2018-12-18
今日同老公去左九龍灣行街,聽朋友仔講工廠區個邊有多d野食揀,唔駛去連鎖店食,可以支持下d小店。過左德福戲院,去到工廠區,收到宣傳單張,有間火鍋店做緊優惠,每人減20蚊,一於去試下。我同老公揀左龍蝦海鮮火鍋,食海鮮最緊要就係要夠新鮮, 發哥好值得推薦嘅地方就係佢啲海鮮真係好新鮮 ,貴妃蚌同聖子都不得了,好甜好爽口;蝦雖然唔大隻,但係好有蝦味,而且好新鮮彈牙; 龍蝦都算大隻,啖啖肉,又爽口; 多寶魚好滑。 食完海鮮真係好滿意 ,跟住食手切肥牛,牛味好香。跟住仲有八樣配料可以揀,但係由於己經飽飽地,只揀左幾樣,當中必食 有美國肥牛、鮮炸魚皮同埋鮮炸響鈴 。美國肥牛,唔係平價貨,有牛味;鮮炸魚皮食得出真係新鮮炸出黎,粉夠薄,好香脆;響鈴吸收晒湯底海鮮嘅精華,好鬼正,最後可以煮個粥食埋海鮮嘅精華,但由於太飽嘅關係,冇食到。ps. 記得要嗌餐廳嘅自製嘅 竹蔗茅根水,好清,唔會好甜,好正,兩個人飲左成4 Jar。埋單500幾,唔使加一,d野又咁好食,真係 好抵,見到有6送1,下次約埋幾個朋友一齊黎。