配地獄辛辣湯。真的很抵吃,鰻魚非常之大件,加上熱騰騰的辣熱湯,越吃越滋味,吃到最後一口湯還是熱的,特別是手打烏冬,在熱騰騰的熱湯內保持香滑的口感。其實看看了他們餐牌,晚餐更吸引,不過可惜現在的防疫措施所以沒有晚市。帶防疫措施過後,我一定會來試一下這裏的晚餐。

坐下來後,老闆親自介紹套餐給我們。

老公點了一個燒牛仔骨石鍋飯,我就點了一個燒鰻魚石鍋烏冬。

2021-02-08
  • 鰻魚石鍋烏冬
2021-02-11 124 浏览
今日天氣又凍左,很想食番啲d熱辣辣嘅野食,網上見到旺角石鍋堂,好似唔錯,地點又就腳,一於去搵食先得。叫左佢嘅午市#石鍋系列,#燒鰻魚烏冬配和風咖哩湯上枱時個石鍋仲滾過不停,感覺很治癒。當然首要試左個湯先啦,有咖哩香但又不會過於濃杰,味道唔錯,而咖哩湯令烏冬很掛汁,烏冬很Q彈,鰻魚汁適中帶點甜,魚肉扎實有咬口,魚皮煙韌帶滑溜感😘。友人叫了#豚肉烏冬配和風咖哩湯試了一舊豚肉,質數很好👍厚度肥瘦適中,咬落有油香同爽口夾雜着,很唔錯啊😘。蘋果茶: 友人說茶香而內有果肉。食完就有精力去掃貨啦🥳。

叫左佢嘅午市#石鍋系列,
#燒鰻魚烏冬配和風咖哩湯

友人叫了#豚肉烏冬配和風咖哩湯
蘋果茶: 友人說茶香而內有果肉。

食完就有精力去掃貨啦🥳。
2021-02-10
午餐
2021-02-09 97 浏览
和朋友逛街大家都肚餓,就立刻搵地方食嘢,找到了這間「石鍋堂」的位置都唔錯 ,地方好方便位置在旺角市中心的女人街👍🏻而日本食物大家都啱食👍🏻去到便試吓佢嘅招牌石頭鍋燒分別有烏冬以及飯類,於是試了上級肩胛牛肉烏冬和蒲燒鰻魚石頭鍋飯,這上級肩胛牛肉烏冬的牛肉好淋好有牛肉味 湯底又香濃令到不太入味的烏冬都能份外吸收到它的濃味😋至於個蒲燒鰻魚石頭鍋飯 ,鰻魚彈牙有口感 最鍾意石頭鍋飯的飯焦加埋燒汁好好味😋最後各自餐都會送一杯飲品我們揀咗香芋奶茶和水蜜桃綠茶成個餐加埋都好抵食!正!👍🏻👍🏻👍🏻
而日本食物大家都啱食👍🏻
去到便試吓佢嘅招牌石頭鍋燒分別有烏冬以及飯類,
於是試了上級肩胛牛肉烏冬和蒲燒鰻魚石頭鍋飯,
2021-02-08 38 浏览
疫情下甚少出街食飯,今日陪妹妹去旺角買嘢,佢話請我食好味烏冬。位於通菜街既石鍋堂,細細間店面防疫措施都做得唔錯,每張枱都有酒精搓手液。👍雜錦海鮮烏冬$76石鍋烏冬,上枱時仲滾緊,海鮮份量都好多,新鮮大隻嘅蜆、蝦、蠔、元貝、蟹柳等。可以配搭唔同嘅湯底,揀咗黑蒜豚骨湯,味道香濃,烏冬滑溜彈牙,份量十足!👍😋蒲燒鰻魚飯$94原條鰻魚都夠大,石鍋上嘅原因切成幾件,賣相一般,但係肉質味道都唔錯!午市套餐送一杯凍熱飲品,凍檸檬茶、紅棗桂圓茶亦都有一定水準,下次會去食唔同嘅嘢食。
雜錦海鮮烏冬$76
蒲燒鰻魚飯$94
  • 石鍋雜錦海鮮烏冬(黑蒜油豚骨湯)
2021-02-02 60 浏览
呢排疫情出街都要睇吓邊度封咗大廈,出到旺角竟然都係人山人海。肚餓搵嘢食就最方便,大把餐廳嘅選擇。今日我就揀咗食石鍋堂,石燒烏冬好吸引勁抵食個餐連埋嘢飲$50有找,仲做到6點鐘石鍋貴少少但係都係$100就有找。我嗌左上級肩胛牛肉石鍋烏冬,真係唔好講笑啲牛肉份量好多每塊都大大塊,因為個石鍋好熱所以生牛肉擺上面,浸一陣就食得唔會過熟烏冬好彈牙同入味,我嗌左地獄辛辣湯,湯底唔會有辣油。同埋嗌左雜錦海鮮石鍋烏冬,好足料隻蜆大大隻,黑蒜油豚骨湯底好推介,個湯蒜蓉味好香而豚骨湯底好清甜所以唔會覺得好膩。食完都唔會覺得口渴先要一讚叫咗杯青蘋果綠茶同埋百香果綠茶,份量調得適中唔會過甜遮蓋綠茶嘅味道。

勁抵食個餐連埋嘢飲$50有找,仲做到6點鐘
石鍋貴少少但係都係$100就有找。

我嗌左上級肩胛牛肉石鍋烏冬,真係唔好講笑啲牛肉份量好多
烏冬好彈牙同入味,我嗌左地獄辛辣湯,湯底唔會有辣油。

所以唔會覺得好膩。

食完都唔會覺得口渴先要一讚
叫咗杯青蘋果綠茶同埋百香果綠茶,份量調得適中
唔會過甜遮蓋綠茶嘅味道。
2021-01-24 63 浏览
今日阿仔帶我嚟依間隱蔽在女人街內的石鍋堂,店舖細細坐滿人,落單上餐都係一位姐姐搞掂,姐姐講嘢有音調,聽落搞笑又親切。依到午餐有好多選擇,各樣湯烏冬,撈烏冬,石鍋系列都有,仲好抵食。阿仔話次次都會食吉列廣島蠔撈烏冬,配胡麻醬,但就係冷撈。我想食熱野,叫咗個鹽燒鯖魚拼炸蝦手打烏冬。我用一舊鯖魚換了阿仔一隻蠔食😅鹽燒鯖魚外皮燒到脆脆地,好香。略嫌吉列蠔和炸蝦外層厚咗啲,唔夠鬆。撈烏冬比湯烏冬好食,烏冬夠堅韌。估唔到餐飲有紅棗桂圓茶,都唔錯㗎。

估唔到餐飲有紅棗桂圓茶,都唔錯㗎。
2021-01-23 49 浏览
今日的天氣稍回暖,本想光顧別店,可惜人流甚多,和友人也難以忍受飢餓的感覺,故此在旺角街頭漫無目的地逛一逛看看有沒有合心意的食店。經過食街一看,看到石鍋堂的招牌,被吸引了看看餐單,友人提議不如一嘗,我倆便快快進入此店。吉列豬扒石鍋烏冬🌟一到枱上,便看到煙霧彌漫的境況,熱力十足。烏冬十分彈牙,湯底則較為普通,是平常日式麵常用到的豚骨湯底,但配合到石鍋的熱力,也令人很滿足吉列豬扒🌟大細十分適中,口感不錯,但內裏略為乾。

吉列豬扒石鍋烏冬🌟

吉列豬扒🌟
大細十分適中,口感不錯,但內裏略為乾。
2020-12-25 123 浏览
呢間餐廳都幾多人排隊,不過都等得算快,叫左個照燒雞扒石燒手打烏冬(魚介豚骨濃湯),加個流心蛋,個烏冬熱辣辣食完真係暖笠笠,湯底好香,烏冬un度岩岩好,好味! 不過個流心蛋就麻麻地了,好一般,無乜味道,但個湯烏冬係值得食既.
2020-12-19 108 浏览
最好吃的一定是石鍋烏冬,有很多湯底選擇。強烈建議:辛辣和黑松露,湯底濃郁新鮮。配菜也很豐富,例如有一整碟鰻魚,雞扒份量也很多!每次吃完後,亦會附送甜品!這間食店巳經吃過幾次,沒有一次令我失望。
2020-12-02
  • 照燒雞扒石燒手打烏冬
  • 石鍋堂海鮮石燒手打烏冬(黑松露香菇湯)
2020-12-07 121 浏览
老公知我喜歡吃烏冬,特意上網找來這家人氣石鍋烏冬帶我品嚐。大概7:00吃飯時間,已經要排隊等候入座,餐廳小小的,感覺暖笠笠,天冷就要吃熱辣辣的東西保暖,石鍋烏冬就是不錯的選擇了。石鍋堂海鮮~黑松露香菇湯黑松露味道濃郁,端上一刻已飄香四溢,整碗烏冬還是熱得沸騰着。而且配料豐富,有蜆,蠔,蝦,蟹柳,元貝,香菇粒等。香菇湯底清香,濃濃的香菇味散發健康氣息,簡單清新,又不失海鮮的甜,烏冬也是名不虛傳,每條烏冬都醮上海鮮湯味,口感煙韌,口味無窮。燒鰻魚~魚介豚骨濃湯湯底非常濃郁, 用上鏗魚乾,柴魚乾,乾貝粉 等材料熬製, 味道濃沃鮮甜。 鰻魚嫩滑爽口,火候夠,剛好烤到表面微焦,醬汁惹味,老公讚不絕口。最後,服務員送上甜品,口感類似麻糬,煙韌的,淡淡的黑糖味,不膩不滯, 整頓飯吃的飽飽又滿足的~

石鍋堂海鮮~黑松露香菇湯

燒鰻魚~魚介豚骨濃湯

2020-11-24 95 浏览
這天天氣突然變冷,我卻穿得單薄。在飢寒交迫的時候,我在這裡品嚐了一份份量十足,而且溫暖的石鍋烏冬。我這天因為比較餓,所以主食外,我還點了一份小吃。我選的主食是醬油豬手石燒手打烏冬。當食物送上餐桌的時候,我是驚訝的。我沒想過$98的烏冬湯麵會附上一大隻豬手。以食材來說,豬手的價錢是親民貼地的,但烹調豬手需要很多的耐心及時間,所以豬手製作其實成本不低。豬手味道方面,我覺得整體是很好,燜得很軟很入味。湯麵方面,我選擇的湯底是黑松露香菇湯,廚師對黑松露的使用份量亦毫不手軟,所以整個湯都充滿了濃郁的香氣。烏冬方面,麵條質感是出色的,適合沾滿湯汁品嚐!最後是小吃-芝麻雞翼。味道合適,炸得亦很香脆!整體來說,我覺得這是一家抵食的餐廳!

2020-11-23 126 浏览
今天和朋友去了旺角逛街晚飯時間朋友提起這一間 — 石鍋堂於是便和他來了一起吃晚餐先看一看餐牌 食物選擇也不少款款都好吸引呀吉列豬扒石燒手打烏冬魚介豚骨濃湯湯底味道清甜 魚味濃濃烏冬彈牙 軟硬適中豬扒炸起分開上 點上沙律醬香脆好味道300’C 熱石鰻魚茶漬飯真係熱辣辣 倒入湯茶後整個石鍋即刻沸騰起黎濃湯 鰻魚 石鍋香味撲鼻茶漬湯飯被石鍋保持熱力但提一提大家記住等石鍋散一散熱後才倒入湯湯汁比較不會這麼被熱力散解日式炒雜菜有西蘭花、椰菜、蘿蔔和粟米等等炒得很香 份量啱啱好
今天和朋友去了旺角逛街

茶漬湯飯被石鍋保持熱力
但提一提大家記住等石鍋散一散熱後才倒入湯
湯汁比較不會這麼被熱力散解

日式炒雜菜
有西蘭花、椰菜、蘿蔔和粟米等等
炒得很香 份量啱啱好
2020-11-21 62 浏览
見有好多like, 同朋友特登離試下黑松露香菇湯海鮮烏冬 香濃嘅黑松露香菇湯,不過好似魚介湯應該會夾d 石鍋好熱上左之後仲不停滚。 鰻魚茶漬飯 朋友覺得味道偏淡,鰻魚比較韌總括而言都ok, 可能期望較大,試左又覺得唔似d comment講到咁有驚喜。
見有好多like, 同朋友特登離試下

黑松露香菇湯海鮮烏冬

香濃嘅黑松露香菇湯,不過好似魚介湯應該會夾d
石鍋好熱
上左之後仲不停滚。

鰻魚茶漬飯

朋友覺得味道偏淡,鰻魚比較韌