餐厅: 班蘭葉印尼餐廳
资讯:

2019-09-14 48 浏览
平時出街食飯通常中日韓泰越,印尼菜真係少會去食。 餐廳位置方便就在皇室堡後面,規模係小鋪size,餐廳門口有個外賣專櫃賣小食,好易搵。印尼咖啡涼粉冰,咖啡味香濃,加上涼粉有食甜品感覺。牛油果沙冰,牛油果味道清淡但又幾fresh 感覺。柑桔青瓜冰,帶微酸又清涼,熱天飲夠消暑。小食拼盤有雞翼丶炸雞丶豆腐丶黃豆餅丶炸秋葵及配一個酸辣醬 ,炸物唔油膩,份量兩個人啱啱好。沙爹串燒拼盤有白鱔丶羊肉丶牛肉丶雞肉,每款兩串沙爹微辣恰到好處。串燒燒至肉邊位少少濃,令串燒烤肉味更香濃。雜菜黃薑原條炸魚班蘭飯本來係跟白飯,但店員話也可免費轉班蘭飯,第一次食班蘭飯 少少甜,口感少少黏,幾特別。魚煎到剛熟,魚皮又脆。 條魚幾大條加埋啲飯,如果一個人都未必食得曬。虎蝦花膠湯粉皮係我最期待嘅菜式,餐牌見到蝦同湯以為係一齊煲,原來係分開上。 湯有一塊大花膠,湯唔油又唔會過鹹。 粉皮份量十分多,炸虎蝦另上保持脆口感。 菜式款類多,味道都唔差。 最重要係員工服務態度好好,我朋友不小心倒瀉飲品,員工都好關心客人有冇淋到個身。 雖然只係杯凍飲,但係好感覺到佢地嘅caring,係香港已經好少見到咁嘅服務。

印尼咖啡涼粉冰,咖啡味香濃,加上涼粉有食甜品感覺。

牛油果沙冰,牛油果味道清淡但又幾fresh 感覺。

柑桔青瓜冰,帶微酸又清涼,熱天飲夠消暑。

沙爹串燒拼盤有白鱔丶羊肉丶牛肉丶雞肉,

又一驚喜發現😍係銅鑼灣糖街有間印尼餐廳,不但菜式種類多、份量多,味道仲唔錯添😉((仲有店員啲服務都好親切熱情🙈印尼四大天皇 $78 (+$19可轉班蘭飯/椰子飯/黃薑飯)見到樣樣餸菜都想試,有咩辦法可以一次過滿足你幾個願望呢?🤔呢款四大天王就岩哂你呢😍佢有齊哂四款餸,包括巴東牛肉、班蘭雞、雜菜同埋辣汁沙甸魚😎巴東牛肉煮得軟腍入味;雜菜上面加有沙嗲醬,好重花生香味,甜甜地,配搭口感爽脆既雜菜。而加錢轉既班蘭飯又係唔錯的🤓,淺綠色既班蘭飯帶有陣陣班蘭香,又有點椰漿味道,食唔停口🙈印尼小食拼盤 $88有齊炸雞、炸雞翼、炸黃豆餅、炸豆腐同炸秋葵,一送上枱係feel到佢地新鮮炸起既熱氣😝炸豆腐外層炸到非常香口,裏面就好軟嫩;炸黃豆餅口感較結實,有啲似芋頭餅,但就有陣陣黃豆香味,幾得意;炸雞外皮香脆,有一點黑椒味道,雞肉十分juicy,啖啖肉好正。點一點附上既酸辣汁,味道更能提升😆印尼花膠湯班蘭雞粉皮 $78見有花膠湯,偽養生既K仲唔叫返碗試下咩😌奶白色既花膠湯飲落清甜,仲加左蟲草花同埋杞子去煲😆粉皮好滑溜,份量幾多好似食極都仲有咁😝,中間仲會畢到一大片花膠,補一補骨膠原先😎配搭既餸菜揀左班蘭雞,

印尼小食拼盤 $88
有齊炸雞炸雞翼、炸黃豆餅、炸豆腐同炸秋葵,一送上枱係feel到佢地新鮮炸起既熱氣😝炸豆腐外層炸到非常香口,裏面就好軟嫩;炸黃豆餅口感較結實,有啲似芋頭餅,但就有陣陣黃豆香味,幾得意;炸雞外皮香脆,有一點黑椒味道,雞肉十分juicy,啖啖肉好正。點一點附上既酸辣汁,味道更能提升😆

印尼花膠湯班蘭雞粉皮 $78
見有花膠湯,偽養生既K仲唔叫返碗試下咩😌奶白色既花膠湯飲落清甜,仲加左蟲草花同埋杞子去煲😆粉皮好滑溜,份量幾多好似食極都仲有咁😝,中間仲會畢到一大片花膠,補一補骨膠原先😎配搭既餸菜揀左班蘭雞,雞肉十分嫩滑,唔錯喔~

白鱔串燒 (3串) $98
仲點左白鱔串燒(沙嗲) ,啖啖肉既白鱔,魚皮燒得帶點脆身而且有醬油香,魚肉都好鮮甜!配搭沙嗲醬亦很OK!諗返起都想再食😂

香港出名多美食 中西日法印… 多到你數都數唔哂既菜式但打正旗號「印尼」美食 就真係好少聽呢間餐廳位於銅鑼灣既中心地帶 店舖面細細 放左好印尼外賣糕點 俾大家外賣拎走 所以有個時刻我以為無得坐底堂食tim😅好在老闆 主動出門口熱情招待 仲好快安排左我地入內坐底 聽老闆講 餐廳係由老闆同老婆一齊經營 好有愛噢😍大部分食材 係直接由印尼入口 以正宗地道既手法烹調 所以出面好難食到😋先來「印尼四大天王飯」今次特意轉做蘭飯 正正中間 尖尖綠色既就係班蘭飯班蘭味道好清爽 但絕對清新 香甜配以 班蘭雞「雞肉十分嫩滑」 巴東牛肉「充滿濃濃香料味 牛肉巳經炆到好淋」 辣蕃茄沙甸魚「蕃茄酸甜 加上辣汁點綴 沙甸魚吸收哂醬汁精華」加多加多沙律「好濃郁花生🥜味道調配醬汁 好開胃」男朋友選擇左「原條魚花膠湯粉皮」魚係炸魚 食落完全唔覺 因為魚肉十分juicy 仲好細滑 想像唔到炸魚都做到咁既效果 份量仲要極大條花膠湯底 濃郁到不得了 好重膠質 花膠亦十分之厚配上粉皮 高級版既湯麵🍜 極度推薦👍🏻串燒又點少得呢「白鱔沙嗲串燒」坊間好少見 老闆話 佢地唔怕煩 唔怕程序多堅持將鱔起肉 去骨 即點即燒 由生鱔肉燒到熟
香港出名多美食 中西日法印… 多到你數都數唔哂既菜式
但打正旗號「印尼」美食 就真係好少聽

呢間餐廳位於銅鑼灣既中心地帶
好在老闆 主動出門口熱情招待 仲好快安排左我地入內坐底

聽老闆講 餐廳係由老闆同老婆一齊經營 好有愛噢😍
印尼四大天王飯

先來「印尼四大天王飯」
今次特意轉做蘭飯 正正中間 尖尖綠色既就係班蘭飯
班蘭味道好清爽 但絕對清新 香甜
原條魚花膠湯粉皮

男朋友選擇左「原條魚花膠湯粉皮」
花膠

花膠湯底 濃郁到不得了 好重膠質
花膠亦十分之厚
配上粉皮 高級版既湯麵🍜 極度推薦👍🏻
白鱔沙嗲串燒

串燒又點少得呢
「白鱔沙嗲串燒」
坊間好少見 老闆話 佢地唔怕煩 唔怕程序多
堅持將鱔起肉 去骨 即點即燒 由生鱔肉燒到熟 唔會為左快d上菜 將鱔肉預先整熟再燒 好有心機 好有原則既店鋪👍🏻👍🏻
鱔肉肉汁多唔再講 仲要燒到皮脆肉嫩 十分惹味🥳
印尼咖啡涼粉冰
箭葉橙混桔蜜(冰底)
飲品選擇左「印尼咖啡涼粉冰」同「箭葉橙混桔蜜(冰底)」
前者 咖啡偏甜 配以涼粉好消暑
後者 老闆推薦 箭葉橙係由印尼入口 好少見 但香氣獨特 味道有點似檸檬 但又無咁酸 好有特色😁

女人食甜品 係另一個胃
朱古力蛋糕鬆軟 濃郁
甜度適中
班蘭糕又一必點食物 班蘭味香濃 配以椰漿🥥
糕點亦嚥韌 好好味😚

餐廳食物十分出色 好有印尼特色 係香港比較少見既菜式之一
老闆係個好溫柔體貼既男人噢🥰❤️ 好有心機向客人介紹印尼菜既特色 每次上菜 都會介紹菜色做法 亦會問客人意見 睇下可以點改善菜式
老闆知道我地就結婚 仲同我地分享夫妻相處之道 希望我地學到啦☺️
係一間超有愛既餐廳🥰
原條魚花膠湯粉皮
花膠
白鱔沙嗲串燒
印尼咖啡涼粉冰
箭葉橙混桔蜜(冰底)
朱古力蛋糕 及 班蘭糕
餐店雖少 但人情味濃❤️香港,幾乎世界各地的美食都能在這地找到!但今餐為何選擇印尼菜?除了本身我好愛東南亞美食,另一原因是受媽媽影響,對印尼這地有種情結。📍環境: 這家店就位於銅鑼灣非旺區的位置,少少的一個鋪位,門外擺放一個個放滿小糕點的架。若你不細心看,基本上會錯過這家店!🍽 炸碎雞飯炸無骨碎雞,加少許青瓜番茄,一個碗份量的飯,沾上自製辣椒醬配料,就成一碟飯。看似簡單,但其實極為出色!首先,其炸雞一點油脂油膩感都沒有,是* 一 * 點 * 都沒有,炸得乾身之餘,外脆內多汁,雞亦非常嫩口😋👍🏻!除此,亦有種蒜香鹹味,這個不得不給個讚😍。另一個出色位,是其辣椒醬,少少一口已非常辣,但就辣得刺激,而且有炸蒜香味!正🍽 炸雞班蘭尖塔飯單看賣相都非常吸引!😍説真的,真心正!炸原隻雞不用説,已非常出色,同樣炸得乾身(因油溫高及夠,炸時就可減少油份過多),上碟時熱騰騰,雞亦十分嫩口,沾上另一種辣椒醬,真心好味!❤️❤️班蘭尖飯,班蘭味濃又香,飯一粒粒,非常香口又不膩,YUM!🍽 炸豆腐外脆內軟,夠熱騰騰!👍🏻👍🏻🍹涼粉冰我在想,是否因印尼菜比較辣,所以它們的飲料都加入椰汁,以解辣味?説到這涼粉冰,條狀的
餐店雖少 但人情味濃❤️

🍽 炸碎雞飯
炸碎雞飯

🍽 炸雞班蘭尖塔飯
炸雞班蘭尖塔飯

班蘭尖飯,班蘭味濃又香,飯一粒粒,非常香口又不膩,YUM!

🍽 炸豆腐

外脆內軟,夠熱騰騰!👍🏻👍🏻

🍹涼粉冰

説到這涼粉冰,條狀的涼粉,第一口椰汁味濃,雖稍有點甜,但後來攪拌後,因涼粉味淡,中和了椰汁的甜味,非常好飲😋!

🍹綠豆冰

綠豆多,椰汁香,只是稍甜,整體ok!

🍽 朱古力蛋糕
朱古力蛋糕

上層有一層薄薄但濃郁的朱古力漿,加上厚厚的朱古力的蛋糕底!首先,蛋糕底不太乾身,亦不太甜,鬆軟之餘又有淡淡朱古力味,再加面一層濃濃的朱古力漿,好好味❤️

🍽班蘭糕
班蘭糕

這個班蘭味香又非常濃,亦不會覺得椰漿味重,食完都不會覺得膩,YUM!

總結,
這家算是無可挑剔,尤其欣賞其炸雞🍗
炸得乾爽沒油份之餘,雞的味道亦十分出色!
唯獨覺得飯的份量有點大,因本身雞已很大份,若可選多飯少飯更好,可減少浪費☺️

因餐廳少,若30個座位,你可清楚看到店員對餐廳的那份熱誠,對食客的互動,期望透過交談了解客人對食物的評價!

真心推介❤️❤️❤️必返兜

炸碎雞飯
炸雞班蘭尖塔飯
朱古力蛋糕
班蘭糕
2019-09-10 54 浏览
銅鑼灣糖街久吾久都會行過,主要為左睇戲,亦知道係好多姐姐的聚腳之地.有時都會行入去間印尼超市買包indomie既,除此以外, 從來無係香港試過印尼餐廳.個日睇完戲已經超級肚餓,想下秒即刻有飯食,於是見到對面呢間餐廳就毫不猶疑地入左去,主要比佢個花膠湯底粉皮吸引.配左個牛仔骨.另外叫左柚子雞翼同埋充滿印尼風味的斑斕雞飯.湯底超濃郁,越食越起膠,味道適中,無味精味.牛仔骨幾淋滑,友人表示好食.不過我就麻麻地食骨類食物,都無肉食的斑斕飯都幾出味,下次想試埋椰漿飯.雞肉夠滑雞翼反而個汁我吾中意,有D吾夾.但佢個雞係整得好香口!下次直接叫燒雞就可以!有埋杯椰汁黑糯米就perfect池了記得要少甜!係一次幾特別的體驗,而且食物幾高質,會再黎!
銅鑼灣糖街久吾久都會行過,
主要為左睇戲,
亦知道係好多姐姐的聚腳之地.
有時都會行入去間印尼超市買包indomie既,
除此以外, 從來無係香港試過印尼餐廳.

個日睇完戲已經超級肚餓,
想下秒即刻有飯食,
於是見到對面呢間餐廳就毫不猶疑地入左去,
主要比佢個花膠湯底粉皮吸引.
配左個牛仔骨.
另外叫左柚子雞翼同埋充滿印尼風味的斑斕雞飯.

湯底超濃郁,
越食越起膠,
味道適中,
無味精味.
牛仔骨幾淋滑,
友人表示好食.
不過我就麻麻地食骨類食物,
都無肉食的

斑斕飯都幾出味,
下次想試埋椰漿飯.
雞肉夠滑

雞翼反而個汁我吾中意,
有D吾夾.
但佢個雞係整得好香口!
下次直接叫燒雞就可以!
有埋杯椰汁黑糯米就perfect池了
記得要少甜!
係一次幾特別的體驗,
而且食物幾高質,
會再黎!
2019-09-02
  • 花膠粉皮
2019-09-07 42 浏览
.巴東牛肉飯尚算濃郁嘅椰奶味加入當中,外相你會覺得毫不起眼.但相不到味道非常驚喜.牛肉除咗有椰奶外,仲吸滿了香料,變得非常惹味.牛肉非常入味,汁料好足,下飯真係不錯選擇啊.馬拉盞通菜配合香辣惹味嘅馬拉盞,令人食得大快朵頤.通菜炒嘅火喉剛剛好,新鮮嘅通菜食落口感爽脆.加埋白飯食的確好開胃.班蘭蛋糕一直都幾鍾意班蘭味道,但奈可覺得做法都好似繁複,平日都係出街見到買就食.好開心呢到都有得點嚟食.可能擺咗一段時間,的確無咁鬆軟,但係味道依然好足夠,又唔會過甜,令人食唔停.價錢公道,如果大家掛住班蘭蛋糕,不妨都外賣試下.

巴東牛肉飯

馬拉盞通菜

班蘭蛋糕

2019-09-07 633 浏览
褪去了鉛華、來一場「班蘭小聚亅最近真的愛上了 尋找隱世小店的味道, 不需要豪華的裝修, 不需要真皮的menu 、 浮誇的擺盤、就讓食物回到最基本的面貌 ,洗盡了鉛華、 來一場 「反樸歸真」及 「簡約不簡單亅的美味盛宴!今天, 輕裝上陣 ,朋友帶了我來銅鑼灣糖街, 來到這家主打「斑蘭葉亅美食的小小店, 一試其主打的「班蘭家常美食亅!首先,我們每人點了一個解渴的特色飲品, 我的朋友叫了侍應推介的「箭葉果柑桔特飲」, 而我則叫了走糖的牛油果沙冰。這亦是今晚的其中一個亮點!箭葉果混桔蜜($28)按朋友所言,箭葉果果汁酸酸咪咪的, 跟柑桔很搭配, 這是一個十分適合女孩子喝的飲料!牛油果沙冰($48)而我,則根據餐牌上面的推介,叫了一杯牛油果沙冰。 下單前,我還特意詢問了侍應,她說這飲料是用原個牛油果揭爛成果泥製作的,成份天然。 好!親身試完的感受又是如何呢? 第一口喝下去,口感十分creamy, 牛油果味味很濃 , 有一種吃「流質生果亅的感覺, 再品嚐多數口 , 就感受到牛油果潤滑的質感, 由於我叫了侍應走糖, 只是略加了一點煉奶和朱古力醬 在沙冰上面, 所以喝起來味道較淡,但亦較為健康。花膠湯
褪去了鉛華、來一場「班蘭小聚亅

箭葉果混桔蜜($28)

牛油果沙冰($48)

好!親身試完的感受又是如何呢?

花膠湯粉皮配原條炸鰂魚($78)

鰂魚炸完之後,吃起來魚肉十分結實, 鹹鹹香香的,很好餸飯! 而且魚肉炸完後一點泥味也沒有, 鹹甜度適中,沒有死鹹的問題!

花膠湯粉皮是分開上的, 碗裏面有一大嚿花膠, 雖然不是那種很厚肉的花膠,但是作為家常小菜,食味不錯。 作為主食的粉皮,在 配上充滿骨膠原的花膠湯後, 吃起來口感不錯 !

班蘭雞尖塔飯 Pandan Rice ($68)

這個班蘭葉飯 我很喜歡, 它除了顏色是綠色以外, 吃下去一點也不油膩、味道亦不重口味, 細咀嚼飯粒後, 囗腔只換來一陣淡淡的斑蘭葉香味, 味道並沒有很浮誇!

雞件配上豉油和薑蓉 , 感覺上就是一份特色的海南雞飯, 雞件味道偏淡, 但點了濃郁的海南雞飯豉油後變得很好吃。而且兩者 的味道十分搭配,沒有誰可以搶走誰的鏡! 真心好吃,而吃完仍要幾回味!!

除此以外,我們今晚還叫了一款小食和一款甜品

雜錦串燒( 鱔肉兩串、牛肉兩串、雞肉兩串)

甜品:箭葉果蛋糕、 朱古力蛋糕

正所謂:「人生不在初相逢, 洗盡鉛華也從容」, 人大了,見識廣了,便會慢慢發覺。。。有很多東西,其實我們需要的,並不是一層華麗的外衣,而是更扎實的內涵。享受 美食也是一樣,平凡而好吃,其實最為難得。。。

。。。🦉

+ ==============================
福福郎希望可以寫一些。。。有自我觀點,並非人云亦云的食評 !!也希望和你分享「戀戰中環亅的苦與樂丶貓頭鷹的人生觀丶美食和「金句亅!

有興趣可以按左上角「福福郎的貓頭鷹頭像亅 。。。閱讀/訂閱我的其他 餐廳介紹文章!

Relax,and just subscribe!

。。。🦉
2019-09-04
庆祝纪念
纪念日
  • 印尼花膠湯班蘭雞粉皮
  • 班蘭雞尖塔飯
2019-09-06 130 浏览
到處逛看見了一間印尼餐廳便進來探索一下燒牛仔骨花膠粉皮湯好濃,仲有好大塊花膠,粉皮入口口感滑溜,骨膠原湯底真系好滋味😋😋而且燒牛仔骨啲肉香口惹味得來口感嫩滑。原條魚三色尖塔飯三色飯好特別,擺盤色彩鮮豔,可以話系色香味俱全,三色飯入面最突出既係佢哋嘅椰汁飯,椰香味好重😋原條的魚炸得好香,魚嘅外皮鬆脆,魚肉鮮嫩,再加埋d醬料好好味。芒果沙冰不錯😋牛油果沙冰 牛油果max 既沙冰,絕對系呢度既驚喜飲品😋沙冰配串燒冰火相融嘅感覺。咁多款串燒入面,佢嘅白鱔串燒系最好味另外菇果串,秀珍菇燒得好juicy,食物是挺讓人感到驚喜的😋
到處逛看見了一間印尼餐廳便進來探索一下

燒牛仔骨花膠粉皮
而且燒牛仔骨啲肉香口惹味得來口感嫩滑。

原條魚三色尖塔飯

芒果沙冰不錯😋
芒果沙冰

2019-09-05
芒果沙冰
  • 原條烤魚尖塔飯
  • 原條魚三色尖塔飯
2019-09-05 138 浏览
印尼花膠湯班蘭雞粉皮,湯極重花膠味道之餘,真係有2-3塊花膠,真係真材實料,再望返個價錢先係$78蚊,唔好忘記重有碟班蘭雞係到,非常嫩滑,骨都好少,岩晒老虎。一野叫左個印尼四大天王飯,因為我想一次過試四款口味:分別係班蘭雞、巴東牛肉、蕃茄辣油沙甸魚﹑加多加多沙律,重有一個尖塔飯係中間。白鱔﹑牛﹑羊﹑雞,肉食既我點會唔每樣叫D,一於每樣2條。痴線,佢既串燒望落燒到乾,食落一D都唔乾又JUCY,個白鱔真係得不得了,我個人推介佢既白鱔!!! 點配調制既沙嗲,真係一絕。印尼小食拼盤石粟馬拉盞炒通菜( 店員有得比我選擇辣度-小辣),非常香口爽脆而又入味,我好少對菜類有呢個評價...飲品: 經典珍多冰﹑MANGGA SERUT總括黎講印尼菜加入大量香料香草香菜,再加上精細既烹調技巧,令到味蕾享受更上一層樓。而且呢到食物種類眾多,有做埋早餐午市又有套餐,價錢都相對抵食。而晚餐就有分主食﹑飯﹑小食﹑菜﹑湯粉﹑串燒等等,點少得甜品糕點。老虎乸話後悔食到咁飽,無空位食糕點同甜品,所以會再有下次。題外話,呢到既職員好多都係印尼人,又識D英文,估唔到係中文可以咁好,笑容好甜美有禮貌又貼心。班蘭葉印尼美食整體評

四大天王飯

飲品: 經典珍多冰﹑MANGGA SERUT

班蘭葉印尼美食
整體評分 9.5 /10
推介:白鱔﹑牛﹑羊﹑雞串燒﹑印尼花膠湯班蘭雞粉皮﹑印尼四大天王飯
(五分滿)老虎回頭率:🐯🐯🐯🐯🐯
2019-09-02
四大天王飯
2019-09-04 49 浏览
本身對人哋吹都唔係太大興趣,屋企有個印尼姐姐佢平時都會煮下印尼菜,但係煎炸為主,朋友最近帶我去咗同一間叫斑蘭葉返印尼餐廳,食過之後發現水準唔錯,幾啱香港人口味食過之後發現水準唔錯,幾啱香港人口味!其實成日都經過嗰條街,不過真係太多姐姐喺附近,冇特別為意,原來係臥虎藏龍,老闆係印尼華僑,所以將印尼菜再改少少加入香港人口味。平日嘅夜晚都好多人嚟食,而且係好多香港人食。天氣熱辣辣叫杯真多冰嘆下先。呢個係印尼煎魚配花膠湯粉,分量十足,唔使$100 ,我覺得價錢好實惠經濟,成條魚魚肉轉彎,最好味係個花膠雞湯粉,分量十足,唔使$100 ,我覺得價錢好實惠經濟,成條魚魚肉滑,最好味係個花膠雞湯粉。我覺得呢度嘅串燒係要必食嘅,尤其係鰻魚串燒,佢用新鮮鰻魚燒制,特別彈牙,佢想印尼沙嗲醬汁真係超好味。老闆推介左印尼嘅蛋糕,佢個味道好似檸檬+香茅,原來係印尼獨有嘅植物,全港首創,出邊食唔到,食落去甘甘甜甜,喉嚨好舒服,大家一定要試吓!

平日嘅夜晚都好多人嚟食,而且係好多香港人食。

天氣熱辣辣叫杯真多冰嘆下先。

• 印尼花膠湯班蘭雞粉皮
2019-09-04 140 浏览
每次經過銅鑼灣糖街,都會見到不少印尼餐廳,成日都心思思想試印尼菜,今次終於搵到朋友同我一齊去食啦~ 一改以往對印尼菜有酸酸味道的看法👍🏼——————————🔸燒雞椰汁飯 $68 這個燒雞飯非常大份,足足有半隻雞,一食就知好有水準,雞肉入味且有肉汁,雞皮燒得香甜惹味,每啖都好滿足,大家不要錯過👍🏼🔹印尼四大天王飯 $78餐單上有很多款食物,看到這個必食推介,就一於試試~ 有斑蘭雞、巴東牛肉、辣沙甸魚和菜,最喜歡吃巴東牛肉,有濃郁巴東醬,拌飯一流😚🔸牛油果沙冰 $48本身很喜歡吃牛油果,但變成飲料會是怎樣~ 起初以為牛油果味很淡,但我完全誤會了,絕對真材實料!加入冰塊後,牛油果味同樣很濃郁,還有陣陣甜味,飲到最後都唔會變淡,呢個價錢絕對值得一試🥰🔹芝麻/紫薯蛋糕朋友特別喜歡吃紫薯蛋糕,口感濕潤鬆軟,食完不會有負擔感😋還有紫薯香氣,越食越滋味!芝麻蛋糕相對不太濕潤,但好香芝麻味,不錯😊
——————————
🔸燒雞椰汁飯 $68
燒雞椰汁飯

🔹印尼四大天王飯 $78

🔸牛油果沙冰 $48

🔹芝麻/紫薯蛋糕
芝麻蛋糕
紫薯蛋糕

芝麻蛋糕相對不太濕潤,但好香芝麻味,不錯😊

燒雞椰汁飯
芝麻蛋糕
紫薯蛋糕
2019-09-04 49 浏览
《印尼極品菜》印尼菜,有其特色,今天有幸來到這兒品嚐印尼菜,它的醬汁就是靈魂,它的配菜就是神韻,它的主菜就是精髓!1.印尼四大天王飯: 牛肉,鷄肉、魚肉及秘製醬汁混菜,一口飯一口牛,或一口飯一口鷄、或一口飯一口魚,令人置身於印尼街頭的小店,味覺就是不一樣,堪稱獨特!2.烤柚子鷄翼: 約八隻chicken wings 列隊式渴望地祈求我放它們入口中,一叉一鷄翼,它沒反抗,也沒掙扎,喜悅地散發出自身鷄油味,也展現出抽子味的肉香,讚!3.虎蝦沙嗲三串: 特別製的青檸辣醬就是叫人難忘,大大隻的虎蝦用上醬汁洗禮,再鑽入我口中,酸甜味天然渾成,令人不可抗拒!4.石粟馬拉盞炒通菜: 香氣逼人的通菜,何其嫩綠,有如吃下初生鮮苗之感,口感之福,回味三日,不可忘記!今天的晚宴,怎能忘懷,印尼就是一個令人聯想無限的神秘國度!
《印尼極品菜》
今天的晚宴,怎能忘懷,印尼就是一個令人聯想無限的神秘國度!
香港的印尼餐廳真的愈來愈少,就連印尼餐廳,峇里餐廳這些老字號都在今年相繼結業,不禁有點唏噓。我的媽媽和朋友的媽媽均是印尼華僑,基本上吃印尼菜長大,故對印尼菜有一份情意結。現在吃印尼菜,買印尼食品,要去銅鑼灣,這裡的印尼餐廳,印尼雜貨店相對集中。我們去雜貨店買完東西後,隨意找一間印尼餐廳吃晚飯。我們想吃多吃數款配菜,又想吃黃薑飯,所以我加了十五元,將印尼四大天王的飯轉做黃薑飯,印尼四大天王包括巴東牛肉,斑蘭雞,辣沙甸魚和沙律。薑黃飯和各配料缺一不可,經配料點綴,在視覺上真是一大享受。看看印尼四大天王多迷人,斑蘭雞不乾柴,雞皮的脂肪不會多過肥,吃起來爽口不油膩,一同入口厚實雞肉與薄香雞皮合而為一。辣沙甸魚香辣惹味,拌飯一流,我們念念不忘,流連忘返。巴東牛肉濃郁軟腍,帶有獨特的巴東醬風味,令味蕾提升另一個層次,使牛肉的甜美加分。香鮮發亮的黃薑飯,極為吸引,味道到位,有著濃濃的黃薑味,香而不膩口。每次陪媽媽回印尼我都會吃上數十串串燒沙嗲,當然是十數天的總和,因為印尼串燒沙嗲別有一番風味,今晚亦不例外點上白鱔沙嗲和雞肉沙嗲。白鱔沙嗲真的很好吃,一點都不軟綿綿的,魚皮烤得焦脆,鱔肉部份頗彈牙,咬起

白鱔沙嗲真的很好吃,一點都不軟綿綿的,魚皮烤得焦脆,鱔肉部份頗彈牙,咬起來有些嚼勁,不過重點是沒骨刺,這方面處理得非常好。

雞肉沙嗲不可否認它的烤功了得,雞肉塗上蜜糖,香烤微微焦黃,外脆內嫩,甜香味美,讓人一口接著一口,完全欲罷不能,當下真是超幸福。

三重芝士炸碎雞撈麵可是朋友的最愛,炸碎雞酥脆的外皮淋上滋味十足的三重芝士,伴隨脆脆,多垂涎欲滴。炸雞雖然頂著芝士,但外表仍保有脆度,再咬一口炸雞,雞汁大噴發,雞肉柔嫩,藏不了它的魅力。至於麵則是大家所熟悉的營多撈麵,它的美味我就不多加描述。

碎壓黃豆餅是印尼獨有食材,可油炸,拌炒或煮咖哩,吃法十分廣泛。黃豆餅炸得金黃不油,彌漫濃濃豆香,扎實可口,再醮上獨有的魚露辣椒調味,絕對是下飯之選。

印尼特飲我們必推珍多冰和雜錦冰,想感受椰子風情,珍多冰裡頭的綠色粉條,雪白的椰奶和深褐色的椰糖拌開後,勾勒出特濃甜美的椰香,順口極致,在炎夏品味好不爽透。

雜錦冰顧名思義集各式配料,菠蘿,涼粉,木薯蓉,粉條等,木薯蓉口感綿密,涼粉滑彈,椰汁與糖漿比例完美,芳香怡人,不錯的喝。
2019-08-26 58 浏览
今晚來到銅鑼灣吃印尼菜~超乎遇期的好味道店子小小的,但人情味濃厚,老闆很熱情地介紹店鋪各款美食先來的是「箭葉果混柑蜜」,箭葉果味道有點似青檸,混和了柑蜜,酸酸甜甜的,很好味「白鱔沙嗲」烤得香脆可口,有魚的鮮味,再配上沙嗲醬,非常美味,encore之選「原條魚花膠湯粉皮」有一大舊花膠,湯底有濃郁花膠味原條煎魚好大條,皮脆,肉質鮮嫩「箭葉果蛋糕」口感鬆軟,有點似班蘭蛋糕,但又有種淡淡的酸甜味,好吃到停不了整頓晚餐都非常滿意,下次來銅鑼灣又有一個好選擇~
今晚來到銅鑼灣吃印尼菜~

超乎遇期的好味道

店子小小的,但人情味濃厚,老闆很熱情地介紹店鋪各款美食

「原條魚花膠湯粉皮」有一大舊花膠,湯底有濃郁花膠味
原條煎魚好大條,皮脆,肉質鮮嫩

整頓晚餐都非常滿意,下次來銅鑼灣又有一個好選擇~

2019-08-22
2019-08-25 58 浏览
睇完youtube慕名而來的小店,果真名不虛存。斑蘭雞花膠湯粉皮 熱賣的粉皮早於7點已賣完,改為銀針粉,滑嫩嫩的銀針粉配上濃郁的花膠湯底,非常匹配。一大片花膠充滿骨膠原,不會腥,出色。巴東牛肉飯是我吃過最軟嫩的巴東牛肉,坊間的巴東牛肉總是非常粗糙難咬,這裡的非常好吃。另要了一些串燒,分別有牛、羊、豬、雞、白鱔等。當中以白鱔最為出色,皮脆肉彈,非常鮮味可口,必點,我不吃羊,但母親說羊也不錯,也可以一試。
睇完youtube慕名而來的小店,果真名不虛存。

斑蘭雞花膠湯粉皮

巴東牛肉飯

另要了一些串燒,分別有牛、羊、豬、雞、白鱔等。
當中以白鱔最為出色,皮脆肉彈,非常鮮味可口,必點,
我不吃羊,但母親說羊也不錯,也可以一試。