2019-08-27 22 浏览
喺太子行行吓街見到呢間好日式嘅鋪頭,主打食吉列牛。時間尚早得六點唔使等位,就決定入去食個早飯。店內裝修都係好日式,唔算大間,除吉列牛外,燒物、刺身、鍋物、丼飯選擇很多,還有梅酒、果酒、日本啤酒、沖繩菠蘿酒🤔都幾特色。第一次係香港食吉列牛,基本上同喺日本一樣,外面用雞蛋同麵包糠沾上牛肉炸至金黃色,裹面生的切片上,再自行燒至自己喜愛的生熟程度,然後點醬汁食,配黃芥末醬、海鹽、鹽燒汁。安格斯牛肉質好粉嫩、脂肪分布都好均勻脂肪分布都好均勻,肉味都好重,再肥啲更好😘明太子手羽燒(2隻)雞翼燒得好香脆,熱辣辣脹卜卜,小小辣好惹味唔錯!和牛涮涮鍋個湯底有少少甜甜地感覺好日式,有蔬菜、冬菇、青紅蘿蔔、金菇菜,仲有隻蛋,重點啲黃牛非常之嫩滑有肉味正喔!👍🏻最後點左個宮崎直送和果子,賣相一流唔太甜,但冇咩特別😅

明太子手羽燒(2隻)
雞翼燒得好香脆,熱辣辣脹卜卜,小小辣好惹味唔錯!

和牛涮涮鍋

最後點左個宮崎直送和果子,賣相一流唔太甜,但冇咩特別😅
.🍗🍕🍔🥘👫🍜🍣🍭🍮位於太子唔顯眼嘅窄巷 店內裝修非常日本風格🇯🇵今次我哋what in入去 好在有位因為都幾full話明係居酒屋有大量清酒俾你選擇🍶環境清靜非常適合同朋友聚餐小酌一兩杯❤️頂級安格斯吉列御膳🐂美國安格斯肩胛肉 店員教每邊燒25秒左右果然肉質非常鬆軟而且牛味十足御膳比單叫多和牛三角肉 牛舌芯 同牛肩胛片牛舌芯所需時間比較耐因為始終係內臟不過一啲都唔韌又唔蘇🤙🏻而和牛三角肉非常出色 超濃郁牛味而且爆多肉質🤤有三個醬汁分別係和風芥末 海鹽同燒汁芥末醬幾特別好少地方有不過我都係鍾意燒汁同海鹽🧡琥酌吉列盛盒有吉列蝦吉列蠔同埋薯餅首先吉列蝦略嫌炸粉有啲厚淨係食到炸粉味吉列蠔有少少腥一定要點沙律醬最後薯餅不過不失la😼💛琥酌丼用鋪頭名命名既丼飯應該都有返啲來頭 系招牌丼飯☝🏻好香黑松露味 有和牛粒同安格斯牛肉粒再配上自家製嘅醬汁 洋蔥 食之前均勻攪拌超好食超好食超好食🤪.🔥有啲野唔方便系餐廳講 - 系好食既🥳其實已經第二次幫襯 回頭率好高因為真係好好食 相比起其他地方嘅吉列牛呢間更勝一籌 而且價錢合理店員亦都非常細心一定會再encore再encore😚😚
🍗🍕🍔🥘👫🍜🍣🍭🍮

呢間更勝一籌 而且價錢合理店員亦都非常細心
一定會再encore再encore😚😚
  • 頂級安格斯牛吉列御膳
2019-08-24 27 浏览
朋友生日,因為佢係牛控,所以專登上openrice search下邊度有食牛既推介 見太子哩間琥酌既食評好似好掂咁,就book左哩間試下。呢間鋪座位唔算多,大約只有30幾個座位,裝修類似居酒屋🏮。嗰日order左特選A5黑毛和牛,燒明太子雞翼同和牛涮涮鍋。黑毛和牛係要自己燒嘅,侍應教路大約每邊燒30秒就係最好口感,我地都照足指示每邊燒30秒,嘩😋果然入口好有牛質感,牛味好濃,可惜一份只得8件,真係唔夠喉。🙀🙀🙀明太子雞翼都炸得好香口。讚和牛涮涮鍋,和牛入口即溶,牛味唔太出,下邊鋪滿好多旺菜、金菇、蘿蔔等冇乜特別。
呢間鋪座位唔算多,大約只有30幾個座位,裝修類似居酒屋🏮。

明太子雞翼都炸得好香口。讚
2019-08-22 44 浏览
每一次向日本都想食吉列牛,估唔列最後竟然係向香港食到!附近返工行過,真係要試下啦!同事唔食牛,就食左個西京豚肉便當。我就平平地試左個頂級安格斯牛吉列御膳。西京豚肉便當如下:有玉子魚生,吉列薯餅雞丸子,胡麻沙律,當然有豚肉同飯啦!欣賞佢豚肉西京燒好多洋蔥,亦都唔算太咸。飯上面嘅飯素其實已經夠我送飯。雖然唔係重點,但碗麵豉湯整得幾用心。至於重中之重,即係頂級安格斯牛吉列御膳如下:有麵豉湯,半熟蛋,飯,日本蕃薯仔,翠玉瓜,當然仲有吉列牛!放大啲牛肉俾大家睇下:就算係最平果個餐啲牛肉都有雪花,仲分佈得唔錯!有個鐵板爐仔俾我地燒熟啲啲食。個人覺得一面燒30秒左右就岩岩好。唔係入口即溶,反而係肉味較濃嘅牛黎。兩面微微煎香後非常濃郁嘅牛味。吉列外層又加多左一個extra 嘅texture。我仲想講下果兩粒蕃薯,好好食!入口軟熟甘甜。可能係我地1時多先入座,餐廳內人數唔算多,環境非常適合用餐!向咁多個因素下我覺得價錢非常公道。Wine list (今次無飲啦仲要返工架):約左朋友,下次再食會想試下果個睇落似名古屋風嘅鰻魚飯!
每一次向日本都想食吉列牛,估唔列最後竟然係向香港食到!

西京豚肉便當如下:

至於重中之重,即係頂級安格斯牛吉列御膳如下:

有麵豉湯,半熟蛋,飯,日本蕃薯仔,翠玉瓜,當然仲有吉列牛!
放大啲牛肉俾大家睇下:

就算係最平果個餐啲牛肉都有雪花,仲分佈得唔錯!

我仲想講下果兩粒蕃薯,好好食!入口軟熟甘甜。

Wine list (今次無飲啦仲要返工架):

約左朋友,下次再食會想試下果個睇落似名古屋風嘅鰻魚飯!
2019-08-21 38 浏览
✨ 今日友人A又帶小妹去食好西啦,今次我地去咗食我地最中意食嘅和牛🤤🤤 係吉列和牛呀! 我地今次食嘅餐廳係位於太子嘅琥酌,係較為中高價嘅餐廳。✨ 餐牌✨ 頂級安格斯御膳👧🏻 吉烈牛係呢間餐廳嘅主打,今次友人A就發板嗌咗安格斯黎試。牛肉唔洗講,脂肪分佈都比較平均,雖然未去到入口即溶嘅感覺,但食落口都無肥膩嘅感覺。最特別就係吉烈牛配上嘅野菜,除咗南瓜,仲有菜肉瓜等等俾小妹燒黎食。✨ 明太子手御燒✨ 和牛涮涮鍋👧🏻 最意想不到就係呢個涮涮鍋,上枱仲係滾住,仲要加咗一隻生雞蛋喺上面,超級有日本食開嘅風味,如果係冬天黎食,一定係暖胃佳品😚😚 小妹好少可食鍋上嘅和牛,但佢嘅牛香仍然無因為個湯底而搶走。飲落似麵鼓湯底,但亦唔會過鹹,飲飲下就會上癮。

✨ 餐牌

✨ 頂級安格斯御膳

✨ 明太子手御燒

✨ 和牛涮涮鍋

2019-08-18 54 浏览
吉列牛已經試過幾次了,每次都是是吉列和牛,今次再臨琥酌,就是是他的今年安格斯牛吧。琥酌的評價向來不錯,主打是吉列牛。我去的是午餐時間,餐牌是非常的簡單,分為吉列牛定食、便當、丼飯。環境也是簡潔的日式風格,令人舒服的居酒屋感覺。除了吉列牛,還試了一個吉列盛便當。便當色彩繽紛,有不同的食材,除了天婦羅,還有沙律、刺身、牛肉等等,質素平均。天婦羅是海鮮為主,有蠔、蝦、魚、薯餅等等。再來就是主打的吉列牛,吉列牛大約十塊,還有溫泉蛋跟水果。牛色很美,雖然不如和牛般多雪花,但是輕輕灼燒一下,牛味跟嚼勁還是不錯的。開頭以為份量很少會吃不飽,吃着吃着是蠻飽的。侍應招待周到,也非常禮貌,主動細心的講解如何吃這個吉列牛。整體感覺不錯,可再光顧。

2019-08-17 57 浏览
又黎到太子順便探下d舊同事,經佢地口中得知附近有間食吉列牛既餐廳,就同朋友黎左食飯。安格斯牛吉列負責上菜既店員都會親切有禮咁做簡單介紹,上菜個時師傅已經將牛肉既外層炸得金黃整作吉列脆皮,食客只需放吉列牛上小鐵板到燙熟先食,呢個吉列牛建議燒10-20秒,應該個人口味去決定個時間,朋友中意食熟少少,燒左20秒都覺得剛剛好,吉列牛外層炸得鬆脆,厚薄到適中,肉質肥美。明太子雞翼香脆既外皮,內裡包住滿滿既明太子,口感非常豐富,明太子味道濃郁,好惹味。炙燒慢煮和牛丼味道唔錯,只係丼飯唔係幾夠熱。另外一提,食食下飯都間中聽到櫃台同事既小怨言,唔多唔少有影響到同朋友食飯既心情,建議大家可以坐入面d。

安格斯牛吉列

明太子雞翼

炙燒慢煮和牛丼
味道唔錯,只係丼飯唔係幾夠熱。

2019-08-17 24 浏览
男朋友係一個食牛族嚟,自從係日本食過一次吉列牛之後就搵唔返邊度有得食,直至有一次朋友推薦我嚟食依間,果然係質素好高嘅和牛店鋪呀!門口大大隻字,而且裝修同旁邊嘅鋪頭都有啲唔一樣,所以好易就搵到🥰店舖入邊裝修精緻,有日式風格😝睇一睇個餐牌先,吉列牛都有分兩種,由於太想食返日本嗰味道,所以都係叫咗一份$368嘅安格斯吉列牛,另外叫咗個和牛涮涮鍋同埋明太子手羽燒🤩吉列牛嘅四邊都炸得非常脆,而且有配埋三種醬汁同埋蔬菜盤。燒嘅爐係好迷你嘅,可能因為咁樣所以火力比較集中,唔使等太耐就已經燒好塊牛,牛肉嘅肉味好濃郁,油脂分布均勻,食過返尋味🤙🏻🥳👍🏻之後叫咗個$48嘅明太子手羽燒,冇骨嘅雞翼入邊仲包住滿滿嘅明太子醬,味道上有少少辣辣地,但係雞翼又多汁嫩滑,好食好食!之後叫咗個和牛涮涮鍋,湯底係類似日本甜豉油湯底,另外一邊有和牛,娃娃菜,雞蛋,冬菇,蘿蔔,和牛嘅份量都唔算特別少,而且咬入口之後油脂好快就溶係脷度🤩價錢係$128,依個好抵食!最後買單兩個人食咗$600,但係以食和牛嘅價錢來講,呢個價一啲都唔貴,而且質素可以保證,下次有朋友想食我都會再同佢地去食!

店舖入邊裝修精緻,有日式風格😝

2019-08-16 29 浏览
朋友約我食生日飯,今次去太子牛吉列居酒屋🏮呢餐實在太好味,一定要喺OpenRice寫出嚟🤣最近呢一區比較安靜,人少少都幾舒服😌門面睇呢間餐廳幾有feel,入去裝修亦都好靚,好有日本嘅居酒屋感覺。服務員好細心咁介紹我哋菜式,呢度嘅餐牌做得幾靚,有設計,見到菜單上嘅相都已經覺得好吸引。吉列和牛薯餅佢一上枱就覺得好香,趁住佢熱辣辣即刻食,賣相好靚,咬落去即刻覺得自己去咗日本咁,外面好香脆,入面係紮實嘅薯蓉同埋牛柳粒。頂級安格斯牛吉列御膳 $368店員預先已經將石爐同埋醬料放喺我哋枱前面,吉列牛一上枱個賣相已經好吸引。吉列牛嘅脂肪分布平均,再用石爐可以自己控制每一塊牛嘅成熟度,以我嘅經驗10至15秒就OK啦,唔好太熟太硬,食落去啱啱好!牛味好濃郁,只需要加少少鹽就好好味啦。琥酌丼 $118用鋪頭名嘅命名嘅琥酌丼,個名好吸引,你都先知道係黃牛同埋安格斯牛肉粒再加上自製嘅醬汁而成嘅丼,攪拌均勻之可品嚐,有好香的黑松露味道😍嘩,呢個不得了呀。整體來講呢間餐廳真係唔錯,服務好食物質素有高,背景音樂仲係播住我最鍾意嘅日本歌,有機會會再帶朋友嚟食多次。

最近呢一區比較安靜,人少少都幾舒服😌

吉列和牛薯餅

生日
  • 頂級安格斯牛吉列御膳
  • 琥酌丼
2019-08-16 20 浏览
我一向鍾意食日本嘢之前最時興石板牛肉diy🥩🥓最近開始咗有吉列牛肉御膳🐮咩叫御膳呢?就係會另外準備一個明火石板畀你自己燒吉列牛🤩今日慕名而來太子呢間太子專食吉列和牛嘅居酒屋😋因為我哋好驚要排隊所以五點半就去咗間餐廳好在來得早 客人唔算多 都有四五台😂環境裝修好舒服 樓底高夠冷氣👍服務又好 裝修好和式 打卡一流😍.💟明太子玉子燒超好味 佢有兩個餡鰻魚明太子玉子燒:鰻魚好香 燒汁配玉子勁清新 可惜得兩舊😭魚子明太子玉子燒:平時魚子都係生食估唔到熟左夾喺玉子燒入面都好好味好鮮味 超正 呢個味道 價錢簡直係超值👍🙈💟吉列和牛薯餅咬落去 油滋味較重 好香和牛味入面啖啖肉 相對薯仔較少好濃沃勁滿足 食兩塊已經爆咗quota😅💟安格斯牛扒採用美國頂級安格斯牛👍紋理分明 一開始已經炸到有三成熟外皮脆卜卜 放入個石道在煎熟🥓🥩🍗🍖超濃郁 勁juicy好好味 淨係原味已經值回票價😗可以試點沙律醬 喜馬拉雅粉紅鹽同黑椒汁沙律醬味道幾驚喜 其他麻麻可能因為我比較怕咸平時食牛扒多數都係煎呢個係炸 非常之有新鮮感好驚喜 會再試😋🥳🤩.🎀琥酌🎀太子西洋菜北街159A地下
我一向鍾意食日本嘢
好驚喜 會再試😋🥳🤩
🎀琥酌
🎀太子西洋菜北街159A地下
2019-08-13 81 浏览
最近工作太忙碌,少了時間可以出去走走,這天男朋友決定帶我出去食飯透透氣,剛好朋友介紹這間餐廳,所以便決定跟著去了。餐龐位置十分方便,在地鐵站出口附近,很容易便找到。因為是平日的晚上,所以座位並沒有坐滿。一坐下後,服務員很親切地做簡單的介紹,由於我們太懶去做決定,所以就帶給服務員幫我們囉。點菜後立刻遞上石爐及醬料給我們了,是於吃吉列牛的時侯用的,不久後吉列牛也端上來了火也立刻幫我們點上,服務員也告訴我們每一面燒大概 10-20 秒就可以,但如果想再吃熟一點的話 可以再燒久一點便可以。吉列牛的份量十足,脂肪比例平均,外脆內軟,牛味濃郁,另外也因為牛肉切至薄身,真是每邊煎一會兒便可。我個人建議不用燒得太熟,真的 10 到 20 秒就可以。 除了吉列牛我們也點了明太子手羽燒及角切魚生飯,明太子手羽燒我很推薦,十分好吃 。另外魚生飯也是很新鮮也是份量很多,整體來說這間餐廳真是不錯,服務好又專業且食物質素高。

我個人建議不用燒得太熟,真的 10 到 20 秒就可以。

• 明太子手羽燒
  • 安格斯盛合
2019-08-13 60 浏览
太子呢間食鹿兒島黑毛和牛很出名的日本料理店,食過的人幾乎沒有人不讚嘆,$800多元便有鹿兒島A5和牛盛合,5個牛的部位,再加一客菜蔬,非常化算。今天小試牛刀,試一試它的和式牛吉列:肉質是嚴選了鹿兒島的和牛肉,每片厚薄切得非常平均和適中,每片放在日式爐中燒,每面燒30秒已可食用,醬料也有三種,黃色的芥辣其實不辣,我反而覺得在牛肉面灑上少少海鹽更能吊起鮮味,入口鮮嫩得來略帶點爽口,非常特別、好味,人生總要有第一次吧!明太子雞翼,把明太子釀入雞翼中再炸至金黃色,入口鬆軟,有一種外脆內軟的口感,做得入味之餘又不油膩。牛舌丼,這個很抵食吧,整個飯面也佈滿厚厚的牛舌,淋上日式醬汁,食落很開胃,牛舌屬厚切,入口爽靱,份量相當多!

今天小試牛刀,試一試它的和式牛吉列:

2019-08-12
  • 牛吉列御膳
2019-08-12 20 浏览
之前去日本旅行食過自己燒牛肉既御膳,因為種味道,一試難忘。今日搵到係太子既呢間居酒屋,發現佢有得食,仲要係用安格斯牛,價錢不貴,當然要立即點一個試吓!餐廳係一條冇咁多人嘅街道,環境夠靜,同朋友傾計或者拍拖都一流,有四人位,又有吧枱,勁寫意!點左一客安格斯牛御膳,朋友就點左個豚肉便當,因為大家可以交換食下,試多啲嘢。喺閒談之間兩樣嘢食都送上,朋友嘅便當意想不到咁豐富,有沙律,仲有刺身!豚肉配上洋蔥同醬汁送飯,味道一流!以我嘅安格斯牛亦都唔差,店員好貼心咁指示每邊牛煎25到30秒就可以,仲可以因應自己嘅口味,鍾意食生啲或者熟啲而加減時間,而啲牛仲有三個醬汁比我選擇,我自己就鍾意少少岩鹽,將安格斯牛嘅味道吊晒出嚟!順帶一提,餐廳既茶好香濃,好好飲!
之前去日本旅行食過自己燒牛肉既御膳,因為種味道,一試難忘。

順帶一提,餐廳既茶好香濃,好好飲!
2019-08-12 43 浏览
哩日經過門口,見到個招牌吉列牛好吸引!朋友又好想試下,兩個人就入左去!地方都幾大,裝修得好有居酒屋風味,望一望餐牌,原來除左吉列牛之外都仲有吾小美食!有好多小食同丼飯,成間店香味四溢!😍😍頂國美國安格斯吉列牛御膳$368吉列牛既價錢其實都算中等價位,佢用既部位係肩胛肉,零舍珍貴!肉大概有7塊,一上碟已經忍吾住要打卡,真係好靚🥰🥰外面有一層薄薄既炸衣,牛肉味好香,師傅話每邊煎20下就岩岩好,肉質鮮甜,汁鎖哂係入面!回味無窮!仲有3種source點,分別係芥末,海鹽同燒肉汁!我個人鐘意重口味,芥末就係我最愛!另一個每我地喜出望下既一定係佢個招牌丼!琥酌丼$118!黑松露味極濃極香,仲有d牛肉粒同和牛粒係面,份量都幾大下!價錢都好抵!食落口度係滿滿既幸福感!其實已經好夠飽,不過我地都叫左個明太子雞翼😍熱辣辣勁香口!真係誠意推介哩間店比你地!價錢中等價位,但坐得舒服,同朋友傾計都好方便!
有好多小食同丼飯,成間店香味四溢!😍😍

2019-08-05
2019-08-09 2403 浏览
之前喺日本食過吉列牛,返到嚟香港一直都想食返。突然醒起好耐之前喺香港食過一間都唔錯,於是再黎試下😁呢間餐廳嘅裝修頗有特色,牆上邊寫滿一啲有關日本嘅字,而且吧枱附近都擺放左日本嘅唔同嘅清酒,好有feel。比起我第一次嚟,都多咗好多唔同嘅菜式。而家唔單止有吉列牛食,仲有啲套餐會俾埋其他牛肉你自己燒,而且價錢亦都唔係話好貴。而且仲多咗一啲燒物,飯類,總之而家食物種類多咗好多👍🏻👍🏻👍🏻🥢安格斯吉列牛吉列牛表面炸得好鬆脆,炸粉唔係好厚,但亦都唔會同牛肉分離。有埋個細細的爐,侍應建議每邊少二十幾秒,但都視乎返自己想食幾多成熟就燒返幾耐,會邊燒20秒大約四五成熟左右。安格斯牛10分嫩滑😌,亦好重牛味,而且切得個厚薄適中。🥢明太子雞翼雞翼炸得好好,唔油膩。而且雞翼入邊啲明太子都好多, 10分飽滿。👍🏻👍🏻不過略嫌隻雞翼細隻咗少少,如果大隻啲就開心啲🤭🤭🥢和牛涮涮鍋睇樣都知道啲和牛油脂分佈得好好,係入口即溶嗰款,果然冇令我失望。🤤而且湯底唔會話太濃太咸,連埋啲配菜食簡直係一流。

比起我第一次嚟,都多咗好多唔同嘅菜式。

🥢安格斯吉列牛
吉列牛表面炸得好鬆脆,炸粉唔係好厚,但亦都唔會同牛肉分離。
安格斯牛10分嫩滑😌,亦好重牛味,而且切得個厚薄適中。

🥢明太子雞翼
不過略嫌隻雞翼細隻咗少少,如果大隻啲就開心啲🤭🤭

🥢和牛涮涮鍋
而且湯底唔會話太濃太咸,連埋啲配菜食簡直係一流。
2019-08-08
  • 安格斯吉列牛