2018-12-25 449 浏览
九龍灣主要是住宅和工業區,平時如果不是區內的居民或在附近上班,基本上不會故意過來,今次因為朋友介紹這裡有一間頗為抵食的海鮮粥底火鍋,所以放工後都特登搭巴士過來吃。**************發記粥底海鮮火鍋雖然算是地鋪,但實際位置頗為隱蔽,依路口招牌指示左轉右轉才找到,入到來卻見店內大大隻字寫著茶記,還以為自己行錯,原來食店早上叫茶記,專做午飯,入夜則叫發記,主打海鮮粥底火鍋。發記的晚市火鍋只有兩個套餐,A餐是海鮮火鍋$258/位,B餐雞煲火鍋$198/位,兩款同樣包括七款海鮮和肥牛,另外可以再在數十款火鍋料中任選8款和汽水涼茶任飲。雖然套餐不是任食,但食完一定夠飽。醬油茶芥每位$15,比出面很多火鍋店都要便宜,食客可以自行在自助醬料區混醬。我們選擇了海鮮粥底火鍋($258),火鍋底沒有任何選擇,只是普通米水,吃完火鍋,侍應會加把飯在內煮成海鮮粥。雪櫃內只有數款汽水,食客可以自取。汽水雪得夠凍。涼茶有竹庶茅根,想點的話要叫侍應下單。竹庶茅根幾足料,甜度適中,不好汽水的都可以點一渣竹庶茅根。三文魚刺身是送的,免費的都沒有太多要求。海鮮粥底火鍋套餐本身包了龍蝦、鮑魚、蟶子、貴妃蚌、海蝦、多

**************

我們選擇了海鮮粥底火鍋($258)火鍋底沒有任何選擇,只是普通米水,吃完火鍋侍應會加把飯在內煮成海鮮粥。
雪櫃內只有數款汽水,食客可以自取。
汽水雪得夠凍。
汽水
竹庶茅根

三文魚刺身是送的,免費的都沒有太多要求。

海鮮粥底火鍋套餐本身包了龍蝦、鮑魚、蟶子、貴妃蚌、海蝦、多寶魚、黃金蜆和肥牛,海鮮全部都幾有睇頭。

肥牛脂肪紋都平均,快灼兩秒就食得。
頂級肥牛

多寶魚不多骨,肉質幾滑。

黃金蜆沒有沙,而且蜆肉都不會太細隻。
黃金蜆

鮑魚洗得都乾淨,肉質彈口得來又不會過韌。
鮑魚

蟶子夠大條又彈口。
海蝦蝦味十足,蝦肉亦爽彈。

蟶子 & 海蝦

貴妃蚌厚肉得來又鮮味十足。
貴妃蚌

龍蝦每人有半隻,有手掌般大,龍蝦肉夠厚肉,肉質亦見彈口。

龍蝦

松花皮蛋中間蛋黃呈半流心,正!

即炸魚皮非常香脆,不過略嫌有點偏硬,建議先放湯內浸兩秒才食用會更佳。
即炸魚皮
日本黑豚肉因為切得夠薄,所以都不用灼太久就可以食用,入口都幾滑。
日本黑豚肉

鯇魚骨腩片碎骨不多,肉質軟腍,少了一份脆口感,味道普通。
鯇魚骨腩片

順德魚腐口感很特別,外面軟腍中間又點彈嚼勁,但建議要灼久一點,否則會有點過硬。
順德魚腐

蝦丸比平時細粒,蝦味和彈口感普通。
蝦丸

墨魚滑比起蝦丸較為爽彈,墨魚味都可以。
墨魚滑

鮮滑雞肉質都可以,不會太鞋口,不過怕肥的人就不建議點了,因為雞件都幾多肥膏。
鮮滑雞肉
鮮滑雞肉

吃完所有火鍋料,可以叫侍應在湯內加入白飯煮成海鮮粥,同時也可加入南瓜、芋頭和粟米
南瓜、芋頭和粟米

大約煮15分鐘,海鮮粥就可以食了。原本只是普通粥水,經過多款海鮮和肉類的洗禮,海鮮粥的味道亦變得非常濃郁,超正!

海鮮粥

總結,發記位置雖然略為偏僻,但海鮮種類和份量都幾多,而且質素不俗,火鍋料雖然不是任食,但份量絕對夠飽,最後的海鮮粥更加是亮點,以人點三百元性價比非常高。
汽水
順德魚腐
墨魚滑
海鮮粥
2018-12-25 325 浏览
接完朋友收工之後諗住一齊去打邊爐,咁啱經過就見到一大塊牌寫住發哥粥底火鍋,就入咗去食!一入到去見到佢寫住茶記,就以為去錯地方。但見到枱面上面有火鍋爐,就知道冇去錯!入面嘅環境都幾大,佢仲有個位係可以閂埋門,類似係VIP房。佢有三個餐可以揀。今次就揀咗雞煲加日式刺身套餐。等左5分鐘,已經有個熱辣辣嘅雞煲食!個味幾特別好濃味,啲雞唔會鞋口,好滑!兩個人食大概有半隻雞😆食緊雞煲嘅同時,佢又上埋刺身。本身都驚啲刺身會唔新鮮,但食落都唔錯,尤其是係啲帶子!食完雞煲之後,啲侍應會幫你將雞煲變成粥水俾你打邊爐。佢都有唔少食物可以揀,牛肉幾好味,肥瘦適中!另一樣抵讚嘅係花膠,又大份又好味😆打完邊爐之後,侍應會幫你加南瓜同芋頭落去煮成粥,超鮮甜!

2018-12-22 265 浏览
收到傳單發現九龍灣有間新開張的粥底火鍋店,推出$198和$258抵食海鮮火鍋套餐,還有新張優惠每六位送一位火鍋套餐,另外全枱每位客人都可使用$20優惠券,成功吸引我們去試一試。火鍋店環境不錯,光猛又整潔,更掛有大電視,可邊吃火鍋邊看電視。我們入座不久,店裡已幾近爆滿,氣氛熱鬧。餐廳的服務甚佳,食物上枱速度很快,幾乎即叫即到,不消一會便放滿一整桌。我們所點的258套餐非常豐富,有8款包括海鮮及肥牛的主食,另自選8款火鍋配料。可能新開張的緣故,店長還奉送我們一碟三文魚刺身,非常親切好人。魚生非常新鮮,肉質肥美,魚油豐富,美味指數爆燈。頂級肥牛色澤紅潤,油花分布均勻,肉質夠嫩又好有牛味。飲品一律任飲,自家製竹蔗茅根水非常足料,甜度剛剛好,味道極佳,不停encore都不厭,飲落好有清熱解渴的感覺,最適合吃火鍋時幫助消飽滯消油膩。海鮮種類不少,每位半隻生猛龍蝦、鮑魚、紐西蘭聖子皇、貴妃蚌、多寶魚、蝦、黃金蜆,非常豐富!全部海鮮超新鮮之餘還好夠份量,不會像一般火鍋店的淥熟後勁縮水,反而是熟後仍能保持大大件,口感更是爽口彈牙,鮮味十足。即炸響鈴十分香脆,不會有油益味,淥一淥便吸收滿滿的湯,好正。薑汁

魚生非常新鮮,肉質肥美,魚油豐富,美味指數爆燈。

頂級肥牛色澤紅潤,油花分布均勻,肉質夠嫩又好有牛味。

薑汁皮蛋貢丸出面好少有,份量很多又大大球,口感彈牙,夾雜皮蛋十分美味,甚有水準。

順德魚腐口感非常煙韌,不會好油,內裡餡料夠飽滿,不會空洞洞的。

鯇魚骨腩片肉質鮮美。

韭菜餃好大隻,餡料脹滿,挺美味。
2018-12-22 4686 浏览
近來的火鍋選擇眾多,有來自台灣的,以養'生鍋底為主。以雞鍋食先,然後便成火鍋湯底。麻辣火鍋、一人一鍋、還有粥底火鍋。這次來到九龍灣的工廠區,找到以粥底火鍋配海鮮,確實有點吸引。早上以茶餐式為主,晚上便吃著粥底海鮮火鍋,幾有想法。餐廳地方也很大,座位非常之充足,供應2款海鮮套餐,都是以海鮮為主,不收加一,價錢收費合理,難怪工廠區晚上人流不多之下,餐廳食客滿滿。******************************發哥粥底海鮮火鍋在九龍灣工廠內,早上是茶式餐廳,晚上便改為吃粥底海鮮火鍋。餐廳地方很大,座位也非常之充足,坐的也舒適。兩款套餐收費為HKD198或HKD258,2款套'餐都包括七款海鮮 ,只是部份海鮮不同,如生猛龍蝦還是奄仔肉蟹、海蝦、蟶子、蚌、鮑魚、蜆、多寶魚,頂級肥牛。套餐還包了八款自選配料,粥底便是粥膽、南瓜粒、芋頭粒、粟米粒,所有食材都是以人頭份量,飲品包括了汽水、竹蔗水任飲。飲品櫃是放了幾款汽水味道,以自助式任飲。飲品除了汽水,還有竹蔗甘旬馬蹄茅根,入口清甜又潤喉,吃火鍋而飲又幾可以解熱潤喉。醬油茶芥每位HKD15。醬料包括了辣椒粒、蔥粒、芫茜碎、蒜蓉、辣醬等。選

餐廳地方很大,座位也非常之充足,坐的也舒適。

飲品櫃是放了幾款汽水味道,以自助式任飲。

選上了套餐 HKD粥底火鍋都是以粥米為主,所以湯底較為清淡。吃完所有火鍋食材,才加入粥底食材再煮成粥而吃。

海鮮盤包括了蚌、鮑魚、蟶子和龍蝦。海鮮非常之新鮮,蚌口感爽口。蟶子很鮮甜。海蝦也很新鮮。龍蝦蝦膏彼多,肉質也很爽口好吃。

海蝦和多寶魚。海蝦蝦肉都很彈牙。多寶魚多了點驚喜,魚肉滑溜無比,味道很鮮甜。

頂級肥牛和蜆,也是套餐包括的海鮮和美食。頂級肥牛的脂肪也分佈都算平均,色澤新紅。蜆的分量一點都不少,更能把粥底煮得更鮮味十足。

三文魚刺身,三文魚是奉送的,味道也很鮮甜。

日本黑豚'肉,豚肉脂肪有點多一點,因為切得都較薄片,所以放入湯中很快便熟。雖然脂肪較多,肉質口感也不差。

自家製墨魚滑,墨魚滑口感彈牙,味道也很香墨湯的香味,確實好吃。

自家製蝦丸,蝦丸入口都幾彈牙,蝦味也很鮮,確實不錯。

脘魚骨腩片,脘魚腩片份量一點都不少,而且很新鮮,只需幾分鐘便熟了,入口口感也滑溜,確實好吃。

順德魚腐,賣相似豆泡,份量不少,沒想到放入粥底之後,口感又腍,還有粥底鮮味,值得推介。

松花皮蛋,皮蛋是糖沁,皮蛋松花也很通透,確實是美味的松花皮蛋。

鮮滑雞,一份脽的份量也不少,確實抵食。

炸魚皮,魚皮都幾大片,接直吃還是放入粥底而吃一樣脆口又好吃。

吃完火鍋,便會送上粥底食材,包括了粟米、芋頭粒和南瓜粒。

把所有材料加入粥底之下,再煲20mins便可以吃。粥底份量可多可少,因為吃的太飽,所以放入米粥份量也不多。但粥底味道鮮甜無比,驚喜萬分。
  • 炸魚皮
  • 頂級肥牛
  • 多寶魚
  • 龍蝦
  • 竹蔗甘旬馬蹄茅根
(1)(2)(3)這間是在九龍灣工作的朋友推薦的,位於九龍灣工業區內,不過都幾近地鐵站,唯一要留意的是,因為門面的餐牌都是茶餐,第一次來會以為自己走錯地方。店內非常大!!!座位舒適。我預約了最早的火鍋時間,所以去到的時候,還比較沒人,就一點點食下午茶的容人。不過離開的時間超爆滿,所以如果打算來這家,最好還是先訂座。我點的是最基本的雞煲加刺身,另外一款是升級版海鮮餐。可以自己整調味任點的食物有很多款,當中同樣有海產類的,例如蝦、沙白都超鮮!!這兩個我就翻點了好幾次~說回雞煲,我點了正常辣度,個人覺得如果是能吃辣的,可能點大辣都可以。雞很嫩,味道不錯,鹹度適中。上枱的時候其實已經熟得差不多,不過可以蓋著加熱,待洋蔥芫荽都煮煮。如果雞吃得差不多,可以著店員加湯,特別的一點是,這湯原來是粥水。另外,附送的刺身盤都很不錯,厚厚的三文魚、帶子、蝦子。接著就開始食任食項目,除了開始時已經說過的蝦和沙白,我最喜歡的就是竹笙,吸湯力十足,好味!還有好推薦花膠,大大一片,養顏!!這家的肥牛真不簡單,牛味勁,口感正!!看這紋理~手打蝦滑,好彈牙,好爽!!每枱都有一個大大的勺(?),可以用來放食物到裡面,防止
(1)
(2)
(3)
這間是在九龍灣工作的朋友推薦的,位於九龍灣工業區內,
不過都幾近地鐵站,唯一要留意的是,
因為門面的餐牌都是茶餐,第一次來會以為自己走錯地方。

店內非常大!!!座位舒適。
我預約了最早的火鍋時間,所以去到的時候,
還比較沒人,就一點點食下午茶的容人。
不過離開的時間超爆滿,所以如果打算來這家,最好還是先訂座。

我點的是最基本的雞煲刺身
另外一款是升級版海鮮餐。

可以自己整調味

任點的食物有很多款,當中同樣有海產類的,
例如蝦、沙白都超鮮!!這兩個我就翻點了好幾次~

說回雞煲,我點了正常辣度,
個人覺得如果是能吃辣的,可能點大辣都可以。

雞很嫩,味道不錯,鹹度適中。
上枱的時候其實已經熟得差不多,
不過可以蓋著加熱,待洋蔥芫荽都煮煮。

如果雞吃得差不多,可以著店員加湯,
特別的一點是,這湯原來是粥水。

另外,附送的刺身盤都很不錯,
厚厚的三文魚、帶子、蝦子。

接著就開始食任食項目,除了開始時已經說過的蝦和沙白,
我最喜歡的就是竹笙,吸湯力十足,好味!

還有好推薦花膠,大大一片,養顏!!

這家的肥牛真不簡單,牛味勁,口感正!!看這紋理~

手打蝦滑,好彈牙,好爽!!

每枱都有一個大大的勺(?),
可以用來放食物到裡面,防止下鍋後不見了~
用來放牛柏葉超好~~平時牛柏葉一熟就不見了~~XD

為了配粥底,還有火鍋店少見的油炸鬼~

和皮蛋~~

最後少不了要來一點蔬菜~吸收所有食物的鮮甜滋味~~~

飲品放面,除了平常常見的汽水,
還有店家自製的竹蔗茅根,非常清甜,超解渴~

總結,以食材的質素而言,這個價格很划算。
2018-12-18 189 浏览
今日同老公去左九龍灣行街,聽朋友仔講工廠區個邊有多d野食揀,唔駛去連鎖店食,可以支持下d小店。過左德福戲院,去到工廠區,收到宣傳單張,有間火鍋店做緊優惠,每人減20蚊,一於去試下。我同老公揀左龍蝦海鮮火鍋,食海鮮最緊要就係要夠新鮮, 發哥好值得推薦嘅地方就係佢啲海鮮真係好新鮮 ,貴妃蚌同聖子都不得了,好甜好爽口;蝦雖然唔大隻,但係好有蝦味,而且好新鮮彈牙; 龍蝦都算大隻,啖啖肉,又爽口; 多寶魚好滑。 食完海鮮真係好滿意 ,跟住食手切肥牛,牛味好香。跟住仲有八樣配料可以揀,但係由於己經飽飽地,只揀左幾樣,當中必食 有美國肥牛、鮮炸魚皮同埋鮮炸響鈴 。美國肥牛,唔係平價貨,有牛味;鮮炸魚皮食得出真係新鮮炸出黎,粉夠薄,好香脆;響鈴吸收晒湯底海鮮嘅精華,好鬼正,最後可以煮個粥食埋海鮮嘅精華,但由於太飽嘅關係,冇食到。ps. 記得要嗌餐廳嘅自製嘅 竹蔗茅根水,好清,唔會好甜,好正,兩個人飲左成4 Jar。埋單500幾,唔使加一,d野又咁好食,真係 好抵,見到有6送1,下次約埋幾個朋友一齊黎。

2018-12-17 150 浏览
同朋友行完APM 收到店舖派既優惠卷 見有雞煲有海鮮煲 火鍋仲有廿幾款配料 款式眾多 有菜有肉 就入黎試下喇!🤩🤩呢間邊爐幾特別 就算2個客人黎食都可以揀1份$258, 1份$198餐, 同出面好唔同. 😳😳不過今次同朋友都係第一次黎 都想試雞煲先😛店舖起工廠大廈位 比較隱世🧐但內裏好似茶記咁 夠光猛 又好寬大 幾舒適!👍🏻雞煲 首先 要食完D雞先濃味雞 幾嫩🐔🐥之後先加邊爐湯水推薦日本黑豚肉 真係好食🤤🤤手打丸都彈牙 唔錯嫁😋😋

不過今次同朋友都係第一次黎 都想試雞煲先😛

之後先加邊爐湯水

推薦日本黑豚肉 真係好食🤤🤤
手打丸都彈牙 唔錯嫁😋😋
2018-12-17 126 浏览
今日朋友帶左我去九龍灣德福附近食飯,原來個度有間食海鮮邊爐。仲好抵食,都係二百幾蚊就有好多款海鮮。呢間餐廳好似好隱蔽,原來好多人知,8點鐘已經坐full了。野飲汽水任飲,仲有暖既竹蔗水飲。個海鮮set仲可以自選8款火鍋配料。海鮮有8種:每人半隻龍蝦🦞啖啖肉,好爽口彈牙!多寶魚,都大份。魚肉嫩滑,又幾有鮮味!好鐘意食多寶魚。海蝦 ,每隻都用竹簽吉住,夠哂方便呀。每人一隻大鮑魚,鮑魚夠鮮甜,好味。食落好爽!貴妃蚌 ,唔會話有沙。食落新鮮彈牙!黃金蚌,好多隻。紐西蘭聖子,夠大隻。聖子食得出鮮味。而且餐廳夠細心,有個漏斗幫我地計住d時間,唔洗驚未熟,食得放心。頂級肥牛,肉質都嫩,質素唔錯!另外佢既火鍋配料都好大份,好多粒。自家製墨丸,食落好彈牙。魚骨腩🐟好多塊!食到大家都超飽肚。食到最後就會幫我地落飯,南瓜栗米等,煮成粥。令到個粥吸收哂啲海鮮精華。
呢間餐廳好似好隱蔽,原來好多人知,8點鐘已經坐full了。

野飲汽水任飲,仲有暖既竹蔗水飲。
個海鮮set仲可以自選8款火鍋配料。

海鮮有8種:
每人半隻龍蝦🦞啖啖肉,好爽口彈牙!

多寶魚,都大份。魚肉嫩滑,又幾有鮮味!好鐘意食多寶魚。

海蝦 ,每隻都用竹簽吉住,夠哂方便呀。

每人一隻大鮑魚,鮑魚夠鮮甜,好味。食落好爽!

貴妃蚌 ,唔會話有沙。食落新鮮彈牙!

黃金蚌,好多隻。

紐西蘭聖子,夠大隻。聖子食得出鮮味。

頂級肥牛,肉質都嫩,質素唔錯!

另外佢既火鍋配料都好大份,好多粒。
自家製墨丸,食落好彈牙。

魚骨腩🐟好多塊!
食到大家都超飽肚。
食到最後就會幫我地落飯,南瓜栗米等,煮成粥。
令到個粥吸收哂啲海鮮精華。
2018-12-15 100 浏览
足料粥底海鮮火鍋今日去九龍灣MegaBox睇完傢私,行過宏開道景發工業中心地下,發現有間叫發哥粥底海鮮火鍋店,有新張優惠,A餐海鮮火鍋每位$258,B餐任食招牌麻辣雞煲每位S198,新張期間更送日式刺身。海鮮火鍋包新鮮龍蝦半隻、多寶魚、海蝦、新鮮鮑魚、貴妃蚌、紐西蘭聖子、黃金蜆和頂級肥牛,另可配任選火鍋配料8款。計落都幾抵食,於是走進試試。因為時間尚早,客人不多。店內地方寬敞,佈置簡單整潔,光線充足,環境舒適。叫了A餐海鮮火鍋,侍應說一枱可以同時揀$258餐和$198餐,夠晒彈性,同出面其他火鍋店好唔同。6人同行更減$198,而且免收加一。可惜我們祗有4人,未能盡享優惠。坐下不久,開始人多了。枱上放有漏斗,方便計算浸泡海鮮時間。侍應先擺放粥底火鍋,再來三文魚刺生,跟著海鮮新鮮龍蝦、多寶魚、海蝦、新鮮鮑魚、貴妃蚌、紐西蘭聖子、黃金蜆和頂級肥牛陸續送上。三文魚刺生肥厚鮮嫩。半隻新鮮龍蝦斤兩十足,夠晒大隻,蝦肉新鮮彈牙,好味抵讚。多寶魚肉質鮮嫩,魚味十足。新鮮鮑魚夠新鮮夠大隻,上枱時仍然郁動。貴妃蚌、紐西蘭聖子、黃金蜆、海蝦亦夠新鮮,一灼即熟,入口味鮮。薄薄片頂級肥牛油花充沛,牛味濃郁。另外
足料粥底海鮮火鍋

今日去九龍灣MegaBox睇完傢私,行過宏開道景發工業中心地下,發現有間叫發哥粥底海鮮火鍋店,有新張優惠,A餐海鮮火鍋每位$258,B餐任食招牌麻辣雞煲每位S198,新張期間更送日式刺身。海鮮火鍋包新鮮龍蝦半隻、多寶魚、海蝦、新鮮鮑魚、貴妃蚌、紐西蘭聖子、黃金蜆和頂級肥牛,另可配任選火鍋配料8款。計落都幾抵食,於是走進試試。因為時間尚早,客人不多。店內地方寬敞,佈置簡單整潔,光線充足,環境舒適。叫了A餐海鮮火鍋侍應說一枱可以同時揀$258餐和$198餐,夠晒彈性,同出面其他火鍋店好唔同。6人同行更減$198,而且免收加一。可惜我們祗有4人,未能盡享優惠。

另外再選火鍋配料8款,有順德釀冬菇、唐生菜、雲吞、烏冬、滋補花膠、 鯇魚骨腩片、即炸響鈴和日本黑豚肉。順德冬菇夠厚身,釀上魚肉,味道不錯。薄身黑豚肉,一灼即熟,肉味濃郁。雲吞粒粒外形飽滿,而且皮薄饀靚,鯇魚骨腩片十分新鮮,魚肉鮮嫩。

將近吃完火鍋侍應再捧上稀爛飯底及芋頭粒、南瓜粒和粟米粒,以便炮製粥鍋。先將芋頭粒、南瓜粒和粟米粒放入鍋底,煮至腍身,再放入稀爛飯底,輕輕攪拌至煮出綿綿靚粥。火鍋後,再來個綿綿芋頭南瓜粟米粥,真是一鍋兩味,賞心樂事。

飲品方面,除有各式汽水任飲外,還有免費竹蔗茅根供應。
2018-12-15 2285 浏览
前兩日喺 MegaBox 食晏,回程時發現路口附近有間食粥底海鮮火鍋嘅店舖,原來餐廳係新開嘅,最平 $198 已經有交易,而且新張期內仲有優惠,加送三文魚刺身。老公一向鍾意食海鮮,所以即時訂咗檯,趁星期五小鬼考完試,一家人嚟打邊爐。餐廳位於,入面的裝修雖然係茶記格局,但地方好大,光猛闊落,如果人多的話亦可以訂房。唔好以為餐廳無人幫襯,其實係因為我地好早到,唔夠 7 點已經全場滿座,非常熱鬧。先細心研究一下餐牌,海鮮火鍋共有兩款可供選擇,A 餐 $258、B 餐 $198,價錢較貴嘅有生猛龍蝦同蟶子皇、而較平嘅就包奄仔肉蟹同海沙白、另外仲有頂級肥牛、八款自選配料、粥底及任飲各式汽水同竹蔗茅根。問過店員,就算係兩個人嚟食嘅話,都可以一個揀 A、一個揀 B,做法非常靈活,跟出面嘅餐廳好唔同。如果唔食海鮮,當然亦可以揀招牌麻辣雞煲。一心嚟食海鮮,加上慶祝小鬼考完試,今次就一於食豪啲。點完餐後,趁湯底未上,先外出「混醬」及自取飲品。返埋位後,刺身、粥底同海鮮都已經全部送上,嘩,好豐富呀,馬上開餐!主食共有 8 款,包括有龍蝦、多寶魚、海蝦、鮑魚、貴妃蚌,紐西蘭蟶子皇、黃金蜆及頂級肥牛。為保海鮮及
點完餐後,趁湯底未上,先外出「混醬」及自取飲品。

為保海鮮及火鍋配料能以最佳口味示人,店方會於餐牌列出正確食法,而且每張檯更附有三個漏斗用作計時器,做法認真細心。
龍蝦非常新鮮,即叫即劏,每位有半隻,Size 比男人手掌還要大,肉質肥厚,入口彈牙爽嫩,鮮味又有膏。
至於其他海鮮亦十分對辦,蟶子皇肉質鮮甜煙韌、鮑魚大大隻 Q 彈鮮味、貴妃蚌既爽滑又有嚼頭、海蝦爽口彈牙、黃金蜆很乾淨,食落無沙,粒粒清甜爆汁、而多寶魚肉質亦軟滑飽滿,全部都貨真價實。淥完咁多海鮮,整個粥底都變得勁鮮甜。
另外頂級肥牛,水準亦唔錯,色澤紅潤,而且油脂分佈均勻,食落牛味頗香,鬆軟不韌。
至於自選 8 款配料方面,就揀咗日本黑豚肉、雲吞、烏冬、唐生菜、順德釀冬菇、鯇魚骨腩片、即炸響鈴同滋補花膠。黑豚肉肉味非常濃郁、雲吞皮薄饀靚又多料,粒粒都有番咁上下份量。花膠厚身軟滑,入口不腥不潺。
食到最後就輪到係食粥底,店員會送上芋頭粒、南瓜粒、粟米粒同米飯。而烹煮方法就係先將配料下鍋,煮至腍身,然後再加入粥膽。原本已經有點飽意,但見到個粥底咁綿密,亦忍唔住食咗兩碗。

總結:以每位 $258 的價錢就可以食到咁多新鮮高質的海鮮,加上還有火鍋配料同精華粥底,實在超值,下個月圍內人飯局,一於班齊馬再嚟 Encore!
2018-12-14
2018-12-15 116 浏览
唔係晏就係公司附近收到$20 coupon,都唔知原來公司附近有間粥底火鍋,啱啱而家天氣轉凍又唔想淨係打邊爐咁寡!☺一坐低,店員即刻送咗渣竹蔗茅根比我哋,外面仲可以自己出去雪櫃拎飲品~ 食粥底火鍋當然要食海鮮啦,我哋嗌咗258嗰個餐 !反正果$20 coupon位位都可以用😋前菜係三文魚,魚肉幾鮮甜肥美👍套餐嘅海鮮有龍蝦、多寶魚、貴妃蚌 、紐西蘭蟶子皇 鮑魚、海蝦、黃金蜆同頂級肥牛 ,然後另外可加點8款配料。海鮮方面都幾新鮮 蝦肉質鮮味 ,口感彈牙,蜆肉好肥美,帶著淡淡嘅海水味😍 鮑魚同蟶子都好新鮮,肉質好爽口唔會韌,鮑魚上菜時仲會不停郁添架! 店舖細心嘅位係佢仲提供咗小漏斗同指引比人計算煮海鮮嘅時間🤗🤗套餐跟嘅頂級肥牛脂肪分佈比例平均, 好香嘅牛味,口感嫩滑!而另外嗌嘅美國肥牛同滑牛肉其實質素都唔差,算係水準之上 👍🏻特別一提嘅係佢嘅雲吞、墨魚丸同蝦滑🙌🏻 雲吞好足料! 丸同蝦滑口感都非常彈牙,自家製果然係唔同啲!最後個粥吸收曬海鮮嘅鮮甜同火鍋配料嘅精華, 加入埋芋頭同番薯粒,同埋我地點黎專for食粥嘅皮蛋同油炸鬼,綿綿又入味嘅粥食落去真係超暖胃❤

前菜係三文魚,魚肉幾鮮甜肥美👍

套餐嘅海鮮有龍蝦、多寶魚、貴妃蚌 、紐西蘭蟶子皇
鮑魚、海蝦、黃金蜆同頂級肥牛 ,然後另外可加點8款配料。

2018-12-12 121 浏览
嗰日男朋友有function喺九龍灣放工,我特登去接佢啦。夜晚走嗰時諗緊食乜嘢啦,咁岩比我見到發哥粥底海鮮火鍋個廣告牌,就好似漆黑中嘅螢火蟲一樣咁鮮明感出眾,咪打算去試吓囉。我哋兩個人就叫咗雞煲加埋日式刺身,因為我打算平平哋地唔食海鮮。(後來見到其他人個海鮮有龍蝦有鮑魚啊好正,係有啲後悔嘅)個刺身唔錯嘅,不過不失。雞煲我揀咗唔辣,啲雞好入味,都幾好食。但係重點黎啦,呢間野喺食完雞煲之後係可以直接加粥水落個雞煲再打邊爐嘅。呢間野啲火鍋配料都有成五十幾樣,而且都好新鮮。特別係海沙白,真係好正,每一隻又肥又白又滑,仲要無沙我哋忍唔住返兜左兩次。搞到我決定下次一定要食個海鮮餐。每個人$200左右,嘢飲任飲嘢食任叫,其實真係幾抵,仲有自家製既竹蔗茅根,重點係好食。其實最後個粥底最重要嘅係加番啲飯落去煲番個粥食,埋返個靚尾,但係好不幸我哋已經食到飽得濟喇,下次去會留定少少肚食埋個粥。

我哋忍唔住返兜左兩次。搞到我決定下次一定要食個海鮮餐。
海沙白

2018-12-01
  • 海沙白
2018-12-11 93 浏览
朋友在九龍灣上班,放工後約我吃晚飯,因為佢最近在office附近收到有新店開張,送$20 coupon, 每位都可以用, 喺唔想浪費 coupon 嘅心理下,就一於去試下呢間新店。火鍋店位於工業區,地點頗隱蔽,幸好在地下不斷有指示,否則我諗都好難搵到。去到餐廳,覺得裝修有啲似茶記,望下牆上,真係有茶記兩個字。雖說似茶記,但係侍應阿姐服務態度一點也不怠慢,由於我哋揀咗食$198嘅麻辣雞煲+日式刺身+ 任食火鍋。阿姐好快送上刺身,當我哋食完刺身時,佢又好快送上雞煲,並提醒我哋可以選定火鍋料,稍後食完雞煲就可以開始打邊爐,唔駛呆等火煱料囉。免費飲品任飲,仲有自家製竹蔗紅蘿蔔馬蹄水 供應,好清潤,唔怕打完邊爐會熱氣。刺身有甜蝦、帶子同三文魚,冰鎮上,幾新鮮。雞煲用嘅應該係冰鮮雞,但質素都唔錯,有雞味,加埋自家製醬汁炒,好惹味。因為今日有少少唔舒服,所以想食得清啲,就叫咗海蝦、花膠、鮮牛肉、腐皮、竹笙、萵筍、腐皮同自家製嘅蝦丸。食完再叫韭菜餃、墨魚丸、響鈴、魚腐、海沙白。仲有自家製蝦滑同埋新鮮蔬菜。今次呢個火鍋係用粥水做湯底,清清地,可以食到食物嘅真正味道,唔錯!不喜歡濃味和油膩的朋友,這個火鍋

刺身有甜蝦、帶子同三文魚,冰鎮上,幾新鮮。

食完再叫韭菜餃、墨魚丸、響鈴、魚腐、海沙白。

仲有自家製蝦滑同埋新鮮蔬菜。

今次呢個火鍋係用粥水做湯底,清清地,可以食到食物嘅真正味道,唔錯!不喜歡濃味和油膩的朋友,這個火鍋湯底會非常適合你。
開始入冬喇~又到左最適合打邊爐的季節。今次來到位於九龍灣的發哥粥底海鮮火鍋,新開冇耐,當然要來試下啦~$198一位,有齊雞煲同埋粥底火鍋,仲要係放題,真係幾平。好豐富呀~每枱有一碟刺身,雖然唔算大片,但仍算鮮甜,不錯!作為雞煲,味道其實偏清淡一點,不會太辣,應該是所有人都可以接受的程度。雞肉份量不少,兩個人食其實好足夠,食完隻雞已經好飽,下次要叫多D人一齊share先得~美國肥牛,一碟4片,唔夠先再嗌,避免浪費。牛肉味很香,絕對要encore啦!蜂巢豆腐非常吸湯,如鍾意湯底的話一定要食呀~松花皮蛋,其實唔淥已經好好味,用來打邊爐就別有一番風味~魚皮餃皮薄餡靚,必試!即炸響鈴生菜竹蔗茅根都可以任飲,清甜解渴,打邊爐必備,大愛~唔飲返兩三樽點得呢以雞煲放題來說真的非常抵食,支持一下新開的社區小店,鍾意食雞煲的朋友不妨一試!
開始入冬喇~又到左最適合打邊爐的季節。
今次來到位於九龍灣的發哥粥底海鮮火鍋
新開冇耐,當然要來試下啦~

$198一位,有齊雞煲同埋粥底火鍋,仲要係放題,真係幾平。
好豐富呀~

每枱有一碟刺身,雖然唔算大片,但仍算鮮甜,不錯!

雞肉份量不少,兩個人食其實好足夠,食完隻雞已經好飽,
下次要叫多D人一齊share先得~
美國肥牛,一碟4片,唔夠先再嗌,避免浪費。
牛肉味很香,絕對要encore啦!
蜂巢豆腐非常吸湯,如鍾意湯底的話一定要食呀~
松花皮蛋,其實唔淥已經好好味,
用來打邊爐就別有一番風味~
魚皮餃皮薄餡靚,必試!
即炸響鈴

生菜
竹蔗茅根都可以任飲,清甜解渴,打邊爐必備,大愛~
唔飲返兩三樽點得呢

雞煲放題來說真的非常抵食,
支持一下新開的社區小店,鍾意食雞煲的朋友不妨一試!
2018-11-28
聽講工廠大廈嗰邊有間日頭就係食茶餐廳野,夜晚就有得食新鮮海鮮配料嘅粥底火鍋!而且價錢唔貴可以去試一試。裏面環境好大,都坐咗好多人喺度打邊爐。我哋就揀咗二百幾蚊嗰個餐,套餐裏面有多款新鮮嘅海鮮,有時亦都會因應時令有不同的海鮮配搭。今次就有龍蝦,多寶魚,海蝦,鮑魚,貴妃蚌,蜆及頂級肥牛。配料可出去自取~龍蝦真係啖啖肉,好肥美又鮮甜;多寶魚雖然有啲骨,但係魚肉質感夠滑;海蝦就爽口彈牙夠新鮮;鮑魚好有彈性而且size都算幾大;貴妃旁大大隻彈牙十足;蜆都幾新鮮;頂級肥牛就只能食一次,的確幾有牛味喎!除咗海鮮之外,仲可以自選六至八款餸菜,不過就唔係任食嘅,佢會預計返個份量,我哋就揀咗金菇菜、芝心丸、滑牛肉、腐竹、魚腐、竹笙、蝦滑及雲吞。全部配料都唔錯,當中比較特別嘅就係蝦滑,爽口彈牙而且有啲蟹子喺上面,幾正! size自己調節!食到最後就係食粥底,已經海鮮的鮮味入晒去,仲可以加埋南瓜、粟米、香芋,提升鮮味,食到個肚超級飽呢!另外飲品可以自己任選,配料亦都係,仲有限量嘅竹蔗茅根水,飲得出味道唔係死甜,係天然煲出嚟嘅味道,如果想飲就要快手啦,數量有限㗎!我哋兩個人都飲咗兩大壺。

裏面環境好大,都坐咗好多人喺度打邊爐。

今次就有龍蝦,多寶魚,海蝦,鮑魚,貴妃蚌,蜆及頂級肥牛。

配料可出去自取~