餐厅: 班蘭葉印尼餐廳
资讯:

2019-09-14 48 浏览
平時出街食飯通常中日韓泰越,印尼菜真係少會去食。 餐廳位置方便就在皇室堡後面,規模係小鋪size,餐廳門口有個外賣專櫃賣小食,好易搵。印尼咖啡涼粉冰,咖啡味香濃,加上涼粉有食甜品感覺。牛油果沙冰,牛油果味道清淡但又幾fresh 感覺。柑桔青瓜冰,帶微酸又清涼,熱天飲夠消暑。小食拼盤有雞翼丶炸雞丶豆腐丶黃豆餅丶炸秋葵及配一個酸辣醬 ,炸物唔油膩,份量兩個人啱啱好。沙爹串燒拼盤有白鱔丶羊肉丶牛肉丶雞肉,每款兩串沙爹微辣恰到好處。串燒燒至肉邊位少少濃,令串燒烤肉味更香濃。雜菜黃薑原條炸魚班蘭飯本來係跟白飯,但店員話也可免費轉班蘭飯,第一次食班蘭飯 少少甜,口感少少黏,幾特別。魚煎到剛熟,魚皮又脆。 條魚幾大條加埋啲飯,如果一個人都未必食得曬。虎蝦花膠湯粉皮係我最期待嘅菜式,餐牌見到蝦同湯以為係一齊煲,原來係分開上。 湯有一塊大花膠,湯唔油又唔會過鹹。 粉皮份量十分多,炸虎蝦另上保持脆口感。 菜式款類多,味道都唔差。 最重要係員工服務態度好好,我朋友不小心倒瀉飲品,員工都好關心客人有冇淋到個身。 雖然只係杯凍飲,但係好感覺到佢地嘅caring,係香港已經好少見到咁嘅服務。

印尼咖啡涼粉冰,咖啡味香濃,加上涼粉有食甜品感覺。

牛油果沙冰,牛油果味道清淡但又幾fresh 感覺。

柑桔青瓜冰,帶微酸又清涼,熱天飲夠消暑。

沙爹串燒拼盤有白鱔丶羊肉丶牛肉丶雞肉,