餐厅: 班蘭葉印尼餐廳
资讯:

2021-06-16 73 浏览
收工黎cwb經過,終於都試倒呢間印尼餐廳,估唔到野食都幾高水準!壓碎豆腐呢個前菜都幾清淡,難得佢炸得唔油膩,仲keep倒個豆腐嘅鮮嫩口感。隔離有個辣醬,辣度都好高,味道都幾過癮。 牛仔骨飯轉班蘭飯(推介)牛仔骨個汁超濃超香,有好多舊牛仔骨,牛仔骨嘅汁配埋有椰漿味嘅班蘭飯,唔止係充滿東南亞風味,直頭係味覺上嘅衝擊。 巴東牛肉花膠湯粉皮(推介)巴東牛肉好香濃,個巴東醬好濃厚,食完之後成個口都係果陣香味。花膠湯炒皮味道比較中式,花膠好大舊,粉皮似係每一層腸粉分開左,擺入雞湯入面,好暖胃同養生。 牛油果沙冰味道超濃厚嘅沙冰,應該都係落足料,口感rich到爆。黑色嘅係nutella,用牛油果加榛子朱古力醬,邪惡到不得了!  香茅椰糖薑蜜第一次喺香港見倒咁大枝香茅擺入野飲,勁大條,下面勁多薑片,再加埋清甜嘅椰糖,又唔會太甜,可以話係養生推介。值得一提係佢門口有賣印尼糕點,口感好煙韌,甜甜地,都好抵食!

壓碎豆腐

牛仔骨飯轉班蘭飯(推介)

巴東牛肉花膠湯粉皮(推介)

牛油果沙冰

香茅椰糖薑蜜

• 花膠湯粉皮
  • 巴東牛肉花膠湯粉皮
2021-06-16 57 浏览
平日出街食飯多數都係食西餐、中菜、日本野等,印尼菜真係好少會接觸,有朋友推介呢間係銅鑼灣糖街既班蘭葉印尼美食,味道正宗之餘,份量多同岩香港人口味,所以呢晚就去試一試究竟原條魚花膠湯粉皮 $88首先上左花膠湯先,一夾就夾到花膠🤣食落骨膠原好豐富,帶點黏口,粉皮好滑溜,而且吸哂湯既精華,湯頭好鮮甜🤤味道濃厚,份量對女仔來說就剛好隔一陣就上原條魚,炸到好脆😍雖然魚皮有點硬,不過都幾易拆肉食,魚肉嫩滑,連皮食好香口巴東班蘭尖塔飯 $88叫左個餐廳特色班蘭尖塔飯試一試,顏色呈鮮綠色,飯帶點煙靭, 味道微甜,如果班蘭味再重一點會更好🙈巴東牛肉外表平凡,但食落醬料香味徹底滲透牛肉內,肉質軟而不韌,帶點辛辣味,配飯一流👍🏻餐廳飲品杯杯都好大杯,由左至右是珍多冰、印尼咖啡涼粉冰、青檸梳打,味道偏甜,但層次好豐富,涼粉切成條狀,食得方便,消暑不錯

原條魚花膠湯粉皮 $88

巴東班蘭尖塔飯 $88

2021-06-07
2021-06-13 53 浏览
成日經過但係唔知原來有堂食亦都試過唔打誤撞喺外賣平台買咗呢度嘅外賣一入到去已經見到好多印尼人同埋印尼staff同友人將本menu揭嚟揭去揭到隔離姐姐都頂唔順,就開始推介呢個好食嗰個好食但係我哋兩個都係自選了😂 sorry jehjeh友人太錫我個胃,堅持將每一個佢嘅餸都砍一忽俾我試,炸雞同炸蛋係好好食嘅,惹味得嚟唔會過濃!到我個完條魚花膠湯粉皮是咪好驚嚇呢一個人啪一條魚其實條魚好薄,唔係真係咁大條花膠湯完全冇搞笑,真係有骨膠原feel,嘴唇係立痴痴der, 兼且有花膠味烤柚子雞翼, velly good!皮烤得乾身,亦能保留肉汁,鹹甜交錯,冇得頂佢哋嘅奶茶係用印尼紅茶做底,茶味好出,幾香 味道:7.5/10 Pandan Leaf Indonesian Food Nasi Lemak Pandan $78Kuah Perut Ikan $78Sayap Ayam Jeruk $58Es Teh +$5Teh Susu +$5 📍銅鑼灣
成日經過但係唔知原來有堂食
亦都試過唔打誤撞喺外賣平台買咗呢度嘅外賣
一入到去已經見到好多印尼人同埋印尼staff
同友人將本menu揭嚟揭去
揭到隔離姐姐都頂唔順,就開始推介呢個好食嗰個好食
但係我哋兩個都係自選了😂 sorry jehjeh
到我個完條魚花膠湯粉皮
是咪好驚嚇呢一個人啪一條魚
其實條魚好薄,唔係真係咁大條
烤柚子雞翼, velly good!
皮烤得乾身,亦能保留肉汁,鹹甜交錯,冇得頂
佢哋嘅奶茶係用印尼紅茶做底,茶味好出,幾香

味道:7.5/10

Es Teh +$5
Teh Susu +$5

📍銅鑼灣
2021-06-10 75 浏览
Lotong Cap GomeI thought it was a stew but it was served on a plate so I was surprised! It was more like a sauce and even though I thought it looked spicy, it was not spicy at all! Instead it was fragrant and creamy while the chicken and beef was richer and heavier in taste. This difference in flavour density allowed me to adjust the level I liked.Nasi Bekbek lengkuas (tumeric fried rice with duck leg)The rice was very fragrant and I liked the bean cake (Tempe) and it reminded me of nato but les
Lotong Cap Gome

The rice was very fragrant and I liked the bean cake (Tempe) and it reminded me of nato but less sticky and more delicious in my opinion 🤣 the duck leg was pretty big and loved the crispy skin 😆

For snacks we got Beef Satay. The juicy chunky beef was extremely delicious and the umami was just overflowing 🤩🤩 For our drinks, we got Es Campuc and Es Cincau. Es cincau is simply grass jelly with coconut milk but Es Campuc was rather new to me as it was mixed jelly in Bandung syrup with surprise, avocado! I just love the rosy milky taste with the chewy jellies 😆

2021-06-10 80 浏览
今日朋友帶我食好西,之前完全唔知呢到有間咁地道既印尼菜🙈餐廳裝修好有東南亞度假feel,不過環境唔大,坐得比較迫,但都無阻好多客人黎食既決心,店員多是印尼人,但佢地識聽識講廣東話👍🏻印尼小食拼盤 $88有5款印尼小食,主要以炸物為主,有秋葵、黃豆餅、炸雞、雞翼和豆腐,仲有泰式辣醬,就咁食味道會比較淡,所以沾上醬汁食會更惹味燒雞班蘭尖塔飯 $98可以問店員攞手套拆肉食,非常熱,燒雞皮幾脆同薄,肉質唔會好乾,仲有款醬汁,第一下入口微甜,之後辣既後勁好強,食唔到辣真係要小心🤣燒鴨飯 $78上菜是原隻燒鴨腿,睇落燒得有點乾同燶,不過鴨皮好香,油脂感比燒雞重,肉亦冇柴口既感覺,大啖大啖食幾滿足

印尼小食拼盤 $88

燒雞班蘭尖塔飯 $98

燒鴨飯 $78
2021-06-08
在人來人往的銅鑼灣街頭,小店如黑珍珠的存在 — 看似不起眼卻又令人回頭。.前店賣各種各樣的印尼小食。.裝潢以木系和草綠為主,散發熱帶小島風情。.餐牌第一頁是小店的理念👍🏻.選擇很多,還有抗疫價🙀.我們二人點了:1.《燒雞斑蘭尖塔飯》 $98是晚最喜歡這道燒雞。調味不俗,清新中帶點酸;整體說不上很嫩但剛好,容易起肉,有些位都頗juicy。蘸點的醬汁有點像較甜的印尼撈麵,沾一點即可,燒雞味道會更豐富。沒到過印尼,但這道燒雞是別有一番異國風味。配斑蘭飯,清麗的綠色令人胃口大開,飯粒分明,斑蘭味雖不太明顯,但沒有香精味,容易入口。.2.《原條魚花膠湯粉皮》$88魚肉欠了點鮮嫩,但好少骨;雖然調味不重,但無腥味,值得一試。(好奇一問,原來是黑鰂魚。花膠湯看似平平無其,但難得喝光都不會口喝,真材實料!花膠份量不多,但軟稔適中,粉皮像薄薄嘅腸粉皮,而且花膠同粉皮都好滑好掛湯。.3.《印尼小食拼盤》 $88有炸黃豆糕、炸秋葵、炸雞、烤柚子雞翼同炸豆腐,中間的沾醬是酸酸甜甜的,配炸物很可口。炸雞的炸粉不厚,啖啖肉,調味幾特別,有淡淡胡椒味同香料味,aftertaste則有點臭豆腐的味道😹 平時不好黃豆糕

前店賣各種各樣的印尼小食。

裝潢以木系和草綠為主,散發熱帶小島風情。

餐牌第一頁是小店的理念👍🏻

選擇很多,還有抗疫價🙀

我們二人點了:

1.《燒雞斑蘭尖塔飯》 $98

2.《原條魚花膠湯粉皮》$88

3.《印尼小食拼盤》 $88
平時不好黃豆糕,炸完就變得可口了,非常值得一試。

4.《牛油果沙冰》 $48
非常出色的沙冰。牛油果打得非常棉滑,而不是一堆碎沙冰,味道清新,混着一點朱古力漿,不會太甜,層次反而更豐富 。

5.《雜錦冰》 $38
朋友隨意點的,看似非常豐富,有椰汁三色冰,還有牛油果粒。

小結:性價比高,食物的製作都很用心;店主店員都好親切,感受異國風情的同時又有溫馨的感覺,難怪客似雲來!
  • 燒雞班蘭尖塔飯
2021-06-05 1352 浏览
班蘭葉係銅鑼灣嚟講,無加一又大分量,真係:平。靚。正。抵食!小店經常爆滿,唔想等就早d到;已經嚟過幾次,今晚專登帶朋友嚟試試🤩燒雞斑蘭尖塔飯 $98燒雞燒得焦香,醬汁是自家調製,眼見有青紅椒、花生碎、青檸,味道頗複雜、頗辣,但好好味;與沾上醬汁的燒雞味道匹配,十分惹味。如果怕辣,淨食燒雞本身已經好有味,覺得燒雞面頭帶點蜜糖,少少甜甜的;雖然係燒,雞肉焦香卻不乾,好食啊!千其唔好睇少呢舊綠色嘅斑蘭飯,份量驚人,夠2人份;而且煙韌可口,帶淡淡椰香味,細問下原來是加上了泰國茉莉香米,難怪味道獨特,值得推介。原條魚花膠湯粉皮 $88有圖有真相,原條黑鰂魚燒完還很大條(比匙羹還要長很多),而且厚肉,一個人食唔曬~燒魚香口,連皮都食埋🤣🤣魚肉還有點juicy,真係啖啖肉呢。估唔到花膠湯粉皮做得幾出色👍🏻湯頭帶幾片小花膠,真材實料,還帶點點藥膳味,可能有杞子、蟲草花等材料;粉皮吸引了湯汁,好滑、好好食😊羊肉沙嗲(三串)$58羊肉串燒好正,唔會有膻味之餘,d羊肉配上沙嗲醬,一絕!羊肉切得厚身,燒到剛剛好,一口一塊,掂!坊間不少沙冰種類,芒果、士多啤梨不難嚐到。見到有牛油果沙冰($48),賣相一流,味道

燒雞斑蘭尖塔飯 $98

原條魚花膠湯粉皮 $88

羊肉沙嗲(三串)$58

坊間不少沙冰種類,芒果、士多啤梨不難嚐到。見到有牛油果沙冰($48),賣相一流,味道清新,加上啖啖牛油果蓉,消暑解渴,值得一試。

友人試咖啡沙冰($48),充滿咖啡香味,而且可以揀甜度,仲好大杯,炎夏飲完透心涼。
2021-06-04
  • 燒雞班蘭尖塔飯
  • 原條魚花膠湯粉皮
  • 羊肉沙嗲三串
  • 咖啡沙冰
2021-06-03 968 浏览
難得約朋友黎銅鑼灣食飯, 朋友介紹左lee間印尼餐廳。 講真, 真係唔太知糖街有咁多印尼餐廳。 黎到班蘭葉, 睇落普通一間小店, 門口已有好多印尼土產賣。入到去都已經好多客, 似乎都好受歡迎。因為唔係好認識印尼菜, 就問下店員有咩好食。 店員好nice, 介紹左花膠麵皮配雞或魚都好食。因為都幾新奇, 就叫左烤魚配花膠麵皮。 黎到真係好有驚喜。 花膠麵皮好大碗, 勁足料。 花膠真係好堅, 彈牙爽口, 麵皮似河粉但闊好多, 好入味,勁香雞同花膠味。碗花膠已好勁, 條魚黎到仲犀利。 大大條魚, 烤得黎好入味嫩滑。 真係超抵食同意外。仲有點左黃薑烤雞竹葉飯。 老闆後來介紹,這碟菜原來除左烤雞同飯吸引, 佢旁邊既配菜都係好地道既印尼小食, 包括臭豆, 發酵黃豆餅, 大魚乾, 都係香港好少見, 但非常健康既食物。 真係長知識。然後仲試埋燒豆餅。 本來以為小食, 但黎到竟然好大碟, 機乎可以2人食1件。今餐超飽, 但都不能錯過佢既特飲。牛油果沙冰, 印尼咖啡涼粉冰。 十分意外勁真材實料而唔太甜既特飲。 好飲過市面既茶飲好得多。 果然係十分滿足, 又意外抵食既餐廳。
黎到班蘭葉, 睇落普通一間小店, 門口已有好多印尼土產賣。
入到去都已經好多客, 似乎都好受歡迎。
因為唔係好認識印尼菜, 就問下店員有咩好食。
店員好nice, 介紹左花膠麵皮配雞或魚都好食。

今餐超飽, 但都不能錯過佢既特飲。

2021-06-03
  • 原條魚花膠湯粉皮
  • 印尼咖啡涼粉冰
2021-06-01 85 浏览
呢年幾冇得去旅行 想食返啲特色嘢食😺 今日嚟咗銅鑼灣食印尼野 成條街都好多印尼食物 偏偏呢間呢就比較吸引到我🐷 門口擺咗好多印尼小食 望落唔似係餐廳嚟嘅😂店舖裝修都好有特色 有東南亞風味 店員都係東南亞人 真係好有去旅行嘅感覺😚燒牛仔骨飯🐮 份量都唔少㗎 有四舊牛仔骨 佢本身牛仔骨嘅醬汁甜甜地同肉味好夾 另外碟飯上面有另一款醬汁 有啲蒜同辣椒 不過我反而中意牛仔骨本身嘅甜味多啲 所以都係試咗少少唔再點喇😂特色印尼炒飯 本身嗌嘅時候 店員有問我要唔要辣味 我本身都幾鍾意食辣 所以梗係要辣啦 佢都有提我話好辣㗎 都有建議我地嗌小辣 但我始終都想試吓原汁原味 所以都係嗌左有辣嘅印尼炒飯😚 上枱賣相好豐富 有蝦片 煎蛋 雞肉串燒兩串 個飯呢亦好足料 有好多蝦仁 肉絲 同辣椒🌶️ 食落口真係好辣 但好開心可以挑戰到呢種辣味 好過癮😺 羊肉沙嗲 三串 羊味好夠 本身個醬汁有少少甜甜地 上枱仲要熱辣辣非常好食 點埋隔離個沙嗲醬 味道就更上一層樓 有好重嘅椰汁味🍢飲品方面我哋嗌咗芒果沙冰同埋珍多冰 芒果沙冰真係可以為炎炎夏日平衡返🌞 味道唔算好甜 而珍多冰呢 珍多份量好多 杯野整體椰汁味為主 不過如果珍

飲品方面我哋嗌咗芒果沙冰同埋珍多冰 芒果沙冰真係可以為炎炎夏日平衡返🌞 味道唔算好甜 而珍多冰呢 珍多份量好多 杯野整體椰汁味為主 不過如果珍多再煙韌啲就好啦

見到有人食原條炸魚好似好正咁 下次再嚟試吓先得
2021-06-01 114 浏览
👁‍🗨班蘭葉印尼美食📍銅鑼灣糖街1-5號銅鑼灣商業大廈地下B2舖@----------------------聽人介紹依間小店印尼菜不錯,決定今次嚟試試,小店門外有食物櫃販賣各種印尼小食、甜品,加上印尼鄉村風的裝飾,甚有家庭式經營的風味由於小店真喺好「小」,店內座位塞到滿滿,單人通道都難行,門外人頭湧湧,訂了位也需在門口等一會安排入座,這次我們2人被安排在2人枱,異常地擠逼,座位旁還靠著一整塊屏風⋯剛好在我右手怎樣吃飯?😅 (但在場有2-3張枱是2人坐4人枱)Menu上有各種特色印尼沙律、串燒、炒粉麵飯、飲品及甜品好食度:✔️✔️✔️✔️✔️➰ 半打雞沙嗲 $88 (6串)雞肉口感滑嫩彈牙,燒得焦香但仍能保持肉質濕潤,沾上秘製印尼沙嗲醬,花生味濃郁,微辣微甜,滋味! 🤤➰印尼炒貴刁 $78 炒貴刁色澤均勻,麵條有光澤不過分油膩,也不會粘成一坨,加入簡單配料(雞蛋、蔥段、芽菜、紅蘿蔔絲),鑊氣十足,旁邊還有自家制辣菜鋪,撈勻食惹味👍🏻➰馬拉盞炒秋葵 $68馬拉盞很重料,秋葵份量非常多,炒得剛好不會過焾又能掛汁,正!➰印尼咖啡涼粉冰 $38印尼咖啡香濃,奶香十足,甜度適中,涼粉呈現條狀,拌勻飲清涼又
👁‍🗨班蘭葉印尼美食
📍銅鑼灣糖街1-5號銅鑼灣商業大廈地下B2舖
@
----------------------

Menu上有各種特色印尼沙律、串燒、炒粉麵飯、飲品及甜品

好食度:✔️✔️✔️✔️✔️

➰ 半打雞沙嗲 $88 (6串)

➰印尼炒貴刁 $78
印尼炒貴刁

➰馬拉盞炒秋葵 $68
馬拉盞炒秋葵

➰印尼咖啡涼粉冰 $38
印尼咖啡香濃,奶香十足,甜度適中,涼粉呈現條狀,拌勻飲清涼又不膩
印尼咖啡涼粉冰

< 外帶 >
➰斑蘭雪芳蛋糕 $20/件
大大件蛋糕用膠兜包裝,沒有蓋外帶稍為不便,蛋糕翌日食只要焗熱,口感仍能保持濕潤鬆軟,空氣感十足,斑蘭味不突出

➰斑蘭千層糕 $7/件
薄薄一片,份量比較少,用有蓋的膠盒包裝,夠衛生👍🏻 千層糕煙韌度略不足,但仍能撕開每層食,甜度適中,斑蘭味亦同樣不突出
斑蘭雪芳蛋糕 $20/件 & 斑蘭千層糕  $7/件

💬 雖然環境過於擠逼,但食物質素出色,份量足,價格合理,性價比高👍🏻 小店雖小但食客源源不絕,記得要預先訂位呢😎

2021-05-21
印尼炒貴刁
馬拉盞炒秋葵
印尼咖啡涼粉冰
斑蘭雪芳蛋糕 $20/件 & 斑蘭千層糕  $7/件
2021-06-01 81 浏览
評分標準:🧡🧡🧡🧡🧡為最高印尼小食拼盤 $88 [🧡🧡🧡🧡]其實就是一個炸物拼盤,裡面有炸豆腐、炸秋葵、炸豆餅、炸雞翼和炸雞炸雞做得很出色,很香脆之餘,裡面的肉汁也能好好保存炸豆餅很厚實,略嫌有點太乾炸魚三色飯 $148 [🧡🧡🧡🧡🧡]非常非常推薦這道!炸魚和三色飯各自也很出色👍🏻炸魚香脆鮮味,炸得剛剛好🐟蘸上旁邊的辣醬一起吃便惹味得很👍🏻三色飯:⚪️白色是椰汁,🟢綠色是班蘭,🟡黃色是薑黃調味很恰當,香料的味道就是剛剛好那樣~牛骨白鬚牛丸湯 $88 [🧡🧡🧡]牛骨湯鮮甜👍🏻但想要點這道的朋友要注意,這不只是湯,而是湯麵🍜印尼花膠湯班蘭雞粉皮 $78 [🧡🧡🧡🧡]花膠湯有很明顯的花膠味,嚐不到味精,讚!雜錦冰 $38 [🧡🧡🧡🧡🧡]牛油果沙冰 $48 [🧡🧡🧡🧡🧡]牛油果味香濃,就是有點太大杯,喝不完~班蘭葉上海刨冰 $58 [🧡🧡🧡🧡🧡]店家送的小甜點,口感很Q,裡面是syrup🍯
評分標準:🧡🧡🧡🧡🧡為最高

印尼小食拼盤 $88 [🧡🧡🧡🧡]
炸雞做得很出色,很香脆之餘,裡面的肉汁也能好好保存
炸豆餅很厚實,略嫌有點太乾

炸魚三色飯 $148 [🧡🧡🧡🧡🧡]
非常非常推薦這道!炸魚和三色飯各自也很出色👍🏻
三色飯:⚪️白色是椰汁,🟢綠色是班蘭,🟡黃色是薑黃
調味很恰當,香料的味道就是剛剛好那樣~

牛骨白鬚牛丸湯 $88 [🧡🧡🧡]
牛骨湯鮮甜👍🏻
但想要點這道的朋友要注意,這不只是湯,而是湯麵🍜

印尼花膠湯班蘭雞粉皮 $78 [🧡🧡🧡🧡]
花膠湯有很明顯的花膠味,嚐不到味精,讚!

雜錦冰 $38 [🧡🧡🧡🧡🧡]

牛油果沙冰 $48 [🧡🧡🧡🧡🧡]
牛油果味香濃,就是有點太大杯,喝不完~

班蘭葉上海刨冰 $58 [🧡🧡🧡🧡🧡]

店家送的小甜點,口感很Q,裡面是syrup🍯
2021-05-26
2021-06-01 102 浏览
去銅鑼灣經過呢間餐廳門口都成日見到好多姐姐買外賣,今次終於有機會試到啦! 餐廳嘅顧客有一半都係印尼人,擺設都好有印尼特色,感覺十分地道。巴東牛肉班蘭尖塔飯嘅巴東牛肉煮得好淋,香料、椰香同微微辣味融入牛肉和醬汁,同班蘭飯簡直係絕配!上檯唔夠10分鐘已經被KO!再嚟就係必食推介嘅牛骨白鬚牛丸湯,特別之處係個特大牛丸攪肉釀牛骨,淨係食佢都飽,味道就見仁見智啦~ 仲有芽菜、菜心、印尼黃麵同豆卜。同樣係必食推介嘅石粟馬拉盞炒通菜非常唔錯,通菜幼嫩,馬拉盞蝦醬勁香勁惹味,送飯一流!仲叫左半打雞沙嗲,一人兩串啱啱好。飲品方面order左柑桔青瓜冰同鴛鴦芒果汁,少甜後都比較甜。印尼菜比較少食,都幾特別,唔錯唔錯!

巴東牛肉班蘭尖塔飯

牛骨白鬚牛丸湯

石粟馬拉盞炒通菜

仲叫左半打雞沙嗲,一人兩串啱啱好。

鴛鴦芒果汁

柑桔青瓜冰

印尼菜比較少食,都幾特別,唔錯唔錯!
2021-05-28
巴東牛肉班蘭尖塔飯
石粟馬拉盞炒通菜
鴛鴦芒果汁
柑桔青瓜冰
  • 石栗馬拉盞炒通菜
2021-06-01 759 浏览
成日好想食印尼姐姐好地道既美食,見佢哋weekend必聚集係小店門前食嘢,盒嘢又几吸引,但總係唔好意思走入佢哋人群中買番盒黎試吓。哈哈,上網揾吓,原來有間印尼餐廳係公司附近,仲可坐底慢慢食果種!本想叫巴東牛肉,但到最後都係忍唔住叫咗“我諗”係印尼特式既鹹蛋碎雞飯(啲雞一啲都唔碎)。因為見佢個圖好豐富,除咗個名既村料之外,佢仲有舊口感似芋頭糕加瓜子既小食,又有生菜、肥肥哋既芽菜、青瓜、豆腐乾,仲有碟醬汁,你話係咪勁吸引。黎到仲大大碟,整整齊齊,似印尼all day breakfast😆每件食物都好得,雞Juicy、瓜菜新鮮清、小食正路,整體性質素好好啲雞炸得好脆同juicy, 我用盡佢放係枱既4支調味,分別係醋、醬油、茄汁同辣椒醬,最後最夾既係本身跟碟上果個醬🤭另外佢杯印尼涼粉咖啡超好味,記得攪勻佢飲,否則好似我咁一啖啜落去以為過甜。涼粉係一條條果種,呢柸飲品啱哂食炸雞既夏天

印尼涼粉咖啡

鹹蛋碎雞飯

馬拉盞炒通菜

各式糕點
  • 鹹蛋碎雞飯
眾所周知銅鑼灣糖街好多印尼餐廳呢一間餐廳每次經過都要排隊今日終於喺平日嘅時間過嚟唔使排隊😜😜點都要試吓啦成間餐廳都係印尼服務員連餐廳嘅食客大多數都係印尼人一睇就知道佢非常正宗地道裝修亦都好有印尼🇮🇩感覺木製同埋印度民族風嘅枱櫈同埋屏風令人感覺好似放緊假去巴里玩緊印尼四大天王飯 $78 加$15轉斑蘭飯其實佢呢度嘅飯類有三款白色嘅係椰汁飯綠色斑蘭飯黃色係黃姜飯今次跟你是最特別嘅綠色啦呢一款真係必食推介佢有四款口味包括係斑斕滑雞、巴東牛肉、加多加多沙律、咸辣魚一次過可以食晒四款印尼地道嘅味道性價比極高原條燒魚配 花膠湯粉皮 $88唔係講笑超級誇張!成塊大大塊嘅花膠餐廳真係好大方佢嘅花膠湯冇味精,可以直接飲哂不誇張佢嘅Barbeque fish 加$10但真係好食好多,外面嘅汁真係好好食😋最後點都要試佢嘅飲品!因為印尼嘅飲品係出名好飲牛油果沙冰 $48估唔到咁大杯超滑香濃的牛油果混入綿密嘅沙冰上上面除咗有牛油果🥑之外仲淋上朱古力醬同喺印尼食過嘅一樣咁好味!再次強調佢真係好正宗😋😋😋溫馨提示好飽肚😂印尼咖啡涼粉冰 $38佢嘅味道就好似我哋細個超鍾意食嘅咖啡牛奶糖咁!每一啖都好似飲緊牛奶糖咁呢杯
眾所周知銅鑼灣糖街好多印尼餐廳

黃色係黃姜飯
今次跟你是最特別嘅綠色啦

呢一款真係必食推介
佢有四款口味
包括係斑斕滑雞、巴東牛肉、加多加多沙律、咸辣魚
一次過可以食晒四款印尼地道嘅味道
性價比極高

原條燒魚配 花膠湯粉皮 $88
唔係講笑超級誇張!
成塊大大塊嘅花膠
餐廳真係好大方
佢嘅花膠湯冇味精,可以直接飲哂不誇張

佢嘅Barbeque fish 加$10
但真係好食好多,外面嘅汁真係好好食😋

最後點都要試佢嘅飲品!
因為印尼嘅飲品係出名好飲
牛油果沙冰 $48
估唔到咁大杯
超滑香濃的牛油果混入綿密嘅沙冰上
上面除咗有牛油果🥑之外仲淋上朱古力醬
同喺印尼食過嘅一樣咁好味!
再次強調佢真係好正宗😋😋😋
溫馨提示好飽肚😂

印尼咖啡涼粉冰 $38
佢嘅味道就好似我哋細個超鍾意食嘅咖啡牛奶糖咁!
每一啖都好似飲緊牛奶糖咁
呢杯飲品又係啲飲推介😂😂

呢一餐又飽又好味😋
捧住個飽飽肚走
餐廳這些又好人,嘢食又好味😋

2021-05-31
2021-05-30 532 浏览
同阿媽出去銅鑼灣行街見到有間印尼舖頭 睇真啲原來係餐廳嚟阿媽又未食過印尼菜所以就去試吓😋.🌟印尼小食拼盤 ($88)呢個小食拼盤好豐富有雞翼、炸雞、秋葵、黃豆餅同埋炸豆腐炸雞比較重胡椒味 同我哋食開嘅一般醃料唔同點埋中間嘅甜酸醬非常開胃 係好經典嘅東南亞美食😎.🌟燒雞三色飯 ($148)見到Menu嘅圖就俾佢嘅造型吸引咗三色飯分別係班蘭飯、椰汁飯同黃姜飯佢哋嘅造型好似一個個小火山咁🗻 唔好睇個飯好似好少 食落都幾有份量而且椰汁飯中間仲放咗辣椒同魚乾 食落都幾辣🌶燒雞嘅皮燒到脆卜卜 雞肉好滑仲有好多汁而且同個醬汁好夾 都係少少辣真係好特別同好出色👍🏻.🌟虎蝦花膠湯粉皮 ($98)呢個又係從來都未見過嘅組合虎蝦🦐同花膠都好彈牙 而且好足料全部都大大件湯底仲好有好濃郁嘅蝦味粉皮好滑 有啲似食豬腸粉咁.🌟班蘭葉上海刨冰 ($58)本身睇個名以為有斑蘭味 但原來係餐廳名嚟🤣簡單來講佢係三色冰 仲加咗牛油果同龍眼而且有東南亞特色嘅玫瑰味🌹啱晒夏天飲.🌟牛油果沙冰 ($48)牛油果沙冰好重牛油果味非常健康🥑佢獨特嘅質地好適合做沙冰而且加左少少糖漿所以好夾.食完正餐見到外面仲有獨立包裝嘅小食同甜品賣
同阿媽出去銅鑼灣行街
見到有間印尼舖頭 睇真啲原來係餐廳嚟
阿媽又未食過印尼菜所以就去試吓😋

🌟印尼小食拼盤 ($88)
印尼小食拼盤

呢個小食拼盤好豐富
有雞翼、炸雞、秋葵、黃豆餅同埋炸豆腐
炸雞比較重胡椒味 同我哋食開嘅一般醃料唔同
印尼小食拼盤

點埋中間嘅甜酸醬非常開胃
係好經典嘅東南亞美食😎
🌟燒雞三色飯 ($148)
燒雞三色飯

見到Menu嘅圖就俾佢嘅造型吸引咗
三色飯分別係班蘭飯、椰汁飯同黃姜飯
佢哋嘅造型好似一個個小火山咁🗻
唔好睇個飯好似好少 食落都幾有份量
而且椰汁飯中間仲放咗辣椒同魚乾 食落都幾辣🌶
燒雞嘅皮燒到脆卜卜 雞肉好滑仲有好多汁
而且同個醬汁好夾 都係少少辣
真係好特別同好出色👍🏻
🌟虎蝦花膠湯粉皮 ($98)

呢個又係從來都未見過嘅組合
虎蝦🦐同花膠都好彈牙 而且好足料全部都大大件

湯底仲好有好濃郁嘅蝦味
粉皮好滑 有啲似食豬腸粉咁
🌟班蘭葉上海刨冰 ($58)
班蘭葉上海刨冰

本身睇個名以為有斑蘭味 但原來係餐廳名嚟🤣
簡單來講佢係三色冰 仲加咗牛油果同龍眼
而且有東南亞特色嘅玫瑰味🌹
啱晒夏天飲
🌟牛油果沙冰 ($48)
牛油果沙冰

牛油果沙冰好重牛油果味非常健康🥑