2019-12-31 53 浏览
星期日晏晝同朋友落咗銅鑼灣行街,朋友話想食日本野,係OpenRice 睇到呢間日本餐廳啲評語都唔錯咁就去咗試吓!果然名不虛傳,貨真價實! 睇吓個menu 都好多選擇個個都好吸引!刺身定食 (Sashimi Lunch)最後我揀咗呢個刺身定食,勁多款刺身好新鮮,個拖羅刺身真係不得了 食口即溶 ,赤貝好爽甜,帶子又厚又大粒,好正啊!特上魚生飯 (Deluxe Chirashi)我朋友就叫左呢個特上魚生飯,啲魚生真係好新鮮好好味!唔洗飛去日本都可以食到咁正既日本野!個set既前菜都好好食!仲有雪糕餐廳仲做緊呢個優惠真係好抵食
果然名不虛傳,貨真價實!

睇吓個menu 都好多選擇個個都好吸引!

刺身定食 (Sashimi Lunch)
特上魚生飯 (Deluxe Chirashi)
個set既前菜都好好食!
仲有雪糕

餐廳仲做緊呢個優惠真係好抵食
2019-12-01
  • Deluxe Chirashi
  • Sashimi Lunch
2019-12-30 82 浏览
Sashimi set lunch ($330)好多種唔同既魚生 好正 特別係連象拔蚌都有😚 平時好少sashimi set lunch 會包埋象拔蚌!呢一set仲有埋菠菜side dish 成set個presentation好靚 令到我食得好開心😋-Deluxe Chirashi ($360)呢個魚生飯好足料,好豐富🤤 魚子海膽拖羅帶子 基本上係日本餐廳最想食既野都有!同埋每一樣都好新鮮,其中入埋果兩塊肥拖羅真係超級濃味同埋入口即溶👍🏻😭
Sashimi set lunch ($330)
Deluxe Chirashi ($360)
2019-12-29 1906 浏览
一年又到終結,係時候食餐好獎勵下自己,今日就㨂左呢間米芝蓮日本餐廳豪食下,一出lift 個感覺已經好grand, 由於落住雨有d 狼狽,店員仲主動幫我收埋遮😝,真係有d唔好意思。成個環境好幽雅恬靜,黎到先有熱毛巾抹手,又幫我地墊好餐巾,真係服務滿分。呢度既店員好有禮貌,連收碟都係好有儀態👍🏻✨先黎小食同熱茶, 薄薄嘅蓮藕片好入味同爽脆,而且帶芝麻香,鋪底既肉碎都好美味。✨Deluxe chirashi set ($360): 呢個餐跟茶碗蒸,個蛋非常嫩滑多汁,入面仲有雞肉,白果u同埋菇,真係好好味食完暖笠笠。✨連個湯都好有水準,鍾意佢勁多蔥花同非常清甜,好想再添。✨叫得Deluxe chirashi,真係好deluxe😍 賣相非常吸引同豐富,面頭橙色係海膽絲,真係好特別。海膽🤤勁creamy 鮮味,三文魚籽大大粒勁咸鮮,肥美既拖羅,爽甜帆立貝,象拔蚌,牡丹蝦,吞拿魚,深海池魚等等,種類真係多到數唔晒,一個人食晒絕對係非常滿足。✨連個飯底都非常正,油揚絲,甜甜既菇加埋紫菜碎,就咁食乜都唔加已經好好味。✨sashimi lunch($330): 跟餐配蟹肉菠菜,菠菜夠嫩索晒湯汁好清甜,

✨連個湯都好有水準,鍾意佢勁多蔥花同非常清甜,好想再添。

Deluxe chirashi set

✨sashimi lunch($330): 跟餐配蟹肉菠菜,菠菜夠嫩索晒湯汁好清甜,忍唔住連個湯都飲埋。

✨擺盤超靚既刺身👍🏻成個藝術品咁,五顏六色。甜蝦勁鮮甜,魷魚彈牙,赤貝爽口鮮味,金目鯛,拖羅,油金魚,全部都係勁新鮮。最特別係個鰹魚,食既時候要點個特製既蒜蓉豉油,感覺特別香。
sashimi lunch

✨最後可以揀甜品或者咖啡,甜品係士多啤梨奶凍。個奶凍勁水嫩creamy, 味道又唔會太甜,今餐無論食物,環境同埋服務都值米芝蓮水準👍🏻值得一試。

Deluxe chirashi set
sashimi lunch
2019-12-23 278 浏览
懷着期望的心情去吃,結果只有失望?有負米芝蓮兩星!我點了兩個廚師發板套餐,每個拆後$1500左右,內的每一件壽司和刺身都沒有什麼特別,完全缺乏創意。最過分的是,壽司師傅手指上了藥水膠布,而他就用手指拿刺身給你,膠布不斷擦毛巾,沖水,切魚生,感覺非常嘔心!他們好像沒有基本的衛生常識!!吃了頭幾片刺身,忍不住已經想離開餐廳。感覺真的真的真的真的非常嘔心。 由頭盤到甜品,也感覺不到是高級的廚師發板!我不知道為什麼有那麼多人讚餐廳!
懷着期望的心情去吃,結果只有失望?有負米芝蓮兩星!我點了兩個廚師發板套餐,每個拆後$1500左右,內的每一件壽司刺身都沒有什麼特別,完全缺乏創意。

廚師發板
$2000
壽司連鎖店比他好
2019-12-21 2015 浏览
公司傾到生意梗係要慶祝下喇, 之前已經試過玄鮨的午餐,在openrice度睇過晚飯價錢都比較貴, 到現在仲係未捨得食晚餐,所以今次又來吃lunch set。 🥰入到餐廳環境光線柔和, 店員親切友善, 一坐低已經送上lunch set menu, 點了兩個餐,Deluxe Chirashi $360, Sashimi Set$330。首先店員會送上開胃前菜~ 味噌牛蒡甜甜酸酸的, 味道唔錯。❇️ 蒸蛋~ 細細碗的蒸蛋入面材料豐富,芫茜,白果,雞肉和蜆肉,配上滑溜的蒸蛋, 非常好吃。❇️ Deluxe Chirashi Set Lunch😋~ 滿滿的新鮮刺身, 入口即溶油香四溢的拖羅, 鮮甜的海膽, 肥美的帆立貝, 清甜的牡丹蝦, 鹹香味又濃又正的三文魚籽,大滿足啊!❇️ Sashimi Set Lunch😋~ 拖羅, 赤貝,吞拿魚,池魚,魷魚和甜蝦,賣相非常精美, 肥味入口即溶的拖羅( 忍唔住一啖食咗😋唔記得影相添😁) 實在太美味了! 爽甜的赤貝, 鮮甜厚肉的吞拿魚和池魚,口感煙韌的魷魚, 甜美的甜蝦,完全帶出整個飯的不同口感。❇️ 麵豉湯~ 食了很多刺身之後, 可以飲返碗暖笠笠的麵豉湯, 蔥絲

首先店員會送上開胃前菜~ 味噌牛蒡甜甜酸酸的, 味道唔錯。
味噌牛蒡

菠菜

日式蒸蛋

Sashimi Set Lunch

❇️ 麵豉湯~ 食了很多刺身之後, 可以飲返碗暖笠笠的麵豉湯, 蔥絲和蜆肉配上豆豉湯味道特別好,飲完都唔會覺得口乾。

Deluxe Chirashi Set Lunch

❇️ 最後點少得甜品, 套餐可以選擇飲品或甜品, 我選擇了甜品~ 蜜瓜奶凍, 清香的蜜瓜清一清味蕾,好滿足!
蜜瓜奶凍

非常高質素的日本料理餐廳,有幾年攞到米芝蓮推介,今次兩個人埋單大約要七百幾,但我覺得是值得的,因為刺身非常新鮮,套餐的份量很多,今餐就當慶祝下啦!👍🏻

2019-12-20
味噌牛蒡
菠菜
日式蒸蛋
蜜瓜奶凍
  • SashimiSetLunch
  • DeluxeChirashiSetLunch
2019-12-21 123 浏览
自從上次同男朋友食完Omakasa 之後,我同佢都念念不忘,所以適逢紀念日,又同咗佢嚟試呢間米芝蓮推介嘅omakasa。餐廳裝修得好闊落,成個感覺好舒服,仲會有啲比較隱蔽嘅室內位,增加私隱度。前菜分別有芝士魚餅 梅味海蜇 東風螺芝士魚餅食囉好似棉花糖一樣,軟綿綿,中間夾有芝士醬,成個感覺都好得意。另外海蜇加上梅汁調味,酸酸甜甜,聽日食完胃口大開,作為前菜真係好適合。刺身拼盤鰹魚 中拖羅 血引 剝皮魚 大油甘魚 帶子 沙甸魚首先由淡味嘅白肉開始食起,左下角嘅係剝皮魚,師傅將佢包住一啲魚嘅內臟,夾上蔥一齊食,幾夾幾驚喜。帶子唔算厚切,因為師傅將佢夾有檸檬,提升咗帶子鮮甜味。自愛自己最愛嘅係沙甸魚,師傅將佢用紫菜包成卷狀,食落有紫菜趣口同魚嘅鮮甜,口感更加豐富。拖羅入口即溶,魚油好充足,食完滿口都係魚香。天婦羅拼盤南瓜 魷魚卷明太子 蠔 青椒 本身平時嘅我係好抗拒青椒嘅味道,今次見師傅將佢整成天婦羅,所以就決定一試,食落冇咗青椒平時嘅苦澀味,完全接受到!另外魷魚嘅生熟度都控制得啱啱好,咬落爽脆鮮甜,加埋中間嘅明太子鹹香,中和一下。另外仲會有鹽用黎點海鮮天婦羅,增加海鮮嘅鮮甜味。安康魚肝呢個係

前菜分別有
芝士魚餅 梅味海蜇 東風螺

刺身拼盤
鰹魚 中拖羅 血引 剝皮魚 大油甘魚 帶子 沙甸魚
一齊食,幾夾幾驚喜。
帶子唔算厚切,因為師傅將佢夾有檸檬,提升咗帶子鮮甜味。

拖羅入口即溶,魚油好充足,食完滿口都係魚香。

天婦羅拼盤
南瓜 魷魚卷明太子 蠔 青椒

另外仲會有鹽用黎點海鮮天婦羅,增加海鮮嘅鮮甜味。

安康魚肝

呢個係凍食的安康魚肝,識落先甜冇腥味,旁邊有酸酸甜甜嘅醬汁,同經醃制嘅漬物,加埋魚肝一齊食,減低膩感。

壽司拼盤
燒托羅 牡丹蝦 赤貝 赤䱲 秋刀魚

牡丹蝦肉質鮮甜,肥厚有彈性,作為刺身真係好適合。
赤貝口感點藏爽脆,薄身但鮮味十足。
另外最愛莫過於係海膽,侍應特別提醒因為海膽包有紫菜,怕紫菜會變軟,要先食。海膽入口嘅甘甜,喺口腔中慢慢溶化,真係好幸福!

燒拖羅,比拖羅刺身多咗份焦香感,同樣油香十足,入口即溶。

食完壽司之後侍應就奉上熱湯,唔好睇佢平平無奇,一邊有蜆,蜆肉鮮甜嫩口,正好解解油膩感。

最後今日嘅甜品係開心果夾心餅同柑

好欣賞自然會上一款菜都好細心咁介紹先,仲會主動上嚟添茶,環境同服務質素真係好推介。

2019-12-20 81 浏览
星期日要對自己好啲,吃一個豐富的午餐是最好的獎勵。這裏就在利園三期隔離,位置不算難找,打開升降機門便是餐廳了。是很典型的一層一餐廳格局。下午是以套餐為主,多達10多款任君選擇,我們點了壽司套餐和日式和風定食。一開始是一個涼拌茄子,茄子肥大,咬下口感豐富,醬汁亦很不俗。壽司套餐會有蒸蛋,和風套餐會有刺身,蒸蛋很滑十分足料,有帶子雞肉冬菇等。刺身十分新鮮,最喜愛的是金目鯛。壽司拼盤有很多款,其中拖羅很大塊,海膽三文魚子亦是很夠份量,可見店家慷慨,不要小看卷物,這個卷物入邊的材料很豐富,可試到不同的口感和味道。和風定食最主要就是天婦羅和燒魚,雖然侍應介紹燒魚可點扶持的鹽,但是我還是最愛和那個天婦羅汁一起吃,加上蘿蔔蓉,又是天堂的味道了。最後甜品也不可錯過,今天的是開心果雪糕批,這就為今天豐富的午餐作一個完美的總結!

刺身十分新鮮,最喜愛的是金目鯛。

今日同好耐無見嘅朋友食LUNCH,佢話想食日本嘢,銅鑼灣有間餐廳同朋友食過都唔錯就帶咗佢黎.首先一黎就食咗個Sashimi Lunch,其實都非常豐富,有吞拿魚,甜蝦,魷魚,赤背等等,仲會配個小白飯比你,其實十分十分抵食.300幾蚊咁多,可能平時出去買要好新鮮嘅剌身都無咁抵.所以絕對係超值.另外朋友就要個Deluxe Chirashi set lunch,除咗有魚子,又有海膽,又有吞拿魚,拖羅等等,份量十足.個底仲有好多白飯,完全係勁大碗.絕對會食到好飽.另外要讚埋佢地個茶碗蒸,D蛋都幾滑,唔會老,幾好味.
另外要讚埋佢地個茶碗蒸,D蛋都幾滑,唔會老,幾好味.
2019-12-16 67 浏览
我媽是個新一代潮媽,跟我一樣喜歡吃!不論是廣東粵菜還是西洋比薩,怎至是拉麵 刺身等等,都愛吃飽飽!今年公司有一點業績,就帶媽媽去吃一頓米芝連讚賞的Omakase!玄鮨位於銅鑼灣開平道,是高價地段,名店就在周圍附近。可想而知玄鮨也是非一般的食店啊~Omakase即廚師發辦,事前完全不知道吃什麼,只需告知師傅不喜歡吃什麼即可。前菜三小款:梅子海蜇;東風螺及芝士魚餅。這個梅子海蜇不得了,帶點酸酸甜甜,胃口大開哩!另外東風螺也刮目相看,是預先沾醃製過,很有驚味且好好味!主菜來了,是超鮮味刺身,包括鰹魚;赤貝;油甘魚;剝皮魚;帶子;大拖羅。單是賣相已很吸引,將它們吃掉更是味蕾之享受!刺身過後是希靈魚煮物。還有生蠔。雖然份量不多,但鮮味十足,細小的蠔味道超好,Juicy多汁口感嫩滑!及後還有壽司,有我最喜愛的海膽軍艦及牡丹蝦,還有池魚;象拔蚌;燒拖羅。肥美大拖羅,燒過的居然比刺身更惹味!一般日式餐館都會為客人準備麵豉湯,鮨玄的麵豉湯是用上多隻蜆仔而煮成麵豉湯,比一般更為鮮甜。甜點是雪糕夾餅,伴碟的是甜度有10的士多啤梨及波子提子。用這個小水果及夾餅作為完結,令大家都很滿足哩!早點預訂可以坐壽司Ba

刺身過後是希靈魚煮物。

肥美大拖羅,燒過的居然比刺身更惹味!

早點預訂可以坐壽司Bar, 望著師傅為你精心準備的Omakase哩!

2019-12-16 75 浏览
今日想食魚生,所以就去咗一間朋友介紹嘅日本料理餐廳。餐廳裝修有高級餐廳嘅感覺。可以選擇坐壽司吧枱、一般餐枱或者係私人房間。前菜係小小蔬菜嘅冷盤,有金菇、三文魚子青椒,配埋酸酸地嘅醬汁幾開胃。主菜我哋嗌左兩個魚生定食,一個係特上魚生盛合(3號),另外一個就係魚生飯定食(1號)。特上魚生盛合有魷魚、凡立貝、甜蝦同好多款魚生,值得特別一提嘅係佢嘅鰹魚同埋吞拿魚。鰹魚魚生特別有一款蒜蓉蔥豉油配合一齊食,鰹魚魚生肉質比較厚實,配合醬汁將佢嘅鮮味帶晒出嚟,另外吞拿魚入口即溶,基本上唔使用任何醬汁都已經超好味,令我回味無窮!另外佢重有一碟高野豆腐跟餐,豆腐吸收左湯汁,有豆香之餘亦都可以享受到鮮甜湯汁。魚生飯定食呢個係有五至六種魚生組合成嘅丼飯,食材亦都非常新鮮,魚生下便嘅飯亦加咗紫菜令到食起嚟冇咁寡。最後跟餐嘅甜品係開心果雪糕夾餅,脆脆地嘅夾餅同軟滑雪糕一齊食,雙重口感,為呢一餐畫上完美嘅句號。整體來講食物嘅質素絕對值得呢個價錢,環境亦都相當好,非常適合情侶或者一班朋友一齊食。

可以選擇坐壽司吧枱、一般餐枱或者係私人房間。

特上魚生盛合

魚生飯定食

2019-12-16 59 浏览
適逢拍拖七週年,我地揀左大家最愛嘅日本菜慶祝😆雖然omakase價錢貴少少,但食物質素絕對值得喔~Omakase($1380/位)📍前菜首先有燒栗子,梅醬海浙,東風螺作為頭盤,燒栗子十分香甜,配搭酸酸地嘅海浙,十分開胃😋另外還有天掃羅,竟然是生蠔和露筍😍炸粉不會過厚,生蠔🦪肥美,配上蘿蔔蓉一起吃更fresh完全吾會覺得漏😇之後有一款鮟鱇魚肝,魚肝口感類似鵝肝,配搭酸酸既汁同檸檬,不會有腥味,特別又好食👍🏻📍刺身及壽司🍣先來一盤刺身作前菜~每件刺身都好細緻,而且十分新鮮😍分別有大拖羅/秋刀魚/鰹魚/油甘魚同赤貝等等~最impressive 係大拖羅入口即溶好肥美好幸福🥰而壽司拼盤外貌雖然平平無其,每款魚生都好高質好特別🍣北海道海膽十分鮮甜完全無苦澀味,紫菜保持到脆卜卜,值得一讚👍🏻赤鯥同血印都係第一次食,赤鯥魚邊燒過既位置好肥美好juicy😋成盤壽司都好有驚喜!📍甜品甜品有自家製既水信玄餅,好好食😭香港好少地方有得食依款甜品,配上黑糖漿同黃豆粉,好想食多幾舊😆-依家店舖做緊優惠,即日起至31/1/2020,惠顧滿$800可減$300,滿$3500可減$1000👍🏻😇
Omakase($1380/位)
📍前菜

📍刺身壽司🍣

📍甜品

2019-12-16 50 浏览
Omakase($1380/位)
📍前菜

📍刺身壽司🍣

📍甜品

Happy FRIYAY, time to indulge yourselves with Michelin Guide Recommended Restaurant😋 WORTH. This fresh versatile sashimi is top of its class. Seriously, AMAZING. Their dinner omakase may set you back (at least set me back), but lunch is totally affordable. All sets served with appetizer, miso soup and coffee/dessert. One of my fav Chirashi in the city. I’d def come back once a month or so. Their pudding-texture steamed egg custard is unreal.刺身午餐 | Sashimi Set Lunch 📯$330盯着這碟刺身持續看五秒,嘴饞的唾液不分泌不可能吧🥢

Sashimi Set Lunch

盯着這碟刺身持續看五秒,嘴饞的唾液不分泌不可能吧🥢 每種海鮮都爽脆彈牙,清爽開胃,鮮甜的蝦肉、爽口的響螺、肥美的拖羅、彈牙的魷魚,赤貝跟牡丹蝦都爽口鮮甜,食材鮮度高品質!果然是蟬聯五年米芝蓮推介的日本料理啊🏅

特上ちらし(魚生飯)📯$360
豪華澎湃的刺身飯放在午餐剛剛好🍱十多種新鮮刺身配料不留空隙滿滿的舖在飯面,粒粒晶瑩剔透的魚籽,不誇張直接呈現一整片海洋在我面前😝 濃郁海膽一口就滑進喉嚨,另拌飯吃真是銷魂🍯。連配菜都好入味,完全滿足🥄即便醋飯直接拌入蓮藕漬物都入味。
茶碗蒸

• Sashimi Lunch
  • 前菜
  • 刺身
2019-12-12 1570 浏览
星期六約左friend去銅鑼灣誠品,而且銅鑼灣出名多好野食,所以約埋食日本料理后再去誠品睇書買書今次我地黎到開平道1號嘅”玄鮨”去到餐廳,見到日式裝潢,既簡潔又舒服🙂而且有2間大房,隱蔽度都幾高。因為我地唔係食Omakase,所以無坐埋bar枱睇廚師整食物😔Deluxe Chirashi前菜:味噌蓮藕😋蒸蛋:當中配料好多,一般蒸蛋都係每款配料一件,餐廳配料款式多外,除左白果同雞球外,全部都有2件。配料分別有﹕冬菇,蜆肉,元貝,雞肉(一大塊),百合,白果味噌湯﹕湯里邊有2隻蜆,調起左鮮味什錦壽司飯﹕海鮮及配料勁多,魚蛋配冬菇口感同味道都幾特別。海膽好新鮮,香甜👍🏻👍🏻三文魚籽大大粒、脹卜卜。刺身好新鮮,就算白身魚都唔會腥,肥美又好食﹗尤其大愛-トロ,好肥美😍😍yummy﹗靚嘅食材再加上新鮮,真係無得輸🤗🤗🥰餐飲:熱咖啡Sashimi Lunch前菜:味噌蓮藕😋醃菜:大根漬+白菜漬煮物﹕白身魚,肉質嫩滑,味鮮甜🥰什錦刺身:刺身新鮮肥美、大部份同Deluxe Chirashi重複,但每款都有2份。魷魚新鮮有口感👍🏻特別要提提:堅魚刺身好好味,魚油香濃之外,配埋特調嘅蒜味醬油就更加無得彈🤗甜品

今次我地黎到開平道1號嘅”玄鮨”

前菜:味噌蓮藕😋
味噌湯﹕湯里邊有2隻蜆,調起左鮮味
餐飲:熱咖啡

Sashimi Lunch
前菜:味噌蓮藕😋
醃菜:大根漬+白菜漬
煮物﹕白身魚,肉質嫩滑,味鮮甜🥰
什錦刺身刺身新鮮肥美、大部份同Deluxe Chirashi重複,但每款都有2份。魷魚新鮮有口感👍🏻特別要提提:堅魚刺身好好味,魚油香濃之外,配埋特調嘅蒜味醬油就更加無得彈🤗
甜品:香芋奶凍

原來餐廳而家做緊推廣優惠:加一前,食滿$800即減$300,食滿$3500即減$1000!嘩😱好抵呀!
2019-12-07
2019-12-11 1246 浏览
12月份的第一個星期,今年的聖誕氣氛沒有以往的濃烈,但街道上仍然是滿滿的途人。今天是打工仔最期待的Happy Friday,除了要迎接最愛的周末,當然不少得豪吃一餐,女朋友今天想吃日本菜,於是就帶她去吃她最愛的Omakase,這家由2015年就開始被米芝蓮推介的餐廳。由於想享受一下小小的二人世界,所以特意要求坐在大廳較靜的位置,畢竟食Omakase很多時都要和師傅交流,聽他的介紹等等,有見及此,就決定坐在離壽司吧檯較遠的位置。而其實店內還有幾間以屏風阻隔的房間,不過都是4人以上的餐檯,所以我們只能坐在大廳最遠的位置。這間鮨店的Omakase 價錢$1380,與同區的價錢相約,所以我和女朋友每人叫了一個Set,廚師推介其中一個優點就是不用費神去想自己吃什麼,作為一個有選擇困難症的都市人,的確免卻了不少煩腦,而另一個好處就是廚師會挑選當日最時令及合適之食材,以確保最新鮮美味,這個亦是Omakase的吸引之處。首先前菜是芝士魚餅、梅醬海蜇及東風螺,味道可以分為咸、酸及甜,先說芝士魚餅,雪白的魚餅夾著芝士,魚餅的質感似棉花糖,內層夾雜少許空氣,芝士味道咸而香,整個感覺不似魚餅,口感過癮。吃完創

吃完創新口感的魚餅後,就嚐嚐梅醬海蜇,放入口立即感受到梅子酸味釋出,酸的程度是會變成瞇瞇眼,但海蜇的質感是脆口及爽的,咀嚼時亦會發出索索聲。
最後就是東風螺,螺肉已經用竹纖穿著,然後沉在甜酒中,輕輕拔出再放進口內,螺肉甜香且有彈力,不錯。

接著就是刺身拼盤,當中包括拖羅、鰹魚、秋刀魚、血引、帶子、大油甘魚及剝皮魚共7款刺身,由於鰹魚經已調味,故不需加豉油即可進食,似被煮熟了腍腍的肉質加上蔥花的香及淡淡的油脂香,味道可以;接著就是沾上蒜蓉豉油一起吃的秋刀魚及血引,秋刀魚銀色的外皮下包裹著紅卜卜的魚肉,魚片厚度適中,肉質軟綿,而相對血引的肉質較為彈力,甘甜味較為突出。

喝一口綠茶再繼續,沾上豉油的大油甘魚味道香甜,而且那種感覺是會暫存在口腔內,油脂較高的大油甘魚油香味出聚,厚切一片非常滿足。
然後再吃拖羅,拖羅給我的感覺像是肥豬肉,其吸引之處在於入口就慢慢融化,這件拖羅略有少許根部殘留,其甜味是濃郁的。
潔白的剝皮魚包裹著剝皮魚肝,非常爽彈帶點韌性的質感加上魚肝的濃甜味,原以為魚肝會很油膩,但配合剝皮魚一起吃感覺剛好。
最後當然少不了帶子刺身,新鮮美味的帶子色澤必定粉嫩帶光澤,而且肉紋理清晰,從觀感已經知道這件帶子刺身不錯,再放進口先感受到帶子的彈性,然後細嚼時的爽口及鮮甜味,正!

吃過刺身後,就是天婦羅的時間,分別是海老炸蝦角、鮑魚及青椒,3款天婦羅都炸至金黃色,上檯時香味經已攻進鼻腔內,急不及待先將蘿蔔蓉放入柴魚高湯內,然後用青椒沾上高湯再放進口,原以為青椒的口感是軟的,怎料天婦羅的外皮令其口感產生變化,內裡是清新的青椒味,外層是脆口鬆化的天婦羅外皮,這個組合令到簡單的食材昇華了不少,甚有驚喜。
及後再品嚐鮑魚天婦羅,被切成一口份量的鮑魚非常有彈性,並且有回彈之感覺,那種結實但有彈性的質感很奇妙,灑上少許鹽,令其鮮味與甜味更加之突出,很快2塊鮑魚已經落入肚子內。
最後就是海老蝦炸魚角,其外皮非常薄,跟豬肉紙的厚度相約,咬開的時候有少許肉汁濺出,鬆化之口感實不錯,而餡料味道似豬肉及蝦肉的混合,有肉味之餘帶點甜香,很好。

來到晚餐的中段,上了一道比較少見的料理,就是魔鬼魚魚翅,其外型真如其名有展翅的形態,魚肉成一梳梳非常整齊,而燒汁色澤吸引,先將一梳魚肉放進口內,所感受到的味道有種飲老媽子的老火湯內一些魚翅頭之味道,其次就是那種黏性帶骨膠原的味道,而魚肉的質地不算嫩滑,是有點結實質感的肉質,加上咸甜的燒汁,是一道美味的菜色。

來到鮨店怎麼能夠沒有鮨吃的呢?尾聲的部分就有6件壽司,分別是燒拖羅、牡丹蝦、深海池魚、螺片、赤甘鯛及海膽,由於本人極為喜愛吃海膽,所以必定會留到最後才吃,但通常師傅都會建議先吃海膽壽司,因為包著海膽壽司的紫菜很快就會腍,所以就會建議在紫菜還脆的時候盡快進食,但由於本人喜歡將最愛留到最後,所以還是固執了一下。
師傅將拖羅的面層介花然後燒至焦香,經過加熱的拖羅魚油香味更加突出,然後慢慢釋出甜味,很好味;接著就是牡丹蝦壽司,其肉質肥厚具彈性,而且甘甜濃味,難怪經常被用作刺身,同樣是非常滿足;深海池魚其實與池魚並沒有關係,清甜的深海池魚富有爽的感覺,肉質肥美,很適合作壽司,不錯!緊接下來的是螺片,同樣亦是非常彈牙,但感覺較為實在一點,而螺片獨有的鮮甜味非常吸引,整件壽司放入口然後慢慢細嚼,大概這就是壽司的魅力!其實晚餐來到中後段,已經開始有點飽的感覺,但奇怪的是愈吃就似愈肚餓般,大概是因為食物美味令人忘記了飽的感覺,休息了一會就繼續吃赤甘鯛壽司,同樣地鮮甜的味道,但口感有些不一樣,赤甘鯛的肉質綿密黏滑,跟其他魚的感覺有所不同;最後,來到壓軸的出場,本人最喜愛的海膽,橙黃色的海膽光看色澤已經開始流口水,從色澤看估計是馬糞海膽。為了迎接這一件壽司,我已經先喝了幾口茶以沖走殘餘在口腔的其他味道,來到重要的時刻,慢慢將海膽壽司放入口,先是甘甜,然後慢慢融化,口感細膩並且飽滿的感覺滲透每一粒飯珠,大滿足!

吃過壽司後,就來一碗熱湯解解油膩,這碗大蜆麵豉湯清清的帶有淡淡的咸甜味,勝在夠熱,而大蜆的確很大隻,足有半隻碗之大,但奇妙的是蜆不單完全不韌,而且還非常嫩,不錯!

最後晚餐的終結是時令水果,分別是香印提子士多啤梨這兩款深受愛戴的水果,香印提子大大顆,味道甜而香,個人認為有種蘆菇的味道,但由於蘆菇有核及肉少,所以通常被人所忽略,而香印正正就沒有蘆菇的缺點,一粒全是飽滿的果肉,非常好食!然後就吃士多啤梨,甜度與香印相約,多了一份士多啤梨香,最後帶著甜絲絲的感覺結帳。

總結,這間玄鮨的Omakase質素確實不錯,當中的食物亦無可挑剔,更有部分驚喜大滿足,個人認為色、香、味都俱全,服務亦是很貼心,侍應非常關注客人的每個舉動,每當完成一款菜色就會來收拾,然後告訴師傅準備下一道菜,以保持最新鮮的美食,實屬不錯的晚餐!
2019-12-06