2021-06-05
班蘭葉係銅鑼灣嚟講,無加一又大分量,真係:平。靚。正。抵食!小店經常爆滿,唔想等就早d到;已經嚟過幾次,今晚專登帶朋友嚟試試🤩燒雞斑蘭尖塔飯 $98燒雞燒得焦香,醬汁是自家調製,眼見有青紅椒、花生碎、青檸,味道頗複雜、頗辣,但好好味;與沾上醬汁的燒雞味道匹配,十分惹味。如果怕辣,淨食燒雞本身已經好有味,覺得燒雞面頭帶點蜜糖,少少甜甜的;雖然係燒,雞肉焦香卻不乾,好食啊!千其唔好睇少呢舊綠色嘅斑蘭飯,份量驚人,夠2人份;而且煙韌可口,帶淡淡椰香味,細問下原來是加上了泰國茉莉香米,難怪味道獨特,值得推介。原條魚花膠湯粉皮 $88有圖有真相,原條黑鰂魚燒完還很大條(比匙羹還要長很多),而且厚肉,一個人食唔曬~燒魚香口,連皮都食埋🤣🤣魚肉還有點juicy,真係啖啖肉呢。估唔到花膠湯粉皮做得幾出色👍🏻湯頭帶幾片小花膠,真材實料,還帶點點藥膳味,可能有杞子、蟲草花等材料;粉皮吸引了湯汁,好滑、好好食😊羊肉沙嗲(三串)$58羊肉串燒好正,唔會有膻味之餘,d羊肉配上沙嗲醬,一絕!羊肉切得厚身,燒到剛剛好,一口一塊,掂!坊間不少沙冰種類,芒果、士多啤梨不難嚐到。見到有牛油果沙冰($48),賣相一流,味道
燒雞斑蘭尖塔飯 $98
原條魚花膠湯粉皮 $88
羊肉沙嗲(三串)$58
坊間不少沙冰種類,芒果、士多啤梨不難嚐到。見到有牛油果沙冰($48),賣相一流,味道清新,加上啖啖牛油果蓉,消暑解渴,值得一試。
友人試咖啡沙冰($48),充滿咖啡香味,而且可以揀甜度,仲好大杯,炎夏飲完透心涼。